[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 960
5 887
113
Vegyél már elő egy térképet! Ezek a pontok vagy 200-250km-re vannak a Krímtől.
Ha tényleg kíváncsi vagy rá, akkor a Sevastopol felirat a térképen kb.: 40NM hosszú!
Minek kell egy ennyire manipulált szart ide betenni?

Azért én ennek se hinnék.
Amcsik csak azért nem tették a letuhanás pontját Törökország felé mert volt ott egy valaki azt mindta, hogy
-na de guys, ezért ennyire senki sem hülye-
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 962
113
Nemzetközi légtérben amíg nem veszélyezteted a repülésbiztonságot kb azt csinálsz amit akarsz és ez mindenki ki is használja olyan pofátlan módon amennyire csak tudja.
Dudi, nemzetkozi legterben, kikapcsolt jeladokkal, egy drón amivel meg kapcsolatot se tudsz letesiteni, 10 percre Beregszasztol, szerinted veszelyezteti a repulesbiztonsagot?




Tudod tavaly nyaron mikor a naftamizeria volt itthon, en valtig allitottam hogy azert nincs itthon uzemanyag eleg mert kihordjak az ukranokhoz.
Azert igy visszaolvasva a dolgot mig Swehaton meg Battan valami fantasztikus esemenyek miatt lecsokkent a kapacitas mi is mas orszagok mellett ezek szerint tomtuk az ukranokat uzemanyaggal.
Legalabb ingyen?
Azt is irtam mar parszor hogy azert nincs vagy draga a kaja mert azt is kihordjak az ukranokhoz adomanyba. Megis mibol venne ott kajat valaki maganak? Etetni is kell valamibol az 1 millios ukran fegyveres testuletet.
Na es valami fantasztikus modon egesz ojropaban gyogyszerhiany is van. Roppant erdekes, biztos a fogyokurazok tizmillioi eszik marokszam a mindenfele gyogyszert es speci epilepszia gyogyszertol a nyugtatoig hiany van mindenbol.
Nem az ukranokat etetik vele adomanykent? Biztos nagyon depisek mar a sok menekulestol meg funyirohangtol, loveszarokban unatkozastol...
En mar nagyon varom hogy ennek a haborunak vege legyen,es minden visszaterjen a regi kerekvagasba, mert miota kitort itt nafta meg energiamizeria, elelmiszermizeria, gyogyszermizeria, meg minden egyeb mizeria is van, es pont lexarom hogy a Karpatokon tul meg ezek most epp a Judeai Nepi Frontot alakitjak a Zelenszkij studioban mert maguknak akartak ezt, erre vagytak, aztan hol vannak mostanra mar Belorussziahoz kepest is...


 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 064
9 002
113
Vazz, lehugyozta a dront az égről...
Sikeres egy harceljaras annyi szent.
Valami lehetett ha 2x ugyanugy jart el.

Ezek is csakhogy magyar legterben vezetgetnek celpontra B 52-eseket.
Eszem megall hogy van magyar katona akinek ettol a farka felall...


Ukran terroristak ujabb akcioja.

"Az ENSZ-bizottság elismerte, hogy az ukrán hadsereg orosz hadifoglyokat lőtt le, csonkított meg és kínzott meg.

A ma közzétett jelentés két példát említ az ukrán hadsereg által elkövetett háborús bűnökre: a Harkivi területen lévő Malaja Roganyban és a Kijevi területen lévő Dmitrovkában.

A Bizottság azt is elismerte, hogy az ukrán tüzérség kazettás bombákkal saját civileket is eltalált, különösen tavaly márciustól szeptemberig a Harkiv környéki Izyumban hajtottak végre támadásokat.

Megerősítést nyert az is, hogy Kijev tiltott gyalogsági aknákat használ, és civil infrastruktúrát, például óvodákat, piacokat és lakóövezeteket is bombáz.

A bizottság szerint mindezek "az ukrán fegyveres erők által elkövetett kisebb számú jogsértések". "
Na erről se fog rekord hosszan beszélni a selypes az rtl-en. Ezért nem fog Ursula asztalt csapkodva tiltakozni.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 593
113
Orosz ATGM csapás ukrán páncélosra Ugledar-nál.
1127331303_0:320:3072:2048_1920x0_80_0_0_20e6d8f8ec8a639ba2597ec713c2660f.jpg

13023838.jpg

5p_center_levo_af9.jpg

KMO_096855_28586_1_t222_115023.jpg

1678969159_49_karta-boevyh-deystviy-na-ukraine-16-marta-2023-spetsoperatsiya-svo.webp.webp
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 444
113
Ahoz képest a saját vizeiken keresték.
A nemzetközi légtér van a kizárólagos gazdasági övezet felett is!ű
Tán hadiállapot van az USA és Oroszország közt vagy mi? Hát nincs, ergo nemzetközi légtérben azt csinál bárki amit akar a Fekete-tenger felett, ha tetszik neked (nektek) ha nem.
Ez a drón esetén nem annyira egyértelmű. Ráadásul állítólag az oroszok jó előre bejelentették a tilalmi zónát.
Az amerikaiak, meg dafke odamentek, és azt gondolták, hogy az oroszok nem merik leverni a Reapert.
Ez így, ebben a formában nem háborús cselekmény, tekintve, hogy CSAK anyagi kár érte az amerikaiakat, akik mellesleg orosz állami és privát vagyontárgyakat foglaltak le, vagy tartanak vissza - jóval nagyobb értékben.
Szóval mehet a tiltakozás, de az oroszok megmondták, hogy minden drónt leszednek a kijelölt övezetben. Emiatt szüntette be az amerikai fél a drónreptetést azonnali hatállyal.
Próbálkozhatnak még ember vezette gépekkel a provokációval, de szerintem azok is hasonló kezelést kapnának, mint ahogy a Baltikum mellett a kísérő gépek majdnem ütközésig feszítették a húrt a saját gépük megvédése érdekében.
Szóval innentől kezdve kacsavadászatról beszélhetünk. És az oroszok elég nagy biztonságban csinálhatják, amit csinálnak, mert drónok (különösen kém drónok) lelövése miatt nem fog (és nem is tud) háborút indítani az USA.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 793
113
Hát ez elég kínos! :oops::)


 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 459
113
Hát ez elég kínos! :oops::)


Egy blogger, Simplicius, azt irja, hogy a légcsavar lapja nem sérült, annak formàja a filmen a csavar és a felvétel kûlönböző sebességéből is származhat.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 962
113
Hát ez elég kínos! :oops::)


Sejtettem hogy ketszeri kerozinozasnak oka volt. Magamban arra tippeltem hogy a kerozin mennyisege, tomege hajlitotta meg a legcsavar lapatjat. Ketszer ugyanugy jott be a gep, mintegy celzottan, es kerozin... Gyanus volt hogy ez egy harceljaras.
Vajon honnet tudtak a lapat specifikacioit?
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Sejtettem hogy ketszeri kerozinozasnak oka volt. Magamban arra tippeltem hogy a kerozin mennyisege, tomege hajlitotta meg a legcsavar lapatjat. Ketszer ugyanugy jott be a gep, mintegy celzottan, es kerozin... Gyanus volt hogy ez egy harceljaras.
Vajon honnet tudtak a lapat specifikacioit?
Kreml:

A Pentagon részére szeretnénk kifejezni a sajnálatunkat, hogy a héten két gépünk nem sokkal leszállás előtt kiengedett egy kis üzemanyag felesleget, de közben nem is láthatták a hűtőgép processzorral működő kezdetleges gépeink, hogy a világ legfejletebb szuperdrónja a kegprofibb irányítással és elektronikával épp ott repült alattuk.
Őszintén sajnáljuk hogy ettől a turbulens levegő hatására hajtóműbe/re kerülő kerozintól az egyszerűen leesett.
Kérjük, hogy a hasonló technikai elmaradottságunkból fakadó véletlenül bekövetkező hibák elkerülése végett jelentsék be, ha a határaink közelébe jönnek. Mert eredetileg a hűtőgép processzorral működtetett légvedelmünk gyakorlat közben lőtte volna le véletlenül, mivel a kínai barátainknak jobb eszköze lesz és nekik nem kellett, az iráni barátaink pedig még régen lekényszerítettek íegy ilyet, így nekik sem kellett.
De az utolsó pillanatban mikor már majdnem kilőttük felé a tengerészeti gyalogásókat India jelezte, hogy ők örülnének egy ilyennek és Kadirov tábornok is kérte az unokáknak otthon játszani
Elnézést kérünk a véletlen baleset/incidens miatt az egész amerikai hadiipari költségvetést folyamatosan megcsapoló gyártótól, rengeteg ktgvetést átverő meghamisított eredményű munka veszett kárba!
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 686
113
Tán hadiállapot van az USA és Oroszország közt vagy mi? Hát nincs, ergo nemzetközi légtérben azt csinál bárki amit akar a Fekete-tenger felett, ha tetszik neked (nektek) ha nem.
Jaja, ott szabadul meg a fölösleges kerozintól, ahol akar. Kikapcsolt transzponderrel repülő tárgy meg ott sincs, tehát nem történt semmi...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 118
113
Tán hadiállapot van az USA és Oroszország közt vagy mi? Hát nincs, ergo nemzetközi légtérben azt csinál bárki amit akar a Fekete-tenger felett, ha tetszik neked (nektek) ha nem.
Mindenki úgy járt el, ahogy akart. Az Usa kémkedett egy kicsit egy háborúban álló Oroszország ellen, annak a hadszínteréhez közel transzponder nélkül, ők meg megnézték mit jelez a radar, s leengedtek egy kis kerozint.

Ha a hülyeséget félrerakjuk, az USA fordított helyzetben egy ilyenért biztos vagyok benne hogy azonnal lelőtte volna az orosz drónt, mint a szart.

Az oroszok hozzájuk képest még nagyon finomak, és nőiesek voltak. Még fegyverhasználat sem volt...
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113
@dudi @krisss és akik aktív katonák, ti hogy látjátok mekkorák lehetnek a valós veszteségek ukrán és orosz oldalon? Persze nagyságrendileg és nem darabra pontosan...
Én a tegnap bedobott 100 ezer fős ukrán veszteséget (halott) "kevésnek" érzem a harcok intenzitása miatt, az orosz veszteségek is minimum 10 ezer felett lehet (halott)+Wagner és szakik, de szerintem nagyságrendileg kisebb mint az ukránoké, ami azért is érdekes, mert elvileg a támadó nagyobb veszteségeket szokott elkönyvelni és ugye alapból is kisebb volt az orosz támadó sereg, mint Ukrajna hadserege. Nyilván a Nato ezeket nyomon követi és ti ott "szakmai berkekben" hallotok hitelesebb infókat, mint amik ide eljutnak. Kiváncsi vagyok a véleményetekre, Oroszország a most rendelkezésre álló erőkkel megnyerheti ezt a konfliktust, vagy elkerülhetetlen egy újabb mozgósítás?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 841
113
@dudi @krisss és akik aktív katonák, ti hogy látjátok mekkorák lehetnek a valós veszteségek ukrán és orosz oldalon? Persze nagyságrendileg és nem darabra pontosan...
Én a tegnap bedobott 100 ezer fős ukrán veszteséget (halott) "kevésnek" érzem a harcok intenzitása miatt, az orosz veszteségek is minimum 10 ezer felett lehet (halott)+Wagner és szakik, de szerintem nagyságrendileg kisebb mint az ukránoké, ami azért is érdekes, mert elvileg a támadó nagyobb veszteségeket szokott elkönyvelni és ugye alapból is kisebb volt az orosz támadó sereg, mint Ukrajna hadserege. Nyilván a Nato ezeket nyomon követi és ti ott "szakmai berkekben" hallotok hitelesebb infókat, mint amik ide eljutnak. Kiváncsi vagyok a véleményetekre, Oroszország a most rendelkezésre álló erőkkel megnyerheti ezt a konfliktust, vagy elkerülhetetlen egy újabb mozgósítás?
Ezt senki sem tudja biztosan.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 080
11 758
113
Egy lapon belül azért észre lehetne venni ha volt már valami....

Egyébként:
"Turkey is ready to let US warships pass through the Bosphorus, because of the "incident" with the MQ-9 and Su-27" - Turkish Defense Minister

Az oroszokról meg ennyit, miszerint ők hozzá sem értek.
Gondolom a propeller lapát a semmitől hajlott meg.
FrVUnIAXwAAIQDB
pont forgás irányba? és hová tünnt a 2 sárga csík?
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
Amúgy ez a transzponder nélkül repkedek érdekes dolog. Az ominózus terület felett repültünk éjjel Frankfurtból, ment a szokásos szöveg a pilotától, majd lehetet hallani a másodpilotát (vagy nem tudom kit) anyázni a háttérben, hogy látszik valami a radaron és 17km-re van a LH728-tól.

A nagy sebességgel zuhanó testek témájához:
  • rengeteg fizikai félreértés van, kezdve az erő származtatásától, impulzus, mozgási energia összekeverve.
  • becsapodáskor erő keletkezik, mivel gyorsulás lesz (az x sebesség y időegység alatt zérus lesz. Ez a gyorsulás hozza létre az erőhatást. Minél nagyobb a tömeg és a gyorsulás, annál nagyobb erő keletkezik.
  • egy gravitációs bomba ballisztikus pályán esik, a kioldási sebesség irányvektora és légellenállási tényezője alapján számítható a sebesség. A repülő sebességét a kinematika szállítási sebességnek nevezi
  • miért nem törik milliárd darabra valami a becsapodásnál? A becsapodás egy nagyon gyors zömítési folyamatnak fogható fel. Ha nő az alakítási sebesség, az alapanyag felkeményedik. Ennek oka anyagszerkezeti, egyszerű hasonlattal élve olyan, mint a légfékes rendszer. Van némi késedelmi idő.
  • felmelegedés esés közben. Létező dolog, számítható, ezt hívjál torlópontnak. Egyszerű hasonlattal élve, mint a betonfúrás. Forró a fúrófej fúrásnál? Az, de a többi rész nem. Másrészt 10km+ felett -50°C alatti a hőmérséklet. Hőfeszültség mondjuk van, de egyszerhasználatos termékről van szó
  • becsapodás: mindig mindenki a közvetlen hatásra fókuszál, holott az igazi zsuga a nyomáshullám. Mekkora a nyomáshullám egy atomrobbanás után a kritikus helyeken? 3-400kPa. Ez a légköri nyomás három-négyszerese. Az épületek 1-10kPa különbségekre vannak méretezve. Persze, mivel ez föld alatt van, kívülről tartja a föld. Ez igaz. Viszont a nyomáshullám a földben is halad (lásd földrengés), így kapásból felületen megoszló terhelések vannak, ami óriási lokális terheléseket képesek létre hozni - pl. szellőztető csatorna/liftakna (hosszú és vékony szerkezet)

Tehát a kérdést nem úgy kell feltenni, hogy mekkora TNT egyenértek, hanem mekkora nyomáshullám generálódik a tárgy becsapódása/talaj és talaj/földalatti ojjjektum vonatkozásában.

Elég, ha van 120 m mélyen egy bunker, ha annak a légvezetékei, liftjei, lépcsőt mondjuk 30 méter mélyen a felszínről kialakuló nyomáshullám összeroppantotta. Nem azonnal lett kiiktatva, hanem mondjuk pár nap múlva. Szerintem egy ilyen eset alaposan le tudja lombozni a munkamorált a maradék időszakra.

Az analógia ugyanaz, mint a vizibomba vs tengeralattjáró vonalon. Hiába vastag és nagyszilárságú Hxxxxx anyagminőségből van a külső héj, arra van méretezve, ami víznyomás alapból van lent, arra nincs, hogy felette durrantanak és ez a plusz nyomás szuperponálodik felülről - ráadásul nem szimmetrikusan - a tengeralattjáróra. Ez szokta szeretni bármelyik hosszvarrat bármelyik nyomástartó berendezésben.

Plusz azt sem árt fejben tartani, hogy noha a beton híres a nyomásállóságáról, de ha egy nagy szerkezet kezd mozogni, ott bizony húzófeszültség is ébred, azt meg nem szereti. Erre van elvileg a vasbeton, de a beton törik/mozog - akár rohad x evtizede a földben, akkor a dolog már nem egyértelmű.

Azt se felejtsük el, hogy amikor az 50-70-es években kezdtek bunkerokat építeni, tized ennyit sem tudtak a talajmechanikáról/hidrodimanikáról (mivel egy bizonyos terhelési sebesség után minden szilárd anyag folyadékokra jellemző tulajdonságokat vesz fel, lásd Kármán Tódor kísérlete, ahol marványt nyújt meg), szóval nem tartom lehetetlen dolognak.

Minél többet foglalkozom anyagokkal, annál inkább megdöbbent, mennyire minimális ismerekkel rendelkezem még ennyi év után úgy, hogy ezzel foglalkozom...
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 960
5 887
113