[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 476
10 016
113
Már leírtam néhányszor (de valamiért mindig törlésre kerül), hogy egy vesztes Ukrajna nekünk nem lesz túl jó. Itt fog állni a határainkon egy frusztrált és bosszúszomjas, de a NATO révén viszonylag jól felszerelt, harcedzett és a miénknél sokkal erősebb hadsereg, akiknek gyorsan új ellenséget kell találni, különben a saját kormányuk ellen fordulhatnak. És itt vagyunk mi magyarok bűnbaknak, az oroszok után a legutáltabb nemzet az ukránok szemében. Casus bellit könnyű lesz találni, és abban a bizonyos 5. cikkelyes védőernyőben sem vagyok olyan biztos, hiszen a NATO többi tagállamában is mi vagyunk a rosszfiúk. Szóval jó lesz tényleg egy kicsit összeszedni magunkat, mert hamar kéksárga foltok lesznek a szemünk alatt...
Most konkrétan hogy gondolod? Rúgjuk el Putyint és legyünk jófiúk vagy fegyverkezzünk annyira, hogy az ukrán hadsereget is lenyomjuk?
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 794
25 381
113
Itt fog állni a határainkon egy frusztrált és bosszúszomjas, de a NATO révén viszonylag jól felszerelt, harcedzett és a miénknél sokkal erősebb hadsereg, akiknek gyorsan új ellenséget kell találni, különben a saját kormányuk ellen fordulhatnak.
A vesztes Ukrajnának semmi köze nem lesz a NATO-hoz, pont azért mert veszít! Nem fognak a ruszkik még egyszer fércmunkát végezni!
..
plusz:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 954
78 229
113
Twitteres videón látszik, hogy a Wagner elkezdte visszaszállítani az ukrán halottakat az ukránoknak. Azt mondta a bácsi, hogy legalább 4-5 körben tudják elszállítani a halottakat körönként 20 teherautóval. Ez teherautónként vagy 40 koporsót jelent, mert a videóban jól látszik, hogy agyig vannak rakva a platók koporsókkal. Számoljunk, legyen 4,5 kör (ez a középértéke 4-5 körnek) 20 teherautóval ami 90 teherautónyi hulla. 90x40 az meg egy dandárnyi katona...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 476
46 629
113

Orosz-ukrán háború: A világvérszivattyú​


Hosszú elemzés, címszavai:

Verdun Redux​

Kérem, uram, szeretnék még egy kicsit​

Először is a tüzérség.​

Királyságom egy tankért​

Összegzés: Egy állam halála​

Coda: Megjegyzés a puccsokról​

 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 541
18 580
113
Twitteres videón látszik, hogy a Wagner elkezdte visszaszállítani az ukrán halottakat az ukránoknak. Azt mondta a bácsi, hogy legalább 4-5 körben tudják elszállítani a halottakat körönként 20 teherautóval. Ez teherautónként vagy 40 koporsót jelent, mert a videóban jól látszik, hogy agyig vannak rakva a platók koporsókkal. Számoljunk, legyen 4,5 kör (ez a középértéke 4-5 körnek) 20 teherautóval ami 90 teherautónyi hulla. 90x40 az meg egy dandárnyi katona...
És mennyit vittek el az elején no meg mennyit temettek jeltelen sírba vagy hantoltak el gödörbe! Durva! És ez csak egy az 1200 km-es fronton! No szóval ennyit az ukrán kamu 12-20 ezres veszteségeikről!
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 761
48 022
113
Az utolsó 3 másodpercben az ott egy gerincoszlop a földön, némi borda csonkokkal?
:eek:
Ahogy a twitter hozzászólás is megjegyzi: ezek a szerencsétlenek a hónapok óta ott oszladozó bajtársaik mellett harcoltak.

Mindeközben ma is úgy 5 ukrán rendszámú prémium SUVot láttam az M1-en osztrák sípályák felé menekülni, sílécekkel a tetőcsomagtartón, kb 45 perc alatt.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 632
55 476
113

Orosz-ukrán háború: A világvérszivattyú​


Hosszú elemzés, címszavai:

Verdun Redux​

Kérem, uram, szeretnék még egy kicsit​

Először is a tüzérség.​

Királyságom egy tankért​

Összegzés: Egy állam halála​

Coda: Megjegyzés a puccsokról​

Nagyon jó, higgadtan
érvelő elemzés. Megerősiti az itt is elhangzott véleményt, hogy az oroszok veszik maguknak az időt, hogy kiválasszák azt a területet,ahol képesek akaratukat rákényszeriteni az ellenfélre.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Ugye ez valami vicc? 10-12 ezer ukrán halott! 100-120 ezer orosz! És ezt valaki elhiszi!? Az év vicc!
Az ukrán-párti olvtársak némelyike elhiszi
Ciprus is varial...
Csak akkor adja a T 80U tankjait az ukranoknak, ha csakis a gorogoktol es nem mastol kap helyettuk Leo2-t.
Gondolom a 40 eves Leo2 A4 nekik sem kell a gorogoktol, valami A6 HEL mar inkabb. A bibi csak az hogy a gorogok novelni akarjak a torokok miatt a Leo2 allomanyukat es nem csokkenteni. Gondolom mert ha Edoganek nekiallnak sorozatgyartani az Altayt akkor a gorogok nagyon lemaradnak. Raadasul van vagy 100 db Noé idejebol valo M48, Leo 1,meg M60, amit surgosen cserelni kell.
Én se adnám oda a legütőképesebb harckocsijaimat. Van AMX-30 is :D

Mely országok szállíthatnak Ukrajnát Leopard 2 harckocsikkal és miért?​

 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 439
7 141
113
ez megint a donbaszban is látható napi párszáz méteres - egykét kilométeres csigaszerű de legalább monoton előre haladó tempó
de lehet hogy ennek van realitása a nagy koncentrációkkal végrehajtott nagyívű offenzívák helyett, mert a koncentrációkat - legyen az humán erőforrás vagy lőszerraktár - kiszedik a himarsok, ha nyolcvan kilométerről kell apránként hurcolni az utánpótlást akkor nem tudnak jobban haladni
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 124
9 197
113
Na ilyenkor gondolom azt, hogy barcsak a leheto legtobb oreg szar M113-az, Bradleyt es egyebeket kuldene a nyugat es tenne ezt egeszen addig, amig ezeknek a rohadekoknak az irmagja is el nem pusztul a harcokban. Nagyon nem lesz nekunk jo magyaroknak kulonben.
100%, hogy ha kiporolják őket az oroszok nekünk fognak esni. Ezért se értem, hogy mit keresnek pl itt is az ukrán fanok? Normális ez? Úgy, hogy zsigerből gyűlölnek bennünket...
 

TID

Well-Known Member
2022. március 2.
113
847
93
Úgy tűnik hogy miután Arestovich lemondott vagy lemondatták elkezdett egy kicsit őszintébben beszélni. Bővebben a videóban.

 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
320
2 944
93
Zaporozsje – halpusztulás a Dnyeperben és a korrupt hivatalnokok thaiföldi útjai

Dmitrij Kovalevics, Ukraina.ru, 2023. január 20.

https://ukraina.ru/20230120/1042765963.html

1029108995_0:49:1920:1129_640x0_80_0_0_057aa835a533de5ad0900e8be395e95e.jpg.webp


A frontvonalban lévő, egyelőre Kijev fennhatósága alatt álló Zaporozsje városában az újévi ünnepek után is folytatódik a férfiak összefogdosása az Ukrán Fegyveres Erők veszteségeinek pótlására, a város határain belül pedig egy súlyos környezeti katasztrófa zajlik, mely Dnyeper vízszintjének hirtelen megváltoztatásával van összefüggésben.

Eközben a városban egyre szűkebbek az áramellátás keretei, ezért január 18-tól, szerdától már két óra után 4,5 órára kapcsolják le a villanyt. Ehhez jönnek még a vészleállítások, tehát a város számos részén éjszakánként csak egy-két órára van fény. A meglévő termelés az áramfogyasztás negyedét sem fedezi – közölte az Ukrenergo cég január 18-án.

A zaporozsjei területi energetikai hatóságok nem zárják ki a teljes áramszünet lehetőségét sem és arra figyelmeztetnek, hogy ebben az esetben a város kazánházai még akkor sem tudják majd biztosítani a lakosság fűtését, ha rendelkezésre állnak a generátorok, mivel azok kapacitása csak az egyes kazánházak fűtésére elegendő.

Tavaly a zaporozsjei területi adminisztráció többször is botrányokba keveredett a humanitárius segélyek nagyarányú elsikkasztásával kapcsolatban. Nyomozás kezdődött a területi közigazgatás köreiben. A sikkasztás egyik fő gyanúsítottja Zlata Nyekraszova, a régió kormányzó-helyettese. Képzelhetjük a zaporozsjeiek meglepetését, amikor az egyik korrupciós botrányban leginkább érintett személy fényképet tett közzé újévi üdüléséről Thaiföldön a regionális adminisztráció más tisztviselőivel együtt.

A kommentekben a zaporozsjeiek azzal vádolják Nyekraszovát, hogy miközben ő fényűző életéről mutat be fényképeket a harcok alatt, honfitársainak többsége nyomorba süllyed. Zlata Nyekraszova válaszul egész sor nacionalista és ruszofób bejegyzést tett közzé az Instagramon, ami Ukrajnában rendszerint védelmet nyújt a korrupciós vádak ellen. Döntő ütőkártyaként publikálta az „amulettet”: Vlagyimir Zelenszkijjel készült fényképét.

nekrasova.jpg

Zlata Nyekraszova (kép: zoda.gov.ua)

A zaporozsjei lakosok a héten felvételeket tettek közzé egy hatalmas halpusztulásról a Dnyeper folyóban – a halak az úgynevezett jégcsapdába kerültek, ahol nincs elég levegő, miután a víz szintje hirtelen zuhant. Több tonna hal rekedt a befagyott csatornákban és ártereken. Az olvadás kezdetével rohadó hal szaga terjeng a városban. Többnyire fiatal kárászok, vörösszárnyú keszegek és pontyok pusztultak el.

A Kahovkai-víztároló vízszintjének meredek csökkenése a Zaporozsjei terület orosz ellenőrzés alatt álló részén is megfigyelhető. A vízszintcsökkenés legvalószínűbb oka az, hogy a Dnyeper mentén lévő vízerőművek generátorainak turbináit teljes kapacitással üzemeltetik, hogy kompenzálják az áramhiányt. Ukrajnának égető szüksége van az áramforrásokra, és a Dnyeper vízerőművei most jelentős segítséget jelentenek. Bár, mint látjuk, ez ökológiai katasztrófát von maga után.

Egyes ukrajnai kommentátorok azt az elképzelést hangoztatják, hogy a Zaporozsjei területen a víz szintjét szándékosan csökkentették le, hogy így a Dnyeper sekélyebb legyen, és az Ukrán Fegyveres Erők (VszU) könnyebben átkelhessenek rajta. Ennek ellenére tény, hogy a vízszint több méteres csökkenése mellett is meglehetősen nehéz lenne hidak nélkül átszállítani a haditechnikát.

Az év elején több légicsapás is érte Zaporozsje városának lakókörzeteit. A hatóságok minden esetben az oroszokat vádolták a VSzU által használt Sz-300-as légvédelmi rakéták kilövésével. Most kitört a botrány, hiszen az otthonukat elvesztett emberek nem kaptak kártérítést, sem alternatív lakhatási lehetőséget, így kénytelenek rokonaiknál meghúzódni. Ezt a zaporozsjei lakosok összehasonlítják az Ukrajna más városaiban az áldozatoknak fizetett kártérítésekkel és azt állítják, hogy mindössze 6000 hrivnyát fizettek nekik lakásuk elvesztéséért, a lakás-helyreállítási program kezdetét pedig 2025-re halasztották, amit valahogy még meg is kellene élniük…

Sőt, továbbra is kapják a már nem létező otthonaik közműszámláit. „Szó sem volt arról, hogy a helyi hatóságok bármilyen kártérítést adjanak a lakásokért. A tévé eljött a házunkba, ahol a helyi hatóságok nyilatkoztak. Akkor olvastam, hogy állítólag volt egy nyilatkozat, mely szerint minden bérlőnek felajánlottak új lakást az elpusztult helyett, de mindenki visszautasította. Állítólag minden lakó kifejezte azon óhaját, hogy megvárja a ház és a lakások helyreállítását. De ez nem így volt. Senki nem ajánlott fel semmit. Mindent csak a média számára rendeztek meg. Hol lakjunk? Az embereknek semmijük sem maradt. Nem is kínáltak fel semmilyen ideiglenes megoldást” – kommentálja a helyzetet Natalja Leleckaja, zaporozsjei lakos.

Zaporozsje lakosainak felajánlották, hogy hagyják el a várost és akkor megkapják a belső áttelepült státuszt, ami 2000 hrivnyás havi segéllyel jár. Emellett a katonai hatóságok időről-időre tájékoztatják a lakosságot az orosz csapatok esetleges újabb offenzívájáról Zaporozsje irányában. A helyi lakosok azonban azt írják, hogy a férfiaknak már meglehetősen nehéz elhagyni a várost anélkül, hogy az egyik ellenőrzőponton az Ukrán Fegyveres Erők soraiban találnák magukat.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 410
113
Szivárognak az orosz veszteség számai is.


Nem megbántva téged, de minden szövetség addig tart, amíg a legerősebb félnek érdeke fűződik hozzá. Vagy komolyan gondolod, h helyettünk Franz, Guido, Johny megpusztul ha ránk törne bárki? Ennyire ne legyél naív (oldalakig sorolhatnám a minket eddig elárult szövetségeket). Ha mi nem védjük meg magunkat, senki nem teszi ezt meg. A harccsoportjaidról meg annyit, h tuti fejből tudják a magyar megyeszékhelyeket (helyismeret) és tuti sokat hezitálnának, h Mari nénivel együtt lőjék e szét a házat (empátia), ha úgy kényelmesebb. Bicikli belsőn kívül, ez a véleményem.


Ezt az oroszok mondták?
Akkor miért hagyják, hogy a gyenge balti államok így packázzanak velük?
Az 5. cikk nem komoly. Segíts nekik, szólj, hogy nincs is NATO.

Amúgy nem csak minket védenek, hanem magukat is. Lehet, hogy ide lassabban jönnének, ez igaz.
 
Last edited by a moderator:

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
346
2 014
93
Már leírtam néhányszor (de valamiért mindig törlésre kerül), hogy egy vesztes Ukrajna nekünk nem lesz túl jó. Itt fog állni a határainkon egy frusztrált és bosszúszomjas, de a NATO révén viszonylag jól felszerelt, harcedzett és a miénknél sokkal erősebb hadsereg, akiknek gyorsan új ellenséget kell találni, különben a saját kormányuk ellen fordulhatnak. És itt vagyunk mi magyarok bűnbaknak, az oroszok után a legutáltabb nemzet az ukránok szemében. Casus bellit könnyű lesz találni, és abban a bizonyos 5. cikkelyes védőernyőben sem vagyok olyan biztos, hiszen a NATO többi tagállamában is mi vagyunk a rosszfiúk. Szóval jó lesz tényleg egy kicsit összeszedni magunkat, mert hamar kéksárga foltok lesznek a szemünk alatt...
Mint korábban írtam, az orosz alkkotmányba való bejegyzéssel az oroszok megteremtették a saját jogalapjukat Herszon, és a többi terület elfoglalására, ha nem most, akkor máskor. Visszafele is igaz ez, az ukránok belátható időn belül nem fogják elfogadni a területvesztést, (Lásd Trianon, száz év) Az oroszok tisztában vannak vele, hogy nem lesz elég a fenti területeket elfoglalni és biztosítani, mert a maradék Ukrajna, ha nem most, akkor máskor, de támadni fog.
Ezért gondolom, hogy ez egy borzasztó hosszú háború lesz, és vagy Kijev-nél, vagy a magyar határnál fog véget érni, mérhetetlen szenvedést okozva mindenkinek.