[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Megjelent egy fénykép, amely az úgynevezett "Wagner-vonal" építését ábrázolja a Belgorod régióban. Vannak, akik ezt a hírt jó hírnek tartják, például az Orosz Föderáció el akarta foglalni Kijevet, és most még saját területét is kénytelen megvédeni Ukrajnától. De ha logikusan gondolkodik, akkor ez a konstrukció nem illeszkedik az Orosz Föderáció általános mozgósítási tendenciájába.

800 harckocsi modernizálása, 800 repülőgép koncentrálása, a gazdaság félkatonai alapokra helyezése, nagyszámú hadköteles mozgósítása egyáltalán nem fér bele az álláspontba: "az Orosz Föderáció védekező."
Fontolja meg, hogyan viszonyul ez az erődítményekhez?

A belgorodi régióban a „nép milícia” létrehozásával kombinálva ez azt jelenti, hogy az Orosz Föderáció megerősített védelmi rendszert hagy egy hosszú területen, és fő egységeit máshová helyezi át.
Valójában Oroszország megismétli az áprilisi manővert, amikor északról visszavonulva csökkentették a frontvonalat, és a kulcsfontosságú területekre tudtak koncentrálni. Akkor az a kérdés, hogy akkor hova lesz az összes felszabadult tömeg?
Erről az indiános vicc jut az eszembe.
"A télre készülődnek az indiánok egy hétig vágják a fát és elküldik a kisindiánt a hegyre, hogy kérdezze meg a nagy varázslót, mennyire lesz hideg a tél!
Az elmegy, és kérdezi a varázslót:
  • Mond nagy Varázsló, milyen hideg lesz télen?
  • Nagyon hideg!
Az indián visszamegy, s az indiánok még jobban kezdik vágni a fát! Elküldik ismét!
Megkérdezi:
  • Mond nagy Varázsló, milyen hideg lesz a tél?
  • Borzalmasan hideg lesz!
Az indián hazaszalad a hírrel, s az indiánok még jobban és még többen kezdik vágni a fát, hogy biztos elég legyen a télre. Elküldik ismét kisindiánt a nagy varázslóhoz.
  • Mond nagy Varázsló, milyen hideg lesz a tél?
  • Nagyon, borzalmasan hideg, iszonyú kemény telünk lesz!
  • És mond nagy Varázsló, ezt te honnan tudod? - kérdi a kisindián.
Hát onnan, hogy az indiánok a völgyben már 3 hete iszonyatosa vágják a fát!

Kb. ez jön le nekem is. Az oroszok nagyon vágják a fát!
Bazi nagy hideg lesz, úgy tél közepére.
Kár is fát gyűjteni itt k-Európában:oops:!
Információk szerint az Orosz Föderációban a globális győzelem mellett döntöttek. Ehhez pedig meg kell szakítani a nyugati fegyverszállítást Ukrajnának, pontosabban el kell vágni Ukrajnát a lengyel határtól. Olyan körülmények között, amikor az ukrán hadiipari komplexum gyakorlatilag megsemmisült, a javítóbázis maradványait folyamatos rakéta- és dróntámadások érik, a szovjet erőforrások pedig kimerülnek, Ukrajna kritikusan függ a nyugati segítségtől. Ha Kijev elveszíti a nyugati utánpótlást, akkor 90%-os valószínűséggel lőszerhiány miatt 2-3 hónapon belül elveszik a háborút
Erre az orosz lépésre mindenki számít. Így az ukránok és nyugat is. Az ukránok tehetnek valamit ellene átcsoportosítással, de akkor meggyengül a déli és keleti seregrészük, így ott az orosz áttörhet és akkor oda Odessza és Harkov is.
Közben meg olyan kérdések gyötörhetik a kapor vezetést és a mögöttük álló atlantista agytrösztöt, hogy mi van ha az egész csak elterelés, és tényleg Odessza és Harkov a cél?
De mi van, ha nem és megindul a muszka északról?
Akkor már késő lesz átdobni a csapatokat? Ketté osztott sereg, minkét fronton biztos vereségre van ítélve.

Ezek tükrében kérdés, hogy akkor melyik területeket tartsák meg. Nyugati sikeres orosz betörés, egyenlő Ukrajna összeomlásával, azt csak a NATO tudná megakadályozni, de az akkor már a III. Vh, így nem kellene tovább okoskodnunk!

Keleti régiók feladásával Ukrajna csak nyerne. Igaz kisebb lenne 1/3-ad résszel, de megszabadulna az orosz kisebbség jelentette problémától (ez nekünk nem lenne jó, mert egy frusztrált ukrán szomszéd nem egy jó ómen).
Attól tartok, hogy ez a lehetőség elúszott az ukránoknak. Az orosz nem fogja megengedni egy nyugatbarát Ukrajna létezését, legyen az akár milyen kicsi.
Ha keletet feladja Ukrajna, hogy védje nyugatot, az ott felszabaduló orosz seregrészek meg sem állnak Kijevig. Ha a NATO nem avatkozik be (reméljük, hogy nem, mert indoka sincs rá) Ukrajna tavaszra elesik!
, ha a NATO nem lép be a háborúba, és nem is fog, legalábbis most.
A NATO nem, de az USA lépne. Persze úgy, hogy ő csak a technikát adja, Európa pedig az emberanyagot. Ahogy Móricka elképzelte! Ha nem éri közvetlen támadás valamely NATO országot, semmi sem kötelezi a tagokat, hogy Ukrajna érdekében harcoljanak. Legfeljebb területi ígéretekkel lehet egyes államokat erre rávenni. Lo. tuti menne Lembergért és környékéért, a románok 10x is meggondolnák, főleg annak tükrében, ha mi nem mennénk bele a buliba. Vagyis, ha mi nem megyünk (és remélem nem ülünk fel annak a hamis ígéretnek, hogy nekünk adják cserébe Kárpátalját - gondoljunk arra, hogy mit meg nem ígért az USA Karadzscnak és Milosevicsnek, aztán mi lett belőle) akkor a románok sem fognak menni, ha csak az USA szó szerint neki nem rugdossa őket az orosznak. Igaz, akkor már minket is rugdosna, ahogy a kefebajszas is több katonát kért Antonescu sírása miatt (hogy aszongya a magyar pihentetett hadsereggel a hátában bármikor elfoglalhatja a maradék dél-Erdélyt is).
Magyarország nem adja ki a területét, és ha igen is...
Az csak kényszer alatt lesz. Mondjuk megszáll a NATO, mondván, hogy oroszbarát a kormány. De akkor nem mi leszünk a hunyok a medve szemében.

...és ha igen is, Kárpátalját logisztikailag két tönkretehető hágó köti össze Ukrajnával.
Nem jó választás. Nagyon hamar ki lennének iktatva az ukránok által megszállt Kárpát régió közlekedési útvonalai.
Csak a Románián keresztül történő szállítás lehetősége marad meg, de két szűk keresztmetszet nem teszi lehetővé a lőszer és felszerelés szintjének fenntartását a jelenlegi harci intenzitás mellett.
Romániát csak tengeren keresztül lehetne ellátni Ukrajnának szánt eszközökkel. Habár, eddig telehordhatták mindenféle dologgal, ami kell az ukrán frontra.
Magyar útvonal nem játszik, ha csak nem az lesz, amit fent írtam.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 954
35 985
113

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
945
8 121
93
Erről a mélyigénytelen FOS médiáról amit orrba szájba tolnak csak ennyit:
...ISW currently operates as a nonprofit organization, supported in part by contributions from defense contractors including General Dynamics, DynCorp, and previously, Raytheon. It is headquartered in Washington, D.C.
...members of the ISW's corporate council include Raytheon, Microsoft, Palantir, General Motors, General Dynamics, and Kirkland & Ellis

Imádom ezeket a nonprofitokat is akiket önzetlenül támogat a military industrial complex. Szerinted miért támogatja őket? Ugyanazért amiért a tik tok influenszereket támogatják nindenféle cégek. Szar reklám, manipulálás. A kínai vagy orosz trollhadsereg napi ukázát miért nem rakod be, abból kb ugyanennyire objektív képet kapunk. Kit érdekelnek ezek a szar kincstári hiradók? Hozz már valami nyomokban igazságot is tartalmazó ukránpárti dolgot, ha segíteni akarsz rajtuk.

Rettentően olcsó propaganda az egész, jellemző, hogy a gyengeelméjű herefejű gúnárnyakú nemzetvesztő prosti Kiriló Budanov elmondásából vezeti le az egész harctéri elemzést, röhej.
A szokásos frázisok, orosz háborús bűnös terroristák, mindenből kifogynak, mindent lelövünk stb stb csak kell még fegyver lőszer.
Kacsa magazinba oltott kretén magazinba oltott matula magazin, ennél még a ruszki VK propi is nívósabb. Pfejj.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 122
9 184
113
Az ilyenek miatt remélem elgondolkodnak Keleten, h érdemesebb egy erős (és nagy) magyarország partnerként, mint sok komplexusos állam ellenségként. A mi érdekünk egyszerű.
Új helyzetet teremtene az biztos. Több mint 100 év kollektív bűnösség után felemelni egy önbizalomhiányos nemzetet szép feladat lenne. De olykor a történelem kereke fordul és az addig elnyomott nép felülemelkedik a többi fölé.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 459
46 461
113

Az orosz hadsereg legyőzte a támadó külföldi zsoldosokat a fronton Kreminnaja közelében (MAP)​


Az orosz fegyveres erők a fronton, Kremennaja közelében legyőzték a támadó külföldi zsoldosokat – mondta az LPR Belügyminisztériumának vezetőjének asszisztense.

Október 24-én külföldi zsoldosok támadást próbáltak végrehajtani Kremennaya térségében.

A rádiólehallgatás szerint kiderült, melyik irányból jön ez a nagyszabású áttörés. És csapataink készen álltak. Ennek következtében az ukrán fegyveres erők 10 felszerelést és sok katonát veszítettek – mondta Kiszeljov.

Az elmúlt két hétben is 15-50 fős zsoldoscsoportok páncélozott járművek támogatása nélkül próbáltak "szondázni" és beékelődni a szövetséges erők védelmi vonalába, de vereséget szenvedtek.

Источник: https://rusvesna.su/news/1666710920

Rogov: A zaporozsjei irány lesz a fő irány az Ukrán Fegyveres Erők közelgő offenzívájában​


„Nagy esély van rá, hogy a zaporozsjei irány lehet a fő. Mire épül? Arról, hogy finoman szólva is jelentős a nálunk koncentrált ellenséges felszerelés és munkaerő mennyisége” – idézi Rogovot az ügynökség.
Hozzátette: ebben az esetben a Gulyai-Pol és Orekhov környékéről Vasziljevkára, Pologyra, Energodarra, Tokmakra és más településekre Berdjanszkig elsőbbséget élveznek. Ez a terület egy csupasz sztyepp, ahol nincsenek erdők vagy folyók formájában akadályozó akadályok, ami egy ilyen forgatókönyvet teljesen elképzelhetővé tesz.

 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 017
30 862
113
10.25.
Most akkor hogyis van?
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
A szankcióknak nem volt alternatívája. Nem csinálni semmit vagy háborúzni nem lehetett. A szankciók meg sokkal jobban fájnak Oo-nak, mint másnak. Pedig még a szankciók egy része életbe sem lépett. És a technológiai szankcióknak is idő kell. Érnek be sorba a szankciók.
Nem teljesen értem a hozzászólását.
Először is én nem írtam azt, hogy egyáltalán nem volt vagy éppen nincs szükség szankciókra.
Másodszor. Milyen szankciókra gondol? Van több ezer darab szankció. Gondolom mivel nem tett különbséget így egyben az összesre. Ebből fakadóan azt sikerült leszűrnöm, hogy nem olvasta el a hsz-emet, vagy nem akarta azt értelmezni, vagy szándékosan értelmezte félre, vagy én írtam félreérthetően. Az utóbbi esetén elnézést kérek, de ezért ha megengedi visszaidézném magam, ahol az említett hsz-ben a szankciókról írtam:
Magyarország nem Oo. szövetségese. Eu és a NATO tagjai vagyunk. Minden szankciós-csomagot megszavaztunk.
Nekem azzal van bajom, hogy a kormány úgy egyezett bele a legtöbb szankcióba, hogy azok többségéről nem készült hatástanulmány. Az amcsik sokkal kidolgozottabb szankciókkal operálnak, és ügyelnek arra, hogy lehetőleg a saját gazdaságuknak a lehető legkisebb kárt okozzák. Az uniós szankciók nem csak az eu gazdaságainak, de a világgazdaságnak is kárt okoznak jelen formájukban.
...új piacokra kell belépni, ahol ki kell szorítani a régebbi vevőket, ami eleve felsrófolja az árakat, ezáltal nem csak nekünk, de másoknak is drágább lesz egy-egy adott termék. Ez a folyamat inflációt generál...
Az eu-t az orosz kőolajra kivetett tilalom nagyon fájón fogja érinteni, ennél már csak a kőolajszármazékok tilalma fog jobban fájni februártól. Nem tudjuk, hogyan fogjuk pótolni a kieső mennyiséget, mivel fölösleges finomítói kapacitás nincs elég a világban, az eu-s finomítók bővítéséről, újak építéséről nem nagyon lehet olvasni.
Rövid- és középtávon ezek a szankciók biztos nem fognak akkora károkat okozni, hogy egyáltalán kényszerítő hatásként jelenjenek meg egy oroszokra nézve hátrányos békében.
2014-től:
A személyekről és szervezetekről szóló szankciós lista (ezzel nekem nincs problémám, de képtelenség részleteiben átlátni, mivel a legújabb változatában 1265 személy és 119 szervezet szerepel):
Export import:

Hogyne lett volna a jelenlegi szankcióknak alternatívája?
Pont arról írtam, hogy a szankciók egy jelentős részét mindenféle hatástanulmány nélkül hozhatták meg, s példaként még az USA-t is felhoztam, aki sokkal figyelmesebb/körültekintőbb volt a saját gazdaságára nézve. Erről mondjuk itt olvashat:

Nem vagyok a szankciók szakértője, de számos nagyon káros szankció létezik. Például az orosz kokszszén, ami az uniós import ~7-8%-át érte el nagyon fontos az acélgyártásnál - és akkor ugye itt teljes mértékben negligáljuk a szegény országokra gyakorolt árfelhajtó hatást, s akkor csak egy apró szeletére térünk ki. Az orosz fa importja is óriási nehézségeket okoz (nálunk az építőiparban volt hihetetlen nagy túlsúlyuk egy időben, amin majd a koronavírus okozta lezárások változtattak, más országokban a bútoriparban van nagyon jelentős szerepük). Én idesorolnám a az orosz vas importját is stb.
Az orosz kőolaj embargó kapcsán legalább kőolajszármazékokat felül kellene vizsgálni, kiváltképp a gázolajra vonatkozó tilalmat kitolni, illetve a különböző kondenzátumokra vonatkozó tilalmat is határozatlan időre el kellene halasztani. Az egész eu olajfinomítására egy stratégiát kellene megalkotni, s azoknak a "mérföldkövei" mikor teljesülnek, akkor az adott szankciókat életbe lehetne léptetni.

A legújabb agyrém egyébként az orosz alumíniumot érintheti:

Lényegében minden nyers-, félkésztermék, adalékanyag felülvizsgálata szükséges lenne ezeken egyesével kellene végigmenni az adott területek meghatározó piaci szereplőit és szakértőit bevonva. Ütemtervet kellene létrehozni. Ennek hiányában a mostani piaci turbulenciákat minden eu-n kívüli gazdasági szereplő kihasználja, legyen szó "barátokról" vagy semleges országokról.
Erre nekem nincs kapacitásom, a tudásom elégtelen, a véleményem pedig semmit nem ér.

Lényeg a lényeg. A szankciók egy jelentős része Magyarországnak és az eu-nak a jelen formájában károsabb, mint az oroszoknak. Ez ténykérdés, a többi meg csak propaganda. Nem írtam a technológiai szankciók ellen és nem is vagyok ellene.
A szankciós-vitában engem csak Magyarország érdekel. Ha jól megy az eu többi országának, az már eleve könnyítheti a mi helyzetünket is. Az a legnagyobb baj, hogy ez a fajta végletes gondolkozás, a részletek figyelmen kívül hagyása, eleve meggátolja azt, hogy erről itthon érdemi vitát folytathassanak a különböző szekértáborok képviselői, az uniós-szint meg egy másik történet...

Szerk.: Az is egy külön "misét" érne meg, hogy a tengeriszállítmányozás esetén a biztosítók nem biztosíthatják tovább az orosz hajókat decembertől, s ennek milyen kihatása lehet majd a világgazdaságra...
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 104
42 169
113
Lenyűgöző harci felvételek: a DPR 100. dandár katonái megtámadják az ukrán fegyveres erők állásait.
UAV-k és akciókamerák videói rögzítették a 100. gárdadandár rohamcsoportjának sikeres támadását a fegyveres erők állásai ellen. Ukrajna. A döntő támadás során az ukrán fegyveresek egy része megsemmisült, néhányan megsebesült testvéreiket hátra hagyva elmenekültek, a többieket elfogták /NM DNR/.
 
W

Wilson

Guest
Erről a mélyigénytelen FOS médiáról amit orrba szájba tolnak csak ennyit:
...ISW currently operates as a nonprofit organization, supported in part by contributions from defense contractors including General Dynamics, DynCorp, and previously, Raytheon. It is headquartered in Washington, D.C.
...members of the ISW's corporate council include Raytheon, Microsoft, Palantir, General Motors, General Dynamics, and Kirkland & Ellis

Imádom ezeket a nonprofitokat is akiket önzetlenül támogat a military industrial complex. Szerinted miért támogatja őket? Ugyanazért amiért a tik tok influenszereket támogatják nindenféle cégek. Szar reklám, manipulálás. A kínai vagy orosz trollhadsereg napi ukázát miért nem rakod be, abból kb ugyanennyire objektív képet kapunk. Kit érdekelnek ezek a szar kincstári hiradók? Hozz már valami nyomokban igazságot is tartalmazó ukránpárti dolgot, ha segíteni akarsz rajtuk.

Rettentően olcsó propaganda az egész, jellemző, hogy a gyengeelméjű herefejű gúnárnyakú nemzetvesztő prosti Kiriló Budanov elmondásából vezeti le az egész harctéri elemzést, röhej.
A szokásos frázisok, orosz háborús bűnös terroristák, mindenből kifogynak, mindent lelövünk stb stb csak kell még fegyver lőszer.
Kacsa magazinba oltott kretén magazinba oltott matula magazin, ennél még a ruszki VK propi is nívósabb. Pfejj.
Egészségedre.....

Más..


Európában hirtelen több gáz van, mint amennyit el tud használni – Bloomberg​


2022. október 25., kedd, 18:18


Az európai országok a szükségesnél több gázt halmoztak fel az LPG-import megugrása és a szokatlanul meleg időjárás miatt.

Erről ír a Bloomberg , írja a European Truth.

A gáztárolók majdnem megtelnek, mielőtt az európaiaknak volt idejük felemelni otthonaik hőmérsékletét. A gázárak is meredeken csökkentek, és a nyári csúcsnak kevesebb mint egyharmada.

A kockázatok még váratnak magukra: sok múlik az időjáráson, és egy hideg betörés gyorsan arra készteti Európát, hogy megkezdje a tartalékok felhasználását. A kormányokat aggasztja az energetikai létesítmények új szabotálásának veszélye is, amely megzavarhatja a piacot. Ám október végén a kontinens jobb állapotban van, mint azt a döntéshozók remélhették.

Az enyhe időjárás egyelőre segít korlátozni a keresletet, de az európai döntéshozók attól tartanak, hogy az alacsonyabb gázárak - a nyári csúcshoz képest - magasabb fogyasztáshoz vezetnek, ha a hőmérséklet csökken.

"Európa gázbősége várhatóan legalább decemberig kitart. Nem valószínű, hogy Európában elhúzódó lehűlési időszak lesz novemberben" - mondta Giacomo Masato, az Illumia olasz energiavállalat vezető elemzője és vezető meteorológusa.

Becslések szerint 2022-ben a gázigény csökkenése mintegy 7-9%-ra tehető, "főleg a nagy ipari fogyasztók leállása miatt". Ez azonban elmarad a 15%-os uniós céltól.

A Gas Infrastructure Europe szerint Európa készletek felhalmozására tett erőfeszítései azt jelentik, hogy az európai tárolók 93,6%-ban, Németországban pedig 97,5%-ban vannak feltöltve. Bár ez némi kényelmet biztosít a piac számára, Németországban ez csak két hónapig tartó hideg időjárási igények kielégítésére elegendő, így Európának továbbra is LNG-rakományokat kell vonzania.

Most folyamatosan jönnek a hajók. Északnyugat-Európa 82 LNG-szállító tartályhajó fogadását tervezi ebben a hónapban, ami 19%-os növekedés szeptemberhez képest.

 

lincolnosiris

Active Member
2013. március 22.
216
249
43

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 704
28 166
113
Na akkor következzék nyugger kolléga adása a drónok ukrajnai használatáról, az iráni kapcsolatról illetve az ottani repülő Doritosról meg némi drónharcászat még mellé. Esetleg ha inkább dedikált dróntopikba való, akkor át lehet oda is nyugodtan rakni
@zeal kérésére pedig meghonosítottam a lézengő lőszer kifejezést :D
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
604
7 313
93
Egészségedre.....

Más..


Európában hirtelen több gáz van, mint amennyit el tud használni – Bloomberg​


2022. október 25., kedd, 18:18


Az európai országok a szükségesnél több gázt halmoztak fel az LPG-import megugrása és a szokatlanul meleg időjárás miatt.

Erről ír a Bloomberg , írja a European Truth.

A gáztárolók majdnem megtelnek, mielőtt az európaiaknak volt idejük felemelni otthonaik hőmérsékletét. A gázárak is meredeken csökkentek, és a nyári csúcsnak kevesebb mint egyharmada.

A kockázatok még váratnak magukra: sok múlik az időjáráson, és egy hideg betörés gyorsan arra készteti Európát, hogy megkezdje a tartalékok felhasználását. A kormányokat aggasztja az energetikai létesítmények új szabotálásának veszélye is, amely megzavarhatja a piacot. Ám október végén a kontinens jobb állapotban van, mint azt a döntéshozók remélhették.

Az enyhe időjárás egyelőre segít korlátozni a keresletet, de az európai döntéshozók attól tartanak, hogy az alacsonyabb gázárak - a nyári csúcshoz képest - magasabb fogyasztáshoz vezetnek, ha a hőmérséklet csökken.

"Európa gázbősége várhatóan legalább decemberig kitart. Nem valószínű, hogy Európában elhúzódó lehűlési időszak lesz novemberben" - mondta Giacomo Masato, az Illumia olasz energiavállalat vezető elemzője és vezető meteorológusa.

Becslések szerint 2022-ben a gázigény csökkenése mintegy 7-9%-ra tehető, "főleg a nagy ipari fogyasztók leállása miatt". Ez azonban elmarad a 15%-os uniós céltól.

A Gas Infrastructure Europe szerint Európa készletek felhalmozására tett erőfeszítései azt jelentik, hogy az európai tárolók 93,6%-ban, Németországban pedig 97,5%-ban vannak feltöltve. Bár ez némi kényelmet biztosít a piac számára, Németországban ez csak két hónapig tartó hideg időjárási igények kielégítésére elegendő, így Európának továbbra is LNG-rakományokat kell vonzania.

Most folyamatosan jönnek a hajók. Északnyugat-Európa 82 LNG-szállító tartályhajó fogadását tervezi ebben a hónapban, ami 19%-os növekedés szeptemberhez képest.

Na akkor neked is, meg a többi örömködőnek, hogy leestek a gázárak a 3600 dolláros árról.

  • még így a többszöröse a normál árnak
  • a tárolók fullon, nincs hova tenni a megvásárolt/megvásárolandó gázt, így nincs kereslet, az ár zuhan. közgasdasái alapvetés
  • Ennyi meg annyi spóolás - ja, meséld el a nyugat európaiaknak, hogy ez a 18fokban dolgozunk, meg a szomszéd feljelent, ha ennél magasabbra fűtöd a lakásod nem csak idén novemberig, decemberig szól, hanem örökérvényű lesz.
  • műszaki, ipari és közgazdasági nonszensz, hogy Európa a jövőben LNG-ből fedezi majd a szükségletét.
  • egy téli hónapban a gáztározókból egyidejűleg kivehető gázmennyiség nem elég az aktuális fogyasztásra
  • jövőre hogy, mivel és mennyiért lesznek feltöltve a gáztározók?
900eur a gáz, de jó. csak most épp senkinek nem kell. majd amikor megint kell, akkor megint 2-3-4000 eur lesz.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 906
22 417
113
Ami meg a munkácsi turul helyére odaszórt förmedvényt illeti, kifejezetten vicces, hogy azért a vasvillaként illetett trizubnak sok köze nem volt a történelem során Ukrajnához.
Egy kedves barátom, aki jól beszél oroszul és elég járatos az orosz népdalok, dalok területén is (nem orosz származású, csak ilyen fura fétis van,de nagyon érti a témát) ecsetelte nekem az ukránok történetét egy elég érdekes aspektusból. Elmondása szerint a mai Ukrajna mint ország és az ukrán mint népcsoportot is a nevükből eredeztetve mint valaminek a "szélét" definiálta, és végigvezette -amit sajnos igy nem tudok felidézni- Kijev orosz szempontból egyfajta "spirituális" fontosságán keresztül az ukrán nép "szélsőségességét", népüket az orosz népek "szélén" élő népcsoportként való bemutatásáig.

Nem tudom felidézni az ok-okozati és történeti eszmefuttatása lényeges pontjait, de érdekelne, hogy ven-e ilyen a "kijevi rusz"-tól levezethető spirituális, vagy inkább szakrális vonatkozása Kijevnek orosz szempontból, vagy ez csak marhaság.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 011
14 064
113
Egy kedves barátom, aki jól beszél oroszul és elég járatos az orosz népdalok, dalok területén is (nem orosz származású, csak ilyen fura fétis van,de nagyon érti a témát) ecsetelte nekem az ukránok történetét egy elég érdekes aspektusból. Elmondása szerint a mai Ukrajna mint ország és az ukrán mint népcsoportot is a nevükből eredeztetve mint valaminek a "szélét" definiálta, és végigvezette -amit sajnos igy nem tudok felidézni- Kijev orosz szempontból egyfajta "spirituális" fontosságán keresztül az ukrán nép "szélsőségességét", népüket az orosz népek "szélén" élő népcsoportként való bemutatásáig.

Nem tudom felidézni az ok-okozati és történeti eszmefuttatása lényeges pontjait, de érdekelne, hogy ven-e ilyen a "kijevi rusz"-tól levezethető spirituális, vagy inkább szakrális vonatkozása Kijevnek orosz szempontból, vagy ez csak marhaság.
Igazából mindegy is, hogy honnan eredeztethető a név vagy a nyelv, és van-e bármi szakrális vonatkozása. Miután Putyin megtámadta őket, számukra új nemzeti identitás és ha úgytetszik hős-eposz születik azzal, hogy kifejezik, hogy ők elkülönböznek és ellenálnak Oroszországnak. Bármi is lesz a kimenetele a háborúnak ez szerintem nemzeti öntudatuk meghatározó elemeként rögzül majd.
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 705
113
Na akkor következzék nyugger kolléga adása a drónok ukrajnai használatáról, az iráni kapcsolatról illetve az ottani repülő Doritosról meg némi drónharcászat még mellé. Esetleg ha inkább dedikált dróntopikba való, akkor át lehet oda is nyugodtan rakni
@zeal kérésére pedig meghonosítottam a lézengő lőszer kifejezést :D
Ma néztem cca du 5 körül. Gondolkodtam betegyem e? De így sokkal korrektebb!

Tényleg! Szinte mint egy dedikált könyv!