[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 220
61 407
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 408
46 081
113

Három forgatókönyv az ukrán ellentámadáshoz​

Kijevnek három lehetősége van egy esetleges tavaszi ellentámadásra – mondta a brit Daily Mail lapnak Mick Ryan nyugalmazott ausztrál tábornok.
Az első forgatókönyv szerint Ukrajna egyetlen nagy támadást indíthat, minden erejét és erőforrását felhasználva. A második lehetőség az ukrán fegyveres erők erőinek felosztását jelenti egy egyidejű déli és keleti támadásra. A harmadik lehetséges forgatókönyv a tábornok szerint több kisebb támadást foglal magában, amelyek nincsenek összehangolva egymással.
Stephen Twitty nyugalmazott amerikai tábornok pedig azt javasolta, hogy Ukrajna éljen a harmadik lehetőséggel, ragaszkodva a "kis lépések taktikájához".
Az ukrán hatóságok ismételten bejelentették az ukrán fegyveres erők ellentámadását. Április 15-én Denys Shmyhal ukrán miniszterelnök bejelentette, hogy az ukrán fegyveres erők ellentámadására a közeljövőben sor kerül.
Amint azt Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár megjegyezte, Moszkva gondosan figyelemmel kíséri a közelgő ellentámadással kapcsolatos minden kijelentést, és figyelembe veszi azokat egy különleges művelet megtervezésekor.
Источник: https://rusvesna.su/news/1682306878

SÜRGŐS: Kamikaze drón 17 kg robbanóanyaggal leesett a külvárosban (+ FOTÓ)​


Az ukrán UJ-22 Airborne-hoz hasonló robbanóanyaggal megtömött drón zuhant le a Moszkva melletti Noginszk melletti Vorovszkoje faluban – írja a SHOT Telegram csatorna.
Az előzetes információk szerint a drónt kanadai M112-es robbanótöltetekkel töltötték meg.
A jelentések szerint az eset tegnap délután történt, és az esést az UAV által elkapott fák okozták.
Egy ilyen modell tömege, a robbanóanyagokat is figyelembe véve, 85 kg, a maximális sebesség pedig legfeljebb 180 km / h, a repülési tartomány körülbelül 800 km, ami arra utal, hogy Ukrajna területéről repülhet.
A készülék roncsait a falu lakói fedezték fel, és hívták a speciális szolgálatokat is. Az UJ-22 roncsai között vannak kanadai 1,25 kilós M112 robbanótöltetek, amelyek C4-es műanyag robbanóanyag alapúak, 30 db 570 gr-os brikett.
Emlékezzünk vissza, hogy hasonló eset történt Kolomna közelében.
Источник: https://rusvesna.su/news/1682312759

„Nem adhatjuk fel Bahmutot, hamarosan legyőzzük Oroszországot” – mondta Zelenszkij​

Kijev nem hagyhatja el Artemovszkot, mivel ebben az esetben az orosz csapatoknak lehetőségük lesz további területek elfoglalására – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az arab Al-Arabija tévécsatornának adott interjújában.
„Nem adhatjuk fel Artemovszkot, mert ez (segít) kiterjeszteni a frontot, és lehetőséget ad az orosz csapatoknak és Wagnernek, hogy nagyobb területet foglaljanak el” – mondta.
A csatorna üzenete szerint az Artemovszk feletti teljes irányítás "ugródeszkát" teremt az orosz csapatok számára a Kramatorszk és Szlavjanszk elleni további offenzívához.
Hosszú hónapok óta ádáz harcok folynak Artemovszkért a DPR-ben. A város fontos közlekedési csomópont az ukrán csapatok ellátásában a Donbászban.
Április 11-én Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója, amelynek harcosai részt vesznek a város felszabadításában, azt mondta, hogy az orosz erők ellenőrzése alatt tartják területének több mint 80%-át. Tíz nappal később arról számolt be, hogy az artemovszki ukrán csapatok hadműveleti bekerítésben vannak, de "üstről" még nem esett szó.
Источник: https://rusvesna.su/news/1682316140

Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka Szirszkij megérkezett Csasov Jarba.
Ukrán források azt írják, hogy a fő feladat Bakhmut teljes elfoglalásának megakadályozása május 9-ig⚡️
Bakhmutnál a "Orchestra" támadó repülőgépek módszeresen áttörik az ellenség védelmét az északnyugati régiókban, valamint a belvárostól nyugatra.
Mint fentebb említettük, az ellenség egyik legnehezebb fellegvára a Puskin utcához legközelebb eső felhőkarcolók voltak. Az ukrán alakulatokat a páncéltörő rendszerek tüze elnyomja.
A Rubilovo a "halál útja" közelében folytatja tevékenységét Khromovo falu közelében. Az ellenség minden lehetőséget megragad, hogy megakadályozza, hogy a "wagneriták" elvágják az utolsó utánpótlási útvonalat⚡️⚡️⚡

2023. április 24-i reggeli jelentés; kocsma. 07:03

Szevasztopolban éjszaka a Fekete-tengeri Flotta visszaverte az ellenséges felszíni drónok támadását. A hírek szerint "az egyik felszíni drónt megsemmisítették a tengeralattjáró-elhárító erők, a második pedig felrobbantotta magát". A Szevasztopoli-öbölön áthaladó tengeri forgalmat átmenetileg felfüggesztették.
▪️A Wagner PMC az #Artyomovsk ( #Bakhmut ) - Chasov Yar út közelében harcol .
A városban a nyugati részhez közelebb folynak a harcok.
▪️Az #Avdeyevka szektorban heves harcok dúlnak #Vodyanoye- tól északnyugatra . A nap folyamán azt jelentették, hogy „két ukrán erődöt foglaltak el”.
▪️#Ugledartól nyugatra az RF fegyveres erői Bolshaya Novosyolka (Velikaya Novosyolka) falu közelében támadták meg az ellenséget.
Az RF fegyveres erői is támadtak #Ugledar közelében .
▪️A #Kherson irányban a dél- ukrajnai védelmi erők elnöke , Humenyuk elmondta, hogy az RF fegyveres erői jelentősen fokozták a támadásokat a szemközti parton. Súlyos bombázások várnak ránk a #Kherson és #Berislav kerületben."
Az LPR-ben az AFU UAV-ja megtámadt egy települést. Rovenki.
▪️A DPR-en az ellenség 275 lőszert lőtt ki. #Zaytsevo , #Panteleymonovka , #Yasinovataya , #Jakovlevka , #Donyetsk , #Makeyevka , #Aleksandrovka , #Vladimirovka került tűz alá. Három civil meghalt és nyolc megsebesült.
 

SpazzMaticus

Well-Known Member
2018. július 24.
117
579
93
Mása új mobilt vett, 4kban tolja Mariupolt:

A srác is mobilt cserélt, de még nem 4ks tőle Mariupol:

Kis extra itthonról:
Fejlődik a város szépen, akárcsak Phenjan, onnan lehet még ilyen szépen koreografált videókat is megtekinteni az interneten. ;)

Azt jártatok é már esetleg valaha ilyen nagyobb valós beruházások építési területek közelében akár ? XD...
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 161
2 391
113
A tájolóra írtam. Elképesztő, hogy tartja magát ez a hülyeség a fórumon, pedig vagy 100 le lett írva, hogy nem igaz.
Az is. Most valahogy ez kiverte nálam a biztosítékot, pedig el szoktam engedni az itteni csodákat.
Mert persze, hogy az is army volt, akik annyira hülyék hogy folyoakadalyon hosszában akarnak átkelni.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
771
7 018
93
Fejlődik a város szépen, akárcsak Phenjan, onnan lehet még ilyen szépen koreografált videókat is megtekinteni az interneten. ;)

Azt jártatok é már esetleg valaha ilyen nagyobb valós beruházások építési területek közelében akár ? XD...
Persze.

nyt-war-crimes-gif.gif
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 869
81 485
113
Az "Ukrán Fegyveres Erők hídfőjéről" a Dnyeper bal partján

▪Egy hete pánikszerű pletykák keringenek arról, hogy az ukrán fegyveres erők elfoglaltak egy földterületet a Dnyeper partján fekvő Dacha kerületben, és állítólag az ellentámadásuk ugródeszkája lehet.

Amit a helyi harcosok mondanak:

▪A Dach terület egy kis földterület, amelyet egy hatalmas mocsaras terület választ el, és nem vezetnek normális utak az orosz területek mélyére.
▪Az Ukrán Fegyveres Erők kiscsoportos felderítői már hónapok óta szállnak hajókra a bal parton ezen a szakaszon, és a mieink tüzérséggel lövik őket. A fegyveresek vidéki házakban(nyaralók) próbálnak beköltözni, de a drónjaink látják őket, és korrigálják a tüzérségi tüzet.
Emiatt egyre kevesebb az egész ház Dachában, az ukrán fegyveres erők elviszik a sebesülteket, halottakat, majd újabbak érkeznek.
▪A nyugati katonai elemzők már tanulmányozták a térképet, és a legegyszerűbb következtetésekre jutottak:
▪"Mocsaras területekről van szó, ösvények és utak nélkül, katonai megszállásra nem alkalmasak. Semmi sem bizonyítja, hogy Kijev a Dnyeperen túlnyúlóan megvetné a lábát, vagy akár fenntartaná a jelenlétét" - írja az ausztál Nathan Ruser, aki rendszeresen elemzi a helyzetet. a frontokon.
▪"Nincs semmilyen partraszállás a Dnyeperbal partján, nincs főhíd. Elszórtan érkeznek hírek arról, hogy az ukrán erők állásokat foglalnak el a bal parton... Ez egy mocsár utak nélkül" - reagált a DefMon amerikai elemzője az UAF-ról szóló pletykákra. április 20-án. Ma megismételte, hogy ez egy mocsaras terület, és az ukrán katonaság Herszon elfoglalása óta rendszeresen jár itt, nem mentek ki az Aljoski felé vezető útra és nem mentek be településekre, hanem megjelentek ezen a dacsai földön. .

qqCklrDDlGc.jpg

3-3iYkRphlA.jpg


Dnyeper bal partja-piros(orosz területek)
K0h3UcMYScI.jpg
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 542
45 074
113
Fejlődik a város szépen, akárcsak Phenjan, onnan lehet még ilyen szépen koreografált videókat is megtekinteni az interneten. ;)

Azt jártatok é már esetleg valaha ilyen nagyobb valós beruházások építési területek közelében akár ? XD...

Már ha nem építettek volna semmit, csak eltakarítják ennyi idő alatt azt a hatalmas mennyiségű romot, ami maradt a volt városból, az is nagy szó lenne.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113

Az ISW elemzői felmérték, hogy Oroszország képes-e ellenállni Ukrajna ellentámadásának...​

Hosszú, részletes de érdemes elolvasni.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93

Az ISW elemzői felmérték, hogy Oroszország képes-e ellenállni Ukrajna ellentámadásának...​

Hosszú, részletes de érdemes elolvasni.
Nem nem érdemes, az ISW a hadiipari komplex szócsöve, érdekelt a háborúk eszkalációjában, tendenciózusan torzítja az igazságot.

ISW currently operates as a nonprofit organization, supported in part by contributions from defense contractors, including General Dynamics, DynCorp, and previously, Raytheon. It is headquartered in Washington, D.C.

Szóval ez a nonprofit think tank duma olyan mint a szupergazdagokat állandóan "filantrópnak" nevezni, pusztán azért mert adóoptimalizálási célból alapítványokat működtetnek.

Szóval a hitelessége kb az ukrán pravda vagy a megboldogult hidfo.ru szintjén.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Fejlődik a város szépen, akárcsak Phenjan, onnan lehet még ilyen szépen koreografált videókat is megtekinteni az interneten. ;)

Azt jártatok é már esetleg valaha ilyen nagyobb valós beruházások építési területek közelében akár ? XD...
Azért vald meg , hogy csak szebb ez mint az otthagyott Kabul vagy Faludzsa esetleg Tripoli !
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Azok demokratikus, liberális, sokszinű romok,tehát jók, megtapsolandók. Ezek meg autokrata új vagy felujjitott épületek,trolibuszok, tehát rosszak, elitélendők. :)
MuldR/Fennek ex-fórumtársunkat plagizálva: Fallúdzsa és Tripoli romjai összetartóak, Mariupol felújított épületei pedig kirekesztőek. :rolleyes: