[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 499
77 283
113
Kora reggel újabb támadást hajtottak végre az ukrán alakulatok a Krím-félszigeten. A Mugin-5 drónok három csoportja (legalább tíz darab), kézműves robbanóanyaggal felszerelve szállt fel a Shkolny repülőtérről Szevasztopol, Gárda és Evpatoria irányába.

Szevasztopolban az egyik "mugin" a Kozák-öbölben lévő üzemanyagtartályokra csapott. Egyet egy csöves fegyver lőtt le a Szevasztopoli-öböl felett, további négyet pedig elnyomott az elektronikus hadviselés a Fekete-tengeren.

Ezenkívül körülbelül három-négy UAV-t szálltak le elektronikus hadviselés útján a Tarkhankut-fokhoz közeledve, egy másikat pedig a Pantsir légvédelmi rakétarendszer lőtt le a Razdolnoje felől repülő Gvardeszkij felett.

Figyelemre méltó, hogy a támadás előestéjén Románia feletti a francia E-3F AWACS repülőgépek üzemeltek. Tevékenysége gyakorlatilag garanciát jelent a Krím elleni támadásra való felkészülésre, amit nem egyszer megerősítettek.

Ezen kívül a francia haditengerészet Atlantic-2 tengeralattjáró-elhárító repülőgépei és az amerikai RQ-4B Global Hawk UAV-k is közel azonos területen végeztek felderítést, amelyek április 28-án este indultak el a hazai repülőterekre, miután azonosították a fegyveres célpontoka aKrímen ukrajna erői.

Április 29-én éjjel pedig az ukrán fegyveres erők megtámadták a Krímet. Ugyanakkor a támadást közvetlenül az időjárási viszonyok javulása és az anticiklon délnyugati irányú mozgása után hajtották végre a Krím-félszigteen.

A bejelentett offenzíva előestéjén az Ukrán Fegyveres Erők drónokkal és taktikai rakétákkal végrehajtott rajtaütési kísérletei és csapásai nagy valószínűséggel továbbra is fontos létesítményeket ellehetetlenítenek, és pánikot keltenek a lakosság körében.

És ahhoz, hogy minden ilyen támadást sikeresen visszaverjenek, a krími védelmi erőket nemcsak légvédelmi rendszerekkel telíteni, hanem mobil légvédelmi egységekkel is ZU-23-2 légvédelmi ágyúkkal, amelyek hatékonyak az alacsonyan repülő tárgyakkal szemben, mint például a Mugin-5 UAV.



Egy ilyen razzia sikeres visszaszorításához meg kell semmisítenie Shkolny-t(Odessa melletti reptér), és legalább kétvadászgépet kell 24/7 szolgálatban tartania a Krím felett. És nem csak a Krím-félszigeten.

Bkh2vgqS7DA.jpg
Nem tervezeik az oroszok megvdeni azt a nyomorult várost?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 886
65 703
113
Na ezt nem látták jönni a kedves toborzó urak....
:D




Biztos minden rendben, visszafoglalják a Krímet, simán.
Akkor most fognak futni a fogdmegek?
Csak elfogynak, nemigaz hogy nem.

Tegnap este meg elviselt Donyeck par civil epulete egy Himars tamadast is.

Teljesen megsemmisult a Bahmutba tarto ukran erosites, nem erte el a celjat. 4 Bmp, terepjaro, emberi maradvanyok.

Egy ujabb evakualt gyerek tortenete, az anyja meghalt.


Ukrajna 26000 hullazsakot vasarolt, pedig a halottaik zomet otthagyjak az erdokon, mezokon, pincekben.

Vazz... ezeknek az oroszoknak meg tuzolto vonata is van.

Menekulo ukran katonak Bahmutbol.

Lengyelorszag pedig megsertette az 1961-es becsi ezmeny tobb cikkejet.


Dudi, a Magyar Honvedseg meg tudna vedeni valamit iyen esetben?
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Fotó a drogos "titkos" propaganda körútjáról.
Tök rendes volt az oroszoktól, hogy a célpontokat szép sorban csoportokban küldték, így egymás után tudták felfesteni őket nem kellett keverni. Ráadásul mindet pár órával az érkezése előtt.
R0kbSCy.jpg
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 323
113
Meg szeretnélek nyugtatni, mert annyira aggódsz. Az 1000 négyzetméteres a legkisebb tartály, a délebben lévő 2500 négyzetméteres tartályok nem sérültek meg.
Köbméteres? :D
És nyilván ezt direkt hagyták, a terv része volt.
Meg az a pár tengeri-drónos támadás, na azt is pont csak hagyták.
Bullshitgenerátor LoL
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 499
77 283
113
Meg szeretnélek nyugtatni, mert annyira aggódsz. Az 1000 négyzetméteres a legkisebb tartály, a délebben lévő 2500 négyzetméteres tartályok nem sérültek meg.
De ez nem az oroszokon múlt, remélem erzed a problémát.

@antigonosz
Te mégis miről beszélsz? Hogy jön ez ide? Mi köze van hozzá. Ha valaki megkérdezi tőled, hogy mennyi az idő te pedig azt feleled rá, hogy Londonban látszik mindenhol a Big Ben? Akkor hülyének fognak nézni.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Nem tervezeik az oroszok megvdeni azt a nyomorult várost?
Szerinted ki tudna a világon 100%-os biztonsággal megvédeni egy ilyen várost/létesítményt ? Ne mond , hogy a zsidók mert nem lelőni nehéz ezeket a műanyag szarokat hanem felderíteni ! Addig amíg az Odesszai repteret nem baxák szét mindig lesz ilyen próbálkozás ! De szerintem lesz ennek még utó zöngéje a hoholoknál és az nekik fog fájni !
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 816
14 450
113
Na ezt nem látták jönni a kedves toborzó urak....
:D




Biztos minden rendben, visszafoglalják a Krímet, simán.
Utána várnám a vezérkar és kormány vaddisznóvágtában történő csatlakozását...
Vagy még előbb?

Ez már a kis Bajszos végjátékára kezd hasonlítani..
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 024
54 058
113
Utána várnám a vezérkar és kormány vaddisznóvágtában történő csatlakozását...
Vagy még előbb?

Ez már a kis Bajszos végjátékára kezd hasonlítani..



Bízzunk benne, hogy pár hónap,és Paks 2 szerelőbetonjáról integethetünk a.Roszatom udvarán ,a reaktor alkatrészeket vagonírozó darukötözőknek.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
908
10 306
93
Jesszus, kilőttek egy olajtartályt és az összes NAFO-s már azt látja hogy a Krímnek vége. Pár dolog hogy sikerüljön felfogni a jelentőségét:
  • ez pár tartály, olajszármazékkal, ami rogyásig van Oo.-ban. Ez nem ugyanaz mint amikor a fogahullott brit oroszlán elvesztette a komplett gyarmatbirodalmát, ettől még a Krím orosz marad
  • ha valami nafo-s lázálomban mégis megrendülne az orosz olajellátás biztonsága, akkor először az EU nem kapna a dilerein keresztül semmit, aminek első következménye az lenne hogy Ukrajna nem kapna elég naftát.
  • előbbi miatt érdemes végiggondolni azt, hogy amikor megsarcolja Zselé rezsimje a kőolajvezetéken az olajunkat, akkor a saját importját teszi kockára. Csak hát ők így szállnak le a bicikliről.
  • az előbbiek miatt ez egy klasszikus propitámadás. Kellet már valami a hívőknek, ami nagyot szól, nagy a füstje és valahogy el lehet durrantani. Megnézve az itteni reakciókat, tökéletesen elérte a célját, még pár hulla képe kéne egyeseknek a tökéletes szombathoz.
  • szintén megerősíti a támadás propi voltát hogy jópár drónt így egy katonailag, gazdaságilag, de stratégiailag is felesleges célpontra durrogtattak el, miközben folyamatosan lőszerhiányra panaszkodnak.
  • másrészt az valami fergeteges hogy egy biztpol topikban teljes meglepetést okoz egyeseknél hogy a légvédelmen átjutott pár drón és rögtön orosz tehetetlenséget vizionálnak. Annyi a különbség a többi országgal szemben hogy itt a drónok 90%-át lelőtték, míg az eu országokban max. szemforgató nyilatkozatokat tudtak volna tenni egy támadás után. Gyanítom a teljes eu drónelhárítási képessége kb. egy kisvárost fedne le, de azt is csak hétköznap minkaidőben.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 323
113
Egyébként ez spec polgári olajterminál.

Szerinted ki tudna a világon 100%-os biztonsággal megvédeni egy ilyen várost/létesítményt ?
Kár, hogy a tenger felől is már nem egyszer volt megkóstolva a kikötő :D
  • ez pár tartály, olajszármazékkal, ami rogyásig van Oo.-ban. Ez nem ugyanaz mint amikor a fogahullott brit oroszlán elvesztette a komplett gyarmatbirodalmát, ettől még a Krím orosz marad
Elmész már Te is oda...

________________________________________________

 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Az orosz erők precíziós csapást mértek a herszoni ukrán erőkre

Az orosz erők precíziós csapást mértek az Ukrán Fegyveres Erők herszoni parancsnokságára − írja a ria.ru.

„Április 28-án este az Orosz Föderáció Fegyveres Erői nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel csapást mértek az Ukrán Fegyveres Erők herszoni egyesített csapatcsoportjának parancsnoki állományára. A csapás eredeti céljai megvalósultak” – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Meghalt egy 30 éves ungvári katona, aki a légierőnél szolgált

Meghalt egy ungvári katona, Anton Rabel.

A 30 éves katona a légierő 46. különálló légi dandárjában szolgált. Halálának hírét a nővére jelentette be a közösségi médiában, aki a Kárpáti Igaz Szó szerint azt írta:

Kedves öcsém, április 27-én teljesen megszakadt a szívem! Nem tudom kifejezni azt a fájdalmat, amit most érzek! Belülről szakít szét a fájdalom! Nem hiszem el, és nem is akarom. Ez az átkozott háború elvett tőlünk. Örökre HŐS vagy a szívünkben! Végtelenül szeretünk, nyugodj békében!
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 816
14 450
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 389
45 895
113
Miután elfoglalták a katonai egységet Bahmut nyugati részén, a "zenészek" folytatják a harcot olyan területekért, ahol még mindig az ellenség koncentrálódik
Ahogy Jevgenyij Prigozsin mondta, Bakhmutnak két és fél kilométernyi darabja maradt.
A PMC "Wagner" harcosai jelenleg a sokemeletes kerületben halad előre. A srácok mélyen délnyugatra mentek a Levanevszkij és Csajkovszkij utcákon⚡️
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 677
55 419
113
Remélem nem, mert addig van nyugi amíg ott "eljátszák" a háborút ( persze akik ott tolják az ipart a pokolban azoknak nem játék ), és közben igazából nem történik semmit. Addig azok akik eszkalálnak akár a fejükre is állhatnak, de nem jön össze a tervük.
Az időpont szimbolikus jelentősége miatt kérdeztem.
Vagy akkor inditja Kiev a támadást? Valamilyen akció biztos lesz.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Akkor mi lesz a nagy offenzívával, ha egy quadrocopter hatótávjáig nem számolnak sem területszerzéssel, sem esetleg az eszközökért beérkező oroszok elleni eredményes támadással? Cserébe lett propivideo. Valaki a kommentekben azt szúrta ki hogy a lánctalp nyomokon is kinőtt már a növényzet, tehát ez nem egy aktuális csata másnapja. Egyezzünk ki inkább fifty-fiftyvel, minimum felerészt ez bizony ukrán propi.

Igen, lehet hogy ez volt a célja, meg lehet hogy nem. Majd 50 év múlva a levéltári kutatásokból kiderül
Szimpla reakció volt az oroszok kb. egy hete megosztott videójára, hogy folyik a kiképzés az új anti tank drónokra amik kumulatív töltetettel felülről támadják a tankokat, ezt egy mezőn szétszórt T-55-ösökön demonstrálták.


Állítólag az utolsó "nyitva" maradt út Bakhmutba, Kromovónál


qWtjA4K.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 886
65 703
113
Fotó a drogos "titkos" propaganda körútjáról.
Tök rendes volt az oroszoktól, hogy a célpontokat szép sorban csoportokban küldték, így egymás után tudták felfesteni őket nem kellett keverni. Ráadásul mindet pár órával az érkezése előtt.
R0kbSCy.jpg
Fú, ezek nagyon debilek, nem csoda hogy nem tudnak leloni semmit.

Hat en nem tudom mit lattak ami ennyire meglepo volt, eleg zagyva kisse a cikk. Csernyigov ukranban van, es jelenleg a fű se nő arra, mert eleg tavol van a fronttol, raadasul ukran kezen. Meg tavaly voltak arra harcok az eszaki kiurites idejen.

Kerszont meg ugy nez ki kiuritik az ukranok? Ez se fogalmaz egyertelmuen.

Az orosz teruletre valo lengyel betoresrol video.

Megoltek egy civil horgaszt az ukran hősök. Kezzel labbal mutogatta csoro a dronnak hogy o nem katona. Fegyvere sem volt.

Artyemovszk belulrol.