[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 468
8 765
113



A kínaiak úgy néz ki már visszafogják az orosz olaj vásárlását, félve a közelgő ársapkára és esetleges későbbi szankciókra:

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 423
46 212
113

Mi történik Aljoskiban - friss felvételek a Dnyeper bal partján fekvő városból (VIDEO)​

Friss felvételek jelentek meg Aljoski városból, amely a Dnyeper bal partján található, 8 km-re Herszontól.
Emlékezzünk vissza, hogy tegnap este az ukrán szökésben lévő Aljosek polgármester megpróbálta kijelenteni, hogy az ukrán fegyveres erők fegyveresei elfoglalták a várost.
A város továbbra is az orosz hadsereg teljes ellenőrzése alatt áll, és Kijev állításai a védelem áttöréséről hamisak – közölte a Herszon régió kormányának sajtószolgálata. A RIA Novosztyi tudósítói szintén ellátogattak Aljoskiba.
Источник: https://rusvesna.su/news/1668503442

Agyam eldobom: horgásznak, miközben dörögnek a fegyverek!

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki a napokban Indonéziában tartózkodik a G20-csúcson, kijelentette, hogy Ukrajna megzavarja a tárgyalási folyamatot, és nem megfelelő és nyilvánvalóan kivitelezhetetlen feltételeket támaszt annak megkezdéséhez.
Az orosz delegáció vezetője elmondta, hogy ma a csúcstalálkozón rövid beszélgetést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral.
„Rövid beszélgetésre került sor Macronnal, aki megerősítette, hogy folytatni kívánja a kapcsolatot (Vlagyimir elnökkel) Putyinnal, hogy olyan megállapodásokat találjanak, amelyek megoldják a helyzetet (Ukrajnában).
De minden probléma az ukrán oldalon van, amely kategorikusan elutasít minden tárgyalást, és olyan feltételeket támaszt, amelyek nyilvánvalóan irreálisak és nem megfelelőek ehhez a helyzethez” – hangsúlyozta Lavrov az újságíróknak adott interjúban.
Az orosz fél ugyanakkor nem utasítja el a Kijevvel folytatott tárgyalásokat – magyarázta. Moszkva ugyanakkor konkrét bizonyítékokat szeretne látni arra vonatkozóan, hogy a Nyugat „érdekelte Zelenszkij fegyelmezésében”.
Источник: https://rusvesna.su/news/1668506636

A Pavlovkáért vívott csatákban az ukrán fegyveres erők 1400 harcosa pusztult el: az orosz hadsereg offenzívát dolgoz ki a Donbászban​


Kreml: Ukrajna nem akar tárgyalni, az NWO folytatja​

Kreml: Ukrajna nem akar tárgyalni, az NWO folytatja |  Orosz tavasz
A Kreml kijelentette, hogy a kijevi rezsim nem folytat békés tárgyalásokat az ukrajnai helyzet rendezésére, így a különleges katonai művelet folytatódik.
„A legfontosabbat kijelentjük: az ukrán fél de facto és de jure álláspontját Zelenszkij elnök ismételten kifejtette , és azt jelzi, hogy Ukrajna de facto és de jure is nem tud és nem is akar tárgyalni.
Ennek megfelelően az Orosz Föderáció céljai egy különleges katonai művelet folytatása révén valósulnak meg” – mondta Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök sajtótitkára.
Источник: https://rusvesna.su/news/1668510922

1. Nem lesz megállapodás (legalábbis a jelenlegi szakaszban).
2. Lesz egy téli kampány. Télre nem lesz fagy.
3. Új támadások lesznek Ukrajna infrastruktúrája ellen.
4. Újabb terrortámadások lesznek a Nyugat részéről az Orosz Föderáció ellen.
5. A fennálló világrend további bomlása folytatódik.

A Kakhovskaya vízerőmű leállította az áramtermelést - Vladimir Saldo, a Herson régió megbízott kormányzója.
@anna_news
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 293
27 215
113
Ennek kb 1/3 -a amit harccal foglaltak vissza, de te persze nem fogsz fennakadni ilyen apróságokon.
Mindet harccal foglalták el. Rákényszerítettétek az orosz haderőt a kivonulásra. Ha elpusztítod az utánpótlás lehetőségét vagy olyan többfrontos harcba kevered, amit nem bír és ezért menekülniük kell az oroszoknak az nagyobb győzelem, mintha jelentős saját veszteséggel vered ki őket. Az ukrán győzelmek kétharmada (Kijev, Herszon) azért példátlanul dicsőséges mert viszonylag csekély saját veszteséggel kényszerítették menekülésre az orosz haderőt. NATO szempontból a harkovi offenzíva volt a legszarabb, ott minden településért meg kellett harcolniuk!

Sorrendben így voltak a leghatékonyabb, legjelentősebb győzelmei az ukránoknak:
  • herszoni csata (NATO tananyag lesz, ez lenyűgöző győzelem volt)
  • kijevi csata
  • harkovi csata (az előző kettőhöz képest túl sok saját veszteség)
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 931
35 866
113

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 118
9 166
113



A kínaiak úgy néz ki már visszafogják az orosz olaj vásárlását, félve a közelgő ársapkára és esetleges későbbi szankciókra:

Nem lehetne kihagyni a portf micsodát? Nevetséges.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 921
22 500
113
Nem lehetne kihagyni a portf micsodát?
...az utóbbi fél/egy évben annyira leesett a szinvonal, hogy minden nap azon gondolkodom érdemes-e még követni az oldalt, akkora propagandát tolnak a fiúk. A gazdasági hireik értek valamit, de külpolban meg az ukrajnai eseményekkel kapcs. olykor nem tudom sirjak-e vagy nevessek a főcimeket olvasva,...siralmas.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Amenyiben azok az ukránok brit commandos kiképzést kaptak, akkor nem csak, hogy lehtséges, de nagyon komoly veszélyben vannak az oroszok.

Ez az, amirol beszélek:
https://www-armyweb-cz.translate.go...tr_sl=cs&_x_tr_tl=sk&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc
Igen, egy kommandós kiképzés már elérhető pár hét alatt, és most már van online tanfolyam is. Vidékiek levelező tagozatra is beiratkozhatnak, ha esetleg nincs internetes elérésük. Legjobb esetben is, egy mérsékelt lefejezős tanfolyam 6 hónap + pár hónap bojtárkodás.:)
 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 973
113
Inkább arra válaszolnátok, hogy hány faluból/városból sikerült KIVERNI az oroszokat? Erre miért nem tudtok válaszolni?
Most komolyan kérdezem.
Szerinted melyik a nagyobb győzelem?
Emberek százainak/ezreinek halála árán elfoglalni egy falut/várost/akármit ami közben romhalmazzá válik vagy úgy alakítod a helyzetet, hogy az ellenséged kénytelen visszavonulni, hogy ne veszítsen rengeteg embert/hadianyagot/területet?

Mert akkor Herszon elfoglalása sem volt nagy dicsőség az oroszoknak, hiszen az ukránok feladták és nem KIVERTÉK onnan az ukránokat.
Akkor Szeverodonyeck elfoglalása a hatalmas győzelem, mert ott azért hullottak a katonák mindkét oldalon, de legalább szarrá lőtték a várost?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 423
46 212
113

Az orosz légiközlekedési erők Vikhr rakétákkal megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők 92. dandárjának oszlopát (VIDEO)​

Megjelentek a november 14-én, Szvatov irányában készült felvételek, ahol a nyugati csoport orosz légiközlekedése megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők 92. dandárjának oszlopát.
Katonai források szerint a Vikhr irányított rakéták legalább öt ellenséges harckocsit és több más páncélozott járművet semmisítettek meg, amelyek Kuzemovka irányába haladtak.
Az ellenség munkaerő-veszteséget is szenvedett.
Источник: https://rusvesna.su/news/1668516106

Tömeges rakétakilövések Dél-Oroszországból, robbanások Zaporozsjében (MAP)​

A Tu-95 stratégiai bombázók Kh-101 rakétáinak tömeges kilövését hajtották végre Dél-Oroszországban. Szemtanúk robbantásokról számoltak be Zaporozsjében.
Ukrajna nagy részén légiriadó dörög.
– Rakéták a levegőben, fedezékbe! - írja a Nikolaev Regionális Államigazgatási Hivatal vezetője, Vitalij Kim.
Eközben az ukrán csatornák orosz rakéták második hullámának kilövéséről számolnak be. Az Orosz Tavasz figyelemmel kíséri a helyzet alakulását.

FRISSÍTVE​

15:50. Légiriadó dörög Ukrajna minden régiójában.
Источник: https://rusvesna.su/news/1668515744

Rakéták érkeztek Kijevbe.
Feljegyezték a légvédelmi rendszerek munkáját + többszörös robbanást Kijevben és a kijevi régióban.
Ukrajna csak közvetlenül Kijevbe szállított rakéták formájában kaphat jóvátételt.
 
W

Wilson

Guest
287c98b-screenshot-1405.jpg

képernyőkép a Deep State térképről....

Az orosz megszálló csapatok a Herszon régióban 15-20 km-rel beljebb nyomulnak a Dnyeper bal partján lévő erődített vonalaiktól, hogy megvédjék magukat az AFU lövedékeitől, de ennek ellenére déli erők átveszik a tűzuralmat az ellenség logisztikája felett.

Forrás: Natalja Gumenjuk, a dél-ukrajnai védelmi erők közös koordinációs sajtóközpontjának vezetője az Espresso TV november 15-i adásában.

"Hipotetikusan fenyegethetnek (Herszon), mert a távolság lehetővé teszi, hogy különböző típusú fegyvereket használjanak, de mi sem állunk egy helyben és alkalmazunk ellencsapásokat, nekünk is van mivel válaszolnunk. Ebben a tekintetben látható a Dnyeper bal partján lévő ellenséges csapatok bizonyos aktivitása, hogy a parttól 15-20 km-re a szárazföld belsejébe vonuljanak.

Részletek: Humenyuk biztosított arról, hogy az Ukrán Fegyveres Erők tűz alá veszik az ellenség logisztikai földi útvonalait, így a megszállók számára nem lesz könnyű a tartalékok és a lőszerek utánpótlása.

Elmondása szerint a Dnyeper jobb partján a felszabadított területeken, amelyek több mint 4870 négyzetkilométert tesznek ki, folytatódnak a stabilizációs tevékenységek.


 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Most komolyan kérdezem.
Szerinted melyik a nagyobb győzelem?
Emberek százainak/ezreinek halála árán elfoglalni egy falut/várost/akármit ami közben romhalmazzá válik vagy úgy alakítod a helyzetet, hogy az ellenséged kénytelen visszavonulni, hogy ne veszítsen rengeteg embert/hadianyagot/területet?

Mert akkor Herszon elfoglalása sem volt nagy dicsőség az oroszoknak, hiszen az ukránok feladták és nem KIVERTÉK onnan az ukránokat.
Akkor Szeverodonyeck elfoglalása a hatalmas győzelem, mert ott azért hullottak a katonák mindkét oldalon, de legalább szarrá lőtték a várost?

Mindegyik győzelem a maga módján. Persze jobb, ha emberáldozat nélkül sikerül egy megmozdulás..
DE!
Nekem csak az zavarja a csőröm, amikor az ukránok verik a mellényüket, hogy ilyen szar meg olyan szar az orosz haderő, ők mennyire ügyesek, okosak. De egy várost/falut csak úgy tudnak elfoglalni, ha kivonult onnan az ellen. Persze, ez is egy győzelem, de max propaganda szinten. Amúgy meg csak egy bevonulás. Így már érted?
Ja, és azt még le is tojnám, ha a telex vagy a portfólio így írja meg, mert tudjuk milyen szinten vannak. De egy szakmai(bb) fórumon szerintem ez nevetséges.
A kérdésem még mindig áll: Ha ennyire szar az orosz haderő, miért csak üres falvakat tudnak visszafoglalni?

Illetve azt se felejtsük már el, hogy a herszoni kivonulás előtti napokban az ukránok próbáltak offenzívázni kisebb csapatokban, de mindegyik kísérlet vissza lett verve. Mindegyik. (Videókon szépen látszik, hogy mennyire jól sikerült 1-1 offenzíva. Fekszenek a földön.)
Aztán kivonultak az oroszok, bementek a retkek, és győzelemként adják elő. Ismétlem: propagandának jó, amúgy meg egy vicc.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 439
31 807
113
Ez lehet kiveri a biztosítékot pár elkötelezett és független-objektív fórumtársunknál, de mivel rég ki szeretném mondani, ezért most leírom. Sajnos ha jobban belegondolunk, nincs szövetségesünk a nyugati országok között. Az EU-ban gazdasági érdekek miatt vagyunk, s mivel nem fogadjuk el a másodhegedűs, bólogató szerepet, páriák vagyunk....illetve nem ebbe az EUba léptünk be, mivel most itt a cél egyértelműen homogenizálás, és a vezető államok privigelizálása, kis államoknak, nemzetiségeknek itt szava nem lehet. NATO....itt sincsenek szövetségeseink, benne vagyunk, mert érdek fűződik hozzá. Amerika "védelmi" szervezete az angolszász vazallus és a maguk mellé láncolt egykori erős országok társasága. Mi keletiek geopolitikai okokból vagyunk beengedve, illetve adott esetben pajzsként, feláldozható pufferzónaként szolgálhatunk. Tudják, hogy egymás ellen kijátszható, labilis, könnyen vezérelhető államocsják vagyunk súly nélkül. Talán a lengyelek kapták a kalapács szerepét, ezért megkapják az erőt, de épp ezért rájuk se számíthatunk, mert oroszgyűlöletük felülír mindent. Az utóbbi állításokra jó példa a V4 pikk pakk szétdurrantása. Lehet álmodoznunk, de tök egyedül vagyunk, egy látszatszövetségben, ahol soha nem fognak értünk lépni, ha úgy hozza a sors..... A függetlenséghez csórók vagyunk, így muszáj blöffölni, kállai kettőst játszani, mert ha behódolunk, azaz valamelyik ál-baloldali, áldemokratikus erő veszi át a hatalmat, akkor nemzeti létünk feloldása el fog indulni. Ferink, mint egykor Szálasi, lesben áll, hátha sikerül egy Margaréta tervet megvalósítani, és akkor övé a vágyott hatalom.....Egyszóval nagyon labilis, érzékeny és történelmi időket élünk....bár ne kellene....Ja, röhögő szmájlik legyenek, anélkül szarnak érezném a gondolatmenetet....
Csakhogy nehogy csalódj ;)
A gondolatmenetben azért van falsch dolog,éppen elég.
Volna,és volt is szövetségesünk-csak a jelenlegi rezsimünk szivós politikai szarkavarással elszigetelt bennünket.
Egy államnak nincsennek barátai,csak érdekeik.Egy államok közötti szövetség nem baráti alapon,hanem érdek alapon működik.Ha egy szövetség tagja szembe megy a szövetség alapját képező érdekközösségnek,akkor azt a tagot vagy megrendszabályozzák (mint minket 56ban,vagy a cseheket 68ban),vagy kirakják a szövetségből(de legalábbis elszigeteli magát a renitens tag).Ebben nincs semmi extra,mióta vannak államközi szövetségek,azok igy működnek.
Feri meg azért "állhat lesben",mert Viki azt akarja,hogy lesben álljon.Az egyész "hivatalos parlamenti "" NERniai ellenzéket a narancsrezsim tartja fent-hogy ne legyen másik,valódi és életrevaló ellenzéke.Vajda nem tartaná fent szándékosan ezt az ellenzéket,már rég nem is létezne MSZP vagy LMP,de valószinüleg DK se.
Ilyenkor látszik,hogy mennyire csak propizabáló gombák vagytok.Egyáltalán nem látjátok át a NER önkényuralmi rendszerének kifinomult működését.:(
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 468
8 765
113

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 293
27 215
113
Mindegyik győzelem a maga módján. Persze jobb, ha emberáldozat nélkül sikerül egy megmozdulás..
DE!
Nekem csak az zavarja a csőröm, amikor az ukránok verik a mellényüket, hogy ilyen szar meg olyan szar az orosz haderő, ők mennyire ügyesek, okosak. De egy várost/falut csak úgy tudnak elfoglalni, ha kivonult onnan az ellen. Persze, ez is egy győzelem, de max propaganda szinten. Amúgy meg csak egy bevonulás. Így már érted?
Ja, és azt még le is tojnám, ha a telex vagy a portfólio így írja meg, mert tudjuk milyen szinten vannak. De egy szakmai(bb) fórumon szerintem ez nevetséges.
A kérdésem még mindig áll: Ha ennyire szar az orosz haderő, miért csak üres falvakat tudnak visszafoglalni?

Illetve azt se felejtsük már el, hogy a herszoni kivonulás előtti napokban az ukránok próbáltak offenzívázni kisebb csapatokban, de mindegyik kísérlet vissza lett verve. Mindegyik. (Videókon szépen látszik, hogy mennyire jól sikerült 1-1 offenzíva. Fekszenek a földön.)
Aztán kivonultak az oroszok, bementek a retkek, és győzelemként adják elő. Ismétlem: propagandának jó, amúgy meg egy vicc.
Úgy hülyeség amit írsz, ahogy van. A kijevi csatában harcban állították meg az oroszokat és kényszerítették olyan csatára, hogy végül két oblasztnyi területröl menekülniük kellett.
A harkovi csatában egy oblasztnyi területen minde negyes faluból és városból harcban verték ki az oroszokat.

Szóval tényszerúen jobbak a harcmezőn az ukránok mint az oroszok. Ahogy itt valaki megyezte: az oroszok falusi budinak foglalnak el többnapos tüzérségi előkészítés után egyhetes vérfürdőben a kőkeményen védekező ukránoktól, amíg az ukránok komplett oblasztyokból verik ki az oroszokat akár egy hét alatt.

Ennyi. Az orosz haderő nemhogy hidegháborúban, hanem egyenesen a második világháborúban maradt a félanalfabéta, totàlisan képzetlen, alkoholista, tolvaj tisztikarával, amíg az ukránon meglátszik a korszerű NATO irányítás!

Az orosz haderőt nem lehet reformálni, mert annyira szar, hogy alapjaiból kellene újjáépíteni. Putyin se viccből tolja a zsoldosokat helyette! Az ukránnal ezt megtették a teljhatalmú NATO tanácsadók 2014 óta. Nem véletlen, hogy ég és föld a különbség a kettő közt.