Az IMF előrejelzését tényleg nem szabad készpénznek venni, csak egy év eleji becslés a '23-as évre vonatkozóan. Megjegyzem tavaly is először alulbecsülték a '22-es GDP-t a háború kitörése után, végül az éves GDP csökkenés jóval kisebb mértékű volt, mint amire a szankciók miatt számítottak nyugaton.
Amit leírtál, az rendben is van. Én elsősorban azért raktam ezt be, hogy egy ennyire agyonszankciózott gazdaság a körülményekhez képest azért mégsem annyira sérülékeny, sőt! Lassan egy év alatt már mutatkoznia kellett volna a szankciók hatásának elég erősen, ennek ellenére nem igazán sikerült megroppantani az oroszokat. Nyilván fáj nekik, sok kellemetlenséggel jár, de túlélik és hatékonyan alkalmazkodnak. Szerintem a jelen helyzetben egy 0 körüli növekedés sikernek mondható. Ellentétben az EU-val: nyilván nem mondják ki, de ez bizony kudarc: az orosz gazdaságot nem sikerült úgy hazavágni, hogy a háború kimenetelére érdemi hatással legyen. Jelenleg úgy tűnik, hogy az ukránokon ez nem fog segíteni...
A szankciók egy része ősszel, van amelyik csak most lépett érvénybe. Így nem lehetett egy év alatt hatásuk. A szankciók egy jelentős része hosszú távon hat, van hogy évek alatt. Így gyors hatással se lehet számolni. Eleve nem is azzal számoltak. Az ukránokon most a fegyverszállítás segíthet csak.