[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 836
113
Nem érted, nem várjuk. Ukrajna már összeomlott. Nem létezik mint működő állam. Lélegeztető gépen van hetek óta.
Áramellátás, gáz nem lesz, élelmiszerellátás össze fog omlani. A gazdaság romokban hever. Minden nyugati adományokból és támogatásokból van fenntartva. A nyugatnak ez szeptembertől 6-8 millárd USD havonta, vagy katasztrófa lesz Ukrajnában.
Kölcsönöket nem fizetik, gázért soha nem is fizettek, mindig más fizette ki helyettük. A jelenlegi tartozásaik 100 évre eladósították az országot. Békeidőben is csak Magyarország GDP-vel rendelkező 40 milliós monstrumról beszélünk.
Közel 70 nagyvárosban világszerte mennek a demonstrációk, hogy az orosz elleni szankciókat, és a Ukrajna katonai támogatásait fejezzék be.
Te nem látod mi történik.
Nekem erről az egész helyzetről Ronald Reagan és a meghirdetett usa csillagháborús programja jut az eszembe. Ott a Szovjetúniót hajszolták bele egy fegyverkezési versenybe. Itt viszont most a nyugat vette fel a szopóálarcot. Folyamatos pénzügyi és katonai segélyek öntése egy feneketlen kútba. Nem véletlenül nincs általános mozgósítás Oroszországban. Az a haderő ami Ukrajnában van patika mérlegen lett kiszámolva. Pont arra elég, hogy lassan őrölje fel a kaprokat és közben gazdaságilag gyengítse a nyugatot. Ezért nem háború ez, hanem különleges hadművelet. Ezért nem lövik szarrá az ukrán infrastruktúrát. Fent kell tartani a látszatot, hogy Ukrajnának van esélye az ellenállásra. Gondolhatja bárki, hogy az orosz ne tudna komolyan háborúzni ha akarna? Szerintem ne tudjuk meg, hogy a szomszédunkba milyen egy valódi háború. Hál'Isten a szankciós politika is "remekül" működik. Az eu nem lábon, hanem fejbe lötte magát. Az oroszok bevétele az energia hordozókból rekordokat döntenek. Putyin vígan tudja finanszírozni az ukrajnai hadműveleteket. Még csak fél év telt el és nyugateurópában az infláció és a recesszió miatt kezdenek a polgárok elégedetlenkedni és elindultak a tüntetések. Mi lesz télen ha az elkényelmesedett nyugati polgár kénytelen lesz mélyen a komfortzónája alatt élni? Nincsenek hozzá szokva a nélkülözéshez ezért sok millió dühös ember fog utcára vonulni. Destabilizálodni fog a helyzet és a regnáló kormányok vagy lemondanak, vagy felvállalják a konfrontációt. Utóbbi esetben a helyzet tovább eszkalálódik aminek beláthatatlan következményei lesznek. Úgy vélem az ukrajnai konfliktus csak egy eszköz és a valódi cél a nyugat egységének a megtörése gazdaságilag és pénzügyileg. Ne felejtsük el hogy a világ országainak 2/3 részénak már elege van a nyugati (angolszász) hegemóniából és nem hajlandó ezen doktrinákhoz igazodni.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 669
8 571
113
Szerintem felesleges mindenféle konteókat gyártani, az van amit látunk. Az orosz hadsereg egy egyszerűen alulmotivált, posztkomcsi alhololisták és korrupt oligarchák által rendkívül alacsony színvonalon szervezett, vezetett erő. Az elődeik (cári és szovjet hadsereg) sem voltak különbek, csak akkor ha baj volt akkor tényleg muzsikok és proletárok millióit és millióit lehetet beledarálni az aktuális frontba mindenféle következmény nélkül.

Megjegyzem, az ukrán fél sem sokkal jobb, ugyanaz a szamárfészek lehet, de egyértelműen motiváltabb, rugalmasabb, tanulékonyabb, és talán egy-két fokkal jobban szervezett most.
Az elmúlt 8 évben tényleg át lett szervezve az ukrán hadsereg nyugati mintára és ennek azért vannak eredményei is. Ezen kívül folyamatosan zajlik az ukrán katonák képzése nyugati országokban. Ott van még a nyugati fegyverek hatékonysága is. Az ukránok kevesebb nyugati fegyverrel is sikeresen tudnak harcolni az oroszok elavult szovjet fegyverzete ellen.

Az oroszok meg zsákutcába kerültek. Tömeges mozgósításra volna szükségük és teljes hadigazdaságra kéne átállniuk, ennek viszont hatalmas társadalmi és politikai ára volna amit nem akarnak megfizetni. Így marad a különleges hadművelet ami nem tudja elérni a céljait.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Vedd már észre, hogy sületlenségeket beszélsz.

Ha az orosz hetente 1000km2 veszítene, akkor 2,6 évig tartana kiűzi az országból. Becslések szerint egy ilyen manőverben több százezer ukrán katona hagyná ott a fogát, hogy az orosz teljesen és véglegesen kiszoruljon az összes elfoglalt területről, persze mindezt pár száz milliárd USD katonai segély tenné csak lehetővé. Amit eddig adtak az csak erre volt elég. (25 védtelen falu/kisváros elfoglalása, 1000km2) Ukrajnát eközben havi 6-8 milliárddal kell majd támogatni, hogy az állam túlélje.

De még ekkor is kétesélyes a történet. Mert lehet, hogy ezután Ukrajna területén a grillcsirkét percek alatt el tudod készíteni a szabadlevegőn az ég alatt, rendkívül energiatakarékosan. Csak kirakod az ablakba 2-3 perce.

Ukrajna már hetekkel ezelőtt elbukott, csak még nem mondták be a TV-ben. Te meg addig úgy sem hiszed el.

Emlékezz a szavaimra 2-3 hónap múlva, amikor az ukrán katonák fagyhalál és éhínség közepette hullanak el, az orosz meg simán "dzsihádmobilozva" kirakja mindenhová is a zászlót.
Persze mi az EU-ban nem jutunk erre a sorsa, csak szimplán lenullázódunk, családok, vállakozások tízezrei mennek csődbe.
A folyamat már elindult, csak Te nem veszed észre. Hajtod az öngyilkos narratíva mentén a szokásos mantrádat.
ez full orosz propaganda.

a nyugatot sokszor temettek. a nyugati tengeri utvonalak nyitva.
ez a tel kemeny lesz, de mar latszik hogy tulelheto.

csaladok vallalkozasok mennek tonkre - magyarorszagon. nyugaton van tartalek ahhoz, hogy ne igy legyen.

Ukrajna lakossaga ugyanolyan hosszanturo mint az orosz. ugye minket a 2. ukran front foglalt el, azok kemeny arcok voltak.
ukrajna is kibir mindent amit egy orosz. vegul is testver nep.

ukrajna tul fog elni.
kijev mar nem lesz meg.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 783
14 191
113
Emellett még két nagyon fontos dologra hívom fel a figyelmet az ukrán haderő sikeres harkovi ellentámadása kapcsán amelyeknek még nagyobb jelentősége van mint a visszahódított területeknek.

1. Ez a siker nagyon jó hatással lesz mind a katonák mind az ukrán társadalom moráljára, mivel látják, hogy van értelme az áldozatoknak az ukrán haderő képes jelentős harctéri sikereket elérni az orosz haderővel szemben.

2. Ukrajna nyugati támogatói is látják,hogy érdemes dollár milliárdokat (pénz, fegyverzet) áldozni Ukrajna támogatására , mivel az ukránok képesek győzelmet aratni az orosz haderővel szemben és képesek a már elfoglalt területeiket visszahódítani.
1. Igen tartani kell a lelket az ukránokban, hogy évekig bírják a rájuk váró megpróbáltatásokat
2. Igen, tartani kell a befektetőkben is a lelket, hogy valamikor pénzüket viszontláthatják, sőt most kell még egy lapáttal rátenni a veszett fejsze megmarkolásához.

Valójában negyedév v év távlatában nem sokat jelent hogy a frontvonal +- 100 km-tert ugrándozik..
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
ez full orosz propaganda.

127.000km2 elfoglalt terület, Zselé mai bejelentése alapján 700km2 visszafoglaltak. Ha Zselé mondta jobb ha elhiszed hogy még 350km2 sincs. Tudod Ukrán prop osztva 2-vel.
a nyugatot sokszor temettek. a nyugati tengeri utvonalak nyitva.
Nyitva és hűvös szellőn kívül más ott nem jön.
ez a tel kemeny lesz, de mar latszik hogy tulelheto.
Erre vonatkozó adataidat megosztanád velünk? Valahogy azt látom, egyre több Eu ország kormánya lengeti a fehér zászlót.
csaladok vallalkozasok mennek tonkre - magyarorszagon. nyugaton van tartalek ahhoz, hogy ne igy legyen.
Nyugaton, a magyarról nem is beszéltem. A német csődeljárások rekordon vannak, több tízezer kisüzem zár be, valamint a nagyok csődvédelembe mennek. Van még kérdés?
Ukrajna lakossaga ugyanolyan hosszanturo mint az orosz. ugye minket a 2. ukran front foglalt el, azok kemeny arcok voltak.
Azok már nem élnek, már csak náci ideológián nevelt 55kg-os vasággyal "férfiak" akik pár horogkeresztes tetkóval érzik magukat keménylegénynek. Felejthető nemzet.
ukrajna is kibir mindent amit egy orosz. vegul is testver nep.
Persze csak negyadannyian sincsenek, és a szaros gatyájukon kívül más nincs.
ukrajna tul fog elni.
Csak majd máshogy hívják.
kijev mar nem lesz meg.
Bármi megtörténhet, akár az is, hogy az orosz feladja. Lehet ezzel nem éri el a kezdeti céljait, de 50 évig csak egy romhalmazzal lesz határos, amit a nyugat próbál majd felépíteni. Akkor majd visszamegy és ismét szétdönti a gyerekek homokvárát.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
ez full orosz propaganda.
Már a matek is full orosz propi szeintetek. Pedig ha nem lennél teljesen analfabéta, akkor el tudnád osztani, hogy mennyit foglaltak el az oroszok azzal, hogy mennyit foglaltak vissza most az ukránok, és abból kijönne, hogy lineárisan számolva évekbe telne visszafoglalni.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 888
82 452
113
Bergné is szaGért:


Úgy érzem magam, mint amikor hónapokkal ezelőtt mondtam, hogy ez a Kijev Szelleme dolog baromság, bűzlik, míg mások szerint itt meg halál komoly. Aztán ugyanezt a Kígyó-szigetnél. Semmi se változik. Egyszerűen az ukrán felszopók ki vannak éhezve az ukrán ..., khm. Aztán majd lesz itten fogak csikorgatása ...
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 269
93
Kifejtenéd hogy miért lenne jó az orosz győzelem és orosz szomszéd?
Mert ha nem kapnak az ukránok fegyvert az oroszok meg szankciót akkor ez lenne a vége.
Sorkatonaságot szeretnél? A gdp 5-6%át szeretnéd a hadseregre költeni?
Vagy szeretnéd ha az ország befektetésre kockázatos kategóriába kerülne és nem épülne meg pl a bmw gyár debrecenben mert bármikor támadhat a ruszki?
Romlana minden mutatója az országnak.
Komolyan ezért tapsoltok?
Ha a gázt féltitek, már rég van annyi gáz hogy elég a lakosságnak 1 teljes évre, a többi meg beszerezhető máshonnan, mert lenne rá kapacitás.
Kárpátlajára meg hiába vártok mert ha a nagyhatalmak bele is mennének, de nem fognak, akkor is egy gazdasági csőd lenne integrálni és fejleszteni. Plusz az 1 milla ukrán aki kellene a fenének
A nyugat meg nem fog összeomlani, mint ahogy már 100 éve megjósolja folyton valami csodabogár.
Tehát miért akartok ártani az országnak és a népnek??????
Le lett írva már párszor.
A kérdést relatíve kell vizsgálni.
Jó-e nekünk egy győztes, megerősödött ukrajna? Nem.
Jó-e nekünk egy erős lengyel-ukrán tengely kisantanttal kiegészülve? Nem.
Jó-e európának egy megnövekedett amerikai befolyás, csökkent szuverenitás és erőprojekciós képesség? Nem.

Mi ugyanúgy ütközőállam lennénk, csak nem nyugat-orosz viszonylatban, hanem New Europe - Old Europe viszonylatban. Mi egyikhez sem tartozunk.

Magyarország érdeke, hogy ukrajna és a belti latorállamok visszakerüljenek orosz uralom alá, lengyelország pedig vagy felosztásra kerüljön, vagy olyan szinten meggyengüljön, hogy eszébe ne jusson mégegyszer nagyhatalmasdit álmodnia és/vagy Európát elárulnia és kiszolgálni az amerikai érdekeket.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 851
91 320
113

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
"Mozgósítás több hónap." Ezt gondolták anno a németek is az I. vh kitörésekor, hogy az oroszoknak több hónap kell a mozgósításhoz addig végeznek a nyugati fronton, aztán majdnem Berlinig nyomultak előre az oroszok. Mai eszközökkel a mozgósítás rövid időn belül végrehajtható: valószínű, hogy nem is levelet hanem SMS-t kap a tartalékos, hogy 24 órán belül vonuljon be.

"Ahhoz olyan erős hadsereg kellene, mely képes, AKAR és tud SZENNYEZETT környezetben harcolni!" Na ez pontosan az orosz hadsereg. A személyi állomány állapota, elégedettsége kicsit sem érdekli a hadvezetést. Ezt pontosan mutatja, hogy milyen nulla harctéri egészségügyi ellátást vagy milyen kaját kapnak az orosz katonák. Ha bevetnek atomfegyvert, akkor előtte sok szempontot fognak mérlegelni, de ezek között nem lesz ott a saját alakulatok veszélyeztetése. Nem kell messzire menni: február-március hónapban másfél hónapig voltak a csernobili sugárfertőzött erdőben az oroszok. Minden további nélkül a sugárfertőzött területre vezényelték őket.

Nincs több száz ezer, millió tartalékosa. Már most bevetette a kiképzett tarcsik egy részét.
Ezért ha mozgósít, akkor sok hadkotelest kell kiképeznie. A korábban kiképzett soraállományt át kell képezni az újabb eszközökre. Az idő.
A több száz ezer katona felszerelése, M szervezetek felállítása, összekovácsolása idő.
Tehát nem az sms a gond...

A SZENNYEZETT terepen vívott harcról meg annyit, hogy az elmúlt napokban tanúsított bátorságuk a bizonyíték, mennyire jó katonák a felkészítetlen tartalékos vagy félkatonai erők.
Ezek majd atomháborúban jobb teljesítményt nyújtanak?
;)
Nem véletlen kapaszkodnak a szarrá vert VDV csapatokba. Már csak azok viselkednek valamennyire katonaként. Az orosz csapatok nem akarnak harcolni, nehéz őket harcra kényszeríteni.
Marad a Wagner, felkelő...
;)
 

hlln

Well-Known Member
2019. május 17.
310
1 001
93
lengyelország pedig vagy felosztásra kerüljön, vagy olyan szinten meggyengüljön, hogy eszébe ne jusson mégegyszer nagyhatalmasdit álmodnia és/vagy Európát elárulnia és kiszolgálni az amerikai érdekeket.

Ha tényleg ez lenne a magyar államérdek, vélemény, akkor ne lepődjünk meg ha a lengyel-ukrán tömb potenciális elpusztítandó ellenségként kezel minket.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 070
13 450
113

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Nincs több száz ezer, millió tartalékosa. Már most bevetette a kiképzett tarcsik egy részét.
Ezért ha mozgósít, akkor sok hadkotelest kell kiképeznie. A korábban kiképzett soraállományt át kell képezni az újabb eszközökre. Az idő.
A több száz ezer katona felszerelése, M szervezetek felállítása, összekovácsolása idő.
Tehát nem az sms a gond...

A SZENNYEZETT terepen vívott harcról meg annyit, hogy az elmúlt napokban tanúsított bátorságuk a bizonyíték, mennyire jó katonák a felkészítetlen tartalékos vagy félkatonai erők.
Ezek majd atomháborúban jobb teljesítményt nyújtanak?
;)
Nem véletlen kapaszkodnak a szarrá vert VDV csapatokba. Már csak azok viselkednek valamennyire katonaként. Az orosz csapatok
Nem én raktam be azokat a visszavonulós videókat, hanem Ti. Videók a visszavonulásról. Megszervezett, rendezett visszavonulás az orosz részéről.
Milyen bátorságról beszélsz. Pár ezer orosz katonának, 35.000 ellen kellett volna védekeznie? A visszavonulás teljesen rendben van.
A hoholok kaptak lehetőséget, falunevekkel fotózkodni, műszakilag roncs páncélosokat hadizsákmánynak feltüntetni, és üres lőszerdobozokat fényképezgetni. Olcsón adták az oroszok a fényképeket alig pár ezer ukrán katona életébe került...

Minden ami elindult és mozdítható (hadianyag) volt szépen sorba rendezve távozik a területről. Ismétlem, nem én pakolgatom be ezeket a videókat.
Szerintem a narratívodat gondol át még egyszer, saját csapdába esel állandóan.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 836
113
1. Igen tartani kell a lelket az ukránokban, hogy évekig bírják a rájuk váró megpróbáltatásokat
2. Igen, tartani kell a befektetőkben is a lelket, hogy valamikor pénzüket viszontláthatják, sőt most kell még egy lapáttal rátenni a veszett fejsze megmarkolásához.

Valójában negyedév v év távlatában nem sokat jelent hogy a frontvonal +- 100 km-tert ugrándozik..
Dícséretes Wilson kolléga éleslátása az ukrán helyzet értékelése kapcsán. Valóban fent kell tartani a látszatot, hogy Ukrajnának vannak esélyei.

CUI PRODEST? KINEK AZ ÉRDEKE?

Rövid távon a nyugati, USA fegyverlobbinak.
Hosszabb távon a nyugati, de inkább USA energia szektornak.
Paradox módon pedig Oroszországnak, látva a szankciók bumeráng hatását.

Viszont annak a félmillàrd embernek aki az eu tagországaiban él nem hogy érdeke, de kifejezetten érdekellentéte ukrajna katonai és pénzügyi támogatása. A háború árát sajnos ezek a polgárok fogják megfizetni, beleértve az itt fórumozó tagokat Wilson kollégával egyetemben!
:oops: :)