[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 378
45 779
113

Erőteljes robbanások Odesszánál, Nyikolajev és Dnyipropetrovszk közelében​

November 23-án délután több erős robbanás dördült Odessza környékén. Ukrajna keleti részén, valamint Kijevben és a kijevi térségben légiriadó zajlik.
A Nikolaev regionális adminisztráció vezetője, Vitalij Kim azt állítja, hogy öt rakétát lőttek ki az orosz űrrepülőerők repülőgépeiből a DPR déli része feletti égbolton.
Emlékezzünk vissza, hogy tegnap az „orosz tavasz” arról írt, hogy ukrán drónok próbálták megtámadni Szevasztopolt.

FRISSÍTVE​

14:05. Erőteljes robbanások új sorozata - ezúttal a Nikolaev és a Dnyipropetrovszk régiókban.
Ukrán források szerint további 10 rakétát indítottak Tu-95-ös repülőgépekről, ezek egy része a Poltava régió felé tartott.
14:15 . Légiriadót hirdettek Ukrajna minden régiójában
Источник: https://rusvesna.su/news/1669200773

Megtorló csapások: robbanások dörögnek a kijevi régióban, rakéták repülnek célpontok felé (FOTO, VIDEÓ)​

Folytatódik az ukrajnai célpontok elleni nagyszabású rakétatámadás .
Sok régió felett rakéták repülnek, a kijevi régióban robbanások dörögnek. Dnyipropetrovszk felett repülő rakétákról készült felvételek jelentek meg a weben.
„Sok rakéta van. Délről és keletről. A légvédelem működik ”- mondja Vitalij Kim, a Nikolaev Regionális Állami Igazgatóság vezetője.
„A légvédelem működik a Kremenchug régióban. Maradj fedezékben!" - írja a poltavai régió kormányzója, Dmitrij Lunin.
Источник: https://rusvesna.su/news/1669204583

A Honvédelmi Minisztérium reagált a NATO-val folytatott tárgyalásokról szóló pletykákra​

Az orosz védelmi minisztérium cáfolta a médiában megjelent információkat, miszerint az Orosz Fegyveres Erők vezérkarának vezetője tárgyalt volna a NATO Katonai Bizottságának elnökével.
„Hamisak a nyugati médiában az RF Fegyveres Erők vezérkarának főnöke, Valerij Geraszimov hadseregtábornok és a NATO Katonai Bizottságának elnöke, Rob Bauer közötti állítólagos „legutóbbi” beszélgetésről szóló hírek.
A NATO katonai bizottságának elnökével vagy az észak-atlanti szövetség más képviselőivel a nem létező "a konfliktusok rendezésére szolgáló orosz-amerikai válságbizottság" keretein belül nem volt kapcsolat, különösen "szisztematikus".
Az elejétől a végéig fikció az a közzétett információ, amely arról szól, hogy a NATO Katonai Bizottságának elnökével, Rob Bauerrel sikerült egy bizonyos „megállapodást” elérni a „hajók biztonságos mozgása a Fekete-tengeren” kérdésében. – hangsúlyozta a minisztérium.
Источник: https://rusvesna.su/news/1669203914

Ukránok új bűncselekményére derült fény a csernyihivi régióban.
Az orosz hadifoglyok új kivégzését bemutató felvételt a @vladlentatarsky tett közzé .
Az eset március végén történt. Novaya Basan település közelében.
Az ukrán fegyveres erők katonái 7 foglyot lőttek le az orosz hadsereg 15. motoros lövész dandárjából. Páncélozott szállítókocsijukat március 30-án lőtték le ennek a településnek a közelében
"A videón elesett katonáink hozzátartozói tudni akarják a gyilkosok nevét. A közelmúltban történt makiivkai incidens visszhangot keltett, a [gyilkosok] személyazonossága gyorsan kiderült. Az emberek azt remélik, hogy ebben az esetben is sikerülni fog ” – írta.
Csak emlékeztetőül, hogy az utóbbi időben ez a harmadik videó az ukrán hadseregről, ahol orosz hadifoglyokat végeznek ki.
A nemzetközi szervezetek vagy figyelmen kívül hagyják ezt a tényt, vagy nem említik a videókat közzétevő ukrán katonák bűnösségét.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 015
54 010
113
"Kijevben senkinek sem szabad egy szót sem szólnia Zelenszkij diktátor ellen.
Ez az ember hajlandó összetörni ennek az idős hölgynek a koponyáját, ha nem fogja be a száját"


"Egy 12 perces klip ukránokról, akik öngyilkos merényletet hajtanak végre orosz lövészárkok ellen

.. csak azért, hogy Szu-25-ösök, gyalogság, nehéz aknavetők, harckocsi, MLRS üssön, és egy Szu-34-es bombázást végezzen."

5 részből áll, katt a tweetre !




A magas kultúrájù angolszászok, nyugat kedvencei,védencei,ugye Wilson &Co?
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
Brit SeaKing (ősöreg, muzeális darabok, hogy tesznek működőképessé hármat? Már a vietnami háborúban kifutó típus volt szárazföldi alkalmazásban az amerikaiaknál, bár a brit példányok megjárták a falklandi háborút is):


Ez nem SeaKing, hanem Lynx a cikk illusztrációján:
A HAR3 -ok kb 2019-ig voltak SAR gépek.
Ebben a szerepben teljesen megbízhatóak voltak és bírták volna még.
A semminél meg gondolom sokkal jobbak.
 
  • Tetszik
Reactions: endre
K

Kopi2000

Guest
Demilitarizált orosz harci technika...


Ukrán páncélosok, készül valami.... Remélem ráfaragnak megint a ruszkik...


Egy másik helyszín, ahová a HIMARS benézett....

 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
Áramszünet Kijevben, Odesszában, Zaprozsijében.
Pedig se hétfő, se reggel! Mifolyikmoszkvában???
a probléma változatlanul az hogy a felek és propagandáik ellenérdekeltek a valós eredmények bemutatásában
marad tájékozódási pontnak az az információ, hogy jut-e az ukránoknak exportra, pld. nekünk:
mint látható jut, e percben is jön 310 MW
tehát van ott még tennivaló
 
T

Törölt tag 1711

Guest

vajon igaz lehet?
ukránoknál 100e ukrán katona halott, 300e megsebesült, 380e eltűnt (kinyírták az azovosok/dezertált/külföldre szökött stb)
(ha az ukránok 80e orosz KIA+WIA-t jelentenek, akkor az arányok alapján simán elképzelhető, nyáron már amúgy is volt egy 190ezres szám ukrán KIA+WIA-ra)

Nagyon régi (asszem májusi) hír, hogy csak a teljes katonai felszerelésben, dokumentáltan elhunytakat tekintik katonai halottnak (így a családnak is csak akkor jár kárpótlás).

Kényszersorozottaknál nagyon gyakori az ilyen katona, általában a rendszeresített golyóálló mellény hiányzik, vagy vmi gányolt sz*rt kap vagy még azt se, ezért ha a társai közelében hal meg és van rá idő az alakulat összedobja a cuccát és felöltöztetik egy fotó erejéig...
Aki meg a pusztában hal meg az így járt...


Mavir: a külföldöt ellátó hálózatot és az atomerőműveket nem támadják az oroszok. Nagyon jól tudják ők is, hogy ezt az áramot akkor is eladná Zselés ha egész ukrajna halálra fagyna.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 863
13 265
113
Friss felvételeket mutatok be Kherson irányából. Az Orosz Föderáció FSVNG-jének, Akhmat-Khadzhi Kadyrov oroszországi hőséről elnevezett „északi” ezred katonái a „Thunderstorm” ezred, Khasmagomed Magomadov, a „Thunderstorm” ezred parancsnokának, Khasmagomed Magomadovnak a vezetésével sikeresen visszavertek több ellenséges támadást. ⠀ A meggondolatlan akciók következtében az ellenség súlyos veszteségeket szenvedett. Legfeljebb 200 nacionalistát, valamint több nehéz katonai felszerelést és személyszállításra szánt személygépjármű-egységet semmisítettek meg. A srácok a lehető leggyorsabban és veszteség nélkül megszüntették a fenyegetést, ami megerősíti a Sever ezred harcosainak magas szakmai felkészültségét. Ezzel egyidőben elfogott nyugati fegyverekkel töltötték fel amúgy is gazdag arzenáljukat. Érdemes megjegyezni, hogy a megsemmisített fegyveresek között ezúttal nagyszámú amerikai és lengyel zsoldos volt. Úgy gondolom azonban, hogy ott nincsenek úgynevezett "zsoldosok", és ezt az egész legendát a nemzetközi légióról csak azért találták ki, hogy elrejtse a NATO csapatok jelenlétét Ukrajnában. Ennek ellenére a támadókat megsemmisítették, és ez a tény egyértelműen azt mutatja, hogy a világ legerősebbnek tűnő hadserege is csak az Ukrán Fegyveres Erők közönséges katonái mögé tud elbújni. Ez a stratégia azonban ezúttal nem igazolta magát. A csecsen harcosok bátorságának és bátorságának is köszönhetően az ellenség fokozatosan felismeri tehetetlenségét és az ellentámadási kísérletek értelmetlenségét.

https://t.me/RKadyrov_95/3139


Újabb orosz rakétázás kezdődött!​

Ezeket én is olvastam...imádom az ékesszólásukat :) Olyan kis cukker-mukkerek a csecsen harcosok :)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113
Kiválóan müködik az ukrán légvédelem Kijevben...

Minimum 3 becsapódás Kijevben a kritikus infrastruktúra objektumaiba:



 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 275
113
Na, eljutottunk oda, hogy már a Porfólión is lehozzák azt, amit itt többen állítanak, és amit csak az ukrán pártiak próbálnak cáfolni-bagatelizálni.
Egy viszonylag objektív írás:
"A háború intenzitásából fakadó, másik nagy probléma a haditechnikai eszközöket érő folyamatos terhelés és javítási, alkatrész-ellátási szükséglet. A NATO által leszállított fegyverek, ezen belül is a Panzerhaubitze 2000-es tarackok, az M142 HIMARS rakétarendszerek vagy a francia Caesarok tényleg nagyon jók (úgy néz ki, messze jobbak, mint a hasonló kategóriájú eszközök az orosz arzenálon belül), de állandó javításra és alkatrész-ellátásra szorulnak"

"Nagy kérdőjel még, hogy mi lesz akkor, ha a modern, szofisztikált elektronikai rendszerek és különféle generátorok, chipek, akkumulátorok nélkül lényegében működésképtelen nyugati fegyverek szembe találják magukat komolyabb mínuszokkal."

most akkor melyik a jobb amelyik működik vagy amelyik sokkal jobb de állandó alkatrész ellátásra és javításra szorul?

Ti milyen fegyvert vinnétek magatokkal egy háborúba? Amelyik precíz, de állandóan elbaszódik, kényes, nem bírja a harctéri körülményeket

vagy amelyik működik mert egy igásló??

B+ fosfolio csak a szokásos szart hozta megint.

Kopi2000-et nem zavarják, se a tények, se az évszakok, olyan vak mint Stevie Wonder :D :D
 

Gungnir (F1End)

Well-Known Member
2021. március 24.
442
1 189
93

vajon igaz lehet?
ukránoknál 100e ukrán katona halott, 300e megsebesült, 380e eltűnt (kinyírták az azovosok/dezertált/külföldre szökött stb)
(ha az ukránok 80e orosz KIA+WIA-t jelentenek, akkor az arányok alapján simán elképzelhető, nyáron már amúgy is volt egy 190ezres szám ukrán KIA+WIA-ra)

Mert HA ez igaz, az azért adhat egyfajta magyarázatot arra, hogy az oroszok miért 'balf@szoskodnak'. Minek toljunk bele most több embert, minek kockáztassunk többet, ha így 2 célt is elérhetünk. Mert nem elég nyerni, meg is kell tartani: az igazi kihívás az orosz fennhatóság, identitást restaurációja lesz (a harmadik, járulékos eredményről, európa és a NATO gazdasági és katonai gyengítéséről nem is beszélve).

  • 1 millió embert nyilván nem mozgosíthattak volna a háború előtt, 120-150 ezernél is sejtették az amerikaiak, hogy lefőtt a káve az ukrán projektnek
  • ha hamar célt is érnek katonailag, ott marad legalább 2 generációnyi indoktrinált náci, ami évtizedekig veszélyt jelent. Márpedig a katonai győzelem mellett cél az is, hogy ennek a veszélyt jelentő indoktrinált agymosott rétegnek a lélekszáma a kritikus tömeg alá essen.

Mire vége a háborúnak, nyugat-oroszországban a 18-40 közötti, 8-10 évnyi náci agymosáson átesett harcképes és harcolni akaró 3 millió férfiból a fele-harmada vagy halott lesz, vagy nyomorék, vagy eltűnt/menekült. Ehhez hozzáadjuk azokat a milliókat, akik soha nem fognak hazatérni oroszországba, akkor a pacifikálás+az államiság létének megmentése moszkvai szemmel nem került túl sokba - 100e KIA+WIA+MIA és párezer 20-30-40 éves harceszköz.

Ugyanez sztalini módszerrel: - 5m embert mozgósítani -2 millió megy előre, 3 millió 'fedezi' hogy ne futamodjon meg. Meghal 500e orosz katona, utána deportál/kitelepít 5 millió ukránt.
Nem hiszem, hogy igaz lenne.
Sokan rákérdeznek a forrásra, amire annyit felelt, hogy "Álítólag ukrán forrásokból származik, az ukrán hadsereg legfelsőbb parancsnokságának júliusban kiszivárgott jelentésével kezdve". De semmi konkrétumot nem említ.

Ettől elméletileg függetlenül előfordulhat, hogy valamit tud a hapsi. Gondoltam én, s beleolvastam az írásaiba.
Hát, mostmár biztos vagyok benne, hogy az ürge nagyon elszakadt a valóságtól.

Hogy az egyik cikkéből idézzek:
"...A legpontosabb képet az ukrán háború katonai műveleteiről a nyilvánosság számára valóban az Orosz Védelmi Minisztérium napi beszámolói biztosítják."
Mégpedig leginkább azért, mert:
"...mint általános szabály, az oldal, amelyik nyerésre áll, sokkal nagyobb eséllyel mond igazat, és az, amelyik vesztésre áll,meglehetősen gyakran hazudozik.
...
És ne legyünk tévedésben, bármely objektív és hozzáértő megfigyelő/elemző számára, akit nem nyomorított meg az esztelen előítélet vagy akit nem hátsó szándékok mozgatnak, az Oroszok álnak nyerésre ebben a háborúban, méghozzá nagy mértékben."
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 091
26 687
113
Mavir: a külföldöt ellátó hálózatot és az atomerőműveket nem támadják az oroszok. Nagyon jól tudják ők is, hogy ezt az áramot akkor is eladná Zselés ha egész ukrajna halálra fagyna.
Hát ez csodás. Tehát ez az oka, hogy az egyetlen lehetséges sikerüket, a hátországi infrastruktúra lerombolását se maxolják ki. Ezek után az oroszokat kivégzős videókra csak azt tudom mondani, hogy: na így halnak meg a hülyék...
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 204
113
Brit SeaKing (ősöreg, muzeális darabok, hogy tesznek működőképessé hármat? Már a vietnami háborúban kifutó típus volt szárazföldi alkalmazásban az amerikaiaknál, bár a brit példányok megjárták a falklandi háborút is):
10bf470cbe82a72b08c18cdea2f4f90f.jpg


Ez nem SeaKing, hanem Lynx a cikk illusztrációján:
DTA-NoQWkAAyNvD.jpg
69-től 95 ig gyártották 2018 ban vonták ki a tipust a brittek.
 
K

Kopi2000

Guest
Elárulom, hogy mi készült ezekből az ukrán páncélosokból: szerves anyaggal szennyezett ócskavas. Ugyanis ezek a felvételek még a nyáron készülhettek.
Akkor jöjjenek frissebb filmek az ukrán páncélos erőkről....


Orosz védelmi létesítmények építése, geolokálva....


Emlékezzünk a szevasztopoli támadásra is....

Egy orosz tank kálváriája....



 
  • Tetszik
Reactions: endre and gigabiga