[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 046
2 739
113
Ukrajnában már senki nem kapna fizetést az államtól (->éhenhal vagy rabol) ha nem tömik őket napi szinten pénzzel. De a magánszféra se acélos.
Ha eltekintünk a lőszer-fegyver-üzemanyag-céladatoktól, amit ugyanúgy nem tud produkálni és ami nélkül egyenként (!) ugyanúgy letérdelt volna rég, ez már önmagában is betett volna.

Ez nem mentség az oroszok teljesítményére, de vazz ne csináljatok már egy kupacból csodát, ez nem hálivúd. Ők "csak" a húst adják, ami nem magasztos teljesítmény hanem önpusztítás (a többi nélkül vitán felül). Minek akartok csodát látni? Olyan ti. nincs.

(Kiváncsi leszek hány tételes cáfolat és hány röhögős emoji lesz pár nap múlva újra feltéve ezt a "csodalemezt")

Gratulálok, ha háborúzol nem hátrány ha használható szövetségeseid vannak, ki gondolta volna?
 
  • Vicces
Reactions: megazez and amper

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
Van valami megbízható forrás arra, hogy Putyin maga menedzseli a fronton lévő parancsnokokat.
Szerintem inkább erre képes az orosz haderő, ennyi van benne egy modern NATO vezette, támogatott ország ellen.
Egyébként meg elenszkij is ugyan azt teszi tenni, csak hát az ultrahighranking NATO tisztek nem engedik neki. Ők hozzák a lóvét,fegyvert, infót, ők mondják meg, hogy mikor hol kell témadni az ukránoknak, elenszkij csak bólogat és továbbítja a kapott parancsokat vagy megparancsolja, hogy erre meg arra a NATO tisztre kell hallgatni.

Én indirekt módon következtetnék arra, hogy az infónak van alapja.
  • Ami valószínű, a beérkező friss erőkkel számol a ruszki. A kérdés az idő, és a valós harci erő.
  • Hetek óta próbálkozik az orosz a Bahmut irányú előretöréssel. A pezsgő gyár már múlt héten megvolt. Minden nap tesznek fel valami sikert, hogy a vágnyer gmk jól halad. ;)
  • Közben szinte minden más fronton védekezni kényszerül. Liman környékén egyre rosszabb a helyzet, az ukrán közel került ahhoz, hogy bezárja a zsák száját.
  • A katonai gondolkodás az, hogy mentsen a menthetőt, inkább leállítotk egy támadást, hogy elkerüljek egy katasztrófát. Tehát erőket dobnék át Bahmut környékéről a Limannál szarba lévő erők megsegítésére.

A kérdés a két lehetőség (CSV vagy CoA) értékelése során, hogy mit nyerek? Mit veszitek?
  • A katona válasza a kudarc elkerülése (Limani megtartása).
  • A politikus válasza: dicsőséges győzelem azonnal (Bahmut elfoglalása, Liman megtartása egyszerre).

Ez utóbbi, úgy tűnik nehéz lesz.

Ugyanis a CSV1 esetén növelem az időt, ami a megfelelő erőfölény biztosításához kell. Hátránya, hogy Bahmut most nem lesz elfoglalva, de jó eséllyel marad Liman.

A CSV2 pici esélyt ad Bahmut bevételére, de azt kockázatom, hogy bukik Liman. Sőt, ha későn jön a tartalék, Bahmut sem lesz meg.

Ergo a kisebb cél biztosabban meg lenne, dicsőség nélkül, mint a nagyon kockázatos dicsőség, mely jó eséllyel hatalmas vereségbe torkollhat.

Ki az aki sokat kockáztat a dicsőségért?
A politikus.
Mert neki van lehetősége másra hárítani a felelősséget, ha bukta van.
A katonáknak nincs. Ő realisabban, kisebb kockázatot vállalva gondolkodik.
Szerintem nem katona irányít. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 046
2 739
113
Gondolom az 1. Gárda harckocsi hadsereg egységeire gondolsz...csakhogy azok Izjumnál voltak és nem az áttörés szakaszán. Talán éppen ez volt a probléma. Kétségtelen sikert értek el a hoholok, de azért azt lássuk be, hogy főként másod, vagy inkább harmadvonalas orosz erők ellen. Feltehetően az orosz élőerő hiánya hamarosan megoldódik, majd meglátjuk hogy bírják a hoholok az orosz téli offenzívát.

Nem tudom ezt most dícséretként vagy lekicsinylésként írod, de az, hogy az ellenséget a gyenge pontjain érdemes támadni, manapság annyira nem nagy trúváj. Szerintem te is tisztában vavgy ezzel, meg egy átlagos orosz/ukrán hadnagy is (amelyik nem azt érdemes lenne lefokozni)!
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Zelenszkij: Soha nem lesznek béketárgyalások Putyinnal

„Nem lesznek béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között mindaddig, amíg Vlagyimir Putyin marad Oroszország vezetője” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.
„Ez világos és nyilvánvaló” – tette hozzá Zelenszkij a nemzethez intézett éjszakai beszédében, miután több ukrán régióban is „álszavazást” tartottak.
Kedden az orosz hatóságok és meghatalmazottjaik négy megszállt ukrán régióban – Donyeckben, Luhanszkban, Zaporizzsjában és Herszonban – bejelentették az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló, ötnapos, el nem ismert népszavazás eredményét.
Az általuk közölt számok szerint a Moszkva által rendezett, az ukrán törvények szerint illegális és a nyugati nemzetek által határozottan elítélt szavazáson a szavazók hatalmas többsége minden régióban támogatta az Oroszországhoz való csatlakozást – írja a Politico.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
.
.
Sok diktator lebecsulte mar a nyugatot. A hideghaboru idöszakaban is megvolt a nyugat, gyartottak fegyvereket böseggel, pont a Szovjetunio volt, aki csak probalta követni a nyugatot es a haditechnika fejlödeset, vegul a hideghaboru vegere szethullottak.
A II.Vh alatt is ment, hogy az USA igy meg ugy nem lesz eleg erös moralisan, azutan csak az lett a vege, hogy a moralisan gyenge USA a full fanatikus japanokat is lenyomta, szigetröl szigetre, sokszor veres közelharcban.

Hidegháború alatt a "3. világ" 90+%-ban a nyugat gyarmata, vagy rabszolgaműhelye volt.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Nem tudom ezt most dícséretként vagy lekicsinylésként írod, de az, hogy az ellenséget a gyenge pontjain érdemes támadni, manapság annyira nem nagy trúváj. Szerintem te is tisztában vavgy ezzel, meg egy átlagos orosz/ukrán hadnagy is (amelyik nem azt érdemes lenne lefokozni)!
Egyik sem, egyszerű tény megállapítás. Az ukránok főként az orosz belügyi csapatok által védett terepszakaszon törtek át.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 803
30 391
113
Roncsdeby
Toszás
Szitakötők
Ork Nob
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Nem tudom mit röhögtök.
Ez eléggé aggasztó és baljós, hogy RU-t megnevezték.
Innentől a NATO-nak döntenie kell, hogyan értelmezi a szabotázst /most hagyjuk, hogy ki volt, a döntés megszületett,
hogy ki érte a felelősnek tartott. Innentől meddő ezt maszírozni/.
Lehet ennek kvára messzeható és nem épp kellemes kimenetele is.
És nem valamikor, hanem innentől kezdve bármelyik órában is akár.
Ennek szerintem nem kéne tapsikolnunk.
-----

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
Valami nem hagy nyugodni. Az USA és nyugati lieblingjei az utóbbi időben nagyon felpörgették a Putyin!Atom!Bevetheti! témát.
Mi van akkor, ha false flag elpukkantanak egy kisebb töltetet ukrajnában és rákenik az oroszokra, hogy a ruszkik megmaradt szövetségeseit is elfordítsák, elérjék hogy globális pária legyen?
A permanens nyugati médiacunami mellett lenne aki elhinné, hogy nem az oroszok voltak?

Nem hiszem, hogy Belarusz vagy Észak-korea nélkül Putyin feladná...
;)
Az atom nem játék. Aki használja, atomháborút kockáztat. Azzal mindenki veszít. Az USA egyáltalán nincs rászorulva ilyen trükkre.

Megmunkálható a vas 18°C-on, vagy addigra megtalálják az örök és ingyenes energiaforrást?

Miért ne lenne energia? Mert Putyin elzárja a gáz 30 %-át?
Attól még mindig marad 70....
:)
Magatok is bedőltök a ruszki propagandának, hogy minden ásvanykincs náluk, ezért ők szuperhatalom, stb., stb...
A világ más részein is van minden, ami ahhoz kell, hogy ezt a tényt egyszer az oroszok is elfogadják. :)

Ja láttuk, legyőzték az orosz belügyi csapatokat

Nem egészen, de nem mindegy milyen menekülő, a megszálló?
Ha nem tudja megtartani, akkor miért van ott?
Ez nem magyarázat, csak az ukrán leleményességét mutatja.
Kitapintotta a gyenge pontot, aztán jól tökön rúgta az agresszív medvét.
:)
Nem etikus?
A megszállás, az nem etikus.
Most már ők is tudják, majd elmagyarázzák Putyinnak.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93

Zelenszkij: Soha nem lesznek béketárgyalások Putyinnal

„Nem lesznek béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között mindaddig, amíg Vlagyimir Putyin marad Oroszország vezetője” – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.
„Ez világos és nyilvánvaló” – tette hozzá Zelenszkij a nemzethez intézett éjszakai beszédében, miután több ukrán régióban is „álszavazást” tartottak.
Kedden az orosz hatóságok és meghatalmazottjaik négy megszállt ukrán régióban – Donyeckben, Luhanszkban, Zaporizzsjában és Herszonban – bejelentették az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló, ötnapos, el nem ismert népszavazás eredményét.
Az általuk közölt számok szerint a Moszkva által rendezett, az ukrán törvények szerint illegális és a nyugati nemzetek által határozottan elítélt szavazáson a szavazók hatalmas többsége minden régióban támogatta az Oroszországhoz való csatlakozást – írja a Politico.
Durcás lett a bohóc.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 367
45 659
113

Az Egyesült Államok felszólítja az EU-t, hogy gyorsítsa fel az Ukrajnának nyújtott pénzügyi segélyeket – írja a Financial Times​


Az Amerikai Egyesült Államok nyomást gyakorol az Európai Unióra, hogy növelje és gyorsítsa fel Ukrajna pénzügyi támogatását.

Erről a Financial Times számol be forrásokra hivatkozva.

A Biden-adminisztráció vezető tisztviselői csalódottságukat fejezték ki Brüsszelben a Kijevnek nyújtott európai segélyek lassú folyósítása miatt, és arra kérték Brüsszelt, hogy hozzon létre egy "szokásos mechanizmust" a pénzügyi támogatásra.

„Újra felszólítjuk Ukrajna valamennyi partnerét, hogy gyorsan nyújtsák be Ukrajnának a megígért segítséget, növeljék kötelezettségvállalásaikat, és helyezzék előnyben a segélyek formájában nyújtott segítséget a hitelekkel szemben” – tette hozzá.

Egy másik uniós tisztviselő elmondta, hogy Denys Shmyhal ukrán miniszterelnök találkozott Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, hogy megvitassák, Kijevnek körülbelül havi 3,5 milliárd euróra van szüksége.

„Alig várjuk, hogy az EU a jövő hónaptól megkezdje az 5 milliárd eurós felajánlott segély átutalását, és sürgetjük az EU-t, hogy gyorsan dolgozzon ki egy rendszeres mechanizmust Ukrajna költségvetési támogatásának további biztosítására” – idézték az egyik tisztviselőt.

Источник: https://rusvesna.su/news/1664381619