[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 691
55 527
113

Készülődnek az oroszok, nagyszabású összecsapás jöhet?

Az orosz haderő megkezdte a felkészülést egy nagyobb összecsapásra Luhanszk régióban – ismertette az Institute for the Study of War (ISW).

Több katonai szakértő szerint is jelentős felkészülés zajlik az orosz fél részéről, az azonban egyelőre nem világos, hogy támadni vagy védekezni fognak-e. Az ISW munkatársai szerint azonban ez az összecsapás döntő jelentőséggel bírhat.

A szakértők szerint az orosz csapatok jelenleg felszerelést és harcosokat toboroznak Luhanszk régióban, például a korábban Herszonban tevékenykedő ejtőernyős csapatok is át lettek vezényelve.
Ha valósak az utolsó hetekben közölt felvételek a vonaton a front irányába érkező orosz technikáról, akkor még valami nagy támadás jöhet.
Ehhez nem kell szakértőnek vagy angolszàsznak lenni…:)
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 479
19 291
113
Egyre többször gondolkodom azon, hogy mi lesz ennek a háborúnak a vége. Az számomra nem kétséges, hogy Ukrajna veszíteni fog, és jelenleg szerintem a legvalószínűbb, hogy a négy (+ a Krím), immár orosz terület megy a levesbe. Ha egy kis eszük lenne ennek tudatában kezdenének tárgyalásokba, akkor talán a medve sem akarna többet. Viszont itt marad egy vereségtől frusztrált, de harcedzett és hozzánk képest viszonylag jól felszerelt ukrán hadsereg, egy revansra vágyó nacionalista nép és egy ingatag vezetés, akiknek hirtelen kell új ellenséget találni, különben a belső feszültség elsöpri őket. És itt vagyunk mi, az oroszok után második leggyűlöltebb nemzet a szemükben, akiknek az "akadékoskodására" rá lehet kenni a kommunikációban, hogy okai az ukránok vereségének! A NATO sem fog túlzottan lelkesedni értünk, az EU is inkább látna bennünket kapun kívül, szóval adódik a lehetőség, hogy mi legyünk a bűnbakok. És akkor tényleg nem árt fegyverkeznünk, mert még egy tönkrevert ukrán hadsereg is beletapos bennünket az alföldi homokba... Ne is várjunk az 5. cikkely alapján segítséget, biztosan megoldanának egy "false flag" akciót, hogy mi tűnjünk támadónak... Talán a horvátokra számíthatnánk, esetleg a szerbekre, de a nagy lengyel-magyar barátság akkor már nem fog játszani, hacsak nem látják meg a lehetőséget a nyugat-ukrán területek megszerzésére. De egyedül valószínűleg esélytelenek lennénk. Érdekes jövőkép van kirajzolódóban...
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Hosszabb videó Avgyejevka környékéről:
Egy ukrán katona életének vélhetően utolsó 15 perce.

Pár részlet:
- Tarasz az erdőben pozíciót vált. Futni már láthatóan nincs ereje, kesztyűje nincs, viszont felcicomázott amcsi karabély az van. Többször is hallani, ahogy a lövedékek mellette húznak el.:

- Itt már eltalálta valami, nem mozog. Hallhatóan többször kér valamit rádión (a kommentek szerint azt, hogy evakuálják), de aztán feladja, és meghal.

Más:
Állítólag a telepített NASAMS üteg pozíciója:
Egy igazi balfék van a videón...
Az egyetlen értelmes cselekedete az, hogy lőszert ad át a kis társainak, de előtte és utána csak futkározik össze-vissza mint a mérgezett egér. Nem értem hogy egy ilyen erdősávban miért nem alakítottak ki közlekedősávot és rókalyukakat, nekem az lenne az első dolgom...
Amikor kimegy a sebesült társához : nagyon fasza, nagyon bajtársias, DE!!! Mi volt az elgondolás??? Egy sebesülthöz úgy kell kimenni, hogy mindent leszedsz magadról, egy puskád van és egy köteled hurokkal. Ráhurkolod a bokájára és tipli vissza, majd kihúzod, mást nem tehetsz érte. Felesleges veszély minden ott töltött extra másodperc, mert ha a kis társadat meglőtték ott, akkor Te is megkapod majd. Ez volt elég hülye hozzá, hát be is kapta. Csak azért húzta ilyen sokáig mert nem egy orvlövésszel állt szemben. Azoknál bevett taktika a sebzés, majd az érkező segítség lepuffogtatása, de az nem tart ennyi ideig. Majd banderával átbeszélik még a taktikát...
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 538
6 650
113
Belarusz/Fehéroroszország belép a háborúba?

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 061
83 299
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 402
46 014
113
Ne is várjunk az 5. cikkely alapján segítséget, biztosan megoldanának egy "false flag" akciót, hogy mi tűnjünk támadónak... Talán a horvátokra számíthatnánk, esetleg a szerbekre, de a nagy lengyel-magyar barátság akkor már nem fog játszani, hacsak nem látják meg a lehetőséget a nyugat-ukrán területek megszerzésére. De egyedül valószínűleg esélytelenek lennénk. Érdekes jövőkép van kirajzolódóban...

Én nem gomdolom, hogy ezt meglépnék az ukránok. Akkor elbúcsúzhatnak az EU- és NATO-tagságtól. Én inkább a kárpátaljai magyarságot féltem. Egyébként, ha a NATO nem lép, a többi tagállam is elgondolkodik az 5. cikkely komolyságán. Egy false flag akció megrendezése a NATO nélkül nem megy, Állítólag mindent látnak, ezt ne látnák.

A légvédelem megsemmisített egy objektumot az Engels katonai repülőtér közelében (FOTÓ)​

Az engelsi katonai repülőtér közelében egy légvédelmi rendszer lépett működésbe, és egy idegen tárgy megsemmisült.
Roman Busargin Szaratov régió kormányzója beszélt az eset körülményeiről.
„Egy légvédelmi rendszer működött az Engelsky körzet területén.
Egy ismeretlen tárgy megsemmisült. A helyszínre mentőszolgálatot küldtek. A lakosok biztonságát nem fenyegeti veszély” – mondta a régióvezető.
Busargin nyugalomra intette a helyi lakosokat, hangsúlyozta, hogy nem igazak a neten az Engelsből való evakuálás szükségességéről szóló információk.
Источник: https://rusvesna.su/news/1672306508

Szergej Szurovikin „újévi csodának” minősítette a mai Ukrajna elleni támadásokat. "Tegnap elfogytak a rakéták, magam is olvastam a hírekben, ma pedig újra megjelentek. Ez egy igazi újévi csoda

Holnap Putyin és Hszi Csin-ping a médiától zárva tart találkozót. Napirenden vannak a regionális biztonsági fenyegetések Oroszország és Kína határain – Peszkov, a Kreml sajtótitkára
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 034
32 481
113
Ukrán politikus tweetje, azóta törölte. Látszik, hogy ő nem igazán profi propagandista, csak guglizott egy képet.

rxvwYkaKBGFJ-ivtGxZBH5_Mq9Wwq1kxCtJVAgfw8ng.jpg
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Egyre többször gondolkodom azon, hogy mi lesz ennek a háborúnak a vége. Az számomra nem kétséges, hogy Ukrajna veszíteni fog, és jelenleg szerintem a legvalószínűbb, hogy a négy (+ a Krím), immár orosz terület megy a levesbe.

ukrajnát elhagyta a szülni képes nők 50+%-a és igen jelentős részük soha sem akar visszatérni az ölükbe hullott nyugati relatív jólétből.

Az országnak és a népnek 1 emberöltőn belül vége akármi lesz a konfliktus vége, még az ukrán kamukban is 20-30% népességcsökkenést irányoznak elő.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 898
35 687
113
ukrajnát elhagyta a szülni képes nők 50+%-a és igen jelentős részük soha sem akar visszatérni az ölükbe hullott nyugati relatív jólétből.

Az országnak és a népnek 1 emberöltőn belül vége akármi lesz a konfliktus vége, még az ukrán kamukban is 20-30% népességcsökkenést irányoznak elő.
Az oroszoknak be kell gyakni egész ukrajnát, mer ameddig lesz, akármillen picike, a nyugat tovább fogja önteni beléje a fegyvert, lőszart meg a mindenféle, főleg lengyel zsódost.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 603
77 502
113
Egy igazi balfék van a videón...
Az egyetlen értelmes cselekedete az, hogy lőszert ad át a kis társainak, de előtte és utána csak futkározik össze-vissza mint a mérgezett egér. Nem értem hogy egy ilyen erdősávban miért nem alakítottak ki közlekedősávot és rókalyukakat, nekem az lenne az első dolgom...
Amikor kimegy a sebesült társához : nagyon fasza, nagyon bajtársias, DE!!! Mi volt az elgondolás??? Egy sebesülthöz úgy kell kimenni, hogy mindent leszedsz magadról, egy puskád van és egy köteled hurokkal. Ráhurkolod a bokájára és tipli vissza, majd kihúzod, mást nem tehetsz érte. Felesleges veszély minden ott töltött extra másodperc, mert ha a kis társadat meglőtték ott, akkor Te is megkapod majd. Ez volt elég hülye hozzá, hát be is kapta. Csak azért húzta ilyen sokáig mert nem egy orvlövésszel állt szemben. Azoknál bevett taktika a sebzés, majd az érkező segítség lepuffogtatása, de az nem tart ennyi ideig. Majd banderával átbeszélik még a taktikát...
Nem csinálunk ilyet sebesülttel és a harcászati felszerelésed sem vedzed le.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 960
21 783
113
Te kis hamis! :)
Nem ismered a mondást?
"Aki a kezedből eszik, az a karodból is fog."
Az ukrán hülye lenne engedni, most, hogy végre kifelé söpri a meggyengült orosz csapatokat.
Lavór és Peszkov nyilatkozatai kétségbe esett próbálkozások (jelzések, honnan szeretnének indulni) magasra tenni a lécet a tárgyalások előtt, hogy legyen miből engedni.
Érzik az ukrán erejét, lassan felfogják, hogy a nyugat elszánt, nem adja fel, fokozza a támogatásokat. Sokáig azt hitték a nyugat blöfföl. Reménykedtek republikánus fordulatban, elmaradt.:) Imádkoztak a gáz fegyver működésében, becsült. :)
Közeleg a kemény valóság, a világ kitart Ukrajna mellett, nem adja fel.
Közben az orosz haderő teljes kudarcot vallott a harcmezőn, csak a vágnyer csőcselékben bíznak, de Bahmutnál ők is feladják.

A magyar jövőkép elég érdekes részedről, mert sem szerb, sem horvát nem harcolt meg magyarral egy oldalon magyar foldért...

Ezt olvastad valahol?...

Mi másképp látjuk, szerb és horvát nélkül kell megvédeni a magyar érdekeket.

A legfontosabb, hogy Kárpátaljára ne lehessen idegeneket betelepiteni!
Ennek előfeltétele, hogy ne legyenek kelet-ukrajnai menekültek....
Ezt érted?
Ha igen, akkor belátod, hogy a magyar érdek az ukrán győzelem és az orosz vereség. A Kelet-ukrajnában megszállt területekre vissza kell térni az onnan elüdözötteknek, hogy a kijevi fasisztának ne legyen jogalapja Kárpátalja etnikai arányainak megváltoztatására. Hisz szegény menekültek letelepedését a NATO/EU leginkább Kárpátalján támogatná, bosszút állva a magyarokon. Mindent szolidáris és humanitárius indokokkal...

Szomorú, de két ellenség háborújában okosan kell térfelet választani...

Ettől még az ukrán ellenség marad, és amennyire lehet akadályozni kell az euro-atlanti integrációját, mert az egyáltalán nem érdekünk.
De most a másik ellenségünk ellen küzd.
Ezek a kek-sarga kispajtasok, ahogy latom ma is inkabb az infrastrukturajuk romjait soprogetik nem az oroszokat...
exhausted-zelensky.gif
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 016
23 393
113
Egyre többször gondolkodom azon, hogy mi lesz ennek a háborúnak a vége. Az számomra nem kétséges, hogy Ukrajna veszíteni fog, és jelenleg szerintem a legvalószínűbb, hogy a négy (+ a Krím), immár orosz terület megy a levesbe. Ha egy kis eszük lenne ennek tudatában kezdenének tárgyalásokba, akkor talán a medve sem akarna többet. Viszont itt marad egy vereségtől frusztrált, de harcedzett és hozzánk képest viszonylag jól felszerelt ukrán hadsereg, egy revansra vágyó nacionalista nép és egy ingatag vezetés, akiknek hirtelen kell új ellenséget találni, különben a belső feszültség elsöpri őket. És itt vagyunk mi, az oroszok után második leggyűlöltebb nemzet a szemükben, akiknek az "akadékoskodására" rá lehet kenni a kommunikációban, hogy okai az ukránok vereségének! A NATO sem fog túlzottan lelkesedni értünk, az EU is inkább látna bennünket kapun kívül, szóval adódik a lehetőség, hogy mi legyünk a bűnbakok. És akkor tényleg nem árt fegyverkeznünk, mert még egy tönkrevert ukrán hadsereg is beletapos bennünket az alföldi homokba... Ne is várjunk az 5. cikkely alapján segítséget, biztosan megoldanának egy "false flag" akciót, hogy mi tűnjünk támadónak... Talán a horvátokra számíthatnánk, esetleg a szerbekre, de a nagy lengyel-magyar barátság akkor már nem fog játszani, hacsak nem látják meg a lehetőséget a nyugat-ukrán területek megszerzésére. De egyedül valószínűleg esélytelenek lennénk. Érdekes jövőkép van kirajzolódóban...
és a felvázolt szcenárió esetén,szinte borítékolható a "békenfenntartó" román csapatok bevonulása mondjuk úgy Szeged vonaláig, esélyünk sem lenne, Európa segitőkész kezét a magyarság felé meg ismerjük a történelemből .. mi adtunk mindig,de sosem kaptunk cserébe semmit ..most is így lenne .. nekünk egyáltalán nem érdekünk (véleményem szerint) egy erős felfegyverzett Ukrajna,pontosan az általad említett okok miatt,sőt nagyobb fenyegetést jelent a jelenlegi ukrán vezetés a magyarságra mint az oroszok jelentettek bármikor.
 
K

Kopi2000

Guest
és a felvázolt szcenárió esetén,szinte borítékolható a "békenfenntartó" román csapatok bevonulása mondjuk úgy Szeged vonaláig, esélyünk sem lenne, Európa segitőkész kezét a magyarság felé meg ismerjük a történelemből .. mi adtunk mindig,de sosem kaptunk cserébe semmit ..most is így lenne .. nekünk egyáltalán nem érdekünk (véleményem szerint) egy erős felfegyverzett Ukrajna,pontosan az általad említett okok miatt,sőt nagyobb fenyegetést jelent a jelenlegi ukrán vezetés a magyarságra mint az oroszok jelentettek bármikor.
Amit leírtál, kb. kurucinfós meg vadpajtis, a tényleges történelmi ismeretek hiányára utal. Sokan még lájkolnak is... Ez igen... (A magyarság azért tudott 1100 évig itt megmaradni, mert alkalmazkodott a nyugati értékekhez... A nyugat, sokszor segített is, pld... a török háborúk alatt...Kb. azért, nem önzetlenül, hanem inkább úgy, mint amiért most Ukrajnát segítik.) Mindenesetre inkább videózzunk egyet...

Ukránok vadásznak Bahmutban a wagneresekre...