[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
Nem ismerjük a valódi számlát, szerintem nem is készültek még el ilyen számítások. A konfliktus kapcsán nem csak és kizárólag Ukrajnát kell nézni. A covid utáni válságkezelés + a háború + a szankciók egy óriási inflációt indítottak el a világban, különös tekintettel Európára.
Ha a számlát csak a németekre vetítjük le, és az áramra és a gázra szorítkozunk, akkor már nagyobb összeget kapunk havonta, mint amit Ön írt. Az elfogadott intézkedések (különböző támogatások, szolgáltatók kimentése) már most 100 milliárd eurónál járnak, az egyéb károk, mint mondjuk a termelőegységek visszafogása részleges/végleges bezárása (elindult a dezindusztrializáció), a lakosság rezsije miatt megemelkedett számlák miatti fogyasztás csökkenés, ami szintén tovább erősíti majd a válság hatását az ebben benne sincs; és akkor még lehetne sorolni, hogy milyen "járulékos károk" várhatóak.
Ám mi a helyzet az eu-val, Európával vagy éppen a világ egyéb részeivel?
Emlékeztetném, hogy a háború még nem tart 7 hónapja és a háború valós árát még megbecsülni se lehet.

Szerintem maradhatunk a tegezésnél :) A költségek nem véglegesek és persze sokféle képen lehet számolni. Hiszen Ukrajnában sok alapvető dolgot újra kell majd építeni. Viszont Ukrajna korábbi szegénysége épp könnyebbé teszi a mostani finanaszírozását. Elvégre nem svájci fizetéseket kell pótolni :) Az inflációt meg már nem is lehet így számolni, azt a sors hozta így :)

Hova lehet még alázni az oroszokat???

Megérdemlik.


Az hol van?
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 064
9 000
113
Nem egészen ilyen hivatalos megnyilatkozásra gondoltam/vártam:

Orosz külügyminiszter: Oroszország nem zárkózik el az Ukrajnával folytatandó tárgyalásoktól


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című magazinműsorában azt mondta, hogy Oroszország nem zárkózik el az Ukrajnával folytatandó tárgyalásoktól, „azoknak viszont, aki elzárkóznak, meg kell érteniük, hogy minél jobban elhúzzák ezt a folyamatot, annál nehezebb lesz megállapodni”.

Lavrov azt állította, hogy a Nyugat azért igyekszik távol tartani az orosz küldöttségeket a nemzetközi tanácskozásoktól, mert „fél az egyenes párbeszédtől”. Elmondta, hogy az orosz küldöttség még mindig nem kapta meg az amerikai vízumokat ahhoz, hogy rész vehessen az ENSZ-közgyűlés kedden kezdődő 77. ülésszakán – adta hírül az MTI.
Kötve hiszem, hogy most leállnak az ukránok.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 890
113
Ez 100 % ruszki propaganda, lazítás. Ilyet magyar nem talál ki.
;)




Akkor ugass a románozó társaidnak! Tükröt tartok nektek.
;)
Nem tetszik a kép?



És melyik veszít?
;)
Ne legyetek ilyen képmutatók.
Az ukrán eddig harcolt, védekezett keményen mindenhol.
A ruszki most fut. Kemény baj van a ruszki harci kedvel.
Ez gyáva menekülés a harc elől.



A ruszki morál a gond.
Eddig is csak a Wágner és a lázadók voltak hajlandóak igazi harcban részt venni.
Nekik muszáj volt, őket lehet kényszeríteni.
Az orosz szerződéses állomány nem hajlandó Putyin álmaiért meghalni.
Ezt használja ki jól az ukrán.
Nem tudom, ki vagy, de ez a stílus megengedhetetlen intelligens emberek között! Egy idős hölgynek azt írni, hogy "ugass", enyhén szólva taplóság. Szégyeld magad!
A másik: itt mindenki saját nevében ír, nincs "nektek". Én mindenkinek tisztelettel, udvarias stílusban írok. Tükröt meg magadnak tarts, nem fog tetszeni, amit látsz. Egy acsarkodó ember nem túl kellemes látvány.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
Valaki elgondolkozott már azon, hogy mi lesz most? Az ukránok nem hagyhatják ott az új arcvonal azon szakaszát ami Oroszországgal haráros, de az oroszok simán.
Sőt, ezután Harkov-ból sem jöhetnek ki. Érdekes olvasni a hozzászólásokat és sokak naívitását. Ránézel a térképre - mondjuk orosz/ukrán parancsnokként, látod egyszerre, mi a dörgés. Hol van túlerő, hol nincs, merre érdemes menni, merre nem, stb.

Eleve, beharangozták x hete a déli támadást. Hihető volt? Sokaknak igen. Mi van délen, ami miatt érdemes támadni? Kell a tengeri kijárat? Eddig is volt. Kell vissza Krím? Tényleg? Lehet, később, de tuti nem most. Azovi-tenger? Esélytelen. Északon nincs orosz, ahogy nyugaton sem, így marad a keleti irány - valószínűleg ott, ahol a legvékonyabb a frontszakasz >>> Harkov

Ha jól emlékszem, Harkov nem volt orosz kézen, ellenben fenyegették onnan az ukrán erőket - más kérdés, hogy ezt is ki vette komolyan. Harkov-ban városi harc, kinek hiányzik ez?

Aztán illene beszélni egy másik vetületről:

Hol manőverezik az orosz, ha kivonul egy területről vagy készül egy új frontszakoszon támadni és hol manőverezik az ukrán, ha az oroszok által elhagyott területre kell bevonulni?


  • az orosz visszahúzódik Oroszország területére és Oroszországban mozgatja a nehéz technikát, majd a megszállt részeken fejlődik fel
  • az ukrán továbbra is Ukrajnán belül mozgatja a nehéz technikát, vasúton és közúton.

A nagy kérdés, hogy melyik ország képes csapást mérni melyik ország szárazföldi infrastruktúrájára és melyik nem. Az orosz nem véletlenül hagyta meg a vasúti vonalakat. Minek lőjje ki a vasúti hidat, átrakót, ha azon megy 20 tank, mikor ezt megteheti később, ha az ukránoknak muszáj tömött hadivonatokat arra irányítani, mert mennie kell, különben nem ér oda a nehéz technika időben. Ha nem indul oda a nehéz technika, akkor emberveszteség a vége. Ha elindul a nehéz technika, akkor út közben kilőhetik.

Ez megint egy "szerintem" gondolat egy olyan háborúban, ahol semmi sem az, aminek látszik és nem a mi "ízlésvilágunk" alapján zajlik.
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
324
2 123
93
Mi okozhatta a kivonulást??

1. Kevesen voltak.

2. A parancsnokok Moszkvaban, helyi szinten, vagy maguk a katonák nem akarták felvenni a harcot, az erősítés érkezéséig. Ez mégis milyen morál?? Vagy semmi erősítése nem volt esély?

3. Nem volt mivel harcolni. Xar logisztika, kevés lőszer, xar állapotú harcra alkalmatlqn haditechnika.
Eddig az ukránok csak védekeztek a bunkereikben.Most az usa stratégák megtalálták azt a harcmódot amivel a létszámfölényt érvényesiteni lehet.És a technika is összegyűlt.Annyira kevés az orosz haderő mint mi voltunk a Don kanyarban.Hogy miért nem léptek elötte ?Ez kérdés.Ahogy én látom persze..
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 825
113
Ide ne tegyél már fel ilyen bonyolult kérdések mert sokaknak ez felér egy laza deriválással..... amúgy ott pont 10es a kérdés...:)
Amúgy nem bonyolult a képlet. Ugyanaz lesz mint Kijevnél. Azt kell látni, hogy ugyanúgy ahogy Északon nem kell az oroszoknak védeni a közös határt úgy itt sem, ellenben az ukránokkal akiknek védeniük kell akkor is, ha a kutya sincs velük szemben.
Tehát ha ez így marad (amire nagy az esély), akkor ez vereség, de felszabadul jópár BTG-jük amiket oda raknak ahová akarnak. Az ukránok szemszögéből lehet, hogy rövidült a front, de sokkal kevesebb erő szabadul fel. Ahogy Kijevet úgy Harkovot is védeniük kell hiába nem támadja a kutya sem.
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
518
2 389
93
Ez alapján rosszabb a helyzet, mint gondoltuk. Az orosz haderő hivatásos/szerződéses része összeomlott. Nem hiszem, hogy Putyin a hónap végén még életben lesz és ez lenne a legjobb forgatóköny (agyonlőnék), mert ezért teljes mértékben ő a felelős. Ő épített patyomkin Oroszországot, ami nem több, mint egy szánalmas blöff.
Hát te nagyon hülye vagy :rolleyes:
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 030
2 706
113
Mi okozhatta a kivonulást??

1. Kevesen voltak.

2. A parancsnokok Moszkvaban, helyi szinten, vagy maguk a katonák nem akarták felvenni a harcot, az erősítés érkezéséig. Ez mégis milyen morál?? Vagy semmi erősítése nem volt esély?

3. Nem volt mivel harcolni. Xar logisztika, kevés lőszer, xar állapotú harcra alkalmatlqn haditechnika.
Az nem lehet, simán rájött, egész ukrajna túl nagy falat, most az orosz többségű területekre koncentrál? (Arról lövésem sincs "harkovmegyében" milyenek a nemzetiségi arányok.)
 
  • Vicces
Reactions: mentuhotep

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Dudi felvetése teljesen jogos, de milyen lapjai vannak az ukránoknak! Ha csöpp eszük van kockáztatnak. Az erőt egy súlypontba kell koncentrálni és nekik már nincs sok. El kell engedniük az orosz határt, aztán vagy lesz valahogy vagy végük. Így egyszerű dönteni!
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 845
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 890
113
@boki -tól kérdezném és akik járatosak az orosz oldalakon, médiában:

Mik a visszhangok Oroszországban? Hivatalos felső kommunikáció nincs, csak annyi, hogy tervezett visszavonulást hajtottak végre, de abban szó sem volt Harkov térségének a feladásáról...

Milyen orosz katonai mozgások láthatóak, erősítés szintjén, a sokat emlegetett 3.Hadtest? Keleti csapatok?

Úgy tesznek, mintha nem is létezne az ukri offenzíva...

Putyin nagy stratéga, sokszor voltak merész és váratlan húzásai, pl Szíriai beavatkozás, de itt most azt látni, elmentek mellette a történések és ezt már nem lehet valami fondorlatos orosz csellel, szándékossággal magyarázni, ha nem villantanak a ruszkik valamit és nem verik szét az ukri támadókat záros időn belül az Putyin hatalmának megingásához is vezethet, az ukránok most vérszemet kaptak az tuti...
Én rendszeresen olvasgatom az orosz oldalak kommentelőinek a hozzászólásait, nagyobb része fel van háborodva, szidja Putyint, Lavrovot, a tábornokokat, tisztviselőket, egy kisebb része csitítja őket. Beteszek ide egy jellemző hozzászólást a felháborodottak oldaláról:


https://t.me/SolovievLive/126512 De ahogy Woland mondta: "A kéziratok nem égnek." Ezért javaslom az alábbi cikk szövegét: "Még el sem kezdtük" - az elnök lelkesítő mondata, amely megnyugtatta az orosz társadalmat, és a civil tisztviselőkkel együtt visszaadta a város, az éttermek és az ünnepség napjaiba. mindenről és mindenkiről, akinek nagy költségvetése van. És ez a mondat visszaterelte a parancsnokokat az irodai ügyeikhez, az intrikákhoz, az SVO-n szerzett csendes keresetekhez és a barátaik és kedvenceik előléptetéséhez a karrier létrán, valamint a kitüntetések kiosztásához. De ami a legfontosabb, az utóbbiak láthatóan teljesen elvesztették éberségüket, és figyelmen kívül hagyták a számukra biztosított intelligenciát. Ezen túlmenően soha nem születtek következtetések és a csapatok átcsoportosítása, és az ukrán fegyveres erőkkel ismét nem az orosz fegyveres erők, hanem a nemzeti gárda találkozik, amely valójában az országon belül vagy az SVO keretein belül kell dolgoznia a második lépcsőben, és fel kell takarítania az udvarokat, keresnie kell a DRG-ket és a gyorsítótárakat, meg kell küzdenie a bűnözést a felszabadított területeken, meg kell védenie a CAA fontos létesítményeit és alkalmazottait stb. És most eljött a hideg zuhany pillanata mindenki számára - hadseregünket zsúfolták az ukrán fegyveres erők, és elfoglalták azokat a területeket, amelyek már mind fizikailag, mind lelkileg megszabadultak a nácizmustól, és visszatértek az orosz világba. Vagyis nem adták vissza a területeiket, de most az oroszok már bevették őket, és ahogy a nácik szokták, most is poklot rendeznek a teljes lakosság számára. a Kurszk régió feltételes Rylsk vagy Sudzha elvesztése, és nem úgy, mint néhány távoli idegen település. Nem, orosz népünk ott maradt! És mindannyiunknak mindent meg kell tennünk, hogy visszahozzuk őket, és megmentsük népünket. De hisztizni sem szabad. Igen, az érzelmek tombolnak, de a háborúban számítással nyernek, ahogy a harcosokat is bátorítani kell, nem demoralizálni. És semmi sem inspirálja annyira az elöl lévő harcosokat, mint a hátsó parancsnok akasztása. Ezenkívül meg kell értenünk, hogy a védelem mindig erősebb, mint a támadó, és a támadó mindig több katonai erőt és egyéb erőforrást költ, mint a védő. Ukrajna szövetségesei, akárcsak ez a gyarmat, leginkább a tél beköszöntétől tartanak, és egyre több erőt fognak az offenzívába. Már ma is azt mondják a harcosok, hogy főként zsoldosok harcolnak velünk, majd lesz még belőlük, valamint feleségeik, anyukáik temetése. Nem igazolok senkit, annál inkább nem vitatkozom azzal, hogy sok egyenruhás főnök (nem merik parancsnoknak nevezni) megérdemli a szégyenben való elbocsátást, és egy büntetőjogi kifejezés része, vagy akár kivégzés. , és még említhetek néhány nevet a döntéshozóknak, de nem vagyok híve annak, hogy ezen elmélkedjünk, mert most az a fő cél, hogy megerősítsük a harcosainkat a harctereken és az oroszokat hátul, valamint magát az országot. konfrontációban a világ hegemónjaival - az Egyesült Államokkal, Angliával és az Európai Unióval. Mindent megteszek, ami tőlem függ, szabadnapok nélkül teszem, amennyire csak lehetséges, korlátozva a családi költségvetést, beleértve a pihenés és a ház javításának megtagadását is. És el sem tudom képzelni, mit lehetne még ma csinálni. És még egy felhívás a tisztviselőkhöz: mondjon le minden bulit, például városnapokat és egyéb ilyen jellegű rendezvényeket a költségvetés vagy "adományok" terhére, fordítsa ezt a pénzt a hadsereg megerősítésére, valamint azon civilek támogatására, akik hittek neked - tisztviselők akik a felszabadult területekre utaztak, készítsenek egy képet, és mondják el, milyen jó lesz nekik. És ma sorban állnak az ellenőrző pontokon, és valaki kínjában hal meg a nácik kezeitől, mert hittek neked. Hagyd abba a felesleges költekezést! Ne haragítsd az orosz népet!”

A fordítás olyan amilyen, de megérthető.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 660
27 820
113
11482 karakternél járok jelenleg, kb 2 órán belül kész lesz formázással mindennel, csak az este folyamán nem akart jönni az ihlet és hajnal 4-kor inkább beadtam a derekam :D
Na valami 22+ ezer karakter legépelését és feltöltését követően megszületett nyugger kolléga mega összefoglalója és értékelése az elmúlt napok harkovi eseményeiről

Jó sok szó van benne arról szó mit baszott el az orosz parancsnokság, miben hasonlít a helyzet 1942-re és miért nem fordulat a háborúban, bár kétségtelenül az eddugi legsúlyosabb orosz műveleti vereség. Na meg persze egy kis silavizálás a képzett és területvédelmi ukrán erőkről
 
W

Wilson

Guest
Amúgy nem bonyolult a képlet. Ugyanaz lesz mint Kijevnél. Azt kell látni, hogy ugyanúgy ahogy Északon nem kell az oroszoknak védeni a közös határt úgy itt sem, ellenben az ukránokkal akiknek védeniük kell akkor is, ha a kutya sincs velük szemben.
Tehát ha ez így marad (amire nagy az esély), akkor ez vereség, de felszabadul jópár BTG-jük amiket oda raknak ahová akarnak. Az ukránok szemszögéből lehet, hogy rövidült a front, de sokkal kevesebb erő szabadul fel. Ahogy Kijevet úgy Harkovot is védeniük kell hiába nem támadja a kutya sem.
Az ukránok ezt az offenzívát két célból indították, az egyik, hogy tehermentesítsék a donyecki és herszoni frontot és, hogy felszámolják az ukrán donyecki front északi szárnyát veszélyeztető orosz erők (Izyum) állásait mint látható a tényekből ezt megvalósították...

Az ukránok jelentős zsoldos és nyugati támogatással törték át az orosz vonalakat.
Tény hogy az oroszok kritikán alul leszerepeltek most, jelentős gatyába rázásra lenne szükségük. Nem lennék meglepődve hogy orosz oldalon is megjelenének a távol keleti "zsoldosok"
Tény hogy az ukrán győzelem ebben ki is merült illetve merülni fog mert a logisztikai háttér és egyéb tényezők miatt több áttörést illetve területszerzést nem bírnak el.
Továbbá nem lehet letagadni azt a tényezőt hogy az orosz csapatok illetve fegyverzet csak "árnyéka" amit a propaganda beharangozott. Mert ha így lenne akkor az ukránok úgy pattantak volna le mint a 2 ik világháborús német áttörések a háború második szakaszában a keleti fronton.
Én ebbe a jelentős nyugati előerős támogatásban nem hiszek...