Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

Kulacsy Katalin: Csernobil fizikája és szociológiája (Atomcsill, 2011.02.10.) Az atomcsill, amúgy is egy igen jó YT csatorna, de remélem elér ide ez is. Jellemző, hogy miért robbant fel a 4. blokk, de az is érdekes, hogy a SZU hogyan kezelte ezt a helyzetet... Olyan oroszosan... Ajánlom a TTK érdeklődőknek a csatornát....

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Délután véletlenül az Euronews-ra kapcsoltam ahol EU-s országok pékségeit látogatták.

A kezdés egy 100+ éves holland családi vállalkozás utolsó napja volt. A gáz ára 4*esére nőtt, nem bírja. Az állam adna kedvezményes hitelt elektromos sütőre, de az elektromos hálózatot az utcában fejleszteni kellene hozzá és a kettő együtt fél millió € és semmi se garantálja, hogy a villany ára stabil marad. Megpróbálja eladni amit csak tud, de sütőkből pl. túlkínálat van a piacon.

Következő megálló bezzegrománia. 400 embert alkalmazó hatalmas pékség. Villanyszámlájuk megduplázódott havi 70000 lejre, alapanyag is drágult, csak úgy tudnak megmaradni, hogy az abszolút minimumot fizetik, 450 lejt (~37000ft), néhány süteménykészítő szakképzett szakács kap 600 lejt (~50000ft). Itt egy fiatal párt kísértek haza akik mutatták, hogy csak néhány tartós élelmiszer van a hűtőben, mivel hetek óta ki van kapcsolva, majd keseregtek azon, hogy a kormány bevezetett valamennyi rezsicsökkentést, de így se tudják mi lesz velük télen.

Következő megálló Olaszország, ismét egy sokadik generációs pékség. Teljesen átálltak éjszakai áramra, este 10-reggel 6 között dolgoznak. Nagyon bízik az új jobb oldali kormányban, az próbál is segíteni a lakosságon, de mindenki tisztában van vele, hogy ez hitelből megy, a jövő kárára. Velük nem tudja mi lesz, 1 hónap, talán kettő, de be kell majd zárniuk, mert az energiáremelkedést ők se bírják...

Sajnos itt befutott a gyerek, hogy Bogyó! Bogyó!, pedig kiváncsi lettem volna a folytatásra...

Ez mindenütt igy van szerintem. Csak nem lesz tématizálva.
Van, ahol az állam beugrik segitséggel, de ez nem hosszú távú megoldás. Az állam meg eladósodik....

• Szomorú
Reactions: Bubu bocs
Ha már homok puffer szóba került most botlottam ebbe bele.

Japók valami zúzott kö/beton/kerámia/olvadt só kombóban gondolkodnak. Vannak számok:

"The system has a storage capacity of 100 kWh and can use storage materials such as crushed stone, bricks, molten salt, concrete, and ceramics. Toshiba said the pilot facility has a relatively high heat storage density. It claims it can store heat at temperatures above 700 C, with a relatively small heat storage tank.

The next step in the project is to build a larger facility with a capacity of 500 kWh. The group aims to eventually launch commercial projects.

Popular content​

“Rock heat storage technology is expected to be superior to lithium-ion batteries and hydrogen in terms of environmental friendliness and economic efficiency,” said Toshiba.

The Japanese Ministry of the Environment is supporting the project under a tender mechanism designed to facilitate the development of rock-based energy storage facilities in Japan."

Ha valakit érdekel, milyen az elektromos infrastruktúra helyzete ukrajnában, csináltam egy összehasonlítást NASA worldview-n (tegnap VS 2020 ugyanekkor):

• Tetszik
Reactions: bel and BJani
Pedig volt, amikor az Észak-Koreaiakon röhögött a világ!
4ce07f73-c2b2-450f-839f-6aa96fc26fdf.jpg
Észak-koreát nem támadta meg senki.

Ha valakit érdekel, milyen az elektromos infrastruktúra helyzete ukrajnában, csináltam egy összehasonlítást NASA worldview-n (tegnap VS 2020 ugyanekkor):
Most ezt mennyire befolyásolja a légitámadás lehetősége miatti elsötétítés? Az esetleges lakáson belüli fények nincsenek rajta, leginkább a közvilágítás, díszkivilágítás (és annak hiánya) látszik. A 3 hónappal ezelőtti képekkel kéne összehasonlítani.

• Tetszik
Reactions: misinator
Most ezt mennyire befolyásolja a légitámadás lehetősége miatti elsötétítés? Az esetleges lakáson belüli fények nincsenek rajta, leginkább a közvilágítás, díszkivilágítás (és annak hiánya) látszik. A 3 hónappal ezelőtti képekkel kéne összehasonlítani.
Az oroszoknak hótmindegy, hogy sötétben vagy vilàgosban mennek a cirkálórakéták.
Amúgy nagyon egyszerű átállítani a dátumokat.

Egyébként Kiskunhalason rohamosan épül a naperőmű.

Még inkább a feb 24 előtti álapottal. Mert azt tekinthetjük a "normális" helyzetnek.

• Tetszik
Reactions: cirqle