Ez a 4 millió EUR darabár nem kevés.Csak @pöcshuszár meg ne tudja.
Az rá van robbanva az ilyesfajta járművekre.
Nálunk nem sok értelmét látnám: hó és "raszputyica" alig van - nem indokolná semmi egy ilyen spéci jármű beszerzését.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ez a 4 millió EUR darabár nem kevés.Csak @pöcshuszár meg ne tudja.
Az rá van robbanva az ilyesfajta járművekre.
Hát èn a műszakiaknal(Szentes) el tudnám kèpzelni.Ez a 4 millió EUR darabár nem kevés.
Nálunk nem sok értelmét látnám: hó és "raszputyica" alig van - nem indokolná semmi egy ilyen spéci jármű beszerzését.
Ez a 4 millió EUR darabár nem kevés.
Itt erős túlárazás ténye állhat fenn, illetve nem tudjuk, hogy milyen fegyverzettel, esetleg speciális felszereléssel rendelték ezeket.Hát èn a műszakiaknal(Szentes) el tudnám kèpzelni.
De a 4 milla nem baráti ár.
Az biztos.
Annyièrt nem kell.![]()
Ha olcsó APC-t keresünk akkor Patria 6x6 a nyerő! Nem láncos, de a magyar terepre, időjárási viszonyokra az nem is indokolt szerintem egy BvS-hez hasonló járgány. (Nyilván bizonyos tömeg felett mint a Lynx, PZH és Leopard kell a lánctalp, de egy sima APC esetében nem feltétlen.)Itt erős túlárazás ténye állhat fenn, illetve nem tudjuk, hogy milyen fegyverzettel, esetleg speciális felszereléssel rendelték ezeket.
Ez az ügylet még tavalyról húzódik át.
A keret megállapodást még decemberben megkötötték. Gondolom az alap modellek árait akkor a 400+ darabra rögzítették. A BW meg gondolom kért bele pohártartót meg a terhes katonáknak magzati szívhang figyelőt.
Mindenesetre az angol haderő 60db-ot kap a csomagból valami 140M fontos áron.
Ez 2,3M font/db.
Én alapvetően az olcsóbb Broncóra voltam/vagyok rágyógyulva.
Annak is 2M körül lehet darabára, csak az sokkal jobban páncélozható, meg alapból nagyobbak a méretei.
2M-ból nem nagyon hozol ki egy új gyártású, láncos, úszóképes, alap vanilla APC-t. Lynxből meg pláne nem!
Nem vitaindítónak írtam!Ha olcsó APC-t keresünk akkor Patria 6x6 a nyerő! Nem láncos, de a magyar terepre, időjárási viszonyokra az nem is indokolt szerintem egy BvS-hez hasonló járgány. (Nyilván bizonyos tömeg felett mint a Lynx, PZH és Leopard kell a lánctalp, de egy sima APC esetében nem feltétlen.)
Emellett k. olcsó (1-1,2 mEUR darabja) és alapból adják az összeszerelés lehetőségét a finnek még kisebb szériáknál is. Mindezeken felül még úszik is.
Szóval magyar viszonyokat figyelembe véve nem tartom indokoltnak ezt a spéci lánctalpast. Ha ha használtan olcsón megvehető akkor 1-2 tucat jöhet speciális feladatokra, amúgy annyira nem erőltetném...
És öté'?Hát èn a műszakiaknal(Szentes) el tudnám kèpzelni.
De a 4 milla nem baráti ár.
Az biztos.
Annyièrt nem kell.![]()
Hàt ez màr életre kelt.Nem vitaindítónak írtam!
Hónapokig tud olyan sár lenni egyes országrészeken, ami a gumikerekes gépek életét megkeseríti, főleg a már összevágott földutakon.Ez a 4 millió EUR darabár nem kevés.
Szerintem ha finneknek az ottani havas mocsaras terepre jó a Patria 6x6, akkor nekünk is jó kell legyen. Nálunk ráadásul baromi jó az úthálózat ellendben pl. finnország északi alig lakott részeivel: a legtöbb helyre el lehet jutni dagonya nélkül is. Nyilván lehet harc egy szántón is, de az országon belül könnyebben gyorsabban mozognak a kerekesek és olcsóbb őket megvenni és fenntartani is, mint a láncosokat.Hónapokig tud olyan sár lenni egyes országrészeken, ami a gumikerekes gépek életét megkeseríti, főleg a már összevágott földutakon.
Biztos hogy lehetett volna másképpen is csinálni , ebben igazad van.Szerintem ha finneknek az ottani havas mocsaras terepre jó a Patria 6x6, akkor nekünk is jó kell legyen. Nálunk ráadásul baromi jó az úthálózat ellendben pl. finnország északi alig lakott részeivel: a legtöbb helyre el lehet jutni dagonya nélkül is. Nyilván lehet harc egy szántón is, de az országon belül könnyebben gyorsabban mozognak a kerekesek és olcsóbb őket megvenni és fenntartani is, mint a láncosokat.
Még most is lehet, csak akarat kell hozzá, és hogy kezdjünk el végre honvédelemben, és nem hadiiparban gondolkodni.Biztos hogy lehetett volna másképpen is csinálni , ebben igazad van.
Jó azért maradjunk racionálisak, az egyik nem zárja ki a másikat, sőt.Még most is lehet, csak akarat kell hozzá, és hogy kezdjünk el végre honvédelemben, és nem hadiiparban gondolkodni.
Az Airbus beszerzés rendben lévőnek látszik.Jók a vasak(225 is jónak látszik) időben is jönnek.(ha jól tudom).Tehát profi szavahihető cég, jó szerződés stb.De gyulai Airbus gyár még csak tesztelget és próbálja összeszedni az embereket.Közel 1 éve indultak.2026 ra tervezik az rendes termelést.Ez így megy ennyi idő..Pl szakemberhiányJó azért maradjunk racionálisak, az egyik nem zárja ki a másikat, sőt.
A lényeg mindig a részletekben rejlik, vagyis, hogy megvalósítható-e egy lépésből ennyi fajta hadiüzem létrehozása, ennyi szakemberrel, tőkével, milyen határidők vannak, beszállítók, mekkora volumen lesz, lesz-e valós export piaca, stb.
Lehet ez túl lett kissé tolva....
Erről eszembe jut unokatesóm sztorija, ő oda ment férjhez. Kb. május elején kiballag a kiskertbe, szépen süt a nap, szuper idő kerti munkák kezdéséhez. Ásó hegye lepattan a fagyott talajról.Szerintem ha finneknek az ottani havas mocsaras terepre jó a Patria 6x6, akkor nekünk is jó kell legyen. Nálunk ráadásul baromi jó az úthálózat ellendben pl. finnország északi alig lakott részeivel: a legtöbb helyre el lehet jutni dagonya nélkül is. Nyilván lehet harc egy szántón is, de az országon belül könnyebben gyorsabban mozognak a kerekesek és olcsóbb őket megvenni és fenntartani is, mint a láncosokat.
Ha csak 3 feltöltött dandárunk lesz, akkor felesleges mindet láncosra tervezni. Pénzkidobás.3 feltöltött dandárhoz írtam a mennyiségeket. Ha ennyit nem bír az orszàg ellátni megfelelő illetménnyel, akkor inkább hagyjuk az egészet.
Miért lenne pénzkidobás?Ha csak 3 feltöltött dandárunk lesz, akkor felesleges mindet láncosra tervezni. Pénzkidobás.
Nem csak a megvételük, de az üzemeltetésük is.
Amiért a világ egyetlen hadereje sem állt át teljesen láncos járművekre.Miért lenne pénzkidobás?
Mivel akarod feltölteni azokat + zászlóaljakat? Lehet itt álmodozni, de még ezt a 3-at sem tudjuk rendesen feltölteni úgy, hogy igazából a háromból 2 nem is igazi dandár, mert komplett fegyvernemek hiányoznak belőle.Amiért a világ egyetlen hadereje sem állt át teljesen láncos járművekre.
Ha ugyan azt a pénzt felhasználhatod plusz 1-2 zászlóalj felállítására, akkor arra kell költeni, és nem arra, hogy minden gép láncon közlekedjen.
És miért hiányoznak?Mivel akarod feltölteni azokat + zászlóaljakat? Lehet itt álmodozni, de még ezt a 3-at sem tudjuk rendesen feltölteni úgy, hogy igazából a háromból 2 nem is igazi dandár, mert komplett fegyvernemek hiányoznak belőle.
Annyival nem olcsóbb egy kerekes...És miért hiányoznak?
Na látod!
A felszabaduló pénzt nem csak plusz zászlóaljakra lehet költeni, de pontosan a hianyzó fegyvernemekre is!
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..