Tony Williamstől: „Oroszország 23 mm-es és 30 mm-es repülőgépágyúkhoz is gyártott lőszert, amelyekben a töltény tele van pelyvával. A kilövés után kis távolságra felrobbantják. Nemrég szereztem be egy ilyen 23 mm-es golyót, deaktiválva, de még mindig csupa pelyva.
Megértettem a 23 mm-es változat célját bombázó védelmi ágyúkban a beérkező rakéták elcsábítására, de nem értettem, hogy miért fejlesztették ki a 30 mm-es változatot, hiszen ezt a kalibert csak vadászgépekben használták. A minap azonban találkoztam egy volt USAF tiszttel, aki elmagyarázta nekem.
Úgy tűnik, hogy az USAF egy szakaszban élvezte a nagyobb hatótávolságú AAM-ek előnyeit, mint amilyenekkel az orosz vadászgépek fel voltak szerelve. Így az oroszok azt a taktikát fejlesztették ki, hogy az első tucatnyi töltényt pelyvával töltik meg lőszeröveikben. Egy frontális összecsapásban az USAF vadászgépei várhatók először rakétáikat. A terv az volt, hogy az oroszok ezután belőtték pelyvagolyóikat, hogy egy csalifelhőt állítsanak fel maguk előtt, és ezzel kimozduljanak a rakéták repülési vonalából. Mire ez a manőver befejeződött, az oroszok hatótávolságon belül lesznek, és kilőhetik saját rakétáikat.
A többi lőszer az övekben a szokásos HEI/AP keverék lenne a komoly munkához.”