Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

• Dühítő
  • Szomorú
Reactions: fip7, bel and enzo
Barátok közt:

A probléma az, hogy az Adria kőolajvezetéknek a kapacitása kisebb, mint a magyar, a szlovák, illetve a cseh fogyasztás együttvéve – emelte ki Szijjártó.

A Barátság I-en keresztül lehet Csehországba szállítani egyáltalán?
Én erről nem tudok. Azt viszont már elég sokszor leírtam, hogy DRA adalékkal Az Adria kapacitása lehet 16MT is és a BI is képes 6MT-át eltolni a pozsonyi finomítóig.

• Tetszik
Reactions: fishbed and bel
A probléma az, hogy az Adria kőolajvezetéknek a kapacitása kisebb, mint a magyar, a szlovák, illetve a cseh fogyasztás együttvéve – emelte ki Szijjártó.

Én erről nem tudok. Azt viszont már elég sokszor leírtam, hogy DRA adalékkal Az Adria kapacitása lehet 16MT is és a BI is képes 6MT-át eltolni a pozsonyi finomítóig.
De eleve nem értem az egész feltevést. Egyelőre a teljes igény töredékét tervezzük mi és ők is importálni.
Hol érdekes az, hogy mennyi a max. kapacitás? Eddig évi 2-3MT feletti szállítás nem volt tudtommal.
Akkor kit érdekel, hogy 16MT a plafon?

De eleve nem értem az egész feltevést. Egyelőre a teljes igény töredékét tervezzük mi és ők is importálni.
Hol érdekes az, hogy mennyi a max. kapacitás? Eddig évi 2-3MT feletti szállítás nem volt tudtommal.
Akkor kit érdekel, hogy 16MT a plafon?
Valami készülődhet a háttérben, lásd az katari és omani híreket. Na meg az orosz vagyonok befagyasztásáról szólót.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Valami készülődhet a háttérben, lásd az katari és omani híreket. Na meg az orosz vagyonok befagyasztásáról szólót.
Az orosz vagyonok befagyasztásában semmi meglepő sincs. Alapvetően ha nem tervezik a hosszútávú kapcsolatmegszakítás, akkor ez nem jelent problémát.
Hogy csak most vették észre az újságírók ezt, az nem releváns az ügy szempontjából. A befagyasztásokkal tisztában kellett legyen az orosz fél is, mivel ezeket a különböző körös szankciók eredményeként vezettük be. Azok aláírása meg nyilvános dolog volt. Mindenki biztos lehet benne, hogy folyamatos a kommunikáció az oroszokkal - még ha nem is olyan szoros kapcsolatban, mint azt nyugaton a képzelik.
Ezzel együtt a Barátság vezetéknek - szerintem - meg vannak számlálva a napjai. Vagy így, vagy úgy de el fog apadni. Mi maximum időt tudunk húzni, de ez a "max időhúzás" is azt tudja mutatni az oroszok felé, hogy nem nagyon van más választásunk. Orbán orosz politikája nem jelenleg jelent nagy előnyt, hanem majd ha újra lesznek építve, indítva a kereskedelmi szálak, akkor jöhet majd jól.

• Tetszik
Reactions: BJani
Érdekes cikk...Egy állami befektetéssel is támogatott magyar cégcsoport fejlesztéséről amely segítséget nyújthat a MAVIR áramellátás biztosítási feladatában.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...megujulo-energiaforrasok-volatilitasat-585360

"Miközben világszerte egyre nagyobb teret hódítanak a megújuló energiaforrások, a szabályozók igyekeznek a zöld energiával kéz a kézben járó volatilitás problémáját is kezelni. A villamoshálózatban jelentkező ingadozásokat eddig gázerőművek által előállított energiával ellensúlyozták, azonban jövőre munkába áll a Pannon Green Power virtuális erőműve, amely négy Tesla Megapack akkumulátor és egy energiamenedzsment szoftver segítségével lép be a kiegyenlítő-energia piacra. Ezzel a PGP képes lesz zöld energiával megjelenni a megújulók volatilitásának kiegyensúlyozását célzó piacon, hozzájárulva a zavartalan energiaellátáshoz."

• Vicces
Reactions: Miskolci Ogre
Érdekes cikk...Egy állami befektetéssel is támogatott magyar cégcsoport fejlesztéséről amely segítséget nyújthat a MAVIR áramellátás biztosítási feladatában.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...megujulo-energiaforrasok-volatilitasat-585360

"Miközben világszerte egyre nagyobb teret hódítanak a megújuló energiaforrások, a szabályozók igyekeznek a zöld energiával kéz a kézben járó volatilitás problémáját is kezelni. A villamoshálózatban jelentkező ingadozásokat eddig gázerőművek által előállított energiával ellensúlyozták, azonban jövőre munkába áll a Pannon Green Power virtuális erőműve, amely négy Tesla Megapack akkumulátor és egy energiamenedzsment szoftver segítségével lép be a kiegyenlítő-energia piacra. Ezzel a PGP képes lesz zöld energiával megjelenni a megújulók volatilitásának kiegyensúlyozását célzó piacon, hozzájárulva a zavartalan energiaellátáshoz."
FFFÚÚÚÚÚÚJJJJ!
Éjjel, meg télen honnan lesz bele energia?!?
:cool:

• Imádom
Reactions: Miskolci Ogre

.....a karaván halad.

Pannon Green Power virtuális erőmű
Ezért a kifejezését is munkatáborba küldeném aki kitalálta
összefoglalva, lopnak
jó esetben a lopás mellékteljesítményeként előállt akkupakk nem rohad el egy raktárban, hanem valamiféle hasznos szerepet kaphat még, pld. a másodpercen belüli ingadozások kivédésében
Bizony: aminek a megújulókhoz köze van, az gyakorlatilag lopás.

Az ukrán témából kiderült, hogy tisztelt tagság nem nagyon ért az elektromos energia elosztáshoz. Én szívesen írnék egy hosszabb posztot ezzel kapcsolatban, de én se vagyok szakértő a témában. Az lenne a kérdésem nincs e egy villamosmérnök olvtárs aki elmagyarázná ezt helyettem. Ha nincs megteszem én de nem lesz olyan tökéletes.

Az ukrán témából kiderült, hogy tisztelt tagság nem nagyon ért az elektromos energia elosztáshoz. Én szívesen írnék egy hosszabb posztot ezzel kapcsolatban, de én se vagyok szakértő a témában. Az lenne a kérdésem nincs e egy villamosmérnök olvtárs aki elmagyarázná ezt helyettem. Ha nincs megteszem én de nem lesz olyan tökéletes.
Ha érzed a bugyt a lábadba akkor tedd !

• Imádom
Reactions: Kim Philby
Miket irkafirkáltak róla?

Sztem lehetséges alternatív vezetékkel.