[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 464
46 522
113
Oleg Shupik ukrán légierő ezredesének október 10-i likvidálásával az Ukrán Fegyveres Erők az ukrajnai NMD során megsemmisült ezredeseinek száma elérte a 60-at.

 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 514
12 972
113
Most nagyot csalódtam benned "szakértő" úr...
Tudhatnád, hogy az S-60 radarvezérléssel is rendelkezik és a vietnami jenki veszteség (repülőgép, helikopter) >20%-ért volt felelős.
Elég egy betalált gránát, és a repülőeszköznek annyi, nincs haza evickélés...

Csodálkozom is, hogy miért vonták/vontuk ki a rendszerből.

Programozott lőszerrel, irányított lőszerrel mai napig szuperül megállná a helyét.
Nem véletlen, hogy ruszkik az új Bajkál tornyukat ezzel látják el.
Az sem véletlen, hogy a Bofors 57-ese máig marketingelt termék, sőt irányított lövedék is van hozzá, ORCA.

Az biztos, hogy itt "hasznosabb", mint, hogy szétrohadjon a gazban.
De szimplán propaganda fogásról van szó , mint minden orosz eszközzel szemben próbálják alkalmazni.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 514
12 972
113
2014-ben is tudták, hogy orosz volt... :D


Had ne keressem elő, de múltkor pont láttam valamelyik szennylapban, hogy már megjelent valamelyik kikötőben.
Nem tudnak rendesen hazudni sem.
 
K

Kopi2000

Guest
Orbán politikája mit is csinált velünk ?



Szerinted ez nem valós probléma ? Miért van, hogy a jogos érdekvédelmünk zavar téged, de az Ukrán / Román / Szlovák nacionalistáskodást meg pártolod ?



A Cigányság milyen jogukban van korlátozva, megfosztva, elnyomva ? Tudnál hozni rendeletet, tűpontosan ? Ellenkezőleg, a Cigányság is bevett, elismert kisebbség, és nekik is lehetne élni a "pluszjogaikkal".



A hírek meg az emberek beszámolói szerint nem.



Törvény szerint igen. De gyakorlatban, mert a Cigányok még a Magyart is az írástudatlan, analfabéták szintjén beszélik, és a saját nyelvüket nem, meg egységes Cigány nyelv helyett van romani / domari / lomavren / beás / stb / tucatnyi nyelvjárás, akkor mi az, ami standard ?

A Németországban / Olaszországban / Franciaországban / Angliában élő Cigányok is milyen nyelven beszélnek ? Próbálják az államnyelvet törten, de beszélni, vagy ott is beazonosíthatatlan, Bidám - bidám nyelvjárással élnek ?

Mennyire ismerik a közigazgatási és jogi szakszavakat ?
OV elsősorban az oszd meg és uralkodj elvet vallja, mint a Habsburgok, akik számára erény volt, hogy a birodalomban egymást utálták az éledő nemzetiségek, hiszen az egyikük mozgalmát a másikkal verték le, még 48-ban is... Ez mind belföldön, mind a külkapcsolatokban sok kárt okoz...Ha nem így lenne, akkor túl lehetne lépni a nemzetek közötti acsarkodáson, ami javítaná a kisebbségek helyzetét is... Meg amúgy is, olyan XIX-XX. sz-i elavult dolog, mint pld. Putyin ukrán háborúja...

MO csak a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatával kapcsolatosan vállalt kötelezettségeket. Nem véletlenül írtam a cigány példát, mivel a cigányok etnikai kisebbségként vannak nyilvánítva...hiába vannak jelen kb. 2000 településen, 5-700 ezer fővel....

Ha neked csak a KESMA képvisel hírértéket, ám legyen, de akkor Te is jössz velem moziba...

Egy amerikai biolaboratóriumban termesztett harci galamb (gondolom öngyilkos drón?) első megerősített felhasználása....​

 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 024
54 001
113
Annyira liberális liberálfasiszta kispofáim, hogy 1224-ben MI teremtettük meg a világ első területi autonómiáját az áruló szászoknak, akik minden adandó alkalmommal a amgyarság hátába kést döftek teuton hálájuk jeléül.
Annyira liberális, hogy befogadtuk a török elől menekülő koszovói szerbeket (annka fejében, hogy késpbb, ha felszabadul koszovó, akkor visszatérnek), 1699-ben, hogy aztán 4 év műlva a habsburgokhoz csatlakozva írtsák a magyarokat.
Annyira liberális, hogy ingyen telket , kezdő állatállományt és 10-15 évre adómentességet kaptak az oláhok, akik ezt bestiális népírtásokkal hálálták meg.
Érdekes módon mindig ebbe az "1000 éves magyar elnyomásba" menekültek ezek a bestiális szar népek a török/ottomán jólétből és európai jogállamból.
Összehasolításképpen, 1910-ben az oláh parasztfelkelésben 10000 oláhot mészároltak le az oláh hadsereg , a kegyetlenségek élén egy bizonyos Antonescu őrnagy nevű, oláh nemzeti hős állt...
Annyira liberális, hogy 2-3 országgyűlési képviselőség után valamilyen "ovics" végnevű szerb lett ÚJvidék polgármestere, aki betiltotta a magyar nyelv használatát - a magyar elnyomásban, ugyi?

A legnagyobb bűnünk az 1907-es oktatási törvény, amely előírta - micsoda irgalmatlan kegyetlenség - hogy heti 2*75 percben tanulják az államnyelvet!
Micsoda skandallum!

Ehhez képest a művelt nyugaton:
NAgy birtannia 900000 írt éheztetett halálra
Az Újviág első rabszolgái az írek voltak, akiket százezerszámra hurcoltak el.
A Franciaország népességének1/3-át adó occitánokból szó szerint kiverték a nemzeti identitást.
Mai létszámuk 0.5%...
Franciaország mág nem ismeri el nemzetiségi kisebbésgeit; bretonok, occitánok, baszkok, stb.
A svédek sterilizáliták a számikat, rabszolgaként tartották őket.
De nincs annyi időm, hogy mindet felsoroljam.

Nyugodtan takarodjatok el ebből az országból, ha nem tetszik.
Nem fogtok hiányozni.




Az idődet vesztegeted,ezekről minden/bármi lepereg,szóra sem érdemesek.
;)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 854
78 063
113
Harkovnál, Izjumnál, Limánnál az Ukránpárti 444 és társai szerint, fotó és filmriportokkal dokumentálva egy nap 70 km haladásokat úgy értek el, hogy BTR-ek, BMP-k, és Toyota Hilux-okkal ralliztak. Egy normális hadsereg meglátja ezeket, mit csinál ? Mennyire bölcs dolog BMP-1-esekkel rallizni, első vonalban ?

F5AEfJp.jpg


Herszonnál első körben T-72M1-ekkel próbálkoztak, amiket a Lengyelek adományozta, élettartamuk percekben volt mérhető.



Herszonnál volt egy közepes mértékű áttörés, egy védtelen szakaszon, de stabilizálták, a front megmerevedett.

3 hét múlva tényleg minden meg fog változni, de se nem az Ukránok, se nem az Oroszok javára. Kezdődik az esős időszak, raszputyica lesz és kb lehetetlenné válnak a nagyszabású hadműveletek, azaz le fog lassulni minden a fronton, a helyzet a téllel fog visszaállni.



Az eddigi hibák felelőse az, hogy Putyin kézivezérli az Orosz Hadsereget.



Az Odessza - Kalinyingrád stratégiai tengelytől Nyugatra nincsenek hadászati érdekei Oroszországnak. Ez Poszt-Szovjet belháború.



A háború nem az Ukrán Hadsereg fanatizmusa miatt ment jól, hanem azért, mert az Orosz Február óta szinte csak passzol: ép a mobilhálózat, a hidak, a vezetés, a vasút, a szolgáltatások, az infrastruktúra, miközben az Ukrán győzelemittasan hirdet.

Putyint kellene leváltani, és szabadon hagyni az Orosz Hadsereg működését.
Az IFV arra van, hogy az első vonalban menjen, mindenhol máshol is ezt csinálták volna.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 029
23 583
113
Orbán politikája mit is csinált velünk ?



Szerinted ez nem valós probléma ? Miért van, hogy a jogos érdekvédelmünk zavar téged, de az Ukrán / Román / Szlovák nacionalistáskodást meg pártolod ?



A Cigányság milyen jogukban van korlátozva, megfosztva, elnyomva ? Tudnál hozni rendeletet, tűpontosan ? Ellenkezőleg, a Cigányság is bevett, elismert kisebbség, és nekik is lehetne élni a "pluszjogaikkal".



A hírek meg az emberek beszámolói szerint nem.



Törvény szerint igen. De gyakorlatban, mert a Cigányok még a Magyart is az írástudatlan, analfabéták szintjén beszélik, és a saját nyelvüket nem, meg egységes Cigány nyelv helyett van romani / domari / lomavren / beás / stb / tucatnyi nyelvjárás, akkor mi az, ami standard ?

A Németországban / Olaszországban / Franciaországban / Angliában élő Cigányok is milyen nyelven beszélnek ? Próbálják az államnyelvet törten, de beszélni, vagy ott is beazonosíthatatlan, Bidám - bidám nyelvjárással élnek ?

Mennyire ismerik a közigazgatási és jogi szakszavakat ?
Enged el... rossz SZDSZ-es libbant, ne adj neki táptalajt.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Ez teljesen komoly. Volt népszavazás, megszavazták, hogy a Krím visszakerűljön Oroszországhoz. Hozz bizonyítékot az ellenkezőjéről ha tudsz.
A másik oldalon meg láttam olyan felvételeket, itt is volt videó róla, amin az ukrán választásokon látszik a szavazóurnákban, hogy téglákban vannak beledobva a szavazólapok. Na ott vannak elcsalva a választások.

kb mindt az Észak Koreai népszavazások. Izé durváb mert konkrét háborús helyzet, úgy hogy az adott terület nagyja elfoglalva sincs és az ott lakók nem is szavazhattak.
Full dedó amit tolsz.

Teljesen mindegy. Van egy Oroszo által is aláírt Budapesti Memorandum. Innen nincs kérdés.

Hamár kijött a T-62es írás portfolion. https://www.portfolio.hu/global/202...n-hatalmas-problema-allhat-a-hatterben-572995
A nagyjával egyet is értek. Bár a hétről még mindig az a kedvenc, hogy AKMet adnak sorozottaknak.
És lehet vele vitatkozni de ez is sokat mond:
"VAGYIS AZ OROSZOK T-62-ES VESZTESÉGEINEK 80%-ÁT AZ OKOZZA, HOGY KEZELŐIK EGYSZERŰEN HÁTRAHAGYJÁK ŐKET HARC NÉLKÜL."
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 464
46 522
113
Kherson biztonságban van.

A Dudchany melletti frontvonal srácai arról számoltak be, hogy a tüzérséget, a légiközlekedést és a hozzájuk tartozó harckocsikat a mai napon az ellenség harckocsiezredére tekerték fel. Lehet persze, hogy túloznak, ezt a vagyont az UAV-ból kellene kilőni. Általában véve Kherson továbbra is biztonságban van. A srácok oroszlánként harcolnak. A gyerekeknek autókra van szükségük. Sok autó. Wagner ma megígérte, hogy négy pickupot ad a tartalékából. Kettőt a Chip & Dale Z önkéntesei hoztak . Együtt győzni fogunk!

 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 753
113
Akik hiányolták aTu-95MSz-t!

Repülnek a Tu-95MSz bombázók is. Két H-101 rakétával Dnyepropetrovszki célpontokat bombázott

 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Imádom a sok nevetgélős szmájlit. Ha a háború elején leírtam volna hogy október közepén így fognak állni az oroszok, akkor is csak a szmájlikat kaptam volna.

Smileyt? Ne viccelj már. Megkérdezték volna mit szedsz, leghülyébb, legefogultabb ukrán fannak állítottak volna be...
----
Még én sem pedig én drukkolok Ukránoknak, többet vártam mint a 99% tőlük álmomban se gondoltam volna, hogy szeptemberben nemhogy Kijevet nem foglalták el, nem hogy Szumi, Harkovot teljesen feladják, de úgy futnak oroszok, hagyják hátra a hadianyagot, kerítik be őket, hogy már sajnálom őket. Na jó Bucsa, Irpin... után nehéz sajnálni őket.

@Robur
Ez a Belorusz T72... a T-62 story mellett gyanús. Ha marad a jelenlegi 200-300db vesztett tank/hó tényleg kifogynak fél éven belűl. Kubinka felkészül... :)
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 500
13 475
113
Az IFV arra van, hogy az első vonalban menjen, mindenhol máshol is ezt csinálták volna.

A BMP-3-ason elméletben ott van a Kaktusz ERA kazetta és az Aréna APS, van is valódi páncélvédettsége. És még úgy is ráfér a további modernizáció. A Bradley szintén jó IFV a maga rendszereivel.

A BMP-1-esen semmi nincsen, és nem is lehet tunningolni, gyalogság által, RPG / LAW-okkal ritkítható, a BMP-1-eseken lovagló Ukránoknak az volt a szerencséjük, hogy nem futottak értelmesen szervezett és koordinált egységbe, különben szétkapták volna őket, mint foxi a lábtörlőt.

Csinálhattak volna még taktikai visszavonulást, megvárják, míg kellő Ukrán egység összetorlódik az utakon, és a Légierő is támadja őket, normálisan. Szemmel próbálnák beazonosítani az ellenséges egységek helyzetét, rácsapásból indítani vizuális célzással és úgy ezek so-so pontosak és hatékonyak is lennének. Vagyis arra megfelelnek amire kitalálták. Ez max lótáv +30 %-ról indítjuk a nem irányított rakétákat ballisztikus pályán ez nem más mint légi tűzérség, ami az elmúlt 8 hónapban semmire nem volt való.