[HUN] Zlin 242/143

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 506
72 483
113
2021. október 26.

Közbeszerzési értesítőből

Részvételi felhívás

Kiképző repülőgép fődarab beszerzése

A közbeszerzés célja a Magyar Honvédség által üzemben tartott Zlin Z 242 L típusú könnyű kiképző-, felderítő és futárrepülőgépek üzembentartásához kapcsolódó repülőgép motor, valamint avionikai és navigációs berendezések beszerzése.

Repülőgép motor:
1 darab AEIO-360-A1B6 Lycoming gyári új (Factory New) vagy Lycoming gyárilag újjáépített (Lycoming Factory Rebuilt) repülőgépmotor, vagy azokkal egyenértékű repülőgépmotor.

Avionikai és navigációs berendezések:
GARMIN GTN 750 Xi (és járulékos berendezései) típusú, vagy azzal egyenértékű navigációs berendezés: 2 db
GARMIN PFM/MFD/EIS GDU 1060 (és járulékos berendezései) típusú, vagy azzal egyenértékű navigációs berendezés: 4 db
G5 (és járulékos berendezései) típusú, vagy azzal egyenértékű navigációs berendezés: 2 db
GARMIN GTX 335 R (és járulékos berendezései) típusú, vagy azzal egyenértékű navigációs berendezés: 2 db
GARMIN GMA 342 (és járulékos berendezései) típusú, vagy azzal egyenértékű navigációs berendezés: 2 db
TRIG TY 91 (és járulékos berendezései) típusú, vagy azzal egyenértékű avionikai berendezés: 2 db
TL -3424-RAS accelerometer (és járulékos berendezései) típusú, vagy azzal egyenértékű avionikai berendezés: 4 db


A Kbt. 58. § (1) bekezdése alapján a mennyiségi eltérés mértékét az Ajánlatkérő az alábbiak szerinti határozza meg:

GARMIN PFM/MFD/EIS GDU 1060 (és járulékos berendezései) típusú, vagy azzal egyenértékű navigációs berendezés - (mínusz) 1 db
TL -3424-RAS accelerometer (és járulékos berendezései) típusú, vagy azzal egyenértékű avionikai berendezés - (mínusz) 1 db

Ajánlatkérő az ajánlatok elbírálásáról szóló összegezésben fogja tájékoztatni Ajánlattevőket, hogy él-e a mennyiségi eltéréssel.

Ajánlatok benyújtásának határideje:
22/11/2021

Közbeszerzési értesítőből

Tájékoztató az eljárás eredményéről

Kiképző repülőgép fődarab beszerzése

1.
Repülőgép motor:

A beérkezett ajánlatok száma: 3

A nyertes ajánlattevő neve:

Aerotechnika M & T Budapest Repüléstechnikai Szolgáltató Zrt

A szerződésrész végleges összértéke: 36 300 000.00 HUF


2.
Avionikai és navigációs berendezések

A beérkezett ajánlatok száma: 3

A nyertes ajánlattevő neve: AERO-IDAG Korlátolt Felelősségű Társaság

A szerződésrész végleges összértéke: 32 471 000.00 HUF
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 506
72 483
113
Először repültek önállóan

Az első repülési fázisában járnak még a honvédtisztek és tisztjelöltek Zlin Z-143LSi és Zlin Z-242L kiképző repülőgépeken. Ahhoz, hogy teljesíthessék ezt a feladatot egy ellenőrző repülést kellett teljesíteniük, csak utána ülhettek egyedül a gépbe. Minden „kirepült” növendék ilyenkor a feladat sikeres végrehajtása emlékére egy oklevelet és egy felvarrót kap, amit büszkén viselhet...

x626c57fe2964f829918509.JPG.pagespeed.ic.S-8iHrVqR9.webp
626c57fe9a6d8751583372.JPG
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Zlin Z 242L és Zlin Z 143LSi típusú repülőgépek integrálása a Magyar Honvédség újraindult pilótaképzésébe

A repülőgépvezetők képzése kiemelt feladat a világ ösz-szes hadseregében. A katonai repülés speciális ismereteket követel meg, amelyeket csak jól képzett oktatók és kellő alapossággal megválogatott hallgatók képesek elsajátítani. Képzésük költséges, ezért a követelmények is magasak. A tanulmányban a szerzők bemutatják a Magyar Honvédség által üzemeltetett kiképző repülőgépeket, a repülőgépvezetőkkel szemben tá-masztott követelményeket, valamint ismertetik a repülőgépek jellemzőit és további alkalmazásuk lehetőségeit.

 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 506
72 483
113
Javában zajlik az élet a zászlóaljunk Kvasz András századánál, Szolnokon.

Az állami légiközlekedés szakon tanuló harmadéves pilóták az alapozó szárazföldi felkészítést követően, megkezdték képzésük gyakorlati részét, az első repüléseket. A hajózó állomány Zlin 143 és Zlin 242 repülőgép típusokkal sajátíthatja el a repüléshez szükséges gyakorlati alapokat, annak érdekében, hogy oktatóikkal, a közeljövőben az első önálló repüléseket is végre tudják sikeresen hajtani.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 506
72 483
113
2022. március 28.

Közbeszerzési értesítőből

Tájékoztató az eljárás eredményéről

Kiképző repülőgép fődarab beszerzése

1.
Repülőgép motor:

A beérkezett ajánlatok száma: 3

A nyertes ajánlattevő neve:

Aerotechnika M & T Budapest Repüléstechnikai Szolgáltató Zrt

A szerződésrész végleges összértéke: 36 300 000.00 HUF

Közbeszerzési értesítőből

Tájékoztató a szerződés módosításáról

Kiképző repülőgép fődarab beszerzése

1.
Repülőgép motor

1 darab AEIO-360-A1B6 Lycoming gyári új (Factory New) vagy Lycoming gyárilag újjáépített (Lycoming Factory Rebuilt) repülőgépmotor, vagy azokkal egyenértékű repülőgépmotor.

Ajánlatot az ajánlati felhívás és Közbeszerzési dokumentációban előírt, vagy az azzal - a Közbeszerzési dokumentációban szereplő műszaki paraméterek tekintetében - egyenértékű termékre lehetett tenni. A részletes műszaki követelményeket a közbeszerzési dokumentum (továbbiakban: KD) tartalmazta.

A nyertes ajánlattevő neve: Aerotechnika M & T Budapest Repüléstechnikai Szolgáltató Zrt

A szerződéskötésről szóló döntés dátuma: 17/03/2022

A módosítások ismertetése:

A szerződésmódosítás a Kbt. 141. § (2) bekezdése alapján történt, tekintettel az alábbiakra:
Eladó a Szerződéssel kapcsolatban 2022. szeptember 14-én tájékoztatta Ajánlatkérőt, hogy az árajánlat adása (2021.09.30.) idején az USD - HUF deviza árfolyama 298,41 forint, míg a szerződés módosítási kérelmének megküldése napján (2022.09.14.) 390,82 forint volt. Előadta továbbá, hogy a megelőző fél évben az árfolyam tartósan 400 forint és a fölötti szintet ért el, mely körülményre tekintettel kérte a szerződött darabár esetében a 9.99%-os kompenzálásra tett javaslatának az elfogadását.

A fentiekről Ajánlatkérő 2022. szeptember 15-én tájékoztatta Vevőt, melyre válaszul Vevő 2022. december 20-án kezdeményezte a Szerződésnek a Kbt. 141. § (2) bekezdése alapján történő módosítását (Vevő általi hozzájárulás eredményeként a Szerződés nettó értékének növekedése: 3 593 000 HUF/db).

A módosításokat megelőző aktualizált teljes szerződéses érték (figyelembe véve az esetleges korábbi szerződésmódosításokat és árkiigazításokat, valamint – a 2014/23/EU irányelv esetében – az érintett tagállamban érvényesülő átlagos inflációt):

Teljes szerződéses érték a módosítást követően:
39 893 000.00 HUF (áfa nélkül)
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 075
10 696
113
Hogy a Zlinek nem lettek felderítők, kit érdekel? Van nekik elég más dolguk. Gondolom nem is fizettünk érte.
Én úgy tudom, hogy komoly problémába ütközött a felderítősítésük. Amit láttam, az egy FLIR torony lett volna a has alatt, de ha jól emlékszem, nem volt ott jó neki. Meg máshol sem. Igazából eleinte úgy összességében elégedetlenek voltak az egész mindenséggel, legalábbis egy akkor ott dolgozótól így hallottam.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 506
72 483
113
Honvéd high-tech - 2. rész

A Honvéd high-tech haditechnikai magazinunk második részében bemutatkozik a Magyar Honvédség oktató-kiképző repülőgépe, a Zlin 242L. Ez az a típus, amivel egészen biztosan magasba emelkedik minden katonai pilóta, legyen később akár merev-, akár forgószárnyason hajózó...

 
  • Tetszik
Reactions: Törppapa

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 506
72 483
113
Honvéd high-tech - 2. rész

A Honvéd high-tech haditechnikai magazinunk második részében bemutatkozik a Magyar Honvédség oktató-kiképző repülőgépe, a Zlin 242L. Ez az a típus, amivel egészen biztosan magasba emelkedik minden katonai pilóta, legyen később akár merev-, akár forgószárnyason hajózó...

Kb. 300-400 órát repül egy gép egy évben.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 506
72 483
113
Közbeszerzési értesítőből...

Részvételi felhívás

Könnyű kiképzőrepülőgépek fenntartása (2023-2026)

Zlin Z-242L típusú könnyű kiképző repülőgépek fenntartása

Keretösszeg: nettó 700.787.398 Ft (bruttó 889.999.995 Ft)

Keretösszeg tervezett éves felhasználása:
2023 nettó 157.480.314 Ft 2020 bruttó 199.999.999 Ft Keretösszeg
2024 nettó 267.716.535 Ft 2021 bruttó 339.999.999 Ft Keretösszeg
2025 nettó 118.110.235 Ft 2022 bruttó 149.999.998 Ft Keretösszeg
2026 nettó 157.480.314 Ft 2022 bruttó 199.999.999 Ft Keretösszeg

Ajánlatkérő nem vállal kötelezettséget a keretösszeg kitöltésére.

A szerződés időtartama: 1.12.2023. - 31.12.2026

Ajánlattételi határidő: 2.11.2023
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 917
11 565
113
Közbeszerzési értesítőből

Tájékoztató a szerződés módosításáról

Kiképző repülőgép fődarab beszerzése

1.
Repülőgép motor

1 darab AEIO-360-A1B6 Lycoming gyári új (Factory New) vagy Lycoming gyárilag újjáépített (Lycoming Factory Rebuilt) repülőgépmotor, vagy azokkal egyenértékű repülőgépmotor.

Ajánlatot az ajánlati felhívás és Közbeszerzési dokumentációban előírt, vagy az azzal - a Közbeszerzési dokumentációban szereplő műszaki paraméterek tekintetében - egyenértékű termékre lehetett tenni. A részletes műszaki követelményeket a közbeszerzési dokumentum (továbbiakban: KD) tartalmazta.

A nyertes ajánlattevő neve: Aerotechnika M & T Budapest Repüléstechnikai Szolgáltató Zrt

A szerződéskötésről szóló döntés dátuma: 17/03/2022

A módosítások ismertetése:

A szerződésmódosítás a Kbt. 141. § (2) bekezdése alapján történt, tekintettel az alábbiakra:
Eladó a Szerződéssel kapcsolatban 2022. szeptember 14-én tájékoztatta Ajánlatkérőt, hogy az árajánlat adása (2021.09.30.) idején az USD - HUF deviza árfolyama 298,41 forint, míg a szerződés módosítási kérelmének megküldése napján (2022.09.14.) 390,82 forint volt. Előadta továbbá, hogy a megelőző fél évben az árfolyam tartósan 400 forint és a fölötti szintet ért el, mely körülményre tekintettel kérte a szerződött darabár esetében a 9.99%-os kompenzálásra tett javaslatának az elfogadását.

A fentiekről Ajánlatkérő 2022. szeptember 15-én tájékoztatta Vevőt, melyre válaszul Vevő 2022. december 20-án kezdeményezte a Szerződésnek a Kbt. 141. § (2) bekezdése alapján történő módosítását (Vevő általi hozzájárulás eredményeként a Szerződés nettó értékének növekedése: 3 593 000 HUF/db).

A módosításokat megelőző aktualizált teljes szerződéses érték (figyelembe véve az esetleges korábbi szerződésmódosításokat és árkiigazításokat, valamint – a 2014/23/EU irányelv esetében – az érintett tagállamban érvényesülő átlagos inflációt):

Teljes szerződéses érték a módosítást követően:
39 893 000.00 HUF (áfa nélkül)
Na ne vicceljünk már, egy mezei repülőgép-motor 40 millióba kerül!?
Kb. 10 éve repültem egy motoros vitorlázórepülőgéppel, a pilóta azt mondta, hogy egy polgári 1.5L-es Volkswagen motor van benne.
Miért nem lehet ilyen alapfokú gépeket polgári motorokkal felszerelni?
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 346
35 193
113
Na ne vicceljünk már, egy mezei repülőgép-motor 40 millióba kerül!?
Kb. 10 éve repültem egy motoros vitorlázórepülőgéppel, a pilóta azt mondta, hogy egy polgári 1.5L-es Volkswagen motor van benne.
Miért nem lehet ilyen alapfokú gépeket polgári motorokkal felszerelni?
Ebben is civil motor van:
200 lóerős Textron Lycoming AEIO-360-A1B6 léghűtéses, 5920 köbcentiméteres, műrepülésre is alkalmas, injektoros négyhengeres motor.
Egyáltalán nem katonai kategória, de repülőgép motor. Autóba és repülőbe más motor való...

Egy kis googlizással 80-100 ezer dolláros árakat találtam erre a motorra. Simán van az 40 millió - importvámmal áfával, 5-10%-os haszonnal.
 
  • Tetszik
  • Hűha
Reactions: enzo and arbalest

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 917
11 565
113
Ebben is civil motor van:
200 lóerős Textron Lycoming AEIO-360-A1B6 léghűtéses, 5920 köbcentiméteres, műrepülésre is alkalmas, injektoros négyhengeres motor.
Egyáltalán nem katonai kategória, de repülőgép motor. Autóba és repülőbe más motor való...

Egy kis googlizással 80-100 ezer dolláros árakat találtam erre a motorra. Simán van az 40 millió - importvámmal áfával, 5-10%-os haszonnal.
6 literből kihoztak 200 LE-?
Csodálatos...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 819
113
Ebben is civil motor van:
200 lóerős Textron Lycoming AEIO-360-A1B6 léghűtéses, 5920 köbcentiméteres, műrepülésre is alkalmas, injektoros négyhengeres motor.
Egyáltalán nem katonai kategória, de repülőgép motor. Autóba és repülőbe más motor való...

Egy kis googlizással 80-100 ezer dolláros árakat találtam erre a motorra. Simán van az 40 millió - importvámmal áfával, 5-10%-os haszonnal.

Lehet, hogy újonnan ennyi, de ennyiért egy használt Cessna 172-est simán kapsz, amiben ilyen motor van. Mondjuk nem tudom mennyit bírnak, ezek a használt gépek több ezer órásak, de lehet hogy cseréltek bennük közben motort.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 686
13 351
113
6 literből kihoztak 200 LE-?
Csodálatos...
Inkább ezért számít jónak: 117 kg száraz súly!!!
... + a megbízhatóság! Röntgenezett, minősített főelemek, stb...
Azért is forog csak 2.700-et a tartós 200(+) lóerőnél, hogy a szükséges megbízhatóságot tudja hozni.
Lehetne egyébként csinálni, ahogy a Rotax is tette, "gyorsan" meg is vették (a drónokba való tömeges alkalmazás miatt az amcsik egy kanadai fedőcégen keresztül)! :oops:

Amúgy a szokásos megoldások: tönkretenni, vagy ha nem sikerült, akkor megvenni az "új" piaci szereplőt!
Marad minden a régiben, dől az extra-profit. :hadonaszos:

.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 346
35 193
113
Lehet, hogy újonnan ennyi, de ennyiért egy használt Cessna 172-est simán kapsz, amiben ilyen motor van. Mondjuk nem tudom mennyit bírnak, ezek a használt gépek több ezer órásak, de lehet hogy cseréltek bennük közben motort.
Használt, de felújított Lycoming motort én is láttam guglin 50 ezer dolcsiért, de nyilván nem is a használtra vonatkozott a 40 milliós ár...
Gondolom nem kétes minőségű használt motorokkal tervezik üzemeltetni a MH gépeket - lehet hogy gyártó ZLIN előírása, hogy nem rakhatsz bele akármit, vagy ugrik a garancia.
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: vilmoci and enzo