[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 009
23 241
113
az a baj ,hogy állítasz valamit,de alátámasztani nem tudod .. és amikor szembesít vele valaki akkor meg kapálózol mint malac a jégen.
Te tudod bizonyítani, hogy nincsenek ukrajnai oroszok az ukrán seregben? Nem.
Én viszont azt mondom, hogy vannak, mert vannak magyarok, ruszinok, lengyelek, tatárok, románok. Akkor pont az orosz lenne kivétel? Nekem legalább egy indokom van, hogy miért vannak.

Úgy látom nehéz azt a szót értelmezned, hogy BECSLÉS. És hogy nem HIVATALOS. Valami fórumon olvastam.
Mégis hogy a picsába kellett volna fogalmazni, hogy az érték tájékoztató jellegű és nem kell tényként kezelni?
Mégmielőtt jönnél itt a fórumok hitelességével:
ha valamelyik orosz milblogger leírja, hogy namostaztán megindul a naaagy orosz mindentelsöprő gőzhenger és Bretagne-ig meg se állunk csak brunyálni, az itteni fanklub tapsviharban tör ki és szinte dúdolja a fejében a Szövetségbe forrt szabad köztársaságok kezdetű opuszt...
úgy tehát nem tudod bizonyítani :D de lemegyek akkor a bölcsődés szintedre ..


azt írta valamelyik fórum,nem hivatalosan,hogy a becslések szerint kb 4-5 db Acclamator-1-es rohamhajót rendeltek meg az oroszok, AT-AT és AT-SE egységekkel,amit a téli hadjárat idején fognak alkalmazni,véleményük szerint kemény idők és nehéz tél vár majd Ukrajnára.

te ennek az ellenkezőjét nem tudod bizonyítani,én viszont mondom,hogy ott vannak és legalább egy indokom is van, hogy miért vannak ott .

ha még mielőtt azzal jönnél,hogy a fórumok nem hitelesek,felhívnám szíves figyelmedet Kijev szellemére, az ukrán vadászpuskás nyuggerre,meg a többi orbitális baromságra amit kanyar nélkül tövig nyeltek be,mint ukrán propaganda,és ennek hangot is adtok itt a fórumon.

na ez a te szellemi szintednek megfelelő riposzt válasz .. de itt be is fejezem veled a társalgást ,mentél ignorra,ne is válaszolj mert nem fogom látni .
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Az orosz erők előtt „sok munka áll”, hogy elfoglalják Kelet- és Dél-Ukrajna azon részeit, amelyeket Moszkva sajátjának vall – közölte a Kreml. Dmitrij Peszkov szóvivő szerint Oroszországnak még „fel kell szabadítania” Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók egyes részeit.- írja a mandiner.hu.

Megjegyzései Vlagyimir Putyint idézték, aki elismerte, hogy az ukrajnai háború hosszú folyamat lesz.

A területek egyike sem volt teljes mértékben orosz ellenőrzés alatt, amikor Moszkva azt állította, hogy elcsatolta őket, miután szeptemberben úgynevezett népszavazásokat tartottak, amelyeken a „többség arra szavazott”, hogy Oroszország részévé váljanak.

Kijev és a Nyugat a szavazásokat hamisnak és törvénytelennek minősítették.

Ukrajna kiszorította az orosz csapatokat egy kisebb területről Luhanszk tartományban, míg a múlt hónapban az orosz hadsereg visszavonult Herszon tartomány minden olyan részéből, amelyet a Dnyipro folyó nyugati partján ellenőrzött, beleértve a tartományi fővárost, Herszon városát is.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország tervez-e további területeket bekebelezni a négy régión kívül, Peszkov azt mondta: „Erről szó sincs. Legalábbis erre vonatkozó nyilatkozatok nem hangzottak el”.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 930
48 640
113
Nahát, a nagy benzinkutat mindenki alábecsülte? Miközben az USA csak egy "nagy McDonalds"? :) Dehát a Brit tudósok mást mondtak...



Reisner ezredes a ZDF-ben vallott: "Alábecsültük Oroszországot"

Dr. Markus Reisner ezredes, az Osztrák Fegyveres Erők ezredese úgy látja, hogy Oroszország az a fél a katonai konfliktusban, amely bármikor szuverén módon uralhatja a harcokat. Ukrajna egyéni sikerei ezen nem változtatnának. "Az ukránok Herszonban ülnek, de a sötétben." Erről az RT DE magazin számolt be.

Az RT DE tovább írja: "A ZDF-nek adott interjúban most még Dr. Markus Reisner ezredes, az Osztrák Fegyveres Erők Teréziai Katonai Akadémiájának munkatársa is elismeri, hogy Nyugaton (és ő maga is rendszeres YouTube-elemzéseiben) sokáig alábecsülték Oroszország katonai képességeit.

Szerinte Oroszország még mindig irányítja a katonai fejleményeket, és kilenc hónapnyi katonai konfrontáció után is tetszés szerint támadhat Ukrajna bármely pontján.

Ukrajna egyes katonai sikereket ért el. Ezeket azonban semlegesítenék az ukrán infrastruktúra elleni orosz támadásokkal. "Az ukránok Herszonban ülnek, de sötétben" - idézi Reisnert a ZDF.

Ugyanakkor szerinte az európai fegyverkészletek nagyrészt kimerültek, míg Oroszország sokkal jobban felkészült. Reisner hangsúlyozza, hogy Ukrajna puszta mérete problémát jelent a védelem szempontjából. A konfliktus kezdetén Oroszországnak sikerült kiiktatnia Ukrajna légvédelmének egyharmadát. Ezt a nyugatról érkező szállítmányok eddig nem tudták ellensúlyozni. Az ország túl nagy ahhoz, hogy a teljes rendszerszintű infrastruktúrát hatékonyan meg lehessen védeni. Túl sok a védendő tárgy. Ahhoz, hogy Ukrajnát el lehessen látni a szükséges berendezésekkel, először ki kellene építeni a megfelelő kapacitásokat.

Az ezredes szkeptikus a brit hírszerző szolgálat jelentéseivel kapcsolatban is, amely többször is beszámol az orosz fél állítólagos nagy gyengeségeiről. A különleges művelet kezdete óta a britek többször is azt mondták, hogy Oroszországnak nehézségei vannak - mondja Reisner. Valójában azonban Oroszországnak teljes szuverenitása van abban, hogy eldöntse, mikor és hol támad. Ezek a jelentések tehát inkább az információs térben zajló médiaháborúnak tulajdoníthatók.

Implicit módon Reisner legutóbbi nyilatkozatai azt is jelentik, hogy a tervek, amelyek szerint a szankciórendszeren keresztül befolyásolni lehetett volna az ellenségeskedések menetét, végül kudarcot vallottak."


UKRAINE-WAR: Alábecsülték az oroszok képességeit | WELT Analyse

A WELT-interjúban Wolfgang Richter katonai szakértő, nyugalmazott ezredes magyarázza a jelenlegi ukrajnai helyzetet. Különösen az oroszok még mindig töretlen tűzerője lep meg sok szakértőt. Bár minden fél ellátási gondokkal küzd, az oroszok képességeit valószínűleg alábecsülték, és most Moszkva ismét átvette a stratégiai kezdeményezést.



Mi lesz az összes ukránsimogatóval, ha a saját szakértőik is ellenük fordulnak?
Reisner nem volt ukránpárti soha, pont azért volt hiteles, mert a kevés információt, amiből dolgozik mindig egész objektíven használta fel.
Egyébként lefordítottam az egész miskulanciát pár napja, szerintem elég világos, hogy ő se jósol már sokat Hohóliának.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 371
45 705
113
A lengyelek felmérték Oroszország katonai győzelmének esélyeit
A
Myśl Polska lengyel kiadása úgy véli, hogy "csak az ukrán energiarendszer kikapcsolása nem elég Oroszország katonai győzelméhez".
▪️Ukrajnára tartós elnéptelenedés, deurbanizáció, iparosodás és hatalmas katonai veszteségek várnak, Lengyelországra pedig migránsáradat és újabb kiadások várnak.
▪️A fegyverek ellátási láncának levágása azonban csak az áramellátás megbénulása miatt lehetetlen. Ehhez komolyan meg kell rongálni a Lengyelországból Ukrajnába vezető hidakat, viaduktokat és utakat. Ezt az orosz csapatok eddig nem tették meg. Javában zajlanak a nyugati fegyverek Kijevbe szállításai.
▪️A kiadvány Észak-Korea, Vietnam és Irak példáját említi, ahol az amerikaiak a kritikus infrastruktúra 90%-át tönkretették. Az egyetlen kivétel a legyőzött Jugoszlávia volt, amelyet lebombáztak. BLU-114/B grafitlövedékek, és ahol nem végeztek földi hadműveletet.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 347
10 735
113
Még a mai termés elolvasása hátravan, de addig is tolmácsot kérek:

"...A támadáshoz használt drónok két, a műveletet jól ismerő személy szerint a szovjet időkből visszamaradt módosított Tu–141-es térfigyelő drónok voltak..."

 
  • Vicces
Reactions: cirqle

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 011
54 001
113
Tényszerűen állítotad, hogy sok oroszajkú harcol a jelenlegi konfliktusban ukrajna mellett. Azt is bátorkodtál állítani, hogy nem üldözték és nyomták el a kissebségeket. Akkor sorold fel mely kissebségek éltek jól a 2014-es ukrán kormányok uralkodása alaatt.



Az amerikai kisebbség jogai szerintem nem sérültek.



Soledar, kaprok tűz alatt



Bahmut hangjai...
A hoholokra egyre több rossz nap virrad



Szarrá lőnek mindent,a mezőkön lévő árkok körül basszameg,százával vannak a kráterek,az árkok mindkét oldalán....



Ilyet lattam nyaron a Balcsi mellett is, szerintem

Az Adidaslany nem nagyon lesz tankasz



Szegény csaj,simán sokkot kapott, mondja neki az ember, hogy nézzen rá,és csak rázza a fejét,gondolom a skac a földön alszik pár napig ezután a romantikus utazás után....:D:rolleyes:


Nahát, a nagy benzinkutat mindenki alábecsülte? Miközben az USA csak egy "nagy McDonalds"? :) Dehát a Brit tudósok mást mondtak...



Reisner ezredes a ZDF-ben vallott: "Alábecsültük Oroszországot"

Dr. Markus Reisner ezredes, az Osztrák Fegyveres Erők ezredese úgy látja, hogy Oroszország az a fél a katonai konfliktusban, amely bármikor szuverén módon uralhatja a harcokat. Ukrajna egyéni sikerei ezen nem változtatnának. "Az ukránok Herszonban ülnek, de a sötétben." Erről az RT DE magazin számolt be.

Az RT DE tovább írja: "A ZDF-nek adott interjúban most még Dr. Markus Reisner ezredes, az Osztrák Fegyveres Erők Teréziai Katonai Akadémiájának munkatársa is elismeri, hogy Nyugaton (és ő maga is rendszeres YouTube-elemzéseiben) sokáig alábecsülték Oroszország katonai képességeit.

Szerinte Oroszország még mindig irányítja a katonai fejleményeket, és kilenc hónapnyi katonai konfrontáció után is tetszés szerint támadhat Ukrajna bármely pontján.

Ukrajna egyes katonai sikereket ért el. Ezeket azonban semlegesítenék az ukrán infrastruktúra elleni orosz támadásokkal. "Az ukránok Herszonban ülnek, de sötétben" - idézi Reisnert a ZDF.

Ugyanakkor szerinte az európai fegyverkészletek nagyrészt kimerültek, míg Oroszország sokkal jobban felkészült. Reisner hangsúlyozza, hogy Ukrajna puszta mérete problémát jelent a védelem szempontjából. A konfliktus kezdetén Oroszországnak sikerült kiiktatnia Ukrajna légvédelmének egyharmadát. Ezt a nyugatról érkező szállítmányok eddig nem tudták ellensúlyozni. Az ország túl nagy ahhoz, hogy a teljes rendszerszintű infrastruktúrát hatékonyan meg lehessen védeni. Túl sok a védendő tárgy. Ahhoz, hogy Ukrajnát el lehessen látni a szükséges berendezésekkel, először ki kellene építeni a megfelelő kapacitásokat.

Az ezredes szkeptikus a brit hírszerző szolgálat jelentéseivel kapcsolatban is, amely többször is beszámol az orosz fél állítólagos nagy gyengeségeiről. A különleges művelet kezdete óta a britek többször is azt mondták, hogy Oroszországnak nehézségei vannak - mondja Reisner. Valójában azonban Oroszországnak teljes szuverenitása van abban, hogy eldöntse, mikor és hol támad. Ezek a jelentések tehát inkább az információs térben zajló médiaháborúnak tulajdoníthatók.

Implicit módon Reisner legutóbbi nyilatkozatai azt is jelentik, hogy a tervek, amelyek szerint a szankciórendszeren keresztül befolyásolni lehetett volna az ellenségeskedések menetét, végül kudarcot vallottak."


UKRAINE-WAR: Alábecsülték az oroszok képességeit | WELT Analyse

A WELT-interjúban Wolfgang Richter katonai szakértő, nyugalmazott ezredes magyarázza a jelenlegi ukrajnai helyzetet. Különösen az oroszok még mindig töretlen tűzerője lep meg sok szakértőt. Bár minden fél ellátási gondokkal küzd, az oroszok képességeit valószínűleg alábecsülték, és most Moszkva ismét átvette a


Mi lesz az összes ukránsimogatóval, ha a saját szakértőik is ellenük fordulnak?




Pedig se tpg,se siklóbomba,se sisakcélzó,se lopakodó technika,és a hajuk is,hogy áll már!
Nem tudom mire számítottak az ötszögben,hogy az ukrán hadsereg lenyomja az Oroszt?
Végül is,eddig mindenkinek bejött az Orosz kaland....
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 652
55 297
113
Nahát, a nagy benzinkutat mindenki alábecsülte? Miközben az USA csak egy "nagy McDonalds"? :) Dehát a Brit tudósok mást mondtak...



Reisner ezredes a ZDF-ben vallott: "Alábecsültük Oroszországot"

Dr. Markus Reisner ezredes, az Osztrák Fegyveres Erők ezredese úgy látja, hogy Oroszország az a fél a katonai konfliktusban, amely bármikor szuverén módon uralhatja a harcokat. Ukrajna egyéni sikerei ezen nem változtatnának. "Az ukránok Herszonban ülnek, de a sötétben." Erről az RT DE magazin számolt be.

Az RT DE tovább írja: "A ZDF-nek adott interjúban most még Dr. Markus Reisner ezredes, az Osztrák Fegyveres Erők Teréziai Katonai Akadémiájának munkatársa is elismeri, hogy Nyugaton (és ő maga is rendszeres YouTube-elemzéseiben) sokáig alábecsülték Oroszország katonai képességeit.

Szerinte Oroszország még mindig irányítja a katonai fejleményeket, és kilenc hónapnyi katonai konfrontáció után is tetszés szerint támadhat Ukrajna bármely pontján.

Ukrajna egyes katonai sikereket ért el. Ezeket azonban semlegesítenék az ukrán infrastruktúra elleni orosz támadásokkal. "Az ukránok Herszonban ülnek, de sötétben" - idézi Reisnert a ZDF.

Ugyanakkor szerinte az európai fegyverkészletek nagyrészt kimerültek, míg Oroszország sokkal jobban felkészült. Reisner hangsúlyozza, hogy Ukrajna puszta mérete problémát jelent a védelem szempontjából. A konfliktus kezdetén Oroszországnak sikerült kiiktatnia Ukrajna légvédelmének egyharmadát. Ezt a nyugatról érkező szállítmányok eddig nem tudták ellensúlyozni. Az ország túl nagy ahhoz, hogy a teljes rendszerszintű infrastruktúrát hatékonyan meg lehessen védeni. Túl sok a védendő tárgy. Ahhoz, hogy Ukrajnát el lehessen látni a szükséges berendezésekkel, először ki kellene építeni a megfelelő kapacitásokat.

Az ezredes szkeptikus a brit hírszerző szolgálat jelentéseivel kapcsolatban is, amely többször is beszámol az orosz fél állítólagos nagy gyengeségeiről. A különleges művelet kezdete óta a britek többször is azt mondták, hogy Oroszországnak nehézségei vannak - mondja Reisner. Valójában azonban Oroszországnak teljes szuverenitása van abban, hogy eldöntse, mikor és hol támad. Ezek a jelentések tehát inkább az információs térben zajló médiaháborúnak tulajdoníthatók.

Implicit módon Reisner legutóbbi nyilatkozatai azt is jelentik, hogy a tervek, amelyek szerint a szankciórendszeren keresztül befolyásolni lehetett volna az ellenségeskedések menetét, végül kudarcot vallottak."


UKRAINE-WAR: Alábecsülték az oroszok képességeit | WELT Analyse

A WELT-interjúban Wolfgang Richter katonai szakértő, nyugalmazott ezredes magyarázza a jelenlegi ukrajnai helyzetet. Különösen az oroszok még mindig töretlen tűzerője lep meg sok szakértőt. Bár minden fél ellátási gondokkal küzd, az oroszok képességeit valószínűleg alábecsülték, és most Moszkva ismét átvette a stratégiai kezdeményezést.



Mi lesz az összes ukránsimogatóval, ha a saját szakértőik is ellenük fordulnak?
Ha Oo egy nagy benzikút, az US egy nagy Meki, akkor Anglia mi? Egy kis pub?
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
747
7 522
93
Ad 1 Markus Riesner egy semleges ország, Ausztria katonája, mint ilyen könnyebben tud semleges álláspontot képviselni. Annak ellenére egyik videóban elmondja hogy enyhén ukrán irányba húz, mivel korábban ukrán beosztottai voltak egy balkáni misszióban, akik közül már többen meghaltak. Egyébként szerintem az egyik legjobb elemző.

Az orosz védelmi minisztérium szerint:
Egy nagy pontosságú orosz csapás a Zaporizzsjai területen lévő Sevcsenkivszkij és Hrihorivszkij közelében megsemmisített 5 MLRS és MARS-II rakétavetőt, két HIMARS rakétavetőt a DNR-ben lévő Iljicsevka közelében, több mint 90 lengyel zsoldost a Harkiv területen lévő Borivszkij közelében


Erre azért kíváncsi leszek.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Azèrt az mennyire nevetsèges, hogy megjelent ez a Mozart nevü csoport vâlaszul a Wagnerekre? Beethoven nem lesz? Vagy Haydn? Egy amerikai volt ezredes egy orosz volt vendéglátós ellen?
Micsoda kreativitás!! :D Wagner után Mozart?? Jaaj...ne!! Édes f.szom (Istenem) ...szekunder szégyenérzet!! Aztán lehet bedobják őket mindenhol máshol is a világban golyót fogni. De lehetett volna akármi más a nevük.
Ezután akár, ha mondjuk a Német Szilu gyors szervezne egy magyar zsoldos csoportot...a retteget Personal Armored Contact Assault Legion azaz a "PACAL"-t:hadonaszos: a világszerte méltán ismer(etlen) Rajos Lajos, Kolompár Marlonbrandó és Kóródi Nájkermeksz nevével fémjelzett....
"Piros lett az ellön' víre ném sárga... Mádzsár honvíd előre dzsanázik nim hátra"
 
W

Wilson

Guest
A Területi Védelmi Erők Regionális Igazgatósága „Kelet” bemutatta a Területi Védelmi Erők egységeinek kiképzését, új és modernizált fegyverek felhasználásával, amelyekre a Dnyipropetrovszk régióban került sor.

Erről a Területi Honvédség sajtószolgálata számolt be .

A kiképzés során a katonák az ellenséges UAV-kat és rakétákat szimuláló légi célpontok megsemmisítésében fejlesztették tudásukat.

A gyakorlótéren végzett gyakorlatok során a ZU-23-2 , a modernizált Zastava M75 gépágyúkat és a román gyártású nagy kaliberű DShKM géppuskákat használták.




Zastava M75

Az ukrán hadsereg gyakorlatai során jugoszláv Zastava M75 típusú, 20×110 mm kaliberű légvédelmi gépágyúkat használtak. Az ukrán fegyveres erőkhöz való átadásukról korábban a Militarny számolt be.

A jugoszláv egycsövű 20 mm-es M75 légvédelmi gépágyút úgy tervezték, hogy akár 1500 méteres távolságból is képes legyen légi célok ellen harcolni. Hatékony akkor is, ha földi célpontok, különösen ha élőerő, páncélozatlan és enyhén páncélozott célpontok ellen alkalmazzák.

Az ukrán M75-ösöket a HikVision infravörös és hőképalkotó optikával szerelték fel. A légvédelmi ágyú optikai eszközeinek képe egy digitális videócsatornán keresztül jelenik meg a lövész táblagépén.

318736786_196707922889891_2228908676838142763_n-1.jpg

A Területi Védelmi Erők modernizált Zastava M75 légvédelmi gépágyúja, 2022 decembere.

A légvédelmi ágyút egy teherautó alvázára szerelték, ami arra utalhat, hogy a tervek szerint egy mobil tűzcsoport részeként fogják használni.
DSHKM

A lövészeten több 12,7×108 kaliberű, román eredetű, az Uzina Mecanica Cugir gyárból származó nehéz géppuskát is bemutattak. Korábban nem számoltak be arról, hogy a román fél átadta ezeket a fegyvereket.

Az Uzina Mecanica Cugir által gyártott DShKM a szovjet nehéz géppuska licencelt másolata, amely viszont az 1939-ben elfogadott DShK géppuska modernizált változata. A géppuska meglehetősen nagy tűzgyorsasággal rendelkezik, ami biztosítja a mozgó célpontokra leadott tűz hatékonyságát.
Román gyártmányú DShKM légvédelmi gépágyú a Területvédelmi Erőknél, 2022 decemberében.

MyCollages-1-2.jpg

Az egyik DShKM géppuska AGM TS35-640 hőkamerás célzóberendezéssel volt felszerelve.

A Területvédelmi Erők légvédelmi fegyvereinek módosítása a sötétben és rossz időjárási körülmények között végzett számítások révén a tüzelés hatékonyságának növelését célozza, ami javítja a létesítmények légi célpontokra, például ellenséges drónokra vagy cirkálórakétákra irányuló irányítását.

A területi védelem sajtószolgálata közzétette a légvédelmi egységei által új és módosított fegyverekkel kiképzési célpontokra leadott lövések eredményeit is.

 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113
Úgy néz ki, hogy a Wagner fajsúlyosabb zenét ad elő!
A Wager húzza el a nótáját a Mozartnak. :oops::)


777502_068_aa_08122022_978974.jpg



Szabályos embervadászat folyik a zsoldosok között Bahmutban.

2022. december 8. 21:05

Az orosz Wagner-csoport harcosai üldözik az amerikai Mozart Group egységeit: az ukrán oldalon elképesztő veszteségekről számoltak be.

Eddig nem látott részletek kerültek nyilvánosságra a Bahmut körbevételéért folytatott harcokról. Andrew Milburn amerikai tengerészgyalogos-ezredes, a Mozart Group zsoldosalakulat vezetője egy hosszú interjút adott a Newsweeknek, amelynek részletesen elmesélte, mi zajlik a fronton.

A nagyváros állítása szerint teljesen megsemmisült a harcokban, míg az ukrán egységeknek 70 százalékos veszteségeik vannak a térségben. Elmondta, az orosz hadsereg mióta megtudta, hogy a Mozart Group is a térségbe utazik, szabályosan vadászik rájuk, a legnagyobb ellenségük a Wagner-csoport nevű orosz magánhadsereg.

Az ezredes szerint Bahmut olyan lett, mint Drezda a második világháborúban, mikor a szövetségesek szinte a földig bombázták.

Szörnyű, ami ott van, tragikus térség”
– jelezte, majd azzal folytatta, hogy igazak azok a becslések, miszerint az ukránoknak óriási veszteségeik vannak, mivel minimális képzettséggel küldik őket a frontra.

Milburn jelenleg ukránok felkészítésével foglalkozik, úgy fogalmazott, hogy a jelentkezők négyötöde életében nem lőtt korábban fegyverrel.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 840
65 489
113
Mi-28 és Ka-52 dolgozza az ukri pozíciókat


Mondhat akárki, akármit.
Rohadt férgek ezek... :mad:

"Tekintse meg az ukrán hadsereg háborús bűneinek új bizonyítékai.
Az elfogott orosz katonákat megkínozzák és lelövik. A videók az ukrán közösségi hálózatokról származnak."


FjV9klZacAEATkT
Nem tudom megis mire szamitottak ha megadjak magukat. Az ukran nacik es a nemzetkozi terrorista tarsaik mindenkit kivegeznek, civil vagy hadifogoly egyre megy.

Ez meg botrany, ezeket tamogatni folyamatosan, ujra es ujra ebben a nehez gazdasagi helyzetben ugy hogy akiknek adjuk nyiltan ellensegesek velunk szemben... Minden forinttal, minden liter uzemanyaggal, minden falat kenyerrel ezt a pusztító, haborus bunos ukran rezsimet taplaljuk es hagyjuk hogy tovabb huzza. Miben segitett valaha Ukrajna minket? Semmivel sem tartozunk nekik, plane nem a belső, hegyeken tuli regioknak.

 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 388
8 591
113
Nahát, a nagy benzinkutat mindenki alábecsülte? Miközben az USA csak egy "nagy McDonalds"? :) Dehát a Brit tudósok mást mondtak...



Reisner ezredes a ZDF-ben vallott: "Alábecsültük Oroszországot"

Dr. Markus Reisner ezredes, az Osztrák Fegyveres Erők ezredese úgy látja, hogy Oroszország az a fél a katonai konfliktusban, amely bármikor szuverén módon uralhatja a harcokat. Ukrajna egyéni sikerei ezen nem változtatnának. "Az ukránok Herszonban ülnek, de a sötétben." Erről az RT DE magazin számolt be.

Az RT DE tovább írja: "A ZDF-nek adott interjúban most még Dr. Markus Reisner ezredes, az Osztrák Fegyveres Erők Teréziai Katonai Akadémiájának munkatársa is elismeri, hogy Nyugaton (és ő maga is rendszeres YouTube-elemzéseiben) sokáig alábecsülték Oroszország katonai képességeit.

Szerinte Oroszország még mindig irányítja a katonai fejleményeket, és kilenc hónapnyi katonai konfrontáció után is tetszés szerint támadhat Ukrajna bármely pontján.

Ukrajna egyes katonai sikereket ért el. Ezeket azonban semlegesítenék az ukrán infrastruktúra elleni orosz támadásokkal. "Az ukránok Herszonban ülnek, de sötétben" - idézi Reisnert a ZDF.

Ugyanakkor szerinte az európai fegyverkészletek nagyrészt kimerültek, míg Oroszország sokkal jobban felkészült. Reisner hangsúlyozza, hogy Ukrajna puszta mérete problémát jelent a védelem szempontjából. A konfliktus kezdetén Oroszországnak sikerült kiiktatnia Ukrajna légvédelmének egyharmadát. Ezt a nyugatról érkező szállítmányok eddig nem tudták ellensúlyozni. Az ország túl nagy ahhoz, hogy a teljes rendszerszintű infrastruktúrát hatékonyan meg lehessen védeni. Túl sok a védendő tárgy. Ahhoz, hogy Ukrajnát el lehessen látni a szükséges berendezésekkel, először ki kellene építeni a megfelelő kapacitásokat.

Az ezredes szkeptikus a brit hírszerző szolgálat jelentéseivel kapcsolatban is, amely többször is beszámol az orosz fél állítólagos nagy gyengeségeiről. A különleges művelet kezdete óta a britek többször is azt mondták, hogy Oroszországnak nehézségei vannak - mondja Reisner. Valójában azonban Oroszországnak teljes szuverenitása van abban, hogy eldöntse, mikor és hol támad. Ezek a jelentések tehát inkább az információs térben zajló médiaháborúnak tulajdoníthatók.

Implicit módon Reisner legutóbbi nyilatkozatai azt is jelentik, hogy a tervek, amelyek szerint a szankciórendszeren keresztül befolyásolni lehetett volna az ellenségeskedések menetét, végül kudarcot vallottak."


UKRAINE-WAR: Alábecsülték az oroszok képességeit | WELT Analyse

A WELT-interjúban Wolfgang Richter katonai szakértő, nyugalmazott ezredes magyarázza a jelenlegi ukrajnai helyzetet. Különösen az oroszok még mindig töretlen tűzerője lep meg sok szakértőt. Bár minden fél ellátási gondokkal küzd, az oroszok képességeit valószínűleg alábecsülték, és most Moszkva ismét átvette a stratégiai kezdeményezést.



Mi lesz az összes ukránsimogatóval, ha a saját szakértőik is ellenük fordulnak?

Nem tudom ki ez, meg hogy valójában mit mondott, de ez így teljesen hülyeség.

  • Oo nem készült fel a háborúra, most is komoly gondjai vannak az emberanyaggal, a fegyverekkel, a lőszerellátással
  • Oo-t jóval túlbecsülte mindenki, nem alá. Még maguk az oroszok is messze túlbecsülték magukat.
  • a kezdeményezés nincs az oroszoknál, nem tud ott támadni ahol akar
  • az infrastruktúra támadása nehézséget okoz, de önmagában nem jelenti, hogy megtörné a lakosságot, a katonai erőt meg pláne nem

A leírtak abban a formában sima orosz propaganda.

Ez meg botrany, ezeket tamogatni folyamatosan, ujra es ujra ebben a nehez gazdasagi helyzetben ugy hogy akiknek adjuk nyiltan ellensegesek velunk szemben... Minden forinttal, minden liter uzemanyaggal, minden falat kenyerrel ezt a pusztító, haborus bunos ukran rezsimet taplaljuk es hagyjuk hogy tovabb huzza. Miben segitett valaha Ukrajna minket? Semmivel sem tartozunk nekik, plane nem a belső, hegyeken tuli regioknak.

A kormány az oroszok oldalára állt a háborúban. Ahhoz képest elég kesztyűs kézzel bánik velük mindenki.

Egyébként fű alatt tesz gesztusokat a kormány az ukránoknak, hogy ne vágja el teljesen a szálakat, csak az a KESMA-ban nem jelenik meg. Megzavarná a híveket...
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 157
113
W

Wilson

Guest

"Wagner" taktika Bakhmut alatt: hogyan érnek el eredményeket a rabok háromhetes kiképzéssel és hogyan lehet őket legyőzni...​

2022.11.25. 23:32


rosijski-trupy-znyshheni-soldaty-zs-rf-bahmut-photo_2022-11-23_00-27-30-1.jpg

Orosz katonák holttestei Bahmut közelében. Illusztratív fotó

Jurij Butusov
, újságíró, a "Censor" weboldal főszerkesztője



Bakhmut, Soledar és a front más területei közelében az orosz parancsnokság növeli Jevgenyij Prigozin orosz oligarcha - PVK "Wagner" - magánhadserege által elkövetett támadások számát. És ez a hadsereg olyan eredményeket ér el, és olykor előre is lép ott, ahol az Orosz Fegyveres Erők Gárda rohamosztályai képtelenek áttörni. De viszont vannak ukrán egységek, amelyek minden támadást visszavernek, és ahelyett, hogy előrenyomulnának, a "wagneriek" több száz hullával teleszórják a mezőinket. Hogyan működik, és hogyan lehet ellensúlyozni a "Wagner" taktikát?

A "Wagner" használatának kiszélesedésének okai egyértelműek: a "wagnerek" fenntartása sokszor olcsóbb, mint bármelyik orosz katona, szolgálatuk alatt nem zavarják videóüzenetekkel a hatóságokat, és több ezer "wagneres" halálának. "nincs jelentősége az orosz társadalom számára.

Orosz kutatók szerint az év eleje óta az oroszországi háborúba toborzott foglyok várható száma eléri a 23 ezer főt, és a toborzás folytatódik. Így a "Wagner"-nek még nincs személyzeti hiánya a lenyűgözően magas veszteségek ellenére sem.

A Wagner hatékonyságának pusztán katonai okai vannak. Mert a parancsnoki struktúra és a bevetési taktika jelenleg az egyetlen, amely az orosz szárazföldi erők többségét kitevő, gyengén képzett mozgósított erőknél működik.

Tehát mit látunk ezen a képernyőn, amely a "Wagner" rohamcsoport parancsnokának tabletjéről készült, amelyet ukrán katonák semmisítettek meg Bahmut közelében?

skrin-shturmova-grupa-vagnera-v-nastupi.jpg


Ez egy képernyőkép a programból, ahol a haditervet írják. Vagyis a rohamosztag parancsnoksága a szokásos navigációs programban megrajzolja az összes csoportnak az ukrán állások támadási vonalához való előrenyomulásának harci rendjét. A különböző színek különböző támadási csoportokat határoznak meg. Minden csoportnak megvan a saját útvonala és meghatározása, hogy az egyes rohamcsoportok egyes katonáinak hol kell tartózkodniuk. Minden gyűrű egy-egy "Wagner".

Egy támadócsoportban 8-12-30-50 harcos van. Egy vagy két, vezetőként azonosított ember kapja meg a támadásuk programját, azt, hogy nekik és minden egyes harcosuknak hogyan kell a pontok felé haladniuk. Vagyis nem kell gondolkodni - egy tableten vagy okostelefonon kell ellenőrizni a csoport mozgását. A parancsnokság a lehető legjobban leegyszerűsíti a döntéshozatalt a képzetlen harcosok számára, ezt valóban három hét alatt meg lehet tanítani.

Hogyan értékelik a helyzetet és hogyan lépnek?

Itt sem a képzés szintjét emelik, hanem a vezetést igazítják hozzá. A "Wagner" nagy figyelmet fordít a drónok használatára, különösen a legmegfizethetőbbekre - "Mavic" és "Matrix". A drónok irányítják a támadócsoportok mozgását és figyelik a helyzetet a támadás célpontjánál. A rohamosztag parancsnoksága igyekszik folyamatos információkkal rendelkezni a harci csoportok mozgásáról és a támadás tárgyául választott pozíciónk helyzetéről.

Vagyis a helyzetértékelést, az előrehaladás szükségességét a rohamosztag parancsnoka határozza meg a parancsnokságon. Parancs - előre az útvonalon, parancs - megállás, szétoszlás, várakozás.

Sőt, még ha célzott tűz alá is kerülnek, a rohamcsapatok nem vonulnak vissza parancs nélkül. Önálló kivonulás csak a sebesülteknek engedélyezett.

Az engedély nélküli, parancs nélküli vagy sebesült nélküli visszavonulás helyszíni lelövéssel büntetendő.

Hogyan szerveződik a kommunikáció?

Érdekes különbség: a "Wagnerben", ellentétben az orosz fegyveres erőkkel, a fő kommunikációs eszközök amerikai rádióállomások és "Motorola" rádiók, vagyis ugyanazokon a sávokon és ugyanazokkal a berendezésekkel dolgoznak, mint az ukrán fegyveres erők. Természetesen az egyszerű analóg "Baofengeket" is széles körben használják.

Hogyan működik a tűztámogatás?

A "Wagner" mindenféle katonai felszereléssel rendelkezik, tankokkal és tüzérséggel, sőt harci repülőgépekkel is, de az orosz reguláris hadsereggel ellentétben a "Wagner" spórol a katonai felszereléssel és a lőszerrel - mert az emberek olcsóbbak.

"Wagner masszív 152 mm-es kaliberű lövedékeket, tankokat és Lancet támadó drónokat használ. A támadó egységek közvetlen tűztámogatását főként automata gránátvetők és 82 és 120 mm kaliberű aknavetők végzik.

Sajnos vannak olyan esetek, amikor az AGS és a 82 mm-es aknavetők kölcsönhatásának köszönhetően a "wagneristáknak" sikerült elfoglalniuk egyes állásainkat a nehéztüzérség használata nélkül is. Az esetek túlnyomó többségében a páncélozott járművek nem kísérik a gyalogságot, védve vannak a sérülésektől és távolról dolgoznak.

Hogyan történik a támadás?

A kijelölt támadási objektumhoz több rohamcsoportot küldenek, amelyeket nappali órákban előrenyomulnak. A fő feladat a támadási vonal titkos megközelítése, majd a lövészárkokba való befutás és az ottani megerősítés.

A visszavonulás sok esetben nem biztosított.

A legtöbb esetben az ellenség megpróbál tűzkárt okozni az állásunkban, hogy támogatást nyújtson a támadáshoz az AGS és az aknavetők dróntüzének beállítása alatt, a rohamcsoportok akcióival egyidejűleg.

De ha a terep lehetővé teszi, hogy közelről közelítsenek és koncentráljanak, például a domborzatra vagy a köd leple alatt, a rohamcsoportokat tüzérségi támogatás nélkül is elküldik, a gyorsaságra alapozva. Ha parancs érkezik, a csoport támad, még a közvetlen közelről leadott célzott tűz ellenére is.

Miért sikerül a "Wagner"-k eredményeket elérnie?

1. "Wagner" minden következmény nélkül megengedheti magának a támadócsoportok változó összetételének nagy veszteségeit. Végül is még mindig sikerül jelentős számban foglyokat toborozniuk. A veszteségek nem csökkentik az egységek harcképességét, mivel az egységek parancsnokai és törzse, a fegyverkezelők, a hírszerzés és az irányítás állandó állomány marad, amely nem sérül vagy semmisül meg a rohamműveletekben, és megtartja a specializációt.

"Wagner" igyekszik folyamatosan nyomást gyakorolni a kijelölt területekre, így a támadások valójában a kis gyalogsági csoportok folyamatos felderítésének jellegét hordozzák. A támadás során fel kell fedezni a drónok tűzerejét, további felderítést kell végezni, így gyakran a visszavert támadás utáni állásaink orosz tüzérségi támadása masszívabb, mint az orosz tüzérségi előkészítése. És akkor egy új támadás készül. Ez lehetővé teszi az erők koncentrálását ott, ahol az ukrán csapatoknak gyengébb a hírszerzése, kevesebb a megsemmisítési eszközük, kevesebb az ellenállásuk. Ez lehetővé teszi, hogy bizonyos szűk területeken lépésről lépésre, hetente száz méterenként átrágja magát a védelmen.

2. A "Wagner" előnye, hogy a PMC parancsnokság a harci cselekményeket a személyi állomány valós képességei alapján tervezi meg. A feladatokat a lehető legprimitívebb módon határozzák meg. A cél elérése érdekében sok támadócsoportot koncentrálnak, a támadásokat a veszteségek ellenére hosszú ideig lehet végrehajtani. Nagy figyelmet fordítanak a légi felderítésre és a precíziós tűzre. A támadás során megszervezik az állásaink drónokról történő megfigyelését. A drónok legyőzése a támadócsoportok hatékony ellenőrzésének elvesztését jelenti.

Az ellenőrzés céltudatos. A cél elérése és a támadás tárgyába való belépés esetén a "Wagner" gyorsan felhúzza az erőket a konszolidációhoz, felderítést, drónokat telepít. Ha az ellentámadásra hosszú idő után kerül sor, az ellenség jelentős számú tűzerő beállításával okoz tűzkárt.

Hogyan lehet ellensúlyozni "Wagner" taktikáját?

Felderítés. A "Wagner" műveleti területének minden egyes erődítménye legalább a nap teljes nappali órájában egy drónt igényel, amely folyamatosan figyeli a környező területet. Bár ez a lehetőség a csapataink rendelkezésére áll, sajnos nagyon gyakran különböző okok miatt nem oldják meg.

Ellenőrzés.

A kontaktcsaták folyamatos kommunikációt igényelnek az egyes őrhelyekkel és magas szintű helyzetfelismerést. Harcosaink visszavonulása a "wagneriták" következő támadása során sok esetben, amelyeket drónok rögzítenek, a taktikai helyzet megértésének hiányából fakad egy hosszú csatában, és nem közvetlenül az ellenség nyomásának köszönhető. Képesek vagyunk jelentős számú drónt a levegőben tartani, de gyakran nem használjuk ki a képességeiket, mert az adatok nem jutnak el a harctéren lévő katonáinkhoz, vagy nem jutnak el a tüzérséghet, és az információk nem kerülnek felhasználásra. A manőveres kontaktcsaták minőségi interakciót igényelnek. Amikor azt tanulmányozzuk, hogyan sikerült a "wagneristáknak" eljutniuk ebbe vagy abba a pozícióba, mindig nyilvánvalóvá válnak a hírszerzés és az ellenőrzés megszervezésének hiányosságai.