[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Ezek nem találgatások , ha egy 40 millió dolláros Szu-34-es buta bombázik vagy UB blokkozik egy korszerű nyugati manpads-l tömött harctér felett, az csak egyet jelenthet, nem áll megfelelő mennyiségű preciziós fegyverzet az orosz légierő rendelkezésére, mivel nincs az az épeszű hadvezetés aki egy 40 milliós vadászbombázót és ami még ennél is fontosabb a kiképzett pilótákat kockáztatja ha rendelkezésére áll az a preciziós fegyverzet,amellyel a manpads-k hatótávolságán kívül tudnak pontos csapásokat mérni...
És még egy adat a szíriai harctéren ledobott bombák csupán 4% volt preciziós bomba, de persze a netet elárasztották az orosz honvédelmi minisztérium által közzétett videók a modern orosz preciziós bombákkal végrehajtott szíriai légicsapásokról...
Pont ott tartanak -- vagyis még ott se -- ahol 30 éve a Sivatagi Viharban az amerikaiak. A TVből ömlöttek a precíziós bombázós képek. A valóságban meg a ledobott bombáknak csak 10%a volt preci, és abból is csak minden 10. talált.
Másrészt Vietnámban az amerikaiak is hoztak rossz döntést. Valmiért azt akarták hogy több pilóta repüljön harci bevetést, úgyhogy négy Fantomot két bombával küldtek oda, ahova egy elvitt volna nyolcat. Hat embert, és három gépet fölöslegesen kockáztattak.
A barom oroszokból azt is kinézem, hogy el kell szórni a régi bombákat.
 
W

Wilson

Guest
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij esti videoüzenetben azt mondta, hogy "a donyecki régió Lymanja továbbra is a zászlónkra vár".


Ezzel egyértelművé tette, hogy ezt a várost még nem szállta meg az ukrán védelmi erő.

Lyman polgármestere a Suspilnónak adott megjegyzésében elmondta, hogy a város szélén folytatódnak a harcok.

„Az orosz hadsereg továbbra is ellenáll. A zászlónk még nincs ott. Várnunk kell egy kicsit – mondta Olekszandr Zsuravljov.

Eközben az orosz médiában a nap folyamán egymásnak ellentmondó hírek keringtek a városban történt eseményekről. Egyes források szerint a megszálló helyőrség elhagyta a várost, mások szerint még mindig az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt áll.

A "DNR"-"LNR" terrorszervezetek képviselői ugyanakkor kijelentik, hogy az orosz hadsereg elmenekült Limanból, és csak az úgynevezett "népi milícia" katonai alakulatai ellenállnak továbbra is a fegyveres erőknek.

Lyman.jpg
Lyman városa, Kramatorsk kerület, Donyeck régió

Lyman város a donyecki régió Kramatorszk körzetében, a Sziverszkij Donec folyó északi partján. Az orosz haderő 2022. május 30-án foglalta el ezt a települést.


 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Kb ennyi is volt. 2-3 gracs meg par helikopter. 0-24-ben fent kellene koroznie egy tucat gepnek most folyamatosan es bombazni, raketazni a dronok altal felderitett celokat. Nagyon nagy butasag volt ilyen gyorsan feladni Izjumot es a teljes teruletet. Most ezekbe a varosokba, erre azerdos teruletre beveszik magukat a hoholok, pont a megmaradt kemenymagjuk. Na onnet megint csak ostromokkal lehet majd kiszedni, veres veszteseggel, arra meg mar nincs ereje az oroszokak, a teljes front megallt masfel honapja.
Ha nem futnak meg ilyen gyorsan, a kkor fentrol szetcsaphattak volna oket, most meg kuldik az uragan szalvokat a dzsihadmobilokra.
A kovetkezo pofont Zaporozsjeben fogjak megkapni, gyanusan nem tortenik ott semmi honapok ota.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 524
29 717
113





 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Rybar gugli fordtóval:
"Kharkiv irányban: Az Orosz Föderáció fegyveres erőit a személyzet életének megmentése és a veszteségek elkerülése érdekében kivonták Harkov régió felszabadított területeinek jelentős részéből. Jelenleg az RF fegyveres erők egységei az Oskol folyó keleti partja mentén védekeznek. Az Ukrán Fegyveres Erők különálló manővercsoportjai állítólag elérik az orosz határt, de valójában az Ukrán Fegyveres Erők feltételes ellenőrzésének megerősített zónája a Hotomlja-Bolsoj Burluk vonalig marad. Az orosz csapatok megpróbálják stabilizálni a frontvonalat, biztosítva a menekültek kiutazását.

Limansky irányban: Az ukrán fegyveres erők Rajgorodokból átkeltek a Szeverszkij-Donecen, és egy csapással megpróbálták elfoglalni Limant. A rendkívüli helyzetekkel foglalkozó minisztérium és a belügyminisztérium egységeinek visszavonása ellenére az orosz egységek továbbra is fenntartják Liman felett az irányítást, és tűzkárokat okoznak az ellenségnek, a Stary Karavan-Dibrova-Ozernoye vonalon feltartóztatva.

Luhanszk irányába: Az információs hadviselési szervek hamisítványokat terjesztettek az ukrán fegyveres erők megszállásáról Szvatovo, Kremennaja, Liszicsanszk és Szeverodonyeck településeken. Minden település a szövetséges erők ellenőrzése alatt áll.

Soledar irányban: Az ukrán fegyveres erők megpróbálják átnyomni az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek és az LPR NM egységeinek védelmét Szpornoe település környékén. Az élvonal változatlan, nincs változás, minden támadást visszavernek. Egyelőre meg nem erősített jelentések vannak a Wagner PMC előrenyomulásáról és Mayorskaya állomás szövetséges erők általi elfoglalásáról.

Donyeck irányában: Az NM DPR egységei befejezték az úgynevezett "hangyaboly" teljes tisztítását a donyecki repülőtér kifutójának területén.

Ugledar irányban: Az ukrán fegyveres erők Ugledarban összpontosítják erőiket, és arra készülnek, hogy megpróbálják áttörni az orosz védelmi parancsokat. Általánosságban elmondható, hogy ez egy kísérlet az orosz tartalékok összevonásának és a 3 AK sokköklének ebbe az irányba történő előrejelzésére. Mindenesetre erőteljes csoportosulást hozott létre az RF fegyveres erők.

Zaporozsje irányába: Az ukrán fegyveres erők tartalékokat gyűjtenek Orekhov térségében, és offenzívára készülnek Rabotino és Neszterjanka ellen. Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői részéről körülbelül háromszorosára növelték az orosz csapatok koncentrációját a térségben."

Megj.: Az utolsó pont szerint egy Tokmak irányú támadás lehetséges (Nestrianka-Robotyne).
10-09-eng-1.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Rybar gugli fordtóval:
"Kharkiv irányban: Az Orosz Föderáció fegyveres erőit a személyzet életének megmentése és a veszteségek elkerülése érdekében kivonták Harkov régió felszabadított területeinek jelentős részéből. Jelenleg az RF fegyveres erők egységei az Oskol folyó keleti partja mentén védekeznek. Az Ukrán Fegyveres Erők különálló manővercsoportjai állítólag elérik az orosz határt, de valójában az Ukrán Fegyveres Erők feltételes ellenőrzésének megerősített zónája a Hotomlja-Bolsoj Burluk vonalig marad. Az orosz csapatok megpróbálják stabilizálni a frontvonalat, biztosítva a menekültek kiutazását.

Limansky irányban: Az ukrán fegyveres erők Rajgorodokból átkeltek a Szeverszkij-Donecen, és egy csapással megpróbálták elfoglalni Limant. A rendkívüli helyzetekkel foglalkozó minisztérium és a belügyminisztérium egységeinek visszavonása ellenére az orosz egységek továbbra is fenntartják Liman felett az irányítást, és tűzkárokat okoznak az ellenségnek, a Stary Karavan-Dibrova-Ozernoye vonalon feltartóztatva.

Luhanszk irányába: Az információs hadviselési szervek hamisítványokat terjesztettek az ukrán fegyveres erők megszállásáról Szvatovo, Kremennaja, Liszicsanszk és Szeverodonyeck településeken. Minden település a szövetséges erők ellenőrzése alatt áll.

Soledar irányban: Az ukrán fegyveres erők megpróbálják átnyomni az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek és az LPR NM egységeinek védelmét Szpornoe település környékén. Az élvonal változatlan, nincs változás, minden támadást visszavernek. Egyelőre meg nem erősített jelentések vannak a Wagner PMC előrenyomulásáról és Mayorskaya állomás szövetséges erők általi elfoglalásáról.

Donyeck irányában: Az NM DPR egységei befejezték az úgynevezett "hangyaboly" teljes tisztítását a donyecki repülőtér kifutójának területén.

Ugledar irányban: Az ukrán fegyveres erők Ugledarban összpontosítják erőiket, és arra készülnek, hogy megpróbálják áttörni az orosz védelmi parancsokat. Általánosságban elmondható, hogy ez egy kísérlet az orosz tartalékok összevonásának és a 3 AK sokköklének ebbe az irányba történő előrejelzésére. Mindenesetre erőteljes csoportosulást hozott létre az RF fegyveres erők.

Zaporozsje irányába: Az ukrán fegyveres erők tartalékokat gyűjtenek Orekhov térségében, és offenzívára készülnek Rabotino és Neszterjanka ellen. Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői részéről körülbelül háromszorosára növelték az orosz csapatok koncentrációját a térségben."

Megj.: Az utolsó pont szerint egy Tokmak irányú támadás lehetséges (Nestrianka-Robotyne).
10-09-eng-1.jpg
Elbaxtak egy fel megyenyi teruletet.
Fent vissza fogjak hajtani oket az orosz hatarig minimum. Olyan ez mint mikor aprilisban feladtak a teljes eszaki reszt. Boldog boldogtalan azota Kijevben fotozkodik mert meg csak nem is lovetik. Kozben elegetve egy rahedli loszer, technika, ember. Ki erti ezt?
Mert nem hiszem el hogy egy itteni foteltabornok aki elso nap felegette volna Lvovot, tobbet ert ehhez mint a komplett orosz vezetes.

Demko szosszenete:
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 810
113
Ja Zselé meg a kompetens. Túl komolyan veszed a médiageciket meg a twitteren torkodra nyomott valóságot. Szerintem inkább lehet hogy kompetens, lehet hogy inkompetens és lehet hogy köze nincs a döntések meghozatalához, csak a finanszírozó utasításait hajtja végre. Szart sem tudunk. A lényeg, hogy egy nap alatt, pár száz twitter kiberharcos, pár tudac dzsihádmobil meg egy kiürített mikrorégió hatására az összes birka visítja, hogy az ukránok leverték az orosz sereget. Derült égből villámcsapás na. Ilyen kurva egy világot élünk, mint az Independence Dayben amikor az elnök beült a vadászgépbe és szétkúrta az ufósokat. Most meg az elnyomott kis ukránok berántottak egy all-int, és tombol a nagyérdemű. Komoly biztpol fórum lett ez is.

Ki beszélt itt Zenelszkijről? Ő valóban egy hollywoodi szerepet játszik. Viszont az oroszok elszaladtak, mint az afgán kormányerők a talibán elől, vagy ahogy az iraki kormányerők Moszulból pucoltak a Hiluxon érkező pár ezer ISIS-harcos elől, Abramseket is hátrahagyva... ezt nem lehet kimagyarázni! Arab vagy feketeafrikai szinten van az orosz haderő. Szinte semmi hasznosat sem tanultak, és semmi rossz hagyományukat nem felejtették el. Nagyon alacsony lehet a morál, most pedig nincsenek kivégzőosztagok a visszafutóknak...
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 046
2 179
113
Ki beszélt itt Zenelszkijről? Ő valóban egy hollywoodi szerepet játszik. Viszont az oroszok elszaladtak, mint az afgán kormányerők a talibán elől, vagy ahogy az iraki kormányerők Moszulból pucoltak a Hiluxon érkező pár ezer ISIS-harcos elől, Abramseket is hátrahagyva... ezt nem lehet kimagyarázni! Arab vagy feketeafrikai szinten van az orosz haderő. Szinte semmi hasznosat sem tanultak, és semmi rossz hagyományukat nem felejtették el. Nagyon alacsony lehet a morál, most pedig nincsenek kivégzőosztagok a visszafutóknak...
Tavaly talán volt egy hír, hogy egy orosz kiskatona megelegelte a szivatast és rendezett egy ámokfutást valamelyik krimi bázison.
Nem hinném, hogy azóta javult a helyzet és nem hinném, hogy ez a szerződésekehez nem szivárog át.
Miért is csodálkozunk?
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 046
2 179
113
Kb ennyi is volt. 2-3 gracs meg par helikopter. 0-24-ben fent kellene koroznie egy tucat gepnek most folyamatosan es bombazni, raketazni a dronok altal felderitett celokat. Nagyon nagy butasag volt ilyen gyorsan feladni Izjumot es a teljes teruletet. Most ezekbe a varosokba, erre azerdos teruletre beveszik magukat a hoholok, pont a megmaradt kemenymagjuk. Na onnet megint csak ostromokkal lehet majd kiszedni, veres veszteseggel, arra meg mar nincs ereje az oroszokak, a teljes front megallt masfel honapja.
Ha nem futnak meg ilyen gyorsan, a kkor fentrol szetcsaphattak volna oket, most meg kuldik az uragan szalvokat a dzsihadmobilokra.
A kovetkezo pofont Zaporozsjeben fogjak megkapni, gyanusan nem tortenik ott semmi honapok ota.
Logikusan Melotpolnak kellene jönnie, de... Szerintem opportunistabbak és megnézik, hol gyengébb az orosz.
Mondjuk simán védhetik rohamrendőrökkel meg dnresekkel azt a részt is, beleillene a sormintaba..
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 534
113
Tavaly talán volt egy hír, hogy egy orosz kiskatona megelegelte a szivatast és rendezett egy ámokfutást valamelyik krimi bázison.
Nem hinném, hogy azóta javult a helyzet és nem hinném, hogy ez a szerződésekehez nem szivárog át.
Miért is csodálkozunk?

Egyébként ilyen ámokfutások az ősidők óta történnek időnként.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 524
29 717
113



Honnan tudod biztosan? Egy koordináta volt a válaszban, semmi más. Semmi bizonyíték nincs arról hogy a krímen készült.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Meg jott nemi info ejjel.

Erdees hogy eleg sok zsoldost azonositanak beaz oroszok...
Ezt fel tudtak deriteni...

Meg ezt is.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 873
5 105
113
Pont ott tartanak -- vagyis még ott se -- ahol 30 éve a Sivatagi Viharban az amerikaiak. A TVből ömlöttek a precíziós bombázós képek. A valóságban meg a ledobott bombáknak csak 10%a volt preci, és abból is csak minden 10. talált.
Másrészt Vietnámban az amerikaiak is hoztak rossz döntést. Valmiért azt akarták hogy több pilóta repüljön harci bevetést, úgyhogy négy Fantomot két bombával küldtek oda, ahova egy elvitt volna nyolcat. Hat embert, és három gépet fölöslegesen kockáztattak.
A barom oroszokból azt is kinézem, hogy el kell szórni a régi bombákat.
Érdemes elolvasni hog az akkor már kivonás előtt álló F111-esek mennyivel voltak hatékonyabbak precíziós bombákkal mint a többi gép.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat
K

Kopi2000

Guest
Ja Zselé meg a kompetens. Túl komolyan veszed a médiageciket meg a twitteren torkodra nyomott valóságot. Szerintem inkább lehet hogy kompetens, lehet hogy inkompetens és lehet hogy köze nincs a döntések meghozatalához, csak a finanszírozó utasításait hajtja végre. Szart sem tudunk. A lényeg, hogy egy nap alatt, pár száz twitter kiberharcos, pár tudac dzsihádmobil meg egy kiürített mikrorégió hatására az összes birka visítja, hogy az ukránok leverték az orosz sereget. Derült égből villámcsapás na. Ilyen kurva egy világot élünk, mint az Independence Dayben amikor az elnök beült a vadászgépbe és szétkúrta az ufósokat. Most meg az elnyomott kis ukránok berántottak egy all-int, és tombol a nagyérdemű. Komoly biztpol fórum lett ez is.
Barátom, először megköszönöm a hurkás, kolbászos reklámot... Bejött, mert megkívántam a termékeket és vettem házi jellegű kisszériás (emiatt finom) termékekből. Egyébként biztos nem "Zselé" a katonai vezető, de Ő az egész ukrán ellenállás arca, ezért Őrá kiemelten fognak emlékezni, bármi is fog történni ezután. Másrészt, az ukrán háborús apparátus eddig jobban működött, kevesebb erőforrás mellett, mint az orosz. Ez tény az elmúlt félév történései fényében. Ez mindenképpen a putyini oroszország politikai rendszerének az inkompetenciájára utal. A diktátor egy fosul működő rendszert épített fel. Akárhogy is nézem, ez már a harmadik nagyobb ukrán győzelem, mert a tavaszi kijevi és harkovi visszavonulások is az ukránok által kikényszerítettek voltak azzal, hogy elentős mennyiségű ruszki katonát, elszerelést és technikát semmisítettek meg....

De ne búsulj inkább nézd meg Te is, milyen sok elszerelési tárgyat hagytak el a szív-szerelmeid. Megértem, hogy frusztrált vagy én is az voltam azóta, mióta Putyin elkezdte valóra váltani a világuralmi terveit. Sem én, sem a gyerekeim, de az ismerőseim, sőt az ügyfeleim sem akarnak az oroszok által dominált világba élni.


 
  • Imádom
Reactions: Lando