[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 385
23 123
113
Az oroszok tagadnak
Diplomácia!
Persze hogy tagadnak! Ez amolyan odaütünk, hogy lásd tényleg semmitől sem félünk, beleállunk egy balhéba, tehát jobb ha visszacsücsülcs a popódra.
Ugyan ez volt Barcs szerb bombázásakor! Mindent tagadtak a körmük szakadtáig, hiába voltak egyértelmű bizonyítékok. De utána Mo is visszavett a horvátok támogatásából.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
És ezt miből vontad le, a napi 80 darab Twitter bejegyzésből, ahol 7/24 ontják a legbutább propit?

Ukránproxy meg amcsi ukrajna project biztos, hogy nem lesz. Ukrajna már most lélegeztetőgépen van, 1000 évre el van adósodva, a termeles nullán, az ország népességének fele vagy lelépett nyugatra vagy Oroszorszàg része, és így vagy úgy, de nem lesz kedve visszajönni egy romokban álló, ultrancionalizmuson kívül semmit felmutatni nem képes országba.

A legnagyobb ukrajnai ipari terület, a Donbassz orosz kézen van, ami maradt, azt szisztematikusan szétkaliberezték. Az infrastruktúra romokban, nincs áram, nem lesz olaj, és nem lesz földgáz sem. Ukrajnában az elmúlt 30 évben nem épült híd vagy vasút, most meg majd a semmiből újraépítik az egészet ugye? Közben az ukrán vezetés szépen átjátszotta a termőföldek nagy részét nyugati kézre.

Ukrajna a háború előtt is egy nyomorúságos, a lehetőségeihez képest szegény és végtelenül korrupt ország volt, a háború pedig olyan szinten tette taccsra hogy onnan már soha többé nem fog lábra állni. Jelenleg csak úgy tud működni, ha folyamatosan irgalmatlan pénzeket tolnak bele egy irtózatosan korrupt pénzügyi fekete lyukba, ami eleve kizárja hogy valami értelmes módon lábra álljon, bármennyi nyugati segély jönne bele. Jelenleg kizárólag a nyugat által pumpált segélyekből él mind az ukrán állam, mind a hadsereg, amint azt kihúzzák alóla (és nyugodt lehetsz, kihúzzák) egy közép afrikai ország szintjén fog visszaesni és ott megmaradni. Oroszországra többé fenyegetést nem fog jelenteni, képtelen rá, ezt már mostanra elértèk.

Ami jelenleg a fronton zajlik (sőt igazából a Bakhmut
közeli harcok óta) hogy az oroszok szépen hátradőlnek és jól védhető állásokból tüzérséggel és légierővel ledarálják a maradék ukrán reguláris haderőt. Amikor végeztek az egyik csapattal mennek tovább és jön a következő társaság. Azok meg kínjukban az emberfölényt kihasználva próbálnak ellentámadásba átmenni, legalább valami PR eredményt elérni hogy a nyugat pumpálja még beléjük a pénzt.

Csak ez nem lesz fenntartható, el fog veszni a maradék ukrán harcképes erő is, ami jön helyére az meg csak egy szám lesz az élelmezési nyilvántartásban de nem katonai erő. Írtózatos emberveszteségek árán belemennek városostromba, ahonnan az oroszok dolguk végeztével, miután kilőttek kellő számú ukránt vagy nekik kedvezőtlen lesz a helyzet, egyszerűen odébb állnak (lásd Izjum, 3 hétig tartották kb 40 ezer odarakott ukránnal szemben akit aprított a TOS meg a nehézfegyverzet)

Az ukrán stratégiai siker viszont sehol nem látszik.

Közben Ukrajnában közben nincs áram, nem lesz fűtés télen, nincs munka, nincs üzemanyag és hiperinfláció van, nyugaton pedig kezd mindenkinek tele lenni a puttony. Ezen nem fog változtatni hogy egy random kiürített faluba bemegy az ukrán Humvee és kitűzi az ukrán zászlót a művházra, és közben megy szlávaukraini a twitteren. Az oroszok végigröhögik a telet, tavasszal majd megkérdezik, hogy na Zselé, itt kell aláírni. Ha meg még mindig nem akarózik észhez térni csak a szlavaukrajni megy, addigra az oroszok kemény létszámfölényben lesznek gyalogság terén is, azt fognak csinálni, amit akarnak az addigra kivérzett és félig megfagyott ukránokkal..
Én néhány dolgot máshogyan látok.

A konfliktus után, ha a jelenlegi ukrán vezetés, vagy ahhoz hasonló marad, akkor adósság elengedés is várható (ebben az esetben egy esetleges közös uniós hitelfelvétel esetén, csak az ukránoknak nem kell majd visszafizetnie az unió részére, de az uniós országok ettől függetlenül majd vissza kell hogy fizessék a hitelezőknek). Abban egyetértek, hogy a nem katonai jellegű támogatások vagy megszűnnek, vagy radikálisan csökkeni fognak (pl. az afgánokat is csak addig támogatták a szovjetek ellen, míg a szovjetek fel nem adták), az viszont egyáltalán nem kizárható, hogy az orosz jegybank zárolt ~300 milliárd dollárját az ukránoknak fogják adni. A katonai jellegű támogatások főleg az amcsik és a lengyelek részéről maradhatnak fent.
Szintén megoldatlan probléma lesz a háború után, ha marad a jelenlegi vezetés, hogy mit fognak csinálni a soviniszta vonallal, ugyanis nem lehet kizárni, hogy a külső ellenség után a "belső" ellen ne forduljanak (radikális soviniszta vélemények szerint a majdan-t "nem sikerült" befejezni).
Én nem látok rá esélyt, de ha egy pro-orosz vezetés jönne Ukrajnában, akkor vélhetően megtagadnák a hitelek visszafizetését, sőt egy permanens polgárháború is kialakulhat a megmaradt területeken pont a soviniszták okán, ugyanis ilyenbe nem nyugodnának bele.

A harkovi ellentámadás a legjelentősebb ukrán siker volt. Számos különféle harcjárművet/fegyvert, rengeteg szovjet lövegekhez használható lövedéket szereztek, más muníciókon és egyéb eszközökön túl. Az ukránok egyenesen a legnagyobb "fegyverdonornak" kiáltották ki az oroszokat ezt követően... Ezzel szemben, mind a tavaszi, majd a herszoni visszavonulás egy központi döntés eredménye volt; viszont mind a két esetben meg kell jegyezni, hogy a hátrahagyott elromlott/kiégett/sérült (harc)járművek az ukránok kezébe kerültek, melyek részben ismételten helyrehozhatóak, vagy azok bizonyos részei felhasználhatóak.

Amit az ukrán kritikus infrastruktúrában okozott károk következményeivel kapcsolatosan írt, azzal egyetértek. Érdekes volt arról olvasni, hogy szükség esetén Kijev "3 millió" lakosát kitelepítik, csak éppen azt felejtették el megmondani, hogy hová. Németországba vagy Lengyelországba (a hadrafogható férfiak kivételével természetesen)? És mi van a többi ukrán nagyvárossal? Ha Kijev áramellátását nem tudják megoldani, akkor a többi nagyvárosét majd megoldják? Hány millió további belső és európai menekült várható?
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 612
3 259
113
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 001
32 376
113
Diplomácia!
Persze hogy tagadnak! Ez amolyan odaütünk, hogy lásd tényleg semmitől sem félünk, beleállunk egy balhéba, tehát jobb ha visszacsücsülcs a popódra.
Ugyan ez volt Barcs szerb bombázásakor! Mindent tagadtak a körmük szakadtáig, hiába voltak egyértelmű bizonyítékok. De utána Mo is visszavett a horvátok támogatásából.

És miért céloztak volna egy gabonaszárítót? Mindjárt nem egy, hanem két 13 millió dolláros rakétával?

De persze ez lesz a narratíva. Kassa szagot érzek.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Eközben, Stoltenberg a NATO tagországok vezetőinek:

"Senki ...nem 5. cikkelyezik meg senkit!! Világos??..Amíg meg nem fújom ezt a sípot!!...Mégha, és ezt jól jegyezzétek meg, mégha...azt is mondja hogy:
Orosz rakéta!..."

Remékem elsimitják mert különben mehetnénk az ukránokért az angolszászok miatt megöletni magunkat! :D

Baszki most mennék vissza tápról dolgozni megcsináltam itthon mindent, de, ha kitör a 3. vhb, akkor be se megyek. Amúgyis már benzin se lesz...Úgy lövök légpuskával sörösdobozra 2 méterről, mint állat 4/2-3-at eltalálok! A Viktorék tuti besoroznak mint a szart!

/Vajon az asztalos meg a vízvezetékszerelő kijönnek 3.vhb idején is??/
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 379
45 796
113

Az orosz védelmi minisztérium közleménye a Lengyelország elleni rakétatámadásról​

Az Orosz Föderáció védelmi minisztériuma közleményt adott ki a lengyelországi incidenssel kapcsolatban, ahol – mint a Russzkaja Veszna korábban beszámolt – két rakéta esett le.
„A lengyel média és tisztviselők nyilatkozatai az „orosz” rakéták állítólagos lezuhanásáról Przewoduv település környékén szándékos provokáció a helyzet eszkalálására.
Az ukrán-lengyel államhatár közelében lévő célpontok ellen orosz pusztító eszközökkel nem mértek csapást.
A lengyel média által nyomban közzétett töredékeknek a Przewoduv falu helyszínéről semmi közük az orosz fegyverekhez.”
Источник: https://rusvesna.su/news/1668542524

A Pentagon nem erősítette meg az orosz rakéták állítólagos lengyelországi lezuhanásával kapcsolatos információkat​

Egy másik sajtótájékoztatón a Pentagon szóvivője, Patrick Ryder azt állította, hogy az Egyesült Államok kormányának vannak információi a rakéták lezuhanásával kapcsolatban.
„Elmondhatom, hogy jelenleg nincs olyan információnk, amely megerősítené ezeket a jelentéseket, és továbbra is vizsgáljuk ezt a helyzetet. Ha új információink lesznek, azt mindenképpen közöljük” – áll a nyilatkozat szövegében. A TASS jelentése szerint nem hozott nyilvánosságra információkat az amerikai fél lépéseiről.

22.22 A robbanás helyén talált töredékek egy S-300-as légvédelmi rakéta alkatrészeire hasonlítanak, amelyeket nyilvánvalóan ukrán légvédelmi rendszerek lőttek ki. A következtetést szakértőknek kell levonniuk
Подробнее на: https://avia.pro/blog/padenie-raket-v-polshe-poslednie-novosti

Első videó a cirkáló rakéták lezuhanásának helyszínéről Lengyelországban
Подробнее на: https://avia.pro/blog/padenie-raket-v-polshe-poslednie-novosti
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 458
113
15november2022_Ukraine_map.jpg

15november2022_Eastern_Ukraine_map.jpg