[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 712
15 496
113
Az, hogy Oroszország esetleg kitakarodik Ukrajna egyötödéről azért még messze nem a világvége, ezt felesleges is habosítani. Gondolom Putyin elvtárs se Moszkva és Szentpétervár füstölgő romjain szeretne uralkodni. Ahogy Amerika se atomozott Vietnámban, ahogy Irakban illetve Afganisztánban se. Bakhmut semmivel sem ér többet mint Kabul, vagy bármelyik random afgán vagy iraki szarfészek, erre mérget vehetsz.
Mondjuk az oroszoknak a Donbassz, a Krím, az Azovi-tenger és a Földközi-tenger irányításának kérdése baromira nincs egy lapon az amerikaiak vietnámi expedíciójával. Azért ne legyünk már süsük, ezt a háborút nem veszíthetik el az oroszok! Orosz szempontból jogilag már a 4 ukrán megye a Föderáció része, ha ezt veszni hagyják, akkor Oroszország államisága kérdőjeleződik meg!!!
Komolyan beteges, ahogy egyesek (sajnos orosz részről is) mennyire várják az eszkalációt.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Mondjuk az oroszoknak a Donbassz, a Krím, az Azovi-tenger és a Földközi-tenger irányításának kérdése baromira nincs egy lapon az amerikaiak vietnámi expedíciójával. Azért ne legyünk már süsük, ezt a háborút nem veszíthetik el az oroszok! Orosz szempontból jogilag már a 4 ukrán megye a Föderáció része, ha ezt veszni hagyják, akkor Oroszország államisága kérdőjeleződik meg!!!
Komolyan beteges, ahogy egyesek (sajnos orosz részről is) mennyire várják az eszkalációt.
Én pont azt mondom, hogy fölösleges mindenben eszkalációt látni, Bakhmut és szaros 100 nyugati tank nem eszkalációs szint. Egy háborúban az ellenség visszalő. Továbbá fegyvereket illetve támogatást is próbál szerezni, ahonnan csak tud: többnyire egy harmadik féltől. Aki ezzel nem számol előre, az elég balfasz stratéga.

A négy ukrán megye de jure einstandolása meg az ebül szerzett jószág esete. De hozzáteszem de facto még a 4 megye sincs meg teljesen, ennélfogva kabaré erre hivatkozni. Na, hát kábé ennyire kell ezeket Oroszország örökkön-örökké elidegeníthetetlen területeként komolyan venni. Az orosz államiság nem ennek a mindössze pár hónapja de jure elbirtokolt nagyjából 100 ezer km2-en áll vagy bukik, annak szavatolására van még vagy 17 millió km2, amit senki sem vitat, illetve nem is fenyeget.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 032
113
Ez a háború azzal az elképzeléssel indult, hogy Oroszország hadserege nagyon erős, gazdasága pedig nagyon gyenge. Azt hittük, hogy Ukrajnát katonailag az oroszok, Oroszországot pedig gazdaságilag a Nyugat fogja szétzúzni. De éppen az ellenkezője történt.

Világos azonban, hogy a konfliktus azáltal, hogy korlátozott területi háborúból globális gazdasági konfrontációvá vált az egész Nyugat és a Kína által támogatott Oroszország között, világháborúvá vált. Még akkor is, ha a korábbi világháborúkhoz képest alacsony a katonai erőszak mértéke.

Az antropológus szerint azt, hogy ténylegesen háborúba léptünk, az infláción és a hiányon keresztül érezzük meg.

Azok, akik a háború előestéjén Ukrajnával foglalkoztak, nem egy születőben lévő demokráciát, hanem egy hanyatló társadalmat és egy, a bukás felé tartó államot láttak benne. Olyan kérdések merültek fel, hogy vajon Ukrajna 10 vagy 15 millió embert veszített-e el a függetlensége óta? Ezt egyébként lehetetlen megmondani, ugyanis Ukrajnában 2001 óta nem volt népszámlálás, ami pedig annak a jele, hogy egy, a valóságtól félő társadalomról van szó. Azt hiszem, a Kreml számítása az volt, hogy ez a hanyatló társadalom az első sokkhatásra összeomlik, vagy akár úgy is reagálhat, hogy „Isten hozott szent Oroszország-anyácska”. De éppen ellenkezőleg, az derült ki, hogy egy hanyatló társadalom külső pénzügyi és katonai források segítségével egyfajta egyensúlyt, sőt, horizontot, reményt találhat a háborúban. Sem az oroszok, sem más nem láthatta ezt előre.

John Mearsheimer amerikai geopolitikus elemzésével értek egyet, aki szerint Ukrajna hadseregét már legalább 2014 óta a NATO katonái (amerikai, brit és lengyel) vették a kezükbe, ezért de facto Ukrajna a NATO tagja. Az oroszok pedig bejelentették, hogy soha nem fogják eltűrni, hogy Ukrajna a NATO tagja legyen. Az oroszok tehát (ahogy Putyin a támadás előtti napon elmondta) védekező és megelőző jelleggel folytatják a háborút. Mearsheimer hozzátette, hogy semmi okunk nincs annak örülni, hogy az oroszok nehézségekbe ütköztek, mert ez számukra egzisztenciális kérdés, tehát minél nehezebb nekik, annál keményebben fognak küzdeni. Ez az elemzés igaznak tűnik, de egy kiegészítést és egy kritikai megjegyzést hadd fűzzek Mearsheimer elemzéséhez.

Ami a kiegészítést illeti, amikor Mearsheimer azt mondja, hogy Ukrajna de facto tagja volt a NATO-nak, nem megy elég messzire. Németország és Franciaország kevésbé jelentős partnerekké váltak a NATO-ban, és nem voltak tisztában azzal, hogy mi történik Ukrajnában katonai szempontból. Kritizáltuk a francia és német naivitást, mert kormányaink nem hittek az orosz invázió lehetőségében. Viszont nem tudták azt, hogy az amerikaiak, a britek és a lengyelek megengedhetik Ukrajnának, hogy egy kiterjedő háborút folytathasson. Washington-London-Varsó-Kijev lett a NATO alapvető tengelye mostanra.

Todd így látja: "Ha az orosz gazdaság a végtelenségig ellenállna a szankcióknak, és sikerülne kimerítenie az európai gazdaságot, miközben saját maga Kína támogatásával túlélné, akkor az USA monetáris és pénzügyi ellenőrzése a világ felett összeomlana, és ezzel együtt az USA azon képessége is, hogy a „semmiből” (azaz nulla erőfeszítéssel) finanszírozza hatalmas kereskedelmi deficitjét. Ez a háború tehát mégis csak egzisztenciális jelentőségűvé vált az USA számára is. Nem tudnak kivonulni a konfliktusból, mint ahogy Oroszország sem, nem tudják elengedni azt. Ezért vagyunk most egy végtelenített háborúban, egy olyan összecsapásban, amelynek a végén vagy az egyik, vagy a másik omlik össze. Többek között a kínaiak, az indiaiak és a szaúdiak is kárörvendve figyelnek."

Ezért kellene egy Huxit/"kiugrás" a BRICS-csapatba, akik kisujból ki tudnak bennünket segíteni a várható USA/EU pénzügyi támadás során!
..."csak" a létük --atomháború-- múlik rajta, csak megéri nekik!

Ezzel időt nyerünk, és: "... aki időt nyer, életet nyer!" Ezalatt fogy a levegő az amcsik körül!
Utána kell egy másik lépés: Mexikó, Venezuela körül, és/vagy Kína-szövetséges XY-szigetállam Ausztrália körül, támaszponttal ... :eek:

Bármi, gyakorlatilag, ami zavarja/változtatja a jelenlegi forgatókönyv körülményeit! Ennél rosszabb alig lehet !!!

Időt kell nyerni!!!

U.I.: A BRICS-nek ki kellene dolgozni egy "menekülő útvonalat" MINDKÉT FÉL --orosz-amerikai- józan hatalmi csoportjainak!

Ezen múlik MINDEN! ...szerintem!


Időt ynernim + a kilépési lehetőség!!!


.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
Ezért kellene egy Huxit/"kiugrás" a BRICS-csapatba, akik kisujból ki tudnak bennünket segíteni a várható USA/EU pénzügyi támadás során!
..."csak" a létük --atomháború-- múlik rajta, csak megéri nekik!

Ezzel időt nyerünk, és: "... aki időt nyer, életet nyer!" Ezalatt fogy a levegő az amcsik körül!
Utána kell egy másik lépés: Mexikó, Venezuela körül, és/vagy Kína-szövetséges XY-szigetállam Ausztrália körül, támaszponttal ... :eek:

Bármi, gyakorlatilag, ami zavarja/változtatja a jelenlegi forgatókönyv körülményeit! Ennél rosszabb alig lehet !!!

Időt kell nyerni!!!

U.I.: A BRICS-nek ki kellene dolgozni egy "menekülő útvonalat" MINDKÉT FÉL --orosz-amerikai- józan hatalmi csoportjainak!

Ezen múlik MINDEN! ...szerintem!


Időt ynernim + a kilépési lehetőség!!!


.
Salamon-szigetek megpróbálta, mire az USA invázióval fenyegette meg, hogy ha szerződni mernek Kínával arra, hogy az ott támaszpontot építsen, akkor az USA megszállja a szigeteket, merthogy stratégiai érdeke/nemzetbiztonság meg stb stb. Az, Marshall szigetektől 2e, Hawaiitól 6e amerikától 10e km-re. Hol is van ilyenkor a mantra, hogy szuverén ország, ahhoz csatlakozik, azzal szövetkezik, akit akar, még a szomszédnak sincs ebbe beleszólása.

@aquarell
Sting minden, csak nem túlhájpolt, de ez mindegy. A lényeg csan annyi, hogy még a békeangyal, popzenei aktivista (Sting 80-as évek közepe, második fele) gondolkodásában is megtalálható ez az elborult gondolkodás, hogy van 2 szembenálló fél amelyik kölcsönösen fenyegeti egymást, de ugye a másik az maga a gonosz birodalma, mi a történelem jó oldalán vagyunk, békét akarunk, és egyetlen reményünk arra, hogy hátha még azok a náci orkok is abban a szörnyű országban szeretik a gyerekeiket, mert ha igen, akkor nem lesz katasztrófa.
De a kontextus volt a lényeg amúgy: megénekeltetheted dzsászint bíberrel meg az összes kortárs bohóccal, hogy az oroszok is szeretik a gyerekeiket, ők is emberek, 30 év olyan agymosás, aminek a végeredménye 1mrd orosz vért akaró zombi, nem fog egycsapásra eltűnni.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 032
113

Én üdvözölném ezt az eseményt, mert "Zavar az Erőben..", ami az amcsik "Európát beáldozzuk és/de a Világ Ura maradunk!" forgatókönyv körülményeit változtatná!

Egy --háttérből BRICS-támogatott-- Huxit + semlegesség/BRICS-belépés jól illeszkedne ehhez egy "Körülmények-változtatása/Idő-nyerés a túlélésért" néven összefoglalható alternatívába!!!

.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 134
12 035
113

Én üdvözölném ezt az eseményt, mert "Zavar az Erőben..", ami az amcsik "Európát beáldozzuk és/de a Világ Ura maradunk!" forgatókönyv körülményeit változtatná!

Egy --háttérből BRICS-támogatott-- Huxit + semlegesség/BRICS-belépés jól illeszkedne ehhez egy "Körülmények-változtatása/Idő-nyerés a túlélésért" néven összefoglalható alternatívába!!!

.
A OTAN törököt fogott. Engedné de nem tudja, a török meg nem fog kilépni, nem hüje, kirúghatják de az meg a OTAN végét jelentené, széthullana mint egy kártya vár.
Természetesen egy nyílt orosz-nato háború érdekes helyzetett teremthet, de akkor inkább semleges.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 996
32 335
113
A OTAN törököt fogott. Engedné de nem tudja, a török meg nem fog kilépni, nem hüje, kirúghatják de az meg a OTAN végét jelentené, széthullana mint egy kártya vár.
Természetesen egy nyílt orosz-nato háború érdekes helyzetett teremthet, de akkor inkább semleges.


Ezért kellene egy Huxit/"kiugrás" a BRICS-csapatba, akik kisujból ki tudnak bennünket segíteni a várható USA/EU pénzügyi támadás során!
..."csak" a létük --atomháború-- múlik rajta, csak megéri nekik!

Le van írva a Todd-féle elemzésben, hogy miért nem tehetjük, miért szűkül a mozgástér a minimálisnál is kevesebbre. A törököket elengedik (ők nem Európa):

"Európában és Japánban nem, [..] az Egyesült Államok megerősíti a hatalmát eredeti protektorátusaiban. az amerikai birodalom a második világháború végén alakult ki Németország és Japán meghódításával, amelyek ma is protektorátusok. Ahogy az amerikai rendszer zsugorodik, úgy nehezedik egyre nagyobb teher a protektorátusok helyi elitjére (és ide sorolom Európa egészét). Elsőként az angolok és az ausztrálok veszítik el minden nemzeti autonómiájukat (vagy már el is veszítették). Az internet olyan intenzív emberi interakciókat és kapcsolódásokat hozott létre az angolszász szférában az Egyesült Államokkal, hogy a tudományos, média- és művészeti elitjüket úgyszólván annektálták. Nemzeti nyelveink némileg védenek bennünket az európai kontinensen, de autonómiánk jelentős mértékben és gyors ütemben csökken."
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 977
14 032
113
Le van írva a Todd-féle elemzésben, hogy miért nem tehetjük, miért szűkül a mozgástér a minimálisnál is kevesebbre. A törököket elengedik (ők nem Európa):

"Európában és Japánban nem, [..] az Egyesült Államok megerősíti a hatalmát eredeti protektorátusaiban. az amerikai birodalom a második világháború végén alakult ki Németország és Japán meghódításával, amelyek ma is protektorátusok. Ahogy az amerikai rendszer zsugorodik, úgy nehezedik egyre nagyobb teher a protektorátusok helyi elitjére (és ide sorolom Európa egészét). Elsőként az angolok és az ausztrálok veszítik el minden nemzeti autonómiájukat (vagy már el is veszítették). Az internet olyan intenzív emberi interakciókat és kapcsolódásokat hozott létre az angolszász szférában az Egyesült Államokkal, hogy a tudományos, média- és művészeti elitjüket úgyszólván annektálták. Nemzeti nyelveink némileg védenek bennünket az európai kontinensen, de autonómiánk jelentős mértékben és gyors ütemben csökken."


"Le van írva..."
:D
:D
:D
:D
:D
...ééés ???

Az erdős-tanmesés halál-listára is le van írva a Nyúl neve... :oops:
Ha Todd leírta, hogy: "...és várd meg amíg vágóhídra hajtunk az ukránok után!" ,akkor megvárod???
...csak' mert ez van benne!

Sok "örök érvényű"(-nek tűnő) leírt dolog van/volt/lesz...
Asszem' ilyen kétdés megoldásának a sikeres módját meséli az ókori történet a csomóról "vmi" Gordiuszban... :oops:

Az tud "kanyarban előzni! aki jókor rúgja fel a már idejét múlt "örök érvényű" szabályokat! :p

.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 134
12 035
113
Le van írva a Todd-féle elemzésben, hogy miért nem tehetjük, miért szűkül a mozgástér a minimálisnál is kevesebbre. A törököket elengedik (ők nem Európa):

"Európában és Japánban nem, [..] az Egyesült Államok megerősíti a hatalmát eredeti protektorátusaiban. az amerikai birodalom a második világháború végén alakult ki Németország és Japán meghódításával, amelyek ma is protektorátusok. Ahogy az amerikai rendszer zsugorodik, úgy nehezedik egyre nagyobb teher a protektorátusok helyi elitjére (és ide sorolom Európa egészét). Elsőként az angolok és az ausztrálok veszítik el minden nemzeti autonómiájukat (vagy már el is veszítették). Az internet olyan intenzív emberi interakciókat és kapcsolódásokat hozott létre az angolszász szférában az Egyesült Államokkal, hogy a tudományos, média- és művészeti elitjüket úgyszólván annektálták. Nemzeti nyelveink némileg védenek bennünket az európai kontinensen, de autonómiánk jelentős mértékben és gyors ütemben csökken."

Senkit nem lehet kirúgni a OTAN-ból.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Le van írva a Todd-féle elemzésben, hogy miért nem tehetjük, miért szűkül a mozgástér a minimálisnál is kevesebbre. A törököket elengedik (ők nem Európa):

"Európában és Japánban nem, [..] az Egyesült Államok megerősíti a hatalmát eredeti protektorátusaiban. az amerikai birodalom a második világháború végén alakult ki Németország és Japán meghódításával, amelyek ma is protektorátusok. Ahogy az amerikai rendszer zsugorodik, úgy nehezedik egyre nagyobb teher a protektorátusok helyi elitjére (és ide sorolom Európa egészét). Elsőként az angolok és az ausztrálok veszítik el minden nemzeti autonómiájukat (vagy már el is veszítették). Az internet olyan intenzív emberi interakciókat és kapcsolódásokat hozott létre az angolszász szférában az Egyesült Államokkal, hogy a tudományos, média- és művészeti elitjüket úgyszólván annektálták. Nemzeti nyelveink némileg védenek bennünket az európai kontinensen, de autonómiánk jelentős mértékben és gyors ütemben csökken."
"Le van írva a Todd-féle elemzésben, hogy miért nem tehetjük, miért szűkül a mozgástér a minimálisnál is kevesebbre. A törököket elengedik (ők nem Európa):

"Európában és Japánban nem, [..] az Egyesült Államok megerősíti a hatalmát eredeti protektorátusaiban. az amerikai birodalom a második világháború végén alakult ki Németország és Japán meghódításával, amelyek ma is protektorátusok."


Na ez az. Mi soha nem voltunk amerikai protektorátus (ha csak nem annak tekintjük az elmúlt 16 évet), ahogy a többi k-európai ország sem. Addig kellene menekülni, amíg még lehet. Talán ez az ukrán háború erre is választ ad, ha mi magyarok már erre sem vagyunk képesek.
És igen. Ki kellene lépni az atlantista/angolszász kócerájból (EU, NATO). Csak az a baj, hogy amíg az orosz nem jön el Záhonyig, nem csak gazdaságilag, hanem katonailag is célpontok lennénk a nyugatnak.
Első sorban a románt, ukránz (esetleg szlovákot) uszítaná ránk a "szövetségesünk".
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 996
32 335
113

Senkit nem lehet kirúgni a OTAN-ból.

Franciaország sem lépett ki, csak De Gaulle óta a közelmúltig gyakorlatilag nem vett részt benne ténylegesen.
Ceausescu sem lépett ki a Varsói Szerződésből. Csak gyakorlatilag kivonult a katonai szervezetből, ahogy De Gaulle a NATO-ból.
Gheorghiu-Dej előtte elintézte a szovjet csapatok kivonását, 1968-ban pedig Ceausescu mögött állt volna a román nép, ha inváziót hajtott volna végre a VSZ.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Gheorghiu-Dej előtte elintézte a szovjet csapatok kivonását, 1968-ban pedig Ceausescu mögött állt volna a román nép, ha inváziót hajtott volna végre a VSZ.
Álom álom édes álom.
Aztán sokra ment volna a hős román nép az egész VSZ-el szemben. Kb. egy hétig bírták volna. Szerintem te kevered őket a spártaiakkal :) !
Egyébként a nyugat pedig éppen úgy nem avatkozott volna be, mint Mo. esetében, 1956-ban;)!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 996
32 335
113
Álom álom édes álom.
Aztán sokra ment volna a hős román nép az egész VSZ-el szemben. Kb. egy hétig bírták volna. Szerintem te kevered őket a spártaiakkal :) !
Egyébként a nyugat pedig éppen úgy nem avatkozott volna be, mint Mo. esetében, 1956-ban;)!

Valamiért mégis úgy döntöttek Brezsnyevék, hogy eltűrik a román különutasságot, egy Csehszlovákia elég volt. Persze megvolt az oka, a román sztálinista vonal nem fenyegetett bomlasztással az egész tömbben. Ahogy Szuvorov írta, a szovjet-román határon senki sem akart volna kiszökni a "szabadságba".
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Valamiért mégis úgy döntöttek Brezsnyevék, hogy eltűrik a román különutasságot, egy Csehszlovákia elég volt. Persze megvolt az oka, a román sztálinista vonal nem fenyegetett bomlasztással az egész tömbben. Ahogy Szuvorov írta, a szovjet-román határon senki sem akart volna kiszökni a "szabadságba".
Na még az is oka volt annak, hogy a román kűlönutaskodást elnézte a SZU, hogy kellett egy látszatlázadó VSz ország, akit a nyugat majd hálából a keblére ölel és esetleg még segíti is ezzel azzal (pl. a COCOM lista egyes darabajihoz hozzá juttatja). Pacsepa a Vörös horizontban leírja, hogy az egész Csehszlovák lerohanás hogy alakult. Eleinte a románok őszintén ellenkeztek, de aztán, hogy Moszkva befenyítette őket, előadták, hogy csak a nyugathoz való beépülés okán adták elő a különutas szereplőt. Nem tudom, hogy Moszkva ezt elhitte-e, de tény, hogy ezután jelent meg Nixon Ro.-ban.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 819
30 426
113
Na még az is oka volt annak, hogy a román kűlönutaskodást elnézte a SZU, hogy kellett egy látszatlázadó VSz ország, akit a nyugat majd hálából a keblére ölel és esetleg még segíti is ezzel azzal (pl. a COCOM lista egyes darabajihoz hozzá juttatja). Pacsepa a Vörös horizontban leírja, hogy az egész Csehszlovák lerohanás hogy alakult. Eleinte a románok őszintén ellenkeztek, de aztán, hogy Moszkva befenyítette őket, előadták, hogy csak a nyugathoz való beépülés okán adták elő a különutas szereplőt. Nem tudom, hogy Moszkva ezt elhitte-e, de tény, hogy ezután jelent meg Nixon Ro.-ban.
Meg még ott volt Tito a láncos kutya....
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 819
30 426
113
 
Status
Not open for further replies.