[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Az Orosz Föderációban tavasszal kezdték kiosztani a mozgósítási parancsokat. Most a tulajdonosok kötelesek a katonai nyilvántartási és sorozási hivatalba menni, anélkül, hogy megvárnák az idézést.

Pavel Csikov, az Agora emberi jogi csoport vezetője kifejtette, hogy a mozgósítás részeként a polgárokat úgy értesítik, hogy személyesen, aláírásuk ellenében adják át az idézéseket. Az idézés kézbesíthető a lakóhelyen vagy a munkahelyen. De van egy olyan állampolgári kategória is, amelyiknek magától kell a katonai komisszáriumba jönnie - ők a mozgósítási parancsokkal rendelkező tartalékosok.

Chikov egy fotót is közzétett egy mozgósítási parancsról, hogy megmutassa, hogyan néz ki a dokumentum. A parancs, amelyet postázott, azt tartalmazta, hogy legkésőbb 21 órával később jelentkezni kell a katonai sorozási irodában.

8-FYk2-Ow0xbk-GP1kf-UAI5wg.webp



Igen, de a nem dokumentált temetések, lehetnek a Wagnerosok például, vagy LNR/DNR kötelékben harcoló orosz önkéntesek, a jelzett számítás (40%-60% több temetés) alapján maximum 8500-10000 fős lehet az orosz élőerős veszteség halottakban mindenkit beleszámítva .
Igen lehetnek, dehogy csak azok lennének annak nagyon kicsi az esélye, ugyanis sok orosz katona temetése a nyilvánosság számára teljesen észrevétlenül zajlik nincs hivatalos közlemény, nem kerül ki a közösségi oldalakra stb
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Hadköteles Nagyorosz férfiak tömegeiben hirtelen utazási vágy mutatkozott.

444.hu:) És még pénzt is kérnek érte...

Mindenki Törökországba és Kínába valamint Mongóliába akart menekülni. A megmaradt útvonalakon és talán 10db járaton ami még repül :)
Azok a jegyek előtte is hónapok óta foglaltak voltak, meg most is azok lesznek.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 492
18 030
113
@nyugger fórumtárs azt írta a cikkében, hogy:
mindegyik terület a háború előtti, eredeti közigazgatási határai szerint fog Oroszország részévé válni”, amihez picivel később ez a kép társul:
Uj-orosz-hatar_mter-1536x1029.jpg

Ha ezek igazak, akkor az enyhén szólva is "vicces"...

Putyin a beszédében meg kijelenti, hogy nem blöfföl, mikor az atomfegyverek lehetséges alkalmazásáról beszél.

Ez az egész egy őrület.
Szerintem az egészben az az őrület, hogy a Nyugat képes elhinni, hogy Oroszországgal is úgy el lehet bánni mint Szíriával. Kb tudomást sem vesznek arról, hogy a világ mások legtöbb atomjával rendelkező országáról beszélünk.
 
W

Wilson

Guest
@nyugger fórumtárs azt írta a cikkében, hogy:
mindegyik terület a háború előtti, eredeti közigazgatási határai szerint fog Oroszország részévé válni”, amihez picivel később ez a kép társul:
Uj-orosz-hatar_mter-1536x1029.jpg

Ha ezek igazak, akkor az enyhén szólva is "vicces"...

Putyin a beszédében meg kijelenti, hogy nem blöfföl, mikor az atomfegyverek lehetséges alkalmazásáról beszél.

Ez az egész egy őrület.
Putyin fenyegetéseit az atomfegyverrel szerintem nem kell komolyan venni,mivel az legfőképpen ahogy eddig is elsősorban az Ukrajnát támogató nyugati nagyhatalmak polgárainak szól, hátha az atommal való fenyegetőzéssel elbizonytalanítja őket, és ezen országok polgárai majd nyomást gyakorolnak a kormányaikra Ukrajna támogatásának a felfüggesztése érdekében.

Ami pedig a népszavazásokat illeti az szerintem minden értelemben egy rossz vicc,ebből is tisztán látszik,hogy az orosz vezetés kétségbeesetten kapkod, már az invázió első napján ebbe a topikba leírtam,hogy ezzel az ukrán invázióval Putyin hazárdírozik, vagy nagyot nyer vele vagy sokat veszít, mimdenki döntse el saját maga melyik verzió jött be eddig Putyinnak.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 671
46 685
113
Szerintem meg egyszerűen beismerték végre, hogy ez így nem működik, ahogy eddig csinálták, és akár tetszik akár nem, kénytelenek a megfelelő mennyiségű embert hozzárendelni a feladathoz. Jó sokáig tartott...

Arra tippelnék, hogy ez csak az első hullám, lesz még több is. Az amit itt sokan gondolnak, hogy majd jól megverve szépen hazamennek és bocsánatot kérnek, azért finoman szólva nem reális. Afganisztánból, Vietnámból haza lehetett menni, itt ez nem opció, kicsit nagyobbak a tétek. Ezt érdemes lenne észben tartani.
Ezen felül a cél nem csak az orosz lakta ukrán területek elcsatolása, hanem az arogáns nyugati vezetők orrának saját piszkukba dörgölése.
Egészen mókásnak tartom azon véleményeket, hogy "Putyint végül meggyőzték..."
Ez teljes szereptévesztés.
2014 óta készül az egészre. Nyilvánvaló geopolitikai lépésekkel.
Tényleg azt hisszük, hogy szivatta volna magát a "gáz fegyver" csőre töltésével, amikor tudhatjuk, hogy a gázhiány kizárólag hosszú távon képes elérni célját.
Tényleg azt hisszük, hogy az volt az EGYETLEN terve, hogy a hostomeli reptérről kiindulva lefejezi az ukrán vezetést?
Arra meg nem készült, hogy mi van ha elhúzódik a konfliktus?!?
Erről a "meggyőzzük a főnököt" dologról ez jut eszembe:
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 257
5 303
113
A baj a matekkal az, hogy amiket sorolsz az nem csak az orosz veszteség, hanem a két szakadár köztársaság és Oroszország vesztesége. Ezenkívül jóindulatú becslés szerint is 5-10%- al kevesebb technika veszett el (van ami kétszer került fek, van ami nem ebből a háborúból való stb).
A becslések alapján az Oryx kb. a veszteségek 70%-át fedi le. Tehát kb. 1,5-vel kell megszorozni mindkét oldal veszteségeit, hogy a reális képet megkapjuk:
 

Gungnir (F1End)

Well-Known Member
2021. március 24.
442
1 189
93
De, mi van akkor, ha ezt az oroszok nem engedik meg? A "normális" hagyományos háború sincs még lejátszva. Szerintem minden híresztelés ellenére van ott még tartalék bőven. Ha meg eljutnak a végsőkig, az atomfegyverhez is nyúlhatnak. Izraelnek egyszer bejött az atomfegyver fenyegetés, ha ők pusztulnak, akkor pusztul mindenki. Akkor jön a senki sem nyert, hanem mindenki veszített kifejlett. Amit senki sem kívánhat. No, akkor lehet a megmaradottaknak sírni-ríni, jajveszékelni.
Azért van itt egy olyan hatalmas kölünbség, hogy 73 -ban az volt (és sok helyen jelenleg is) a hivatalos arab hozzáállás szó szerint, hogy "halál Izraelre" . Ami, figyelembe véve, hogy Izrael területe nincs 30 000 km^2 sem, egyetlen sikeres offenzívával megvalósítható.

Ez a háború viszont arról szól, hogy létezni fog-e önálló ukrán állam, s ha igen, akkor a 2014 -es vagy a jelenlegi frontvonal mentén lesz-e az orosz-ukrán határ.
Oroszország számára ez a háború nem élet-halál kérdése, teljes vereség esetén kb a 2014 -es orosz-ukrán határra szorulnának vissza. A jelenlegi orosz vezetés persze nem így érzi, de ez leginkább azért van, mert hiába visel el sok mindent az orosz nép, ha egy ilyen véres és drága háború után csak bukást tudnak felmutatni, akkor jó eséllye kihajítják őket is az ablakon.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 492
18 030
113
Putyin fenyegetéseit az atomfegyverrel szerintem nem kell komolyan venni,mivel az legfőképpen ahogy eddig is elsősorban az Ukrajnát támogató nyugati nagyhatalmak polgárainak szól, hátha az atommal való fenyegetőzéssel elbizonytalanítja őket, és ezen országok polgárai majd nyomást gyakorolnak a kormányaikra Ukrajna támogatásának a felfüggesztése érdekében.

Ami pedig a népszavazásokat illeti az szerintem minden értelemben egy rossz vicc,ebből is tisztán látszik,hogy az orosz vezetés kétségbeesetten kapkod, már az invázió első napján ebbe a topikba leírtam,hogy ezzel az ukrán invázióval Putyin hazárdírozik, vagy nagyot nyer vele vagy sokat veszít, mimdenki döntse el saját maga melyik verzió jött be eddig Putyinnak.
Szerintem meg nem. Az a baj, hogy te is és még nagyon sokan nem képesek elhinni, hogy bevetheti az atomot, ahogy nagyon sokan nem hitték el, hogy nekimegy Ukrajnának, pedig nagyon sokszor elmondta, hogy Ukrajna NATO-ba "taszítása" lesz a vörös vonal átlépése a számára. Most folyamatosan azt mondja, hogy bizonyos fegyver rendszerek (HIMARS-hoz nagy hatótávolságú rakéták átadás) Ukrajnába juttatása, illetve echte orosz területekre történő belépés a vörös vonal, aminek átlépése atomot fog eredményezni. Most sem hiszik el sokan, pedig (sajnos) meg fogja lépni, és azt kellene felfogni, hogy akármennyire is hihetetlen, de igen, ez a kőkemény valóság. Tudom, hogy erre sokan csak legyintenek és a röhögős emok küldésével majd jelzik, hogy baromságokat dumálok, de ha az események továbbra sem változnak a végeredmény atom lesz.

A népszavazással kapcsolatban meg csak annyit, hogy vicc vagy sem, akkor is meg fogják tenni és annektálni fogják a megszerzett területeket. Mit fog reagálni a nyugat? Szankciózik? Sokat már nem tud. Amivel kapcsolódott a ruszkikhoz azt már lekapcsolta, szóval sok mindent már nem tud tenni és az események abba a szakaszba léptek, hogy a szankcióknak a harc kimenetelére semmi hatásuk nincsen. Ez a probléma - nagyon úgy néz ki - csak fegyveresen fog megoldódni, máshogy nem nagyon. Max ha a népharag el nem söpri Putyint, ami nem mondom, hogy nem következhet be, de simán lehet, hogy egy még keményebb valaki jön.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 059
2 774
113
Hmm, minimum 3:1 veszteségarány, létszámhátrányból, úgy, hogy nem tudod a másik felderítését támadni? Ne, ne nézzük meg. Nem lenne túl szerencsés számunkra.

A számarányra van forrás vagy ennyire saccolod ?

Két orosz tábornok beszélget Csapnál:
-Te Szergej én azért nagyon bánom, hogy a propaganda háborút elvesztettük

Hánystor kell még leírni, Csapnál nincs hadifogolytábor !
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 671
46 685
113
Putyin fenyegetéseit az atomfegyverrel szerintem nem kell komolyan venni,mivel az legfőképpen ahogy eddig is elsősorban az Ukrajnát támogató nyugati nagyhatalmak polgárainak szól, hátha az atommal való fenyegetőzéssel elbizonytalanítja őket, és ezen országok polgárai majd nyomást gyakorolnak a kormányaikra Ukrajna támogatásának a felfüggesztése érdekében.
Egy picit rövid a memóriád. Az invázót megelőző lépés az volt, hogy elismerte a TELJES LDPR-t. Maga a casus belli az volt, hogy az LDPR területéről ezt követően nem vonult ki az ukrán hadsereg.
Most kijelenti, hogy a térképen jelzett 4 megyét EGÉSZÉBEN fogják Oroszországhoz csatolni. Ez azt jelenti, hogy onnantól érvényes rájuk az orosz nukleáris doktrina. Márpedig elég jelentős területeken vannak még/már megint ukrán csapatok.
Ami pedig a népszavazásokat illeti az szerintem minden értelemben egy rossz vicc,ebből is tisztán látszik,hogy az orosz vezetés kétségbeesetten kapkod, már az invázió első napján ebbe a topikba leírtam,hogy ezzel az ukrán invázióval Putyin hazárdírozik, vagy nagyot nyer vele vagy sokat veszít, mimdenki döntse el saját maga melyik verzió jött be eddig Putyinnak.
Szerinted 2022 februárból: "Putyin nem fog támadni"
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Putyin fenyegetéseit az atomfegyverrel szerintem nem kell komolyan venni,mivel az legfőképpen ahogy eddig is elsősorban az Ukrajnát támogató nyugati nagyhatalmak polgárainak szól, hátha az atommal való fenyegetőzéssel elbizonytalanítja őket, és ezen országok polgárai majd nyomást gyakorolnak a kormányaikra Ukrajna támogatásának a felfüggesztése érdekében.

Ami pedig a népszavazásokat illeti az szerintem minden értelemben egy rossz vicc,ebből is tisztán látszik,hogy az orosz vezetés kétségbeesetten kapkod, már az invázió első napján ebbe a topikba leírtam,hogy ezzel az ukrán invázióval Putyin hazárdírozik, vagy nagyot nyer vele vagy sokat veszít, mimdenki döntse el saját maga melyik verzió jött be eddig Putyinnak.
Szerintem meg éppen ez a probléma, hogy nem veszik komolyan. Hiába mondogatják az oroszok, hogy nem viccelnek. És nem, ez rohadtul nem a polgároknak szól, mivel a polgároknak SEMMI beleszólása nincs ebben a nagy demokráciában semmibe.
Konrkétan kopasz solc bácsi meg is mondta pár hónapja, hogy egyáltalán nem érdekli mit akar/gondol a nép, az lesz amit ő akar.
Na, és így működik a többi politikus is.

A népszavazást sem értem, hogy miért vicc szerinted. Bőven orosz lakta területek szeretnének Oo-hoz csatlakozni. Erre csinálnak egy népszavazást. Nektek ez sem tetszik. Ha nem lenne népszavazás, akkor meg az lenne a bajotok.
A nyugatiak már előre borítékolták, hogy nem fogják elismerni a népszvazás eredménylét, pláne nem ismerik el az átrajzolt területeket orosznak.

Én nemtudom, hogy ti, nyugatlibsik hogy gondolkodtok, de valami nagyon nem jól van összerakva ott fent a központban (agyatokban). Még mindig szánalmasak ezek az írásaid/írásaitok.
Rohadtul fordítva ültök a lovon, avagy még mindig szembe pisáltok a széllel, avagy szembe mentek az autópályán..
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 186
5 060
113
Dehogy szembesült!
Hiszen sehol a NATO páncélos és légiereje, tüzérsége.
Ha az ukránok ennyit ki tudnak hozni abból a felszerelésből, amit kaptak, akkor mi lenne, ha a tényleges reguláris NATO erőkkel állnának szembe? (mínusz atomfegyverek)
:)
Azért azt ne felejd el hogy az ukránoknak a legnagyobb előnye hogy a komplett nyugati SIGINT, ISR nekik dolgozik. a HIMARS se ér szart se ha nincs meg a műholdas támogatása ( pl.:a méteres pontosságú GPS). ugyanúgy ha PZH-2000, Ceasar Excalibur lövedékek is csak akkor működnek ha a hálozat alapú hadviselés minden része összevan kötve. (drón megtalálja a célpontot amit eljuttat egy központba ami automtikusan továbbítja a megfelelő helyen lévő lövegnek a koordinátát mindezt másodperceken belül,automatizálva) Ha ez nem lenne, az ukránok nem lennének ilyen hatékonyak.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 092
20 677
113

Extensive training of Ukrainian forces by Nato members has been taking place outside the country, but no Nato member country has said it has contributed military personnel to fight in Ukraine.
"There is no evidence of Nato ground forces participating in Ukraine," says Edward Arnold at the Royal United Services Institute (Rusi), a defence and security think tank.
"Nor of Nato commanders directing Ukrainian units on the battlefield," he adds. "There is also a very low likelihood of this happening in the future as Nato seeks to mitigate escalation risks."
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Két érdekesebb román cikk.


Jenki tábornok szerint 2025 tájékán lehet F-16-osa Határvidéknek. Addig a kiképzést/átképzést nem tudják lezongorázni, ha a politikusok fejükön táncolnak sem.


Megint előkerül, hogy Abrams helyett mondjuk adhatnának Striker "könnyű tankot" is. Én szívesen látnám őket Határvidék kezében, a németek logikusan letükröznék a lépést a raktáron lévő Leo1-esek átadásával és jók lesznek ezek még nekik! (Ha viszont átadják az M1-es korai verzióit, akkor valószínűnek tartom én is, hogy a spanyol Leo2-esek is menni fognak.)

Tegnap nem másoltam ki, hogy a barátom mit reagált a megjegyzésekre (amit Nyuggernek írt és jött pár észrevétel neki is). A lényege, hogy ő MÁV munkatársként tudja, hogy mit miért írt. Ráadásul nem a vágány mellett dolgozó kétkezi, hanem diplomás mérnök. És a másik, hogy mind a magyar, mind az ukrán vasútnál nagy tételben meglévő egykori szovjet típusokat hozott fel példának, így relevánsnak tartja az ukrán állapotokra kivetíteni a saját tapasztalatait.