[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 884
65 678
113
A legutóbbi ukrán offenzíva is letolt gatyával erte az oroszokat...
Hat meg minket milyen letolt gatyaval erne... Pedig ettől az ukran rezsimtol minden kitelik.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye a MiG-31-es lezuhanásáról a Murmanszk régióban (VIDEO)​

Az orosz védelmi minisztérium hivatalos közleményt adott ki a MiG-31-es vadászgép lezuhanásának tényéről.
„Egy kiképzőrepülés közben a murmanszki régióban lezuhant egy MiG-31-es vadászrepülőgép .
A gép egy elhagyatott helyen zuhant le. Mindkét pilóta katapultált, evakuálták őket, életüket és egészségüket semmi sem fenyegeti.
A média arról számol be, hogy a katapultálás során a pilóták faágakon akadtak fel, a mentők pedig felmentek értük” – áll a védelmi osztály közleményében.
Источник: https://rusvesna.su/news/1682521483

Ukrajna megkezdheti az orosz városok elfoglalását, hogy "területeire cserélje"​

Bohdan Krotevics, az Azov nacionalista formáció* parancsnoka a The Washington Postnak adott interjújában azt mondta, hogy Ukrajna „a kis orosz városok elfoglalásának stratégiáját fogja alkalmazni, hogy befolyást gyakoroljon az oroszok birtokában lévő területek visszaadására”.
A kiadvány azt írja, hogy amikor a közelgő offenzíváról kérdezték, Krotevics az első orosz-csecsen háborúra utalt, amikor a csecsen erők a kis orosz városok elfoglalásának stratégiáját alkalmazták, hogy azokat az oroszok birtokában lévő területek visszaszerzésére használják fel.

A cikk általánosságban elmondja, hogy az Azov most próbál kilábalni a mariupoli súlyos veszteségekből, és fontos szerepet szeretne játszani a közelgő ellentámadásban, ahol az Azov lesz az egyik rohamdandár.
Источник: https://rusvesna.su/news/1682514598
Ami varhato es telik toluk az olyan Beszlan fele terrorcselekmenyek.
Beszivargo egysegeik parszor mar atrandultak es elfoglaltak par orara egy egy kisebb telepulest, vagy iskolat, talan meg postat is. Beszivargo es megbuvo sejtek, szolgalatok altal bekuldott ugynokok altal elkovetett terrorizmus a profiljuk.

Ukran Gaz 66 ajtoig beragadva a sarba. Nem mostanaban fog ez felszaradni. Az ember olvasott meg kepeken latott 2.Vh-s dolgokat az ottani sarrol, de ez arrafele semmit se valtozott az eltellt 80 ev alatt. Kivancsian varom a Nato technikat hogy mukodik ezen a terepen.

Majus 9-ig ebbol szerintem nem lesz eredmenyes tamadas.

Sziverszk, szetlott ukran technika.

Artyemovszk, ukran gyalogosok dagonyaja. Eleg xar allapotuak a loveszarkok is, posvany mindenfele.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 399
113
de amúgy hol cidriznek?


Hmm: majdnem ugyanezt mondta Hitler 1945 március 1.-jén. Pontosan ugyanennyire volt igaz.

Azzal, hogy gyorsabban bővül a gazdasága?

De amúgy, még mindig nem válaszoltál arra, hogy nekünk miért jó, ha az oroszok vesztenek, és az ukránok nyernek?
Mit nyerünk azzal, hogy: https://index.hu/kulfold/2023/04/26...-volodimir-zelenszkij-magyarorszag-duro-dora/
ezek nyernek?
Tudod, éppen újra háborúval fenyegettek meg minket.

Az ukrán ellen van esélyünk. ;)
A ruszki ellen nincs.
Így már érted?

A célok tekintetében egyelőre Putyin van messzebb a sajatjától, mint az ukránok.
Az orosz gazdaságról pedig egyre kevesebb és egyre kevésbé megbízható adatot közöl az orosz. Vajon miért, ha annyira penge szerintük a helyzet? ;)


A hivatkozott interjút nem olvastam, de objektíve a békét jelentené, ha az orosz elfogadná a helyzetet.
A személyes véleményem, hogy Ukrajna nem lehet NATO tag. A vétó az egyik eszközünk a kárpátaljai magyarok védelmére.

Egyébként az orosz is és az ukrán is, meg mi is jól járnánk ha az ukrán semlegességet garantálnák, így nem kellene NATO tagság nekik.
Csak ne Budapesten írják alá...
:)
Egyedül az USA nem járna jól, mert ő sem manipulálhatna. Viszont, ha az orosz sem, azzal is nyerne valamit Bidé és bandája.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Az ukrán ellen van esélyünk. ;)
A ruszki ellen nincs.
Így már érted?

A célok tekintetében egyelőre Putyin van messzebb a sajatjától, mint az ukránok.
Az orosz gazdaságról pedig egyre kevesebb és egyre kevésbé megbízható adatot közöl az orosz. Vajon miért, ha annyira penge szerintük a helyzet? ;)


A hivatkozott interjút nem olvastam, de objektíve a békét jelentené, ha az orosz elfogadná a helyzetet.
A személyes véleményem, hogy Ukrajna nem lehet NATO tag. A vétó az egyik eszközünk a kárpátaljai magyarok védelmére.

Egyébként az orosz is és az ukrán is, meg mi is jól járnánk ha az ukrán semlegességet garantálnák, így nem kellene NATO tagság nekik.
Csak ne Budapesten írják alá...
:)
Egyedül az USA nem járna jól, mert ő sem manipulálhatna. Viszont, ha az orosz sem, azzal is nyerne valamit Bidé és bandája.
7APO.gif
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 901
91 506
113
A legutóbbi ukrán offenzíva is letolt gatyával erte az oroszokat...
Az oroszok tavaly marcius óta letolt gatyával járnak.
3-szor kapták el őket az ukránok.

1. Amikor Kijev alól kivonultak. Ez alapvetően az orosz hírszerzés és a katonai tervezés, logisztika sara.

2. A Harkovi futás. Talán ez volt a leggázabb. Itt a politika, a felderítés és a katonai parancsnokság közösen osztozik.
Putyin felrértette a háborút és nem biztosított a technikai fölény mellé létszámot. Vagy félt mozgósítani vagy egyszerűen lenézte az ukránokat, ezért nem tartott a létszámfölénytől.
Mondjuk az, hogy Harkovnál bizonyos pontokon tízszeres túlerőben támadtak az ukránok már inkább az orosz műholdas katonai felderítés teljes csődje volt.
A parancsnokság is kivont rengeteg egységet délre, védeni Herszont és üresen hagyta Harkovot.Anmorbid az, hogy ennek ellenére Herszont is szinte puskalövés nélkül bukták...

3. Herszon. Politikai betli lásd fent. A katonai parancsnokság már itt vegyes. A védelmi vonalak a város előtt nem voltak kielégítőek, de talán a legnagyobb bukta a logisztika volt. Képtelenek voltak utánpótlással ellátni a város vedőit, gyakorlatilag az ostrom megkezdése előtt fel kellett adni.
Jött a Kopasz, Armageddon parancsnok, ő legalább jól, minimális veszteségekkel megszervezte es végrehajtotta a kivonulást. Már -már annyira nem volt veszteség a Dnyperen keresztüli kicsónakozáskor, hogy gyanús. Itt sanszos, hogy Putyin meg Zselé lebótolta a város feladását, cserében az oroszok békében távozhatnak.


Azóta azért összeszedték magukat.
A politika lépett a létszámot partiba hozták és a katonák is kezdenek beletanulni.
Nagy lecke lesz az ukrán támadás. Idáig védekezésben az oroszok rosszul teljesítettek. Most vannak többsoros kiépített védelmi vonalak. Bár Melitopol felé a terep a támadó ukrán páncélosoknak kedvezhet, amíg tart az utánpótlás, de az orosz légierő, tüzérség rendesen megszórhatja őket, főleg ha az orosz vonalak kettévágására készülnek. Nem beszélve a kézi panceltörővel ellátott egységekről.

De ez még nem a győzelem. Ahhoz a politikának még 300.000 katonát be kellene soroznia. Sőt ha azok ma ott lennének, nem is tudnának a siker reményével, hol támadni az ukrik.....de ez megint Putyin tétovázása.

És ez nem azt jelenti, hogy az ukránok aztán milyen faszák. Nem, ott is főleg a politika teljesít alul. Több 10.000 katonát hagyott veszni Mariupolban, ugyancsak Luhanszkban is elvéreztették a legjobban képzett egységeket és a bakhmuti vérfürdő is részben fölösleges.
De a katonák teljesítménye és főleg kitartása mindhárom esetben kimagasló. Ilyet eddig orosz egységektől nem nagyon láttunk. Most lehet fogunk.
És az hogy elismerem az ukrán katonák hősiességét messze nem jelenti, hogy a lieblingjeim, sőt, ránk Ukrajna a legveszélyesebb állam, nem a ruszkik. De ha nem ítéljük meg reálisan az ellenfelet, akkor úgy járunk mint az oroszok.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 386
45 869
113
Hortycia sziget, Zaporozsje
Az ellenség több órán keresztül egymás után szállította a személyzetet és a felszerelést a Preobrazhensky hídon keresztül Hortitsa szigetére, majd a frontra (Orekhov területére). A sötétedés beálltával megélénkült a forgalom.
Az Objective Control Vehicles teherautókat, napellenzőket, fegyveres kocsikat és lőszeres járműveket javít. Az ellenkező irányba együzemanyagú teherautók következnek.
A nap elején 2-3 egységnél több nehéz lánctalpas jármű haladt el éjszaka⚡️⚡️⚡️
Erdogan és a "szívroham utáni állapotromlásról" szóló pletykák:
✔️„Erdogan elnök feleségét és családtagjait bekérték a kórházba. Erdogan török elnök ma szívinfarktust szenvedett, jelenleg kritikus állapotban van kórházban.
✔️„A jelentések szerint a török vezető állapota kritikus. Arról is beszámoltak, hogy Erdogan elnök feleségét és családtagjait arra kérték, hogy sürgősen menjenek be kórházba.”
✔️„Erdogan elnök felesége és családtagjai kórházba siettek.
Meg nem erősített jelentések Erdogan török elnök egészségi állapotának jelentős romlásáról.
Ezzel egy időben a török vezető a tervek szerint holnap telefonbeszélgetést folytat Vlagyimir Putyinnal.

Törökország hivatalosan cáfolta azt a verziót, hogy Erdogan szívrohamot kapott volna.⚡️

Érdekes egybeesés.
1. Oroszország Ukrajna nyilatkozatai szerint blokkolta az ukrán hajók mozgását a gabonafolyosón.
2. Az amerikai sajtó arról számol be, hogy a külügyminisztérium engedélyt adott a Morgan Chase-nek az orosz élelmiszerexporttal kapcsolatos kifizetések teljesítésére, ezzel gyakorlatilag túllépve a Rosselkhozbankot a fizetések ezen szegmensében alkalmazott szankciókon.
3. Korábban Oroszország kijelentette, hogy a megállapodás május 18-ig lesz érvényben, és ha nem történik változás az orosz élelmiszer- és műtrágyaexportban, akkor Oroszország felfüggeszti részvételét a gabonaszerződésben.
4. Mindez a búzaüzlet fő haszonélvezőjének számító Erdogan egészségével kapcsolatos pletykák hátterében történik.
5. Valamiért Putyin is késő este jött a Kremlbe⚡️
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Hortycia sziget, Zaporozsje
Az ellenség több órán keresztül egymás után szállította a személyzetet és a felszerelést a Preobrazhensky hídon keresztül Hortitsa szigetére, majd a frontra (Orekhov területére). A sötétedés beálltával megélénkült a forgalom.
Az Objective Control Vehicles teherautókat, napellenzőket, fegyveres kocsikat és lőszeres járműveket javít. Az ellenkező irányba együzemanyagú teherautók következnek.
A nap elején 2-3 egységnél több nehéz lánctalpas jármű haladt el éjszaka⚡️⚡️⚡️
Erdogan és a "szívroham utáni állapotromlásról" szóló pletykák:
✔️„Erdogan elnök feleségét és családtagjait bekérték a kórházba. Erdogan török elnök ma szívinfarktust szenvedett, jelenleg kritikus állapotban van kórházban.
✔️„A jelentések szerint a török vezető állapota kritikus. Arról is beszámoltak, hogy Erdogan elnök feleségét és családtagjait arra kérték, hogy sürgősen menjenek be kórházba.”
✔️„Erdogan elnök felesége és családtagjai kórházba siettek.
Meg nem erősített jelentések Erdogan török elnök egészségi állapotának jelentős romlásáról.
Ezzel egy időben a török vezető a tervek szerint holnap telefonbeszélgetést folytat Vlagyimir Putyinnal.

Törökország hivatalosan cáfolta azt a verziót, hogy Erdogan szívrohamot kapott volna.⚡️

Érdekes egybeesés.
1. Oroszország Ukrajna nyilatkozatai szerint blokkolta az ukrán hajók mozgását a gabonafolyosón.
2. Az amerikai sajtó arról számol be, hogy a külügyminisztérium engedélyt adott a Morgan Chase-nek az orosz élelmiszerexporttal kapcsolatos kifizetések teljesítésére, ezzel gyakorlatilag túllépve a Rosselkhozbankot a fizetések ezen szegmensében alkalmazott szankciókon.
3. Korábban Oroszország kijelentette, hogy a megállapodás május 18-ig lesz érvényben, és ha nem történik változás az orosz élelmiszer- és műtrágyaexportban, akkor Oroszország felfüggeszti részvételét a gabonaszerződésben.
4. Mindez a búzaüzlet fő haszonélvezőjének számító Erdogan egészségével kapcsolatos pletykák hátterében történik.
5. Valamiért Putyin is késő este jött a Kremlbe⚡️
Még a végén kiderül, hogy megetették valamivel Erdogánt.
De kik?
Oroszok, amerikaiak???
A zusán kívül, kinek állhat érdekében a török elnök kiesése?
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 842
81 308
113
Ne beszélj butaságot, nem hadosztály szintű védőkörletek hianyoztak, hanem minden szintű. Vagy azt akarod mondani, hogy az orosz haderőben egy zászlóalj harccsoport parancsnoka (amit elvileg azért van, hogy egy parancsnok kezében egy nagy mozgékonyságú és tűzerejű önnállóan harcolni képes erő legyen) önállóan nem teheti azt meg, hogy megfelelő védőlörleteket alakít ki? Es itt most nem betonbunkerek garmadájáról beszélek, hanem bárminemű védelmi vonalakról amit a BTG önerőből képes (mert képes) létrehozni.
Te miről beszélsz? A Charkovi kudarc okai már többször elemezve voltak. Az oroszoknál még a szovjet típusú katonai irányítás müködik. Egy 1400 km-es frontot te nem védhetsz minimális számú katonával. Főleg a harkovit, ahol a legkissebb volt a létszám és amit főleg frissen mobilizált LDNR katonák és Orosz nemzeti gárdisták védtek. Ez Lapin tábrornok kudarca volt. Ezután változtattak az oroszok a stratégián-4 megye népszavazás+ részleges mozgósítás Oroszországban.

Más

Ukrán Tor-t talál el a Lancet


Tulipánok dolgoznak Artyemovszkban


Még a végén kiderül, hogy megetették valamivel Erdogánt.
De kik?
Oroszok, amerikaiak???
A zusán kívül, kinek állhat érdekében a török elnök kiesése?

Amerikaiaknak van útban Erdogan!


Más
Ukránok szerint az oroszok blokkolták a gabonafolyosót a Fekete-Tengeren
20UtuvwJCrQ.jpg
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 815
14 441
113
Azt a kérdést már csak félve teszem fel, hogy emlékszik még valaki a boldog '80-as évekből Reagan elnök akkoriban erősen vitatott korlátozott európai atomháború megnevezésű doktrínájára?
Csak azért kérdezem, mert éppen az orrunk előtt épül fel lépésről lépésre és ahogy látom, aggodalom ezen a szinten közel zéró, rötyörgés ellenben ezerrel.
Jelentkezem: Én :) Előtte már már megszívtam Titó halálát Jugóba mert az ottani kommunisták fele a Szovjetekhez, a másik fele Nyugatra húzott, nem tudtak megegyezni. Szovjetúnió úgy gondolta h ezt a majdnem polgárháborús helyzetet ki kell használni prágai módszerrel előretolt magyar hadsereg bevonulással. Villámgyors magyar előkészület kezdődik, pld a 6-os út mellett párhuzamosan harckocsi felvonulóutat dózerolnak a mezőgazdasági terményben, hogy ne vágják tönkre az aszfaltozást. Emiatt a nyári szabadságomból 2 nap letöltése után táviratilag visszarendeltek az alakulatomhoz, és harcállásponton egyfolytában vagy 10 napig teljes készültségbe voltunk. USA megüzente h nem kíván látni egy Prága II-őt, ha mi lépünk akkor atomháború. Akkor emiatt elmaradt a III. Vh..

No ilyen előzmények után, nem kellett sokat várni, már mint tartalékost 83-ban visszarángattak - 8 hónap egyfolytában letöltendőre. Láttam az óriási fegyverkezést az előző 4 év hez képest, és bevonulás után minden hónapban tudtunk arról hogy mind az oroszok, mind az USA állandóan újraszámolja az atomháború nyerési lehetőséget..Az emberiség nem is tudja h akkor milyen puncihajszálon függött az életben maradás, a jövő.. Hatalmas szerencsénkre , mindkét félnél döntetlen körüli eredmények jöttek ki a III. Vh ra, így ezt akkor... megúsztuk..

Magyarország akkoriban kijelöl fő csapásiránya Olaszország volt..Mindenáron lefoglalni Őket míg a szovjetek más frontokon előretörnek Nyugatra és nyernek..

Most is kezd az emberiség erősen gyúrni a Darvin díjra...
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 902
15 384
113
A legutóbbi ukrán offenzíva is letolt gatyával erte az oroszokat...

Annyira hogy vagy 6 hónapja nincsen semmilyen komolyan vehető ukrán támadó művelet. Vajon miért?

Harkovnál annyi történt hogy ráeresztettek vagy 40 000 ukránt az ott lévő 4000 oroszra, nagyrészt másodvonalbeli csapatokra. Ezt nyilván lehetetlen lett volna ilyen erőviszonyok mellett bármire kihozni, persze lehet fantáziálni remek ukrán haditervekről meg letojt gatyájú oroszokról, akik még beásni sem tudják magukat.

Izumot így is tartották vagy 10 napig, darálta az ukránt a TOS és a tüzérség, aztán onnan is rendben, nagyobb baj nélkül visszavonultak a védők, az ukránok viszont képtelenek elérni az egyetlen értelmes stratégiai célt, a Szvatovo környéki orosz logisztikai központot, amire az oroszok is elismerték, hogy igen nagy baj lenne nekik az elvesztése. De az már nem jött össze, ott lepattantak a szépen felépülő orosz védelemról, csak az offenzívába beletolt ukrán hullahegyek maradtak, az ukránok visszanyertek némi területet, igazi eredményt nem értek el, az orosz helyzete nem lett rosszabb, az övék viszont igen, hiszen elpazaroltak rengeteg erőt, az orosznak meg jó ürügyet adtak a mozgósításra. Az oroszok annyiban hibáztak hogy egyszerűen nem volt mozgósítva elég ember az elején hogy ezt az ukrán mobitömeget megfogja, mert a politika ezt nem akarta felvállalni. De alapvetően többnyire jól reagáltak a kialakult helyzetekre, ahol nem volt értelme ott nem küldték az embert feleslegesen a darálóba, simán, rugalmasan adtak fel területet egy jobb pozícióért (ez engem meglepett), ahol kellett a visszavonulás is rendben zajlott eddig, minimális veszteségekkel.

Az ukránokról mindez nem mondható el, értelmetlen ‘erődvàrosok’ tömege, amiket akkor sem adnak fel, amikor katonai szempontból már teljesen értelmetlen és veszteséges tartani. Meg is van az eredménye.
 
W

Wilson

Guest
Annyira hogy vagy 6 hónapja nincsen semmilyen komolyan vehető ukrán támadó művelet. Vajon miért?

Harkovnál annyi történt hogy ráeresztettek vagy 40 000 ukránt az ott lévő 4000 oroszra, nagyrészt másodvonalbeli csapatokra. Ezt nyilván lehetetlen lett volna ilyen erőviszonyok mellett bármire kihozni, persze lehet fantáziálni remek ukrán haditervekről meg letojt gatyájú oroszokról, akik még beásni sem tudják magukat.

Izumot így is tartották vagy 10 napig, darálta az ukránt a TOS és a tüzérség, aztán onnan is rendben, nagyobb baj nélkül visszavonultak a védők, az ukránok viszont képtelenek elérni az egyetlen értelmes stratégiai célt, a Szvatovo környéki orosz logisztikai központot, amire az oroszok is elismerték, hogy igen nagy baj lenne nekik az elvesztése. De az már nem jött össze, ott lepattantak a szépen felépülő orosz védelemról, csak az offenzívába beletolt ukrán hullahegyek maradtak, az ukránok visszanyertek némi területet, igazi eredményt nem értek el, az orosz helyzete nem lett rosszabb, az övék viszont igen, hiszen elpazaroltak rengeteg erőt, az orosznak meg jó ürügyet adtak a mozgósításra. Az oroszok annyiban hibáztak hogy egyszerűen nem volt mozgósítva elég ember az elején hogy ezt az ukrán mobitömeget megfogja, mert a politika ezt nem akarta felvállalni. De alapvetően többnyire jól reagáltak a kialakult helyzetekre, ahol nem volt értelme ott nem küldték az embert feleslegesen a darálóba, simán, rugalmasan adtak fel területet egy jobb pozícióért (ez engem meglepett), ahol kellett a visszavonulás is rendben zajlott eddig, minimális veszteségekkel.

Az ukránokról mindez nem mondható el, értelmetlen ‘erődvàrosok’ tömege, amiket akkor sem adnak fel, amikor katonai szempontból már teljesen értelmetlen és veszteséges tartani. Meg is van az eredménye.

"Harkovnál annyi történt hogy ráeresztettek vagy 40 000 ukránt az ott lévő 4000 oroszra, nagyrészt másodvonalbeli csapatokra."

Akkor csak a véletlenek furcsa játékaként iszkolt el az 1. Gárda harckocsihadsereg az ukrik Izyum elleni támadásakor, de említsük még meg a 4. Gárda harckocsihadosztályt a 90, Gárda harckocsi hadosztályt a 18. Gárda gépesített lövész hadosztályt a 15. Hadsereg repülő dandárját (2 harci helikopter század, 1 szállító-harci helikopter század és 1 szállító helikopter század) is . Ezek bizony nem másodvonalbeli orosz alakulatok.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 884
65 678
113
Nem ez lotte le magat a dronnal?
Szerepelt mar korabban, es micsoda veletlen hogy Hartman hivojelet tette magáévá. Azert Hartmantol jujj de messze van, kisse onertekelesi zavar tunete van, de F 16-ra meg jó lesz.

Ez tenyleg jo riport, reggel lattam. Ezert menesztettek Carsont?

Andrej Melnik Banderahoz indult, nem az a Melnik.

Olyan xar az orosz gazdasag hogy 20 milliard dollart engedtek el az Afrikai orszagoknak.

Uton a csecsen valtas.

A Hagglund atjutott a dagonyan.

Jugoszlav M80 elpusztulva.

 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
dddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddeeaz oroszok hiányosan erődítettek.
de ezen nem kell meglepődni a mai világba a katonákat elszoktatták az ilyentől mindenhol lövészteknő ásás is ritka nem hogy egy fedezék vagy géppuskafészek kialakítása. a magasabbszíntű munkálatokat sem végezték el kevés vólt a földrobbantás is... pedig az aknákat baltázgató videó orosz részről is megjelent...

drótakadályok a mai napig hiányoznak. pl ...

ennek okaként azt látom hogy az oroszok arra számóltak korábban hogy majd előrretörnek hamarosan és azok az akkori pozíciók csak ideiglenesek...
ez azért lehetséges, mert sz@r a kiképzésük. Pedig elég lenne pár régi vonalat megmozgatni ahhoz hogy hozzájussanak a megfelelő információhoz.
Elég lenne egy mezítlábas niggert alalposan leitatni és kikérdezni a világszínvonalú Magyar Honvédségtől. Itt a srácok erődítés, álcázás témakörben abszolút profik.
Az elméleti foglalkozás utáni pár alkalmas száraz begyakorlást követően máris jöhet a foglalkozás végrehajtása terepen!
És mindez minden évszakban többször is! :)))
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 884
65 678
113
20 szazalekat megszallva tartjak? Az is valami? Nekunk 100 eve megszallva tartjak az orszag 70%-at. Hiszterikas egy nőszemély...

Kezivezerelt Washingtonbol tehat az ukran állam?

Ukran zsoldban allo francia fegyveresek vegeztek ki 3 orosz hadifogjot.

Cipruson gyujtogattak az ukran honvedok. Irnam hogy gyerekek, civilek, artatlanok is meghalhattak volna, de mit erdekli ezeket...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 399
113
Még a végén kiderül, hogy megetették valamivel Erdogánt.
De kik?
Oroszok, amerikaiak???
A zusán kívül, kinek állhat érdekében a török elnök kiesése?

A szomszédain, a NATO tagorszagokon és a közel-kelet országain kívül? Putyin?
:)

De lehet, csak a választások előtti színjáték, hogy sajnálatból megszavazzák. Nem túl népszerű.
 
  • Hűha
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and PPP
T

Törölt tag 1711

Guest
Múltkor meleg zászlóalj, most meg azov Bakhmut-nál... Ez már tényleg a vég ha őket is beáldozzák csak azért, hogy május 9-én ne orosz zászló lengjen a város minden pontja fölött...


The units of the Armed Forces of Ukraine from the Kharkov region are dispersed near Bakhmut
Until recently, the command of the 92nd Ombre managed to maintain only one battalion in the Bakhmut area. Judging by reports from social networks, units of the brigade are now suffering losses in various areas in this direction:
Fierce battles are taking place on the territory of the military unit in the city itself and along the "road of life" to Chasov Yar. Recruits mobilized into the brigade are defending Khromovoe.
All this is happening against the backdrop of a never-ending stream of obituaries in the media.
Losses are the last thing that brigade commander Fedosenko worries about in the current situation. His only task is to prevent the remnants of the brigade with him at the head from being sent to Bakhmut in order to continue to calmly "warm hands" on humanitarian aid for the defenders.


Autism overdrive


Nothingburger
Comments from China’s foreign ministry spokesperson Hua Chunying after President Xi’s phone call with Zelenskiy posted on Twitter (https://twitter.com/SpokespersonCHN?s=20).
“On the Ukraine crisis, China always stands on the side of peace. Its core stance is to facilitate talks for peace.
“China did not create the Ukraine crisis, nor is it a party to the crisis. As a permanent member of the UN Security Council and a responsible major country, China would not sit idly by, nor would it add oil to the fire, still less exploit the situation for self gains.
“Everything China does is aboveboard. Dialogue and negotiation are the only viable way forward.
“With rational thinking and voices now on the rise, it is important to seize the opportunity and build up favorable conditions for the political settlement of the crisis.
“It is hoped that all parties would seriously reflect on the Ukraine crisis and jointly explore ways to bring lasting peace and stability to Europe through dialogue.
“China will send the Special Representative of the Chinese Government on Eurasian Affairs to Ukraine and other countries to have in-depth communication with all parties on political settlement of the Ukraine crisis.
“China has provided multiple batches of humanitarian assistance to Ukraine and will keep providing help to the best of its ability.”


A criminal case on terrorism was opened against Navalny, he faces life imprisonment
According to the blogger, the military court will deal with the new criminal case.
“Investigator Vidyukov said yesterday that a terrorist case was singled out separately from this case that I, while in prison, commit terrorist attacks. And in this case I will be judged separately by a military court. I face 30 years in this case and, apparently, a life sentence in the next one,” Navalny said during a meeting of the Basmanny Court.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 012
23 333
113
Még a végén kiderül, hogy megetették valamivel Erdogánt.
De kik?
Oroszok, amerikaiak???
A zusán kívül, kinek állhat érdekében a török elnök kiesése?
az oroszokat most kihagynám (nekik nem érdekük,az utód nem biztos hogy oroszbarát lenne) de ott van pl a térségben Izrael nekik nem biztos hogy jó egy Erdoganhoz hasonló elnök,aki szorosabb kapcsolatot épít Moszkvával (iránnal) ,és megpróbálja a saját útját járni ( az USA-t mint Izrael legfőbb szövetségesét mellőzni) de ez csak elmélet .. a gyakorlatban bármi /bárki lehet .. akár betegség is, mérgezés is,bármi.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
Akkor csak a véletlenek furcsa játékaként iszkolt el az 1. Gárda harckocsihadsereg az ukrik Izyum elleni támadásakor, de említsük még meg a 4. Gárda harckocsihadosztályt a 90, Gárda harckocsi hadosztályt a 18. Gárda gépesített lövész hadosztályt a 15. Hadsereg repülő dandárját (2 harci helikopter század, 1 szállító-harci helikopter század és 1 szállító helikopter század) is . Ezek bizony nem másodvonalbeli orosz alakulatok.
nem hiszem hogy ha olyan parancsot kaptak volna hogy jelentősebb veszteséget bevállalva is de tartsák a pozíciójukat, ne tették volna
de az orosznak a donbasz (és az ukrán náculat) ürügy, elsősorban a saját lakosság és a helyi beáldozható erők motiválására
nincs (a krímet leszámítva) területi céljuk
ezt rohadt nehéz elmagyarázni igornak a lövészárokban hogy harcolj bzmeg de ne vidd túlzásba elég egy picit meghalni, nehéz elmagyarázni az érdeklődő közvéleménynek, de egy hadosztályparancsnoknak már el lehet magyarázni hogy x százaléknál több veszteség nem tolerálható vonuljon inkább vissza annyira nem fontos az a pozíció, az a fontos hogy a visszavonulás közben is tekerjen az a daráló
ebből következik hogy ha holnap bárhol a donbaszban elindul valami naaagy ukri támadás, ugyanez várható
nem fognak erőlködni, nem csinálnak minden faluból presztízskérdést, nekik tökmindegy hogy itt üzemel a daráló vagy tíz kilométerrel arrébb, csak daráljon
aztán idővel majd csak elfogynak