[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 655
55 312
113
Lehet, hogy a Holdon élek szellemileg, de legkevésbé anyanyelvünket féltem. De nem voltam 2008 óta hosszabb ideig Budapesten. Vidéken nem tapasztaltam ezt az elangolosodást és nincsenek számitógépes kapcsolataim. Lehet, hogy lemaradtam valamiről...
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Az oroszok és kínaiak számára csak azért vagyunk valamilyen mértékben fontosak mert az EU tagjai vagyunk és az ország gazdaság földrajzi elhelyezkedése erre csak ráerősít ezzel tökéletesen tisztában van O.V is úgyhogy azok akik abban reménykednek, hogy a bármilyen reális esély van a HUXIT-ra azok csalódni fognak...
Mondtam én olyant, hogy idő előtt ki kell lépni a kócerájból (EU)?
Csak azt állítottam, hogy legyünk résen és amikor már egyértelművé válik, hogy dől az egész tákolmány, akkor elsők között hagyjuk ott. Amíg lehet, ki kell használni őket. Ha nem pénzügyileg (ezt már próbálják blokkolni), akkor azzal, hogy bent vagyunk és rajtunk keresztül egy csomó ország hozzáférést kap az EU-s piacokhoz. Vagy azzal, hogy vámmentesen gyárthatnak nálunk, illetve a nyugaton a zöld idiotizmus okán megnyomorgatott cégeknek menedéket adunk egy normális szabályozással. Az ilyen olyan módon befolyt haszonból, csak csak kompenzáljuk az EU-s ingyenpénzt, ami kb. 2027-ig van ingyen, ti. utána nettó befizetővé válunk. Minden esetre, addig is, ha nem adnák a pénzünket, akkor megtagadnám az éves tagdíjat az EU-s társaságnak kifizetni. Visszatartanám, aztán kenjék a hajukra. Ők is megszegték a velünk kötött csatlakozási szerződést, mi is megszegjük. Nem mi kezdtük. Nem mellékesen nagy összegben mernék fogadni, hogy 10 év múlva, jelen formájában és tagsággal, nem lesz meg ez a szervezet, sem pedig a NATO. Amennyiben lesze gy nagy keleteurópai háború, akkor az utóbbi még hamarabb megszűnik (USA nem is bánná, mert ez a védelmi szövetség titulus, inkább árt, mint használ kényszer szülte ambícióinak).
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Nincs jó ötletem, csak igényem lenne rá! Talán felébrednek még időben az EU-s szavazók nyugaton is. Talán...
Nagyon optimista vagy kedves Zsolt!
Én nem mennék bele egy bizonytalan kimenetü orszâgos kisèrletbe mint kis, teljesen nyitott közgazdaság. Egy huxit folyamatât akâr èvtizedekig kellene elökésziteni, lassan feszegetni a korlátokat. És semmi esetre nem szabad az eurót bevezetni, mert akkor már nincs visszaút. Elöbb fog szétesni az EU, minthogy mi kilépünk.
Ami meg a nyomorgâst illeti, csak magadért beszélhetsz.
Szerintem.
Ezek a kis lépések folynak mostanában.
Amennyiben az oroszok valami csoda flytán elérnének Beregszászig, akkor már nem állna fenn az hogy a nyugat megnyomorgat. Sem katonailag, sem gazdaságilag nem tudna ütni rajtunk. Nyitottak lennénk a keleti piacok felé, sőt olcsó nyersanyaghoz és energiához jutnánk, amire gyűlnének a nyugati-európai cégek mint szar a légyre. Szóval meg kell várni, mi lesz ennek az ukrán bulinak a vége. Ha azonban ide jön a maci, azonnal be kell tenni a répát brüsszel seggébe., egy belengetett huxittal.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
539
4 892
93
Azért használnak sok angol szót, mert nincs elfogadott magyar megfelelő szó helyette. Lehet nyelvújitani!
"Azért használnak sok angol szót, mert nincs elfogadott magyar megfelelő szó helyette."

Esetleg a szakszavakra igaz, mert ott bőven vannak hiányosságok, de a hétköznapiakra ez egyáltalán nem igaz. Sőt, ha jobban belemész magyarul szabatosabban tudod kifejezni magad, mint angolul.

Mondjuk itt egyáltalán nem a szabatosságról szól a történet. Az egyik félművelt osztályvezetőm lehetőleg minden mondatába beleszőtte a "vizionál" szót és ilyenkor mindig elégedetten nézett körül, hogy ő milyen császár.

Egészen egyszerűen a szókincshiány és a butaság az oka, no meg a felvágásé, hogy lám én tudok külföldiül.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Esetleg a szakszavakra igaz, mert ott bőven vannak hiányosságok
Még ez se teljességgel igaz, bár a pesti egyetemek egy részén már nem tanítják a magyar szakszavakat, vagy azzal, hogy jobb az angol, mert abban benne van más jelentés is. Tipik példa saját szakmában, a kihurkolódás, kivágódás páros, amire ezt a monológot meghallgattam. Mert a looping, meg a splicing többet jelent. Ami persze butaság, mert
1. ugyanazt a jelenséget írja le, így ugyanazt is jelenti
2. Amúgy pontosabb is, mint az angol kifejezés.
Viszont azt én is látom magamon, hogy ha sokat kell szakanyagot bújnom nem áll rá a nyelvem a magyar kifejezésre, amit szánok-bánok de igaz.
De ha éppen a transzlációs aparátust beszélnék meg mellettem szakszavakkal, nem kifejezetten zavarna a dolog, csak amikor egy magyar cégnél minden csütörtökön r&d meetingre megyek, ahol a céges policeket beszéljük meg honestli akkor valahogy nem a magyar szakszavak hiánya miatt tudnék ütni.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 258
113
Lehet, hogy a Holdon élek szellemileg, de legkevésbé anyanyelvünket féltem. De nem voltam 2008 óta hosszabb ideig Budapesten. Vidéken nem tapasztaltam ezt az elangolosodást és nincsenek számitógépes kapcsolataim. Lehet, hogy lemaradtam valamiről...
a magasan képzettek körében elangolosodás (munka, univerzális kulrúta), alacsonyan képzettek, nyelveket nem beszélők körében elcigányosodás megy (rtl klub, cigányokkal való interakció).
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 454
113
Mert a svédek nettó befizetők és nem tetszik nekik, hogy pénzük egy része Lölőhöz meg az Orbán-pereputtyhoz vándorol lezsísozott és túlárazott kamu projektekkel! Az EU csatlakozáskor arról sem volt szó hogy egy ember fog mindent megmondani ebben az országban, minden intézményt bábbá alakítnak pártkatonákkal feltöltve és egyfolytában rendeleti kormányzás van. Ez nem egy demokratikus berendezkedés: nem attól demokrácia egy ország, hogy 4 évente lehet szavazni!
Hehe, amikor a sajtcetlit, az EU csatlakozási sz@rződést alá kellett írnunk, még minden napsütötte béké ejukollektív testvériség volt... A tejjel-mézzel folyó Kánaán... A zöldek és zöldkomcsik a fasorban sem voltak. De azóta a direktívák kötelezőek lettek, nem csak ajánlások, von der Leyen pedig a júniós karrierpolitikus mintapéldánya... Korrupció, lmbtq, genderpallos, nemváltóműtétek... Ja és a zsarolási potenciálra nem jogosító EUs pénz, ami ha szabályos a támogatás jár....
A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt.
A pénztárca kifogyott....
Mert azt hiszik, hogy ukrán. :)
Közben meg bolgár...
Horvátokat kellett volna több mint fegyverszállítmányokkal segíteni...de ez a ki tudja ki szállt volna be, ne tedjünk semmit
A horvátok utálnak minket, féltékenyek ránk, féltik a koncot...
hoax.

main-qimg-b2b4a9c3446ef0452e3f30654b12005e-lq
Az eatoni fijjú?
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 994
113
Ott kellene elkezdeni a gyerekek magyar nyelvre való visszaszoktatását, hogy elkezdik újra tanítani az általános iskolában a fogalmazást vagy szimplán gyakoroltatják velük. Eszméletlen mennyi fiatal nem tudja megfogalmazni azt, amit mondani akar, erre rátesz egy lapáttal a sekélyes "influenszer" faék egyszerű hunglish nyelvezete és kész is.
Szegregáció kell az iskolába az elcigányosodás megakadályozására.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 938
21 570
113
Ott kellene elkezdeni a gyerekek magyar nyelvre való visszaszoktatását, hogy elkezdik újra tanítani az általános iskolában a fogalmazást vagy szimplán gyakoroltatják velük. Eszméletlen mennyi fiatal nem tudja megfogalmazni azt, amit mondani akar, erre rátesz egy lapáttal a sekélyes "influenszer" faék egyszerű hunglish nyelvezete és kész is.
Szegregáció kell az iskolába az elcigányosodás megakadályozására.

Tudom, hogy nem vigasztalo de ez nem csak otthon igaz es nem csak magyar problema. Ausztriaban peldaul annyira nagy gond, hogy ha a gyereked olyan iskolaba/osztalyba kerul, eloszor elsotol negyedikig -itt is veszelyes mert pont az alapokat epitik- majd negyediktol a szakmunkas vagy gimmnazium valasztasagi -itt tud igazan eldurvulni- ahol tobbsegben vannak a torok es egyeb szarok, akkor olyan szinten csak a rovid tomondatokkal valo kommunikaciot, a szarul vagy sehogy nem ragozunk nemetet tanulja meg minimalis szokincs kisereteben amivel egy a gimmnaziumba nem nyer felvetelt. Hivatalosan is problema, hogy a nagy varosokban es Becsben egyre kevesebb gyerek uti meg a gimmnaziumhoz szukseges nyelvi szintet es mindegy, hogy echte osztrak vagy sem.
Egyszeruen, ahogy te is irtad, nem tudnak fogalmazni, ertelmesen osszetett mondatokkal beszelni es a szokincsuk egyenesen szar.

Van cirka 3 ismerosunk -ebbol egy nemet csalad- akiknek a gyerekkel kulon foglalkozni kell, szokincset fejleszteni, ertelmesen beszelni gyakorolni, mert kulonben elvereznek a gimmnaziumi felvetelen annak ellenere, hogy nem hulyek es minden mas targybol rendben vannak. Rendesen vannak ilyen felkeszito es gyakorlo fuzetek is mar ezert.
 
W

Wilson

Guest
Mondtam én olyant, hogy idő előtt ki kell lépni a kócerájból (EU)?
Csak azt állítottam, hogy legyünk résen és amikor már egyértelművé válik, hogy dől az egész tákolmány, akkor elsők között hagyjuk ott. Amíg lehet, ki kell használni őket. Ha nem pénzügyileg (ezt már próbálják blokkolni), akkor azzal, hogy bent vagyunk és rajtunk keresztül egy csomó ország hozzáférést kap az EU-s piacokhoz. Vagy azzal, hogy vámmentesen gyárthatnak nálunk, illetve a nyugaton a zöld idiotizmus okán megnyomorgatott cégeknek menedéket adunk egy normális szabályozással. Az ilyen olyan módon befolyt haszonból, csak csak kompenzáljuk az EU-s ingyenpénzt, ami kb. 2027-ig van ingyen, ti. utána nettó befizetővé válunk. Minden esetre, addig is, ha nem adnák a pénzünket, akkor megtagadnám az éves tagdíjat az EU-s társaságnak kifizetni. Visszatartanám, aztán kenjék a hajukra. Ők is megszegték a velünk kötött csatlakozási szerződést, mi is megszegjük. Nem mi kezdtük. Nem mellékesen nagy összegben mernék fogadni, hogy 10 év múlva, jelen formájában és tagsággal, nem lesz meg ez a szervezet, sem pedig a NATO. Amennyiben lesze gy nagy keleteurópai háború, akkor az utóbbi még hamarabb megszűnik (USA nem is bánná, mert ez a védelmi szövetség titulus, inkább árt, mint használ kényszer szülte ambícióinak).
Nem mondtam egy szóval sem , hogy te mondtad, amúgy meg egy ideig ( 10 év) biztosan nem fog összedőlni a "tákolmány"....
 
  • Tetszik
Reactions: kétkedő

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 871
27 433
113
Tudom, hogy nem vigasztalo de ez nem csak otthon igaz es nem csak magyar problema. Ausztriaban peldaul annyira nagy gond, hogy ha a gyereked olyan iskolaba/osztalyba kerul, eloszor elsotol negyedikig -itt is veszelyes mert pont az alapokat epitik- majd negyediktol a szakmunkas vagy gimmnazium valasztasagi -itt tud igazan eldurvulni- ahol tobbsegben vannak a torok es egyeb szarok, akkor olyan szinten csak a rovid tomondatokkal valo kommunikaciot, a szarul vagy sehogy nem ragozunk nemetet tanulja meg minimalis szokincs kisereteben amivel egy a gimmnaziumba nem nyer felvetelt. Hivatalosan is problema, hogy a nagy varosokban es Becsben egyre kevesebb gyerek uti meg a gimmnaziumhoz szukseges nyelvi szintet es mindegy, hogy echte osztrak vagy sem.
Egyszeruen, ahogy te is irtad, nem tudnak fogalmazni, ertelmesen osszetett mondatokkal beszelni es a szokincsuk egyenesen szar.

Van cirka 3 ismerosunk -ebbol egy nemet csalad- akiknek a gyerekkel kulon foglalkozni kell, szokincset fejleszteni, ertelmesen beszelni gyakorolni, mert kulonben elvereznek a gimmnaziumi felvetelen annak ellenere, hogy nem hulyek es minden mas targybol rendben vannak. Rendesen vannak ilyen felkeszito es gyakorlo fuzetek is mar ezert.
És pár éve valaki kitalálta, h írjuk újra a kötelező olvasmányokat, meg az alsós tankönyveket, mert nem értik a gyerekek. Hát vajon ez kinek a hibája, és miért a könyvet butítsuk a gyerekhez?
15 éve egy ismerős ki volt akadva (Higgins, füleket befogni!), h az angol gyerekek mennyire nem tudnak értelmesen beszélni. Ült a metrón, és a tinik minden második szava "like" volt. De a jogaikat tudják, az előkészítős (5 éves!) gyerek megfenyegette, h feljelenti a gyámügyön, ha nem McDonaldsba viszi.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 872
113
Ott kellene elkezdeni a gyerekek magyar nyelvre való visszaszoktatását, hogy elkezdik újra tanítani az általános iskolában a fogalmazást vagy szimplán gyakoroltatják velük. Eszméletlen mennyi fiatal nem tudja megfogalmazni azt, amit mondani akar, erre rátesz egy lapáttal a sekélyes "influenszer" faék egyszerű hunglish nyelvezete és kész is.
Szegregáció kell az iskolába az elcigányosodás megakadályozására.
Mi itthon, mikor láttuk, hogy visszafele fejlődik a szókincse (minő meglepő, mikor az iskolába visszament), olvastattuk, írjon pár mondatos összefoglalást; írjon naplót a nagyszülőnél töltött nyaralásról, elmagyaráztuk, hogy egy egy fogalom, szólás stb. mit jelent. És hiába tanul két nyelvet magánúton is, az első pillanattól kezdve az a szabály, hogy itthon magyarul beszélünk; meg beszélünk, nem mutogatunk, nem ő-zünk, nem az-ozunk.
Sokat segített.
Én az iskolára -ex-tanár létemre- semennyiben nem hagyatkozom ilyen téren. Különösen, hogy a volt iskolában ki lett adva utasításba, hogy nem lehet bonyolult szavakat, kifejezélseket használni és ilyesmi. Nagyon fognak fejlődni ettől a gyerekek...
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 454
113
Azert ezt a kocsogot veletlenul elejthettek volna legalabb ketszer! :D
Elaluszikált a szentem... Ne zavarják....hűvös cellába vele.!:rolleyes:
Ott kellene elkezdeni a gyerekek magyar nyelvre való visszaszoktatását, hogy elkezdik újra tanítani az általános iskolában a fogalmazást vagy szimplán gyakoroltatják velük. Eszméletlen mennyi fiatal nem tudja megfogalmazni azt, amit mondani akar, erre rátesz egy lapáttal a sekélyes "influenszer" faék egyszerű hunglish nyelvezete és kész is.
Szegregáció kell az iskolába az elcigányosodás megakadályozására.
Olvasni, olvasni, olvasni. Magyarul.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
539
4 892
93
Ott kellene elkezdeni a gyerekek magyar nyelvre való visszaszoktatását, hogy elkezdik újra tanítani az általános iskolában a fogalmazást vagy szimplán gyakoroltatják velük. Eszméletlen mennyi fiatal nem tudja megfogalmazni azt, amit mondani akar, erre rátesz egy lapáttal a sekélyes "influenszer" faék egyszerű hunglish nyelvezete és kész is.
Szegregáció kell az iskolába az elcigányosodás megakadályozására.
" Eszméletlen mennyi fiatal nem tudja megfogalmazni azt, amit mondani akar,"

Igen, még 1980-ban úgy volt, hogy egy érettségizettnek elvileg 30-40 ezres passzív szókincsűnek kellett lenni. Velünk gyakoroltatták, hogy olyan 3-4 perces önálló előadást kellett tartani órákon. Tő mondatokat és bővített mondatokat felváltva kellett használni. Az ö.. ö.. ö.. tiltva volt és a szóismétlés se volt dicséretes dolog.

Arra nem emlékszek, hogy a sima általános iskolát végzettségűeknek mennyi kellett lenni a passzív szókincsének, de a kötelező olvasmányok szépen tudták bővíteni.

Mondhatják sokan, hogy a passzív szókincs nem ér semmit. Szerintem meg igen szükséges. Ezáltal tud valaki elolvasni egy szépirodalmi művet. A passzív szókincs nélkül unalmas lesz már egy 10 oldalas novella is, nem hogy egy regény. Lehet mondani, no, de ki olvas manapság. Ott vannak a 20 perces filmsorozatok tömkelege, amit mázsaszámra készítenek.
 
Status
Not open for further replies.