Gondolatok a légiharcászatról / A légi hadviselés jövője

Tudtoddal. Az itt állomásozók között a 70-es, 80-as években 200-250 óra volt az átlag. A magyar pilóták 1988 előtt, mikor még három repülési váltás is volt egy repülési napon, 180-200 órákat repültek.
1984-ben csak egyedül Kecskeméten 49 darab 21-es volt. Akkoriban egy váltáshoz a zónába még nem ritkán 20-25 gépet készítettek elő feladatra.
A keletnémeteknél állomásozók a magyarországi szovjeteknél többet repültek, de a lengyelországi és a csehszlovákiai szovjet pilóták se kevesebbet.
És azt se feledd, hogy egy átlag 21-es, vagy 23-as hajózó egy felszállásból mennyi ideig volt fenn, míg egy amerikai F-4-es pilóta mennyi időt szedett össze. Szóval a 200-250 óra az nagyon sok fel- és leszállást jelentett. Más kérdés, hogy milyen hatékonysággal. Szóval nem a nettó repóraszám volt kevés, hanem a harckiképzés megfelelősége.
Ezen kellett változtatniuk a 80-as évekre.
Igen, de ez volt a lándzsa hegye.

Én is 100-120 órát tudok a 80as évek elején. A végén ez is 70re csökkent. Az már az önveszélyességi szint.
Anno a 80as évek végén gyakran horgásztam tököli szovjet pilótákkal (érdekesség,hogy egyik se volt orosz).És bizony beszélgetés közben időnként elejtették,hogy felét se repülik,mint a nyugati pilóták.

• Tetszik
Reactions: gacsat
Anno a 80as évek végén gyakran horgásztam tököli szovjet pilótákkal (érdekesség,hogy egyik se volt orosz).És bizony beszélgetés közben időnként elejtették,hogy felét se repülik,mint a nyugati pilóták.
Ezt készséggel elhiszem. Viszont kérdés, hogy vajon jól tudták-e, minek a felét se éri el az ő repidejük?

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Ez van a linken:
FfQ81roVUAAVy0X
FfQ81rkVsAAi7EY
FfQ81rsUAAAMgmS
FfQ81rkVQAA7DUr
FfQ9naUVsAAG8fS

Tony Williamstől: „Oroszország 23 mm-es és 30 mm-es repülőgépágyúkhoz is gyártott lőszert, amelyekben a töltény tele van pelyvával. A kilövés után kis távolságra felrobbantják. Nemrég szereztem be egy ilyen 23 mm-es golyót, deaktiválva, de még mindig csupa pelyva.
Megértettem a 23 mm-es változat célját bombázó védelmi ágyúkban a beérkező rakéták elcsábítására, de nem értettem, hogy miért fejlesztették ki a 30 mm-es változatot, hiszen ezt a kalibert csak vadászgépekben használták. A minap azonban találkoztam egy volt USAF tiszttel, aki elmagyarázta nekem.
Úgy tűnik, hogy az USAF egy szakaszban élvezte a nagyobb hatótávolságú AAM-ek előnyeit, mint amilyenekkel az orosz vadászgépek fel voltak szerelve. Így az oroszok azt a taktikát fejlesztették ki, hogy az első tucatnyi töltényt pelyvával töltik meg lőszeröveikben. Egy frontális összecsapásban az USAF vadászgépei várhatók először rakétáikat. A terv az volt, hogy az oroszok ezután belőtték pelyvagolyóikat, hogy egy csalifelhőt állítsanak fel maguk előtt, és ezzel kimozduljanak a rakéták repülési vonalából. Mire ez a manőver befejeződött, az oroszok hatótávolságon belül lesznek, és kilőhetik saját rakétáikat.
A többi lőszer az övekben a szokásos HEI/AP keverék lenne a komoly munkához.”

Látod, 11 hónap háború alatt egy se történt.
Biztos ez? Nekem rémlik valami videórészlet, ahol Mig-29 és Szu-27 kergette egymást, még az első pár hétben, mikor még volt némi aktivitása az ukrán légierőnek, talajközeli, telefonos felvételre emlékszem, lakott terület felett.

Bár akkor ömlött a CGI, meg játékokból összeollózott kamu, franc se tudja már hogy igazira emlékszem, vagy csak Ghost of Kiev episode 123-ra...

Nem 1 tákolmány.

FoE5JX3WAAEbt86

Ha annyira lövöldözni akartak volna, már jó pár mérföldön megtehették volna. Csak hát magasan van és nem egyszerű lelőni.

A szél meg biztos kínai, mert nem vitte el.

FoEgBEuWQAEWjiT

Ha annyira lövöldözni akartak volna, már jó pár mérföldön megtehették volna. Csak hát magasan van és nem egyszerű lelőni.

Nem tudom milyen magasan van. De a hidegháború alatt az USA számtalanszor engedett be ilyen ballonokat az SZU légterébe.
A szovjet légvédelem simán lelövöldözte őket, már 40 éve is!
Tudtommal még a MIG-23P is képes volt erre... :rolleyes:

Nem tudom milyen magasan van. De a hidegháború alatt az USA számtalanszor engedett be ilyen ballonokat az SZU légterébe.
A szovjet légvédelem simán lelövöldözte őket, már 40 éve is!
Tudtommal még a MIG-23P is képes volt erre... :rolleyes:
Úgy tudom, hogy 20 km felett van most a kínai léggömb.

A Szu-ban volt valami spéci gépük is, ami az U-2 mintájára épült és azzal is lövöldöztek rá, meg légkörkutatásra is használták. Nem jut eszembe a neve.

Nem könnyű gépágyúval lelőni, mert nem csinál nagy lyukat, valamint nincs érdemleges infra és radar jele rakettázáshoz.

1 biztos módszer volna: taran.

Az F-22 talán le tudná döngölni. :)

Sűrűn lakott vidéken meg ki tudja hova zuhan le. Korábban, eszkimóországban kellett volna lelőni, de akkor a kutyát sem érdekelte, vagy nem is vették észre, csak utólag értékelték ki a műholdképeket.

• Tetszik
Reactions: tonyo