Valaki írta korábban hogy megjelentek a kubaiak. Milyen formációban? Önkéntesek a szakadároknál vagy zsoldosként?
Illetve volt egy érdekes dolog, hogy aki 1 évet szolgál az állampolgárságot kap, és volt olyan is hogy aki szolgál az az új területeken ami egyenlőre még csak a krím földet kap.
Ha ezt így összegezzük, ezzel már lehet létszámot feltölteni a világ sok részéből, és nem a szíriai zsoldosokról beszélek. Hanem latin amerika, délkelet ázsia, közép ázsia. Ott havi 2000-3000 dollár sok pénz, annyit nem kapnak amcsi megbízásban sem. Ha meghalnak semmi nem történik, nem oroszok halnak, nem kell velük elszámolni.
Viszont itt van a zsoldos kérdés problematikája, ennyi pénzért több százezer zsoldost lehet összeszedni, de problémás, mert ott a minőségi kérdés, és a nyelvi problémák, megbízhatóság.
Ezért kérdezem hogy a kubaiak hogyan jelentek meg, önálló egységekbe szervezik őket? Mert úgy lenne értelme ha adott nyelvterületről létrehozni egységeket, akikhez osztanak be tolmácsot, többen jelentkeznének is, és irányítás is könnyebb lenne. Ezzel a módszerrel ha nem is frontra de tartaléknak, mélységbe elég jó egységeket fel lehetne állítani. Beleférne még pár ezer észak koreai is arcvesztés nélkül, mondjuk ők valószínűleg vannak olyan jók mint az oroszok, főleg ha kiválogatják őket.
Okosan csinálva ez a zsoldos kérdés nagyon jó megoldás lenne, de csak akkor ha nem csak orosz nyelvterületről szervezik, és önálló egységekbe.
A másik dolog, szerintem ezt a 300 000 számot nem kell biztosra venni, végső soron nem fogják tudni megmondani mennyi behívó ment ki, és milyen egységekhez kerülnek emberek, nagy részük szerintem felváltja a hatalmas országban szétszórt erők feladatait, és a jelenleg is aktív állományt vonják össze. Így lenne gyorsabb és pár hónapon belül már lehetne őket pihentetni és cserélni.
A másik dolog a pár hónap kérdése, jön a tél és azt látom hogy azt mondják sokan hogy télen be fog fagyni az egész konfliktus, mert nem tudnak majd háborúzni. Azt hittem a sár a probléma. A vastagon fagyott talaj, és a zöld növényzet hiánya pedig a támadó fél előnye. Főleg hogy a támadó félnek van üzemanyaga és minden erőforrása bőségesen.
Itt jön a másik dolog, Kijev és nyugat Ukrajna eddig infrastrukturális szempontból nem sokat kapott, van áram van víz, üzemanyag kevésbé de az is van. Viszont mi lesz ha mégis meglépik az oroszok hogy a hideg beálltával lekapcsolják őket ezekről? Az embereket nem engedik el az országból, legalábbis hivatalosan. Gondoljunk csak bele, a városi emberek tömege fűtési lehetőség nélkül marad, víz nélkül marad a nem éppen meleg ukrán télben, tömeges fagyhalálok, szenvedő családok. Ez könnyen vezethet oda hogy komoly belső feszültségek alakulnak ki, amik akár robbanhatnak is majd.
Közben európa éppen felszámolja azt a gazdasági előnyét amiről itt sokan beszélnek hogy a tömegek még mindig nyugat európába tartanak, na igen, de mi lesz ha lesz 2-3 fagyos év az átlag ember teljes tartalékait feléli és nem tud újat képezni. Az államok úgyszintén, valóban olyan nagy lesz a különbség a lesajnáltak csoportja között és európa között? De ez a rész még a jövő zenéje, a kemény idők kemény embereket szülnek.
A fentebbi dolgok viszont érdekes gyakorlati gondolatok szerintem. Bár őszintén szólva már nem tudom mit várjak az orosz vezetéstől.