[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Már javában gyártják a hadiipari elektronikát, ha jól olvastam Kínában. A cég neve is nyilvánosságra került. Mosógépre már nincs szükség.
Szankciók vannak, meglátjuk, hogy alkalmazkodik az orosz.
Gyártókapacitása van bőven, energia és alapanyag több mint kell.

Bár csak gördülőállományból remekeltek az oroszok a gyártó cégeikkel az elmúlt évtizedben, azért elég információ áll rendelkezésre, hogy a gyártó ipar méretét meg lehessen becsülni békeidőben! Igaz, voltak veszteséges évek, átalakulások, állami támogatások, de ezek azért nagyon nem rossz számok. Ne feledjük a tényt, hogy a békeidőben nem a páncélos gyártás volt a hadiipar húzóága ezeknek a cégeknek, hanem a gördülő állomány gyártása.

UralVagonZavod
2011-ben a társaság termelési rekordot döntött - a 24 ezer darab gördülőállomány éves legyártási terve határidő előtt elkészült
2012-ben két világrekordot állítottak fel UVZ-n – egy év alatt 28 000 kocsit és 120 000 kocsitengelyt gyártottak
2013-ban a vállalat 20 500 motorkocsit gyártott.
2014-re a tervek szerint körülbelül 22 000 áruszállító kocsit gyártanak és értékesítenek minden típusból
2018-ban az UVZ 18 000 motorkocsit gyártott.

UralVagonZavod (UVZ) Nizhny Tagil és Omsk
2017-2021-ig 1900−2000 db Felújított tankot adtak át.
Az orosz ipar évente átlagosan mintegy 650 harckocsit és egyéb harcjárművet szállított.

Nem kell annyira lebecsülni az oroszt, de piszkálni meg főképpen nem.
Még egyszer mondom ha te tudod a módszert évi 500-1000 db T-90M legyártására az Uralvagonzavod tárt karokkal vár... amit írtál annak semmi köze a T-90M gyártásához, ugyanis az teljesen más műfaj mint a vasúti kocsik gyártása, egyszerűen nincs kiépítve semmilyen nagyobb volumenű gyártókapacitás a T-90M gyártására mivel, az invázióig csak nagyon kis mennyiségű rendelést adott rá az Orosz honvédelmi minisztérium, a külföldi alkatrészekről nem is beszélve...
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 508
12 916
113
Még egyszer mondom ha te tudod a módszert évi 500-1000 db T-90M legyártására az Uralvagonzavod tárt karokkal vár... amit írtál annak semmi köze a T-90M gyártásához, ugyanis az teljesen más műfaj mint a vasúti kocsik gyártása, egyszerűen nincs kiépítve semmilyen nagyobb volumenű gyártókapacitás a T-90M gyártására mivel, az invázióig csak nagyon kis mennyiségű rendelést adott rá az Orosz honvédelmi minisztérium, a külföldi alkatrészekről nem is beszélve...
Szerinted.. álmodtad vagy pontosan tudod?
Milyen taktidővel jön le a sorról egy t90m és mennyi a kapacitás 3 műszakban?
Vagy mosógépchippek miatt nem megy?
Fingod nincs róla, de tényként közlöd.

Szokásos Wilsoni kinyilatkoztatás.. anélkül, hogy bármit is tudnál. Ezzel alapvetően semmi baj nincs, hogy ilyeneket írsz. Csak ne próbáld meg tényként beállítani. Kezd úgy a mondanivalódat, hogy: "szerintem" vagy mondjuk "úgy gondolom".
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 870
81 558
113
a T-90M gyártására mivel, az invázióig csak nagyon kis mennyiségű rendelést adott rá az Orosz honvédelmi minisztérium, a külföldi alkatrészekről nem is beszélve...
Rosszul tudod! 300 darabos megrendelésvolt a T-90M-re. Az Armija-2022 kiállításon további 300 darab volt rendelve. Évente 40-50 darabot tudnak legyártani.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 442
10 271
113
Valaki írta korábban hogy megjelentek a kubaiak. Milyen formációban? Önkéntesek a szakadároknál vagy zsoldosként?
Illetve volt egy érdekes dolog, hogy aki 1 évet szolgál az állampolgárságot kap, és volt olyan is hogy aki szolgál az az új területeken ami egyenlőre még csak a krím földet kap.
Ha ezt így összegezzük, ezzel már lehet létszámot feltölteni a világ sok részéből, és nem a szíriai zsoldosokról beszélek. Hanem latin amerika, délkelet ázsia, közép ázsia. Ott havi 2000-3000 dollár sok pénz, annyit nem kapnak amcsi megbízásban sem. Ha meghalnak semmi nem történik, nem oroszok halnak, nem kell velük elszámolni.
Viszont itt van a zsoldos kérdés problematikája, ennyi pénzért több százezer zsoldost lehet összeszedni, de problémás, mert ott a minőségi kérdés, és a nyelvi problémák, megbízhatóság.
Ezért kérdezem hogy a kubaiak hogyan jelentek meg, önálló egységekbe szervezik őket? Mert úgy lenne értelme ha adott nyelvterületről létrehozni egységeket, akikhez osztanak be tolmácsot, többen jelentkeznének is, és irányítás is könnyebb lenne. Ezzel a módszerrel ha nem is frontra de tartaléknak, mélységbe elég jó egységeket fel lehetne állítani. Beleférne még pár ezer észak koreai is arcvesztés nélkül, mondjuk ők valószínűleg vannak olyan jók mint az oroszok, főleg ha kiválogatják őket.
Okosan csinálva ez a zsoldos kérdés nagyon jó megoldás lenne, de csak akkor ha nem csak orosz nyelvterületről szervezik, és önálló egységekbe.

A másik dolog, szerintem ezt a 300 000 számot nem kell biztosra venni, végső soron nem fogják tudni megmondani mennyi behívó ment ki, és milyen egységekhez kerülnek emberek, nagy részük szerintem felváltja a hatalmas országban szétszórt erők feladatait, és a jelenleg is aktív állományt vonják össze. Így lenne gyorsabb és pár hónapon belül már lehetne őket pihentetni és cserélni.

A másik dolog a pár hónap kérdése, jön a tél és azt látom hogy azt mondják sokan hogy télen be fog fagyni az egész konfliktus, mert nem tudnak majd háborúzni. Azt hittem a sár a probléma. A vastagon fagyott talaj, és a zöld növényzet hiánya pedig a támadó fél előnye. Főleg hogy a támadó félnek van üzemanyaga és minden erőforrása bőségesen.

Itt jön a másik dolog, Kijev és nyugat Ukrajna eddig infrastrukturális szempontból nem sokat kapott, van áram van víz, üzemanyag kevésbé de az is van. Viszont mi lesz ha mégis meglépik az oroszok hogy a hideg beálltával lekapcsolják őket ezekről? Az embereket nem engedik el az országból, legalábbis hivatalosan. Gondoljunk csak bele, a városi emberek tömege fűtési lehetőség nélkül marad, víz nélkül marad a nem éppen meleg ukrán télben, tömeges fagyhalálok, szenvedő családok. Ez könnyen vezethet oda hogy komoly belső feszültségek alakulnak ki, amik akár robbanhatnak is majd.

Közben európa éppen felszámolja azt a gazdasági előnyét amiről itt sokan beszélnek hogy a tömegek még mindig nyugat európába tartanak, na igen, de mi lesz ha lesz 2-3 fagyos év az átlag ember teljes tartalékait feléli és nem tud újat képezni. Az államok úgyszintén, valóban olyan nagy lesz a különbség a lesajnáltak csoportja között és európa között? De ez a rész még a jövő zenéje, a kemény idők kemény embereket szülnek.

A fentebbi dolgok viszont érdekes gyakorlati gondolatok szerintem. Bár őszintén szólva már nem tudom mit várjak az orosz vezetéstől.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 070
32 546
113
Tulajdonkepp mit nyertunk vele hogy a masik oldalon alltunk? Szlovenek, horvatok, bosnyakok, koszovoiak halasak erte, respektaljak?
Szerbia akkor egy harcot vivott a szerb lakta teruletekert az egykori Jugoszlavia teruleten, a krajnakban, es Bosznia teruleten. Mintha 18- 21 kozt mi is harcoltunk volna Erdelyert es a felvidekert tessek lassek. Ahogy akkor 37-41-45-ig ugy most is 91-95-99 tol maig eltellt egy generacio!
Persze minket elvakitott a nyugat fenye ,meg a CNN es a neger katonak Teszaron. No meg az MDF es MSZP kormanyok.

Na meg 1944-45 Délvidék...
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 870
81 558
113
Na mit mondtam korábban?!

Ki lesznek cserélve, ami meg is történt. :)
KKyxc7CPt6o.jpg
 
  • Dühítő
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Xtreeem

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
Ez a lófasz kategória. Havonta több mint 40-50 tankot vesztenek.
"Nyugodtabb" hónapokban kb annyit, ja, de csak a képi bizonyítékkal támogatott veszteségek számát elosztva a hónapok számával 166-ra jön ki jelenleg a harckocsi veszteség havonta, valóságban valsz magasabb...
Persze ezen sokat nyom az első hónap, illetve a harkivi menekülés is eredményezett vagy százötven harckocsi veszteséget, de az átlag az átlag.
 
S

Szilvatövis

Guest
Sorozással lesz egy kis problémájuk az oroszoknak, amit már régebben jeleztek, amikor kezdték a frontra vinni a kiképzőtiszteket és eszközöket.
Nincs ki és nincs mivel kiképezze a beszorozottakat.
Gugli fordítóval:

Elromlott az edzés szerkezete​

Amint látható, a szóban forgó önkéntes zászlóaljakat nem sikerült teljesen felkészíteni. És csak 20-30 ezren vannak. Elméletileg lehetséges mozgósítani azokat a szerződéses katonákat, akik nemrég mentek nyugdíjba, nem akartak részt venni az úgynevezett különleges hadműveletben. És küldje el őket, hogy képezzék ki azokat a mozgósítottakat, akik lesznek. Mert elvileg összeomlott a kiképzés struktúrája, a kiképzőegységek felszerelése átkerült a frontra. Sok tiszt és oktató is a fronton kötött ki, vagy meghalt, vagy felmondott. De most az elbocsátással kapcsolatos probléma további mozgósítással megoldható. Tudomásunk szerint még a tavaszi hadkötelesek sem kapnak kiképzést, vagy egyáltalán nem. Az a kérdés, hogy mekkora lehet a mozgósítás, továbbra is fennáll. Valószínűleg lassabb és kevésbé hatékony.....



Aztán kiderült, hogy Putyinnak sincs munkaerője. Mindent úgy költöttek el, hogy húsdarálókba dobták Severodonyeck, Maryinka, Peski közelében; különösen meggondolatlanul elköltött milíciák. És aki igen, az nem siet a frontra előretörni. Az RF Fegyveres Erők hírhedt Harmadik Hadteste ( a Nyizsnyij Novgorod régióban nyáron alakult regionális önkéntes zászlóaljak alapján . - Kb. a szerk. ) még a Nagy Harkovi Drap előtt a frontra hajtott - és hirtelen eltűnt valahol. Úgy tűnik, tisztjei és katonái tetőtől talpig szabotálják a fronton való megjelenés parancsát. Nem ellenállnak aktívan, szabotálnak. „Ó, nincs itt gázolaj, itt kell javítani, itt van egy alulmaradt” stb.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
S

Szilvatövis

Guest
Bocs, véletlenül félkészen küldtem el.
A link lemaradt:
Aztán kiderült, hogy Putyinnak sincs munkaerője. Mindent úgy költöttek el, hogy húsdarálókba dobták Severodonyeck, Maryinka, Peski közelében; különösen meggondolatlanul elköltött milíciák. És aki igen, az nem siet a frontra előretörni. Az RF Fegyveres Erők hírhedt Harmadik Hadteste ( a Nyizsnyij Novgorod régióban nyáron alakult regionális önkéntes zászlóaljak alapján . - Kb. a szerk. ) még a Nagy Harkovi Drap előtt a frontra hajtott - és hirtelen eltűnt valahol. Úgy tűnik, tisztjei és katonái tetőtől talpig szabotálják a fronton való megjelenés parancsát. Nem ellenállnak aktívan, szabotálnak. „Ó, nincs itt gázolaj, itt kell javítani, itt van egy alulmaradt” stb.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Hát a Peszkov családnak nincs ma jó napja. Vélhetőleg más ismert politikusok és tisztségviselők családjának sem lesz.


Azért én óvatos lennék azzal, hogy itt minden össze fog omlani és mindenki kivándorol külföldre. De tény, hogy lehetett számítani arra, hogy az orosz ellenzéki sajtó megszívatja Putyinékat. (Véleményem szerint ha győz és le tudja zárni a háborút, utána mindenki elfelejti. A gond akkor lesz/lenne, ha ez tovább haladna a Ho Si Minh-ösvényen.)
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 176
83 907
113
A helyi LMBTQ szervezi a tüncinek látszó bohóckodást. Olyanok, mint a magyar ellenzék: bar cirka másfél hete zajlik a mozgósítás, ezek az alakok parancsra - nincs hálózat ! - megjelennek bohóckodni, mint itthon. Hídlezárás is lesz? :D


A szervezők arca tanulságos.

Más.