Kinyilatkoztattam? Mit? Hogy valakit, aki elnökként atomcsapást követel (vmi okos nekem tulajdonított ilyesmit) a világ legnagyobb atomarzenáljával rendelkező, a teljes nukleáris triádon felül feltehetően újszerű hordozókkal és egy doomsday mechanizmussal (perimeter) is rendelkező államra, azt nagyon gyorsan ki kéne iktatni? Ebben normális embereket feltételezve, mindenkinek egyet kéne értenie.
Szerinted ezzel nem szolgáltatta pont azt a bizonyítékot az oroszoknak, ami az eddigieken túl ukrajna államiságának teljes felszámolását is legitimálja?
Mutasd már meg, hogy hol "követeltem" nukleáris csapást, kitől és milyen nyugatra? Én legfeljebb leírom, hogy véleményem szerint az oroszoknak mit kéne tenniük, hogy elérjék céljaikat, érvényesítsék érdekeiket és ne váljanak nevetségessé azok a következmények, amiket belengettek ilyen-olyan eshetőségekre, amik nem egyszerűen megtörténnek azóta folyamatosan, de okozói annak, ahogy most állnak. Fejtegetés, elemzés, hogy racionális szereplőket feltételezve adott helyzetben melyik lépés lenne az elvárható minimum, az optimális, és/vagy az odabaszós választás. Az eleje óta azt írom, hogy szisztematikusan bombázni kéne a lengyel határon az átkelőket, hídakat, a vasúti hálózatot, hogy régen nyitni kellett volna Breszt irányából egy frontot Kovel- Lvov irányba, elvágva a lengyelből érkező utánpótlást. De ha már ezt nem tették meg, és a dolog tovább eszkalálódik, akkor helyén valónak látok egy taktikai csapást figyelmeztetésként a reszcowi reptérre. Pár kt, 500-1000m közötti magasságban, még a szimulációt is betettem. Minimális polgári áldozat, nulla visszamaradó sugárszennyezés.
Azt is leírtam párszor, mikor itt ment az őrület, hogy ha egy orosz puskagolyó is esik NATO területre, akkor USA meg a NATO szétatomozza Oroszországot, hát még ha taktikai csapást mér Lengyelországra, akkor aztán vége Moszkvának is.
Ilyen nem történne. Azért nem, mert a legvégén, a másik oldalon is racionális döntést hoznának a chicken game-ben.
Amíg nem egy atomhatalom területét éri a csapás, addig a másik nem fog válaszolni, mert az a saját pusztulását is eredményezné. Ezt pedig egyik atomhatalom sem fogja bevállalni egy huszadik senki csatlós területén lévő katonai célpontot ért taktikai csapásért. Pontosan ezért lehet racionális döntés meglépni, és ezért kell számolni ennek bekövetkeztével.
A másik, hogy a megrökönyödés joga nem ilyen neked van, nekem nincs dolog, és pláne nem te döntöd el. Én nem rökönyödöm meg, mert eddig is tudtam, hogy felbújtott, agymosott elmebetegekkel állnak szemben az oroszok, és nem először nyilatkoztatják ki ezen vágyukat. Tyimosenkó évekkel korábban ugyanezt mondta, de Zelenszkijnek sem ez az első. Ez csak olyan szempontból az első, hogy ennyire konkrétan, nyíltan mondja ki.
Ha te megrökönyödsz, az téged minősít, és igazolja mindazon fórumozók véleményét, akik szerint te és a veled hasonló állásponton lévők álomvilágban éltek, és képtelenek vagytok felismerni mi a világ, benne európa és legvégül hazánk érdeke. Ha most ezen megrökönyödsz, az azt jelenti, hogy a szíved a helyén van, és eddig a nyugati propagandát tolták beléd infúzión át. A kérdés csupán annyi, hogy eljutsz-e oda, hogy felismerd a logikai összefüggést A és B között, és elismerd, hogy a megrökönyödésed annak bizonyítéke, hogy eddig meg voltál vezetve.
Ami a tegnapi, egy maximális eszkaláció esetére elképzelt eltúlzott reakciómat illeti (mielőtt még gyorsan idehoznád, hogy hú de megcáfoltál):
- adott egy több évtizedes törekvés oroszország felszámolására, ami nagyon pontosan megtervezett akciók sorozata, kezdve befolyásolástól, érdekek kezdetben kisebb mértékben, majd egyre nyilvánvalóbb megsértésén át, a teljes dehumanizációig. Ennek eredménye az a kialakított oroszgyűlölet a 'nyugaton', ami nagyon sötét történelmi időket idéz.
- adott egy, a fentiek mögött is álló, kizárólagos globális hatalomra törekvő entitás, aki éppen szembesül azzal, hogy történelmi válaszúthoz érkezett: vagy lemond ezen törekvéséről és előbb-utóbb a vezető poziciót is elveszti, vagy egy korábban elképzelhetetlen mértékű és spektrumú eszkalációba kezd, amin még azon élő öregek, akik a kubai rakétaválságot elsimították, is csak pislognak, vagy összeszarják magukat.
- adott egy hányattatott sorsú európai nép, amelyik soha nem képes tanulni a törtenelemből, nem képes elfogadni az ezen történelemből, a méretéből, a fekvéséből adódó helyzetét, és amint egy nagyobb kutya oldalba hugyozza, egyből nagy lesz a mellény, vicsorog, morog mindenkire, de ezen mentalitásából és pont a fekvéséből adódóan szívesen használják fel saját céljaikra nagyobb, idegen kutyák.
nyerne. feltéve, hogy taktikai, figyelmeztetésként, és nem másik atomhatalom területét éri.
Szerintem Zelenszkij sem megelőző atomcsapásról, hanem megelőző csapásról beszélt. Nem tudom mit tud a fickó a tényleges amerikai képességekről, és mi az, amit csak képzel, vagy amikkel elhencegtek neki (vagy bekamuztak neki), hogy bátorítsák. Szó szerint azt mondta, hogy a NATO el tudná pusztítani a teljes orosz nuki arzenált, hagyományos csapásokkal, ha jól értem.
Nos, ha lenne ilyen képesség, akkor ezt meglépve Oo. ott lenne letolt gatyával, és a háború eldőlt attól kezdve. Az amerikai katonai tervezők természetesen évtizedek óta dolgoznak ilyen terveken, legalábbis az oroszok szerint, és nem hiszem, hogy pusztán paraioások. Tisztában vannak a technikai lemaradásukkal. Viszont feltehetően jelenleg is/még túlságosan sok a kockázati tényező ahhoz, hogy zöld jelzést adnának hozzá, de feltehetően van ilyen, nyilván nagyon titkos terv, illetve folyamatos készültség. Nyilván ismerik az összes orosz atomtöltet pillanatnyi helyzetét, legalábbis azokét, amik nem valami föld alatti raktárban vannak. Lásd a múltkor a vonatot, az, hogy a nyugati média megírta, jelzés volt hogy tudják.
Megkockáztatja-e az USA, hogy egy taktikai figyelmeztető csapás megelőzésére beindítja ezt a tervet? Nem fogja, csak akkor, ha olyan biztos információ van, hogy Putyin megőrült, NATO országok elleni tömeges atomcsapásra adott parancsot. Persze ezt is utólag már be lehetne kamuzni, nem lesz aki megcáfolja. Csak feltehetően nem olyan szuperbiztos ez a terv, ráadásul feltehetően nem igaz, hogy nem kellene nukleáris fegyvert bevetni. Maximum kizárólag katonai célpontok ellen, sűrűn lakott területektől távol alkalmaznák őket. Hagyományos fegyverekkel el tudnák pusztítani az összes megerősített silót, az összes mobil indítót és mindent? Kétlem, elméletileg persze lehetséges. Dan Brown vagy Tom Clancy szerint biztosan.
Az amcsi tábornoki karból simán kinézem, hogy megpróbálkozna ilyesmivel, de a politikusok túl puhapöcsök szerintem hozzá. Még Észak-Koreát sem merték megtámadni. Bár az oroszok szerencsétlenkedése egyre bátrabbá teszi őket, az orosz vezetést pedig egyre kétségbeesettebbé.