[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Jóég tudja. Az Sz-300-as rendszer rakétáinak robbanófeje típustól függően 100-150 kg között szór és repeszromboló. A harcirész tömegében magában a repeszképző köpeny tömege is benne van. Vékony alu repülőgéptestek ellen, közelségi gyújtóval elműködtetett repszefelhő létrehozására tervezték.

A Kh-22-es harcirésze ezzel szemben 1000kg-os, kumulatív hatású, alapvetően relatíve vékonyfalú tartály, amit jellemzően vastagfalú acél lemezekből készült hajók ellen fejlesztettek ki és jó közelítéssel egy kb 12 méter mély és 5 méter átmérőjű üreget hoz létre a hajótestben.

Itt összedölt egy panelház, ami szintenként is vasbeton falakból álló dobozszerű blokk konstrukció, ez utóbbihoz a 100-150kg repeszromboló fejrész kevés lesz.

Milyen jó, ha van a htka-n szakértő a témában. :)
Laikusként, lelkes rajongóként mindig jó olvasni a véleményed.

Más. Radikálisan csökken az orosz napi harckocsiveszteség:
Az én saccom alapján, kb. napi egy tankot vesztenek a korábbi 5-el szemben. Január elseje körül volt 1600, most 1614.

Valami változik orosz oldalon, hisz közben Soledart elfoglalták.
 
Last edited by a moderator:

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 891
11 245
113

Szlovákia 8 db Zuzana 2 önjáró löveget adott át Ukrajnának....​



Ukrajna már 8 db Zuzana 2 önjáró fegyvert kapott Szlovákiából .


Ezt Jaroslav Nagy Szlovákia védelmi minisztere jelentette be .


Szlovákia határozottan támogatja Ukrajnát, amely harcol az orosz agresszió ellen. Már a nyolcadik Zuzana 2 tarackot adták át az Ukrán Fegyveres Erőknek ” – írta a Twitteren.


Közzétetttek egy fotót az önjáró lövegről is, amelyet átadtak az ukrán erőknek.

Nyolcadik önjáró fegyver, Zuzana 2 a fegyveres erők számára, 2023. január Fotó: Jaro Nad
A nyolcadik Zuzana 2 a fegyveres erők számára, 2023. január Fotó: Jaro Nad

Ez már az utolsó önjáró löveg azokból, amelyeket Ukrajna tavaly júniusban rendelt .

Október elején azonban megjelent az információ, hogy Németország Dániával és Norvégiával együtt finanszírozza a szlovák Zuzana 2 gyártását és az ukrán fegyveres erők számára történő szállítását .

A tervek szerint 2023-ban ezekből az önjáró lövegekből 16 darab leszállítanak. A szerződés értéke az ARD német tévécsatorna szerint 93 millió eurót tett ki.


A Zuzana 2 egy 155 mm-es kerekes önjáró tüzérségi löveg, amelyet a szlovák ZTS Special cég gyárt. Ez a Zuzana 155 mm-es kaliberű korábbi változatának fejlesztése, amelynek a csehszlovák 152 mm-es SHkH vz.77 DANA önjáró löveg az alapja.

Az 52 kaliberű csőhossznak köszönhetően a szlovák löveg maximum 40 km távolságra képes tüzelni.

A torony mind a 360 fokban elfordul, és az automatizálásnak köszönhetően a legénység létszáma 3 fő.

Ezenkívül a taracknak van egy automatikus töltője, amely lehetővé teszi az MRSI módban történő tüzelést - amikor egyszerre több lőszer is elérheti a célt.





Az FV430 Bulldog páncélozott személyszállító az új brit katonai segélycsomag része lesz Ukrajnának...​


2023. január 16



Az Egyesült Királyság több mint 100 páncélozott járművet, köztük Bulldog lánctalpas páncélozott személyszállító járműveket biztosít Ukrajnának.

Ezt Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi minisztere jelentette ki. A Sky News katonai szerkesztője, Deborah Haynes idézi .

A szállítás egy új katonai segélycsomag része lesz.

A Bulldogok mellett a korábban bejelentett Challenger 2 harckocsikból álló század, 8 darab 155 mm-es AS-90 önjáró tüzérségi rendszerből álló üteg (további két üteget később biztosítanak), több tucatnyi drón, 100 000 lőszer, több száz rakéta (GMLRS, Starstreak, AMRAAM) és a járművekhez szükséges pótalkatrészek.


Ben Wallace a Parlamentben azt mondta, a The Guardian idézi: "A mai csomag segít felgyorsítani Putyin megszállásának és minden brutalitásának végét. És annak biztosítása, hogy 2023-ban és szükség esetén azon túl is megőrizze Ukrajna lendületét egy olyan nemzetközi közösség támogatásával, amely minden eddiginél elszántabban törekszik arra, hogy Putyin illegális és provokálatlan inváziója kudarcot valljon."

Az FV430 Mk.3 Bulldog a brit hadsereg FV430 páncélozott személyszállítójának továbbfejlesztett változata. A BAE Systems hozta létre a 2006-os iraki brit katonai misszió számára. Az APC dinamikus és aknavédelmet kapott a Rafaeltől. A járművön a dízelmotor és a kormánymű is frissítésre került. Ugyanakkor a súlya 15,3 tonnára nőtt.



Hihetetlen az a tot kormany. Elvesztettek a bizalmatlansagi inditvany, az egyik part kilepett a koaliciobol, nem is tamogatja mar a kormanyt, kissebbsegben vannak, nem tudnak csinalni semmit, megis vergodnek, a vilagert nem engedik el a moslekos valyu szelet, kapaszkodnak bele az utolso pillanatig, az orszag erdeke az utolso helyen van naluk. Pfuj, fortelem.
 
W

Wilson

Guest
Arestovich hirtelen lemondott...
Úgy tűnik, már nem tudták tovább tolerálni, hogy rendre kibeszél a hivatalos narratívából.
Mondott ő sok hülyeséget is így például "az Ukrajna területén indított hadműveletek 2-3 héten belül véget érnek"


más...



Német alkancellár: az új védelmi miniszter prioritása lesz az ukrajnai tankokról szóló döntés...​


2023. január 17., kedd, 13:03

f8512c9-tank.jpg


Idézi a Reuterst az "Európai Pravda"


"Amikor a védelmi minisztert bejelentik, ez az első kérdés, amelyet konkrétan meg kell oldani" - mondta Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter.

Németország óvatos az Ukrajnának szánt harckocsi-szállítások jóváhagyásával kapcsolatban, mivel aggódik amiatt, hogy egy ilyen lépés eszkalációnak minősülhet. A szövetség számos tagja szerint ez az aggodalom megalapozatlan, mivel Oroszország nem mutatja jelét annak, hogy lemondana Ukrajna elfoglalására irányuló szándékáról.

A német gyártmányú Leopard harckocsikat, az európai hadseregek "igáslovai", széles körben az egyetlen lehetséges megoldásnak tekintik arra, hogy Ukrajnát ellássák a szükséges nagyméretű harckocsizó erőkkel.

Ezeket azonban nem lehet leszállítani Berlin engedélye nélkül, amely egyelőre habozik a döntéstől.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint öt ország, köztük Lengyelország, már készen áll arra, hogy Leopard 2 harckocsikat adjon át Ukrajnának, de várják Németország döntését.

Január 15-én a brit kormány megerősítette azon tervét, hogy egy 14 Challenger 2 harckocsiból és mintegy 30 darab 155 mm-es AS90 önjáró tüzérségi lövegből álló kontingest ad át Ukrajnának.


 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 450
17 688
113
Hasonló jogi helyzet van idehaza is, meg Európában is, de ugye azt kisajátításnak hívnak, amely esetben természetesen van megfelelő mértékű kártalanítás. Ha nem fizetnek semmit azoknak akiknek az ingatlanját elveszi az állam azt lopásnak hívják és azon kívül, hogy erkölcstelen, még csak nem is eu konform. Azért a tulajdonhoz való jog sárba tiprása minden csak nem egy egészséges állam képét tükrözi.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 125
11 962
113
Háború előtti szinten a gáz ára. Az Ural típusú olaj kb. 50 $/hordó.

ngeu-com-19-577876.jpg





Milyen jó, ha van a htka-n szakértő a témában. :)
Laikusként, lelkes rajongóként mindig jó olvasni a véleményed.

Más. Radikálisan csökken az orosz napi harckocsiveszteség:
Az én saccom alapján, kb. napi egy tankot vesztenek a korábbi 5-el szemben. Január elseje körül volt 1600, most 1614.

Valami változik orosz oldalon, hisz közben Soledart elfoglalták.
taktikát váltottak:)
páncélos második vonal lett.
kiscsoportos felderítés, gyalogság.
páncélos távolsági felderített, tűzfészekrombolás
Tűzérség lefoglalás ill a komoly vonalak szétszedése, drónos felderítés. gyalogsági irányítással.
 
W

Wilson

Guest

A szerb elnök felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a szerbek toborzásával az Ukrajna elleni háborúba...​



2023. január 17., kedd, 14:23



d5a0e84-vuchych.jpg

Aleksandar Vucic, képernyőkép


Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, hogy Oroszországnak fel kell hagynia azzal, hogy szerbeket toborozzon, hogy vegyenek részt a Wagner PMC oldalán Ukrajnában folytatott ellenségeskedésekben.

Erről, amint azt az "Európai Igazság" írja ,a Reuters számol be .

Vučić bírálta az orosz weboldalakat és közösségi médiacsoportokat, amiért szerb nyelvű hirdetéseket tettek közzé, amelyekben önkénteseket hívtak a Wagner-csoporthoz.

– Miért hív a Wagner valakit Szerbiából, ha tudja, hogy ez ellenkezik a szabályainkkal? – mondta Vucic.

Szerb önkéntesek 2014-ben és 2015-ben az oroszbarát erők oldalán harcoltak Ukrajnában. A pontos számokról senkinek sincs világos elképzelése, de 2014 óta több tucat szerb jelentkezett, hogy harcoljon Ukrajnában – mondják megfigyelők.

A szerb törvények tiltják állampolgárai részvételét a külföldi konfliktusokban, ezért több embert el is ítéltek.

Vučić cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a Jevgenyij Prigozsin, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese által vezetett Wagner-csoport jelen lenne Szerbiában, ahol Kreml-barát és ultranacionalista szervezetek támogatták Ukrajna invázióját.

Milos Vucsević szerb belügyminiszter hétfőn közölte, hogy az ország polgári és katonai hírszerző szolgálatai tanulmányozzák és ellenőrzik a szerbek esetleges részvételével kapcsolatos információkat Oroszország oldalán az Ukrajna elleni háborúban.

A közösségi oldalakon január közepén kezdtek el terjedni a szerbek részvételével kapcsolatos információk az ukrajnai háborúban Oroszország oldalán. Aztán az orosz "VKontakte"-ban fotók voltak állítólagos szerb fegyveresekkel, akik a Zaporozhye régióba érkeztek.

A VKontakte üzenete azt állította, hogy a szerbek a törvény megsértésével érkeztek Ukrajnába, és állítólag csatlakoztak az úgynevezett "Pavel Sudoplatov zászlóaljhoz". Ezzel egy időben a Telegramon elkezdtek keringeni videók állítólagos szerb fegyveresekkel, akik azt állítják, hogy "testvéreink megsegítésére" érkeztek Ukrajnába
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 817
113
Ezeket a képsorokat nézegetve nem is gondolná az ember, hogy ezek orosz katonák! Talpig nyugati cuccokba öltöztetve, multicam meg minden! :rolleyes:
A Multicam már elég régóta nem nyugati dolog. Az egész világon elterjedt a különleges műveleti/különleges rendeltetésű erőknél. Ha megnézed az ALFA Specnazt ők már évek óta vagy lehet, hogy akár egy évtizede is teljesen MC-ben vannak.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
"Nem csitulnak a kedélyek a német kormány harckocsi támogatásának hiánya kapcsán. Egyre több Leopard harckocsit használó európai ország lenne hajlandó átadni saját eszközeiből Kijevnek, ám Olaf Scholz kancellár egyelőre ellenáll, és leginkább az amerikaihoz hasonló támogatáshoz kötné az engedélyt, miközben az amerikaiak is vonakodnak, mivel féltik a technológiájukat. Mindenesetre a német védelmi miniszter lemondott."
+ a 2. komment:
A lengyel kormány német Leopard tankokkal akarta ellátni Ukrajnát képzett lengyel legénységgel együtt!
Ez egyből a kommenthez visz:
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
"Az orosz haditengerészet csendes-óceáni flottájának nehéz mesterlövész csoportjának egyik tisztje, aki állítólag több mint száz ukrán fegyverest ölt meg, a donyecki érintkezési vonal egy szakaszán végzett harci munkájáról mesélt. "
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Vót?





Oroszok apránként haladnak.

 
Last edited by a moderator:

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93