[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 498
18 557
113
Valószínűleg nem így tervezte Putyin egy évvel ezelőtt.


Állítólag Bahmut.

 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 055
5 555
113

Ukrán kémfőnök: A harcok holtponton vannak​

Kyrylo Budanov szerint sem Ukrajna, sem Oroszország nem tud jelentős előrelépést elérni.
Holtponton a harc – jelentette ki az ukrán katonai hírszerző ügynökség vezetője, Kyrylo Budanov a The Guardian szerint. A kémfőnök hasonló kijelentést tett, mint amit a Háborúkutató Intézet Bahmutról mondott korábban, bár ezt az egész országra kiterjesztette.
Budanov azt mondja, hogy

„A helyzet csak megrekedt… Nem mozdul a front” – mondta Budanov a hírügynökségnek adott interjúban. Azt mondta, hogy Oroszország zsákutcában, de Ukrajna „nem tudja őket minden irányban átfogóan legyőzni”, miközben fegyverekre vár.

A "kemény álláspontok" miatt a közeljövőben nem lesznek tárgyalások Oroszország és Ukrajna között - NYT​

Egyre világosabbá válik, hogy mindkét félnek a tárgyalások megkezdésére irányuló követelése kategorikusan elfogadhatatlan a másik számára, amiből az amerikai és európai tisztviselők arra a következtetésre jutottak, hogy a közeljövőben nem valószínű, hogy komoly viták folynak a háború befejezéséről.
Az újság felidézte, hogy az ukrán külügyminisztérium vezetője, Dmitrij Kuleba bejelentette Kijevnek, hogy csak akkor hajlandó tárgyalni Moszkvával, ha Oroszország először megjelenik a háborús bűnökkel foglalkozó bíróság előtt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erre azt válaszolta, hogy Kijevnek el kell fogadnia Moszkva követeléseit, beleértve az új régiók belépését az Orosz Föderációba.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig azt mondta, hogy "nem lehet olyan béketerv Ukrajnának , amely ne veszi figyelembe a mai valóságot az orosz területtel".
Stella Garvas, a brit Newcastle Egyetem orosz történelem professzora szerint "Lavrov reakciója nem túl biztató, és ez azt jelzi, hogy hónapok és hónapok telhetnek el a béketárgyalásokig".
Источник: https://rusvesna.su/news/1672245317

A kijevi rezsim több mint 700 kritikus infrastrukturális létesítményt veszített el​

Eközben a kijevi junta katonai szakértői szerint a "mindenható" ukrán légvédelem 10 orosz rakétából és kamikaze drónból legalább 8-at lelő. Ha azonban veszünk egy darab papírt és egy számológépet, és egyszerű matematikai számításokat végzünk, azt kapjuk:
1. Egy területi objektum megsemmisítéséhez 3-4 rakéta szükséges;
2. Tekintettel az ukrán légvédelmi rendszer hatékonyságára (80%), egy objektum megsemmisítéséhez 15-20 rakétát (csapásmérő UAV-t) kell használni;
Azt kapjuk, hogy 2,5 hónapon belül (október 10-től 75-80 napon belül) 700 objektum megsemmisítésére az RF fegyveres erők körülbelül 10 ezer rakétát lőttek ki, ami napi 130 rakétának felel meg.

Így valójában a következő történik Ukrajnában:
1. A kijevi junta azt hazudja Nyugatnak, hogy nagyon magas rakétafogyasztásuk van a légvédelmi rendszerekhez, az ukránoknak pedig azt, hogy szinte minden rakéta félremegy;
2. Az orosz rakéták és UAV-k hatékonyan találják el és érik el a kritikus célpontokat.
Kiderült, hogy a nyugati katonai segítség, beleértve a drága légvédelmi rendszerek szállítását is, kizárólag hatalmas pénzek tisztára mosására szolgál. De ha végül is az oroszok napi 130 rakétát tudnak kilőni, akkor mindenkinek remegnie kell Európában és a tengerentúlon egyaránt.
Источник: https://rusvesna.su/news/1672248939

Készülődnek az oroszok, nagyszabású összecsapás jöhet?

Az orosz haderő megkezdte a felkészülést egy nagyobb összecsapásra Luhanszk régióban – ismertette az Institute for the Study of War (ISW).

Több katonai szakértő szerint is jelentős felkészülés zajlik az orosz fél részéről, az azonban egyelőre nem világos, hogy támadni vagy védekezni fognak-e. Az ISW munkatársai szerint azonban ez az összecsapás döntő jelentőséggel bírhat.

A szakértők szerint az orosz csapatok jelenleg felszerelést és harcosokat toboroznak Luhanszk régióban, például a korábban Herszonban tevékenykedő ejtőernyős csapatok is át lettek vezényelve.
 

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
321
1 598
93
Miről beszél az alállomásos videóban?
Ahogy látom ami használható leszedik, gondolom tartalékba viszik.
(A melós kelet-ukrán nyelvjárással, közel oroszul beszél....ezért az "igazi ukránoknak" feliratozzák. o_O )

"Nem gondolta senki hogy ilyen megtorténhet. Ilyen csak egy beteg ember fejében fordulhat meg, támadni ilyen eszközöket. A békés lakosságot...Normális fejbe nem fér, hogy ilyen történhet. Igyekszünk, de a feladatok olyanok, hogy egy-két óra alatt nem készülnek el. Annyi a munka, hogy több évig elég. Hogy egy transzformátort, kapcsolót visszaállítsunk, az is egy hónap, és az emberek így is a lehetőségeik határán vannak. Dolgozunk..."
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 933
56 889
113

Készülődnek az oroszok, nagyszabású összecsapás jöhet?

Az orosz haderő megkezdte a felkészülést egy nagyobb összecsapásra Luhanszk régióban – ismertette az Institute for the Study of War (ISW).

Több katonai szakértő szerint is jelentős felkészülés zajlik az orosz fél részéről, az azonban egyelőre nem világos, hogy támadni vagy védekezni fognak-e. Az ISW munkatársai szerint azonban ez az összecsapás döntő jelentőséggel bírhat.

A szakértők szerint az orosz csapatok jelenleg felszerelést és harcosokat toboroznak Luhanszk régióban, például a korábban Herszonban tevékenykedő ejtőernyős csapatok is át lettek vezényelve.
Ha valósak az utolsó hetekben közölt felvételek a vonaton a front irányába érkező orosz technikáról, akkor még valami nagy támadás jöhet.
Ehhez nem kell szakértőnek vagy angolszàsznak lenni…:)
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 531
20 654
113
Egyre többször gondolkodom azon, hogy mi lesz ennek a háborúnak a vége. Az számomra nem kétséges, hogy Ukrajna veszíteni fog, és jelenleg szerintem a legvalószínűbb, hogy a négy (+ a Krím), immár orosz terület megy a levesbe. Ha egy kis eszük lenne ennek tudatában kezdenének tárgyalásokba, akkor talán a medve sem akarna többet. Viszont itt marad egy vereségtől frusztrált, de harcedzett és hozzánk képest viszonylag jól felszerelt ukrán hadsereg, egy revansra vágyó nacionalista nép és egy ingatag vezetés, akiknek hirtelen kell új ellenséget találni, különben a belső feszültség elsöpri őket. És itt vagyunk mi, az oroszok után második leggyűlöltebb nemzet a szemükben, akiknek az "akadékoskodására" rá lehet kenni a kommunikációban, hogy okai az ukránok vereségének! A NATO sem fog túlzottan lelkesedni értünk, az EU is inkább látna bennünket kapun kívül, szóval adódik a lehetőség, hogy mi legyünk a bűnbakok. És akkor tényleg nem árt fegyverkeznünk, mert még egy tönkrevert ukrán hadsereg is beletapos bennünket az alföldi homokba... Ne is várjunk az 5. cikkely alapján segítséget, biztosan megoldanának egy "false flag" akciót, hogy mi tűnjünk támadónak... Talán a horvátokra számíthatnánk, esetleg a szerbekre, de a nagy lengyel-magyar barátság akkor már nem fog játszani, hacsak nem látják meg a lehetőséget a nyugat-ukrán területek megszerzésére. De egyedül valószínűleg esélytelenek lennénk. Érdekes jövőkép van kirajzolódóban...
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Hosszabb videó Avgyejevka környékéről:
Egy ukrán katona életének vélhetően utolsó 15 perce.

Pár részlet:
- Tarasz az erdőben pozíciót vált. Futni már láthatóan nincs ereje, kesztyűje nincs, viszont felcicomázott amcsi karabély az van. Többször is hallani, ahogy a lövedékek mellette húznak el.:

- Itt már eltalálta valami, nem mozog. Hallhatóan többször kér valamit rádión (a kommentek szerint azt, hogy evakuálják), de aztán feladja, és meghal.

Más:
Állítólag a telepített NASAMS üteg pozíciója:
Egy igazi balfék van a videón...
Az egyetlen értelmes cselekedete az, hogy lőszert ad át a kis társainak, de előtte és utána csak futkározik össze-vissza mint a mérgezett egér. Nem értem hogy egy ilyen erdősávban miért nem alakítottak ki közlekedősávot és rókalyukakat, nekem az lenne az első dolgom...
Amikor kimegy a sebesült társához : nagyon fasza, nagyon bajtársias, DE!!! Mi volt az elgondolás??? Egy sebesülthöz úgy kell kimenni, hogy mindent leszedsz magadról, egy puskád van és egy köteled hurokkal. Ráhurkolod a bokájára és tipli vissza, majd kihúzod, mást nem tehetsz érte. Felesleges veszély minden ott töltött extra másodperc, mert ha a kis társadat meglőtték ott, akkor Te is megkapod majd. Ez volt elég hülye hozzá, hát be is kapta. Csak azért húzta ilyen sokáig mert nem egy orvlövésszel állt szemben. Azoknál bevett taktika a sebzés, majd az érkező segítség lepuffogtatása, de az nem tart ennyi ideig. Majd banderával átbeszélik még a taktikát...
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 686
7 332
113
Belarusz/Fehéroroszország belép a háborúba?

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 059
87 990
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 645
113
Ne is várjunk az 5. cikkely alapján segítséget, biztosan megoldanának egy "false flag" akciót, hogy mi tűnjünk támadónak... Talán a horvátokra számíthatnánk, esetleg a szerbekre, de a nagy lengyel-magyar barátság akkor már nem fog játszani, hacsak nem látják meg a lehetőséget a nyugat-ukrán területek megszerzésére. De egyedül valószínűleg esélytelenek lennénk. Érdekes jövőkép van kirajzolódóban...

Én nem gomdolom, hogy ezt meglépnék az ukránok. Akkor elbúcsúzhatnak az EU- és NATO-tagságtól. Én inkább a kárpátaljai magyarságot féltem. Egyébként, ha a NATO nem lép, a többi tagállam is elgondolkodik az 5. cikkely komolyságán. Egy false flag akció megrendezése a NATO nélkül nem megy, Állítólag mindent látnak, ezt ne látnák.

A légvédelem megsemmisített egy objektumot az Engels katonai repülőtér közelében (FOTÓ)​

Az engelsi katonai repülőtér közelében egy légvédelmi rendszer lépett működésbe, és egy idegen tárgy megsemmisült.
Roman Busargin Szaratov régió kormányzója beszélt az eset körülményeiről.
„Egy légvédelmi rendszer működött az Engelsky körzet területén.
Egy ismeretlen tárgy megsemmisült. A helyszínre mentőszolgálatot küldtek. A lakosok biztonságát nem fenyegeti veszély” – mondta a régióvezető.
Busargin nyugalomra intette a helyi lakosokat, hangsúlyozta, hogy nem igazak a neten az Engelsből való evakuálás szükségességéről szóló információk.
Источник: https://rusvesna.su/news/1672306508

Szergej Szurovikin „újévi csodának” minősítette a mai Ukrajna elleni támadásokat. "Tegnap elfogytak a rakéták, magam is olvastam a hírekben, ma pedig újra megjelentek. Ez egy igazi újévi csoda

Holnap Putyin és Hszi Csin-ping a médiától zárva tart találkozót. Napirenden vannak a regionális biztonsági fenyegetések Oroszország és Kína határain – Peszkov, a Kreml sajtótitkára
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 481
33 889
113
Ukrán politikus tweetje, azóta törölte. Látszik, hogy ő nem igazán profi propagandista, csak guglizott egy képet.

rxvwYkaKBGFJ-ivtGxZBH5_Mq9Wwq1kxCtJVAgfw8ng.jpg
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Egyre többször gondolkodom azon, hogy mi lesz ennek a háborúnak a vége. Az számomra nem kétséges, hogy Ukrajna veszíteni fog, és jelenleg szerintem a legvalószínűbb, hogy a négy (+ a Krím), immár orosz terület megy a levesbe.

ukrajnát elhagyta a szülni képes nők 50+%-a és igen jelentős részük soha sem akar visszatérni az ölükbe hullott nyugati relatív jólétből.

Az országnak és a népnek 1 emberöltőn belül vége akármi lesz a konfliktus vége, még az ukrán kamukban is 20-30% népességcsökkenést irányoznak elő.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 313
37 325
113
ukrajnát elhagyta a szülni képes nők 50+%-a és igen jelentős részük soha sem akar visszatérni az ölükbe hullott nyugati relatív jólétből.

Az országnak és a népnek 1 emberöltőn belül vége akármi lesz a konfliktus vége, még az ukrán kamukban is 20-30% népességcsökkenést irányoznak elő.
Az oroszoknak be kell gyakni egész ukrajnát, mer ameddig lesz, akármillen picike, a nyugat tovább fogja önteni beléje a fegyvert, lőszart meg a mindenféle, főleg lengyel zsódost.