[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 886
82 409
113
Reális a felsorolás, ám mi lesz akkor, ha elvérzik ez az nagy ukrán támadás itt az egyik oldal számolgat, miből mennyit kaptak, miből mennyit zsákmányoltak, mit legóztak össze stb stb..

amit viszont nem tudunk hogy a ruszkik miből, mennyit vittek oda, a tehervonatokat azt láttuk felvételen, ami biztos, hogy ha az ukránok készülnek, készülnek az oroszok is, azt meg mindenki tudja, hogy darabszámban az oroszok sokkal de sokkal jobban állnak, nincsenek rászorulva "könyöradományokra" se tüzérség, se páncélosok, se légierő kapcsán, szóval mi lesz ha kifullad ez a nagy ukrán támadás? akkor lefőtt a kávé és ennyi volt? vagy mire számít az ukrán párti oldal, egy a végtelenségig tartó háborúra? tényleg érdekel hogy ezt hogyan látjátok, mert egyáltalán nem biztos, hogy ez az ellentámadás sikeres lesz
Igen, mindenki csak az ukrán ellentámadásról beszél, de elfelejti, mit vontak össze a ruszkik. És ha ők támadnak? Akkor amit összegyűjtött az ukrán, azzal védekezni kell, onnantól pedig ha megjelennek a fronton nagy számban, az orosz légierő ugyanúgy kivégzi majd őket, mint tette az irakival az amerikai, és onnantól bizony elkezdődik az összeomlás. Bár szerintem az ukránok fognak támadni mert ha nem, nincs tovább mani és hadianyag. Viszont ez a támadás inkább fog hasonlítani az 1918as német összeomlást előidézőhöz, aminek tudjuk mi lett a vége.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 348
46 150
113
Igen, mindenki csak az ukrán ellentámadásról beszél, de elfelejti, mit vontak össze a ruszkik. És ha ők támadnak? Akkor amit összegyűjtött az ukrán, azzal védekezni kell, onnantól pedig ha megjelennek a fronton nagy számban, az orosz légierő ugyanúgy kivégzi majd őket, mint tette az irakival az amerikai, és onnantól bizony elkezdődik az összeomlás. Bár szerintem az ukránok fognak támadni mert ha nem, nincs tovább mani és hadianyag. Viszont ez a támadás inkább fog hasonlítani az 1918as német összeomlást előidézőhöz, aminek tudjuk mi lett a vége.
Alapvetően jelenleg kényelmes helyzetben vannak az oroszok. Az ukránokat nagyon tolják nyugatról bele a tavaszi-nyári támadásba. Gyakorlatilag 150%, hogy lehet rá számítani. Az oroszok az eredet haderő mellet már egy mozgósítási hullámon túl vannak. Ezen felül pedig még ott a sorállomány tavaszi bevonulása is. Meg ezen felül a Wagner brutális toborzó számokat jelent hónapról hónapra. Ok, hogy 2-3 helyen megy némi előre mozgás, de ezek messze vannak attól, hogy komolyan lekötnék az oroszok erejét. Közben az új intellel pedig folyik a készülő ukrán erő folyamatos gyengítése, késleltetése.
Biztos, hogy az így okozott logisztikai veszteségek azt fogják eredményezni, hogy amikor elindul az ukrán támadás, akkor az nagyon gyorsan ki fog fulladni. Ezen felül nem véletlen a nagy bombák okosítása sem. Biztos vagyok benne, hogy amint elindul a hajcihő, akkor kapni fognak a hidak, és vasúti csomópontok is 1-1 1000-es, 1500-as "tojást".
Szóval az oroszoknak csak szépen ki kell várniuk, hogy meginduljanak az ukránok. A csapatok elhelyezése mutatja, hogy fel vannak rá készülve, hogy bárhol ellenlökést mutassanak be. Egy kifulladó ukrán támadásba "belevágni" (hogy vívó szakkifejezést alkalmazzak) pedig egészen komoly bajba sodorhatja az ukrán felet.
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
344
1 997
93
Számomra ijesztő az a cinizmus, ahogy ezt a helyzetet az amerikai vezetés kezeli. Nem engedik tárgyalni az ukrán vezetést a tűzszünetről, miközben lehet tudni hogy ennek a tervezett valamikori támadásnak nincs semmi jelentősége.
Még ha részlegesen sikeres is lehet a "roncsderbi" támadása, mi van utána?
A támadás során elszenvedett veszteségek után, milyen erővel akadályozza meg egy későbbi ellentámadás elhárítását a megnövekedett frontvonalon?
Lehet, hogy az amerikai vezeztés számára csak egy mellékfront, -a Kína melett -az ukrán konfrontáció, de az orosz vezetést rá kényszeríti teljes Ukrajna elfoglalására, bármeddig is tart.
Jól látszik hogy orosz szempontból válallhatatlan kockázattá vált ezzel a vezetéssel ez az ország, bármibe is kerül.
Ez a háború egy következmény, ezerszer ki lett tárgyalva különböző szemszögből és irányból. Az is biztos, hogy az orosz kisebbség autonomiájának megtagadása előtt történt kockázat elemzés. A valószínű eredmény nem lehett nagyon más, mintha mi hadat üzennénk Németországnak.
Számomra az a döbbenet, hogy mindig a történelem során találnak embereket ezeknek az önsors rontó tragédiáknak a levezényléséhez.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 352
45 512
113
KIcsit pontosítok.
Az FAB-1500-as UMPK-kat még nem használják.
A közeljövőben szerintem megjelennek, de eddig nem. Viszont megkezdődött(a kedvenc bombám) az UMPK - ODAB-500PM-harci alkalmazása
Ezek a nagyon régóta várt, látványos, térfogatrobbanó (termobarikus is) bombák, amelyek nem hagynak sebesültet, és amelyek elől nem lehet elbújni egy árokba, Nos, logikus azt feltételezni, hogy a FAB-1500, után az ODAB-1500 is UMPK-t kap.
Kedves Boki!
Valóban így szólt az eredeti bejegyzés. Én kicsit húztam rajta, ami pongyola volt ("eddig nem"), vagy nem volt magas hírértéke, mert ismételt ("Viszont megkezdődött...") azt töröltem. A katonai blogok sokszor a frissesség miatt hanyagul fogalmaznak, illetve olyan nyelvi fordulatokat használnak, ami nálunk nem ismert. De nem akarok belemenni a fordítás kérdéskörébe, nagy szakirodalma van. Így oldom meg a problémát!

A holland hivatalos infografika szerint Hollandia 196 darab YPR-765 páncélozott szállítójárművet küldött Ukrajnának, és 45 darab T-72-t fizetett.

2023. április 19-i reggeli jelentés; 07:30donyecki idő

A front #zaporozsjei irányában a 291. gépesített lövészezred, a 42. gépesített lövészhadosztály felderítő és különleges egységei tegnap visszaverték az AFU harci felderítési kísérletét # Orekhovból .
Délután az AFU nehézfegyverekkel lövöldözte #Vodyanoye városát a #Kamenka - #Dneprovsky kerületben.
▪️#Artyomovskon ( #Bakhmut ) kívül robbanások vannak #Kramatorszkban és #Druzskovkában az ellenség hátában. Az RF fegyveres erők rendszeresen megsemmisítik az ellenséges munkaerő és felszerelés felhalmozódását ebben az irányban.
Magában #Artyomovszkban az AFU visszavonul a nyugati peremekre, és felrobbantja mögöttük az épületeket .
A #Kherson régióban ukrán csapatok csoportosulását tartják nyilván a #Dnyeper folyó jobb partján .
Az RF fegyveres erői nem hagyják abba a csapásokat #Berislav és #Kherson térségében .
▪️A #Bryansk régióban az AFU drónnal támadta meg a katonai nyilvántartási és besorozási iroda épületét a Novozybkov városi körzetben. Nem volt áldozat.
▪️Az #Ugledar szekcióban az AFU egy sikertelen támadás és a páncélozott járművek elvesztése után erősítést helyez a frontvonalra.
▪️A DPR civilekre az ellenség 87 lőszert lőtt ki. Tűz alá került a #Gorlovka , #Donyec , #Makeyevka , #Blagodatnoye , #Vladimirovka . Három civil meghalt, ketten megsebesültek.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
903
10 248
93
Egy, a fórumot már nem látogató kolléga meglátásai (szerintem kitaláljátok, ki az):

Kb. a következő dolgok derültek ki az ukrán balhéból eddig.

1. A 30-40 éves területvédelemre alkalmas SAM-ek ellen a nem stealth gépeknek kb. reszeltek. (Sz-300V, Sz-300PT/PSz, BUK-M1, de ez lenne a PATRIOT és hasonszőrű cuccok ellen is). Fűnyíróban lehet repkedni, amit a MANPAD és IR SHORAD viszont imád. Ennél jobb reklámot nem kaphatott az F-35A. Persze lehet tenni mindenféle csodaszenzor meg vontatott csalit is a nem stealth gépekre, de ennek is megvannak a határai. Próbálja ki, akinek kilenc élete van...

2. Még a DIRCM szerű védelemmel ellátott orosz helik is potyogtak a MANPAD-tól, mint a fene (Ka-52-esek). A dedikált harci helik kora közvetlen rálátást igénylő rakétákkal (LOS) kb. vége. Legalábbis, ha engem kérdeznek. (Ezt amúgy igen sokan megjósolták már az ukrán háború előtt is, megjegyzem köztük én is...) Ennek ellenére egyes fegyvernemek ragaszkodása és további erőltetése ezeknek egészen érdekes megközelítés... Az, hogy soktízmilliós (dollárban) helik nem irányított rakéták loftoljanak, mint a fűmagot, az szerintem nettó pénzkidobás. Erre egy Toyota pickup is képes fillérekért. Rácsűrsz egy UB blokkot és mindenki boldog. Egy heli árából "végtelen" mennyiség köjn. Nem kell a helinek repkednie méregdrágán. OK, ez erős túlzás, de remélem érthető mennyire a fingás közben beszarás lett erőlködés ma harci helizni ahol csak 30+ éves Igla is van. Ehhez képest filléres megoldás szárazföldi járművekre tenni ennyire mini rakéta sorozatvetőket.

3. A SEAD / elnyomás korszaknak vége. Több célcsatornás légvédelmi rendszereket ki kell lőni vagy marad a fűnyíró / stealth. Mert isten se bírná ezt fegyverzettel. Csak ez sokkal, de sokkal komolyabb történet mobil és sok célcsatornás rendszerek ellen. Főleg, ha azok NASAMS szerűek, ahol a radarok és a rakétaindítók is mindenfelé szét vannak telepítve, tehát nincs központi rávezető állomás és annak közelében / közepén a radar. Hanem ezek egymáshoz képes bárhol is lehetnek és bármilyen radartól is kaphatnak céljelet digitális adatkapcsolaton keresztül.


Amit nem értek (@angelsoul @Allesmor Obranna ):
  • “ennél jobb reklámot nem kaphatott volna az F-35” - láttuk már az F-35-öt normálisan felépített és működtetett, rétegzett ellenséges légvédelemmel védett területen működni?
  • miért van vége a SEAD-nek? Ugyanúgy kilőhetőek a felderítő/tűzvezető radarok, mint eddig, vagy nem? Vagy a költő itt csak a SEAD-re gondolt, DEAD-re meg nem?
Erre most regényeket lehetne írni, de pár gondolatébresztő:
  • a Szu-35-ösök a H-31-esekkel nem igazán potyogtak tömegesen, viszont tömegesen láttunk ukrán légvédelmet elégni.
  • a helikopterek a művelet elején szenvedtek sok veszteséget, amikor a hadmüveletben az összhaderőnemi jelleg annyi volt hogy mindenki jelen volt csak nem koordinálta senki. A harci helikopterek bevetésének a sikere erősen helyzet és taktika függő. Minap volt itt egy videó amiben több harcjárművet kilőtt a technika majd távozott. Eredménytelen?
  • maga a konfliktus elég speciális, csak hogy pl. lengyel, román légtérből vagy akár az űrből végzett NATO felderítést nézzük. Mitől lenne minden konfliktus ilyen? Azért mert ez ilyen most mindent dobjunk ki ami nem idevaló? Kezdje az USA a hordozóival :)
  • NIR - na ez tuti nem drága az orosznak, ez a kb. lőjjük el a lejárt készleteket messziről, kockázat nélkül. Igen, másnak ez drága lenne, de nem az orosznak.
  • a DIRCM relatíve friss, most gyűjtik vele a tapasztalatot, már amelyik gépre jutott. Dobják ki mielőtt kiforrna?
  • az eddigi légvédelmi eszközök között is volt mobil, meg többcsatornás, és már az Sz-75-nél se az indítóállványon volt a radar, so... mi az új amit nem lehet lekűzdeni? Nem lettek olcsóbbak sem az eszközök, hogy akkora tömegben legyenek alkalmazva.

Kicsit olyan ez amikor kitalálták hogy a láncos technika elavult, éljen a könnyebb gumikerekes. Aztán elmúlt az is, de valakinek megvolt az 5 perc hírnév.
Az F-35-ről annyit hogyha az ukránoknak lett volna - akkor már nem lenne. Vagy lehet rejtegetni az Iszkander elől de akkor meg csak dísz főleg infrastruktúra nélkül.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Van valakinek csapadéktérképe a déli területekről? Herszon és Zaporozsje lenne érdekes. Ha jól tévedek valaki írta korábban hogy 5 héten keresztül esett és minden fel van ázva. Ha ez tényleg így van akkor màjus vége előtt nem nagyon lesz mocorgás nehéztechnikával a mezőkön. Az meg hogy a tàmadást csak betonozott utakon lehet végrehajtani egyenlő a csapatok vágóhídra küldésével. Abban sem vagyok biztos hogy az oroszok a várható főirányokban ne építettek volna ki mélységében tagolt védelmi öveket. Saját véleményem hogy az ukrán támadás elhozza a háború végét, mivel szerintem felmorzsolódnaknaz ukránok. A szponzorok meg már így is idegesek.
Az átlagosnál 16-18 milliméterrel több csapadék volt havi szinten a kérdéses területeken.

¯\--(ツ)--

 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 450
17 688
113
Számomra ijesztő az a cinizmus, ahogy ezt a helyzetet az amerikai vezetés kezeli. Nem engedik tárgyalni az ukrán vezetést a tűzszünetről, miközben lehet tudni hogy ennek a tervezett valamikori támadásnak nincs semmi jelentősége.
Még ha részlegesen sikeres is lehet a "roncsderbi" támadása, mi van utána?
A támadás során elszenvedett veszteségek után, milyen erővel akadályozza meg egy későbbi ellentámadás elhárítását a megnövekedett frontvonalon?
Lehet, hogy az amerikai vezeztés számára csak egy mellékfront, -a Kína melett -az ukrán konfrontáció, de az orosz vezetést rá kényszeríti teljes Ukrajna elfoglalására, bármeddig is tart.
Jól látszik hogy orosz szempontból válallhatatlan kockázattá vált ezzel a vezetéssel ez az ország, bármibe is kerül.
Ez a háború egy következmény, ezerszer ki lett tárgyalva különböző szemszögből és irányból. Az is biztos, hogy az orosz kisebbség autonomiájának megtagadása előtt történt kockázat elemzés. A valószínű eredmény nem lehett nagyon más, mintha mi hadat üzennénk Németországnak.
Számomra az a döbbenet, hogy mindig a történelem során találnak embereket ezeknek az önsors rontó tragédiáknak a levezényléséhez.
Nem hinném, hogy az ukrán vezetés hosszú távon gondolkodna. Ők most kb lejátszanak egy Kurszk 2.0-át, feltesznek mindent egy lapra és remélik, hogy az offenzívájukkal képesek lesznek olyan mértékű áttörésre, hogy az magával rántja majd az egész frontvonalat. Az, hogy ez esetlegesen kudarcot vallana és nem marad nekik kb semmi olyan technika amivel megállíthatnak egy orosz ellentámadást, szerintem ebbe nem gondolnak bele, nem hiszem, hogy egy kudarc esetén lenne B tervük.
Az USA meg úgy van ezzel, hogy neki a legfőbb cél, hogy Oroszország haderejét minél jobban legyengítsék , mivel úgy vélik, hogy egy háború utáni legyengült Oroszország nem fogja tudni aktívan és hatékonyan támogatni Kínát egy fegyveres konfliktus esetén.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 669
8 571
113
Alapvetően jelenleg kényelmes helyzetben vannak az oroszok. Az ukránokat nagyon tolják nyugatról bele a tavaszi-nyári támadásba. Gyakorlatilag 150%, hogy lehet rá számítani. Az oroszok az eredet haderő mellet már egy mozgósítási hullámon túl vannak. Ezen felül pedig még ott a sorállomány tavaszi bevonulása is. Meg ezen felül a Wagner brutális toborzó számokat jelent hónapról hónapra. Ok, hogy 2-3 helyen megy némi előre mozgás, de ezek messze vannak attól, hogy komolyan lekötnék az oroszok erejét. Közben az új intellel pedig folyik a készülő ukrán erő folyamatos gyengítése, késleltetése.
Biztos, hogy az így okozott logisztikai veszteségek azt fogják eredményezni, hogy amikor elindul az ukrán támadás, akkor az nagyon gyorsan ki fog fulladni. Ezen felül nem véletlen a nagy bombák okosítása sem. Biztos vagyok benne, hogy amint elindul a hajcihő, akkor kapni fognak a hidak, és vasúti csomópontok is 1-1 1000-es, 1500-as "tojást".
Szóval az oroszoknak csak szépen ki kell várniuk, hogy meginduljanak az ukránok. A csapatok elhelyezése mutatja, hogy fel vannak rá készülve, hogy bárhol ellenlökést mutassanak be. Egy kifulladó ukrán támadásba "belevágni" (hogy vívó szakkifejezést alkalmazzak) pedig egészen komoly bajba sodorhatja az ukrán felet.
Több mint egy éve állnak a hidak és a vasúti csomóoontok. Sőt még az ukrán infrastruktúra sem omlott össze.

Nem képesek rá az oroszok hogy ezeket megsemmisítsék.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 265
76 823
113
Erre most regényeket lehetne írni, de pár gondolatébresztő:
  • a Szu-35-ösök a H-31-esekkel nem igazán potyogtak tömegesen, viszont tömegesen láttunk ukrán légvédelmet elégni.
  • a helikopterek a művelet elején szenvedtek sok veszteséget, amikor a hadmüveletben az összhaderőnemi jelleg annyi volt hogy mindenki jelen volt csak nem koordinálta senki. A harci helikopterek bevetésének a sikere erősen helyzet és taktika függő. Minap volt itt egy videó amiben több harcjárművet kilőtt a technika majd távozott. Eredménytelen?
  • maga a konfliktus elég speciális, csak hogy pl. lengyel, román légtérből vagy akár az űrből végzett NATO felderítést nézzük. Mitől lenne minden konfliktus ilyen? Azért mert ez ilyen most mindent dobjunk ki ami nem idevaló? Kezdje az USA a hordozóival :)
  • NIR - na ez tuti nem drága az orosznak, ez a kb. lőjjük el a lejárt készleteket messziről, kockázat nélkül. Igen, másnak ez drága lenne, de nem az orosznak.
  • a DIRCM relatíve friss, most gyűjtik vele a tapasztalatot, már amelyik gépre jutott. Dobják ki mielőtt kiforrna?
  • az eddigi légvédelmi eszközök között is volt mobil, meg többcsatornás, és már az Sz-75-nél se az indítóállványon volt a radar, so... mi az új amit nem lehet lekűzdeni? Nem lettek olcsóbbak sem az eszközök, hogy akkora tömegben legyenek alkalmazva.

Kicsit olyan ez amikor kitalálták hogy a láncos technika elavult, éljen a könnyebb gumikerekes. Aztán elmúlt az is, de valakinek megvolt az 5 perc hírnév.
Az F-35-ről annyit hogyha az ukránoknak lett volna - akkor már nem lenne. Vagy lehet rejtegetni az Iszkander elől de akkor meg csak dísz főleg infrastruktúra nélkül.
Valóban igaz, hogyha lett volna teszem azt 2 század F-35-ösük fegyverzettel, akkor már nem lenne, de azt ne felejtsd el, hogy akkor már az ott harcoló orosz légierő jelentős része sem lenne, mert lemeszárolták volna, mintahogy az sem elképzelhetetlen, hogy az Englesz légibázist sem drónokkal támadták volna, hanem F-35-el és akkor ott is füstölögne a fél reptér.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 467
19 013
113
Valóban igaz, hogyha lett volna teszem azt 2 század F-35-ösük fegyverzettel, akkor már nem lenne, de azt ne felejtsd el, hogy akkor már az ott harcoló orosz légierő jelentős része sem lenne, mert lemeszárolták volna, mintahogy az sem elképzelhetetlen, hogy az Englesz légibázist sem drónokkal támadták volna, hanem F-35-el és akkor ott is füstölögne a fél reptér.
Csak az a szivárványszínű köd, az oszlana el egyszer...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 626
55 110
113
Nem hinném, hogy az ukrán vezetés hosszú távon gondolkodna. Ők most kb lejátszanak egy Kurszk 2.0-át, feltesznek mindent egy lapra és remélik, hogy az offenzívájukkal képesek lesznek olyan mértékű áttörésre, hogy az magával rántja majd az egész frontvonalat. Az, hogy ez esetlegesen kudarcot vallana és nem marad nekik kb semmi olyan technika amivel megállíthatnak egy orosz ellentámadást, szerintem ebbe nem gondolnak bele, nem hiszem, hogy egy kudarc esetén lenne B tervük.
Az USA meg úgy van ezzel, hogy neki a legfőbb cél, hogy Oroszország haderejét minél jobban legyengítsék , mivel úgy vélik, hogy egy háború utáni legyengült Oroszország nem fogja tudni aktívan és hatékonyan támogatni Kínát egy fegyveres konfliktus esetén.
A jelenlegi ukrán vezetés szerintem az életéért küzd. Csak egy elég rossz esélyű "nagy támadással" tudják talán biztositani a tovàbbi nyugati támogatàst egy ideig és csak igy tudnak hatalmon maradni. És nekik csak ez számit.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Meghalt a fronton az ukrán parlament volt képviselője

Meghalt Oleh Barna, Petro Porosenko pártjának korábbi parlamenti képviselője – írja az Ukrajinszka Pravda.

A volt törvényhozó halálhírét a Facebookon jelentették be egy korábbi videóval, amelyen az egykori politikus látható. A bejegyzés szerint Barna – aki 2014 és 2019 között volt a Ternopili terület képviselője – hétfőn halt meg.

Oroszország drónokkal támadta Odesszát

Április 19-én éjjel az orosz megszálló csapatok Shahed–136 típusú drónokkal támadták az Odesszai területet, és eltaláltak egy infrastrukturális létesítményt – közölte Jurij Kruk, az Odesszai területi katonai közigazgatás vezetője.
Védelmi erőink sikeres munkájának köszönhetően az ellenséges UAV-k nagy részét megsemmisítettük, de sajnos találat érte az egyik közinfrastruktúra-létesítményt
– jelentette.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 422
6 980
113
remélik, hogy az offenzívájukkal képesek lesznek olyan mértékű áttörésre, hogy az magával rántja majd az egész frontvonalat
nem hiszem hogy akár az ukránoknak akár az oroszoknak a frontvonal elhelyezkedése fontos lenne
az ukránoknak az a fontos hogy megmaradjon a nyugati támogatás, hogy ennek feltétele vagy csak a mértékét meghatározó tényező valamiféle sikeres vagy legalább sikeresként bemutatható offenzívának látszó dolog az bizonytalan, de igazából amíg a frontvonal valahol a donbaszban vagy legalábbis jó messze kijevtől van, nekik mindegy
az orosznak nem mindegy, neki addig jó amíg az utolsó orosz pályaudvartól záros kilométeren belül tudja tekerni a darálót, pont jó az ott donbaszban ahol most is üzemel, az ukránok önként helybe hordják az alapanyagot, egyáltalán nem akarnak beljebb menni kipróbálták kijevnél nem működött
ebben a szituációban egyetlen megoldást látok offenzíva ügyében, hogy egy huszárvágással nekimennek inkább transznyisztriának, ott az oroszok védtelenek, a propagandahadosztályok meg el tudják adni azt is fényes győzelemként
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 213
4 426
113
Valóban igaz, hogyha lett volna teszem azt 2 század F-35-ösük fegyverzettel, akkor már nem lenne, de azt ne felejtsd el, hogy akkor már az ott harcoló orosz légierő jelentős része sem lenne, mert lemeszárolták volna, mintahogy az sem elképzelhetetlen, hogy az Englesz légibázist sem drónokkal támadták volna, hanem F-35-el és akkor ott is füstölögne a fél reptér.
Egy majdnem 1000kilometeres frontszakaszon, 100km mélyen 2 század F35 mit tudott volna mészarolni?? Nincs a világon annyi kerozin, meg repidő, fegyverrel nem is beszélve és akkor még le sem durrantották.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 456
23 921
113
A jelenlegi ukrán vezetés szerintem az életéért küzd. Csak egy elég rossz esélyű "nagy támadással" tudják talán biztositani a tovàbbi nyugati támogatàst egy ideig és csak igy tudnak hatalmon maradni. És nekik csak ez számit.
Szerintem már összeharácsoltak annyi pénzt, hogy az unokáiknak sem kellene dolgozniuk. Az ember anyag meg lassan elfogy. Meddig akarják ezt még húzni?
Horthyt is eltartották a megbízói a háború után, ezeket is elfogják...
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Valóban igaz, hogyha lett volna teszem azt 2 század F-35-ösük fegyverzettel, akkor már nem lenne, de azt ne felejtsd el, hogy akkor már az ott harcoló orosz légierő jelentős része sem lenne, mert lemeszárolták volna, mintahogy az sem elképzelhetetlen, hogy az Englesz légibázist sem drónokkal támadták volna, hanem F-35-el és akkor ott is füstölögne a fél reptér.

Ha lett volna 2 század F-35, akkor taktikai atommal nyitnak a repterekre.

Anno egy amerikai pilótával volt egy interjú (asszem Aranysasban), ott mondta, hogy ez nem videojáték, az a cél, hogy az ellenségnek esélye se legyen visszalőni.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
903
10 248
93
Valóban igaz, hogyha lett volna teszem azt 2 század F-35-ösük fegyverzettel, akkor már nem lenne, de azt ne felejtsd el, hogy akkor már az ott harcoló orosz légierő jelentős része sem lenne, mert lemeszárolták volna, mintahogy az sem elképzelhetetlen, hogy az Englesz légibázist sem drónokkal támadták volna, hanem F-35-el és akkor ott is füstölögne a fél reptér.
Ha már "what if":
Az ukránok nem tudtak volna F-35-öt venni és üzemeltetni, mert drága. Ha mégis, akkor semmi másra nem maradt volna suska és még hamarabb elbuktak volna amint elindul a háború. Ha felszállnak Engels ellen, akkor kéne még valami standoff cucc is mert túl messze van. Meg ehhez felderítés, de az sincs. Ha az USA ad ingyen gépet (bilibelógókéz) meg mindent, akkor fel sem merül az oroszban hogy próbálkozzon egy kijevi politikacsinálással hanem az elején odabasz, akkor az F-35-ösök rögtön hamu. Namost, ha valami duplacsoda folytán mégis eljutnak oda hogy felszállnak poraikból, akkor az USA dönti el hogy Engels támadása belefér-e a tervükbe és így az F-35-ről indul-e a rakettya vagy nem. Azt meg nem is értem hogy mégis honnan veszed hogy lemészárolná az orosz légierőt? Szerinted ehhez hány felszállás kéne, csak fegyverzet és üza. okokból? Ezt ki nézné végig? Alacsony észlelhetőségű gép odaát is van, akkor miért lenne pont az ukrán "ultimate"? Csak oroszban még háttér is van hozzá. Awacs nélkül ki ad neki céladatot? Felkapcsolt lokátorral meg világít ahogy kell. Tolatni nem tud a levegőben, ellenben hátulról elég jól látszik is. Hogy megy haza keróért? Stb. Stb. Stb.