Ukrán fegyveres erőkkel kapcsolatos hírek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113
A terv azért van, hogy legyen mitől eltérni.
Ahhoz szerintem nagyon nagy optimizmusra van szüksége valakinek, hogy higgyen abban, hogy megállítsanak egy nagy orosz offenzívát és utána még támadni is fognak tudni. Ehhez a "Kelly hősei"-ben lévő optimizmust is überelni kellene. Maradjunk annyiban, hogy, ha az elsőt megcsinálják, már az is hatalmas dolog lenne.
OFF:
Imádom azt a filmet, ezért itt egy jelenet belőle, hogy bezony az optimizmus hiánya mit okozhat :) (szegény @Terminator, bocsi :p)
 
W

Wilson

Guest
Az újonnan kinevezett német védelmi miniszter, Boris Pistorius úgy véli, hogy a német Leopard 2 harckocsik Ukrajnába szállítását nem szabad az M1 Abrams tankok Egyesült Államok általi biztosításához kötni.

2023. január 19., csütörtök, 23:21


A European Truth szerint a Spiegel által idézett Pistorius ezt az ARD televíziós csatornának adott interjújában mondta .

„Nem tudok ilyen kapcsolatról” – mondta a német védelmi minisztérium vezetője arra a kérdésre válaszolva, hogy Németország csak akkor kész-e ellátni Ukrajnát Leopard harckocsikkal, ha az Egyesült Államok szállít Abrams harckocsikat.

Arra a kérdésre, hogy Németország szállítana-e harckocsikat az Egyesült Államok nélkül, Pistorius azt mondta, Olaf Scholz kancellár Joe Biden amerikai elnökkel tárgyal.

"Teljesen biztos vagyok benne, hogy a következő napokban döntést fogunk kapni ebben a kérdésben. De ma nem tudom megmondani, hogyan fog kinézni" - mondta.

Előző nap a média arról írt, hogy Olaf Scholz német kancellár a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében feltételt szabott a német Leopard 2 harckocsik Ukrajnába való szállítására - azt ha Washington is úgy dönt, hogy az Abrams tankokat szállítja.

Scholz nyilvánosan hangsúlyozta, hogy a harckocsik biztosítására vonatkozó döntést csak a szövetségesekkel egyeztetve szabad meghozni.

Ukrajna aktívan kéri, hogy nyugati harckocsikat, elsősorban német gyártmányú Leopard 2-t adjanak neki. Mivel a Leopard tankokat egy német védelmi konszern gyártja, a NATO-n kívüli országokba történő szállításukhoz német beleegyezés szükséges.

Korábban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök utalt arra, hogy Varsó egy német gyártmányú Leopard 2 tankokból álló társaságot Berlin beleegyezése nélkül is átadhat Ukrajnának, ha túl sokáig kell várnia Berlin jóváhagyásra.

Zelenszkij elnök elmondta, hogy számos európai ország kész tankokat szállítani Ukrajnának, de várják annak az országnak az engedélyét, ahol azokat gyártották és értékesítették






Hollandia fizetheti a Leopard 2-ek Ukrajnába küldését....​


2023. január 19., csütörtök, 21:38


Kaisa Ollongren holland védelmi miniszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy kifizessék azokat a Leopard 2 tankokat, amelyeket az európai országok és az észak-atlanti szövetség szövetségeseiből álló koalíció részeként Ukrajnába küldenek.

Ollongren ezt a Bloombergnek adott interjújában mondta a davosi Világgazdasági Fórum margójára az European Pravda szerint .

Emlékeztetett arra, hogy korábban Hollandia fizette a szovjet T-72-es harckocsik Csehországból Kijevbe történő szállítását, és ez a megközelítés megismételhető a német gyártmányú Leopard tankok esetében. „Ezt mindenképpen szeretnénk megtenni” – tette hozzá a miniszter.

Ollongren ugyanakkor megjegyezte, hogy Ukrajna Leopard 2-vel való ellátásához bármilyen lépéshez Németország, mint gyártó ország engedélyére van szükség. Korábban Lengyelország és Finnország bejelentette, hogy kész Leopard tankokat küldeni Ukrajnába egy koalíció keretében.

"Mindannyian arra várunk, hogy meghalljuk Németország álláspontját ebben a kérdésben, de én amellett vagyok, hogy megpróbáljunk megoldást találni, és megpróbáljunk tankokat küldeni Ukrajnába" - mondta a holland védelmi miniszter.


 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113
megjegyzem a napot (anyám névnapja utáni nap. nem lessz nehéz.) május 15. a vége. és készülhetünk békétfentartani ensz színekbe. (a kisebbségek védelme nekünk kiemelten fontos ahogy az is hogy ne csempésszenek ki fegyvereket ukrajnából)
Ahhoz nem kéne az oroszok BT szavazat? Mármint egy ukrajnai ENSZ misszióhoz
Koszovónál is kellett az oroszok beleegyezése.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113
érintett fél ugyhogy elvileg nem.de ha kell is az orosz elfogadja az enszt. az enszel semmi baja a ruszkinak.
Tekintve, hogy egy ENSZ misszió csak egy kilátástalan harctéri helyzetben lévő Ukrajnánál jöhet szóba, ahol az oroszoknak még reális esélyük van katonai műveleteket folytatni, én nem vagyok benne biztos.
Azért ez nem lenne szerintem olyan sétagalopp, mint a koszovói misszió.
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
Tekintve, hogy egy ENSZ misszió csak egy kilátástalan harctéri helyzetben lévő Ukrajnánál jöhet szóba, ahol az oroszoknak még reális esélyük van katonai műveleteket folytatni, én nem vagyok benne biztos.
Azért ez nem lenne szerintem olyan sétagalopp, mint a koszovói misszió.
nem békekikényszerítésről írtam. békefentartásról. békekikényszerítés az orosz ellen esélytelen.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 875
5 106
113
A terv azért van, hogy legyen mitől eltérni.
Ahhoz szerintem nagyon nagy optimizmusra van szüksége valakinek, hogy higgyen abban, hogy megállítsanak egy nagy orosz offenzívát és utána még támadni is fognak tudni. Ehhez a "Kelly hősei"-ben lévő optimizmust is überelni kellene. Maradjunk annyiban, hogy, ha az elsőt megcsinálják, már az is hatalmas dolog lenne.
Ezt végül is egyszer már megcsinálták az UkránokAz más kérdés hogy ez Újra sikerülhet-e.Vélemémyem szerint még 2-3 hónapig "állóháború lessz"Tavaszi sártenger idején semmi értelme bármelyi fél részéről nagyobb offenzívának.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 875
5 106
113
Az ukránok nem azért húzták tovább, mint két hét, mert ekkora szupermenek, hanem azért, mert az oroszok 10 hónap fáziskéséssel kezdtek robotrepülőzni. Ha szeptember 12. helyett már február 24-én hajnalban robotrepülőzik a komplett infrát, nem pedig deszantoznak, meg lassú konvojoznak, akkor meddig bírták volna az ukránok ?

Szórták akkor is az Ukránokat.Azt az offenzívát még a tél folyamán el kellett volna indítaniuk és nem a tavaszi olvadás idején konvojozni a műutakon vagy arról letérve a sárban elsűllyedni a páncélosokkal.Meg finoman szólva alábecsülték az Ukrán ellenállást és a várható nyugati támogatást.
 
  • Tetszik
Reactions: Catles and zsolti

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 834
113
Az ukránok nem azért húzták tovább, mint két hét, mert ekkora szupermenek, hanem azért, mert az oroszok 10 hónap fáziskéséssel kezdtek robotrepülőzni. Ha szeptember 12. helyett már február 24-én hajnalban robotrepülőzik a komplett infrát, nem pedig deszantoznak, meg lassú konvojoznak, akkor meddig bírták volna az ukránok ?

Nem. Ha 10 hónappal korábban kezdik akkor lett volna idő újáépíteni akár nyugat technológiára való átállással is ami azt jelentené, hogy korlátlan lenne az ukrán kritikus infrastruktúra javítókapacitása. Jelenleg az ukrán kritikus infrastruktúra nem nyugati szabványokon nyugszik (döntően) így nyugatról nem tudnak semmit adni a szétlőtt pl trafók pótlására. Így érted, hogy mit akarok mondani?
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 473
13 274
113
Szórták akkor is az Ukránokat.Azt az offenzívát még a tél folyamán el kellett volna indítaniuk és nem a tavaszi olvadás idején konvojozni a műutakon vagy arról letérve a sárban elsűllyedni a páncélosokkal.Meg finoman szólva alábecsülték az Ukrán ellenállást és a várható nyugati támogatást.

A Telex és társai megírták, hogy szeptember 12. előtt nem volt semmilyen légihadjárat, max a lőszerraktárnak használt árúházra lőttek el egy - egy H-22-est, nem pedig 100 db H-55-ös és Kalibr, felváltva, még Zsitomir egén is.

Nem. Ha 10 hónappal korábban kezdik akkor lett volna idő újáépíteni akár nyugat technológiára való átállással is ami azt jelentené, hogy korlátlan lenne az ukrán kritikus infrastruktúra javítókapacitása. Jelenleg az ukrán kritikus infrastruktúra nem nyugati szabványokon nyugszik (döntően) így nyugatról nem tudnak semmit adni a szétlőtt pl trafók pótlására. Így érted, hogy mit akarok mondani?

Az elmúlt 8 évben miben, hogyan álltak át ?

Meg az oroszok mindent feltettek egy lapra a Kijev ellenivel, a legerősebben védett részre. Ha a déli offenzívát viszik végig, megbetöréseket végeznek Rivne, Luck, és Lvov környékén, akkor még a nyugattól is elvágják őket.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and LMzek 2.0

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 834
113
A Telex és társai megírták, hogy szeptember 12. előtt nem volt semmilyen légihadjárat, max a lőszerraktárnak használt árúházra lőttek el egy - egy H-22-est, nem pedig 100 db H-55-ös és Kalibr, felváltva, még Zsitomir egén is.



Az elmúlt 8 évben miben, hogyan álltak át ?

Meg az oroszok mindent feltettek egy lapra a Kijev ellenivel, a legerősebben védett részre. Ha a déli offenzívát viszik végig, megbetöréseket végeznek Rivne, Luck, és Lvov környékén, akkor még a nyugattól is elvágják őket.
Sehogy és kb semmiben.
 
  • Tetszik
Reactions: Mark1993

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 592
113
Ezt végül is egyszer már megcsinálták az UkránokAz más kérdés hogy ez Újra sikerülhet-e.Vélemémyem szerint még 2-3 hónapig "állóháború lessz"Tavaszi sártenger idején semmi értelme bármelyi fél részéről nagyobb offenzívának.
Igen, egyszer sikerült, de ehhez kellettek az oroszok is. A másodikhoz egyáltalán nem biztos, hogy statisztálni fognak.
De, hogy a Topic témájához is hozzászóljak.
Látni kell, hogy a szíriai mintára, a világ számos (főleg a volt VSZ) országából összevásárolják, illetve átadják a meglévő raktár, illetve hadrendben lévő készleteket. A NATO keleti országainak cserébe modern eszközöket ígértek, pl. Abrams, Leó-2, F-16, Patriot, stb., de most már azt látjuk, hogy a leginkább odaígért eszközöket akarják Ukrajnának átadni. Plussz gyártás egyenlőre még tervbe sincs véve (kérdés, hogy kapacitás lenne-e), de ha pl. a Leo-2 harckocsikat küldenék, akkor mivel fogják pótolni azokat. Levedlett, raktáron lévő Abrams harckocsikkal, mert akkor ez alapvetően csak az USA-nak lenne nagy üzlet, a németeknek meg nagy bukta. Az EU, USA (Soros) hitelekből finanszírozza ezt az egészet, mert plussz pénzek nincsenek rá, a tagországok nadrágszíját húzzák rövidebbre. Amennyiben a Leo-2 hk.-k nem hoznák az elvárt eredményt bármilyen oknál fogva, akkor az amerikaiak igencsak dörzsölnék a tenyerüket. Nekik nem számít, hogy a NATO európai országai "kivéreznének", mert akkor még jobban függenének tőlük, a szállításaiktól, logisztikájuktól, védelmüktől. Jól ellennének adósítva. Jól ki van ez tervelve, a németeknek meg szinte alig van/lesz mozgásterük, mivel az olcsó energiának, nyersanyagnak fuccs. Lehet akármilyen jó a Leó-2, de az eredményekhez mennyiség is kell. Ezt ez a konfliktus már bebizonyította, talán ez volt az egyik legfontosabb tanulság idáig.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 473
13 274
113
Amúgy a Leopard 1-esekre rá kellene tenni egy NATO szabvány 120-as tornyot (cockerill vagy Hitfact) aztán már is lenne közel 100 könnyű harckocsi amit átadhatnak kellően nagy tűz erővel. Persze ez 1-2 évig is eltartana szóval későbbi projekt lehet csak...

A 120 milis az DM 53 alatt nem működőképes, vagy bármi DU lőszer nélkül. Meg a páncéltörő rakéták 5 - 6 km-re repülnek, addig a 120-assal meg "csak" 3,000 méterről lehet emberi esélyekkel tüzet megnyitni.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 433
113
Hogy visszanyúljak a topic eredeti témájához, engem az aggaszt, hogy ki fog beleülni a Leopardokba.
Mert az a gond, hogy el tudom képzelni, hogy a lengyelek lesznek olyan marhák, és leszerelnek 1-2 komplett századot, majd beküldik őket zsoldosként.
Viszont ezzel az a probléma, hogy ezt csak önkéntes alapon lehet, és akkor is jelentős lesz a veszteség is.
Ez meg magával fogja rántani - így vagy úgy - a lengyel társadalmat is.
Szerintem a totojázásnak ez az egyik oka, hogy ha azonnal beküldenék őket (márpedig most kellenének) akkor a kiképzetlen, vagy alulképzet személyzettel csak elpazarolnák az értékes harci eszközöket.
 

erdifefe1

Active Member
2016. január 13.
246
220
43
Mert elég sok helyre adják el a németek a portékájukat, azzal a szöveggel, hogy ez a világ legjobb tankja.
Az összes többi szereplő meg pontosan tudja, hogy ez nem így van. Jelentősen javulnának a pozícióik a német hadiparral szemben ha a szíriai után jönne egy második fiaskó is.
Azért is lett először a Challenger 2 bedobva, mert az angol hadipar már nem létezik, így nekik nem piac rontás ha diszkréten lángolnak a tankjaik a hómezőben vagy a sárban.
Én így látom a dolgot. :)
Ez így ilyen formában nem teljesen igaz.
Egy harckocsinál rengeteg múlik a kezelőszemélyzeten, rengeteg múlik azon hogy "miként" használják a tankot. Van e támogató gyalogság vagy csak előre van küldve a tank egymagában azt csókolom. Stb.
Lehetne fokozni ezt..... A harckocsik képességeivel nincs baj viszont avval hogy miként használják hát ott vannak problémák. De ez igaz mindenre nem csak harckocsira. Pl. Pzh.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 451
113
A Die Weltben megjelent ( sajnos a fizető sorompó mögött) egy cikk arról, hogy szép a Leók szállitàsa, de ezek nem csak drágák, hanem csak megfelelő műszaki és katonai körülmények között tudják feladatukat ellátni. Felteszi a kérdést, hogy hány Leó veszteséget képes a nyugat elviselni?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 127
53 710
113
Ez volt a Leo1A6. Proto, igaz saját toronnyal. Senki sem fog Leo1-t hekkelni azért, hogy ingyér adja az ukránoknak. A fejlesztési és gyártási költség? Hol csinálod? Ki veszi meg? Mikorra lesz kész. Kell csapatpróbától elkezdve sok minden... A gyártó aki végzi és utána gyorsan kilövik őket, nem biztos hogy tapsikolna. A németek sem mert a médiaának (és a politikusoknak) a Leo az Leo, a faszt értenek a típusváltozatokhoz..

És ennek mi köze a Leclerc-hez? o_O

Inkább arról kellene beszélgetni, hogy van 200 db letárolt Leclerc és nem mi csaptunk le ezekre hanem az ukránok...
Valahol a problémák itt kezdődnek.

Ez így ilyen formában nem teljesen igaz.
Egy harckocsinál rengeteg múlik a kezelőszemélyzeten, rengeteg múlik azon hogy "miként" használják a tankot. Van e támogató gyalogság vagy csak előre van küldve a tank egymagában azt csókolom. Stb.
Lehetne fokozni ezt..... A harckocsik képességeivel nincs baj viszont avval hogy miként használják hát ott vannak problémák. De ez igaz mindenre nem csak harckocsira. Pl. Pzh.

A személyzeten sok minden múlik, de ettől még az eszközöknek vannak képességeik.
Hiába jól képzet egy MIG-21-es pilótája, nem lesz ellenfele egy F-22 Raptornak.
 
W

Wilson

Guest

A tankokról nem állapodtak meg Ramsteinben, de Berlin utasítást adott a Leopard-készletek ellenőrzésére...​


2023. január 20., péntek, 15:39


f348c14-gettyimages-1246382272.jpg

Rammstein találkozó, Getty Images

Boris Pistorius német védelmi miniszter szerint a nyugati szövetségesek még nem állapodtak meg arról, hogy a Ramstein-találkozón leopard 2 harckocsikat biztosítsanak Ukrajnának, de utasította minisztériumát, hogy készüljön fel "a napra, amely eljöhet".

Az Európai Pravda szerint Pistorius ezt a pénteki találkozó margójára mondta, őt idézte a FAZ .

"Nincs egyöntetű vélemény" - mondta Pistorius az ukrajnai harckocsik szállításáról szóló tárgyalásokról.

Szerinte téves az a benyomás, hogy Németország akadályoz egy ilyen döntést.

"Erős érvek szólnak a szállítás mellett, erős érvek szólnak ellene" - mondta a német védelmi miniszter, hozzátéve, hogy egyelőre nem tudja megmondani, mi lesz a döntés és mikor születik meg.

Egyúttal világossá tette, hogy Németország arra készül, hogy a lehető leghamarabb készen álljon a Leopard 2 harckocsik szállítására, ha a szállítás mellett döntenek.

Emiatt – elmondása szerint – megbízatása legelső napján kiadott egy utasítást egy megfelelő ellenőrzés végrehajtására annak megállapítására, hogy a Bundeswehrnek és az iparnak milyen harckocsikészletei vannak.

Az ellenőrzés fő szempontja a harckocsik elérhetősége és száma, valamint azok kompatibilitása a más országok által Ukrajnába szállítható harckocsikkal és fegyverekkel.

Mindez felkészülésül szolgál majd arra a napra, amely "eljöhet" - mondta Pistorius.

Megerősítette, hogy nem tudott ilyen ellenőrzési utasításról elődjétől, Christine Lambrecht minisztertől, aki a héten lemondott.

Lengyelországgal kapcsolatban Pistorius megjegyezte, hogy a Leopard tankokkal felfegyverzett partnerek szabadon képezhetik ki az ukrán katonákat ezek használatára.

Pistorius nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy Németország engedélyt ad-e Lengyelországnak és más államoknak német gyártmányú harckocsik exportjára. A honvédelmi miniszter szerint ez a döntés Scholz kancelláron múlik.

Emlékezzünk vissza, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök arra utalt, hogy Varsó Berlin beleegyezése nélkül átadhat egy német gyártmányú tankokból álló kontingenst Ukrajnának, ha Berlin túl sokáig vár a jóváhagyással.

Mindeközben a német kormány biztosította, hogy a Leopard tankok Ukrajnának való szállítása soha nem kötötte össze az Abrams tankok Egyesült Államok általi szállításával.

Korábban a média arról írt, hogy Olaf Scholz német kancellár Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében feltételt szabott a német Leopard 2 harckocsik Ukrajnának való szállítására - ha Washington is úgy dönt, hogy az Abrams tankokat szállítja.


 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 451
113
Hány harckocsit készek a NATO országok elveszíteni?

Kivanatok egy cikkből, amit a Die Welt hozott.
Sokminden nekûnk triviális, de a cikk laikusoknak szól.
Pozitiv benne, hogy rámutat, harckocsik átadása nem egy egyszerű folyamat. Nem elegendő csak vonatra rakni és Kievbe kûldeni őket és kész. ( Páran itt a fórumon is ezt gondolják…:) )

A cikk szerint szükséges több kérdésre választ adni, mielőtt harckocsik szállításáról Ukrajnának dönteni lehet.
1.A küldetès jellege
Legyen az defenzív, hogy Selensky és emberei ki tudjanak tartani, amig a helyzet számukra pozitiv fordulatot vesz.Vagy legyen offenzív, hogy a Donbasst és a Krimet visszafoglalják? Feltètelezve, hogy az utóbbi az eset és ezeket a célokat elérik, de sz oroszok tovább harcolnak, amint 1812-Ben és màs módon 1917 és 1941-ben is? Akkor mi legyen?Emlékeztetünk arra, hogy általában könnyebb a védelem, mert kevesebb erőre van szükség, mint a támadàshoz.
2.Veszteségek
Biztos, hogy bizonyos számú harckocsi meg fog semmisült. A harckocsi drága eszköz, egy Leó 2 kb 15 mio euróba kerül. Ennek megfelelően egyetlen ország sem rendelkezik végtelen számú modern harckocsi állománnyal. Hányat tudnak a NATO országok küldeni a nélkûl, hogy a saját biztonságukat veszélyeztessék?Mennyit tudnak azonnal küldeni? Mennyi időbe telik újak gyártása és küldése?
3. Helyesités és körcsere
Feltételezve, hogy egyik NATO ország harckocsikat küld Ukrajnába. Másik országok ezeket pótolni fogják ennek az országnak?
4.Ahogy az oroszok fájdalmasan tapasztalták, ellentétben a róluk alkotott képpel, hogy ők a harctéri királyai, harckocsik sebezhetőek.Màs harckocsik által. Páncéltörő fegyverek által, amik sokszor felûlről támadnak, ahol a harckocsi sebezhető. Ezert harckocsik ritkàn lépnek fel egyedül, hanem más erők által kísérve, tüzérség, harckocsi elhárító eszközök, legelháritàs, gyalogság által. Mennyi kísérő eszközt tudunk küldeni? Mennyit! meddig tudunk legyártani, a frontra vinni?Meddig tart sz ukrànok kikézése ezen eszközökön?
5.Hàny harckocsit tudunk mi, vagy az ukránok ellátni?
Gondolni kell arra, hogy harckocsiknak nagy mennyiségű utánpótlásra van szüksége. Elsősorban üzemanyagra, lőszerre és alkatrészekre. Ha védelemben dolgoznak, kûlönböző műszaki eszközökre is szükség van.Ezen felül kell élelmiszer, viz, orvosi ellátàs. Mindennek ott kell rendelkezésre àllnia, ahol a harckocsik vannak. Nehéziti a helyzetet, hogy a harckocsik csak rövid ideig vannak egy helyen, a logisztikának követni kell őket.
6.Hogyan reagàlnak az oroszok?
Nyitnak egy új frontot Beloruszból? Meg több embert mobilizàlnak? Korlátolt lépéseket tesznek NATO terület ellen? Taktikus atom fegyverekhez nyúlnak?
7.És a politika?
Mennyi politikai tőkét hajlandóak a kûlönböző orszàgok, politikusok és a lakósság, Ukrajna támogatásában fektetni? És meddig?
Hosszú tàvra nézve talán ez a kérdés a legfontosabb.
 
Status
Not open for further replies.