[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 312
84 447
113
A jelenlegi ukrán vezetés szerintem az életéért küzd. Csak egy elég rossz esélyű "nagy támadással" tudják talán biztositani a tovàbbi nyugati támogatàst egy ideig és csak igy tudnak hatalmon maradni. És nekik csak ez számit.
De pont ezzel fogják elbukni. Úgy fognak járni, mint a magyar ellenzék tavaly:
Minden megvolt, a totális összefogás, senki se bújt ki, saját, választott jelölt indult, mellé rakat guroló dollár, és egy évvel a bukta után szarabbul állnak, mint a 2022es választás után, mert volt egy dobás, és utána semmi se maradt. Max. a mélyFOS supportja, ami meg látva mennyire buták ülnek a mélyFOSban, kb. szart se ér.

Az ukránoknak viszont hamarosan meg kell majd küzdeniük Tajvannal a hírekben, meg az elqurt EU helyzetével, és nem hinném, hogy ezt a mai, modern "USA Csillagháborús Programot", magyarul számolatlanul a lóvé öntését a korrupcióba és a semmibe hosszú távon bárki tudná nekik finanszírozni.

Még pár hét, egy hónap, és jön a nyár, az uborkaszezon, és a kutyát se fogja érdekelni Ukrajna a médiában. Ahhoz, hogy fenntartsák az érdeklődést, kell egy ellentámadás. De ahhoz erők kellenének, meg kell hozzá nehéztechnika, kellene légierő, és sok, sok támadni és területet megtartani képes gyalogság, stb. De mi van, ha a támadásra kiképzett gyalogságot védekezésre kényszerítik egy több fronton végrehajtott orosz támadással május környékén? Onnantól hogyan tovább? Ezeket a külföldön gyorstalpalón képzetteket vajon megtanítják védekezni? Nem úgy volt, hogy az összefogdosott megy a lövészárokba, akivel meg támadni akartak, és nyugatiak képezték ki, az támad? Ott fognak állni letolt gatyával, tüzérség, légierő és harckocsik nélkül, egy támadásra kiképzett gyalogsággal, akikkel védekezni kell majd egy vsz túlerőben (tüzérség, légierő, drónok, harckocsik, stb.) lévő orosz haderő ellen. Mint a támadásra kiképzett brit jóbarátok a Sommenál. Annak közismert a vége ...

Ez a folyamat tehát rövid és hosszútávon hatalmas összeomlást fog előidézni, amire ha vannak is vésztervek, annyira benne ülnek a maguk saját safe spaceükben, hogy vsz vagy nem elégségesek, vagy totál irreálisak. És innentől nem lesz kb. semmi. Főleg, hogy túl sok kiépített védvonaluk nem maradt hátrébb, legalábbis én nem tudok róla, de javítsatok ki, hogy építettek-e ki, mint a ruszkik.

A városokban, mint védvonal persze még lehet reménykedni, de azok már ukrán városok, nem feltétlenül feláldozhatók, mint az orosz többségűek. Innentől viszont tippre egy grúz mértékű orosz támadás történhet, melynek során hacsak nem kötnek fegyverszünetet, a ruszkiknak határ a csillagos ég.

A Petyával szemtelenkedő BBCs köcsög hazugságai kapcsán pedig annyit mondanék, hogy a muszka 2014-2015 után SE akart mindent. Sőt, erőltette Minszk I-II-t! A grúzok kapcsán is működött a fegyverszünet. Tehát azt a hazugságot, hogy az orosz nem áll le, bármennyit is foglalt el, és azt megtartja a megállapodásokon felül, na erre én nem tudnék példát mondani. Még a Dániába ledobott szovjet ernyősöket is kivonták 1946ra.

De az oroszok kivonultak Párizsból 1814ben, kivonultak a szovjetek Ausztriából 1955ben, kivonultak a végén Kelet-Európából és az NDKból is. A FÁK is felbomlott, nem emlékszem arra, hogy orosz csapatok lennének olyan területeken, ahol erre nincs egyezmény. Még a lengyel felosztásra is voltak egyezmény ...

Az egész háborút - a kirobbantástól kezdve - törvényesen csinálták. Tudom, kevés, de behivatták magukat a két népköztársasággal. Még a szíreknél is törvényesen vannak, ellentétben az ott (és líbiában lévő) amerikaiakkal! Tv van mindkettőre. Van arra ukrán tv, hogy NATO csapatok állomásozhatnak (főleg különlegesek) a területén?

Peti alázta is a BBCs majmot, mondván, hogy nem a NATO támogatja Ukrajnát, hanem egyes NATO országok. És igen, de még ők se törvényesen, csak felajánlásból. Amit le is szarnék, ha közben nem lenne world wide ruszkipogrom mindenhol, pl. a művészetek, a sport és az élet egyéb területein, csak mert még a WADA és az ENSZ sem semleges területen van, ahol baszhatnák a nyomásgyakorlást.

Mert oké, meccseljék le, aztán valaki győz. Lapozzunk. Nem is érintene minket, ha nem lennének velünk határosak és nem élne Ukrajnában magyar kisebbség akit az ukránok elnyomnak. De határosak és élnek ott magyarok. Így csak okosan csinálhatjuk: felülhetünk a NATO Hype vonatára, arra, ami cserben hagyta (a dél-vietnamiakat), a kurdokat, az afgánokat, vagy fel se szállhatunk rá, mert egyértelmű, hogy Ukrajnának esélye sincs. Nem értem, hogy a lengyelek a II. VH után miben reménykednek úgy, hogy Kalinyingrádban bent csücsül az orosz hadsereg?

Ha van is valós ukrán erő a támadásra, van vele szemben valós orosz erő annak megállítására is. És pont. Innentől csak a magyar igazság, a fegyverszünet és az azt követő béke az egyedüli lehetőség az ukránoknak, ha már voltak olyan hülyék és hittek a NATOnak.

Ez a háború kirobbantás blöffök sorozata volt, mint az első világháború. De míg ott az Antant legalább belépett Szerbia mellett, és bevállalták a veszteségeket saját maguknál is, addig itt nem voltak olyan tökösek a hergelők az atomfegyverek okán, mint 109 éve. A vége is olyan lesz, mint az elsőnek. Ukrán összeomlás után, diktált ruszki béke. Nincs itt semmi látnivaló. Ezt érték el. Más eset ugyanis a számok és fegyverek miatt nem lesz lehetséges egy atomhatalommal. Tajvan vajon felfogta ezt?

Remélem megérte az ukránoknak! Elvesztettek volna harc nélkül kb. négy megyét, de talán még el se vesztették volna, max. nagyobb autonómiát kellett volna adniuk ott Minszk I-II. nyomán, talán még a Krím is az övék lenne (mínusz persze Szevasztopol), de nem: beleálltak és most meg fogják szopni, bármit is brekeg a mélyFOS.

Van egy dobásuk, de az Bahmut miatt inkább csak volt, de ez már nem olyan, mint volt a szeptemberi, amikor velük szemben se akarat nem volt, hogy megtartsák a területet, sem elég erő. Most van mindkettő, sőt, tanultak. Az oroszok kb. mindent jobban csinálnak, mint előtte, de ha nem is csinálnak mindent jobban, ugyanúgy beletanultak gyorsan, mint 1941 őszi összeomlásai és bekerítései után a szovjetek. A terület is hasonló, mint 1943-44ben. :)

Ha megfigyelitek a történetet, Bahmut kb. Sztálingrádnak felel meg, csak kicsiben zajlik minden. Tömik bele a nacionalistákat, és lassan tényleg nincs kiút. Sztálingrád után volt a Kurszk, ami meg tudjuk hová vezetett.

Ne felejtsük el azt sem, hogy a szovjet csapatok 1944 júliusában már Lengyelországban jártak! Ha nem hosszútávon gondolkodnak és nem fejeztetik le a németekkel a jövőbeli lengyel ellenzéket a csatornákban, akkor vsz előbb is bevehették volna Berlint és ki tudja meddig mennek el, de betartották a megegyezéseket, közben meg sütögették a saját pogácsájukat. Ahogy most is betartják, és az őket szopatóknak is szállítanak olajat, gázt és olyan nyersanyagokat, melyekre az amerikaiaknak van szüksége. Cserébe mit is kapnak? Megalázzák őket, beléjük gyalogolnak. De a karma működik, sajnos a butafakk EUs politikusok miatt az EUs gazdaság megy tönkre ... Brávó!

De vegyük, hogy sikerülne az ukránoknak orosz területre lecsapni erősebb formában, az viszont pont hogy nem azt indítaná el, amit a NATO vár, vagyis egy orosz szétszakadást, hanem átállnának harci üzemmódba, és utána ki tudja mi lenne a valós cél egy legyengült Euval szemben a tajvani krízis csúcsán. Mert hogy mindent időzítenek, az egyértelmű. Ezt tudja a NATO, tudja az USA, tudják a britek, de mégse veszik komolyan, mert úgy érzik messze vannak Európától. De hogy Európa és a lengyelek miért hagyják befolyásolni magukat, miközben pl. a lengyeleket közben alázza az EU, na ahhoz a lengyel agy hülyeségéig kellene leásni ...

Amit látok:
az ukránok napi szinten "sorra tüntetik el" a számukra kínos figurákat ...

... és továbbra se értik, hogy mi az a nem, ne tovább:

"Szerintem már összeharácsoltak annyi pénzt, hogy az unokáiknak sem kellene dolgozniuk."

Tegnap kaptak egy lefoglalt gépet, így máris van jármű ami egyszerre sok megszerzett cuccost tud gyorsan Dél-Amerikába szállítani. :D
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 471
46 582
113

Az egykori "wagneres", aki a PMC-ket mészárlással vádolta, visszavonta szavait​

...A weben megjelent egy videó, amelyben Azamat Uldarov kijelentette, hogy zsarolás miatt mondta el Prigozhin és Wagner háborús bűneit.
Elmondása szerint az interjút készítő Osechkin emberi jogi aktivistának állítólag van egy videója arról, ahogy Uldarovot megerőszakolják a börtönben, ezért „diktálásra mondta”.
Azt is közölte, hogy az interjú során ittas állapotban volt.
Prigozhin pedig a nyomozást közzétevő Gulagu Net nevű forrást "nyugati titkosszolgálatokkal való együttműködéssel" és "hamisításokkal" vádolta.
...
Источник: https://rusvesna.su/news/1681822717

Ukro forrás:
Az OP-ban megjelent forrásunk elmondta, hogy Zaluzsnij szkeptikus az Elnöki Hivatal villámgyors ellentámadási terveit illetően, amely pszichológiai műveletek sorozatára épül. Kijev bízik abban, hogy ez a tényező segít megtörni az orosz hadsereg ellenállását, és menekülésre kényszeríti az Azovi-tengeri csatában. A főparancsnok szükségesnek tartja a helyi ellentámadások sorozatát, és nem egy nagyot, ami kifulladhat, és akkor az összes tartalék megsemmisül a szabad terepen. A vezérkar azt javasolja, hogy a Szvatovszkij-irányra összpontosítsanak, ami lehetővé teszi Szeverszk megtartását és sztrájk megszervezését Soledar ellen.

A tengerészgyalogosok lelőttek egy ukrán Szu-25-ös támadógépet Ugledar felett⚡️
A támadórepülőgépet a [V] csoportosulás 155. dandárjának „Predator” hívójelű légvédelmi mesterlövésze semmisítette meg az „Igla” MANPADS segítségével.
A videón egy harci repülőgép lezuhanásának helyszíne és egy fellobbanó tűz.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 761
48 020
113
Ha már "what if":
Az ukránok nem tudtak volna F-35-öt venni és üzemeltetni, mert drága. Ha mégis, akkor semmi másra nem maradt volna suska és még hamarabb elbuktak volna amint elindul a háború. Ha felszállnak Engels ellen, akkor kéne még valami standoff cucc is mert túl messze van. Meg ehhez felderítés, de az sincs. Ha az USA ad ingyen gépet (bilibelógókéz) meg mindent, akkor fel sem merül az oroszban hogy próbálkozzon egy kijevi politikacsinálással hanem az elején odabasz, akkor az F-35-ösök rögtön hamu. Namost, ha valami duplacsoda folytán mégis eljutnak oda hogy felszállnak poraikból, akkor az USA dönti el hogy Engels támadása belefér-e a tervükbe és így az F-35-ről indul-e a rakettya vagy nem. Azt meg nem is értem hogy mégis honnan veszed hogy lemészárolná az orosz légierőt? Szerinted ehhez hány felszállás kéne, csak fegyverzet és üza. okokból? Ezt ki nézné végig? Alacsony észlelhetőségű gép odaát is van, akkor miért lenne pont az ukrán "ultimate"? Csak oroszban még háttér is van hozzá. Awacs nélkül ki ad neki céladatot? Felkapcsolt lokátorral meg világít ahogy kell. Tolatni nem tud a levegőben, ellenben hátulról elég jól látszik is. Hogy megy haza keróért? Stb. Stb. Stb.
Onnantól, hogy milliós feliratkozószámmal bíró, ̶c̶s̶e̶h̶s̶z̶l̶o̶v̶á̶k̶ magyar youtuber azon elmélkedik egy lézermalac nevű, az angol tenyérbemászást és beképzeltséget kimaxoló másik youtuberrel, hogy “de hát az oroszok atomfegyverei mind elrohadtak”, nem nagyon tudod elmagyarázni, hogy mitől is lennének veszélyben azok a képzeletbeli ukrán F-35-ök.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 092
20 677
113

...A weben megjelent egy videó, amelyben Azamat Uldarov kijelentette, hogy zsarolás miatt mondta el Prigozhin és Wagner háborús bűneit.
Elmondása szerint az interjút készítő Osechkin emberi jogi aktivistának állítólag van egy videója arról, ahogy Uldarovot megerőszakolják a börtönben, ezért „diktálásra mondta”.
Azt is közölte, hogy az interjú során ittas állapotban volt.
Azb@zmeg... meg is dugt@k szerencsétlent. LoL
Diktálásra meg írni szoktak, de ez biztos új a magyartanárképzőbe'.
 
  • Tetszik
Reactions: PPP and Wilson

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 031
23 609
113
Ha lett volna 2 század F-35, akkor taktikai atommal nyitnak a repterekre.

Anno egy amerikai pilótával volt egy interjú (asszem Aranysasban), ott mondta, hogy ez nem videojáték, az a cél, hogy az ellenségnek esélye se legyen visszalőni.
ja ja ahogy írta

-valóban igaz .. de nem igaz !!
-hogyha lett volna .-. de nem volt !!

ha dudinak meg ha áramszedője lenne akkor valószínűleg "villamos" lenne a nickje .. erről kb ennyit ..
azt csak így a végén tenném fel mint kérdést,hogy a túlhypeolt F-35 bizonyított már légi harcban bármit is,egy Oroszország szintű ellenféllel szemben ? mert ha nem addig kb fingreszelés szintű elmélkedés, hogy mire lenne képes valójában,meg mire képes papíron.
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
304
1 847
93
Egy, a fórumot már nem látogató kolléga meglátásai (szerintem kitaláljátok, ki az):

Kb. a következő dolgok derültek ki az ukrán balhéból eddig.

1. A 30-40 éves területvédelemre alkalmas SAM-ek ellen a nem stealth gépeknek kb. reszeltek. (Sz-300V, Sz-300PT/PSz, BUK-M1, de ez lenne a PATRIOT és hasonszőrű cuccok ellen is). Fűnyíróban lehet repkedni, amit a MANPAD és IR SHORAD viszont imád. Ennél jobb reklámot nem kaphatott az F-35A. Persze lehet tenni mindenféle csodaszenzor meg vontatott csalit is a nem stealth gépekre, de ennek is megvannak a határai. Próbálja ki, akinek kilenc élete van...

2. Még a DIRCM szerű védelemmel ellátott orosz helik is potyogtak a MANPAD-tól, mint a fene (Ka-52-esek). A dedikált harci helik kora közvetlen rálátást igénylő rakétákkal (LOS) kb. vége. Legalábbis, ha engem kérdeznek. (Ezt amúgy igen sokan megjósolták már az ukrán háború előtt is, megjegyzem köztük én is...) Ennek ellenére egyes fegyvernemek ragaszkodása és további erőltetése ezeknek egészen érdekes megközelítés... Az, hogy soktízmilliós (dollárban) helik nem irányított rakéták loftoljanak, mint a fűmagot, az szerintem nettó pénzkidobás. Erre egy Toyota pickup is képes fillérekért. Rácsűrsz egy UB blokkot és mindenki boldog. Egy heli árából "végtelen" mennyiség köjn. Nem kell a helinek repkednie méregdrágán. OK, ez erős túlzás, de remélem érthető mennyire a fingás közben beszarás lett erőlködés ma harci helizni ahol csak 30+ éves Igla is van. Ehhez képest filléres megoldás szárazföldi járművekre tenni ennyire mini rakéta sorozatvetőket.

3. A SEAD / elnyomás korszaknak vége. Több célcsatornás légvédelmi rendszereket ki kell lőni vagy marad a fűnyíró / stealth. Mert isten se bírná ezt fegyverzettel. Csak ez sokkal, de sokkal komolyabb történet mobil és sok célcsatornás rendszerek ellen. Főleg, ha azok NASAMS szerűek, ahol a radarok és a rakétaindítók is mindenfelé szét vannak telepítve, tehát nincs központi rávezető állomás és annak közelében / közepén a radar. Hanem ezek egymáshoz képes bárhol is lehetnek és bármilyen radartól is kaphatnak céljelet digitális adatkapcsolaton keresztül.


Amit nem értek (@angelsoul @Allesmor Obranna ):
  • “ennél jobb reklámot nem kaphatott volna az F-35” - láttuk már az F-35-öt normálisan felépített és működtetett, rétegzett ellenséges légvédelemmel védett területen működni?
  • miért van vége a SEAD-nek? Ugyanúgy kilőhetőek a felderítő/tűzvezető radarok, mint eddig, vagy nem? Vagy a költő itt csak a SEAD-re gondolt, DEAD-re meg nem?

1. Az orosz légierő eddig abszolút nem hozta ki a maximumot, amit jelenleg a régebbi 4. gen. gépeikből lehet, ezért nem érdemes ennyire sarkos következtetést levonni. A legfontosabb hiányzó láncszem szerintem a tömegesen használt siklóbombák hiánya volt, ezt pótolják most nagy lendülettel.

Ha az Sz-300/BUK + helyzetképet kap a saját radarrendszerének használata nélkül (by USA/NATO), csendben várja, hogy kellően közel érkezzenek hozzá az ellenséges gépek, és amikor "aktiválódik", már tudja, hova kell nézni, produkálhat gyakorlatilag kivédhetetlen szituációkat az orosz gépeknek, hiába van SEAD.

Minél rövidebb a radarok használatának az ideje, annál nehezebb a SEAD dolga, vagy akár lehetetlen...

Ha nem lenne a külső segítség, akkor az ukránoknak vagy az Sz-300/BUK felderítő radarjait kéne huzamosabban bekapcsolva tartani és/vagy a hálózatban lévő egyéb felderítő radarokat kéne használniuk, amelyek nyilván azonnal célponttá válnak. (A fix radarok nyilván már az első nap kapnak)

Arra nem képes a felderítés, hogy a radar kisugárzás nélkül valahol bujkáló rendszereket megtalálja (kellő hatékonysággal, persze néha találnak), valamint nyilván mozgatják is őket.

Ez így szerintem bőven elég ok arra, hogy ne repüljenek be a frontvonalak mögé, hiába van Szu-35 + H-31, ami ettől még működhet kitűnően, de csodák nincsenek.

A frontvonalak környékén lévő célok pusztítására pedig a siklóbomba a megoldás.

Igaz, hogy a magasan repülő gépek ellen nagy hatótávolsága van az Sz-300-nak, de ez egy teljesen más helyzet az előbbiekhez képest, mivel a nagy távolság jelentősebb repülési időt jelent a rakétáknak is, ami lehetőséget ad, hogy a támadó gép reagáljon a veszélyre.
Ha a lérak. NEZ-on kívül történik az indítás (márpedig 50-80km ami a sikóbombának kell, az kívül van erősen) akkor már egy vadászgépet nem fognak elérni vele.
Ezen kívül ilyenkor a SEAD kíséretnek is lesz ideje reagálni.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne hatalmas szükség 5. gen gépekre, a stealth ezt az egész problémakört rövidre zárja. Ha lenne az oroszoknak egy-két ezred már kiforrott Szu-57, azok vígan bombázhatnának, amit akarnak szinte bárhol.


A helikopteres / repülős UB blokkozást én is szar megoldásnak gondolom, mivel nem igaz az, hogy ne lenne kockázatos.
(4-6 km-re megközelíteni a célt az nem veszélytelen és hát lőttek és még lőnek is le gépeket...)

Hiába van végtelen NIR ingyen, ha lelőnek közben néhány gépet, rögtön nem jön ki a matek.

Nem merném azt mondani, hogy most már nem kell valódi harci helikopter (Ehhez eleve tudni kéne, mire képes igazi háborúban az Apache + hellfire a nyugati rendszerben)

Inkább valami Kiowa-szerű könnyű heli kéne még az oroszoknak, lehetőleg rotor felett lévő célfelderítő rendszerrel, ami elvisz mondjuk 4 Vihr-t, de cserébe nehezebb felderíteni, könnyű, mozgékony. A meglévő gépek mellé.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 892
78 129
113
Ha már "what if":
Az ukránok nem tudtak volna F-35-öt venni és üzemeltetni, mert drága. Ha mégis, akkor semmi másra nem maradt volna suska és még hamarabb elbuktak volna amint elindul a háború. Ha felszállnak Engels ellen, akkor kéne még valami standoff cucc is mert túl messze van. Meg ehhez felderítés, de az sincs. Ha az USA ad ingyen gépet (bilibelógókéz) meg mindent, akkor fel sem merül az oroszban hogy próbálkozzon egy kijevi politikacsinálással hanem az elején odabasz, akkor az F-35-ösök rögtön hamu. Namost, ha valami duplacsoda folytán mégis eljutnak oda hogy felszállnak poraikból, akkor az USA dönti el hogy Engels támadása belefér-e a tervükbe és így az F-35-ről indul-e a rakettya vagy nem. Azt meg nem is értem hogy mégis honnan veszed hogy lemészárolná az orosz légierőt? Szerinted ehhez hány felszállás kéne, csak fegyverzet és üza. okokból? Ezt ki nézné végig? Alacsony észlelhetőségű gép odaát is van, akkor miért lenne pont az ukrán "ultimate"? Csak oroszban még háttér is van hozzá. Awacs nélkül ki ad neki céladatot? Felkapcsolt lokátorral meg világít ahogy kell. Tolatni nem tud a levegőben, ellenben hátulról elég jól látszik is. Hogy megy haza keróért? Stb. Stb. Stb.
Az F-35- ek nincs messze Englesz még SDB-kkel sem. Abban a kis gépben rengeteg kerozin van. Felderítést eddig is nyugatról kaptak és elég jól elvannak vele.
Az ukrán radarhálózatot a mai napig nem sikerült megsemmisíteni teljesen így reszben ez sem probléma. A modern AESA radarok pedig nem világítanak mint egy fákja ahogyan a régi radarok tették.
Olvasd el újra, hogy mit írtam: "az ott harcoló orosz légierő jelentős része sem lenne, mert lemeszárolták volna" tehát nem az egész orosz légierőt és nem is teljesen.
Egy majdnem 1000kilometeres frontszakaszon, 100km mélyen 2 század F35 mit tudott volna mészarolni?? Nincs a világon annyi kerozin, meg repidő, fegyverrel nem is beszélve és akkor még le sem durrantották.
Nem kell őket szétszórni 1000 kilométeren, ott kell alkalmazni ahol az orosz légierő a legaktívabb, pl az első hetekben ez Kijev térsége volt.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 346
13 872
113
Valóban igaz, hogyha lett volna teszem azt 2 század F-35-ösük fegyverzettel, akkor már nem lenne, de azt ne felejtsd el, hogy akkor már az ott harcoló orosz légierő jelentős része sem lenne, mert lemeszárolták volna, mintahogy az sem elképzelhetetlen, hogy az Englesz légibázist sem drónokkal támadták volna, hanem F-35-el és akkor ott is füstölögne a fél reptér.

Én inkább úgy mondanám, hogy a háború első napjai iszonyú pörgősek lettek volna - aztán a kezdeti jelentős veszteségek után leült volna az egész, nagyjából az Irak-iráni légiháború mintájára.
A levegőben vita nélkül az F-35 kezelhetetlen a 4.th gen gépeknek - de két század esetén az a pár Szu-57 már ért volna valamit (elővigyázatosság kikényszerítését mindenképpen), szóval itt is egy kicsit óvatosabb lett volna mindkét fél. De a RuAF mindenképpen a légvédelemmel karöltve kellett volna valahogy kezelje őket... na azt a meccset megnéztem volna!

Viszont az egész F-35 kérdés szerintem a földön dőlt volna el - az orosz ugyanis a Hipersonic raksijai miatt rendelkezik a time critical célok támadásának lehetőségével. Mivel az AWACS (+S-400 radarok) miatt viszonylag jól átlátták volna a légteret az első óráktól, nagyjából tudják volna számolni a CAP kötelékek periódusait, vagyis mikor visszatérnek, képesek csapást mérni a forró feltöltésen áteső repülőgépekre. Egy HS képes egy ilyen fordulóidőt kiismerve kartáccsal beszórni percek alatt bármelyik ukrán repteret - nem csoda az USA is szögeli a Prompt Global Strike-tól a HS verziókig a saját cuccait.
A stealth vadászbombázók egy ilyen kisméretű hadszintéren életveszélyben vannak a földön, mivel time critical high value célként bőven megéri őket ezekkel támadni.
Ha meg ez sem működik és túl nagyok a veszteségek, félek, keményebb eszközökhöz nyúltak volna... jó okkal nem kaptak a mai napig egyetlen korszerű harci gépet sem. Az orosz megmondta ez meg az ATACMS vörös vonal. És nyugatról tartják a mai napig, minden híresztelés ellenére.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
552
4 998
93
Valóban igaz, hogyha lett volna teszem azt 2 század F-35-ösük fegyverzettel, akkor már nem lenne, de azt ne felejtsd el, hogy akkor már az ott harcoló orosz légierő jelentős része sem lenne, mert lemeszárolták volna, mintahogy az sem elképzelhetetlen, hogy az Englesz légibázist sem drónokkal támadták volna, hanem F-35-el és akkor ott is füstölögne a fél reptér.
"hogyha lett volna teszem azt 2 század F-35-ösük fegyverzettel, akkor már nem lenne, de azt ne felejtsd el, hogy akkor már az ott harcoló orosz légierő jelentős része sem lenne, mert lemeszárolták volna, "

Mint szakértőt kérlek mondj már példákat, amikor USA vadászgépek éles harci helyzetbe kerültek orosz vadászgépekkel orosz pilótákkal. Kíméld meg a topik olvasóit évtizedekkel ezelőtt történt dolgokkal. Esetleg, mivel konkrét típus van megnevezve F-35, akkor talán ezzel kapcsolatos példákat hozhatnál.

Biztos vagy abban, hogy egy éles helyzet azonos eredményt ad egy elképzelt modellezéssel. Arról rengeteg példát lehet hozni, hogy a modellezés teljesen tökéletes volt, minden szimuláció fasza volt, csak volt egy nagyon pici, igazán apró, említésre sem méltó probléma, hogy a valós helyzetben tökéletes kudarc volt.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 471
46 582
113

Az Egyesült Államok kétségbeesetten akarja erőszakkal elvenni a ZNPP-t, és arra kéri a Rosatomot, hogy ne használja atomtechnológiáit​


Tudom, hogy már betettétek az atomerőművel kapcsolatos új fejleményeket. Azon gondolkodtam el, hogy legtöbb esetben utólag derülnek ki olyan részletek, amik más megvilágításba helyeznek eseményeket. Az energia hiánya nem bizonyult valósnak, most is exportál Ukrajna áramot. Az atomerőmű sokszori visszaszerzési kísérletére inkább ez lehet a valós motiváció?
Ugyan csak egy amerikai technológiát nevez meg, de elképzelhető, hogy más is van ott.

Shoigu ellenőrizte a stratégiai rakétaerők felkészültségét (VIDEO)​

...
A Stratégiai Rakéta Erők parancsnoka, Karakaev vezérezredes beszámolt Shoigunak az egység új Yars rakétarendszerekkel való újrafegyverzésének előrehaladásáról.

A kozelszki rakétaosztály lett az első olyan PBCH egység, amely már üzembe helyezte a helyhez kötött silóalapú rendszerek új Yars rakétarendszereit.
...
Источник: https://rusvesna.su/news/1681900928

A három pont azt jelenti, hogy nem az egész szöveg, csak egy részlet lett betéve.
Elég feltűnő ez a sorozatos ellenőrzés. Ez az ukrán ellentámadáshoz vagy máshoz kapcsolódik?

Az ellenség vizuálisan megerősíti, hogy a wagneriták sikeresen átkeltek a vasúti síneken, és megtisztítják az utolsó negyedeket Artemovszk (Bakhmut) nyugati részén.⚡️⚡️⚡️
Bulgária átmeneti tilalmat rendelt el az ukrán gabona behozatalára, kivéve a tranzitot – jelentette be Gylyb Donev ideiglenes miniszterelnök.⚡️
A PMC "Wagner" támadócsoportjai felszabadították az artemovszki "March 8" gyár területét https://t.me/militarymaps/34089 . Az ellenség a visszavonulás közben felrobbantotta az épületet.
Videó Harcsenko és Shilov katonai tudósítóktól https://t.me/bayraktar1070/1003 a legjobb szíriai hagyományok szerint.
Ennek a védelmi központnak az ellenség általi elvesztésével fel kell gyorsulnia a Wagner PMC offenzívájának Artemovszk délnyugati részén.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113

Egyre több orosz hajó állomásozik a Fekete-tengeren

A Fekete-tengeren lévő ellenséges rakétavetők száma háromra csökkent az Ukrán Fegyveres Erők Haditengerészeti Parancsnokságának sajtóközpontja szerint – írja az Unian.
Április 19-én reggel óta már kilenc orosz hajó van készültségben a Fekete-tengeren, köztük három Kalibr cirkálórakétákkal felszerelve.
Az Azovi-tengeren még mindig egy orosz hajó van, a Földközi-tengeren pedig akár nyolc ellenséges hajó is készültségben lehet, amelyek közül négy hordoz Kalibr cirkálórakétákat – áll a jelentésben.
Az Unian április 18-án számolt be róla, hogy az oroszok négyre növelték a Fekete-tengeren lévő rakétavetők számát.
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 486
25 416
113
"Dmitrij Medvegyev kommentálta a dél-koreai elnök legfrissebb kijelentését Kijev lehetséges fegyverszállításáról, annak ellenére, hogy – mint az Oroszországi Tanács alelnöke emlékeztet – Jun Suk-yeol egészen a közelmúltig biztosította, hogy erre nincs esély. ilyesmiről. "Kíváncsi vagyok, mit szólnak majd az ország lakói, amikor meglátják az orosz fegyverek legújabb modelljeit legközelebbi szomszédaikban, észak-koreai partnereinknél?""

 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Több mint egy éve állnak a hidak és a vasúti csomóoontok. Sőt még az ukrán infrastruktúra sem omlott össze.

Nem képesek rá az oroszok hogy ezeket megsemmisítsék.
Persze, esténként meg elővigyázatosságból nem használ 70%-a az országnak áramot, nehogy felfedjék a gonosz előtt a pozíciójukat.
A vasúti csomópontok közel fele tropa, és az is marad egy jó ideig. Hidakból uszkve 50 db semmisült meg. A villamos hálózat felújítása kb.: 14-16 milliárd euró lenne, első körben 8 milliárd euró, ez volt a kívánságlistáján a bohócnak, és évi 38 milliárd a létfenntartásra (ebben nincsenek katonai kiadások). Szerinted ha nem omlott össze a teljes infra, akkor minek követelőznek (mert kérni nem tudnak, csak kívánságlistákat olvas fel minden áldott héten zselé úrfi) trafókért és infra alkatrészekért?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 892
78 129
113

Az Egyesült Államok kétségbeesetten akarja erőszakkal elvenni a ZNPP-t, és arra kéri a Rosatomot, hogy ne használja atomtechnológiáit​


Tudom, hogy már betettétek az atomerőművel kapcsolatos új fejleményeket. Azon gondolkodtam el, hogy legtöbb esetben utólag derülnek ki olyan részletek, amik más megvilágításba helyeznek eseményeket. Az energia hiánya nem bizonyult valósnak, most is exportál Ukrajna áramot. Az atomerőmű sokszori visszaszerzési kísérletére inkább ez lehet a valós motiváció?
Ugyan csak egy amerikai technológiát nevez meg, de elképzelhető, hogy más is van ott.

Shoigu ellenőrizte a stratégiai rakétaerők felkészültségét (VIDEO)​

...
A Stratégiai Rakéta Erők parancsnoka, Karakaev vezérezredes beszámolt Shoigunak az egység új Yars rakétarendszerekkel való újrafegyverzésének előrehaladásáról.


...
Источник: https://rusvesna.su/news/1681900928

A három pont azt jelenti, hogy nem az egész szöveg, csak egy részlet lett betéve.
Elég feltűnő ez a sorozatos ellenőrzés. Ez az ukrán ellentámadáshoz vagy máshoz kapcsolódik?

Az ellenség vizuálisan megerősíti, hogy a wagneriták sikeresen átkeltek a vasúti síneken, és megtisztítják az utolsó negyedeket Artemovszk (Bakhmut) nyugati részén.⚡️⚡️⚡️
Bulgária átmeneti tilalmat rendelt el az ukrán gabona behozatalára, kivéve a tranzitot – jelentette be Gylyb Donev ideiglenes miniszterelnök.⚡️
A PMC "Wagner" támadócsoportjai felszabadították az artemovszki "March 8" gyár területét https://t.me/militarymaps/34089 . Az ellenség a visszavonulás közben felrobbantotta az épületet.
Videó Harcsenko és Shilov katonai tudósítóktól https://t.me/bayraktar1070/1003 a legjobb szíriai hagyományok szerint.
Ennek a védelmi központnak az ellenség általi elvesztésével fel kell gyorsulnia a Wagner PMC offenzívájának Artemovszk délnyugati részén.
A ZNPP gondolom a zaprozzsija-i atomerőmű angol rövidítése, de mi az, hogy Wahington akarja elvenni és főleg mit jelent az, hogy ne használjon atomtechnológiát a Rosszatom?
 
  • Tetszik
Reactions: Xtreeem and PPP
T

Törölt tag 1711

Guest
Wagner Bakhmutban


ZNPP-t tudtommal átalakították amerikai cellák fogadására még a 2014-es balhé után nem sokkal.
Abba már bele se menjünk mennyit szívtak az orosz biztonsági rendszerekkel, mert azok pletykák szerint letiltottak a gyengébb minőségű cellák miatt...
Szerintem ez van az egész hiszti mögött, nem pedig valami titkos atomfegyver. Pakson is szép nagy balhé lett az ócska rudaikból, aztán itt is hagyták a mocskukat.
Ha elkezdi a Rosatom mutogatni mekkora tákolmány fos rudakat préseltek bele nekik reszeltek.


Kupjanszk-nál is elpukkantott egy lőszerraktárat a szárnyas prütyprüty.



Spanyoloknak sikerült összetákolni 6db A4-est (asszem ezekről írták, hogy be se lehet indítani olyan fos állapotban vannak).
cgEMJkk.jpg