[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 524
12 867
113
Hajot szerintem tuti védik, nem is akárhogy. Max öngyilkos kísérlettel lehetne támadást véghezvinni. Megközeliteni.
Szerintem ez nem opció.

Az elmúlt kb 8-9 hónap története


Arra én is kiváncsi lennék, hogy a friss kiképzett harckocsizó állomány mire megy majd.
Mert nehézgéppel egy hónap aktív használat után csal balf@szkodni lehet és valahogy megtudják oldani a feladatot.
De hogy nem lesz rutinos az biztos

Amúgy azt nem gondolom, hogy a zöldfülű harckocsizókat a rutinos orosz harckocsizókkal kell párbaállitani. Mert gyakorlatban nem ellenfelei egymásnak. Legalábbis eddig nem igen találkoztak a két oldal harckocsijai.
De persze ettől függetlenül hátrány, elég komoly. Akár csak elakadásra is nagyságrenddel nagyobb az esély a zöldfülűeknél.

12 Caesar az ukránoknak:


Görögök nemet mondanak a gazdának:

 

Fundin

Well-Known Member
2019. június 22.
718
2 716
93
Mégis hogyan képzeled? Egy hajó amerikából tart a lengyelekhez a fedélzetén amerikai tulajdonú haditechnikával. Milyen alapont tartóztatná fel ezt bárki is nemzetközi vizeken? Mert az amerikaiak és a lengyelek a saját felsegvizeiken biztosan nem fogják feltartóztatni.
Mondjuk nemzetközi vizeken megállítja egy orosz hadihajó és pl kalózhajónak nyilvánítja :) ebben az esetben jogosan lefoglalhatja :) Nem kötekedésből mondom csak egyszerű fegyverhasználat nélküli megoldás. Vagy pl a szállítóhajó megtagadja a lobogója felvonását az orosz hadihajónak ( az orosz kaitány nyílván a vak szemére fogja a távcsövet) ebben az esetben még az üldözés joga is megilleti :)
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Mégis hogyan képzeled? Egy hajó amerikából tart a lengyelekhez a fedélzetén amerikai tulajdonú haditechnikával. Milyen alapont tartóztatná fel ezt bárki is nemzetközi vizeken? Mert az amerikaiak és a lengyelek a saját felsegvizeiken biztosan nem fogják feltartóztatni.

A hajó 99%, hogy panamai felségjellel, jamaicai és timuri legénységgel hajózik (mint szinte minden amerikai szállítóhajó).
Maximum néhány kísérő katona amerikai.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 902
5 208
113
Mondjuk nemzetközi vizeken megállítja egy orosz hadihajó és pl kalózhajónak nyilvánítja :) ebben az esetben jogosan lefoglalhatja :) Nem kötekedésből mondom csak egyszerű fegyverhasználat nélküli megoldás. Vagy pl a szállítóhajó megtagadja a lobogója felvonását az orosz hadihajónak ( az orosz kaitány nyílván a vak szemére fogja a távcsövet) ebben az esetben még az üldözés joga is megilleti :)
A hajó 99%, hogy panamai felségjellel, jamaicai és timuri legénységgel hajózik (mint szinte minden amerikai szállítóhajó).
Maximum néhány kísérő katona amerikai.
Azért ahoz elég fontos szállítmány hogy ne kövessék nyomon.Akár kiséretet is kaphat.Valószínűleg tétlenül néznék hogy feltartsa egy Orosz hadihajó és persze észrevétlenül a közelébe is tudna kerülni.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113

Belarusz kész nagyobb támogatást nyújtani Oroszországnak

Aljakszandr Lukasenka államfő úgy fogalmazott, Belarusz kész nagyobb támogatást nyújtani Oroszországnak az Ukrajna elleni háborúban. A megjegyzéseket egy zimbabwei állami látogatás során tette, ám azt nem közölte, hogy ez a segítség mit takar pontosan – írja a Sky News.

Amint arról beszámoltunk, az ukrán erők aktívan gyakorlatoznak a Belarusz határ közelében, miközben új offenzívára készülnek. Közben törzsvezetési gyakorlat kezdődött Belaruszban, amelynek keretében az orosz és a belorusz regionális csapatok egyesített parancsnoksága a két ország biztonságának szavatolása érdekében teendő döntéshozatalt gyakorolja egy héten át.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 903
12 500
113

Nem egy szofisztikalt provokacio mit mondjak... mar ekkora szarban lehetnek? :D
Mondjuk szerintem most hogy gurulnak le szepen lassan a lejton a legnagyobb a veszelye hogy mas orszagokat is berangatnak a haboruba. Gondolom a szolgalatok figyelnek meg gondolom tudatjak/tudattak a kulfoldiekkel is hogy elobb-utobb hibbantek valami f@szsagot fognak csinalni.

Amugy a polginak igaza van hogy mar regen ott laknak. Kijevnel meg lettek baszva 887-ben csak akkor meg nem szegyelltek hogy oroszok. :D
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 049
32 525
113
RAND tanulmány (ugye nem kell bemutatni az egyik legrégibb think tanket), ami úgy tűnik kilépési stratégiát ajánl az USA-nak, mondván "az oroszok már eléggé meggyengültek, további gyengítésük már nem jelent olyan jelentős előnyt az amerikai érdekek szempontjából":


Blinken állítólagos ajánlata az oroszoknak: Krím, a Donbassz, valamint a Krímet és Oroszországot összekötő Zaporozsje, Herszon "szárazföldi híd". A Dnyepertől nyugatra (gondolom valójában keletre), északra Harkov környékén, valamint délre Odessza és Nyikolajev környékén az USA elfogadja Ukrajna "demilitarizált státuszát". Továbbá a HIMARS, az amerikai és NATO gyalogsági harcjárművek, valamint az Abrams és Leopard harckocsik telepítésének korlátozása egy olyan nyugat-ukrajnai pontra, ahonnan azok "manőverezni tudnak... elrettentésként a jövőbeli orosz támadásokkal szemben":

 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113

Küszöbön az orosz győzelem Bahmutnál? - Demkó Attila​


Fantasztikus ez a több hónapja tartó konstans pörgés Ukrajna 58. legnagyobb településének birtoklása körül.
Mert ha Kijev elővárosa lenne, akkor még akár azt is mondhatnák az oroszok, hogy megéri a közel egy éves vesződés és a sok emberélet. De Bakhmut elfoglalása csak Kramatorszk és Szlovjanszk felé nyitja meg az utat, azok meg sorrendben megint csak a 35. illetve a 41. legnagyobb ukrán városok.
Baromi hosszú lesz így az út Záhonyig...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 493
18 432
113
Az átlagéletkor szerintem itt nem annyira vészes, én a képek alapján 40 körülre tippelem, páran vannak közülük 50 körül, de van 40-től fiatalabb is, ez még nem a 60 közeli korosztály, Ők még nem a vénember kategória, bőven lehet velük harcolni.

Kiss Benedek József meg hiába volt bármi, egy nulla. Az egyszerűen nem szabadna semmilyen természettudományosan nem analfabéta embernek, katonai szakértőnek kijöjjön a száján, hogy 100km-en egy harckocsi 4-5 litert fogyaszt! Hallottam már halandzsázni korábban is haditechnikával kapcsolatban, de sajnos ez a JELLEMZŐ. Nógrádi, Spötle, Tarjányi, Rácz is ugye full benézte még a játékból átvett videót etc...

Aki eddig hülyeséget nem beszélt, az Resperger (nyilván...), meg Castel (megint csak nyilván).

@Kulso_54
Itt meg lehet az a kulcs momentum, hogy nem terület nyereséget/város elfoglalást, visszavonulást kell nézni a reális kép megkapásához, hanem az élőerő veszteségét.

Többen mondják, egyre többen, hogy az oroszok célja nem egész Ukrajna elfoglalása, hanem a harcolni képes és hajlandó ukránok felmorzsolása.

Szerintem ha így nézed, pöppet más képet mutat az oroszok hatékonysága, mint ha csak a térképet*eltelt idő!

Ez inkább utólagos magyarázkodás.
Ugyanis egy év alatt SEMMIT nem ért el a céljaiból.
Ha valóban le akarja darálni a 700 ezer 1 millió ukrán katonáit, ahhoz neki is áldozatot kell hozni:
  • Van még 1700 tankja a következő évre, évekre?
  • Lőszere?
  • Rakétája?
  • Iráni drónja?
  • Pár százezer feláldozható tartalékosa?

Ha esetleg nem lenne, akkor hogyan daráll tovább?
  • Lőszer, rakéta nélkül? Több gyalog áldozattal! :)
  • Harckocsi, tüzérség nélkül? Több gyalog áldozattal! :)

Mert abból valóban kifogyhatatlan. Az az egy, amiben valóban mindig fölényben lesz mindenkivel szemben.
A kérdés, mikor jön el a következő orosz mozgósítás ideje. Meg a többi mozgositásé.
Ha így nézed valóban nem a terület a lényeg, és matematikailag az orosz nyerhet.
;) Jó terv, kiderül van e olyan ostoba és öntelt Putyin, hogy romba döntse Oroszországot Donbasszért.
Szerintem nincs.
De lehet szurkolni.


Ahogy ígértem. Van 3, amit majd VPN-en megpróbálunk megnézni. (UPDATE: Azóta megtörtént)
A duplikációk valóságos voltáról nyugodtan meg lehet győződni az eredeti lista megfelelő elemeinek megtekintésével és összevetésével a tweetben megosztott táblázattal.
Itt érhető el:
Azok, amikről tudtunk, pedig a WS adatbázis megfelelő ID-jéz kapták meg. Szintén meg lehet tekinteni a kétkedőknek.
Hibákkal, észrevételekkel privátban lehet keresni.

Akkor most ki hazudik?
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
765
7 685
93
Fantasztikus ez a több hónapja tartó konstans pörgés Ukrajna 58. legnagyobb településének birtoklása körül.
Mert ha Kijev elővárosa lenne, akkor még akár azt is mondhatnák az oroszok, hogy megéri a közel egy éves vesződés és a sok emberélet. De Bakhmut elfoglalása csak Kramatorszk és Szlovjanszk felé nyitja meg az utat, azok meg sorrendben megint csak a 35. illetve a 41. legnagyobb ukrán városok.
Baromi hosszú lesz így az út Záhonyig...
Ach so.. Hol is tartunk a folyamatábrán? Semmilyen jelentőséggel nem bíró porfészek? Vagy a nem is foglalták még el?
Marhára nem az számít hogy hányadik, hanem hogy mibe kerül az ukránoknak tartani. Mezőkeresztesi csata, 1596, kb ezredik nulla település, mégis az ott lezajlott csata dönötte el hogy még közel száz évig meghatározó tényező lesz a török a Kárpát medencében...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 642
77 611
113
Mondjuk nemzetközi vizeken megállítja egy orosz hadihajó és pl kalózhajónak nyilvánítja :) ebben az esetben jogosan lefoglalhatja :) Nem kötekedésből mondom csak egyszerű fegyverhasználat nélküli megoldás. Vagy pl a szállítóhajó megtagadja a lobogója felvonását az orosz hadihajónak ( az orosz kaitány nyílván a vak szemére fogja a távcsövet) ebben az esetben még az üldözés joga is megilleti :)
A klingonokkal, vagy E.T. -vel karöltve?
 

waterloo

Well-Known Member
2020. március 3.
751
1 180
93
Ez inkább utólagos magyarázkodás.
Ugyanis egy év alatt SEMMIT nem ért el a céljaiból.
Ha valóban le akarja darálni a 700 ezer 1 millió ukrán katonáit, ahhoz neki is áldozatot kell hozni:
  • Van még 1700 tankja a következő évre, évekre?
  • Lőszere?
  • Rakétája?
  • Iráni drónja?
  • Pár százezer feláldozható tartalékosa?

Ha esetleg nem lenne, akkor hogyan daráll tovább?
  • Lőszer, rakéta nélkül? Több gyalog áldozattal! :)
  • Harckocsi, tüzérség nélkül? Több gyalog áldozattal! :)

Mert abból valóban kifogyhatatlan. Az az egy, amiben valóban mindig fölényben lesz mindenkivel szemben.
A kérdés, mikor jön el a következő orosz mozgósítás ideje. Meg a többi mozgositásé.
Ha így nézed valóban nem a terület a lényeg, és matematikailag az orosz nyerhet.
;) Jó terv, kiderül van e olyan ostoba és öntelt Putyin, hogy romba döntse Oroszországot Donbasszért.
Szerintem nincs.
De lehet szurkolni.



Akkor most ki hazudik?
Ott a lista, egyesével át lehet nézni. Amúgy vettem az erőfeszítést és kikerestem és beraktam az eredeti orosz listát is (a forrást), ami eredetileg nem is volt a posztban. Ott van mindegyikhez link. 72-ből 3-hoz, ami 2 videón látható VPN kell, mert RT le van tiltva az EU-ban, szóval azt lehet nem tudod megnézni. De ahhoz, hogy a ygrészéről megbizonyosodj, csupán fél óra szükséges az életedből.
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 596
7 677
113
Fantasztikus ez a több hónapja tartó konstans pörgés Ukrajna 58. legnagyobb településének birtoklása körül.
Mert ha Kijev elővárosa lenne, akkor még akár azt is mondhatnák az oroszok, hogy megéri a közel egy éves vesződés és a sok emberélet. De Bakhmut elfoglalása csak Kramatorszk és Szlovjanszk felé nyitja meg az utat, azok meg sorrendben megint csak a 35. illetve a 41. legnagyobb ukrán városok.
Baromi hosszú lesz így az út Záhonyig...
Záhony már Magyarország, tudtommal csak az ukránok akarják elfoglalni. Egyeztess már a főnivel.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 701
55 583
113
FORDUL A SZÉL?

Először jelenik meg egy nagy MSM német újsāgban , a Die Weltben, egy cikk, még ha veleménykènt is, ami Ukrajna katonai vereségével számol.Erre nem volt példa a konfliktus kezdete óta.

”Warum es fast ausgeschlossen ist, dass die Ukraine noch siegt.”
(Miért majdnem kizárható, hogy Ukrajna meg nyerhet.)
A cikk elismeri, hogy rosszul áll Kiev szénája, mert minden nyugati támogatás ellenère kifogy az emberből és a fegyverekből. Ugyanakkor az oroszok egyre jobban alkalmazkodnak a harc körülmenyeihez és óriàsi utánpótlási lehetőségekkel rendelkeznek legyen az ember vagy fegyverek. Nem csoda, hogy nyugati diplomaták egyre gyakrabban beszélnek egy fegyverszünet lehetőségéről.

Meg az ev elején Kiev optimizmust sugàrzott, hogy 2023 a győzelmet fogja hozni. De mennyire realisztikus egy ukrán győzelem? Majdnem teljesen kizárható, hogy Ukrajna ezt a hàborút megnyerje.Z szerint a győzelem minden oroszok által elfoglalt terület visszafoglalàsa, beleértve a Krimet. De ez mai szemszögből nézve a jelenlegi körûlmnyek között, ami alatt elsősorban a hiànyzó nyugati támogatàst értjük, lehetetlen.
Jelenleg az ország 18%-a van az oroszok által megszàlva és ez arány a jövőben inkább nőni fog, mint csökkenni. Sajnos.

Mi az orosz siker oka?
Először is az elmúlt hetekben nyilvànvalóvá vált, hogy a NATO jobban fél attól, hogy a konfliktus kiterjed a NATO területére, mint attól, hogy az oroszok további ukrán területeket foglalnak el. A NATO logikája szerint, minél modernebbék, jobbak a Kievnek szàllitott nyugati fegyverek , annál nagyobb a “spilover” veszélye.
Masodszor: Az oroszok eddig Ukrajna kritikus infrastruktúrájának 60-70%-át lerombolták. Nem várható, hogy a nyugat àltal szállított légvédelmi eszközök ez-e változtatni tudnak, tekintettel arra, hogy az oroszok meg óriási tartalékokkal rendelkeznek rakéták és drónok terén, ahogy a norvég vezérkari főnök, Eirik Kristofferdon ezt állítja. Ukrajna egyre kevésbé képes a lerombolt infrastruktúrát helyrehozni. Energia nélkül egyre nehezebb a lakósság ellátása és a termeléshez is áram kellene.
Harmadszorra: Oo a nyugati minőséget tömeggel egyensúlyozva és ehhez eleg emberi és anyagi erőforrás van. Kûlönösen igaz ez a harckocsik ra, ahol Oo meg mindig legalàbb 4000 bevethető darabbal rendelkezik. Ezzel nem csak bőven egyensúlyozva a Leopárdokat, de tetszés szerint támadásba is tud lendülni.
Negyedszerre: Ukrajna kifogy már az emberi erőforràsból. Közben már 60 éveseket küldenek a frontra. Ezzel szemben Oo képes friss erőket a harcba vinni es elvileg 30 mió embert tud a fegyverekhez hívni.
Ötödször: Mindezen okoknàl fogva Oo nem csak mint katonai, hanem mint politikai győztes fog a konfliktusból kijönni.
Ukrajna újjáépítése sokkal nehezebb és hosszabb lesz, mint azt eddig mondták, a bécsi WIIW szerint.
A NATO tagsàg meg egy esetleges fegyverszünet után is beláthatatlan időre eltolódki és az EUtagság is jóval tovbb fog tartani, mint azt Kiev jelenleg követeli.
Ugyanakkor Kiev időt veszít nyugati tàmogatás hiànyában, hogy ellentàmadásba kezdjen, amig az oroszok beássak magukat es felkészûlnek egy nagy tavaszi tàmadásra.
A nyugat sokat segit Kievnek, de nem eleget ahhoz, hogy Kiev területi integritàsát vissza tudja állítani. Nyugati diplomatàktól egyre inkàbb hallani, hogy tartanak az eszkalációtól es a nyugati tàrsadalom hàborúba való belefàradàsától es remélkednek egy fegyverszünetben, aminek eredménye egy amputált Ukrajna lesz.