[BIZTPOL] A nagy sakktábla

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 079
10 233
113
ChatGPT-vel kapcsolatban szerintem sokan tényleg valami olyasmire gondolnak, hogy itt a skynet és beindul a szingularitás.

Valóságban egy dialógus ML szoftver. https://openai.com/blog/chatgpt/
"We trained this model using Reinforcement Learning from Human Feedback (RLHF), using the same methods as InstructGPT, but with slight differences in the data collection setup. We trained an initial model using supervised fine-tuning: human AI trainers provided conversations in which they played both sides—the user and an AI assistant. We gave the trainers access to model-written suggestions to help them compose their responses. We mixed this new dialogue dataset with the InstructGPT dataset, which we transformed into a dialogue format."

Szóval egy csapat AI trainer figyelte az adatokat, kiképezte az AI-t a dialógus beszélgetésre és ezekben a beszélgetés képzések alatt felváltva cseréltek szerepet a kérdező-válaszol tekintetében. Szóval a szoftver nem érti meg valójában, hogy mit kérdezel, csak utánozza azokat a beszélgetéseket, melyeket az AI és az oktatói korábban vele folytattak. Kapott a szoftver egy rakás dialógus dataset-et, majd összekeverték ezt InstructGPT datasettel és átalakították egy dialógus formátumra.

"To create a reward model for reinforcement learning, we needed to collect comparison data, which consisted of two or more model responses ranked by quality. To collect this data, we took conversations that AI trainers had with the chatbot. We randomly selected a model-written message, sampled several alternative completions, and had AI trainers rank them. Using these reward models, we can fine-tune the model using Proximal Policy Optimization. We performed several iterations of this process."

Az ML igazából egy minta felésmerés, nincs mögötte valós gondolat vagy interakció. Olyan mintát keres a szoftver ami, kb. megfelelő minta lenne és ahhoz próbálja illeszteni.

Ő Az Open AI egyik dolgozója, aki írja, hogy mennyire messze vagyunk az általános mesterséges intelligenciától. Rohadt messze és ebbe az irányba nem is igazán lehet tovább menni.
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">interesting to me how many of the ChatGPT takes are either &quot;this is AGI&quot; (obviously not close, lol) or &quot;this approach can&#39;t really go that much further&quot;.<br><br>trust the exponential. flat looking backwards, vertical looking forwards.</p>&mdash; Sam Altman (@sama) <a href=" ">December 3, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Az adathalom amiből képezték 1 vagy 2 éves, elavult, nem tud semmilyen előre jelző válaszokat, következtetéseket adni. Továbbá direkt úgy állították, hogy ahol még rövid válasz is elég lenne, ott is hosszan válaszoljon, kicsit wikipédia szerűen, amitől okos AI-nak tűnhet és mindenképp válaszol valamit, attól függetlenül, hogy tudja a választ e vagy nem.

Limitations​

 • ChatGPT sometimes writes plausible-sounding but incorrect or nonsensical answers. Fixing this issue is challenging, as: (1) during RL training, there’s currently no source of truth; (2) training the model to be more cautious causes it to decline questions that it can answer correctly; and (3) supervised training misleads the model because the ideal answer depends on what the model knows, rather than what the human demonstrator knows.
 • ChatGPT is sensitive to tweaks to the input phrasing or attempting the same prompt multiple times. For example, given one phrasing of a question, the model can claim to not know the answer, but given a slight rephrase, can answer correctly.
 • The model is often excessively verbose and overuses certain phrases, such as restating that it’s a language model trained by OpenAI. These issues arise from biases in the training data (trainers prefer longer answers that look more comprehensive) and well-known over-optimization issues.12
 • Ideally, the model would ask clarifying questions when the user provided an ambiguous query. Instead, our current models usually guess what the user intended.
 • While we’ve made efforts to make the model refuse inappropriate requests, it will sometimes respond to harmful instructions or exhibit biased behavior. We’re using the Moderation API to warn or block certain types of unsafe content, but we expect it to have some false negatives and positives for now. We’re eager to collect user feedback to aid our ongoing work to improve this system.
A párhuzam nyilvánvaló...
A hülyeséggel etetett AI hülyeségeket beszél.
A médiatáppal etetett "fogyasztó" ugyanazt hányja vissza....
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Nem lesz ebből Nato csatlakozás valszeg a svédek sem nagyon akarják, de színlelni kell! :D :oops:
A hülye Finnekre leszek kíváncsi mennyire fogják nyomatni mennyire erős az Ami gazda ott.:rolleyes:

Te ismersz amúgy afféle "hülye" finneket? Már csak azért, mert nekem akad egy finn cimbim és már a múltkori, számomra a finnek tekintetében a mostanihoz hasonlóan erősen megalapozatlannak tűnő kommented-véleményed után megkérdeztem tőle azt a "ha jönnek az oroszok, akkor most már instant meg fogják adni magukat nekik" dolgot. Persze úgy kérdeztem, hogy lehetőleg ne járassam le a magyarokat a szemében, mert egyelőre még csak az oroszokat és a románokat utálja (na meg Lukán szoktunk együtt röhögni, pláne a favágós performansza óta). Nos, azt mondta, hogy a finnek többsége nagyon egységes ebben és kurvára nem fognak becsicskulni a ruszkiknak, hanem utolsó vérig harcolnának.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 647
113
Te ismersz amúgy afféle "hülye" finneket? Már csak azért, mert nekem akad egy finn cimbim és már a múltkori, számomra a finnek tekintetében a mostanihoz hasonlóan erősen megalapozatlannak tűnő kommented-véleményed után megkérdeztem tőle azt a "ha jönnek az oroszok, akkor most már instant meg fogják adni magukat nekik" dolgot. Persze úgy kérdeztem, hogy lehetőleg ne járassam le a magyarokat a szemében, mert egyelőre még csak az oroszokat és a románokat utálja (na meg Lukán szoktunk együtt röhögni, pláne a favágós performansza óta). Nos, azt mondta, hogy a finnek többsége nagyon egységes ebben és kurvára nem fognak becsicskulni a ruszkiknak, hanem utolsó vérig harcolnának.
Figyelj, Mannerheim marsall leveléből írok ide neked csak hogy értsd amit írtam, ezt a Finn elit fogalmazta meg idestova 80 évvel. Nem hiszem, hogy ez a pragmatikus gondolkozásuk megváltozott volna.
A marsall Hitlernek írta a levelét 1944 ben Finnország kiválásakor. Zanzásítva a lényege.
Ha Finnország elveszíti a háborút akkor nem biztos, hogy megmarad az államisága míg ha Németország, akkor is megmarad nagyhatalomnak.
Remélem átment, de írok egy másik érvet és ebből is sokat tanult a Finn elit szerintem.
A téli (1940 es ) háborúban a Finnek tönkreverték a szovjet erőket és óriási veszteséget okoztak a szovjetúniónak. A szovjet hadvezetés tanult a hibákból és tavaszra áttörte a finn vonalakat és ha a Finnek nem adják meg magukat elfoglalták volna az országot.
Hol volt a hiba, ott hogy amikor a nagy győzelem után nem ültek le rögtön és egy előnyös békét nem kötötték meg. Nem mérték fel, hogy az oroszoknak semmi sem drága a kitűzött cél elérésére!!!

Tehát meghalt egy csomó Finn feleslegesen az elszalasztott kiváló pozícióbóli béketárgyalás miatt.
Ergo nem hiába semlegesek most is az orosz vigyázó szemek alatt, ha benézik akkor újra nem lesz Finnország mint ahogy a történelmükben nem igazán töltöttek sok időt külön országként. Ennyike
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Figyelj, Mannerheim marsall leveléből írok ide neked csak hogy értsd amit írtam, ezt a Finn elit fogalmazta meg idestova 80 évvel. Nem hiszem, hogy ez a pragmatikus gondolkozásuk megváltozott volna.
A marsall Hitlernek írta a levelét 1944 ben Finnország kiválásakor. Zanzásítva a lényege.
Ha Finnország elveszíti a háborút akkor nem biztos, hogy megmarad az államisága míg ha Németország, akkor is megmarad nagyhatalomnak.
Remélem átment, de írok egy másik érvet és ebből is sokat tanult a Finn elit szerintem.
A téli (1940 es ) háborúban a Finnek tönkreverték a szovjet erőket és óriási veszteséget okoztak a szovjetúniónak. A szovjet hadvezetés tanult a hibákból és tavaszra áttörte a finn vonalakat és ha a Finnek nem adják meg magukat elfoglalták volna az országot.
Hol volt a hiba, ott hogy amikor a nagy győzelem után nem ültek le rögtön és egy előnyös békét nem kötötték meg. Nem mérték fel, hogy az oroszoknak semmi sem drága a kitűzött cél elérésére!!!

Tehát meghalt egy csomó Finn feleslegesen az elszalasztott kiváló pozícióbóli béketárgyalás miatt.
Ergo nem hiába semlegesek most is az orosz vigyázó szemek alatt, ha benézik akkor újra nem lesz Finnország mint ahogy a történelmükben nem igazán töltöttek sok időt külön országként. Ennyike

Szerintem is általában eléggé pragmatikusak. És ha hiszed, ha nem, tökre akarja a többségük a NATO-tagságot is. Ugyanis az oroszok eléggé kicsapták náluk a viccrelét az elmúlt évben. Valszeg kiújulhatott a PTSD-jük velük kapcsolatban.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 647
113
Szerintem is általában eléggé pragmatikusak. És ha hiszed, ha nem, tökre akarja a többségük a NATO-tagságot is. Ugyanis az oroszok eléggé kicsapták náluk a viccrelét az elmúlt évben. Valszeg kiújulhatott a PTSD-jük velük kapcsolatban.
Tudod ahogy Kastély Robi mondja mindig. Innen Magyarországról nekem mindegy mit csinálnak a fő újságjaik az is mindegy megmarad e finnország, innen távolról, kívülről reálisan nézem a dolgokat. Csakúgy mint az ukrán háborút. Csak ugye a realista nézőpont ellensége az ami gazdinak!
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 977
53 825
113
Te ismersz amúgy afféle "hülye" finneket? Már csak azért, mert nekem akad egy finn cimbim és már a múltkori, számomra a finnek tekintetében a mostanihoz hasonlóan erősen megalapozatlannak tűnő kommented-véleményed után megkérdeztem tőle azt a "ha jönnek az oroszok, akkor most már instant meg fogják adni magukat nekik" dolgot. Persze úgy kérdeztem, hogy lehetőleg ne járassam le a magyarokat a szemében, mert egyelőre még csak az oroszokat és a románokat utálja (na meg Lukán szoktunk együtt röhögni, pláne a favágós performansza óta). Nos, azt mondta, hogy a finnek többsége nagyon egységes ebben és kurvára nem fognak becsicskulni a ruszkiknak, hanem utolsó vérig harcolnának.
Helyes,kell a pénz yachtokra a vízen túl a pentagon beszállítóinak,ne kíméljék magukat. ;)
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 781
3 235
113
Te ismersz amúgy afféle "hülye" finneket? Már csak azért, mert nekem akad egy finn cimbim és már a múltkori, számomra a finnek tekintetében a mostanihoz hasonlóan erősen megalapozatlannak tűnő kommented-véleményed után megkérdeztem tőle azt a "ha jönnek az oroszok, akkor most már instant meg fogják adni magukat nekik" dolgot. Persze úgy kérdeztem, hogy lehetőleg ne járassam le a magyarokat a szemében, mert egyelőre még csak az oroszokat és a románokat utálja (na meg Lukán szoktunk együtt röhögni, pláne a favágós performansza óta). Nos, azt mondta, hogy a finnek többsége nagyon egységes ebben és kurvára nem fognak becsicskulni a ruszkiknak, hanem utolsó vérig harcolnának.
De miért támadnak meg az oroszok a finneket? Finnország nem Ukrajna? Mit nyernének vele?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 486
44 605
113
De miért támadnak meg az oroszok a finneket? Finnország nem Ukrajna? Mit nyernének vele?
Ez itt a jó kérdés, nem az hogy mennyire harcolnának ebben az esetben a finnek az utolsó vérig!

Nyilván harcolnának keményen a finnek bármilyen külső agresszor ellen, ahogy szerintem mi is, jobb híján.
Arra hogy Oroszország magától, kikényszerítés nélkül megtámadja őket, konkrétan én semmi esélyt nem látok. Ne csináljunk már úgy, mint akik nem látják azt hogy Ukrajna páros lábbal stoplissal szállt bele USA ösztökélésre az oroszokba az előtt, hogy azok sok vicsorgás, évekig tartó figyelmeztetés, ökölrázás után tényleg rábasztak az asztalra!

Ha elkezdenek oroszokat irtani, vegzálni, atomütőerőért, külföldi csapatokért kiáltanak az oroszokkal közös határaikra, akkor, majd AKKOR lesz ennek a kérdésnek relevanciája, hogy mennyire hajlandó elmenni egy átlag Finn egy oroszokkal vívandó háborúban.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 139
60 684
113
Finnország nagy nyertese volt a Hidegháború idején annak, hogy a nyugati-európai országok közül ők voltak a Szovjetúnió és az egész KGST egyik legnagyobb gazdasági partnerei.
Masodik Világháború ide, vagy oda.
És ennek közelmúltig tartó egyenes ági következménye a finnországi Roszatom atomerőmű projekt volt.

Az új WEF/Blackrock közeli finn kormány narratívájából ez a kis, 75 éven át tartó semmiség most teljesen ki lett törölve, finn-orosz relációban csak a dicső 1940-es téli háború oroszverő győzelme propagált.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 647
113
 • Hűha
Reactions: Kim Philby

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
605
7 262
93
Finnország nagy nyertese volt a Hidegháború idején annak, hogy a nyugati-európai országok közül ők voltak a Szovjetúnió és az egész KGST egyik legnagyobb gazdasági partnerei.
Masodik Világháború ide, vagy oda.
És ennek közelmúltig tartó egyenes ági következménye a finnországi Roszatom atomerőmű projekt volt.

Az új WEF/Blackrock közeli finn kormány narratívájából ez a kis, 75 éven át tartó semmiség most teljesen ki lett törölve, finn-orosz relációban csak a dicső 1940-es téli háború oroszverő győzelme propagált.
Csak azt felejtik el, hogy a párizsi békeszerződés mit tartalmazott a náci németországgal szövetséges finnekre nézve, amit az elmúlt 33 évben folyamatosan rúgnak fel. Az oroszok/szovjetek jó fejek voltak, Hanko-t is visszaadták már az 50-es években, nem palávereztek az úkrafegyverkezés miatt sem.

Ugye a történelmet a győztesek írják, de most úgy néz ki, hogy a győztesek egyik fele újra akarja írni azt. Ha Hitlert lehetne rehabilitálni, ezek megtennék, de majd még simán kihozhatnak olyan narratívát, hogy a németek már akkor is csak a gonosz oroszoktól akarták védeni európát, és a csúnya franciák és angolok nem segítettek, a patás Hitler ezért tudta félrevenni a németek nemes küzdelmét.

Más:
Szerintetek hogyan alakulna a nyugati hozzáállás és narratíva, ha az oroszoknak egy offenzívával sikerülne lezárni a lengyel határt, és elzárnák a nyugati fegyverek, pénz, és a politikusnak álcázott katasztrófaturisták útját?
Vajon a latorállamok elkezdenék követelni a hadbalépést, és a lengyel határ mellett koncentrált orosz erők bombázását? Vagy belátnák végre, hogy vége, ennyi, ukrajna orosz volt és az is marad, és ideje leülni tárgyalni, hogy hátha egy Észtországgal és egy Transznyisztriával ki lehet egyezni velük?
 
 • Tetszik
Reactions: megazez and Pogány

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 375
16 452
113
Csak azt felejtik el, hogy a párizsi békeszerződés mit tartalmazott a náci németországgal szövetséges finnekre nézve, amit az elmúlt 33 évben folyamatosan rúgnak fel. Az oroszok/szovjetek jó fejek voltak, Hanko-t is visszaadták már az 50-es években, nem palávereztek az úkrafegyverkezés miatt sem.

Ugye a történelmet a győztesek írják, de most úgy néz ki, hogy a győztesek egyik fele újra akarja írni azt. Ha Hitlert lehetne rehabilitálni, ezek megtennék, de majd még simán kihozhatnak olyan narratívát, hogy a németek már akkor is csak a gonosz oroszoktól akarták védeni európát, és a csúnya franciák és angolok nem segítettek, a patás Hitler ezért tudta félrevenni a németek nemes küzdelmét.

Más:
Szerintetek hogyan alakulna a nyugati hozzáállás és narratíva, ha az oroszoknak egy offenzívával sikerülne lezárni a lengyel határt, és elzárnák a nyugati fegyverek, pénz, és a politikusnak álcázott katasztrófaturisták útját?
Vajon a latorállamok elkezdenék követelni a hadbalépést, és a lengyel határ mellett koncentrált orosz erők bombázását? Vagy belátnák végre, hogy vége, ennyi, ukrajna orosz volt és az is marad, és ideje leülni tárgyalni, hogy hátha egy Észtországgal és egy Transznyisztriával ki lehet egyezni velük?
A nyugati hozzáállás már így is eléggé megosztott,csak egyenlőre a józan gondolkodókat elhallgattatják. A lengyel idiotizmusnak meg nem igazán van határa. Azon csak egy valami segítene,egy német-orosz koalíció.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 486
44 605
113
A nyugati hozzáállás már így is eléggé megosztott,csak egyenlőre a józan gondolkodókat elhallgattatják. A lengyel idiotizmusnak meg nem igazán van határa. Azon csak egy valami segítene,egy német-orosz koalíció.

Vajon a latorállamok elkezdenék követelni a hadbalépést, és a lengyel határ mellett koncentrált orosz erők bombázását? Vagy belátnák végre, hogy vége, ennyi, ukrajna orosz volt és az is marad, és ideje leülni tárgyalni, hogy hátha egy Észtországgal és egy Transznyisztriával ki lehet egyezni velük?

Én mostanra a legrosszabb forgatókönyveket tartom a legreálisabbnak, szerintem kb. így is, úgy is neki fogják terelni az EU-t az oroszoknak, ez a cél, nekem ez egyre világosabb.

Ne legyen igazam!
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 036
113

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 486
44 605
113

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 486
44 605
113
Medvegyev teljesen megbolondult az elmúlt 1 évben ! Ő volt az Putyin oldalán aki mindig sokkal visszafogottabb volt !
Most a rossz zsaru szerepét osztották rá, ez egyértelmű, igen. Zsirinovszkij halála után Ő tölti be a fenyegető ököl szerepét az orosz portfólióban.

Régen valóban Ő volt a mérsékelt/visszafogottabb szereplő igen, egy éve meg megvadult teljesen, ezt jól látod szerintem is, csak azt kell észrevenni, hogy szerepet játszanak.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 486
44 605
113
Vagy csak motiválni akarják az oroszok a Nyugatot, hogy jobb lesz kiegyezni Putyinnal, mert a potenciális "trónörökös" csak rosszabb lesz.
Nyilván, ahogy mondtam, most Ő tölti be azt a szerepet kifelé amit évtizedekig Zsirinovszkij, lássák nyugaton hogy Putyó egy galamb - diplomata - aki utána jön/másik alternatíva lehet az meg egy tipikus James Bond fő gonosz, aki egyből nyomná a pirosat!
 
Status
Not open for further replies.