[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 870
9 831
113
Igazából csődisznó /pipeline pig/, létező és használt berendezés a vezeték állapotának felügyeletére (is).
IMG_5282.jpg
De ez a csődisznó akár a német oldal felől is érkezhetett volna a robbantás helyszínére, igaz?
Úgyhogy nem jutottunk előrébb.
Persze a "szakértés" lényege nem is csak tisztán a csőgörény/csődisznó volt, hanem az orosz csőgörény/csődisznó.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 703
28 141
113
Elég régen láttunk Iszkandert és Kalibr-t is.
Van még nekik?
Látszik, hogy fáradt vagyok mert a kommentet "elég rég ittunk Iszkandert"-nek olvastam :D

Amúgy Iszkanderek vannak még bőven, csak szerepüket részben átvették az iráni drónok, amik kb töredékéért tudják a statikus célpontok egy részét támadni. Természetesen nem minden esetben helyettesíthetőek a CM/BM-ek, de nem mindegy hogy egy 20 ezer dolláros drónnal vagy egy BM-el lősz mondjuk egy Andrejevka melletti fegyverraktárra, ami ugyanúgy eldurran, csak be kell indítani a folyamatot.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 956
41 243
113
Nem azért de csak az elmúlt hónapban 2 Bibliai méretű csapást mondtak be Oroszok. Az egyiket aszem maga Medvegyev. Semmi se történt. Maradjunk ennyiben.

Liman sztem 2-3napon belűl elesik. Brutális Orosz veszteségek lesznek. Utoljára 3 de inkább 4 napja tudtak volna érdemi veszteség nélkül visszavonulni. Ukránok ledarálják a nácikat.
Nem zavar, hogy kivonultak már Liman ból:D
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 458
113
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 395
8 606
113
Elég régen láttunk Iszkandert és Kalibr-t is.
Van még nekik?

Mostanában volt pár hír hogy Sz-300-szal lőttek földi célpontot. Hogy mi igaz belőle nem tom. Meg hogy korábban mennyire használták így. Azért írom, mert ha ez új dolog, akkor az lehet jele annak, hogy megcsappant a robotrepülőgép-készlet.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Holnap reggelre érkezek megint majd anyaggal benne Limanról. De rövidre vágva úgy tűnik a Nyugati Katonai Körzet egységei - akik jelentős részben megkapták az új harkovi, illetve észak-donbasszi frontot - finoman szólva nem voltak felkészülve a háborúra. Plusz amíg nem sikerül a védelmet stabilizálni akármilyen módon, az ukránok lesznek előnyben.

Amit itt tolnak egyesek a fórumon, hát a szénné kénezett bortól nem kellett úgy másnap hányjak, mint amiket itt olvasok, hiába van nagyobb ignore listám, mint amit az oroszok kaptak a szankciókkal a nyakukba. És nem az a baj, hogy másképp látják a helyzetet, de amilyen stílusban ez megy az okádék. Egyszerűen az egész hitkérdéssé vált és a konzekvens vita halt el.

Ne kenjük az egységekre, felkészültségükre Limant. Ez nem magyarázza meg ami Limannál történt. A hadvezetésnek tisztába kellett volna lennie hogy ami Limant védi az finoman szólva se a VDV*. Legkésöbb 3-4napja meg kellett volna kezdeni a kiürítést. Erre 4napja még erősítést küldtek! 4napja ha megkezdik a kiürítést még az élőerő nagyja kihozható lett volna.
*VDV egy másik tökéletes példa arra, hogy k nagy gondok vannak az Orosz hadvezetésben. Úgy küldték lehetetlen küldetésekbe, mészároltatták le sorozatosan a saját elitkatonáikat mindha nem lenne holnap. Ezt a körbekerítést pedig így még a VDV se biztos meghiusítja. btw a BMDt a frontba tolni is zseniális.

és akkor zene
@beta
Ez mostanra már több helyről jön sztem igaz és nem mellesleg logikus a 20+éves rakétákat így ellövöldözni. Ha tetszik olcsobb ellőni mint pár év múlva amikor lejártak megsemmisíteni őket. Persze nem erre vannak tervezve de ha vmi 4machal becsapódik és van rajta 150kgnyi repesz az azért nem ajándék.
 
  • Tetszik
Reactions: grabo112

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Úúúú, most jut eszembe, letelt egy bizonyos hónap.
@cirqle
Erre térjünk vissza egy hónap múlva, és meglátjuk ki nyel brét tövig. Az orosz VM és összes szócsöve már egy hónapja bejelentette hogy lenyomták az addig nem is létező támadást. Mostanság is még mindig ezt tolják, a front közeléből írók meg enyhén más véleményen vannak.
Csak nehogy az legyen mint minden más ilyen dagályos bejelentésnél. Jujjuj Liszicsanszk körbe lett zárva, 999999 ukr katona katlanban, Bahmut már másfél hónapja holnap elesik, Szlavjanszk már el is esett stb...
----
Ezt egy hete beszéltük. Eddig nagyon tele van a szátok... 3 hét múlva mennyire lesz tele? :rolleyes:
a359fb40501d9ea32c321af4296bf103.jpg

...úgy látszik nagyon. Köpjetek már, vagy nyeljetek ha már az láthatóan sokkal jobban megy, mert még megfulladtok, pedig valószínű van még bőven a feka focicsapatból.:cool:
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Valami nem teljesen világos a számomra és első sorban @nyugger fórumtárs információira lennék kíváncsi, de természetesen szívesen meghallgatok bárki mást is.

Én úgy gondolom, hogy az ukrán légvédelem és az orosz légierő erősen dropol. Tudjuk, az offenzíva első napjától létezik ez a jelenség. Az első napon megsemmisítették az ukrán légvédelmet, majd az első hónapban azok hullája lelőtte a teljes orosz légierőt meg még 10 másik támadó gépet.
Viszont Balaklijánál az áttörést azzal magyaráztuk, hogy minden ukrán légelhárítót összevontak az áttörés fedezésére és ezért nagyon kis hatékonysággal tudta a muszka aprítani őket odafentről. (És ezzel magyarázták, hogy Herszonban miért fulladt vérbe a bombázások következtében.)
Amit nem értek, hogy pár napja még a ruszkik hangzatosan mondták, hogy végig bombázzák a támadókat Liman környékén és még a ponton hidakat is szétverték, majd pár nap múlva kivonulnak. Oké, túlerő, kivonultak. De hogy lett az ellentámadást levédő szuper légvédelmi ernyőből egy olyan, ami átereszti az orosz repülőgépeket és a folyami átkelőket is tudja ütni? (Sacra 10 km-rel a front mögött.)
Propagandán kívül történt tényleges változás is? Mert erről a részről nem nagyon beszélgettünk.
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93
Mostanában volt pár hír hogy Sz-300-szal lőttek földi célpontot. Hogy mi igaz belőle nem tom. Meg hogy korábban mennyire használták így. Azért írom, mert ha ez új dolog, akkor az lehet jele annak, hogy megcsappant a robotrepülőgép-készlet.
Most volt a napokban videó feltöltve egy teljes teherszelelvény Iskanderről.
 

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
535
2 471
93
Na ha jól összegzem az olvasottak alapján a zukrámoknak kb. 6-10 ezer emberre és kb. egy hétbe tellett elfoglalni 1 szaros kisvárost (meg pár falu-t), amit egy kis létszámú védő és az azokat kimenteni érkező erősítés védett. Mindezt hatalmas élőerő és technika árán! Nem szépítem erre egy szó jut az eszembe (az ukránok kárára). Mészárszék! :hadonaszos:

Nem tudom propagandán kívül megérte-e nekik ez a sok pótolhatatlan veszteség. De homályosítson fel aki szerint nem így van. (Propagandisták kíméljenek! :p)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 796
113
Megkezdődött az orosz fegyverek újabb hullámának a begyűjtése, hála a sikeres ukrán hadműveleteknek....


Sokat cigiznek a Krímiek, megint eldobtak egy csikket...

Rendkívüli állapot alakult ki a Belbek repülőtéren Szevasztopolban – kormányzó​


Szevasztopol kormányzója, Mihail Razvozsajev rendkívüli helyzetet hirdetett a belbeki repülőtéren.

Elmondása szerint a gép leszállás közben lecsúszott a kifutóról, ami után tűz ütött ki.

Ugyanakkor Razvozsaev mindenkit nyugalomra intett, hozzátéve, hogy egy tűzoltócsapat dolgozik a helyszínen.

A szemtanúk által készített videón és fotókon sűrű fekete füst látható a repülőtér közelében. Az incidens részleteit pontosítják.


Источник: https://rusvesna.su/news/1664638840

Felvételek a krími Belbek repülőtéren történt incidensről, amelyen látható

, hogyan gurult ki a gép a kifutópályáról.

Ezt követően leesett a szikláról.

A tűzoltás jelenleg is zajlik.



Ha valami beteszel, nézzél utána, mi történt!
 
  • Tetszik
Reactions: Renitens