[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ZsoltHun

Well-Known Member
2018. október 26.
549
1 369
93
Amióta nincs Pesti Tv, eldugták Jesziéket, kb csak ez a FOS megy a magyar jobbos médiában is, ami a balosban:
HírTV-n vasárnap esténként vannak. Illetve megy a Youtube csatornájuk is.
 
T

Törölt tag 133

Guest
Szájkarate? Mi szájkaratézünk itt a fórumon, a magyar kormány pedig már több mint elégszer jelezte a problémákat eu szinten. Ha nem a Hold nevű égitest mögött élsz, akkor talán néhány, több országból begyűjtött peticióról is hallhattál amit a nagytiszteletű bizottság - az adott országok belügyének nevezve a problémákat - egyszerűen lesöpört az asztalról.
Amúgy jelezném neked, hogy ezzel a válaszoddal, az előző kommentedet, miszerint Ukr. esetleges eu tagsága megoldja a magyar kisebbség szar helyzetét, magad cáfoltad meg.

Miért cáfoltam magam? A ha szót használtam, tudod feltételes mód.

Egyébként tényleg nem hallottam ezekről a lesöpört ügyekről, de segíthetsz néhány linkkel.

Amugy szerintetek akkor mi a megoldás a kárpátaljai magyaroknak?

Nyernek az oroszok és.... ?
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Félre ne értsd, egyáltalán nem támogatom az oroszok atommal való fenyegetését, vagy akár rosszabb esetben annak használatát ukrajnában. Ellenkezőleg, ebben az esetben egyértelműen foglalok állást, és nem szeretném, mondhatni fosok tőle. De a lehetősége napról napra növekszik.

Azonban ha szigorúan nézed a jelenlegi állást, egyik fél sem érdekelt a deeszkalációban, ami nagyon elszomorító. Ezen tények alapján mondom most azt, ami viszont teljesen egyértelmű. Hiába lesz Defcon1 a következménye, egy taktikai atomcsapásnak ukrajnára az oroszok részéről, ez nem fogja elrettenteni az oroszt, ha odáig fajulnak a dolgok. A NATO doktrína nem játszik ebben az esetben.
(Egyébként, ha jól emlékszem nem is Ukrajnát mondta, hanem ott is valami bődületes marhaságot nyögött be.) Persze a lényegen nem változtat, mindegyik fél megfenyegette a másikat, ez egy kötelező körnek mondható a politikában.

Ezt az orosz csapatokra való csapásmérést nem értem. Ha példának okáért mondjuk Kievben csattan az első taktikai nuki, akkor még a legnagyobb hatósugárral is számolva, nem érné el Kiev határait a hatása (szigorúan taktikai esetén). A taktikai nuki bevetése szerintem nem azt szolgálná, hogy elporlasszák vele az ukrán hadsereget, hanem elrettentésként és egyben, hogy egy azonnali és feltétel nélküli megadásra kényszerítsék őket.

Az egyetlen megnyugtató gondolat az egészben, hogy Putyin az atomfegyver használata miatt a jelenlegi helyzetben, reménytelenül elveszítené az összes támogatottságát. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ha az ukránok esetlegesen orosz területet (nem elfoglalt) területet támadnának, nyugati eszközökkel segítségével, és mindez komoly áldozatokkal járna...
Akkor bizony pukkanhat az első nuki Ukrajnában.
Defcon 1 önmagában nem de ha ezzel párhuzamosan kapnának taktikai atom csapást az Orosz csapatokat válaszul arra ha ők atomfegyvert vetnének be az elég "hatásos"lenne.Viszont innen már tényleg csak egy lépés lenne a totális atom háború.
 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 972
113
Erdélynél, Koszovónál nem ez volt? Ott ki vonta kétségbe a hasonló érveléseket? Az eredményeket tudjuk.
Nem jött át mi?
Ha Oroszország igazi tökös nagyhatalomnak tartja magát, csatolja el és ne buziskodjon népszavazással, mint valami hanyatló hiperérzékeny dekadens lipsi demokrácia. Így is elveszik, csak előtte elbábozzák a nemzeti önrendelkezést egy üres nézőtérű színházban, ahol senki se kíváncsi a műsorukra. Akkor már legyen elég vér a pucájukban, és vállalják fel rendesen.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 376
45 763
113

Putyin nem blöfföl Oroszország nukleáris fegyverekkel való védelméről – Vucic​


Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz vezető nem blöfföl, amikor arról beszél, hogy Oroszországot mindenképpen meg kell védeni , ha atomfegyverrel fenyegetőznek ellene.

A szerb államfő New Yorkban tartózkodik, ahol részt vesz az ENSZ Közgyűlésén. Részt vett a Wake up America című hírműsorban a Newsmaxon.

Az újságírók azt kérdezték Vučićtól, mivel korábban többször találkozott Putyin elnökkel, hogy blöffnek tartja-e azt a kijelentését, hogy készen áll minden rendelkezésre álló megsemmisítési eszközzel megvédeni Oroszországot a NATO és a Nyugat nukleáris fenyegetésétől.

„Szerbia elnökeként csak azt tudom mondani, hogy reméljük, eljön a béke, és mindenki mindent megtesz a kompromisszumos megoldásért, mert sokkal jobb, mint a másik fél vereségét várni…

Mivel sokszor találkoztam Putyin elnökkel, szerintem nem blöfföl” – válaszolta a szerb vezető.
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az oroszokhoz intézett beszédében kijelentette, hogy a Nyugat minden határt átlépett oroszellenes politikájában, valamint az Oroszországgal szembeni folyamatos fenyegetéseket.


Szerinte a Nyugat nukleáris zsarolást, tömegpusztító fegyvert alkalmazott Oroszországgal szemben. Az orosz vezető emlékeztette a Nyugatot, hogy Oroszország számos alkatrészben felülmúlja a külföldi haditechnikát, és figyelmeztette azokat, akik atomfegyverrel próbálják zsarolni az Orosz Föderációt, hogy a szélrózsa feléjük fordulhat.


Источник: https://rusvesna.su/news/1663784967
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113

"RV": Ukrajnában nagyon aggódnak amiatt, hogy erős FAB-500-as bombákat szállítanak egy katonai repülőtérre​


2022. szeptember 21., 20:14 - Közhírszolgálat - OSN
Az ukrán sajtó rohamosan terjeszti azokat a videofelvételeket, amelyek egy hatalmas FAB-500-as bombákkal megtöltött hadifelszerelés-oszlop mozgását mutatják. Bizonyíték van arra, hogy ezek a járművek a katonai repülőtér felé tartanak. Ezt az információt az „Orosz tavasz” című kiadvány haditudósítói osztották meg az „Operation Z” távirati csatornán.

A hivatalos Kijev tanácstalan afelől, hogy Oroszország különleges katonai műveletének részeként új FAB-500-as bombákat szállnak-e le Ukrajna területén vagy sem.

Mert mi a gond? FAB-500M62 való a nagysebességű gépekre amik mostanában használatosak. Kalibr/Iszkander nagyobb harci résszel rendelkezik.
Nem újdonság, csak nem erről kezdtél írni! De nem is változtat semmin. Az hogy itt dolgoznak az nem egyenlő azzal hogy EU tagok. Nagyon nem.
Mi szabályozzuk be az ukránokat?? A nyelvtörvény miatt se állt mellénk az EU! Annyira nem a sajátja volt fontos, inkább egy idegen érdek! Egyszer is megkérdezték Leyenék, hogy milyen feltételekkel lehet tagjelölt, ha már minket fenyegetnek? Szar ránk az EU, ha tövig kell az USA-Ukrán cerkát szopogatni. Ne kergess álmokat.


Hát a vezető tisztviselők származása szerint annyira nem volt elnyomva az ukrán érdek...
Vagy a grúz is orosz lett mert Moszkvába székelt?

Ja van. Európában taktikai, lássuk csak. Szabadesésű bombák, nuclear sharing-ben, pl. német Tornado-ra. Hínnye. Ok, tán Aviano-ban van hozzá technika hogy elvigye és a cél közelébe jusson. Azért remek lesz a KC-135-öknek mint HVA egy ilyen konfliktusban megpróbálni támogatni őket. Papíron van esély, hajrá!
Na és az összes bomba amerikai kezelésben. Meg kell még főzni Washingtont hogy fontos neki hogy Európa megmutassa milyen "erős".
De egyébként, tök mindegy: a hozzászólás arról szólt hogy a határon keringenek a NATO csapatok. Taktikai akkor kerül bevetésre ha támadnak, akkor meg nincs is 5. cikkely. Ejnye no, nem kap az EU bombát! Ha meg nem NATO tag területén történik valami - Ukrajna -, akkor sem. Akkor meg nem fognak átdobálni az USA-ból se semmit, itt meg marad a semmi.
Szóval a bőven van mivel válaszolni, az igaz, csak az diplomáciai válasz lesz, nem katonai.
Azt rábízom mindenkire, hogy az Iszkander lesz-e jobb és gyorsabb csapásmérő vagy egy tankergépekre épülő légihadjárat.
A nuclear sharingbe dobott eszközöket a kiválasztott NATO légibázisokon tartják WS-3 tárolórendszerben amikben főképpen B-61 bombák vannak, melyek változattól és beállítástól függően 0,3-340KT hatóerejűek.
A 8. oldalon található egy térkép a támaszpontokról (2005-ös állapot)
Nem tudom jelenleg hogy állnak az érintett országok légierői a hordozásra képes gépekkel, illetve az arra kiképzett hajózóállománnyal.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 873
91 399
113
Főleg Szibériai és a Távol -Kelet mozdult meg a sorozás ellen. Onnan vittèk inkább idáig a katonákat az ukrán frontra.

Tüntetések törtek ki Oroszországban Putyin mozgósításról szóló reggeli bejelentése miatt

Tiltakozások törtek ki Oroszországban, miután Putyin bejelentette, hogy tartalékosokat hív be, azaz 300 ezer orosz férfit mozgósít az ukrajnai csatatérre. A bejelentés nyomán a szibériai Irkutszkban és az orosz Távol-Keleten fekvő Ulan-Udéban tüntetők vonultak az utcára. Habarovszkból és Jakutszkból is utcai demonstrációkat jelentettek.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 868
27 425
113
Látszik hogy a nyugati média cikkét vettem alapul :))
Még a full libsi, amcsi fiók Wikipédia is leírja:
https://en.wikipedia.org/wiki/Cuban_Missile_Crisis

Result
  • Publicized removal of the Soviet Union's nuclear missiles from Cuba
  • Non-publicized removal of American nuclear missiles from Turkey and Italy
  • Agreement with the Soviet Union that the United States would never invade Cuba without direct provocation
  • Creation of a nuclear hotline between the United States and the Soviet Union
 
  • Tetszik
Reactions: cinikus

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Szerintem ezek között átfedés van. Úgy érti, hogy a 2075-ben benne van a 886 például. Vagy az az 1330, az utalhat már a hadrendből kivont harckocsikra is. Azt, hogy Resperger mit mondott irreleváns. Szerintem messze nincs ennyi működő tankja Ukrajnának. Arra a 400-ra tudsz valami linket mutatni?
"As of today, we have approximately 30 to 40, sometimes up to 50 percent of losses of equipment as a result of active combat. So, we have lost approximately 50 percent. … Approximately 1,300 infantry fighting vehicles have been lost, 400 tanks, 700 artillery systems," Volodymyr Karpenko said.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113
Sokan hiányolták, hogy a gyenge oroszok csak taknyolnak és nem tudnak háborúzni. Én már akkor szóltam, hogy addig jó amíg csak különleges katonai művelet van és ne akarják, hogy a szomszédunkban elkezdjen háborúzni Vova. Attól tartok, hogy most majd meglátjuk, milyen az igazi háború.

:(:confused:
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 655
113
Sokan hiányolták, hogy a gyenge oroszok csak taknyolnak és nem tudnak háborúzni. Én már akkor szóltam, hogy addig jó amíg csak különleges katonai művelet van és ne akarják, hogy a szomszédunkban elkezdjen háborúzni Vova. Attól tartok, hogy most majd meglátjuk, milyen az igazi háború.

:(:confused:
Eddig is háborúztak, csak politikai okokból nem merték nevén nevezni. Amúgy most már háborúról beszélnek vagy maradt még mindig a különleges hadművelet?

Ez a részleges mozgósítás egy problémáját oldja meg az oroszoknak, de bőven vannak más problémák is. A légierő továbbra is gyenge lesz. Az eszközeik továbbra is elavultak lesznek. A morál valószínűleg sokkal jobb nem lesz. A logisztika még nehezebb lesz. A hadvezetés pedig inkompetens marad. Meg új problémákat is csinál otthon.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Mert mi a gond? FAB-500M62 való a nagysebességű gépekre amik mostanában használatosak. Kalibr/Iszkander nagyobb harci résszel rendelkezik.

A nuclear sharingbe dobott eszközöket a kiválasztott NATO légibázisokon tartják WS-3 tárolórendszerben amikben főképpen B-61 bombák vannak, melyek változattól és beállítástól függően 0,3-340KT hatóerejűek.
A 8. oldalon található egy térkép a támaszpontokról (2005-ös állapot)
Nem tudom jelenleg hogy állnak az érintett országok légierői a hordozásra képes gépekkel, illetve az arra kiképzett hajózóállománnyal.
Még "szóba"jöhetnek a B52-esek álltal hordozott AGM86-os robotrepülőgépek taktikai atomcsapás esetére.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/AGM-86_ALCM.Mellékesen a Lengyel F16-osokhoz is rendszeresített agm 158 JASSM robotrepülőgépek "teherbírása"450 kg ami lehetővé teszi hogy célba juttassák egy w80-as robbanófejet.Elvileg ezek és a tomahawk robotrepülőgépek csak hagyományos robbanófejjel rendelkeznek de alkalmasak (korábban a tomahawk rakéták egy része szerelve volt vele)hogy nukleáris töltetet juttassanak célba.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 485
18 395
113
Szerintem gondold át mégegyszer és ne égesd magad butuska, de szívből jövő kívánalmakkal. Az oroszok nem Nato országra, és nem amcsira dobnák...mi közük akkor az amcsiknak ehhez??? Azt mondták nem állnak háborúban...he??? És akkor leatomoznák Moszvát, ha Putykóék beszórnának egyet a frontra??? Kérlek...ez a rajongás olyan kis aranyos a részedről.

Szerintem gondolkodj picit inkább te:
  • Azt egyik fél gyorsan népszavazást rendez az általa irányított területén, hogy "minden eszközzel" megvédhesse azt. Akár atommal is.
  • A másik fél népszavazással NATO tagságot ad az általa irányított területnek, hogy ha azt megtámadják, azonnal megvedhesse. Akár atommal is, ha azzal támadják.

Namost ebből a nyilvánvalóan hatalmas baromságból az egyik barom elkezdte az arcoskodást.
Neked ebből a lényeg, hogyha mindenki úgy gondolkodna, mint Putyin, akkor biztos, hogy elpusztulna a világ.

Érted már, hogy miért a ruszkival van a gond?
;)
Az atommal fenyegetőzés komoly dolog. Önmagában a fenyegetőzés is az.
Putyinnak ideje lenne több rossz döntést már nem hozni.
:)
A semmiért fenyegetőzik, de mindent bukhat.

Épeszű ember előbb felméri, mit veszíthet, mit nyerhet.

A másik furcsa a logikádban, hogy valamiért felhazalmazod az egyik országot, hogy atomot dobjon egy másikra, de ugyanezt a jogot elvitatnad mástól?
Szerinted a ruszki atomozhat, mer csak?
Ha atommal szeretné rendezni vitáját, vele is így fogják. Ezt kockáztatja.
A semmiért, egy fél megyéért.
Ugye, te sem látod értelmét.

Nem egy apró országról beszélünk. Ebből komoly konzekvenciát levonni nevetséges.
A másik oldalon, ha jól emlékszem, egy aprócska része kb.: 15 millió szökött meg, 40 millióból, a maradékot meg a benzinkutakon és a moziban sorozták.

Már javában gyártják a hadiipari elektronikát, ha jól olvastam Kínában. A cég neve is nyilvánosságra került. Mosógépre már nincs szükség.
Szankciók vannak, meglátjuk, hogy alkalmazkodik az orosz.
Gyártókapacitása van bőven, energia és alapanyag több mint kell.

Bár csak gördülőállományból remekeltek az oroszok a gyártó cégeikkel az elmúlt évtizedben, azért elég információ áll rendelkezésre, hogy a gyártó ipar méretét meg lehessen becsülni békeidőben! Igaz, voltak veszteséges évek, átalakulások, állami támogatások, de ezek azért nagyon nem rossz számok. Ne feledjük a tényt, hogy a békeidőben nem a páncélos gyártás volt a hadiipar húzóága ezeknek a cégeknek, hanem a gördülő állomány gyártása.

UralVagonZavod
2011-ben a társaság termelési rekordot döntött - a 24 ezer darab gördülőállomány éves legyártási terve határidő előtt elkészült
2012-ben két világrekordot állítottak fel UVZ-n – egy év alatt 28 000 kocsit és 120 000 kocsitengelyt gyártottak
2013-ban a vállalat 20 500 motorkocsit gyártott.
2014-re a tervek szerint körülbelül 22 000 áruszállító kocsit gyártanak és értékesítenek minden típusból
2018-ban az UVZ 18 000 motorkocsit gyártott.

UralVagonZavod (UVZ) Nizhny Tagil és Omsk
2017-2021-ig 1900−2000 db Felújított tankot adtak át.
Az orosz ipar évente átlagosan mintegy 650 harckocsit és egyéb harcjárművet szállított.

Nem kell annyira lebecsülni az oroszt, de piszkálni meg főképpen nem.

A 300 ezer behívott menekül csak, úgyhogy ne a kis országból, hanem a kis letszámból indulj ki. A többi még ráér.

A tank gyártás meg nem kanál gép. Ha figyeled az UVZ havonta ad át kb 4-et mostanában (T-90M-ből).

Amúgy a nemi erőszaktevők nyugalmát nem szokták megóvni. A ruszki sem számíthat erre. Miért gondolnád helyesnek, ha bárki háborúzhatna Európában? ;)
A gyengeség, jele, ha korteskedni kell az erőszaktevők nyugalmáért.
Nyilván nincs is értelme. ;)

Egyértelmű válasz véleményem szerint egy taktikai atom csapásra egy taktikai atom csapás lehet válaszként az Orosz erőkre.Lehet ezen viccelődni de az Oroszok tisztában vannak a NATO hagyományos és nukleáris csapásmérő képességeivel és nem hinném hogy "félvalról"veszik ezeket.

Reméljük az oroszok felfogják, hogy elmentek a falig.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 533
113
Ez most nem tűnik hülyeségnek.
Egy dolog:
Kicsit furanak gondolja hogy" Honvedo Haborunak" fogjak fel Moszkvaban a dolgot.
Ezen nem tudom mi csodalkozni valo van hiszen magukert kuzdenek, nem masert.
Ugye kezdodott ez a tobbszor emlitett honvedo haboru honapokkal ezelott a naci ukranok ellen. Denacifikalas, meg minden, babuska a szovjet zaszloval, a reisztag gyozelmi zaszlo, za Kijev, masodik vilaghaboru PR, stb.
Aztan mostanra odaig jutottunk hogy mult heten meg egy rahedli nyugati politikus es szakerto meg entitas a valoban naci ukran csapatok moge felsorakozva kijelentik hogy Oroszorszag gyarmat lesz, meg feldarabolas, 100 ev karterites, kulfoldi megszallas, stb. Vereseg eseten Oroszorszag, egy ezer eves eredettel rendelkezo allam mulik el. Az identitasuk. Naluk hatalmas kultusza van a nagyszulok honvedo harcanak, de a hideghaborunak es az elso vilaghaborunak is.
Generaciok ota a nyugat elleneben hatarozzak meg magukat, ahogy a nyugat Oroszorszag elleneben. Nana hogy egy eletre halalra Honvedo Haboru ez most, egy masodik Honvedo Háború! Ez most a mai generacio harca lesz, nem egy Afganisztan, vagy Csecsenfold, Gruzia, ez most magukert megy. Majd le fog esni Moszkvaban is a ficsuroknak hogy a baskir meg kamcsatkai oroszokkal kozosen kell menni a vagohidra, es majd akkor az unokajuk az ő kepukkel vonul fel egy masik majus 9-en 50 ev mulva. De ez meg honapok mulva majd.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
a brit rakéták tán NATO parancsnokság alatt vannak
Nem.

És a W76-2 ?

Más:

Vannak benne helytálló megállapítások.
Egyet megjegyeztem:

míg a Donyeck és Luhanszk megyei szakadárok kváziállamát Moszkva még az invázió előtt két nappal elismerte függetlenként, addig Zaporizzsja és Herszon megye az orosz jog szerint a mai napig Ukrajna integráns része.

Rácz szerint viszont nem fog gondot okozni a moszkvai törvényhozóknak, hogy az orosz jogot hozzáhajlítsák a politikai szándékhoz: „Tegnap írta Bendarzsevszkij Anton [kutató, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója], hogy mivel a szeparatisták Herszon és Zaporizzsja megye egész területére igényt tartanak, ez azt a helyzetet fogja eredményezni, hogy annexió esetén hirtelen ukrán csapatok fogják megszállva tartani Oroszország területének egy részét orosz jog szerint. Nyilvánvalóan teljesen abszurd az egész.”

Ha Putin kitekert logikája szerint folytatjuk, akkor ez akár legitimálhatná a nukleáris csapást is.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 276
93
A nuclear sharingbe dobott eszközöket a kiválasztott NATO légibázisokon tartják WS-3 tárolórendszerben amikben főképpen B-61 bombák vannak, melyek változattól és beállítástól függően 0,3-340KT hatóerejűek.
A 8. oldalon található egy térkép a támaszpontokról (2005-ös állapot)
Nem tudom jelenleg hogy állnak az érintett országok légierői a hordozásra képes gépekkel, illetve az arra kiképzett hajózóállománnyal.
Incirlikben már nincs, Ghedi, Büchel: Tornado, Volkel, Brogel: F-16 (egyszer majd F-35). Lakenheath F-15, Aviano F-16 de ezen utóbbiak eleve amerikaiak. Ramsteinben nincs hordozó települve. A 4 európain (holland, belga, német, olasz) meg ugyanúgy amerikaiak kezelik a fegyvereket külön területen ahova nincs bejárkálás másnak. Itt az USA nélkül taktikai nincs, ezt tudja az orosz is - az EU feje felett történnek a dolgok. Ha az amerikai belemenne egy taktikai válaszcsapásba, akkor azzal egyrészt az oroszok elszigeteltségét közel nullázná, másrészt az ő léptékében érdektelen területért vállalna túl nagy kockázatot, harmadrészt ő az akivel teli vannak a nemzetközi vizek és így a világ nagyobbik részének elfogadható célpont x1000 amerikai tengerész valahol messze - akikért még továbbra se biztos hogy elhamvasztaná az államait. Ki fogja matekozni hogy Európa nem éri meg. Stoltenberg csak szájkaratézik. Mondjuk neki ez volt a dolga évekig - ellenségképet kreálni hogy legyen fegyverbiznisz. Hát most van! Topog is mint a szarógalamb (én rühellem a faszit, igazi amcsibérenc szarkeverőnek tartom)
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 935
21 555
113
Petya New Yorkbol a mozgositas hire utan:



„Akik sok ezer kilométerre vannak Ukrajnától, talán annyira nem érzik a háború hatásait, mint mi, akik a szomszédságban vagyunk, ezért itt a mai napon is szeretnénk felhívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy minél előbb arra van szükség, hogy véget vessünk a háborúnak, és béke legyen”.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Ez a részleges mozgósítás egy problémáját oldja meg az oroszoknak, de bőven vannak más problémák is. A légierő továbbra is gyenge lesz. Az eszközeik továbbra is elavultak lesznek. A morál valószínűleg sokkal jobb nem lesz. A logisztika még nehezebb lesz. A hadvezetés pedig inkompetens marad. Meg új problémákat is csinál otthon.
Az oroszok a modern technikájuk legnagyobb részét, a legjobb tisztjeiket, hivatásos katonáikat, és mindenek előtt a meglepetés erejét már elpocsékolták. Ez a jelenlegi keretek között bemondott mozgósítás legfeljebb hetek vagy hónapok múlva eredményez új egységeket a fronton, és ezek is ugyanannyira vagy még sokkal demoralizáltabbak lesznek, ( megadás 10 év gulág, technika feladása 10 év gulág, azok a katonák akik már leszolgálták azt amire bejelentkeztek most erővel vissza lesznek rángatva és küldve pusztulni ) szóval lesz egy rosszul felszerelt, rosszul vezetett, demoralizált embermasszájuk, ami más kiút hiányában hamarabb lövi tarkón a hülye parancsot kiadó tisztet/altisztet a fronton a halálát az ukránra kenve, minthogy végrehajtsa a megmenekülés bármely reménye nélkül.