Te ismersz amúgy afféle "hülye" finneket? Már csak azért, mert nekem akad egy finn cimbim és már a múltkori, számomra a finnek tekintetében a mostanihoz hasonlóan erősen megalapozatlannak tűnő kommented-véleményed után megkérdeztem tőle azt a "ha jönnek az oroszok, akkor most már instant meg fogják adni magukat nekik" dolgot. Persze úgy kérdeztem, hogy lehetőleg ne járassam le a magyarokat a szemében, mert egyelőre még csak az oroszokat és a románokat utálja (na meg Lukán szoktunk együtt röhögni, pláne a favágós performansza óta). Nos, azt mondta, hogy a finnek többsége nagyon egységes ebben és kurvára nem fognak becsicskulni a ruszkiknak, hanem utolsó vérig harcolnának.
Elfogadva azt, amit írsz, pár dolgot mondanák, illetve kérdeznék.
1. A svédeket nem utálják, hiszen nagyon sokáig ők tartották megszállva Finnországot?
2. Szerintem rosszul kérdeztél, már a kérdés felvetés is nem a valós helyzetre épül. Miért támadnák meg őket az oroszok? Mit akarnának tőlük, hiszen elvileg semlegesek.
3. Ennyire átmossa a finnek agyát a kormányuk, EU, nyugati média? Régóta nagyon is normális viszonyuk volt Oroszországgal, amit az új narratívájuk szembe pisil. Ők szomszédosak a "nagy testvérrel", akivel azért inkább érdemes jóban lenni, mint ellenségeskedni, ezt az ukrán balhé is megmutatta, vagy egy lapra akarnak mindent feltenni.
4. A NATO tagság részükről nem csak védelmet, de hatalmas kockázatot is jelent. Ők lennének az első vonalban.
5. Ha nincs a Szovjetunió, lehetséges, hogy még mindig svéd fennhatóság alatt lennének.
6. Én úgy tudom (javítson ki bárki, ha nem igaz), hogy Sztálin területcserét szeretett volna.
7. Az ukrán balhé hátterében lévő okok, teljesen mások mással szemben. Alapvetően csak az ukrán vezetés "harcolta ki" magának ezt a helyzetet, a grúz tanulságokat figyelmen kívül hagyva USA hátszéllel.
8. Szerintem ne legyenek illuzióink arra vonatkozóan, hogy a finnek is ugyanolyan beáldozhatóak lennének, mint az ukránok.
9. A svédek olyan nagy barátai lettek a finneknek (mint Mi és a románok), hogy együtt mennek a NATO-ba, vagy ez nem számít?