[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 722
28 337
113
Közben egy kis jelentés a front másik oldaláról, avagy az ukránok ismét tömegesen lövik Donyeck egészét, a Kalinyin kórházat is kétszer már támadás érte. Sajátságos módon utoljára hasonló Liszicsanszk elvesztése előtt történt és valahogy mindig akkor jön elő Donyeck lövetésének a gondolata, mikor a hadiszerencse nem éppen ukrán oldalon áll
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 107
6 922
113
Próbáld



Határozd már meg, hogy mi az, hogy magyarság, és miben nyilvánul meg ez az életben. Én elsőként csatlakoztam a nagy magyarokhoz itt a vas megyében. 90%-ban troger rongyrázók voltak akik amúgy Ausztriában dolgoztak/nak. Arról a Sopronból beszélsz ahol kB 30évig másodrendű voltál egy kávézóban ha magyarúl beszéltél? Arról ahol drágábban adják az albérletet a magyarnak mint az osztrák kint? Az a szégyen városa! Nem a hűségé! Amúgy magad igazoltál engem. A folyó valóban folyik. És mindíg a legkisebb ellenállás felé! Ha a románok jól bántak volna a kinti magyarokkal, már mindenki román lenne ott. Pár "hőst" kivéve! De ezzel én zárom is ezt a témát!

Akkor segítek: Széchenyi István: "Nyelvében él a nemzet".
És igen, a kő marad, Informatikai diplomával, rengeteg szakmai vizsgával, angol és német tudással, 20 éves tapasztalattal és több száz sikeres projekttel nagyon-nagyon sokszor elmehettem volna 2x 3x annyiért, mint amit most kapok.
De tényleg van olyan, akinek a pénz nem minden, a jelenlegi fizetésemből is szuper jól megélek, akkor mégis minek menjek nyugatra? Voltam, sokszor, de ahogy Ady írta: Föl-földobott kő.
Talán meg kellett volna tanulni és érteni a Himnuszt és a Szózatot.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 553
47 494
113

Az orosz hadsereg megsemmisíti az ellenséget Szvatovo, Kupjanszk, Donyeck és Vuhledar közelében, az ukrán fegyveres erőknek több száz halottja és sebesültje van​

A Honvédelmi Minisztérium beszámol az orosz hadsereg sikeres akcióiról a front legforróbb szektoraiban.
Kupjanszki irányban
, az ellenség átfogó tűzcsapásának eredményeként a térségben Petropavlovka, Peschanoe és Berestovoye települések a Harkiv régióban 60 ukrán katonát, két páncélost és három kisteherautót semmisítettek meg.
Ezen kívül a területen A Harkov régióban található Andreevka falut az orosz légierő lerombolta egy olajtárolóban , ahonnan az Ukrán Fegyveres Erők katonai felszerelését látták el üzemanyaggal.
Krasznolimanszkij irányban a hadsereg légicsapásai és tüzérségi tüzek az ellenséges munkaerő és katonai felszerelés felhalmozódási helyein a n. Több mint 30 ukrán katona, egy harckocsi és öt kisteherautó semmisült meg a Donyecki Népköztársaság Terny és Torskoye településein. Hat ukrán katona letette a fegyvert és megadta magát.
A Donyeck irányú offenzív akciók során az orosz csapatok új domináns magasságokat és vonalakat foglaltak el.
A nap folyamán több mint 80 ukrán katona, egy harckocsi, három gyalogsági harcjármű és négy jármű semmisült meg ebben az irányban.

Dél-Donyeck irányában tüzérségi tűz érte az Ukrán Fegyveres Erők 72. gépesített dandár alakulatait Novomihajlovka település térségében és a 108. területvédelmi dandár alakulatait. a falu területe. A Donyecki Népköztársaság Prechistovka települése.
Az ellenség vesztesége 50 ukrán katona vesztette életét és sebesült meg, két páncélozott harcjármű és négy teherautó.
Источник: https://rusvesna.su/news/1671615099

Légiriadót hirdettek Ukrajna egész területén​

Légiriadót hirdettek december 21-én Ukrajna minden régiójában.
Egyelőre nem érkezett jelentés sem rakétacsapásról, sem kamidze drónok működéséről. Az ukrán média pánikszerűen azt írja, hogy az orosz légierő harcosai felszálltak.
Источник: https://rusvesna.su/news/1671619014

Artemovszkban az ukrán kozák sereg atamánja, V. Sarim, aki harcolni akart Oroszország ellen.

A Washington Post nyugati tisztviselők magánnyilatkozataira hivatkozva arról számol be, hogy Oroszországnak semmi köze az Északi Áramlat szabotázsához.

Az európaiak többsége az ukrajnai béketárgyalások mellett

A Magyar Századvég Központ tanulmányozta az európaiak véleményét az ukrajnai béketárgyalásokról. Október óta 27 uniós országból 1000 embert kérdeztek meg.
Az embereknek feltették a kérdést: "Kényszeríteni kell -e Oroszországot és Ukrajnát béketárgyalásokra a konfliktus lezárása érdekében ".
▪️A válaszadók 82%-a "inkább egyetért" az állítással, a válaszadók 17%-a pedig "inkább nem ért egyet".
Ezek az adatok korrelálnak az uniós polgárok oroszellenes szankciókhoz való hozzáállásával.
▪️Dél-Európában, ahol a szankciókat nem támogatják, az emberek leginkább béketárgyalásokat szeretnének – 91% Cipruson, 89% Portugáliában és Görögországban. Magyarországon a lakosság 88 százaléka támogatja a békés megoldást.
▪️A tárgyalások ötlete legkevésbé az észtek 42%-a, a lettek 36%-a, a lengyelek 31%-a és a litvánok 29%-a körében népszerű. Aktívabban támogatják a szankciókat.
▪️Az Európai Unió lakosságának több mint 2/3-a aggódik az ukrajnai konfliktus miatt, a legmagasabb szám Magyarországon és Németországban.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 481
18 438
113
Próbáld



Határozd már meg, hogy mi az, hogy magyarság, és miben nyilvánul meg ez az életben. Én elsőként csatlakoztam a nagy magyarokhoz itt a vas megyében. 90%-ban troger rongyrázók voltak akik amúgy Ausztriában dolgoztak/nak. Arról a Sopronból beszélsz ahol kB 30évig másodrendű voltál egy kávézóban ha magyarúl beszéltél? Arról ahol drágábban adják az albérletet a magyarnak mint az osztrák kint? Az a szégyen városa! Nem a hűségé! Amúgy magad igazoltál engem. A folyó valóban folyik. És mindíg a legkisebb ellenállás felé! Ha a románok jól bántak volna a kinti magyarokkal, már mindenki román lenne ott. Pár "hőst" kivéve! De ezzel én zárom is ezt a témát!

A magyarság áldozatvállalás a közösség érdekében. :)
Ha te nem akarsz áldozatot hozni, az a te dolgod, de minket ne akarj meggyőzni.
Nem tudsz.
Én maradok "szegény"magyar szülőföldemen (szintén Vas megyében:)..)
A különbség kettőnk között csak annyi, hogy én inkább építem ezt a szegény országot szegényként az unokámnak, mint éljek egy gazdag országban, ahol az unokám nem tudja ki volt a nagyapja. Mert ő is csak magára fog gondolni. ;)
Sokan veled értenek egyet, de ez engem nem zavar, én hiszek és remélek.
És tisztelem azokat, akik hajlandóak áldozatot hozni a közösségért. :)
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 052
5 541
113

Dmitrij Peszkov: Zelenszkij washingtoni látogatásának célja csak súlyosbítja a helyzetet

A Kreml szerint semmi jó nem származik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai, washingtoni látogatásából, és Moszkva jelenleg nem lát esélyt arra, hogy béketárgyalások kezdődjenek Kijevvel – írja a The Guardian.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal folytatott beszélgetésében azt mondta, ha a Nyugat folytatja vagy még inkább felgyorsítja a fegyverszállításokat Ukrajnába, esetleg eddig még nem bevetett fegyvereket küld oda, akkor a konfliktus még jobban elmélyülhet, ami viszont „visszaüthet Kijevre”.
Az Ukrajnába szállított fegyverek köre és kínálata egyre csak bővül. Mindez természetesen a konfliktus súlyosbodásához vezet. Ez pedig nagyon nem tesz jót Ukrajnának
– mondta Peszkov.

Elhagyják állásaikat az ukránok Szoledarnál

Elhagyják állásaikat az ukrán katonák Szoledar térségében – számolt be Andrej Marocsko, a de facto Luhanszki Népköztársaság Népi Milíciájának vezetője szerdán.
Anélkül, hogy megvárták volna a fegyelmi vétségek miatt hozott szigorúbb intézkedéseket, a mozgósított állampolgárok közül néhány katona elkezdett elmenekülni a helyéről, és megadta magát a katonai rendfenntartó szerveknek
– mondta a Ria Novosztyinak Marocsko.

A lap szerint az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij nemrég sürgette az ukrán elnököt, hogy írja alá a Legfelsőbb Tanács által már elfogadott törvényt, amely szigorítja a parancsok be nem tartásának büntetését. Ennek értelmében a parancstagadás öttől nyolc évig tartó szabadságvesztést jelenthet majd Ukrajnában.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 592
85 841
113




Tu-160M:

Kétezer ejtőernyős küldenek harcba az oroszok?

Oroszok Belarusban:


Donyeck:

Bahmut:




Ugledar:

Gorlovka:

Kramatorszk:

Novaja Kahovka:

Kurakhovo:

Dolyna:

Hartsizk:

Volnovakha:

Mariupol:







 
W

Wilson

Guest

Dmitrij Peszkov: Zelenszkij washingtoni látogatásának célja csak súlyosbítja a helyzetet

A Kreml szerint semmi jó nem származik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai, washingtoni látogatásából, és Moszkva jelenleg nem lát esélyt arra, hogy béketárgyalások kezdődjenek Kijevvel – írja a The Guardian.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal folytatott beszélgetésében azt mondta, ha a Nyugat folytatja vagy még inkább felgyorsítja a fegyverszállításokat Ukrajnába, esetleg eddig még nem bevetett fegyvereket küld oda, akkor a konfliktus még jobban elmélyülhet, ami viszont „visszaüthet Kijevre”.

– mondta Peszkov.

Elhagyják állásaikat az ukránok Szoledarnál

Elhagyják állásaikat az ukrán katonák Szoledar térségében – számolt be Andrej Marocsko, a de facto Luhanszki Népköztársaság Népi Milíciájának vezetője szerdán.

– mondta a Ria Novosztyinak Marocsko.

A lap szerint az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij nemrég sürgette az ukrán elnököt, hogy írja alá a Legfelsőbb Tanács által már elfogadott törvényt, amely szigorítja a parancsok be nem tartásának büntetését. Ennek értelmében a parancstagadás öttől nyolc évig tartó szabadságvesztést jelenthet majd Ukrajnában.

Sztrelkov Igor Ivanovics

december 21., 13:59

Összefoglaló :

Összességében nincs változás.

A Szvatovo-Kreminna fronton folytatódnak a helyi harcok.

A donyecki fronton még mindig értelmetlen (az előrenyomuló erők számára) a húsdaráló Bakhmut alatt és környékén. A támadóknak még nem sikerült jelentős előretörést elérni.
Marinkában az ellenség a város központja közelében kissé kiszorult. Folytatódnak az utcai harcok, mindkét oldalon súlyos gyalogsági veszteségekkel.

Nyílt források szerint a fehéroroszországi Gomel régió és az úgynevezett "Ukrajna" Csernyihiv régiója közötti határ menti területek "le vannak zárva" a látogatók és a mozgás előtt. Az orosz fegyveres erők esetleges offenzívájának ez az iránya nagyon ígéretes volt tavaly tavasszal, amikor a meglepetés hatása teljes erővel érvényesült, és az AFU vezetésében kezdett pánik uralkodni. Most már szinte elkerülhetetlenül sokkal nehezebb lesz áttörni az erdős és mocsaras terepen egy "második megközelítés" esetén - az ellenség sem ül tétlenül és készül a védekezésre.

Az ellenség viszont erős csoportosulást gyűjt Harkiv környékén. Hogy támadó vagy védekező céllal - azt természetesen nem tudom. (A harkovi iránynak már az úgynevezett NWO legelején prioritást kellett volna élveznie, de a műveletet tervező elképesztő emberek egészen másképp döntöttek, egészen az októberben bekövetkezett zseniális "átcsoportosításig").

A Zaporizzsja és a Dnyipro frontján nincs változás. Továbbra is fennáll a potenciális veszélye annak, hogy az ellenség hídfőket foglal el a Dnyeper keleti partján, Kakhovka és Herszon közelében, valamint az AFU támadása Melitopol-Berdjanszk irányában.

Nem osztom azt a nézetet, hogy az ukrán fegyveres erők "nem állnak készen vagy nem is képesek" egy új offenzívára (ezt tegnap Daniil Bezsonov mondta az Egyes Csatornán). Az ellenségnek vannak tartalékai. De hogy hogyan fogja felhasználni őket (támadásra vagy az orosz fegyveres erők feltételezett csapásának visszaverésére Fehéroroszország területéről, valamint a kurszki, brjanszki és belgorodi területről), arról természetesen nincsenek adataim.

Az RF fegyveres erői által a következő hetekben végrehajtandó sikeres nagyszabású offenzíva kilátásait (pontosan a sikeresség szempontjából, nem pedig magának az offenzívának a valószínűségét tekintve) alacsonynak értékelem. Nem fogom részletezni szkepticizmusom okait.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Ha az oroszoknak lenne normális hadseregük (kb. olyan jó, mint amilyen a híre volt), akkor nem lett volna ukrajnai háború. Megegyeztek volna harc nélkül.
Ne haragudj meg, de ez nettó baromság. Mégis mit gondolsz miért szteroidozták a jenkik 2014 óta az u fegyveres erőit ? A nácikat meg nemhogy szteroidon, de cápaadrenalinon tartották jóval korábi időponttól, konkrétan miután az oroszoknál a a gyengekezű alkoholista Jelcin helyére Putyin került. Ott és akkor eldőlt hogy háború lesz, a kérdés csak az volt mikor. Érdekes ám az is, hogy bár Z kiegyezéssel és békével kampányolt, amint beült a székbe, még tovább fokozta az agressziót, nem csak a kisebbségekkel, de minden velük egyet nem értővel szemben. Az oroszok pont nem akarták a háborút, ez nekik nem állt érdekükben.
Azt azért Te sem gondolod komolyan, hogy ennyire képesek? Kezdjük azzal, hogy a bevetett erők nagyságát is figyelembe véve egyáltalán nem olyan rossz ez, szintén nem elhanyagolható, hogy az infrastruktúra elleni támadások, amiket én az első napon kezdtem volna, csak októberben kezdődtek. Ehhez képest a béna oroszok azóta kb lenullázták az ellenség teljes haderejét+ az ex VSZ országokban fellelhető ex-szovjet fegyverzetet plusz némi nyugati APC-t és egyéb járművet valamint fegyverzetet. Gyakorlatilag már nincs önálló u, csak egy gépen tartott szörnyállam, ha holnap reggel varázsütésre befejeződnének a harcok akkor is hosszú évtizedek, ha nem évszázados távlat mire ezt kiheverik. Az EU szénája is olyan jól áll közben, hogy már kölcsönből segélyeznek, komoly gazdasági szereplők fontolgatják az áttelepülést kedvezőbb környezetbe, de hát mindez a hülyének is megérné, hiszen az érzés hogy most jól kibaxunk Putylerrel... az B+ az PRICELESS!!!
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 511
20 083
113

Erősen tanulságos.
Putyinról és vezetéséről pedig egyenesen lesújtó képet mutat.
Tartok tőle, hogy ha az orosz nem lép egy nagyot, akkor az lesz, amit nyár óta mondok és a cikk is előre vetít!
Girkin egy sértett kerékkötő, csak azért nem botlott még el a lépcsőn, vagy nem pucolt ablakot bizonytalan egyensúlyi helyzetben, mert azért vannak korábbi érdemei, de mára már csak a sértettsége maradt. Mindenáron szeretne nagyon okosnak látszani, de sem a korábbi sem a mostani katonai vezetés nem veszi be a köreibe, pedig vért izzad, hogy valahogy odakerüljön. Anno Szlavjanszkot nem bocsátják meg neki...
Ez a "lesújtó kép" annyira igaz, hogy ha az lenne, akkor már Moszkva felé robognának az ukrán tankok és a Krímben visszafestenének minden kéksárgára.
Arra jó ez a Girkin, hogy legyen muníciója Wilsonéknak, hiszen lelkesen tapsolnak neki... :D
(Nemrég megint vérig sértették, mert be akart állni a donyeckiekhez, de kihagyták a létszámból, erre sértődötten hazament.)
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 905
15 178
113
Akna vs hoholok


Hoppá, már meg is érkezett !

Fkf5jJ-VQAIrAD9
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 722
28 337
113
Girkin egy sértett kerékkötő, csak azért nem botlott még el a lépcsőn, vagy nem pucolt ablakot bizonytalan egyensúlyi helyzetben, mert azért vannak korábbi érdemei, de mára már csak a sértettsége maradt. Mindenáron szeretne nagyon okosnak látszani, de sem a korábbi sem a mostani katonai vezetés nem veszi be a köreibe, pedig vért izzad, hogy valahogy odakerüljön. Anno Szlavjanszkot nem bocsátják meg neki...
Ez a "lesújtó kép" annyira igaz, hogy ha az lenne, akkor már Moszkva felé robognának az ukrán tankok és a Krímben visszafestenének minden kéksárgára.
Arra jó ez a Girkin, hogy legyen muníciója Wilsonéknak, hiszen lelkesen tapsolnak neki... :D
(Nemrég megint vérig sértették, mert be akart állni a donyeckiekhez, de kihagyták a létszámból, erre sértődötten hazament.)
Sztrelkov orosz részen már a "mindennek szar íze van és szar a világ, mindennek vége" doomer mentalitás szinonimájává vált, egyes Telegram csatornákon már bannolják is az ilyen hozzáállást. Plusz ahogy mondod, ne felejtsük Sztrelkov már gyakorlatilag leváltása óta ilyen és a szírai orosz bulinál is elkezdte még 15-ben, hogy az a Donbassz és a Krím elvesztésével fog járni. Hát nem jött be
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 553
47 494
113

Erősen tanulságos.
Putyinról és vezetéséről pedig egyenesen lesújtó képet mutat.
Tartok tőle, hogy ha az orosz nem lép egy nagyot, akkor az lesz, amit nyár óta mondok és a cikk is előre vetít!
Sztrelkov erősen kritikus az ukrajnai-orosz háború menetével. Azt viszont nem tudom, milyen háttérinformációk birtokában van. Nem tudom, mennyire látja a folyamatok egészét túl az ukrán-orosz konfliktuson.
Magam részéről - hozzátéve azt, hogy a harcászathoz nulla szakértelmem van - a gyors megoldások híve vagyok. Az a félelmem, hogy egy hosszú háború több áldozattal jár, mint egy gyors , gyökerestől kezelt "műtét". Meg utólag könnyű okoskodni: szerintem első lépésben le kellett volna zárni Ukrajna nyugati és déli határait. Arról viszont fogalmam sincs, hogy erre a lépésre képes lett volna-e az orosz haderő! És azt sem tudom megbecsülni, erre mit lépett volna a NATO.
És amit végleg nem tudok, milyen imformációk birtokában döntött a katonai művelet megindítása mellett az orosz politikai vezetés. Mi került a háború mellett és mi a háború ellen a mérleg serpenyőibe. Mi volt a közvetlen kiváltó ok?
Szóval bevallom, én csupa nem tudom vagyok.
Sztrelkov vajon felmérte-e, hogy egy teljes mozgósítás mit váltott volna ki az orosz társadalomból. Mert az a radikális cél, amit ő szeretne, csak teljes mozgósítás mellett lehetséges. És, ha győz is az OF, akkor leharcoltan nem találja-e szembe magát a NATO-val?

Más: 3 óra alatt pucba vágták a napelemeket, felszerelték az invertert. De már csak a jövő évben indulhat meg a működése. Kíváncsi vagyok mennyi ideig húzódik a beüzemelése.