[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 916
35 783
113
Céljelzés: az ukrán erők egyre inkább kifogynak az MLRS HIMARS-ból
Az orosz hadsereg megtalálta a módját, hogy szembeszálljon ezzel az amerikai technológiával

Az orosz hadsereg Artemovszk (Bakhmut ) központja közelében harcol
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 452
113
A vágyvezéreltek szerint nem :) Mondjuk ez felérne egy politikai öngyilkossággal is Putyinnak...

Vlagyimir Putyin néhány hétre leállíthatja az ukrajnai offenzívát

Putyin konzultál a katonai blokk vezetésével arról, hogy március 5-ig esetleg leállítsák az offenzívát, és a jelenlegi pozíciókban védekezésbe vonuljanak – írja a Generall SVR Telegram-csatorna, amelyet a hírek szerint az Orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat volt altábornagya szerkeszt.

Az oldal szerint Putyin még nem hozott végleges döntést, a kérdés még megbeszélés tárgyát képezi.

Lehet, hogy ez az alapja. Egy fajta gesztus lenne, hogy hajlik kompromisszumra.
A zsákutcában nehéz tolatni.

 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 305
10 620
113
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
M-777 megsemmisitése Herszon közelében

Ukrán BMP és MT-LB megsemmisitése
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 544
45 108
113
Akkor is ki fogjuk fizetni, Te is, én is, ha nem akarjuk.

Max 1000 helyett 2000 Ft lesz egy kiló kenyér, aztán csoki.


Szégyen az egész EU :(...
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Két kérdésem lenne, illetve három.
1) Milyen lehetőségei lettek volna a nyolc év során Putyinnak a háború elkerülésére? Mondjuk, én úgy tudom, hogy zajlott ott nyolc év alatt egy háború, amelyet polgárháborúnak is mondhatunk. Ezzel mit kellett volna tennie, hogy megállítsa?
2) Tudunk-e mindent a háború kirobbanásának okairól? Ennek hiányában, szerintem, nehéz eldönteni, mit tehetett volna? És ne feledd, az USA rendszerint háborúval intézte el a konfliktusait. Ilyen ellenféllel szemben "szép szóval", egy darab papírral fel lehet lépni?
3) Mi az AT? Én nem tudom.
1) Ezekről írtam részletesebben a Fel nem tett kérdések összefoglalóban AT oldalán. Elkerülhető lett volna az, hogy a helyzet idáig fajuljon, de valószínűleg ez a folyamat nem teljesen volt az orosz nagyobb léptékű stratégiai érdekek ellen. Ez nem azt jelenti, hogy a Nyugat ártatlan a dologban, sőt, nagyon nem az! Ha engem kérdezel, akkor az orosz válaszstratégia csak részben volt tükör szimmetrikus (Ukrajnán belül létrehoztak egy ellen-Ukrajnát pont úgy, ahogy Ukrajnából létrehoztak előtte egy ellen-Oroszországot), ugyanakkor a késleltetett beavatkozás kicsit a judo/ju-jutsu sutemi-elvére hajaz (feláldozni a saját egyensúlyt egy válaszakció során), azaz hagytak bizonyos folyamatokat kibontakozni és erre építették rá a későbbi, sokkal nagyobb léptékű válaszakciót.

2) Természetesen nagyon keveset tudunk, azt is zömmel a médiákon keresztül tálalva, azaz számtalan szűrőn érkezik hozzánk minden, meglehetősen eltorzítva szinte minden oldalát. Eldönteni nem tudjuk, hogy mit kellett volna ehelyett lépni, de arra van lehetőségünk, hogy mérlegeljük, vajon a 8 év alatt tényleg mindent megtettek azért, hogy ne fajuljon idáig a helyzet?

3) AT egy honlap:

+1 a ráadás) ...amiről mindenki folyamatosan hallgat azóta is:
2021. decemberében az orosz jegyzékekre és követelésekre végül az Egyesült Államok írásban válaszolt az Orosz Föderációnak, de volt egy kérésük, amit elég nyíltan megfogalmaztak. Azt kérték Moszkvától, hogy ne hozzák nyilvánosságra az USA válaszát. Moszkva teljesítette ezt a kérést, sőt, a mai napig teljesíti. Ami igazán döbbenetes a dologban, az Európa nagyfokú debilitása. A mai napig Európa egyetlen politikusa és Európa egyetlen mainstream médiája sem találja egy kicsit sem furcsának azt, hogy az USA Európa feje felett kvázi titkos üziket váltott Moszkvával, aminek a tartalmát lehetőleg Európával sem kellene megosztani. Ez errefelé se nem furcsa, se nem aggasztó, sőt..., szóra sem érdemes. No comment.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 418
46 161
113

A „Kelet” zászlóaljparancsnoka feltárta a PMC-k lőszereivel kapcsolatos konfliktus hátterét és a lőszernorma problémáját az offenzíva során.​

A probléma nem az, hogy a PMC-k abbahagyták a lőszer fogadását, hanem az, hogy elkezdték kapni azokat, mint mindenki más.
Őszintén szólva jó értelemben irigyeltük Wagnereket, amikor saját frontrepülésük volt, két Iskander és egy kaliber napidíja, amikor aláírták a kérvényeket két és fél ezer fegyverre kiképzésre (!) Gyakorlatra, amikor hozzájuk hurcolták az egész elítélt országgal... Irigyelték, de megértették, hogy nem mindenkinek adnak ilyen utánpótlást - és ő is ugyanazt az eredményt fogja adni, mint ők. Az eredmény nem csak a mennyiség...
Most az utánpótlás srácok olyanok lettek, mint mindenki más, és nem az a legnyomasztóbb, hogy kifejezetten az általános színvonalra süllyesztették őket, hanem az, hogy ezek a szabványok nem teszik lehetővé a kívánt eredmény elérését. Ugyanezen Ugledar alatt, az offenzíva előtt a hadsereg minimálisra csökkentette a napi fogyasztást, hogy legalább az offenzíva első napján felhalmozzon utánpótlást. Ez nyilvánvalóan nem volt elég az ellenség ellenállásának elfojtásához, és a következmények sem várattak sokáig.
Источник: https://rusvesna.su/news/1677043424Источник: https://rusvesna.su/news/1677043424

Kína és Oroszország továbbra is stratégiailag eltökélt és elkötelezett a többpólusú világ mellett – mondta Wang Yi Lavrovval tartott találkozóján
Szergej Lavrov , az Orosz Föderáció külügyminisztere ma, február 22-én találkozott Wang Yi- vel , a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Külügyi Bizottságának irodavezetőjével .

A felek főbb nyilatkozatai :
Az Orosz Föderáció és Kína közötti kapcsolatok dinamikusan fejlődnek a világ színpadán tapasztalható turbulencia ellenére.
Moszkva és Peking kész megvédeni egymás érdekeit.
Kína független külpolitikát fog folytatni .
Moszkva és Peking folyamatosan felfedi a sokrétű együttműködés fejlesztésének lehetőségét .
Kína a világ változó helyzete ellenére továbbra is elkötelezett az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok fejlesztése mellett .
A kínai fél reményét fejezte ki az Orosz Föderációval való új megállapodás megkötésében.
A KNK és Oroszország határozottan halad a többpólusú világ kialakulásával összhangban .
Ennek fényében Dmitrij Peszkov bejelentette, hogy ma az Orosz Föderáció elnöke, Vlagyimir Putyin Wang Yi-vel is találkozik.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113
Az ukránok megkezdték a medve bajszának húzogatását...

Hackertámadás miatt volt légiriadó Oroszország több régiójában

Az orosz állami TASZSZ hírügynökség jelentése szerint Oroszország meg nem határozott számú régiójában egyes kereskedelmi rádiók kibertámadás következtében légiriadót sugároznak − írja a The Guardian.

12 robbanás volt Mariupolban

Az ideiglenesen megszállt Mariupolban 12 robbanás történt, megsemmisült egy lőszerraktár a repülőtéren és egy ellenséges bázis Kalmiuszkij járásban – számolt be Petro Andrijuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója.
Kijevi idő szerint 22 óra 33 perckor történt az első robbanás. Összesen 12 robbanás volt hallható
– mondta.

Szólnak a szirénák Belgorod felett, ellencsapással válaszolnak az oroszok

A Readovka orosz hírportál egyik helyszíni forrása szerint Belgorod felett működésbe lépett a légvédelmi rendszer, miután a városlakók több robbanást is hallottak.
Ugyanakkor a térségből az orosz csapatok megtorló csapásokat indítottak Harkivban – egy infrastrukturális létesítményről már tudni lehet, hogy találat érte.
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
341
1 497
93
Nem tudom hogyhogy nem tűnik fel a mára már teljesen nyilvánvaló, hogy az egész ukrajnai konfliktust háttéralkuk sokasága vezérli és az eseményeket mozgató valós narratíva kb. teljesen függetelen a harctéri cselekményektől vagy amit a nyugati és az Orosz propaganda-gépezet megetetne a néppel.

A "furcsaságok" onnéttől kezdődtek amikor karnyújtásnyira voltak a VDV-sek és Spetznazosok Zelenszkíjtől meg még néhány ukrán -NATO kulcsfigurától és az utolsó pillanatban visszahívták őket, legfelülről a Kreml-ből jött parancs alapján.

Azóta látható, hogy a főbb momentumok valahogy csakcsak koordinálva vannak az amerikai (NATO) és az orosz vezetés között, akár az aktuális fegyverszállítmányok, logisztikai vonalak nem piszkálása vagy VIP politikus, stb.. transzfer Kijevbe oda-vissza.

Ráadásul mármár az is körvonalazódik gazdaságilag hogyan jön be ez az egész történet az USA-nak és az Oroszoknak is! Hiszen rekord mennyiségű fegyvert, támogatást, kenőpénzt sikerült ukrajna címszóval eladni a másik oldalon pedig az orosz gazdaság rekordévet zárt, sosem jött ennyi bevétel az energiahordozókból, abszolút rekord a külgazdasági mérlegük és még az aktuális irányítás is jól bebetonozta magát a veszélyhelyzet segítségével.

Itt igazából az igazi szívóágon az Ukrán barátaink vannak, mert a húsdarálót velük töltik meg mi a többi európaiak akikkel ezt az egészet kifizettetnék. Rajtunk kívül mindenki másnak jól jön ez az áldatlan helyzet.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Az elmúlt hetekben özönlöttek a videók a vonaton szállított orosz technikáról, amiket azóta mint ha a föld nyelt volna el... A napokban megszaporodtak a mainstream médiában is azok a feltételezések, hogy az oroszok egy sorsdöntő támadásra készülnek.
Játsszunk el a gondolattal: ha Ti lennétek az orosz tábornokok helyében, akkor mi lenne a stratégia? Nekimenni újra Kijevnek? Ha igen, akkor hogyan lehetne sikerre vinni? Helikopteres légiroham, tömeges ejtőernyős desszant, frontális támadás, EMP robbantás? Breszt irányából lezárni Ukrajna nyugati határsávját? Donyeck megye nyugati határán megindulni északról és délről, kialakítva ezzel egy óriás katlant? Újra megpróbálni a harkovi irányt teljes erőbedobással? Vagy húznak egy teljesen váratlant?
Mikor indulhat meg egy ilyen nagyszabású támadás, ki mikorra tenné? Mikor állnak össze és vajon mik lehetnek az előfeltételei? Tartósan fagyott talaj, romló ukrán morál a körülmények miatt, további ukrán erő-eszköz felőrlés? Vajon a kritikus infrastruktúra elleni támadások elsődleges célja mégis az, hogy kiürítsék tél közepére a nagyvárosokat?
Az elmúlt hónapokban pontosan feltérképezhették Zelenszkij tartózkodási helyeit, szokásait, az államigazgatás és a hadsereg főbb személyeinek programjait. Vajon lesz egy brutális precíziós csapássorozat ezekre a célpontokra, hogy aztán a káoszban induljanak meg az orosz csapatok?

Nagyon kíváncsi vagyok a véleményekre!
Az attól függ mit szeretnénk:

A. Gazdasági sikereket, európa lenullázását és az ukrán hadsereg felörlését a frontvonalon várni egy előnyös ukrán elégedetlenkedő belpolitikát, NATO-fegyvereket és tapasztalatokat szerezni, akkor maradhat minden "így" lassan tökmagozva ahogy van, vagy

B. Csak kelet-ukrajnát megszállni vagy

C. egész ujrajnát lerohanni?

Ha magasrangú vezetőként még véletlenül is rossz opciót választasz, mint a felsővezetők által kijelölt...könnyen a 8. emeleten kapaszkodva találhatod magad.


Hiába van jó tábornok jó terv vagy taktika, ha a pillanatnyi gazdasági politikai érdekek felülírják azokat.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
773
7 048
93
Kiyanyn Bahmutról. Semmilyen területi nyereséget nem szereztek az oroszok. Kudarcba fulladt minden próbálkozásuk. Öngyilkos támadások, főleg északon. Non-stop 10-12x egy nap. Említést tesz a világpolitikáról. Említi orbánt Észak-Korea, Irán, Kína mellett mint orosz szövetségest. Nagyon nem hangzik jól.
Csak kérdezem. Ennek a Beszélő Fejnek volt már igaza?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 981
91 892
113
valami félresikerült az oroszoknak, pedig most nem magányos tankokkal rallyztak
(mintha ugyanaezek a felvétlek lettek volna máshol is, ahol ukránnak mondták az áldozatokat, kiemelve hogy milyen hülyén támadnak. én nem tudom megitélni, bár az oroszok jobbrol balra mennek, ugye, az ukránok meg balról jobbra, ez tudott)
A déli Zaporizsja megyei Ugledari fiaskó után Luhanszkban is sikertelen áttörési kísérlet volt. Égnek a T-90M tankok...


Marad a csigaoffenziva, amíg kitart az ukrán lőszer.

De ha sikerül a Wagnert perifériára szorítani Geraszimovnak, akkor felülhetnek újra a harkovi szopórollerre is.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 544
45 108
113
Az a jó ebben a topikban, hogy ha orosz szimpatizánsokat olvasok, már az utolsó utáni ukránt fogdossák, videóval bizonyítva, akkora veszteségeik vannak hogy kihalt az ország, ha ukrán pártiakat akkor meg égnek a T-90-k, és érik az orosz bukó, a Wagner vezér harcol a Sztavkával, nincs lőszer, Putyin azonnali békét akar.



Szerintem még várok egy kicsit, majd eldöntöm később hogy kinek fogok hinni, egy lenne a lényeg, NE MI FIZESSÜK, pláne bele ne keveredjünk!
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
A déli Zaporizsja megyei Ugledari fiaskó után Luhanszkban is sikertelen áttörési kísérlet volt. Égnek a T-90M tankok...


Marad a csigaoffenziva, amíg kitart az ukrán lőszer.

De ha sikerül a Wagnert perifériára szorítani Geraszimovnak, akkor felülhetnek újra a harkovi szopórollerre is.
Már elnézést, de miből szűrted le, hogy ezeken a videókon T90ek, ráadásul M-ek égnek?