[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 235
61 614
113

Több mint érdekes?
Mi lesz így a nagy EU zöldüléssel, főleg, hogy a németek is érintettek?
Vagy lesz Csillében is egy tavaszi (bocs, ott őszi) narancsos demokratikus usánka rendezésű kormánydöntő forradalom/puccs?
Minden esetre nem jó ómen ez az atalntistáknak. Egyre több kontinensen kerülnek vigaszágra, Kínával és Oo.-al szemben.
Ha még Ukrajna is bukik, na akkor fog a bili borulni.
Allende akart ilyesmit a rézzel, meg is lett az eredménye. A többi meg már történelem.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Semmi különös, kicsit többet kell majd ezért is fizetni. Chile se kérhet el akármennyit érte, és a többi hatalmi cnetrum sem akar/tud akármennyit fizetni érte. Azzal, hogy Venezuela államosította mondjuk az olajkitermelést mi lett az olajpiaccal?
Semmi különös első ránézésre, de ha jobban a dolgok mögé nézünk, akkor felsejlik, hogy ez nem csak a pénzről szól, hanem az akarat érvényesítéséről.
Venezueláról annyit, hogy a lépésével bebizonyította:
1. fricskát mer adni az USA-nak,
2. kiütött egy téglát a petro-dollár alapzatából.
Allende akart ilyesmit a rézzel, meg is lett az eredménye. A többi meg már történelem.
Elmúltak már azok az idők, amikor az USA csak úgy intézkedett D-Amerikában. Már Venezuelát sem tudta visszaállítani a "jó" oldalra. Egyre többen ébrednek fel az eddig szivattyúzott országok közül! Ne gondold, hogy Csille csak úgy a véletlenre lépett. Hogy is nézne ki, ha most az USA lerohanná, csak mert alapon, akkor amikor ő teli torokból és maximális adományokkal védi az ukrán függetlenséget? Nem lesz ez így jó. Ha nem nyer Ukrajnában örökre elfelejtheti a fegyveres és egyéb álca alatt terjesztett demokráciaexportját. Ha nyer, akkor nem lesz aki ellent mondjon. Ezért is fontos Ukrajna végkimenetele a szabad világ számára.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 991
19 331
113
1. fricskát mer adni az USA-nak,
2. kiütött egy téglát a petro-dollár alapzatából.
És ez hol probléma az EU villanyautó gyártásának? Az EUR árfolyam nem USD-hez kötött!

Ha nem nyer Ukrajnában örökre elfelejtheti a fegyveres és egyéb álca alatt terjesztett demokráciaexportját. Ha nyer, akkor nem lesz aki ellent mondjon. Ezért is fontos Ukrajna végkimenetele a szabad világ számára.
Kötve hiszem, hogy ez így működne. Ha "nyer", miért ne lenne aki ellentmondjon? Még inkább esélyes a véd-és-dacszövetségbe tömörülés.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 129
83 641
113
Ez egy jó videó, hogy kinek mikor mennyi lehetett kb. a ráfordítása a "hadseregre". Jól lehet látni, hogy melyik háború miatt mehettek fel, ill utána le a költségek, és hogy ki mennyire - az események lezajlása kapcsán - helyesen, ill. helytelenül használta fel a többszázmillányi dollárnyi pénzt!
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
És ez hol probléma az EU villanyautó gyártásának?
Az egész egy nagy zsákutca. Sem elem, sem hálózat. Előbbiből ami lesz az made in China, utóbbit pedig nem lehet gyártani, mert nincs annyi réz a földön amiből hálózat lehetne az elektromos idiótaságokra.
Az EUR árfolyam nem USD-hez kötött!
De ahhoz kötött!
Csak jelzem, hogy az EURO egy dollár fedezetű pénz, mi azt jelenti, hogy az EKB, ha kiakar bocsátani, mondjuk 5 billió EURÓ-t, akkor ugyanennyi értékű USA kötvényt tesz magáévá. Vagyis a dodo a mögöttes pénz (fedezet) az euró mögött. Ennyire független az európi pénzpolitika. De hát ezt ki is gondolta másként, annak tükrében, hogy az egész EU egy USA, pontosabban cica program volt.
Kötve hiszem, hogy ez így működne. Ha "nyer", miért ne lenne aki ellentmondjon? Még inkább esélyes a véd-és-dacszövetségbe tömörülés.
Ha nyernek az atlantisták Ukrajnában, akkor Oo. elesik, ezzel megnyílik az út Kína lerendezése felé (északról lezárják nyersanyag és kereskedelem szempontjából, tengerről blokád). És ha a sárkányt is kicsinálják, azt az egy két pofázó államot félkézzel lerendezik, mindenki okulására (röviden ez a nagy angolszász ördögi terv).
A nagy összezárás pedig Kína és Oo. nélkül nem megy, az angolszászok már a születésénél megfojtják, ahogy már egy jó pár ilyen kezdeményezéssel tették. Most van rá esély és addig, amíg Kína és Oo. áll. Ezért fontos, hogy ez a medve-sárkány szövetség megmaradjon!
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 551
6 736
113
Kiszelly Zoltán zseniális, mint mindig:
A CÖF ne zavarjon meg, nincs benne belpol.
(Legalábbis addig, ahol tartok.)

Ezt szintén kötelező meghallgatni!
1 kérdés volt benne, ami Pressman-ra (belpol?) vonatkozott, de erre is külpol megvilágítással válaszolt.
Aki tisztában akar lenni, hogy mi történik a világban, annak ajánlom.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 235
61 614
113
A cikktol fuggetlenul, az ilyen Hitlerezeseken azok haborodnak fel altalaban legjobban akik amugy leginkabb partoljak az amugy Hitler fan ukran rezsimet. Erdekes nem?

Kozben a Nato hivatalosan is leszurta a zaszlajat Japanban. Alakul ez...
Ez a NATO lényegében a harminc évvel ezelőtti okafogyottá válása óta egyfajta önazonossági vákuumban van.
Saját egykorvolt "Szabad Világ" imázsát kergetve, de azt már rég meghazudtolva terjeszkedik és ehhez keres olyan országokat, ahol a helyi káderekkel reklámoztatni tudja önnön fontosságát.
Az egykori észak-atlanti ideológia már Skandinávia keleti, Közép-Kelet Európa keleti, illetve a Kaukázus országaiban is törekszik, de ez a távol-keleti hódítás már totál nonszensz.

Engem ez a NATO egy tipikus egykori lázadó rockzenekarra emlékeztet. Azok is fiatalon megfogadják, hogy sosem fogják öregen égetni magukat, mert egy rockernak tudnia kell leállni, majd aztán a sokadik búcsúkoncert után, 70 évesen is lesz az a pénz, amiért összeállnak, lényegében önmaguk tribute zenekarává (paródiájává) válva. "Mert a legenda nem halhat meg".
A NATO se csinál már egyebet, mint önmaga fontosságát tukmálja rá a világra, csak az már egyre kevésbé kér majd belőle.
Mi lesz akkor, ha úgy ér véget az orosz-ukrán háború, hogy a NATO minden fegyverét leadta az ukrán méh-telepre és a nagy védelmi szövetségről kiderül, hogy legyőzhető? Mi lesz, ha a fő hajtóereje, az amerikai dollár elkezd másodhegedűssé válni? Ha a fő közös ideológiává erőszakolt baloldali-woke marhaság elkezd tömeges ellenszenvet kiváltani a tagállamok lakosságában és a jelenlegi nyugati elittel szemben egy teljes meghasonlás bontakozik ki?

Akkor is lesz relevanciája a japán NATO irodának?
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
Ez a NATO lényegében a harminc évvel ezelőtti okafogyottá válása óta egyfajta önazonossági vákuumban van.
Saját egykorvolt "Szabad Világ" imázsát kergetve, de azt már rég meghazudtolva terjeszkedik és ehhez keres olyan országokat, ahol a helyi káderekkel reklámoztatni tudja önnön fontosságát.
Az egykori észak-atlanti ideológia már Skandinávia keleti, Közép-Kelet Európa keleti, illetve a Kaukázus országaiban is törekszik, de ez a távol-keleti hódítás már totál nonszensz.

Engem ez a NATO egy tipikus egykori lázadó rockzenekarra emlékeztet. Azok is fiatalon megfogadják, hogy sosem fogják öregen égetni magukat, mert egy rockernak tudnia kell leállni, majd aztán a sokadik búcsúkoncert után, 70 évesen is lesz az a pénz, amiért összeállnak, lényegében önmaguk tribute zenekarává (paródiájává) válva. "Mert a legenda nem halhat meg".
A NATO se csinál már egyebet, mint önmaga fontosságát tukmálja rá a világra, csak az már egyre kevésbé kér majd belőle.
Mi lesz akkor, ha úgy ér véget az orosz-ukrán háború, hogy a NATO minden fegyverét leadta az ukrán méh-telepre és a nagy védelmi szövetségről kiderül, hogy legyőzhető? Mi lesz, ha a fő hajtóereje, az amerikai dollár elkezd másodhegedűssé válni? Ha a fő közös ideológiává erőszakolt baloldali-woke marhaság elkezd tömeges ellenszenvet kiváltani a tagállamok lakosságában és a jelenlegi nyugati elittel szemben egy teljes meghasonlás bontakozik ki?

Akkor is lesz relevanciája a japán NATO irodának?

A NATO megszűnése szükségszerűség mind az európai, mind a globális béke szempontjából. A NATO semmi más, mint az amerikai közéleti és politikai befolyás, valamint a katonai megszállás jogi legitimizációja.
Aki azt hiszi, hogy ezek a 3 és 4 betűs szövetségek, politikai szervezetek, NGO-k, thinktankek önálló, egymástól független entitások, amikből felépül a sokszínű egész, az téved. Ezek mind annak az egyetlen és kizárólagos globális hegemóniára törekvő egésznek, annak a hatalmi centrumnak a szerves részei, amelyiknek az arca az USA nevű fedőszerv.
USA nélkül nincs NATO, nincs EU, nincs ICC, nincs Világbank, IMF, SWIFT, megbízhatónak minősített világsajtó stb stb.
És, hogy miért csak egy fedőszerv, egy kirakat maga az USA is?


Az idősebb generáció csak nemzetekben és népekben tud gondolkodni, de nincsenek nemzetek, nincsenek népek, nincsenek oroszok, és nincsenek arabok, nincs Harmadik Világ, nincs Nyugat, csak és kizárólag egy alrendszerek összessége alkotta egységes egész létezik, egy hatalmas összefonódó, mindennel kölcsönhatásban álló, szerteágazó globális uralma a dollárnak. Petrodollár, kriptodollár, akármilyendollár. Jen, euró, font és sékel. Teljes egészében a nemzetközi valutarendszer határozza meg az életet. Ez ma a dolgok természetes rendje, ez ma az atomi, szubatomi és galaktikus struktúrája a dolgoknak. Aki pedig beleavatkozik a természet legfontosabb erőinek működésébe, az bűnhődni fog.
A megmondóemberek amerikáról meg demokráciáról szónokolnak, de nincs amerika, nincs demokrácia, csak Google, Facebook, Apple, Microsoft, AT&T, és Exxon. A mai világban már ők jelentik a nemzeteket. Valaki azt hiszi az oroszok Marxról vagy Sztálinról beszélnek a Dumában? Nem, hanem sokváltozós optimalizációs feladatokról, statisztikai döntéselméletről, költségcsökkentésről és hatékonyság növelésről, a tranzakciók és befektetések költség-haszon elemzéséről, épp úgy, ahogy mindenki.
Többé már nem a nemzetek és ideológiák világában élünk. A világ ma már részvénytársaságok összesége, amelyet végérvényesen az üzeti élet íratlan és írott szabályai határoznak meg. A világ maga az üzlet.

kicsit aktualizáltam ;) - ennél konkrétabban se Orwell, se a Simpsons nem írta meg előre, hogy mi és hogyan történik a világban.
Akit érdekel az eredeti:

 
K

kamm

Guest
A NATO megszűnése szükségszerűség mind az európai, mind a globális béke szempontjából. A NATO semmi más, mint az amerikai közéleti és politikai befolyás, valamint a katonai megszállás jogi legitimizációja.
Aki azt hiszi, hogy ezek a 3 és 4 betűs szövetségek, politikai szervezetek, NGO-k, thinktankek önálló, egymástól független entitások, amikből felépül a sokszínű egész, az téved. Ezek mind annak az egyetlen és kizárólagos globális hegemóniára törekvő egésznek, annak a hatalmi centrumnak a szerves részei, amelyiknek az arca az USA nevű fedőszerv.
USA nélkül nincs NATO, nincs EU, nincs ICC, nincs Világbank, IMF, SWIFT, megbízhatónak minősített világsajtó stb stb.
És, hogy miért csak egy fedőszerv, egy kirakat maga az USA is?




kicsit aktualizáltam ;) - ennél konkrétabban se Orwell, se a Simpsons nem írta meg előre, hogy mi és hogyan történik a világban.
Akit érdekel az eredeti:

:rolleyes: Kb pont annyira relevans meg hatasos, mint a Better Call Saul elejen volt... :rolleyes:
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
:rolleyes: Kb pont annyira relevans meg hatasos, mint a Better Call Saul elejen volt... :rolleyes:
A BCS-ban az általam írtakból semmi sem volt idézve, így a hasonaltod kb forintot nem ér. Ott a Beale-nek szóló első, és utolsó mondat volt idézve dramaturgiai szempontok miatt, nálam meg azokat kivéve minden más, a mondanivaló miatt. Almát a roszsdás szeggel...
Egyébként csak annyira releváns és hatásos, hogy akármelyik változatot nyitod meg a youtube-on (és van egy pár), a kommentek nagy része arról szól, hogy mai napig releváns és hatásos.


Amúgy bejelentkezés nélkül olvastam a fórumot, csak ezért láttam a válaszod. Abszolút nem véletlen, hogy anno ignore-ra tettelek :)
 
K

kamm

Guest
A BCS-ban az általam írtakból semmi sem volt idézve, így a hasonaltod kb forintot nem ér. Ott a Beale-nek szóló első, és utolsó mondat volt idézve dramaturgiai szempontok miatt, nálam meg azokat kivéve minden más, a mondanivaló miatt. Almát a roszsdás szeggel...
Egyébként csak annyira releváns és hatásos, hogy akármelyik változatot nyitod meg a youtube-on (és van egy pár), a kommentek nagy része arról szól, hogy mai napig releváns és hatásos.


Amúgy bejelentkezés nélkül olvastam a fórumot, csak ezért láttam a válaszod. Abszolút nem véletlen, hogy anno ignore-ra tettelek :)
Ahahaha, hat persze. :D
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Amerikát nem a NATO érdekli, hanem a földrajz.
Nem a NATO a lényeg, hanem a felvonulási és hadműveleti zónák kitolása az amerikai szárazföldtől minél messzebbre és a potenciális ellenfelekhez minél közelebb.
Ehhez kell egy szervezet, ami területet, élőerőt, haditechnikát és többlet célpontokat biztosít.
Minden nem amerikai területen lévő célpont kvázi Amerika szárazföldi területét védi.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 871
81 514
113
Kína megmutatta a térképen, hogy az Egyesült Államok hogyan próbál narratívákat ráerőltetni a világra arról, hogy Peking növekvő katonai ereje hogyan fenyegeti Amerika nemzetbiztonságát.

A jenkik minden oldalról körülvették Kínát katonai bázisokkal, majd létrehoztak egy "kínai fenyegetés elméletet".

wNGWv5Ei5wY.jpg
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 766
17 864
113
Kína megmutatta a térképen, hogy az Egyesült Államok hogyan próbál narratívákat ráerőltetni a világra arról, hogy Peking növekvő katonai ereje hogyan fenyegeti Amerika nemzetbiztonságát.

A jenkik minden oldalról körülvették Kínát katonai bázisokkal, majd létrehoztak egy "kínai fenyegetés elméletet".

wNGWv5Ei5wY.jpg
Hm... Hol is láttam ugyanezt?
 
Status
Not open for further replies.