[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 983
30 801
113
Ukrán nők a Tinderen.
"
Khokhlushki on tinder ‍♂️

1) I will meet a reliable guy with whom it will be possible to spend cold evenings together and cut Rusnya

2) Only Ukrainians! Ragouli from the eastern regions do not disturb

3) You suit me if
- you love Ukraine
-want to see how Russian children burn"
Ezért vannak még egyben az ukrán vasútvonalak.
A hátrahagyott technika.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 880
81 609
113
Az orosz különleges szolgálatok titkos csatornákon keresztül hozzáfértek egy teljes HIMARS MLRS rakétához, amelyet egy harmadik ország területén keresztül vittek az Orosz Föderáció területére.

Az egyik orosz katonai tervezőiroda már mérnöki munkát végez ennek tanulmányozására.

-OPSQBkjDDs.jpg

3WbK7u72w9U.jpg

U81p3AZUOjc.jpg

ck-Hp9PvqRQ.jpg
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
Az orosz különleges szolgálatok titkos csatornákon keresztül hozzáfértek egy teljes HIMARS MLRS rakétához, amelyet egy harmadik ország területén keresztül vittek az Orosz Föderáció területére.

Az egyik orosz katonai tervezőiroda már mérnöki munkát végez ennek tanulmányozására.

-OPSQBkjDDs.jpg

3WbK7u72w9U.jpg

U81p3AZUOjc.jpg

ck-Hp9PvqRQ.jpg
Kicsit késő. Nem?
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 386
10 950
113
Miért nem történt még kísérlet sem nyugat ukrajnában elvágni a nyugati utánpótlást, miközben ez még ha nem is teljes siker, de óriási zavart keltene az ukrán működésben, hisz megnyitná a menekültek előtt a nyugati határt, erőket vonna el keltről, és nem kéne évek óta épített állások ellen támadni. Oké, távol van, nehéz a logisztika, ellenséges a lakosság....


Elismerem, Oroszország játszik egy sokkal fontosabb, hosszútávú gazdasági háborút a nyugattal és ezt nem egyedül vívja. Ezért részben logikus lehet a gyengeség látszatának fenntartása, azért hogy alacsony költségek mellet, minél inkább kifárassza az ellenséget gazdaságilag. Viszont itt még nagyon nem lett meglépve minden lépés, lng terminálok, norvég vezeték szabotálása, urán szankció, sorolhatjuk, ezek mind növelnék az orosz vezetékes gáz és olaj iránit keresletet tehát bevételcsökkenés nem lenne, vagy ha mégis akkor az ellenség kimerülése lenne a gyorsabb általuk.
Engedelmeddel csak erre a bekezdésedre reagálnék az egyre inkább rögeszmémmé váló alapvetésemből. (Jó lesz majd évek múlva visszaolvasni, hogy ki mit nézett be. Ha egyszer lesz időm, visszanézem szúrópróbaszerűen a szíriai topikot...
:rolleyes:
)

Amúgy te magad írtad le a választ a kérdésedben:
"...Miért nem történt még kísérlet sem nyugat ukrajnában elvágni a nyugati utánpótlást..."? (Kérdőjelet én tettem be)

Ez az; kísérlet sem történt!
Pontosabban igen; leginkább az első(?) második(?) időszakokban.
Azok is inkább jelzésértékűek voltak. Nyilván nem akarták azt, hogy teljesen áttevődjön egy ellehetetlenített vasútról a közútra a nyugati utánpótlás szállítása; sokkal nehezebb, szinte lehetetlen lenne követni, számontartani az útjukat, mennyiségeket, összetevőket.
A távolság nem akadály; a lengyel határtól 25-30(?) kilométerre is csaptak már le. Egy ilyen nagy távolságú fegyverek bevetése semmivel nem nagyobb logisztikai kihívás, mint a frontvonal közelében levő infrastruktúrák támadása. Érdekes; Szíriában is tudtak otthonukról(!) indulva támadni célpontokat. A TU-160-asok körberepülték Európát (nem öncélúan: "Tudd, hogy értsd") , mielőtt indítottak volna...
Ellenséges lakosság? Ilyen távolságban értelmezhetetlen.

Szerintem egy idő után - látva, hogy a Nyugat gyakorlatilag teljesen nyíltan egyre inkább beleállt a konfliktusba - az lett a cél, hogy akkor a nyugati technika IS fogyjon, ne csak az ukrán élőerő (hiszen a saját technika érdemben kifogyott alóluk).
Ez számos célt szolgálhat orosz részről:
  • Ha azt a látja a világ - szakmai is - közvéleménye, hogy a nyugati technika ugyanúgy pusztul - ha néha nem jobban -, mint a régi szovjet illetve szovjet alapbázisú: Az khm. nem jó reklám...
  • Ha azt a látja a világ - szakmai is - közvéleménye, hogy a nyugati technika kiképzésigényesebb, karbantartásigényesebb, nem bírja úgy a mostoha körülményeket, a kíméletlen alkalmazást: Az khm. nem jó reklám...
  • Ha azt a látja a világ - szakmai is - közvéleménye, hogy a nyugati technika előnye igazából a bevetett erők sokszoros fölényének volt köszönhető kecskebaszarintók ellen, s face to face ez a megállapítás (no meg a fegyver) nem állja meg a helyét, nos az: khm. nem feltétlenül jó reklám...

Szerintem az oroszok csalódottak, hogy nem tudják bevonzani a (Budapest tévén a pénzenergiát) a frontra pl. a Leo A7-eseket, stb.
Pedig az lenne igazán demonstratív!
Lehet, hogy nem véletlen, hogy ilyen emblematikus, "prémium" (méregdrága exporttermékek) fegyverek nem indulnak a frontra...
(Most a HIMARS, stb. eszközökkel ne gyertek, még a laikusnak is nyilvánvaló, hogy az nem a közvetlen harcfelvétel eszköze)

S lássuk a dolog másik oldalát.
Ez már anyagháború: Az orosz oldalon ezres tételszámban vannak pl. a harcjárművek - ehhez képest a nyugat-európai készletek, mint tesztautók az autószalonban számban vannak...
Az USA-t ne keverjük ide; ő nem szállít ide korszerű nehéz páncélostechnikát...valamiért...
Ha az orosz elveszít valamiből mondjuk kétezret, s a Nyugat a felét, akkor az utóbbiból volt nincs!

S itt jön be a következő elem:
A mai - többek között - harcjárművek már nem a T-34,-62,-72 egyszerűségűek, szinte ömlesztett áruként gyárthatóak. (Még az oroszoknál sem).
Ahogy a repülőgépek sem a LaGG-3 színvonalát képviselik (no elektronika, no szenzorfúzió, stb.), aminél ha volt egy kolhozokat ellátó gépjavító, meg egy asztalos üzem, akkor már letudtál gyártani (konkrétan) 6258 darabot.
Na, a mai Szuhojok sem ilyenek már, nem is érzékelünk légi hadviselés túlsúlyt - mert ők sem győznék pótolni.

...ahogy a Nyugat sem képes a korszerű páncélostechnikát, légvédelmi rendszereket stb. II. VH-s szinten.

Tehát a cél az oroszok részéről: Ki kell énekelni a sajtot a szájukból, ki kell őket fogyasztani!
Élőerőből.
Technikából.

Még azt is meg merem kockáztatni, hogy - E CÉL érdekében -a területveszteség (reményeik szerint) átmenetileg nem számít.

Élőerőből:
Az oroszoknál az emberélet hagyományosan még kevesebbet számított, mint a nyugati hadvezéreknél. Ha kevesebb áldozattal - s főleg ha arányaiban - hagynak el területet, mint ami harcost az ukránok, hozzájuk csatlakozott zsoldosok vesztettek, az már fél győzelem: Fogyott, és jobban fogyott az ellen. Háború van, háborúban nem széplelkek szoktak hadvezérek lenni...

Technikából:
S ez már gazdasági háború!
Ha a Nyugat (lásd. kivéve USA) eljut oda, hogy pótolni kell gyártásból az elveszett technikai támogatást, ahhoz évek kellenek, hogy ez sikerüljön (lásd oroszoknál az elvesztett korszerű légi járműveket).
Az meg a másik fél győzelem.

Fél győzelem + fél győzelem = teljes győzelem!

Mindig is erős voltam matematikából! :rolleyes::Do_O:confused:
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 120
9 172
113
Csalódottságom továbbra sem múlt el. Amikor elsepertek Harkov környékéről az oroszok, megírtam, hogy a kezdeményezést adták át. Háborút persze úgy is lehet nyerni, hogy defenzív a haderőd és kifullad az ellenfél, de szerintem az orosz haderő offenzív vagyis alapvetően támadó. A herszoni szégyenteljes kivonulást kár lenne magyarázni. Nem sok dobása maradt Putyinnak szerintem és mindenki tudja, hogy mire gondolok. A harkovi, lymáni, herszoni hibákat csak egy nagy "dobással" lehetne helyrehozni amivel újra átveszik a kezdeményezést és megindulnak. Ehelyett...
 
W

Wilson

Guest

Svédország hamarosan dönt a korszerűbb fegyverek Ukrajna szállításáról....​


2022. november 11., péntek, 20:42


Paul Jonsson svéd védelmi miniszter bejelentette, hogy a svéd kormány "hamarosan" dönt a legújabb fegyverrendszerek Ukrajnába való átadásáról.

Az " European Truth " szerint a TT - re hivatkozva Jonsson ezt pénteken az Európai Unió Tanácsának ülése után mondta.

"Szándékunk szerint a lehető leghamarabb visszatérünk Ukrajna folyamatos támogatásával – mind politikai, mind pénzügyi és katonai –, amely magában foglalja a modernebb fegyverrendszerek átadását is" – mondta.

A svéd védelmi minisztérium vezetője a műveleti titokra és a katonai segítségnyújtással kapcsolatos kockázatokra hivatkozva nem kívánta pontosítani, hogy pontosan miről is van szó. Ugyanakkor pontosította, hogy ez magában foglalja az ukrán hadsereg kiképzését is.

Emellett Jonson szerint Svédország támogatja az ukrán hadsereg kiképzési programjának folytatását az Egyesült Királyságban, és fontolgatja, hogy csatlakozik az EU kiképzőmissziójához.

"Úgy döntöttünk, hogy egy-két törzstisztet küldünk az úgynevezett katonai tervezési és műveleti központba (MPPC), amely ezt az uniós műveletet vezeti majd" - mondta.

A TT emlékeztetünk arra, hogy Svédország hét különböző támogatási csomag részeként már átadott fegyvereket Ukrajnának. Ilyenek voltak a páncéltörő töltények, aknamentesítő felszerelések, páncéltörő fegyverek, géppuskák, tüzérségi lőszerek és gyakorlatok.

Jonsson korábban azt ígérte, hogy Svédország modernebb fegyverekkel látja el Ukrajnát új védelmi politikájának illusztrációjaként. Azt is biztosította, hogy Svédország aktívabban támogatja Kijevet az Oroszország elleni háborúban.



A Kinburn Spit kivételével az egész Nikolaev régió felszabadult - Kim​

2022. november 11., péntek, 20:36


ab787f9-65446ad-73e7784-1mykolaiv.jpg


Vitalij Kim, a Nikolaev Regionális Állami Adminisztráció elnöke elmondta, hogy a régió szinte teljes területe felszabadult az orosz megszállók elől.

Forrás : Kim a Telegramon

"Most már hivatalos: az egész Nikolaev régiót (a Kinburn Spit kivéve) felszabadították."

Részletek: Részletek: Az OVA vezetője szerint a Dnyepertől induló vízvezeték az AFU ellenőrzése alatt áll,, de az aknamentesítése még folyamatban van

Kim elmondta, hogy hamarosan megtudja, milyen ütemezéssel állítható helyre az ivóvíz Mykolajivban.

A Nikolaev-adminisztráció vezetője azt is hozzátette, hogy örül és büszke Herszon lakosságára.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 439
46 334
113

Több forrásból is megerősítést nyert: kitették az ukránok az európai uniós zászlót Herszon városában. A képek s videók tanúsága szerint a főtéren az ukrán zászló mellett az uniós is ott lobog már.


Kikapcsolt érzékelőkkel rendelkező hajók haladtak el az Északi Áramlat gázvezetékek közelében, mielőtt felrobbantak​

A hajók megtalálásához a cég 90 napnyi archív műholdfelvételt vizsgált meg a területről. A cég több műholdrendszer képét elemezte, köztük fizetős és ingyenes szolgáltatásokat, és gépi tanulást is alkalmazott a képkockákban lévő objektumok észlelésére. Ez lehetővé teszi a táj változásainak nyomon követését.
Источник: https://rusvesna.su/news/1668196070

Már megint az esemény után hetekkel jönnek a műholdfelvételek. Ez nekem már valahonnan ismerős!
 

RobZombi

Well-Known Member
2021. január 25.
142
399
63
Haat...
Na de akkor is csak lakatlan szigeteket tudnak a hoholokelfoglalni...
Most ugy őszintén, mondj egy odut amit nem ugy foglaltak el az ukranok hogy az oroszok rendezetten kivonultak onnet es ures volt.
Kijev kornyeke ki lett uritve, ugy foglaltak vissza, az a lakatlan sziget szintén, Harkov mellett szinten rendezetten visszavonultak, bar az tenyleg necces volt de sikerult, most Kerszon szinten kiuritett terulet volt amit elfoglalhattak hiszen senki sem volt ott. Mondj 1 helyet amit az ukran sereg önerőből el tudott foglalni! Harkov környéke mint irtam szó-szó, de ott fele reszben kulfoldi profi zsoldosok harcoltak veluk, Nato iranyitassal.
Az ukran naci sereg hozza a naci seregek hagyomanyait es önerőből csak visszavonulni tud es civileket irtani. Ennyi tellik tőlük.
Egy szerencsejuk van hogy meg mindig leteznek, hogy az orosz vezetes (politikai, katonai) egy balfax, ha nem igy lenne mar vege lenne honapok ota. Nem az orosz katona tehet rola hogy ez a haboru meg zajlik.

Azt elfeljeted leírni, hogy miért vonulnak vissza az oroszok. Hiszen csak előre kellene menniük, nem hátra.
Nem ismerik a tájoló? Beragadt a sebesség váltó? Te tényleg ilyen balfax oknak tartod őket? Az ellenség mindig csak viszavonul, erre ők azt mondják mi gyorsabban vonulunk vissza!

Nincs egy szerencsétlen szakaszvezető aki elindulna az ellenfelé, hiszen úgyis el futnak.

Aztán nem csak kiüritik a várost, hanem bemondják a tévében. Pedig az ellen az éppen visszavonulni készül, de most sajnos előre kell menniük. Pedig csak a visszavonuláshoz értenek.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
938
8 116
93
Azok azért tartottak ki az utolsó emberig, mert bekerítették őket és nem volt más választásuk...jó részét civilnek álcázva nem győzték összefogdosni a csecsenek.
Ezek meg azért vonultak vissza, mert egy hideg sivár fagyos romhalmaz helyett a jól ellátott biztos hátországban "dekáznak" minthogy maradjanak a kupac romhalmazon és fenyőteát szürcsölve szétfagyjon a seggük az általában rendkívül enyhe kelet-ukrán télben...azt inkább passzolják és mehagyják az ukránoknak...néha-néha azért átküldenek egy kis tűzelőt grad és tos-1 formájában.
Remélem így fog sokáig folytatódni és haderőben lenullázák ukrajnát is mert nekünk az a jó. Most megint az oroszoknak kéne kemé...várjunk....várjunk...Ha!...ezek nem azért...baszki....de ...ezek azért adják herszont baszod ...hogy menjenek az ukik délre a krím felé....az oroszok meg befognak törni belaruszból északon....aztakurva...ez akkor tényleg egy csapda! Legalábbis logikus... én ezt tenném...Nem most nyilatkozta a Lukasenka hogy mekkora g.ci vót vele a Zele és ezt megjegyezte és árulás??? Meg 300 ezer orosz ment belaruszba...persze csak a "Lengyelek meg NATO miatt."Elvágják őket Nato-cuccoktól!
Bocs brén sztormingom vót!

Valaki nézze már meg hogy most mekkora erők vannak Belaruszban!! Tudni erről infót??
Lehet hülyeség...Fehéro-ban mindenkit mozgósítanak és mondjuk az oroszokkal együtt kb. 70 ezer emberrel 200 repülővel 80 helikopterel (minyó, mihu) 1500 db T55 és T72-el 100 db T80-al 1000 BTR meg 600 db önjáró tüzérséggel 350 bm21 meg graddal 1200 páncélozott járművel meg légvédelmi és föld-föld rakétákkal 3 órás úttal 200 km-t megtenni a víz és áram nélküli kitelepitésre váró borzalmas morálú kihülő Kijevig (azon az útvonalon ráadásul még útdijjak is vannak, útdíj nélkül 5 órás az alternatív útvonal) betörni télen északon két frontos védekezésre kényszeríteni a dél felé nyomuló oroszok hagyta űrt kitöltő hős dicsőségesen Krím felé törő ukrán hadsereget ...a NATO is figyel ríl tájmban...meg még útdíj is van...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 349
34 137
113
Azt elfeljeted leírni, hogy miért vonulnak vissza az oroszok. Hiszen csak előre kellene menniük, nem hátra.
Nem ismerik a tájoló? Beragadt a sebesség váltó? Te tényleg ilyen balfax oknak tartod őket? Az ellenség mindig csak viszavonul, erre ők azt mondják mi gyorsabban vonulunk vissza!

Nincs egy szerencsétlen szakaszvezető aki elindulna az ellenfelé, hiszen úgyis el futnak.

Aztán nem csak kiüritik a várost, hanem bemondják a tévében. Pedig az ellen az éppen visszavonulni készül, de most sajnos előre kell menniük. Pedig csak a visszavonuláshoz értenek.
nem az oroszokat védve.
de szerintem jön itt még kutyára kamion.
a folyópartot mozgósítottakkal is tartani tudják viszonylag alacsony veszteségekkel.
a felszabaduló erők szerintem előretörést fognak intézni a folyó mentén és egy nagy bekerítést hajtanak végre. (ezzel a folyammal a hátukba biztosítják magukat akár gyengébb harcértékü egységeket védelembe hagyva is.) és ez magyarázatot adna arra is hogy a hidak a dnyeperen miért állnak még. (hisz ha már le lennének rombolva akkor már meglenne oldva a pótlásuk ukrajnának. így nem lessz.)
elrugaszkodott gondolat de a nagy átkarolás a térképre nézve már hosszú ideje adja magát.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 880
81 609
113
Véletlen egybeesések sora:

✅ Az Orosz Föderáció nyilatkozatai a tárgyalásokra való felkészültségről előfeltételek nélkül

✅ Az Egyesült Államok 2023. május 15-ig meghosszabbította a bankok engedélyét az orosz energiaellátással kapcsolatos tranzakciókhoz

✅ Abramovics 6 milliárd dollár feletti ellenőrzést szerzett

✅ A londoni fémtőzsde elvetette az Orosz Föderációból származó fémek beszállításának tilalmának gondolatát

✅ Az USA nem ellenzi, hogy India az árplafon feletti áron vásároljon orosz olajat anélkül, hogy igénybe venné a nyugati cégek szolgáltatásait

✅ Hollandia 20 000 tonna orosz műtrágya szállítását engedélyezte Afrikába, amely a rakomány tulajdonosával szembeni szankciók miatt a kikötőben ragadt

Mellette az usa feloldotta a washingtoni orosz nagykövettség számláinak blokkolását.
Genfben megkezdődtek az ENSZ és Oo között az orosz gabona és mütrágya szankciók alóli feloldása

p.s Korábban írtam, hogy háttéralku a Herszoni orosz kivonulás, amire egyre több jel mutat.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 070
32 559
113
nem az oroszokat védve.
de szerintem jön itt még kutyára kamion.
a folyópartot mozgósítottakkal is tartani tudják viszonylag alacsony veszteségekkel.
a felszabaduló erők szerintem előretörést fognak intézni a folyó mentén és egy nagy bekerítést hajtanak végre. (ezzel a folyammal a hátukba biztosítják magukat akár gyengébb harcértékü egységeket védelembe hagyva is.) és ez magyarázatot adna arra is hogy a hidak a dnyeperen miért állnak még. (hisz ha már le lennének rombolva akkor már meglenne oldva a pótlásuk ukrajnának. így nem lessz.)
elrugaszkodott gondolat de a nagy átkarolás a térképre nézve már hosszú ideje adja magát.

Az ukránoknak több erejük szabadul fel ezzel, mint az oroszoknak. Azokat most átdobhatják máshová.
Ha az oroszok megerősítik Herszont, deportálják a megbízhatatlan lakosokat, 10-20 ezer emberrel leköthettek volna még 2-3 hónapig akár háromszor akkora ukrán erőt. Ne mondja senki, hogy nem tudták volna ellátni őket semmivel a folyón keresztül. Nincsenek bárkáik? A Himars olyan csodafegyver, ami mozgó célpontokat is hajszálpontosan megsemmisít? Szállítóhelikoptereik sincsenek? Vagy csak szar a morál, és nem lehetett elvárni, hogy a katonáik megtegyék azt, amit az ukránok Mariupolban, kitartva a végsőkig?
Most az ukránok újabb nagy propagandasikert arattak, és kényelmesen, szabadon dönthetnek, hogy mi a következő cél, feltehetően a ZNPP. Ha van eszük most nem az átkeléssel próbálkoznak, hanem a bal parton támadnak. Egy biztos, tárgyalni nem fognak, és ha Putyint azzal hitegették a jenkik, hogy most majd, ha kivonult Herszonból, lesz tárgyalóasztal, meg kompromisszum, akkor átverték.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 514
55 781
113
Véletlen egybeesések sora:

✅ Az Orosz Föderáció nyilatkozatai a tárgyalásokra való felkészültségről előfeltételek nélkül

✅ Az Egyesült Államok 2023. május 15-ig meghosszabbította a bankok engedélyét az orosz energiaellátással kapcsolatos tranzakciókhoz

✅ Abramovics 6 milliárd dollár feletti ellenőrzést szerzett

✅ A londoni fémtőzsde elvetette az Orosz Föderációból származó fémek beszállításának tilalmának gondolatát

✅ Az USA nem ellenzi, hogy India az árplafon feletti áron vásároljon orosz olajat anélkül, hogy igénybe venné a nyugati cégek szolgáltatásait

✅ Hollandia 20 000 tonna orosz műtrágya szállítását engedélyezte Afrikába, amely a rakomány tulajdonosával szembeni szankciók miatt a kikötőben ragadt

Mellette az usa feloldotta a washingtoni orosz nagykövettség számláinak blokkolását.
Genfben megkezdődtek az ENSZ és Oo között az orosz gabona és mütrágya szankciók alóli feloldása

p.s Korábban írtam, hogy háttéralku a Herszoni orosz kivonulás, amire egyre több jel mutat.

Ha ez igaz, akkor megint akkora f@szok az oroszok, mint a 2014-es harcok kezdetén. :mad:
Ott és akkor támadniuk kellet volna, és simán megnyerik a háborút.
Most jön a tél, ha kilövik a maradék villanyt is, lényegépen vagy nyugatra szökik az ukrán vagy halálra fagy. E helyet megint tárgyalgatnak azzal az ellenséggel, amely minden alkalommal átbaszta őket. Meg is érdemlik a vereséget, ha ekkora kretének :mad:
 
W

Wilson

Guest
Emberfeletti küzdelmet folytatnak az ukránok a nyugat támogatásával, de a győzelmük nem magyar érdek. Azt aki ezt így látja nem kellene felelőtlenül le 'orosz fanozni', mert ebben a témában szerintem legalább 3 kül. oldal/megközelítés van jelen pl. az ukrán topikban...

Ebben a háborúban már idén márciusban eldőlt, hogy az oroszok nem fogják Ukrajnát elfoglalni és Fehéroroszországhoz hasonló vazallus állammá tenni, így aztán már szerintem nincs más választásunk mint elfogadni, hogy egy a nyugat által nyugati haditechnikával felpumpált nacionalista Ukrajna lesz a szomszédunk.

Amúgy ezt már idén március 12-én leírtam (és azóta is már párszor) az ukrán topikban ... A lentieket még ki lehet egészíteni a Svéd és Finn NATO csatlakozással, és Ukrajna nyugati haditechnikával történő felfegyverzésével, ami a szemünk előtt zajlik...

És ezzel a háborúval mit ért el, szerintem semmit, illetve pont azt amitől legjobban félt...

1. A nyugat elkezdett fegyverkezni annyi pénzt fognak beletenni a fegyverkezésbe amiről Putyin még álmodni sem mer.

2.Az USA végérvényesen visszanyerte az EU feletti irányítását.Meg fog szűnni Oroszország lehetősége, hogy megossza az EU-t és kijátssza egymással szemben az európai országokat.

3.Az EU felgyorsítja az orosz energiahordozóktól való függésének megszüntetését célzó programját.Amelyett már középtávon is meg fog érezni az Orosz gazdaság....Oroszország 2018-ban évi 201,7 milliárd köbméter földgázt szállított Európába. Csak az arányok miatt,Kínába évi 48 milliárd köbméter földgázt fog Oroszország szállítani 2025- ben

4. Bármi is lesz a háború vége lesz egy Oroszországgal szemben végtelenül nacionalista Ukrajna a szomszédjában.

5.A bevezetett szankciók súlyosan visszavetik az orosz gazdaság fejlődését...
 
W

Wilson

Guest

Az oroszok hidakat romboltak le, és megrongálták a gátat: műholdfelvételek a Herszon régióról...​


2022. november 11., péntek, 22:16


cf9e3c5-opera--------2022-11-11-224043-twitter.com.png

Antonovszkij híd Herszon régióban, műholdfelvételek

A Maxar Technologies műholdak rögzítették a Novaja Kahovka-i gát, valamint a Herszon régióban található átkelőhelyek és hidak megsemmisülését.

Forrás: Christian Triebert, a New York Times újságírója a Twitteren

Részletek: A képek november 11-én 10:25-kor készültek. Az Antonovszkij-híd több megsemmisült szakaszát mutatják be.



Az Antonovszkij hídtól északkeletre a darjevkai Ingulets folyón átívelő híd is megsemmisült.



A műholdfelvételek szerint az Antonovszkij vasúti híd is megsemmisült.



Jelentős károk tapasztalhatók a Novaja Kahovka gáton is, ahol az északi szakaszok és a zsilipkapuk megsemmisültek.



Ami ezt megelőzte: November 11-én délután az orosz média közzétett egy fotót és videót a Herszon melletti lerombolt Antonovszkij hídról, arról tudósítanak, hogy a megszállók felrobbanthatták, amikor elhagyták a várost a bal parton. A herszoni média arról számolt be, hogy az oroszok a visszavonulás előtt elkezdték lerombolni Herszon infrastruktúráját - felrobbantották a hőközpontokat, a TV-tornyot és az oblenergo létesítményt.
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 466
19 046
113
Ha ez igaz, akkor megint akkora f@szok az oroszok, mint a 2014-es harcok kezdetén. :mad:
Ott és akkor támadniuk kellet volna, és simán megnyerik a háborút.
Most jön a tél, ha kilövik a maradék villanyt is, lényegépen vagy nyugatra szökik az ukrán vagy halálra fagy. E helyet megint tárgyalgatnak azzal az ellenséggel, amely minden alkalommal átbaszta őket. Meg is érdemlik a vereséget, ha ekkora kretének :mad:
Csak belattak hogy gradozassal nem lehet nyerni !Amikor már a helikopterek és a repcsijuk is gradozik akkor már nincs mit tenni!
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 508
8 847
113
Most tényleg az lenne az elmúlt oldalak picsogásában a lényeg, hogy az ukránok elfoglaltak egy üres várost, a sokadikat szeptember óta, a média meg felszopja őket, míg mások hülye, gyenge oroszokoznak, és ezt kellene méltatni/szidni?

Szeptemberben ment a duma, hogy a muszka bár azt mondja, nem vonult ki, remek ukrán ellentámadás volt, béna oroszok, stb, erre kiderül, hogy akkor se hazudtak? A korábbi szovjet harcok és veszteségek után most tényleg csodálkoztok, hogy Putyin nem akarja megismételni azokat? Pedig feb24 előtt elmondta Putyin is, hogy nem szeretné a múlt hibáit elkövetni. Most tényleg azért fikázzátok az oroszokat, mert nem követték el azt a hibát a túlerő ellen mint az amerikaiak 1950-53ban, és az oroszok 1904ben a Jalu folyónál?

Én azért még nem írnám le a helyzetet, többek közt mert sokkal jobb helyzetbe kerültek, és mert ezzel konkrétan bekerültek egy zsákba az ukránok, ahol nem biztos hogy 54 ezer orosz a túloldalon az jó nekik. A városban nincs áram, víz, fűtés. A gát bármikor átszakadhat, és nov20tól -5 fokot fognak mérni. Ha ott a víz a városban elönti a hoholokat, -5 fokban, a jóég se menti meg a haditechnikát amivel orosz területet szándékoznak lőni.

Azért Herszon ukrán kézre kerülése mind katonailag, mind politikailag jelentős kudarc az oroszok számára. A Dnyeper egész jobboldala ukrán kézre került. Ha a hírek igazak, akkor a hidakat felrobbantották az oroszok, így az ukránok könnyen védhetik azt. Igaz, támadni se lenne könnyű nekik. Az ukrán tüzérség most még mélyebben tud csapást mérni. Az oroszok most ugyan tudnak erőket átcsoportosítani máshová, de az ukránok is. Morál tekintetében az események tovább növelik az ukránokét és csökkentik az oroszokét. Az ukrán siker meg megerősítette a nyugati országokat abban, hogy érdemes pénzt és fegyvert küldeni Ukrajnának. Egy esetleg béketárgyalásnál a pozíciók is javultak az ukránoknak. Bár béketárgyaláshoz patthelyzet kéne inkább, és most az ukránok okkal érzik úgy hogy van még lehetőség a csatatéren javítani a helyzetüket.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 703
8 784
113
Lehet hülyeség...Fehéro-ban mindenkit mozgósítanak és mondjuk az oroszokkal együtt kb. 70 ezer emberrel 200 repülővel 80 helikopterel (minyó, mihu) 1500 db T55 és T72-el 100 db T80-al 1000 BTR meg 600 db önjáró tüzérséggel 350 bm21 meg graddal 1200 páncélozott járművel meg légvédelmi és föld-föld rakétákkal 3 órás úttal 200 km-t megtenni a víz és áram nélküli kitelepitésre váró borzalmas morálú kihülő Kijevig (azon az útvonalon ráadásul még útdijjak is vannak, útdíj nélkül 5 órás az alternatív útvonal) betörni télen északon két frontos védekezésre kényszeríteni a dél felé nyomuló oroszok hagyta űrt kitöltő hős dicsőségesen Krím felé törő ukrán hadsereget ...a NATO is figyel ríl tájmban...meg még útdíj is van...
Lukasenka nem hülye. Tudja hogy ha beszállna, azzal csak veszíthetne.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 070
32 559
113
Az én személyes véleményem az, hogy cseppet sem kell attól tartani,hogy az ukrik nekünk támadnak, ugyanis a nyugati gazdasági pénzügyi katonai segítségtől függenek,így aztán szerintem semmilyen esély nincs arra, hogy bármilyen támadást is indítsanak a NATO tag Magyarországgal szemben, arról nem is beszélve, hogy a háború lezárását követően az Ukrajna jelenlegi támogatásában oroszlánrészt vállaló nyugati hatalmak az Ukrajna ujjáépítésének hatalmas gazdasági lehetőségéből minél nagyobb szelet akarnak majd kihasítani és ezért azonnal neki fognak ennek kezdeni, így aztán én nem hiszem , hogy az ukránok energiája nem lesz jó sokáig lekötve....

Naivitás azt gondolni, hogy a NATO megvédene minket Ukrajnával szemben, pláne, ha már ők is fel lesznek véve. De amíg nem, addig is esélytelen.
Ha "végeztek", nagyon is valószínű, hogy jönnek majd minket és a szerbeket (ha már a németeket nem is, őket max. a lengyelekkel közösen) megbüntetni, ahogy ezzel már fenyegetődztek is. A NATO pedig nem fog semmit sem tenni, max. nekik segíteni.
Ha lezárul a háború, Ukrajna ott fog állni egy rakás kvázi pszichopatává vált háborús veteránnal, akiknek nehéz lesz a civil életbe visszailleszkedniük. Részben a szervezett bűnözés fogja felszívni őket.
De simán alakulhatnak majd belőlük kisebb jól felszerelt magánhadseregek is, amik különböző célokra, mondjuk egy szomszédos országban kormánydöntésre bevethetőek.