[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest

Svédország bejelentette, hogy Archer önjáró lövegekkel, 50 gyalogsági harcjárművel és páncéltörő fegyverekkel látja el Ukrajnát.​


2023. január 19., csütörtök, 12:30



Ulf Kristersson svéd miniszterelnök bejelentette, hogy Archer önjáró tüzérségi rendszereket, 50 Stridsfordon 90 (CV 90 by Wilson) gyalogsági harcjárművet, valamint NLAW páncéltörő rakétákat kíván adni Ukrajnának.

Ezt a Paul Johnson védelmi miniszterrel , Ebba Bush energiaügyi miniszterrel és Johan Person munkaerő-piaci és integrációs miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón jelentette be - írja az SVT-re hivatkozva az Európai Pravda.

Ez a tizedik katonai segélycsomag, amelyet Svédország Ukrajnának nyújt. Három részből áll, amelyek közül az egyik az Archer önjáró tüzérségi rendszerhez van rendelve - az átadásukhoz további képzésre van szükség. Kristersson megbízást adott ilyen képzésre.

"Ukrajna azon vágya, hogy megkapja azt, amire a legnagyobb szüksége van, nagy súlyt képvisel" - mondta.

A kormány nem ad tájékoztatást arról, hogy pontosan hány Archer-t ad át Svédország Ukrajnának, de valószínűleg a tárolt Archer B-kről van szó, amelyekből 24 darab van Svédországban.

Az Archer széles körben elismert, mint a világ egyik legfejlettebb tüzérségi rendszere, amely akár 50 km távolságból is képes lövedékeket kilőni.

Az 50 Stridsfordon 90 (CV 90 by Wilson) harcjármű szintén szerepel az Ukrajnának szánt legutóbbi segélycsomagban, és néhány hónapon belül leszállíthatják őket.


"Ez egy jó gép minden lehetséges értelemben" - mondta Ebba Bush.

Svédország NLAW páncéltörő rendszereket is küld.

"Viszonylag könnyen használhatóak, nem igényelnek sok kiképzési időt, és jól képesek hatástalanítani az orosz tankokat" - jegyezte meg Bush.

A segélycsomag gránátvetőket, páncéltörő ágyúkat, automata fegyvereket és aknamentesítési felszerelést is tartalmaz. A csomag teljes költsége 4,3 milliárd svéd korona. A kormány közleménye szerint ez az összeg nem tartalmazza az Archer önjáró tüzérségi lövegeket.

Emlékeztetőül, csütörtökön az észt kormány úgy döntött, hogy 113 millió euró értékben katonai segélyt nyújt Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúban, ami az eddigi legnagyobb segélycsomag, amelyet Észtország nyújtott.




Párizsban a Leclerc tankok Ukrajnába való átadását fontolgatják - a tömegtájékoztatás...​


2023. január 19


Franciaország fontolgatja Leclerc tankjainak átadását Ukrajnának.

Erről a Politico számolt be .

A kiadvány szerint ez megtehető annak érdekében, hogy Berlin közös platformot biztosítson a harckocsi-ellátáshoz.

„Ez egy nehéz kérdés, amelyet még nem sikerült megoldani Párizsban. De gondolkodunk rajta ” – mondta a francia tisztviselő a közelgő vasárnapi találkozóra utalva.

"Lássuk, mi fog dönteni a francia-német kabinet együttes ülésén" - tette hozzá az illetékes.
Leclerc tankok a jordániai gyakorlatokon.  2020. október. Fotó: Jordániai Védelmi Minisztérium
Leclerc tankok kiképzésen Jordániában. 2020. október. Fotó: Jordániai Védelmi Minisztérium

A cikk megjegyzi, hogy az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport ülésének előestéjén Olaf Scholz kancellárt arra biztatják, hogy segítsen Ukrajnának Leopard 2 tankok beszerzésében, az oroszok esetleges tavaszi offenzívájára számítva.

Nyugati tisztviselők attól tartanak, hogy Ukrajna számára már alig van hátra idő Oroszország új, nagyszabású offenzívájának megindításáig. Ezekhez az eseményekhez pedig valószínűleg harckocsik szállítására lesz szükség, hogy megerősítsék Kijev védelmi képességeit.

Ezért Franciaország esetleges döntése, hogy a Leclerc harckocsikat Kijevbe szállítja, pozitív döntésre késztetheti Németországot a Leopard harckocsik szállításával kapcsolatban.

Korábban a nyugati média arról számolt be, hogy Olaf Scholz német kancellár a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében kijelentette, hogy beleegyezik Ukrajnának német gyártmányú Leopard 2 harckocsik szállításába, ha Washington az amerikai Abrams tankok szállításáról is dönt.

Az AMX-56 Leclerc a francia hadsereg fő harckocsija. A 80-as években fejlesztették ki, sorozatgyártása 1990-ben kezdődött a Nexter konszern vállalkozásában.


Összesen mintegy 900 Leclerc-et gyártottak, ezeknek csaknem felét az Egyesült Arab Emírségekbe exportálták.

Polish_20230112_135458423.png
Leclerc XLR tank. Kép: Következő

Franciaországban jelenleg is folyik Leclerc tankok XLR-verzióra való korszerűsítési programja. Korszerűsített tűzvezető rendszert és új elektronikát kapnak. A harckocsikat új kiegészítő páncélzattal és a motorteret és a torony egy részét kumulatív töltetek elleni védelemmel látják el.








Sztrelkov Igor Ivanovics


január 19., 14:25

Heves harcok után Wagnernek állítólag sikerült megrohamoznia és kiürítenie a Bahmut-tól délnyugatra fekvő Kleshcheyevkát. Ez a város helyőrségének fő kommunikációs vonalát - a Konstantinovka-Bahmut autóutat - és a Szoledartól nyugatra fekvő területen északról bekerített város de facto félig bekerített területét jelenti. Egyelőre azonban még nincs bekerítés (még operatív), de a helyőrséget fenyegető veszély nagyon is valós.

Most az AFU parancsnokság reakcióját kell figyelnünk. Összességében a Bahmutért folyó, hónapok óta tartó (tavaly ősszel kezdődött) harc során az ellenség kizárólag a "területcsere taktikájára támaszkodott, hogy időt nyerjen". Más szóval, az ukrán fegyveres erők makacsul védekeztek pozícióról pozícióra, miközben Wagner rohamcsoportjai átnyomták őket, nem vállalkoztak nagyobb ellencsapásokra, és nem az "első vonalbeli" káderegységeket, hanem a "másod- és harmadosztályú" alakulatokat próbálták "leleplezni" - mozgósított emberekből álltak, elavult felszereléssel és elégtelen tüzérséggel. Kijev egyértelműen "tartalékban tartotta" a csapásmérő alakulatokat. Így került sor a Bahmut-Szoldar-Sziverszki védelmi vonal előmezőjének fokozatos "felcserélésére", és a Szoledarért vívott csatára.

Úgy tűnik, az ellenséges parancsnokság nem szándékozik mindenáron megtartani ezt a területet. Az egész Donbassz régiót csak egy hatalmas védekező erődítménynek tekintik, amelyben a balaklejei hadművelet végén a Krasznij Liman térségét leszámítva soha nem indítottak komoly támadást (egy szakasz vagy két század ellentámadásait természetesen nem tekintik annak). Minden fő csapásukat az ellenség a térségen kívülről indította. (Harkiv, Herszon), ami teljesen logikus - a sűrű településeken minden offenzíva objektív okokból "elakad".

Van azonban egy politikai aspektus is. Bakhmut egy régi, "történelmi" város, egy fontos útkereszteződés - nem egy olyan falu, mint Szoledar. Kijev számára fontos, hogy presztízs és katonai propagandaérdekek szempontjából "mindenáron" megpróbálja megtartani.

Hamarosan látni fogjuk az ellenséges parancsnokság döntését, hogy az AFU beveti-e tartalékait, hogy megakadályozza Bahmut északról és délkeletről történő bekerítését, vagy megkezdik-e a helyőrség fokozatos visszavonását a közelgő bekerítés elől és/vagy - ahogyan azt már nem egyszer megtették - "öngyilkos helyőrséget" hagynak az időnyerés reményében, újabb "szép legendát" teremtve, majd a Kijev által propagandacélokra érdekesnek tartott személyek cseréjét.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
531
4 792
93
A davosi és a Bakhmut környéki események utáni hírözön alapján úgy tűnik, hogy most kezd komédiává vagy tragédiává válni az egész dolog.

Ha lehetséges lenne, akkor nagyon gyorsan el kellene hagyni a Föld nevű bolygót.

Rengeteg olyan beírás jelenik meg a különféle cikkekhez fűzve, hogy Moszkva üvegtenger lesz, Oroszország teljes lakossága el fog pusztulni, mert Ukrajna már csak atomcsapással menthető meg. A rengeteg agyhalott fel sem méri, hogy nincs olyan technikai megoldás, hogy Oroszországot totál leatomozzák, de a Föld többi része sértetlen marad. Vagy valóban van és én nagyon lemaradtam valamiről.

Igaz én csak angol, német, magyar cikkeket olvasok és igazából csak sejtem, hogy a kommentelők nagy része ezen nyelvterület országaiban él. Nagyon bízok, de egyre jobban kételkedek benne, hogy a döntéshozók azért józanabbul gondolkoznak.

Nem vagyok biztos benne, hogy ennyi agyhalott kommentelő nem valami irányított sugallatnak megfelelően ír. Esetleg a legoptimistább verzió az, hogy chatbotok vannak beindítva. Nem mintha ez kevésbé veszélyes lenne,
 

waterloo

Well-Known Member
2020. március 3.
751
1 180
93
azt a 14 lengyel leot kifogja vezetni? nem leszerelt az egész csapat de azonnal, meg hát ugye a német még nem döntött 2022,01,19. 11:00 órakkor még ezt olvastam.
Hát figyi én inkább nem mondok semmit, mert ez a lista már most elavult...
Dánia +19 Caesar
Balti államok is tolják: több tucat ágyú, 2 heli stb
Péntek estére vszeg összeáll a teljes lista, de ez annyi cucc, amiből egy közepes hadsereget nulláról fel lehetne szerelni

@Szittya A cikkben csak egy tudosító mutat rá, hogy ez egy olyan dolog amire a dán hadsereg is régóta várt és nehéz lesz pótolni.
Szó sincs tömeges felháborodásról, legalábbis az ismerősi körömben.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Hát figyi én inkább nem mondok semmit, mert ez a lista már most elavult...
Dánia +19 Caesar
Balti államok is tolják: több tucat ágyú, 2 heli stb
Péntek estére vszeg összeáll a teljes lista, de ez annyi cucc, amiből egy közepes hadsereget nulláról fel lehetne szerelni

@Szittya A cikkben csak egy tudosító mutat rá, hogy ez egy olyan dolog amire a dán hadsereg is régóta várt és nehéz lesz pótolni.
Szó sincs tömeges felháborodásról, legalábbis az ismerősi körömben.
És szerinted ez meddig fog menni,az orosz meddig fogja ezt elnézni? Nehogy az legyen a vége mint egy kocsmai verekedésnél,hogy egy banda leghangosabb hőbörgöjét kiütik a többi meg mélyen be fog kussolni,és lapulni.Erre most nagyon sok ország esélyes Európában,én a lengyelekre tippelek,de a skandínávok is esélyesek rá.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 422
113
Van megbízható becslés a két fél veszteségeire? Annyi ellentmondó szám kering különböző oldalakon. Esetleg tud valaki valami objektív adatot?
Nincs, de a srác szerintem plauzibilisen vezeti le, mekkora (ember)veszteségek lehetnek mindkét oldalon:

A megbízható adatokkal majd úgy pár év múlva tudunk foglalkozni, ha még itt leszünk a Földön, és nem hamu formájában.
 

brezso

Active Member
2022. február 27.
43
246
33

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113

Botond

Well-Known Member
2021. november 28.
68
446
53

stendre

Active Member
2014. december 4.
408
191
43
Nincs, de a srác szerintem plauzibilisen vezeti le, mekkora (ember)veszteségek lehetnek mindkét oldalon:

A megbízható adatokkal majd úgy pár év múlva tudunk foglalkozni, ha még itt leszünk a Földön, és nem hamu formájában.
Tik tok-on kb. 40 000 megemlékező, búcsúzó oldalt találtam. Ugye ezt főleg csak a fiatalok használják jobban. A valós szám többszöröse lehet.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 904
113
Nem vagyok biztos benne, hogy ennyi agyhalott kommentelő nem valami irányított sugallatnak megfelelően ír. Esetleg a legoptimistább verzió az, hogy chatbotok vannak beindítva. Nem mintha ez kevésbé veszélyes lenne,
Nem tisztem megvédeni az itt kommentelőket, de ha megnézed a politikusok nyilatkozatait, van okunk látni egy gyorsuló eszkalációt. Katonai szakértők és biztonságpolitikai szakemberek is számolnak egy atomháború veszélyével. Az kristáytisztán látható, hogy mélyül és szélesedik a konfliktus, és azok válnak páriává, akik a békét sürgetik.

A Nyugat által Ukrajnának szállítandó fegyverek előzetes listája,

USA
▪️100 Bradley gyalogsági harcjármű;
▪️100 lánctalpas M113 páncélozott szállítójármű;
▪️18 db 155 mm-es önjáró löveg M109A6;
▪️250 db M1117 páncélozott jármű;
▪️138 HMMWV SUV;
▪️100 Stryker kerekes páncélozott szállítójármű;
▪️GLSDB lőszer;
▪️36 db 105 mm-es tarack;
▪️1 db Patriot légvédelmi/rakétavédelmi akkumulátor;
▪️6 Nasams légvédelmi akkumulátor;
▪️18 MLRS HIMARS;
Kanada
▪️200 Senator páncélozott jármű;
▪️1 NASAMS légvédelmi akkumulátor;
Egyesült Királyság
▪️14 Challenger 2 tank;
▪️600 kénköves rakéta;
▪️30 db 155 mm-es AS90 önjáró löveg;
▪️200 gyalogsági harcjármű/páncélozott szállítójármű;
Lengyelország
▪️14 db Leopard 2 tank (valószínűleg A4-es módosítások);
Franciaország
▪️40 db AMX-10RC kerekes tartály;
▪️Bástya páncélozott járművek;
Németország
▪️40 Marder gyalogsági harcjármű;
▪️1 db Patriot légvédelmi/rakétavédelmi akkumulátor;
▪️3 db Iris-T légvédelmi akkumulátor + 3 db TRML-4D radar;
▪️2 db TRML-4D radar;
Norvégia, Dánia
16 db 155 mm-es Zuzana-2 kerekes önjáró löveg
cseh
▪️120 db T-72M tank
Hollandia
▪️1 db Patriot légvédelmi/rakétavédelmi akkumulátor;
Svédország
▪️50 BMP CV-90;
▪️12 db 155 mm-es Archer kerekes önjáró löveg;
Észtország
▪️10 db 155 mm-es FH70 tarack;
▪️10 db 122 mm-es D30 tarack;
Olaszország, Franciaország
▪️1 db SAMP/T légvédelmi/rakétavédelmi akkumulátor;
cseh
▪️26-30 db 152 mm-es Dana-M2 kerekes önjáró löveg;
Norvégia
▪️Caesar 155 mm-es kerekes önjáró fegyverek
A nyugati országok fanyar hangulatai hátterében értelmes politikusok hangja fullad. Piotr Bistron, az Alternatíva Németországnak párt tagja tehát azt mondta, hogy a külpolitika nem tankokat küld, hanem diplomáciát.
Moszkva központjában egy "Pantsir-S"-t szereltek fel a ház tetejére
Az orosz erők átvették a hadműveleti irányítást négy település felett a zaporozsjei Orekhov város közelében – mondta ügynökségünknek Vlagyimir Rogov, az „Oroszországgal vagyunk” mozgalom elnöke.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 504
113
Vajon mitől tartanak? Washingtonban eddig is volt ilyen, Moszkva esetén eddig nem volt hír erről (persze ettől még lehetett)