[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Nem csak azok voltak ott, hanem pédául az az elit orosz páncélos alakulat is amely az ék szerepét töltené be egy NATO- l történő összecsapás során, na ők is olyan gyorsan menekültek el, hogy teljesen sértetlenül ott hagytak az ukriknak egy T-90M harckocsit aminek őszintén örültek az ukránok , de még jobban örült neki a NATO és az USA mivel így zavartalanul tudják majd tanulmányozni, hogy mit is tud az (Armata mellett) a legfejlettebb orosz harckocsi és közvetve az orosz hadiipar.

Úgyhogy nagyon úgy látszik, hogy a nyúlcipő nem csak az orosz belügyes egységeknél és a szaki katonáknál volt rendszeresítve hanem a orosz haderő krémjét jelentő alakulatoknál is...
Gondolom az 1. Gárda harckocsi hadsereg egységeire gondolsz...csakhogy azok Izjumnál voltak és nem az áttörés szakaszán. Talán éppen ez volt a probléma. Kétségtelen sikert értek el a hoholok, de azért azt lássuk be, hogy főként másod, vagy inkább harmadvonalas orosz erők ellen. Feltehetően az orosz élőerő hiánya hamarosan megoldódik, majd meglátjuk hogy bírják a hoholok az orosz téli offenzívát.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Ha az oroszok a T-90 gyártását fel tudják pörgetni évi 500 db-ra, akkor egy iparilag annyira fejletlen gazdaság, mint a ZUSA vagy EjU biztosan nem tudja megugrani ezt a problémát ugye?
;)
Alapanyag ? Energia ? Földből nem lehet tankot építeni ! Sőt a jéggel se lehet acélt olvasztani ! A kisebb gondokról nem is beszélve !
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 014
113
milyen vasat? Azt amit az oroszok majd nem adnak nekik? :)
.
.
Sok diktator lebecsulte mar a nyugatot. A hideghaboru idöszakaban is megvolt a nyugat, gyartottak fegyvereket böseggel, pont a Szovjetunio volt, aki csak probalta követni a nyugatot es a haditechnika fejlödeset, vegul a hideghaboru vegere szethullottak.
A II.Vh alatt is ment, hogy az USA igy meg ugy nem lesz eleg erös moralisan, azutan csak az lett a vege, hogy a moralisan gyenge USA a full fanatikus japanokat is lenyomta, szigetröl szigetre, sokszor veres közelharcban.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 003
113

Putyin csecsen szövetségese​


A #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Ramzan Kadirovról beszélgetünk. Putyin csecsen szövetségese sokszor sok mindent mondott az orosz-ukrán háború kitörése óta. De ki is ő valójában? Miért lett birodalmibb a birodalomnál? Milyen harcosok a „kadirovcik”?​

Stier Gábor, Hidegkuti Konstantin​


Dicséret nyugger kolégának az említett szavakért... :)
Mint már többször írtam, hogy Ramzan második apjaként tekint Putyinra, aki mellete volt és támasza volt mikor apját Achmet Kadirovot felrobbantották a terroristák.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 853
27 332
113
.
.
Persze, a hivatalos valasz lehet ez.
De te is pontosan tudod, hogy nem olyan reg haborukat vivtak az oroszoktol valo elszakadasert, es azota is csak azert van csend ott, mert az oroszok penzzel tömik öket, meg a helytartojukat. Illetve biztosan emlekszel, hogy most a haboru elejen, amikor az elsö 10 ezer csecsen kuldeseröl ment a hir, meg mutattak szep dronvideon a felsorakozott csecseneket, akkor az is hir volt, hogy konkretan fejpenzt igertek nekik bevetesekert, es lelött ellensegert.
Ööö. Hány év is telt el 1849 és 1867 között?
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 269
93
Persze, hogy az oroszok voltak
Hát ki más is lehetett volna. Még véletlen sem a jenki férgek akikbelőre bejelentették, ott gyakorlatoztak, stb
Édes istenem, szánalmas
Erről beszéltem már sokszor - megy évtizedek óta a kondícionálás, a puhítás, az elmúlt 8 évben kifejezetten erősen. elején még kellett pár highly likely kifezejezés, 1-2 idióta politikus, újságíró, szagértő, kommentelő, aki szerint "tömeggyilkosállatoroszokmindighazudnak", és mostanra eljutottunk oda, hogy ne annak higyj, amit a vaksi szemeddel látsz, a süket füleddel hallasz, hanem amit Virág elvtársék mondanak.

Most már csak ki kell nyilatkoztatni, hogy az oroszok voltak, és kész. A bizonyíték az, hogy ki mondta, és az, hogy az oroszok tagadják.


UI: röhögj csak Higgins. De így azért elgondolkodsz azon, hogy aze gy dolog, hogy nyugati orientációjú vagy, de mennyire kell bolondnak lenni, és az elemei logikáz kizárni, hogy valaki az oroszokra vádolja ezzel?
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Megmunkálható a vas 18°C-on, vagy addigra megtalálják az örök és ingyenes energiaforrást?

Nem követtem a vitátokat, nagyon sok mindent egyszerűen átugrok, szóval bocsi, ha most teljesen más dologra fogok reagálni, mint amiről valójában beszéltetek.

1, 18 fok a műhely téli minimum hőmérséklete, ez csupán törvényi előírás, hogy ez alá nem csökkenhet. (Nem szeretnék többet a témában beszélni. Remélem megérted.)

2, -10 fok alatt nem lehet minősített hegesztői munkát végezni. "Ilyen időben a beton sem úgy köt!", ahogy mondják. (Egész pontosan nem lehet megszokott módon, a vasnak ilyenkor meghatározott vastagságtól függő hőmérsékletre előmelegítésre van szüksége. Olyan helyeken, ahol röntgen alá dolgoznak, ott jellemzően gázégővel melegítenek rá. Ez eddig is plusz költség volt, ez után is drágább lesz; ha a cég elvárja a minőséget, az ő kötelessége biztosítani.)

3, Ha megmunkálás alatt formai változtatást értesz, akkor az acélt lehet melegen alakítani és hidegen alakítani. A melegen alakítás az nem 18 és nem 24 fok, hanem több száz. (Például amit a kovács mesterek csinálnak, tőlük láthatsz.) A hidegen hajlításhoz pedig teljesen megfelel a 18 fok, ahol a 10 is. Nincs érdemi különbség.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Maradva egy kicsit az ukrán utánpótlás témájánál.
Volodimir Havrilov az ukrán fegyverkezésért felelős miniszter-helyettes interjút adott az amerikai Nemzeti védelmiipari egyesület (National Defense Industrial Association) lapjának. Ebből néhány részlet (9.20.):
“We had a number of meetings here with different companies and also been introduced to some new designs and developments especially in ammunition and demining,” he said. Ridding the nation of mines and unexploded ordnance will be a long running concern after the conflict, he said. Meanwhile, ammunition is a persistent need.
...
The U.S. military and industry are working on next generation capabilities, which are appealing to Ukraine, but will not be ready to help the current fight, he said. However, there are plenty of existing technologies that Ukraine needs.
...
To maintain the momentum gained from the counteroffensive, Ukraine needs large volumes of ammunition and drones, he said.
“But most importantly, it's about the relationship with the industry here, because U.S. industry is capable, with the right investments, to increase dramatically ... production,” he said.
He expressed confidence that even if the war is prolonged, U.S. industry has the will and capability to keep supplies coming, if the political, regulatory and financial environment is favorable, he said. “Industry here is very motivated and just ready to assist us and they're only waiting for right signal from the politicians here from the government,” he added.
Ukraine recognizes the challenge for the United States in providing weapons and ammunition and balancing the country’s needs to maintain certain inventories and to have production capacity to backfill what the United States provides to Ukraine, he said. He noted that prior to the war, the U.S. industrial base had been spooled down and perhaps the war will help the United States regain its defense industrial superiority.
...

“But of course, because of the new weapon systems … we received from the United States, first of all, and from our partners in Europe, with a guaranteed supply of artillery and ammunition at the same time,” he said. That allowed Ukraine to stop the Russian advance.
...
Ukraine captured more than 100 tanks, more than 100 armored vehicles “and huge numbers of ammunition, which is in deficit in our military,
” he said.
“That is a signal that is that Russian army is in decline in terms of the morale and readiness,” and the country is not able to restore weapons production because of sanctions and economic weakness, he added.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 779
65 119
113
Mi köze ennek ahhoz, hogy putriba rakják a katonát? Rendes hadsereg a világ másik végén különb helyen helyezi el a katonáit. Ennél még eg, hajléktalan szálló is színvonalasabb.
Hat azert volt olyan nemreg hogy a nemzeti gardistak a foldon aludtak, meg ilyen fittnesszmatracokon jobb esetben Washington DC-ben...
Sportcsarnok, hova szallasolja el mindenki hirtelen a nepet? Sportcsarnokba, Usa, nemetek, ukranok, japok mindenki. Nalunk hova tennenek mondjuk csak 30000 fot nagy hirtelen, a teto meg ablak nelkuli Hajmaskerre?
Latunk egy csomo frissen behivott emert egy sportcsarnokban. Ennyi. Hogy meddig maradnak ott, ki tudja? Lehet csak egy elosztopont ahol felszerelik oket aztan onnet szetosszak par nap mulva Vlagyivosztoktol Kalinyingradig. De aztan tokmindegy nem?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 354
45 518
113

Oroszország elzárja az Ukrajna felől érkező gázt is​


Teljes erővel dúl a gázháború Európában.

Az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékek elleni támadás rengeteg kérdést felvetett, és egyesek nem is nagyon finomkodnak a véleményükkel. Van olyan lengyel politikus, aki a Twitteren mondott köszönetet az USA-nak a szabotázsakcióért.

Van olyan is, aki nem habozott, kimondta: az USA a felelős:

Gunnar Lindemann (AfD) szerint:

A Nordstream1 és 2 szabotázs miatt egyszerre használhatatlanná vált. Így Németország csak az Egyesült Államokból tud gázt beszerezni. És egészen véletlenül egy amerikai haditengerészeti alakulat nagyon közel volt. Ilyen barátokkal, kinek kell ellenség???
Nagyon úgy fest, hogy Európa orosz gáz nélkül lesz kénytelen túlélni a telet. A Gazprom kedden már arra figyelmeztetett, hogy a közte és az ukrán Naftogaz közötti jogi vita miatt leállhat az Ukrajnán keresztüli szállítás is, ami közvetlenül Szlovákia számára is komoly kárt okozna. Ha ez bekövetkezne, akkor már csak a Török Áramlat maradna működképes gázkorridor Oroszország felől.

A vita az ukrán tranzitdíjak miatt robbant ki. A háború ellenére a Testvériség gázvezetéken még mindig a kapacitás kétharmadán érkezett orosz gáz Európába – ami önmagában különös körülmény. Az szállításokért Ukrajnának járó díjat azonban az oroszok a szállított mennyiség arányában fizették ki, Ukrajna viszont a teljes kapacitás után járó összeget követeli. Orosz érvelés szerint eleve az ukránok egyik katonai művelete a felelős, hogy kétharmadon áll csak a szállítás, így nem akarnak felárat fizetni.

A Gazprom bejelentette, hogy felfüggeszti az Európába Ukrajnán keresztül közlekedő összes gázszállítást, mivel "az ukrán Naftogas nem hajlandó teljesíteni szerződéses kötelezettségeit".
Ezt erősítette meg Menczer Tamás:

Az orosz Gazprom - vitás ügyek miatt - leállíthatja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást Európába.
Ha ez valóban megtörténik, akkor kizárólag déli irányból, a Török Áramlaton keresztül érkezik majd orosz gáz Európába, hiszen az Északi Áramlaton keresztül történő szállítást már korábban leállították.
A déli útvonal: Törökország, Bulgária, Szerbia, Magyarország.
Európa egyre nagyobb energiaválságban van.
Azonban Magyarországra érkezik az orosz gáz, nálunk nem fordulhat elő, hogy a családok nem tudnak fűteni, és az sem, hogy munkahelyek kerülnek veszélybe a gázhiány miatt.
A Török Áramlat vezetéken keresztül a gázszállítás akadálytalanul történik.
Magyarország energiabiztonságát, gázellátását megvédtük, és meg is fogjuk védeni.
Az energia nem ideológiai kérdés, hanem a valóság kérdése.
Vagy van, vagy nincs.
Nálunk van. És lesz is.
Azonban a helyzet egyre súlyosabb, és az ár egyre nő…
Brüsszel nem ezt ígérte.
A szankciós politika kudarcot vallott.
Az energetikát érintő értelmetlen szankciók nélkül az energiaár és az infláció is azonnal megfeleződne.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 354
45 518
113

Csehország fővárosában hatalmas tüntetés az ország oroszellenes irányvonala ellen (FOTÓ, VIDEÓ)​


Csehország fővárosában újabb nagygyűlést tartottak az ország kormányának oroszellenes irányvonala ellen.

A prágai lakosok ismét utcára vonultak, és követelték a hatóságoktól, hogy kezdjék meg a gázimportot Oroszországból, és foglaljanak el semleges álláspontot az ukrajnai konfliktusban.

A rendőrség szerint mintegy 70 ezren gyűltek össze a szeptemberi első kormányellenes demonstrációra a prágai Vencel téren. Fiala miniszterelnök ezután oroszbarát irányultsággal és szélsőségességgel vádolta őket...


Источник: https://rusvesna.su/news/1664376941
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 157
113
Ez még tegnapi összeállítás, hajnalban akartam elküldeni, csak valamiért nem látszódtak a twitter-beágyazások. Elnézést, ha voltak már azóta, vagy változott valami :

Az Orosz hadsereg 42. hadosztályának tüzérsége Donyeckben, Maryinka környékén


Erős tűzben a hoholok valahol a fronton


Zaporozsje környékén tevékenykedő észak-oszét csapatok


Súlyos csaták vannak: az AFU nagy erőket vet Lymanre
️Az AFU továbbra is csapatokat dob támadásokba a front különböző szakaszaira a Lyman közelében, így próbálja megszakítani a csoportosulásunkat.

FdsBQG-XEAc0mrD


Szavazási eredmények az eredmények 100%-os CEC (Központi Választási Bizottság) általi feldolgozását követően
Frissítés a különleges katonai műveletről a terrorellenes műveletre hamarosan... :D

FdsKz1QWAAMITdk
 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 969
113
Nem igazán kéne lenézni a ruszkikat. De ez csak magánvélemény.
Amikor szorított/szorít a cipő úgy vágnak oda, hogy az nagyon is fáj
Lásd még Harkovi hőerőmű.
Mindannak ellenére, hogy jelenleg az Ukránok sok mindent elértek, és ha a világot nem is, engem megleptek.
Meg am az oroszokat is. Csak azt a 2-5:1 veszteség/nyeresség arányt nem lehet sokáig fenntartani.
(Meg az oroszok kb minden háborújukat így kezdik, megtanulják, hogy hogy kell háborúzni az adott korban. Vérrel fizetnek érte. Aztán meg lesz "bistro")
De ez a technikai szinvonalukat nem befolyásolja. Az meg fényévekkel haladja meg a magyart, a világ élvonalában van. És bár nem nézhetünk félre a hülyeségeik megvannak. De a hátrány MEO és nem technológiai kérdés. Reméljük, hogy nem oldják meg.
Nem igazán kéne lenézni az USA/EU gazdaságát sem. Mégis csak megnyerték a hidegháborút, vagy mit.
Egyébként meg ne vegyünk már ennyire komolyan mindent!
Az egész onnan indult, hogy SenkiAlfonzFia azon aggódott, hogy kifogy a 155 mm-es lőszere az usankának.
Erre írtam, hogy azért csak megugorják ezt a feladatot.
Mire Ramzabamza olvtárs jött ezzel, hogy 18 fok, meg energia, némi költői túlzással, hiszen biztos tudja, hogy az usának nincs energia és alapanyag gondja.
Én erre jöttem a T-90SP-vel, szintén kölzői túlzással.
Nem nézem le a ruszkikat, de nem is becsülöm túl.
Ugyanúgy nem nézem le a NATO-t, EU/USA gazdaságát, de nem is becsülöm túl.
Vagyis próbálom.
Azért sokan vannak itt a fórumon, akik meg sem próbálják...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 273
76 846
113
Hat azert volt olyan nemreg hogy a nemzeti gardistak a foldon aludtak, meg ilyen fittnesszmatracokon jobb esetben Washington DC-ben...
Sportcsarnok, hova szallasolja el mindenki hirtelen a nepet? Sportcsarnokba, Usa, nemetek, ukranok, japok mindenki. Nalunk hova tennenek mondjuk csak 30000 fot nagy hirtelen, a teto meg ablak nelkuli Hajmaskerre?
Latunk egy csomo frissen behivott emert egy sportcsarnokban. Ennyi. Hogy meddig maradnak ott, ki tudja? Lehet csak egy elosztopont ahol felszerelik oket aztan onnet szetosszak par nap mulva Vlagyivosztoktol Kalinyingradig. De aztan tokmindegy nem?
Igen de őket nem laktanyai körülmények közt altatták a földön DC-ben, hanem feladatvégrehajtás közben. Csókolom! Ez a kép nem a fronton készült, hanem egy hátországi laktanyában! Kevered a szezont a fazonnal! Nézd meg, hogy a németek soprtcsarnokban (mert abban is lehet 21. századi mércével mérve emberhez méltó körülményeket teremteni) hogy szállásolták el a menekülteket, hát nem így!!!