[HUN] Rendőrség, határőrség, belbiztonság

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gepard145

Member
2018. szeptember 23.
54
99
18
Német rendőröknél is pl H&K P30-al lőnek, azon sincs külön biztosító, és mégis csőre töltve használják, lövészetet is úgy oktatják.
Látod, fél éve egy ugyancsak 29 éves német rendőrt lőttek agyon, meg egy 24 éves tanulólányt. A lánynak esélye sem volt a tokban maradt a fegyver, a srác üresre lőtte a fegyverét (típustól függően 15-17 lőszer) és nem találta el az elkövetőt, majd őt is megölték. Történt mindez azután, hogy vadhúst találtak egy közúti ellenőrzés során az elkövető csomagtartójában. Ami után csak meg kellett volna szólalni a vészcsengőnek. Akkor most szar a német rendőr? Amúgy sok szempontból igen, az...mondjuk ki. Hányok minden bezzegosztrák, bezzegnémet, bezzegzsidó, bezzegjenki szövegtől.

 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 973
113
Meglátjátok, megússza azzal hogy elmeroggyantnak nyilvánítják és egy intézetben ellődörög majd. Gondolom az ügyvéd számára a kóros elmeállapot lesz a fő csapásirány. Gondolom a fickót már kiokosította, ha kijózanodott, hogy viselkedjen folyamatosan úgy ,mint egy degenerált idióta és akkor megússza valamennyire.
Ha rendes pszichiátriai vizsgálatot csinálnak, azt nagyon nehéz átverni. Tudtommal.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 919
15 471
113
Meglátjátok, megússza azzal hogy elmeroggyantnak nyilvánítják és egy intézetben ellődörög majd. Gondolom az ügyvéd számára a kóros elmeállapot lesz a fő csapásirány. Gondolom a fickót már kiokosította, ha kijózanodott, hogy viselkedjen folyamatosan úgy ,mint egy degenerált idióta és akkor megússza valamennyire.

Őszintén szólva, aki random elkezd rendőröket szurkálni és folyamatos, oktalan dühkitörései, erőszakos megnyilvánulásai is vannak (ha jól tudom garázdaságért az azért jó eséllyel oda is való.

Hogy mennyire ússza meg, nem tudom, ha nagyon választan kellene, lehet a börivel jobban jársz, mint elmeroggyantak között végig szobanövényre szedálva, hogy kezelhető legyél a személyzetnek, nulla érdemi panasz lehetőséggel a visszaélésekkel szemben.
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
835
4 237
93
Jobb lett volna ha az első esetnél elmeroggyantnak nyilvánítják és most boldogan élne mindenki, mondjuk ő épp mint egy szobanövény. Kinek is a hibája ez?
Persze, igy utólag jobban járt volna mindenki. Csak épp akkor lehetne ugyanígy bevinni az összes "lehallgatnak az UFÓ-k", meg " a Sátán bújkál a padlószőnyegem alatt" és " folyosókat ástak ki a démonok a lakásom falaiban közlekedve" bejelentéseket tevő, és ezeket komolyan is vevő egyéneket szintén. Ugyanez a helyzet a halállal végződő családi eseményeknél is. Van egy folyamat amelyet meg lehetne szakítani, csak épp az ember nem tudja hogy melyik áll meg a "piásan verem az asszonyt és gyereket" helyzetben, meg hol lesz megfojtva az asszony.

Azért összességében elég kevés rendőrt késelnek meg Magyarországon. Bár Pest meg az ottani kollégák szerint a gyűjtőhelye az idiótáknak.

Illetve abba még gondolati szinten sem merek belemenni, hogy mennyi rendőrt késelnének meg vidéken, ha soha nem néznénk félre, és minden intézkedésbe beleállnánk. A videon is látható módon pár perc alatt megjelenő 30+ rendőrautó vidéken csak Magyar Népmesék kategória. Gyanítom lenne jópár olyan helyzet, amikor egyáltalán csak órákkal később vennék észre hogy a vidéki KMB vagy járőr ki lett belezve, és már a keselyük csipegetik a szemeit.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 990
19 327
113
Gyanítom lenne jópár olyan helyzet, amikor egyáltalán csak órákkal később vennék észre hogy a vidéki KMB vagy járőr ki lett belezve, és már a keselyük csipegetik a szemeit.
És ezen nem lehetne a folyamatok javításával annyit javítani legalább, hogy perceken belülre csökkenjen ez? Pl. folyamatos rádiós állapotjelentés? Egyszerű számkódok bediktálása jelentés közben (mint amcsi filmekben), amit gép tud felismerni, és így a diszpécserek munkáját csökkenteni valamelyest?
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 597
46 691
113
Azért összességében elég kevés rendőrt késelnek meg Magyarországon. Bár Pest meg az ottani kollégák szerint a gyűjtőhelye az idiótáknak.
Kívülről beleugatva:
Látok ebben némi összefüggést azzal, hogy életmódi okokból Pesten sokkal több a "gyúrós majom".
Hangsúlyozom, hogy nem az egyszeri konditermes emberkével van a probléma, hanem aki kicsit rásegít ezzel-azzal.
Én sokkal komolyabban odafigyelnék az izomnövelő szteroidok kereskedésére, terítésére. (fokozottan a konditermi közegben)
Szerintem simán lehetne kábszer kategóriába pakolni ezeket. Ugyan olyan büntetési tételekkel.
A drága nejem olyan elképesztő szitukat mesélt néhai medikus korából, amikor mentőzött, hogy minden jóérzésű embernek ökölbe szorul a keze.
Az ilyen körökben rendszeres a beagresszívosodott mamahotelben élő huszonéves, amelyik bekattanva terrorizálja a drága szülőket. Csak mert nem volt elegendő a sima kondizás.
De a rendszeresen szedett különben engedélyes táplálékkiegészítők is tudnak érdekes tüneteket produkálni.
Szóval, ha ezzel a bekokózva örjöngő delikvenses jelenséggel akarnak valamit kezdeni, nem árt a tövénél megragadni a problémát!
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
835
4 237
93
És ezen nem lehetne a folyamatok javításával annyit javítani legalább, hogy perceken belülre csökkenjen ez? Pl. folyamatos rádiós állapotjelentés? Egyszerű számkódok bediktálása jelentés közben (mint amcsi filmekben), amit gép tud felismerni, és így a diszpécserek munkáját csökkenteni valamelyest?
USA-ban akkor igazoltatnak, ha komoly oka van. ( Mármint amennyire tudom.) Nálunk meg azért egy szolgálatban összejön 20-30-40 igazoltatás is. Ha minden ellenőrzéskor rádiózás lenne, akkor lényegében nem lehetne forgalmazni. Régen, 10+ éve kellett forgalmaznom Budapesten, de pont az a csatorna ahol forgalmaztunk, annyira tele volt hogy néha percekig kellett várni, mire bele tudtunk szólni. Határon is volt ilyen probléma. Illetve a gondolatmenetet követve két alkalommal kellene forgalmazni. Intézkedés megkezdésekor és a befejezésekor is. Ha az ügyelet küldi valahova a közterületi szolgálatot, akkor nyilván van visszajelzés, de egy sima igazoltatásnál semmi.

Meg nem is a forgalmazásról beszéltem, hanem pl. arról hogy egy rakat olyan hely van vidéken, ahol mondjuk 20-30 km-es körzetben csak 1-1 KMB vagy max 1-1 járőrpár van. Mikor elkezd valaki sikoltozni a rádióban, hogy baj van, akkor lehet akár 15 perc is mire kiér valaki segíteni. És az a segítség ismét lehet hogy csak max 1 járőrpár lesz.

Még mindig ott tartunk, hogy rengeteg pénzt kellene beletolni a cégbe. Felsorolni is képtelenség, hogy mennyi minden kellene. Tizezer zsír új számítógép, egyéni mobil mindenkinek lekérdezési lehetőséggel, felszereléskor legalább egy normális lámpa mindenkinek, gumibot csere, bakancs csere, tabletek cseréje, igazából az informatikai részbe beleölni végtelen pénzt, kezdve igazi informatikusokkal, akik végre leprogramoznának egy normális, komplex felhasználó rendszert, amibe minden szar bele lenne integrálva. A sokkoló, a szúrásálló mellény, a lövedékálló mellény, az egyéb védőfelszerelések kérdését meg sem emlitem inkább.

Esetleg életpálya rendezés úgy komplexen. Csak hát kb 40 ezer embert kellene rendezni, és még én is azt mondom, hogy vannak most ennél fontosabb dolgok is amik viszik a pénzt, csak hát egyre inkább recseg-ropog a rendszer.

Arra meg nem látok rá a saját beosztásomból, hogy országos szinten a rendőrségi vezetés mennyire hatékonyan gazdálkodik a véges pénzügyi kerettel. Lehet hogy amúgy mágusok, és sokkal többet hoznak ki a kevésből, mint gondolnánk :D
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 227
4 584
113
USA-ban akkor igazoltatnak, ha komoly oka van. ( Mármint amennyire tudom.) Nálunk meg azért egy szolgálatban összejön 20-30-40 igazoltatás is. Ha minden ellenőrzéskor rádiózás lenne, akkor lényegében nem lehetne forgalmazni. Régen, 10+ éve kellett forgalmaznom Budapesten, de pont az a csatorna ahol forgalmaztunk, annyira tele volt hogy néha percekig kellett várni, mire bele tudtunk szólni. Határon is volt ilyen probléma. Illetve a gondolatmenetet követve két alkalommal kellene forgalmazni. Intézkedés megkezdésekor és a befejezésekor is. Ha az ügyelet küldi valahova a közterületi szolgálatot, akkor nyilván van visszajelzés, de egy sima igazoltatásnál semmi.

Meg nem is a forgalmazásról beszéltem, hanem pl. arról hogy egy rakat olyan hely van vidéken, ahol mondjuk 20-30 km-es körzetben csak 1-1 KMB vagy max 1-1 járőrpár van. Mikor elkezd valaki sikoltozni a rádióban, hogy baj van, akkor lehet akár 15 perc is mire kiér valaki segíteni. És az a segítség ismét lehet hogy csak max 1 járőrpár lesz.

Még mindig ott tartunk, hogy rengeteg pénzt kellene beletolni a cégbe. Felsorolni is képtelenség, hogy mennyi minden kellene. Tizezer zsír új számítógép, egyéni mobil mindenkinek lekérdezési lehetőséggel, felszereléskor legalább egy normális lámpa mindenkinek, gumibot csere, bakancs csere, tabletek cseréje, igazából az informatikai részbe beleölni végtelen pénzt, kezdve igazi informatikusokkal, akik végre leprogramoznának egy normális, komplex felhasználó rendszert, amibe minden szar bele lenne integrálva. A sokkoló, a szúrásálló mellény, a lövedékálló mellény, az egyéb védőfelszerelések kérdését meg sem emlitem inkább.

Esetleg életpálya rendezés úgy komplexen. Csak hát kb 40 ezer embert kellene rendezni, és még én is azt mondom, hogy vannak most ennél fontosabb dolgok is amik viszik a pénzt, csak hát egyre inkább recseg-ropog a rendszer.

Arra meg nem látok rá a saját beosztásomból, hogy országos szinten a rendőrségi vezetés mennyire hatékonyan gazdálkodik a véges pénzügyi kerettel. Lehet hogy amúgy mágusok, és sokkal többet hoznak ki a kevésből, mint gondolnánk :D
Azért ha akarják, van pénz ( ha nem is a rendőrségről van szó konkrétan,de mégis csak a belbiztonságot érintő terület):
"...rendeleti költségvetésben a korábbihoz képest is megugrott a Rogán Antal ellenőrzése alá vont titkosszolgálatoknak szánt pénz. Míg a nyári költségvetésben 116,9 milliárdot szántak nekik, a rendeletiben ez a szám 142,4 milliárdra nőtt. A nagy különbséget az adja, hogy

a titkos információgyűjtésért és a leplezett eszközök alkalmazásáért felelő Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a korábban tervezett 54,1 milliárd helyett 77,6 milliárdot kap."
( https://444.hu/2023/01/15/nagyon-megugrott-a-titkosszolgalatok-kerete-a-rendeleti-koltsegvetesben )

A véges pénzügyi keret ezek szerint csak egy terv, amitől el lehet térni. Most senki nem venné/vehetné rossz néven, ha az általad felvázolt hiányosságok pótlása megindulna az egyébként is megemelt tartalékok terhére.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 990
19 327
113
USA-ban akkor igazoltatnak, ha komoly oka van. ( Mármint amennyire tudom.) Nálunk meg azért egy szolgálatban összejön 20-30-40 igazoltatás is. Ha minden ellenőrzéskor rádiózás lenne, akkor lényegében nem lehetne forgalmazni. Régen, 10+ éve kellett forgalmaznom Budapesten, de pont az a csatorna ahol forgalmaztunk, annyira tele volt hogy néha percekig kellett várni, mire bele tudtunk szólni. Határon is volt ilyen probléma. Illetve a gondolatmenetet követve két alkalommal kellene forgalmazni. Intézkedés megkezdésekor és a befejezésekor is. Ha az ügyelet küldi valahova a közterületi szolgálatot, akkor nyilván van visszajelzés, de egy sima igazoltatásnál semmi.
A TETRA azért ezt legalább részben meg kellene oldja technikai oldalról

igazából az informatikai részbe beleölni végtelen pénzt, ke
na igen, amit felvetettem az is jelentős fejlesztés lenne IT oldalon.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 059
32 547
113

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 727
15 554
113
Ez is végződhetett volna rosszabbul:

A rendőröket azzal fenyegette, hogy megöli őket, majd megengedték neki, hogy a konyhába kimenjen egy késért. Aminek használatában nem a rendőrök, hanem elsődlegesen az ismerősei akadályozták meg... Aztán ugyanezt megpróbálta eljátszani mégegyszer...
Valamit nagyon komolyan meg kéne változtatni a kiképzésben és az eljárástechnikai protokollban, mert valami itt rendszerszinten nem stimmel.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 111
9 147
113
A rendőröket azzal fenyegette, hogy megöli őket, majd megengedték neki, hogy a konyhába kimenjen egy késért. Aminek használatában nem a rendőrök, hanem elsődlegesen az ismerősei akadályozták meg... Aztán ugyanezt megpróbálta eljátszani mégegyszer...
Valamit nagyon komolyan meg kéne változtatni a kiképzésben és az eljárástechnikai protokollban, mert valami itt rendszerszinten nem stimmel.
Elsőként a civileket kell eltakarítani a hivatásos szervek környékéről (NGO). De jó messzire. A következő lépés a kormánynak végre el kellene engednie a c típus simogatását. Kötelező lenne az intézkedéstechnika átalakítása is. És végső soron elvárni, hogy megelőző jelleggel egészségügyi sétát tenni azokon a környéken ahol a bűn fészke kialakult, kivezényelve 30-50 készenlétist akik megmutatják az okoskodóknak, hogy merre van az arra.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 727
15 554
113
Elsőként a civileket kell eltakarítani a hivatásos szervek környékéről (NGO). De jó messzire. A következő lépés a kormánynak végre el kellene engednie a c típus simogatását. Kötelező lenne az intézkedéstechnika átalakítása is. És végső soron elvárni, hogy megelőző jelleggel egészségügyi sétát tenni azokon a környéken ahol a bűn fészke kialakult, kivezényelve 30-50 készenlétist akik megmutatják az okoskodóknak, hogy merre van az arra.
Van ebben is valami, hogy a politkai elvárás simogatni azokat is, akiket baromira nem kéne. A múlt rendszerben sem hiszem, hogy sokkal felkészültebb lett volna az állomány, de ott minden kis dologért agyba főbe verték őket, aztán nem is voltak olyan nagy pofával, mint most. Ilyet ordítani egy rendőrnek, hogy "megöllek"??? Anno már ezért agyba főbe verték volna az egész brigádot, aztán be is varrták volna őket. Aztán késsel hadonászunk rendőrök felé??? Hol élünk bakker?
 

pela3

Well-Known Member
2013. október 17.
1 642
888
113
Nem elvitatva azt, hogy milyen végzettségei lehetnek és mekkora tudása van, DE - az elhangzottak alapján - szerintem ő nem dolgozott sokat, vagy hasonló terepen. Már csak a "háromszögeléssel" kapcsolatban: tudja-e valaki, hogy kivitelezhető volt-e vagy sem.. mert bizony mi sajnos szoktunk. Ezek általába nem olyan hatalmas nagy lakások és ráadásul sok bent az akadály egy ilyenhez. De ugye kérdés, hogy pontosan hol és hogy történt. Sokan próbálják itt megérteni a dolgokat , de a legfontosabb dolgot nem vesszük számításba: Elvileg ők nem késes emberhez mentek, mert akkor nyilván lőfegyverrel mennek be és amíg nincs vasalva az ember, addig a vasalás kivitelezése és annak fegyveres biztosítása lesz a prio. Az is alapvető hátrány lehet, hogy a rendőrök kívülről haladnak befelé , egyre jobban sarokba szorítani az elkövetőt, hiszen kifelé nem szerencsés engedni, mert akkor nagyobb eséllyel tud elmenekülni. Nyilván az is egy másik dolog, hogy általában ha higgadtak a körülmények, akkor próbálják rutinból, higgadtan kezelni a dolgokat, ha valaki együttműködik és vélhetően nem fegyveres akkor ott nem fognak pisztollyal hadonászni a rendőrök.

De ugye a facebookon és sok helyen a végkifejletből kiindulva nézik a helyzetet, nem pedig a kiinduló szituációból. Mert ha az elhangzottak igazak akkor teljesen másképp indult a dolog. Ők nem egy késelő rendőrgyilkosra mentek elsőkörben, hanem egy "hülyére" , míg a köznép már a késelő rendőrgyilkosság alapján nézi a dolgokat.. ahhoz mérik, hogy a rendőrök nem jól cselekedtek.

Nyilván ezt leginkább a "címre járók / bejelentésre reagálók" értik és érzik mekkora is a különbség a bejelentés és a valóság illetve a lehetséges végkifejletek között.

USA: Ott nyilván államok szerint is eltérnek a jogszabályok, DE ott a lakosságnál nagy számú lőfegyver van ott talán napi szinten ölnek meg rendőrt így ott azért más jogszabályi háttér, felszerelés, kiképzés, emberanyag, fizetés ..stb kell. Ott általában valóban nem állít csak úgy meg a rendőr ok nélkül, de mondjuk cserébe a számítógépes rendszer segítségével azért sokszor jelez, hogy kit kellene megállítani. Az, hogy mikor kezd intézkedést a járőr simán megoldható forgalmazás nélkül is, erre itthon is megvan a megfelelő rendszer pl a TETRA (ami egyébként az OMSZ-nál OKF-nél visszajelzést ad az állapotról gombnyomásra). Ráadásul ott ha erősítést kérsz , ott elég durva fegyveres erők jönnek (mind képzettség, felszerelést és személyi állomány is) , elég hamar. Nálunk Budapesten kívül nem igazán tudsz 5-10 percen belül 10-20 fő rendőrt összerántani a címre.

Ráadásul amennyire tudom a taser-t itthon is csak fegyveres biztosítás mellett lehetne használni.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 727
15 554
113
Nem elvitatva azt, hogy milyen végzettségei lehetnek és mekkora tudása van, DE - az elhangzottak alapján - szerintem ő nem dolgozott sokat, vagy hasonló terepen. Már csak a "háromszögeléssel" kapcsolatban: tudja-e valaki, hogy kivitelezhető volt-e vagy sem.. mert bizony mi sajnos szoktunk. Ezek általába nem olyan hatalmas nagy lakások és ráadásul sok bent az akadály egy ilyenhez. De ugye kérdés, hogy pontosan hol és hogy történt. Sokan próbálják itt megérteni a dolgokat , de a legfontosabb dolgot nem vesszük számításba: Elvileg ők nem késes emberhez mentek, mert akkor nyilván lőfegyverrel mennek be és amíg nincs vasalva az ember, addig a vasalás kivitelezése és annak fegyveres biztosítása lesz a prio. Az is alapvető hátrány lehet, hogy a rendőrök kívülről haladnak befelé , egyre jobban sarokba szorítani az elkövetőt, hiszen kifelé nem szerencsés engedni, mert akkor nagyobb eséllyel tud elmenekülni. Nyilván az is egy másik dolog, hogy általában ha higgadtak a körülmények, akkor próbálják rutinból, higgadtan kezelni a dolgokat, ha valaki együttműködik és vélhetően nem fegyveres akkor ott nem fognak pisztollyal hadonászni a rendőrök.

De ugye a facebookon és sok helyen a végkifejletből kiindulva nézik a helyzetet, nem pedig a kiinduló szituációból. Mert ha az elhangzottak igazak akkor teljesen másképp indult a dolog. Ők nem egy késelő rendőrgyilkosra mentek elsőkörben, hanem egy "hülyére" , míg a köznép már a késelő rendőrgyilkosság alapján nézi a dolgokat.. ahhoz mérik, hogy a rendőrök nem jól cselekedtek.

Nyilván ezt leginkább a "címre járók / bejelentésre reagálók" értik és érzik mekkora is a különbség a bejelentés és a valóság illetve a lehetséges végkifejletek között.

USA: Ott nyilván államok szerint is eltérnek a jogszabályok, DE ott a lakosságnál nagy számú lőfegyver van ott talán napi szinten ölnek meg rendőrt így ott azért más jogszabályi háttér, felszerelés, kiképzés, emberanyag, fizetés ..stb kell. Ott általában valóban nem állít csak úgy meg a rendőr ok nélkül, de mondjuk cserébe a számítógépes rendszer segítségével azért sokszor jelez, hogy kit kellene megállítani. Az, hogy mikor kezd intézkedést a járőr simán megoldható forgalmazás nélkül is, erre itthon is megvan a megfelelő rendszer pl a TETRA (ami egyébként az OMSZ-nál OKF-nél visszajelzést ad az állapotról gombnyomásra). Ráadásul ott ha erősítést kérsz , ott elég durva fegyveres erők jönnek (mind képzettség, felszerelést és személyi állomány is) , elég hamar. Nálunk Budapesten kívül nem igazán tudsz 5-10 percen belül 10-20 fő rendőrt összerántani a címre.

Ráadásul amennyire tudom a taser-t itthon is csak fegyveres biztosítás mellett lehetne használni.
E szerint az oldal szerint összesen 229 rendfenntartó halt meg szolgálatteljesítés közben, de az esetek nagy része ahogy látom közlekedési baleset, betegség (pl szívroham) miatt történt. Ebből a 229-ből 60-at lőttek le.
 
  • Tetszik
Reactions: bel and enzo

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 454
8 731
113
Sőt a kedves lakók közül - akikhez becsapódott a lövedék- ha jól tudom be is perelték a rendőröket.

Na az ilyen kedves állampolgárokat az ügyvédjükkel együtt, beköltöztetném a Hős utcába had szokják a legkört és ha bajba kerülnek mert rájuk támad egy drogos akkor a diszpécser közli velük hogy nincs rendőr aki segítsen mert éppen a bírósági tárgyalására vár.

Erről volt szó anno, nem arról szól, hogy a rendőröket hibáztatják, hanem hogy szabályos intézkedés mellett is keletkezhet kár kívülállónak. És azt kárttéríti asszem a rendőrség. Ha bűnöző kergetése során tönkrevágják az utcán parkoló kocsidat, akkor gáz lenne, ha elintézhetnék annyival, hogy bocs.

Hogy a fenébe engedték be a kórteremben a Bors újságíróját?! Ez normális ilyenkor?

Aligha normális dolog.

A figyelmeztető lövést tényleg ki kellene venni az eljárásrendből

Miért kéne? Csak akkor kell, ha van rá mód is, nem?
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Van ebben is valami, hogy a politkai elvárás simogatni azokat is, akiket baromira nem kéne. A múlt rendszerben sem hiszem, hogy sokkal felkészültebb lett volna az állomány, de ott minden kis dologért agyba főbe verték őket, aztán nem is voltak olyan nagy pofával, mint most. Ilyet ordítani egy rendőrnek, hogy "megöllek"??? Anno már ezért agyba főbe verték volna az egész brigádot, aztán be is varrták volna őket. Aztán késsel hadonászunk rendőrök felé??? Hol élünk bakker?
Írtam már, a csendőr sem volt szuperkatona

A mai állomány is könnyen kezelni tudná a gizscsaládot, ha szuronyos manlicher ismétlőkarabélyal mehetne rendezkedni, és a végén legfeljebb arról kéne jelentést írnia, hogy miért használt két tárat, amikor csak 6 halott van.