[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy Oroszország a nagy hatótávolságú rakéták Ukrajnába történő szállítását az USA háborúba való belépésének tekinti.
lehet nem megy ez másképp mint hogy a ruszkik icbm-et küldenek egy usa hordozócsoportra valahol jó távol, az usákok válaszul ugyanígy nukleáris fejjel legyalulják hmeimimet, és akkor felveszik a telefont és elkezdenek beszélni egymással értelmesen
mert ez így a süketek párbeszéde
 

waterloo

Well-Known Member
2020. március 3.
751
1 180
93
Valaki meg tudja erósíteni geolokációval?
Illetve @Allesmor Obranna te is azt gondolod, hogy az S-300 rakétája elegendő ahhoz, amit látunk?
Csak azért kérdezem, mert Arestovich verziója szerinte a rakéta eltalálta a Kh-22est és az eett rá a házra és robbant fel.
Szóval most 3 különböző verzió is van és érdekelt melyik a valóság :)
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 870
30 559
113
Ugv
Ipi-apacs.
Szopacs.
Már a románok is.
Zsoldosokról.
Eltüntnek nyílvánítva...
Egy kis fogoly bántalmazás.
Segílyért földet.
Sorozás... Lvov.
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/53888
ENSZ alapokmány.
01.16.
A horvát elnök szerint.
Patriotra képzés.
Kraszna Hora....üst.
Lengyelek
Poszeidon-kész.
Jurij elemez.
Lotos a karmester.
Volt légiós...
Marokkói DNRben.
Összfogl.
Német-lengyel barátság.
Zuzana.
Bulldog menni hoholia.
Valójában ukik voltak.
TOW..
Csak megy ez...
Homokszem a gépezetben.
Napi egyenleg.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 399
113
Putyin nagyon berágott zselére.

zKB5wsz2JSPFZrTG8trzDzpprtw8BoNoOueGA4NLBOjPRZ1Gg

 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 669
55 395
113
Mekkora erőkkel dolgozik Wagner a bachmuti fronton ill. mekkora lehet az egész Wagner?
Nyugger fórumtárs :Nem érné meg egy cikk arról, hogy mi tudható a Wagnerről?
Mert lassan a háború egyik főszereplője lett.
Előre is köszönök minden hozzászólást. :)
A (német) wikin sokminden van a Wagnerrel kapcsolatban,ami megválaszolja kérdéseim nagy részét. Már a név miatt is neonácizzák őket, mert Wagner Hitlernek is kedvenc zeneszerzője volt.
Akkor orosz neonácik harcolnak ukrán neonácik ellen.... :)
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

OSW: Az oroszok egyre könnyebben tudják Ukrajnát energiahiányban tartani

Hétfőn az ukrán energetikai infrastruktúra elleni újabb támadás nem tartozott a legnagyobbak közé, ebben a 2022. őszi, legsúlyosabb támadásban bevetett eszközök körülbelül felét használták fel − áll a Varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi jelentésében, amelyet a Válasz Online közölt.
Mindez azt igazolja vissza: az ukrán energetikai rendszer már annyira jelentős károkat szenvedett, hogy az agresszornak egyre kevesebb eszközre van szüksége ahhoz, hogy Ukrajnát tartósan energiahiányos állapotban tartsa, és a támadásokat egyre ritkábban kell megismételni (két hét telt el az ezt megelőző óta – míg tavaly ősszel a támadásokat átlagban hetente egyszer indították).


Egyre több katona lesz öngyilkos, Ukrajna a brit és amerikai veteránok segítségét kéri

Brit parlamenti képviselők szerint az ukrán fegyveres erők katonáinak több támogatásra van szükségük a mentális egészségük megőrzése terén, miután megdöbbentően sok harcos lett öngyilkos a fronton szerzett tapasztalataik után – írja a The Independent.

Iain Duncan Smith, az Egyesült Királyság parlamentjének tagja szerint Ukrajna arra kérte az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat, hogy küldjenek olyan önkénteseket hozzájuk, akik már bizonyítottak az afganisztáni vagy az iraki háborúban, hogy segítsenek az ukrán harcosoknak mentálhigiénés gyakorlatok oktatásával.

Egyre kevesebb ballisztikus rakétájuk van az oroszoknak


Elmondta, hogy Sz-300-as rakétákból jelentős tartaléka van még Oroszországnak, továbbá több száz H-22-es rakétája is van. Utóbbiból a szóvivő szavai szerint a háború kezdete óta az oroszok több mint 210-et lőttek ki ukrán területre, melyekből az ukrán légvédelemnek egyet sem sikerült megsemmisítenie. Ihnat ismételten leszögezte, hogy H-22-eseket csakis nyugati modern rendszerek – például Patriot légvédelmi rakéták – képesek megsemmisíteni, az Ukrajnában jelenleg rendelkezésre álló eszközök nem.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 884
65 681
113
A cikk szerint a Szu 57 R 37M-el dolgozik be.

Mar megint egy piacot lottek ki az ukran/Nato csapatok. Valahogy ez senkit sem erdekel, ahogy Donbassz 8 evig tartó lovetese, meszarlasa sem.

Ajandek T 72M1 darabjai Sztavka telepules mellett.
Ezek is elfogynak lassan, nem veletlen a pancelos ehsege az ukran csapatoknak.




Sziverszk mar alakul, kar hogy nyaron nem lett meg...

Egy csoport T 62,es Akác.

Mindenfele megsemmisult Nato technika.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 387
45 876
113

Nagy-Britannia kommentálta Geraszimov kinevezését egy különleges művelet parancsnokává​

Valerij Geraszimov kinevezése az egyesített haderőcsoport parancsnokává az orosz offenzívához való visszatérést jelenti.
Ezt a véleményt fejtette ki Ben Wallace brit védelmi miniszter a brit parlamentben.
„Az a tény, hogy Geraszimov személyesen vette át a terepparancsnokságot, természetesen jelentős. Ez a frakcionalizmus jéghegyének látható csúcsa az orosz parancsnokságnál.
Putyin bizakodónak tűnik, és mivel Geraszimov elnök iránti tisztelete tagadhatatlan, az orosz offenzívához való visszatérés most várható, akárhány emberéletet is igényel” – mondta Wallace.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673901529

Lenyűgöző felvétel: lelőtték az ukrán terroristák óriási drónját (VIDEO)​

Vadászaink lelőttek egy hatalmas ellenséges pilóta nélküli légi járművet, amely négy gránátot szállított a ledobáshoz.
Az óriási drónt két akkumulátorral, egy benzinmotorral és egy éjjellátó készülékkel is ellátták.
A szörnyű szerkezetet kézi lőfegyverek segítségével lőtték le. Nem ez az első ilyen típusú drón, amelyet katonáink lelőnek – január 13-án a Kremennaya melletti fronton lőttek le egy hasonló konstrukciót.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673931725

Shoigu megérkezett a Vostok csoportosulás főhadiszállására az NVO zónában (VIDEO)​

Szergej Sojgu védelmi miniszter a különleges katonai művelet övezetében végzett munka közben ellenőrizte a Vosztok csapatok főhadiszállását.
A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a Vosztok csoportosulás parancsnoki helyén a vezető meghallgatta a csoport parancsnokának, Rusztam Muradov altábornagynak a jelenlegi helyzetről és a csapatcsoport intézkedéseiről szóló beszámolóját.
Источник: https://rusvesna.su/news/1673939149

Front-line összefoglaló 2023.01.17. délelőttről⚡️

Herszon irányban az orosz tüzérség az ukrán fegyveres erők állásait találta el Antonovkában, Szadovoje, Lvovo, Kacskarovka és Gavrilovka falvakban. (1. ábra)
Az Ugledar szektorban az Orosz Föderáció fegyveres erői a földön támadtak Bolsaja Novosjolka és Precsisztovka térségében. A tüzérség az egész városban dolgozott. (2. ábra)
A donyecki fronton az orosz csapatok élesen feljebb léptek. A déli szektorban tüzérségi támogatással Novomihajlovka irányába támadtak. Kicsit északra próbáltak áttörni Pobedáig. Marinka városában is végrehajtottak rohamműveleteket. A tüzérség az ukrán fegyveres erők állásain dolgozott a városban. Újabb szárazföldi támadás az ukrán fegyveres erők megerősített területe ellen Krasznohorivkában. Támadó akciók Nevelszkoje, Pervomajszkij és Vodyanye irányában. Az ukrán hadsereg megerősített területe Avdiivkában, tüzérségi tűz alatt. Északon pedig orosz csapatok támadták meg Novobahmutovkát. (3. ábra)
Bakhmuttól délre a PMC "Wagner" keresztülnyomta az ukrán fegyveres erők védelmét Kleshcheevkában. A város keleti peremét is támadja. Soledartól északra a "zenekarok" megrohamozzák Krasznopolovkát. A cél az egyik Szeverszki útvonal elvágása. Az orosz csapatok ismét támadtak a vitatott területen. Folytatták az offenzívát Verhnekamenszkoje ellen is. (4. kép)
A luganszki fronton az Orosz Föderáció fegyveres erői megtámadták Belogorovkát. Ezúttal irányt váltottak. Ha korábban északról próbáltak áttörni, most délkelet felől haladtak előre. Ezenkívül az orosz csapatok támadást hajtottak végre Krasznopopovka térségében. (5. ábra)

Szeverszk - a 23. 01. 17-i reggeli helyzet

A tegnapi (és nem csak, de különösen a tegnapi) eseményekből ítélve a Szeverszki irány lesz az egyik fő irány, miután Soledar teljes megtisztítása az ellenséges csapatoktól. azok.
Csapataink (és a PMC „Wagner” és az RF Fegyveres Erők egységei, köztük a 2. Hadsereg (LPR) egységei dolgoznak itt egyszerre) tegnap támadó hadműveleteket indítottak a Szeverszkij-párkány teljes frontján, és előrenyomultak a délre (ahol a „zenészek” haladnak előre ) körülbelül 1,5 km.
Ugyanakkor az ellenségnek már a logisztikával is gondjai vannak, de a település elfoglalása után. Zvanovka (7 km-re hozzá reggel), és még inkább Szvjato-Pokrovszkij (eddig 9 km-re), az Ukrán Fegyveres Erők helyőrsége gyakorlatilag le lesz vágva, mivel hátul a Szeverszkij lesz. A Donets folyó (ráadásul az egységeink is nyomulnak mögötte), és minden utánpótlást csak egy úton (a folyó mentén) hajtanak végre, amely tüzérségünk tűzkár alá kerül.
És éppen ez a sebezhetőség, valamint a „Wagnerek” és az RF Fegyveres Erők egységeinek előretörésének üteme az, amit tegnap mutattak meg, hogy ma az ukrán fegyveres erők parancsnoksága arra készteti Zelenszkijt, hogy engedélyt kérjen az egységek nyugat felé történő visszavonására. .
De eddig nem kaptak ilyen parancsot.
P.S. De a katonaság kivételével az összes többi szolgálatot tegnap evakuálták a városból.

Az ukrán TG csatorna " Resident " bennfentese:

"Az OP forrásunk azt mondta, hogy Zaluzsnij arra kéri Zelenszkijt, hogy kezdje meg a csapatok kivonását Szeverszkből, amely elvesztette utánpótlási útvonalait, és az orosz hadsereg következő célpontja lesz. A főnök értelmetlennek tartja a város megtartását, amely jelenleg stratégiailag nem játszik szerepet, és megtartása sok erőbe fog kerülni az ukrán fegyveres erőknek."
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
754
7 582
93
A (német) wikin sokminden van a Wagnerrel kapcsolatban,ami megválaszolja kérdéseim nagy részét. Már a név miatt is neonácizzák őket, mert Wagner Hitlernek is kedvenc zeneszerzője volt.
Akkor orosz neonácik harcolnak ukrán neonácik ellen.... :)
A wagner azért jött létre mint az amcsi pmc-k. Képviselik az országaik érdekeit olyan konfliktusokban, ahol az adott szitu kényes, ahol a közvélemény reakciója nem biztos hogy támogató lenne. A wagner főleg szíriai, líbiai részvételével vált ismerté
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 006
83 049
113

A vadhajtasok.hu is betett egy írást a témáról, de inkább nem linkelem, főleg a címe miatt ... ;)
 
W

Wilson

Guest

Szlovákia 8 db Zuzana 2 önjáró löveget adott át Ukrajnának....​



Ukrajna már 8 db Zuzana 2 önjáró fegyvert kapott Szlovákiából .


Ezt Jaroslav Nagy Szlovákia védelmi minisztere jelentette be .


Szlovákia határozottan támogatja Ukrajnát, amely harcol az orosz agresszió ellen. Már a nyolcadik Zuzana 2 tarackot adták át az Ukrán Fegyveres Erőknek ” – írta a Twitteren.


Közzétetttek egy fotót az önjáró lövegről is, amelyet átadtak az ukrán erőknek.

Nyolcadik önjáró fegyver, Zuzana 2 a fegyveres erők számára, 2023. január Fotó: Jaro Nad
A nyolcadik Zuzana 2 a fegyveres erők számára, 2023. január Fotó: Jaro Nad

Ez már az utolsó önjáró löveg azokból, amelyeket Ukrajna tavaly júniusban rendelt .

Október elején azonban megjelent az információ, hogy Németország Dániával és Norvégiával együtt finanszírozza a szlovák Zuzana 2 gyártását és az ukrán fegyveres erők számára történő szállítását .

A tervek szerint 2023-ban ezekből az önjáró lövegekből 16 darab leszállítanak. A szerződés értéke az ARD német tévécsatorna szerint 93 millió eurót tett ki.


A Zuzana 2 egy 155 mm-es kerekes önjáró tüzérségi löveg, amelyet a szlovák ZTS Special cég gyárt. Ez a Zuzana 155 mm-es kaliberű korábbi változatának fejlesztése, amelynek a csehszlovák 152 mm-es SHkH vz.77 DANA önjáró löveg az alapja.

Az 52 kaliberű csőhossznak köszönhetően a szlovák löveg maximum 40 km távolságra képes tüzelni.

A torony mind a 360 fokban elfordul, és az automatizálásnak köszönhetően a legénység létszáma 3 fő.

Ezenkívül a taracknak van egy automatikus töltője, amely lehetővé teszi az MRSI módban történő tüzelést - amikor egyszerre több lőszer is elérheti a célt.





Az FV430 Bulldog páncélozott személyszállító az új brit katonai segélycsomag része lesz Ukrajnának...​


2023. január 16



Az Egyesült Királyság több mint 100 páncélozott járművet, köztük Bulldog lánctalpas páncélozott személyszállító járműveket biztosít Ukrajnának.

Ezt Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi minisztere jelentette ki. A Sky News katonai szerkesztője, Deborah Haynes idézi .

A szállítás egy új katonai segélycsomag része lesz.

A Bulldogok mellett a korábban bejelentett Challenger 2 harckocsikból álló század, 8 darab 155 mm-es AS-90 önjáró tüzérségi rendszerből álló üteg (további két üteget később biztosítanak), több tucatnyi drón, 100 000 lőszer, több száz rakéta (GMLRS, Starstreak, AMRAAM) és a járművekhez szükséges pótalkatrészek.


Ben Wallace a Parlamentben azt mondta, a The Guardian idézi: "A mai csomag segít felgyorsítani Putyin megszállásának és minden brutalitásának végét. És annak biztosítása, hogy 2023-ban és szükség esetén azon túl is megőrizze Ukrajna lendületét egy olyan nemzetközi közösség támogatásával, amely minden eddiginél elszántabban törekszik arra, hogy Putyin illegális és provokálatlan inváziója kudarcot valljon."

Az FV430 Mk.3 Bulldog a brit hadsereg FV430 páncélozott személyszállítójának továbbfejlesztett változata. A BAE Systems hozta létre a 2006-os iraki brit katonai misszió számára. Az APC dinamikus és aknavédelmet kapott a Rafaeltől. A járművön a dízelmotor és a kormánymű is frissítésre került. Ugyanakkor a súlya 15,3 tonnára nőtt.



 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 185
61 105
113
Valaki meg tudja erósíteni geolokációval?
Illetve @Allesmor Obranna te is azt gondolod, hogy az S-300 rakétája elegendő ahhoz, amit látunk?
Csak azért kérdezem, mert Arestovich verziója szerinte a rakéta eltalálta a Kh-22est és az eett rá a házra és robbant fel.
Szóval most 3 különböző verzió is van és érdekelt melyik a valóság :)
Jóég tudja. Az Sz-300-as rendszer rakétáinak robbanófeje típustól függően 100-150 kg között szór és repeszromboló. A harcirész tömegében magában a repeszképző köpeny tömege is benne van. Vékony alu repülőgéptestek ellen, közelségi gyújtóval elműködtetett repszefelhő létrehozására tervezték.

A Kh-22-es harcirésze ezzel szemben 1000kg-os, kumulatív hatású, alapvetően relatíve vékonyfalú tartály, amit jellemzően vastagfalú acél lemezekből készült hajók ellen fejlesztettek ki és jó közelítéssel egy kb 12 méter mély és 5 méter átmérőjű üreget hoz létre a hajótestben.

Itt összedölt egy panelház, ami szintenként is vasbeton falakból álló dobozszerű blokk konstrukció, ez utóbbihoz a 100-150kg repeszromboló fejrész kevés lesz.