[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 704
8 787
113
Az urkán hadsereg megerősítette, hogy csapatokat telepített a Dnyesztermenti köztársasággal közös határszakaszra, hogy "vissza tudjon verni egy esetleges orosz támadást nyugati irányból".
Honnan van ezeknek erre most emberük? Vagy megpróbálják elfoglalni az ott levő készleteket, annyira szarúl állnak már mindennel?
Azért azt a pár ezer orosz katonát nem nehéz sakkban tartani ott.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
939
8 146
93
Szerintem részben ösztönös pánikreakció, illetve egy BTR-nél főleg ha már korábban meg lett kongatva valamivel komolyabban még esély is van rá, hogy átmegy. Illetve a folyamatos kongatással lehet zavarni a kezszemet főleg egy vékony páncélzatú járműben mint egy BTR vagy BMP 1-2.
Nagyon szépen köszönöm!

Amúgy gondoltam arra, hogy pszichésen is hatni lehet az ellenre, mert kib.szottul idegesítő lehet a harcjárműben is a kongatás kerepelés...izzadhatnak mint qrva a templomban, de ez akár kontraproduktív is lehet, mert így mégjobban rám fókuszál és zúdít mindent a kezelőszemélyzet. Azért nagy Rambo-feelingje lehet, hogy pl. egy brent kitáraz valaki egy btr-re...mondjuk a végén a 30 milis a fejbe meg a ráadás rpg már kevésbé.

A videó közben arra gondoltam a grúz gyerek mennyire kemény már (RIP) igazi f.szagyerek ez nem szarozik megmutatja az oroszoknak és nem adja olcsón a bőrét az ukrik meg fostos kis b.zik...de pont fordítva volt. Nekik akkor ott már reszeltek a grúz önkéntes/zsoldos meg sok jóra nem számíthatott volna, ha meg is adja magát (rpg-pozitív lett volna úgy is).
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 912
5 232
113
Szerintem a nyugati területeken van tartalékuk az ukránoknak hozzá,ha más nem is,de területvédelmis.
Akkor különböző ballisztikus pályán ha nem érthető.9 masodperc alatt ad le 3 lövést 5-öt 15 másodperc alatt.5 lövedék 1 másodperces időközzel csapódik be a célterületen..Ballisztikai okokból 12 km-nél nagyobb lőtávon.Akinek van kedve letöltheti "értelmzeheti" a PDF-et.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 386
10 960
113
Egyre több a Szu-25-ös videó, azt is olvastam már, hogy rendszeresen 500 kilós malacokkal dobálják az ukránokat, nem sok lejárt szavatosságú Stingerük lehet már
Nem semmi:
Amikor jártunk a kecskeméti repülőnapokra és láttuk forgolódni a különböző típusokat, illetve láttunk/hallottunk bombavetés szimulációkat, a fene sem gondolta volna, hogy bevetésben is látni fogunk ennyire szűk fordulózást - anélkül, hogy a videózónak akárcsak pásztáznia kéne a kütyüjével...
 
T

Törölt tag 1711

Guest
When a lawyer sends you a cease-and-desist letter, he most of the time expects that you will decline. But he still sends it, for the little chance that you might accept it. And if you don't, he has better chances in court.

Those peace offerings are the same... just in a geopolitical context.
Russia offered a treaty in December 2021, which the West turned down... so they tried the diplomatic route and know that they have to act by military force.
China is offering one now and Iran is supporting it, which the West turns down... so....

There is ALWAYS diplomatic efforts first. Geopolitics work that way.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
Ukrán hírszerző központra mértek csapást az orosz erők Kijev közelében

2023-02-27 17:09

A Kijev környéki Brovari településen található ukrán rádióelektronikai hírszerző központot orosz rakéták találták el – derül ki az orosz védelmi minisztérium hivatalos Telegram-csatornáján hétfőn közzétett jelentésből.

A minisztérium arról is beszámolt, hogy orosz rakéták csapást mértek a nyugat-ukrajnai Hmelnickij város közelében található különleges műveleti központra.


A jelentés szerint az orosz fegyveres erők folytatták offenzívájukat Donyeck irányában, ahol több mint 250 ukrán katonát, valamint tucatnyi haditechnikai eszközt, köztük két harckocsit semlegesítettek. Az orosz hadsereg azt is állítja, hogy Artyomovszk/Bahmut város közelében megsemmisítettek egy lőszerraktárt, valamint egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-37-es légvédelmi radart.

Kupjanszk irányában a minisztérium állítása szerint az orosz erők mintegy 70 ukrán katonát likvidáltak, Kraszni Liman irányában pedig mintegy 140 katonát öltek meg vagy sebesítettek meg. Dél-donyecki és zaporozsjei irányokban állításuk szerint legfeljebb 95 ellenséges harcost likvidáltak, Herszon irányában pedig legfeljebb 60-at.

Vasárnap hasonló jelentésben a minisztérium hat szabotázs- és felderítőcsoport megsemmisítését is bejelentette a Harkovi területen, valamint egy ukrán Mi-8-as helikopter lelövését Golubovka falu közelében.

Az orosz védelmi minisztérium becslése szerint az ukrajnai orosz katonai offenzíva egy évvel ezelőtti megindítása óta az ukrán fegyveres erők összesen 390 repülőgépet, 211 helikoptert, 3248 drónt, 406 légvédelmi rakétarendszert, 8058 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 4228 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 8574 speciális katonai járművet veszítettek el.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 027
23 555
113
Direkt úgy kell feldarabolni az ilyen országokat, hogy jelentős számú kisebbség legyen a szomszédos államokban. Amit te problémának gondolsz, az éppen a bevett gyakorlat. :rolleyes:
Lehet elbeszélünk egymás mellett, de ha jól emlékszem kb 150.000 főre tették a kárpátaljai magyarság számát, ennek egy jó része átjött (elmenekült) ide, a háború elől menekülő ukránok meg mentek Kárpátaljára, tehát pont nem nekünk kedvezően alakultak az ottani etnikai viszonyok.

de mivel csak egy (egyelőre) alternatív valóságot járunk körbe, ami csak fikció, a történelem meg nem ismeri a "mi lenne ha" fogalmát, mert csak a "megtörtént" és a "van" létezik, így ne is haladjunk ezen szál mentén :)
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
769
2 306
93
Akkor különböző ballisztikus pályán ha nem érthető.9 masodperc alatt ad le 3 lövést 5-öt 15 másodperc alatt.5 lövedék 1 másodperces időközzel csapódik be a célterületen..Ballisztikai okokból 12 km-nél nagyobb lőtávon.Akinek van kedve letöltheti "értelmzeheti" a PDF-et.
Ezt gondolom nem nekem cimezted :D
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 411
31 798
113
Nem teljesen ír butaságot. Ez úgy igaz nagyjából, hogy relatív kis távolságon bellűl van ilyen lehetőség. Eléggé logikus, hogy a hatótáv végefelé már nem lehet nagyon variálni a röppályákat.
Tól-ig tartományon belül mükszik.Az 5 gránátos az ideális tartományban megy csak.
Különben ezt a Sholef már 86ban tudta.Denel T5-52 MRSI képessége meg 6 gránát.Érdekessége a dolognak,hogy a G5-52 is.Ugyan az a gyorstűz rendszer van mindkét tipuson,ami 6 előkészitett gránát gyors ellövését tudja biztositani.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 195
66 936
113
Vazze kisebb hülyeségért is kaptak már kényszerkezelést !


szarnap.jpg
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113
Különböző"íven"lövi ki az 5 lövedéket a tűzvezető rendszer számitásai alapján így tudnak 1 időben becsapódni a célterületen a lövedékek.
Inkább azt mondd már meg hogy a 30 méteres pontosságot honnan szedted és milyen lőszerre :p
Na a dánok se bírnak magukkal...
Úgy látszik Prigozsin tényleg rengeteg jenkit toborozhatott, ha már az oktatóvideót is angol nyelven adja ki :D Lehet azért hagyott fel a toborzással, mert aláírt vagy félmillió jenki! :hadonaszos: :hadonaszos: :hadonaszos:
Ennek a csávónak szétcsapták a fejét kalapáccsal erre Prigozsin B+ jön itt egy ilyen szar 4es szintű Nekromanta bűbájjal hogy megmutassa milyen fasza csávó és nem ölték meg.
De valami amatőrre bízhatta a dolgot mert látszik a fickó fején hogy már szét volt rohadva és el volt torzulva. Kadirov Nekronagymesternek kellett volna adni, Ő Tusajevet 10x is feltámasztotta és még mindig snájdig a fiú pedig a hoholok már húsdarálón is átküldték idegből! Nem értik, hogy támad fel újra és újra :D
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/63355
T-90M a zónában. Sajnos a mosógépek programtárcsái hiánycikké váltak, így aztán nehézkes ezen harckocsik előállítása de azért reméljük sikerül tartani a lépést a KMW-vel.
Jelenleg nagyjából havi 100 darabos gyártási volumenről van szó, de nem baj, majd ha helyzet lesz rákapcsolnak a fiúk az UVZ-nél, állítólag minden sor felpörgetésével akár 200 darabos havi volumen is elérhető. Mindeközben a KMW akár 30-40 darab Leopard 2-est is legyárt. ÉVENTE! Fel kell kötni a gatyát na!
Időközben botmixeres Kati is elemezte a háborús cselekményeket!
A NATO most megmutatja! :)
hát ezek a hazafiak eléggé gyanúsak nekem.... Nem éppen egy kormányellenes célpontot választottak, sokkal inkább olyat, amit az ország ellenségei (CIA, GUR, SZBU stb)
Ez nem hazafiság, hanem nettó terrorizmus és hazaárulás! Ha egyszer belorusz vagy orosz kézre kerülnek, isten irgalmazzon nekik. Mert a ruszkik nem fognak!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 016
66 460
113
Belgorod felett lelőtt drón, Angol RDX-based PE8 L23A1 robbanószerrel, lapozós

A kepek alapjan terrortamadashoz hasznaltak volna. Harom dron esett le.
Valami zavaro eszkoz lehet ott.

Tu 141 is volt kozte a szlovak oldal szerint.


"
Az a tény, hogy Washington azonnal elutasította a kínai tervet, azt jelenti, hogy nem is foglalkozott azzal, hogy először megkérdezze, mit gondolnak erről az ukránok."
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 460
46 465
113
Na a dánok se bírnak magukkal...
Eszkaláció! Rohamléptekben haladunk a 3. világháború felé!

Yars nukleáris rakétarendszerek oszlopa haladt át Moszkván (VIDEO)​

Halálos gépek vonulnak Ivanovo régióból a moszkvai régióba, hogy felkészüljenek a Vörös téri katonai parádéra.
A Teikovszkij rakétaalakulat személyzete és felszerelése 2008 óta vesz részt katonai parádékon a moszkvai Vörös téren.
Источник: https://rusvesna.su/news/1677532142

Az EU által előkészített megállapodás értelmében Belgrádnak de facto el kell ismernie Koszovót.

Tartalmazza az összes dokumentum Szerbia és Koszovó általi kölcsönös elismerését, kezdve az útlevelekkel, a diplomáciai képviseletek cseréjével, valamint a felek jogi kötelezettségeit, hogy törekedjenek a „kapcsolatok átfogó normalizálására”, ami Koszovó jogainak tényleges elismerését jelenti. függetlenség. Ez áll az EU külszolgálata által közzétett dokumentum szövegében, amellyel korábban Szerbia és Koszovó vezetői is egyetértettek a brüsszeli tárgyalásokon.
A megállapodást még nem írták alá; végrehajtásának sorrendjét először határozzák meg.

Az amerikai hadsereg egykori európai parancsnoka, Ben Hodges bemutatta az AFU Krím ellentámadásának hozzávetőleges tervét.
Javasolja, hogy az Orosz Föderáció Fekete-tengeri Flotta katonai infrastruktúrája és bázisai ellen először hosszú távú csapásokat kell végrehajtani. Ezután drónokkal csapjon le néhány célpontra, és a harmadik körben vezesse be az ukrán csapatokat a félszigetre.
Az, hogy a Krímben atomfegyvereket telepítenek, természetesen nem zavarja a nagy stratégát. Gondoljunk csak bele, egymillió ukrán van ott, egymillió ukrán itt. Amúgy Ukrajna lakosságának csökkentését tervezték
Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe február 27-én este
⚫️Artemovskoe (Bakhmutskoe) irányítása
"Orchestans" átvette az irányítást a Stupki mikrokörzet felett Artemovszkban. Most Iljinovka környékén folytatódnak a harcok, a mieink az AZOM üzem felé haladnak. A Wagner PMC harcosai a mariupoli temető közelében is szétverik a fegyvereseket. A harcok a Konstantinovka felé vezető úton és Krasznoe külvárosában folytatódnak.
⚫️Donyecki irány
Az Avdejevszkij szektorban az orosz hadsereg Alexandropol és Novokalinovo irányába nyomult előre. A mieink Krasznogorovka térségében is előrenyomulnak. A harcok folytatódnak Pervomajszkijban, valamint Marinkában, ahol az RF fegyveres erői beépültek a város déli részébe.
⚫️Zaporizzsja irány A
helyzeti harcok folytatódnak Vuhledar térségében, a tengerészgyalogosok megszilárdítják sikereiket a dachák területén. Eközben az ukrán fegyveres erők a védelmet erősítik a Bogoyavlenka - Vuhledar fordulóján.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
Oroszok dolgoznak az AFU harcálláspontokon.

__________________________________________

Harcok Kremenna közelében:
Az orosz BARSZ harcosok a Kremenna melletti erdőkben felfedezték és a légideszant csapatokkal együttműködve megsemmisítették az ukrán fegyveres erők aknavetős csapatait.

 

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
537
2 497
93
Lehet elbeszélünk egymás mellett, de ha jól emlékszem kb 150.000 főre tették a kárpátaljai magyarság számát, ennek egy jó része átjött (elmenekült) ide, a háború elől menekülő ukránok meg mentek Kárpátaljára, tehát pont nem nekünk kedvezően alakultak az ottani etnikai viszonyok.

de mivel csak egy (egyelőre) alternatív valóságot járunk körbe, ami csak fikció, a történelem meg nem ismeri a "mi lenne ha" fogalmát, mert csak a "megtörtént" és a "van" létezik, így ne is haladjunk ezen szál mentén :)
Hát majd visszatelepülnek szépen! Azok akik elmentek... meg azok is akik odamentek! :hadonaszos:
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 017
30 865
113
Első kézből.
Rögtönzött kilövőállás
Handmade...
Évfordulóra
Alexander III és Krasznojarszk
Szeverszk környéki riport
Áldatlan állapotok
"Állatkert" a fronton..
Napi bulvár
Avdeevka