[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 377
45 769
113
BMP-3 gyártósor a kurgani Kurganmaszavodban. Az idei I. negyedévben több -3 -at adtak át mint az egész 2019-es évben.

bSyIw9VYYKg.jpg


Boki
BMP-3 gyártósor a kurgani Kurganmaszavodban. Az idei I. negyedévben több -3 -at adtak át mint az egész 2019-es évben.

Szabó József

Ukrajna
Most éppen azon morfondírozok, hogy a gazdasági háttér és az ipar - benne a hadiipar is, természetesen - háborítatlan működése milyen hatással lesz a háború kimenetelére. Azért töprengek ezen, mert én nem hiszek abban a sok elemző által előre jelzett patthelyzetben, meg befagyott konfliktusban. Szerintem a felek döntésre viszik ezt a helyzetet. Az oroszok azért, mert létfontosságúvá tették számukra ezt a háborút. Ráadásul, a patthelyzetet egyszer már kipróbálták. Nem jött be, sőt, még veszedelmesebb helyzet alakult ki a számukra. És ez a helyzet tovább romlott: beszűkült a mozgásterük a Balti-tenger térségében, a háború pedig nyilvánvalóvá tette, hogy a Krím Ogyessza nélkül sebezhető. Az ukránok meg azért, mert rákényszerítik őket a szponzoraik.
Miközben darabszámra számolgatjuk, hogy mennyi harckocsit, páncélozott harcjárművet, lőszert tud még Európa nélkülözni és összedobni Ukrajna számára, az orosz hadiipar képességeiről megfeledkezünk, mert abba a hitbe ringatták el a Nyugatot (saját magát is ámítva ezzel), hogy a szankciók aláássák Oroszország képességeit és nem fogja tudni folytatni a háborút.
Pár linket és képet dobok fel. Ezek feltehetően csak egy szeletét képezik az orosz hadiipar teljesítőképességének. Ukrán híranyag szerint a Курганмашзавод ebben az évben már a harmadik szállítmány BMP 3-at adja át a hadseregnek. A híradás megjegyzi, hogy a februárban, áprilisban és május elején átadott szállítmány mennyisége meghaladta a gyár 2019-es egész évi kibocsátását. Akkor kb. 200 db volt az éves termelés. És, még nem is dolgozik kapacitásának 100%-os kihasználásával a gyár. (Csak zárójelesen azoknak, akik még mindig abban a hitben vannak, hogy az oroszok a mosógépekből szedik ki a chipeket: minden egyes harcjármű lőelemképző fedélzeti számítógéppel, hőkamerával és lézeres távmérővel rendelkezik).
A másik hír arról szól, hogy Sojgu szemlét tartott a Déli Katonai Körzetben (DKK). Több száz (!) harckocsi látható a képeken, többnyire T-90M. (más forrás szerint a bázison T-62M harckocsikat is felsorakoztattak). Egy másik bázison több száz nehéz szállító gépjárművek láthatók: Uralok, Kamazok.
A DKK javítóbázisai a híradás szerint folyamatosan üzemelnek, a harctéren sérült harc- és gépjárművek javítását olyan ütemben végzik, hogy a beérkező sérült és a kimenő javított járművek száma nagyjából pariban van.
Azt többször is jeleztem megelőző posztjaimban, hogy az októberben behívott orosz állomány nagy része még ki sem érkezett a frontra. Összerakva a mozaik darabkákat számomra az jön ki, hogy az oroszoknak valahol van kb. 150 000 október óta kiképzés alatt lévő katonája, több száz harckocsija és harcjárműve valahol a hátországban. Ez az erő még nem mozdult meg a frontok felé.
Az ukrajnai hadihelyzetet figyelembe véve ez egy irtózatosan nagy csapásmérő képesség meglétét jelenti.
u.i. aki azt hiszi, hogy ez orosz propaganda, annak csak azt tudom mondani, hogy rosszabb. Úgy vélem, hogy a moszkvai hadvezetés valami nagy dobásra készülődik.
ukrán forrás a BMP-kről:
https://mil.in.ua/.../rosijska-armiya-otrymala-novu.../...
angol nyelvű forrás:
https://www.armyrecognition.com/.../russian_army_receives...

Robert C. Castel: „Én vagyok a Kohn Robi” – válasz a kritikusoknak, előzetes a Scruton-előadásból​

 
W

Wilson

Guest
mariupolban is ugyanolyan városharc volt mint bakhmutnál, és ott a regulárisok és a csecsenek mentek elöl
popasna óta látjuk a wagnert mindenhol legelöl ahol városharc van
ebből nem az látszik hogy a regulárisok ne lennének képesek - akár morál akár technika hiányában - megvívni azt a városharcot, hanem az hogy az egy olyan műfaj ami erősen megkoptatja a támadó felet; az orosz hadvezetés pedig kopó anyagnak elsősorban a wagnert használja mert azokat senki nem keresi másodsorban a csecseneket és önkénteseket harmadsorban a regulárisok közül a nemzetiségieket és a sor végén az oroszokat
oroszország nem egy kifejezett demokrácia de ott is vannak választások és fontosak a rendszernek a népszerűséggel kapcsolatos kérdések
Tudod ennél már csak egy rosszabb létezik: amikor egy emberben találkozik a szorgalom és az abszolút hülyeség..

A Prigozsin legalább a vezetői szakmájához ért valamit, és jól tudja manipulálni, igaz időnként ízléstelen, idegesítő megnyilvánulásokkal az embereket..hát Istenem, nem lehet tökéletes..Abban se vagyok biztos h ez nem egy előre egyeztetett színjáték volt május 8 alkalmából..

Hány olyan vezetőt ismerünk, aki ugyanúgy bohócot játszva manipulálja az embereket, de kimeríti a tehetségtelen idióta fogalmát?

Erről az egy emberről következtetve nem lehet azt mondani a teljes orosz vezérkarról, hogy mind ilyen tehetséges, de egy médiabohóc veszett el bennük.
Az oroszok a konfliktus alatt most végigpróbálhatják az alsóbb vezetői gárdát. Aki alkalmatlan , az úgyis ki fog hullani így vagy úgy a vezetői posztból.
Az hogy milyen erős most az orosz sereg, nem tudom viszonyítani, hiszen most még csak "Különleges Hadműveletet" végeznek, de azt látom hogy az éles, vérre menő gyakorlatozás által egyre jobban "muzsikálnak" , napról napra erősödnek méghozzá úgy hogy a második mozgósítás fél állománya még nem került bevetésre ha jól tájékozódtam..

Vagyis a Medve a bal kezének a kisujjával hadakozik, még azt is a háta mögött tartja. Igy nem lehet korrekt véleményt mondani h milyen erős a seregük, de én úgy vagyok vele h nem vagyok rá kíváncsi, és soha ne tudjuk meg.. mert aki kíváncsi az hamar megöregszik.
Nekem az a véleményem, hogy Oroszország vezetése/hadvezetése nem engedhet meg semmilyen zsarolást egyetlen harctéren működő alakulatnak sem,Prigozsin "performanszai" jól mutatják azt, hogy miért nem lehet Oroszországnak (vagy bármilyen országnak) túlzottan katonai magáncégekre, zsoldosokra támaszkodnia. Abban pedig én nem hiszek, hogy Oroszország fél kézzel háborúzna én nem tartom idiótának az orosz vezetést/hadvezetést elemi érdekük, hogy a lehető leggyorsabban lezárják a háborút...
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 334
13 695
113
Nekem az a véleményem, hogy Oroszország vezetése/hadvezetése nem engedhet meg semmilyen zsarolást egyetlen harctéren működő alakulatnak sem,Prigozsin "performanszai" jól mutatják azt, hogy miért nem lehet Oroszországnak (vagy bármilyen országnak) túlzottan katonai magáncégekre, zsoldosokra támaszkodnia. Abban pedig én nem hiszek, hogy Oroszország fél kézzel háborúzna én nem tartom idiótának az orosz vezetést/hadvezetést elemi érdekük, hogy a lehető leggyorsabban lezárják a háborút...

Lyézus...
Tényleg van olyan, aki elhiszi, hogy a Wagner valamiféle szabad és független Kft, ami működhet fegyveres szervezetként nem totál állami ellenőrzés alatt? Hogy egy magánvállalatnak majd a haderő műszaki egységei Szu-24-eseket szervízelnek, hogy CM-eket kapnak, meg a RuAF ad nekik légitámogatást?
Nekik van egy rossz hírem... a Mikulás nem valóságos! Sem a Húsvéti nyuszi! Sorry...

A Wagner az Orosz Hadsereg meg a GRU közös fedőszerve pont ugyanazzal a céllal, mint a Blackwater volt - lehessen orosz katonai erőt bevetni az állami felelősségvállalás nélkül. Ennyi, semmi mágikus trükközés. Orosz haderő 100%. Ez a Prigozsin meg nem a vezetője, hanem a reklámarca - kb. egy Pálvin Barbi, csak nem bugyiban viszi a brandet, hanem némi felszerelt pózolással meg a twitteren.
Mondjuk ezek a twitter viták is nagyjából ugyanarról a GRU számítógépről indulnak és kerülnek megválaszolásra. Totális psy ops, abból is a hülyébb tömegeknek szánva. Mert aki ezt is elhiszi, hogy majd egy ilyen államban, mint Oo majd a hadügyminisztériumnak ilyesmit írhat nyilvánosan, azok meg válaszolnak ilyen-olyan módon, az nem a valóságban él. Max annyit üzennének neki, hogy főbe lövi magát helyben, vagy befárad érte...
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 465
17 806
113
Nekem az a véleményem, hogy Oroszország vezetése/hadvezetése nem engedhet meg semmilyen zsarolást egyetlen harctéren működő alakulatnak sem,Prigozsin "performanszai" jól mutatják azt, hogy miért nem lehet Oroszországnak (vagy bármilyen országnak) túlzottan katonai magáncégekre, zsoldosokra támaszkodnia. Abban pedig én nem hiszek, hogy Oroszország fél kézzel háborúzna én nem tartom idiótának az orosz vezetést/hadvezetést elemi érdekük, hogy a lehető leggyorsabban lezárják a háborút...
Abszolút magánvélemény, de nekem ezzel kapcsolatban az a furcsa, hogy orosz támadó hadműveletről igazából csak Bakhmut térségében hallani. A front többi szakasza vagy áll vagy igazából minimális a támadás. Márpedig a Wagneren kívül bőven van még egyéb más orosz katonai alakulat. Szóval én azért nem tarom kizártnak (amit Ursula is írt feljebb), hogy az oroszok tartalékolnak. Vagy amiatt mert várják az ukrán ellentámadást, vagy azért mert ők készülnek valahol nagyobb erőkkel áttörni a frontvonalat. Abban nem nagyon hiszek, hogy kifogytak volna a lőszerből. A Szovjetunió eszméletlen mennyiségű lőszert halmozott fel a hidegháború során ami több évre elegendő volt ahhoz, hogy háborút vívjanak. Igaz ezek egy jó része az utódállamoknál maradt, de még így is maradt nekik bőven.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 007
113
Abszolút magánvélemény, de nekem ezzel kapcsolatban az a furcsa, hogy orosz támadó hadműveletről igazából csak Bakhmut térségében hallani. A front többi szakasza vagy áll vagy igazából minimális a támadás
miért támadjon ha helybe jön az ukrán?
inkább az a hülyeség hogy ennyire erőltetik bakhmutot és erre beáldoznak jelentős saját - elsősorban wagneres - élőerőt
az ismert nagyságrendű létszámmal ennek a háborúnak nincs olyan lehetséges kimenetele, hogy az oroszok elfoglalják ukrajnát
ezzel a létszámmal azt lehet elérni, hogy az ukrán hadsereg lemorzsolódjon, a nyugati támogatás elolvadjon, és csak be kelljen vonulni kijevbe és vinni fehér lovon a janukovicsot vagy mást aki aztán majd kormányt alakít
de ehhez még sok idő kell, és roppant kínos lenne ha az idő múlásával nem az ukrán hanem az orosz haderő morzsolódna fel
mert nem bírják ki a seggükön és támadni akarnak mert a közvélemény azt várja el tőlük
az hogy eljutnak donbasz alsóról donbasz felsőre, nem releváns
az releváns hogy ukrajna felett megszerzik-e a kontrollt vagy nem
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 360
113
Nekem az a véleményem, hogy Oroszország vezetése/hadvezetése nem engedhet meg semmilyen zsarolást egyetlen harctéren működő alakulatnak sem,Prigozsin "performanszai" jól mutatják azt, hogy miért nem lehet Oroszországnak (vagy bármilyen országnak) túlzottan katonai magáncégekre, zsoldosokra támaszkodnia. Abban pedig én nem hiszek, hogy Oroszország fél kézzel háborúzna én nem tartom idiótának az orosz vezetést/hadvezetést elemi érdekük, hogy a lehető leggyorsabban lezárják a háborút...
Én úgy gondolom:
"Nekem az a véleményem, hogy Oroszország vezetése/hadvezetése nem engedhet meg semmilyen zsarolást egyetlen harctéren működő alakulatnak sem,Prigozsin "performanszai" jól mutatják azt, hogy miért nem lehet Oroszországnak (vagy bármilyen országnak) túlzottan katonai magáncégekre, zsoldosokra támaszkodnia"

Nem is enged meg.. ez csak megint egy média fogás, hogy mindenki odafigyeljen, az Ukrajnai eseményekre. Tudod ha figyelem lelohad, ha nem történik semmi érdemleges, akkor a polgár érdeklődése lassan a saját zsebére, és életére fog irányulnia, nem a segélyek küldözgetésére, ezért kell minden médiairányból tolni az anyagot a képünkbe..
Ez egy tesztelés is egyben, aminek a reakcióit az összes szolgálat szorgalmasan begyűjti.

"én nem tartom idiótának az orosz vezetést/hadvezetést elemi érdekük, hogy a lehető leggyorsabban lezárják a háborút..."

Első résszel egyetértek, de pont ezért most még nekik sem érdekük h ez a konfliktus hamar lezáruljon. Ebben ők is a Nagy Fehér Főnök útmutatásait kénytelenek követni,a Nyugat eddig még míndíg határozottan kiállt a segélyek 3 évre elosztott kiküldésén, és idén is többször jött felőlük hír, hogy békéről egyenlőre szó sem lehet. A 3 év a realizálható profit maximalizálása érdekében lett meghatározva. Ha túl rövid a konfliktus időtartama , akkor nincs idő a fegyvertesztelésre, és pénzügyi segélyekre, ha túl hosszú, akkor a polgár már nem fog ugrani az "oroszok a spájzban vannak" ijesztgetésre..
Túl korán azért sem lehet ezt lezárni, mert akkor az összes , Ukrajnát az elmúlt 30 évben felvásárolt befektető minimum gutaütést kap, pénzügyileg is.. ezek az évek során sok pénzt toltak be segélyként a vesztett fejsze nyeléért, kell egy kis idő még hogy ebbe beletörődjenek..

Oroszoknak mindegy hogy a konfliktus tovább tart, vagy a saját feltételeik szerint békét kötnek.
-Az oroszok egy teljesen gyakorlatlan, "zöldfülű" csapattal és vezetéssel kellett beleállnia a harcokba. Aki nem felelt meg a feladatoknak az így vagy úgy kirostálódott közülük. A gyakorlott, és túlélt sorállományt visszaküldik a hátországba helyettük jönnek "kiképzésre?" az új arcok. Ezt a kiképzést szó szerint halálosan komolyra kell venni, itt aki sumákol, könnyen tepsibe kerülhet jutalmul.
-Mivel Nyugati részről az egyik jelentős szempont az új fegyverrendszerek tesztelése éles harctéri körülmények között, az oroszok is pont ezt csinálják, ehhez céltárgyat az elfekvő technikáik adták kezdetben. Most már ez is kezd kifogyni...

Mind a két fél nagyon vigyáz arra hogy egyenlőre az erő egyensúly ne boruljon fel, mert akkor véget ér a segélypénz égetős, pénzátalakítós el és visszaosztós, tesztelgetős, hadsereg gyakorlatoztató konfliktus. Ezt mutatja az is, hogy a frontvonal az elmúlt 1 évben nem mozdult el +- 50 km-tert, olyan merev mint a fagyott kutya lába. Az már látszik, hogy a Nyugati fél közben árgus szemekkel pont a medve összes képességét teszteli, és ha eléggé erősnek érzi magát, még a mézes bödön is célpontba kerülhet...
Az egész "cirkusz" valódi vesztese az Ukrán nép, aki szuverenitását elvesztve, vakon "beleállt" egy ilyen számára csak veszteségekkel végződő konfliktusba..

Ennyi látszik egyenlőre, ebből nem lehet megtudni hogy mikor és hogy fog egy csapásra minden megváltozni... vagy béke?
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 673
113
Azért nagyon durva a népbutítás és a propaganda hatékonysága.
Oké, hogy hvg és index oldalak, ahol bértroll hadak működnek, de simán eszik a patriot lelőtte a Kindzsalt sztorit.
És ami persze az orosz, az minden szar. Ahogy ha Kim előtt hamutálat ürítenek is intő jel.
Kegyetlen, hogy szétmossák évek alatt az embereket.
Kíváncsi leszek, hogy az elszámolásnál mi lesz a narratíva.
De szerintem majd hozzák a hírtelen elfelejtett háború szindrómát.
Ahogy bebukják másnap már jönnek az Adolf drogos volt, britt tudósok megfejtik ismét, hogy a farkasoknál nem létezik az alfahilm fogalma, az lmbtq jegyében.. stb.

IRIS-T:


Siklóbomba használata drónról:

 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
+
"A kritikus vonatkozás tehát a humán tőke. A demográfiai vonatkozásokat tekintve a jelenlegi ukrajnai helyzet súlyos, még a második világháborút követő európai viszonyokhoz mérve is. Az ENSZ Menekültügyi Hivatal (UNHCR) adatai szerint hét és fél milliót is meghaladja az európai országokban regisztrált menedékkérő ukránok száma."
"Az ukrajnai háború 2022. február 24-i kezdetétől március végéig 3 888 345 ukrajnai állampolgár kapott ideiglenes védelmet biztosító menedékes státuszt az Európai Unió valamely tagállamában - tájékoztatott hétfőn az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.
..
A jelentés szerint a háború kezdete óta az Ukrajnából érkező menekülteknek Németország (1 067 755) biztosította a legtöbb ilyen jogállást, ami a tagországokban kiadott összes menedékes státusz 27 százalékát tette ki. Németországot Lengyelország (976 575; 25 százalék), majd Csehország (325 245; 8 százalék) követte."
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 703
28 136
113
Ezt, az ukrajnai lőszer robbanásról szóló cikket nagyon elszabta a mandiner. Pervomajszk néven van egy falu Oroszrszágban és van egy 65000 fős város Ukrajnában. Több napja olvashatók a hírek Oroszországi erdőtüzekről, kitelepítésekről, a tűz megfékezésének nehézségeiről. A cikk maga is említi a 400 fős falubeli létszámot, tehát egyértelmű, hogy nem az ukrán városról szólnak a hírek.
Nem először fordul ez elő, hogy az itthoni újságírók néha bajba esnek az ukrán helységnevekkel. Amit most tőlem meglepő módon részben meg is értek, mert fél Ukrajna olyan mintha egy autogenerált Skyrim térkép lenne, ahol egy fix számú inventory-ból a random generátor szórja ki a települések neveit. Dögivel van Andrejevka, Nyikolajevszkoje meg a szovjet időkből Pervomajszk(oje) (szó szerint május 1-je a település neve), és ember legyen aki néha kiigazodik rajtuk. Nemhogy a magyarok, de még az oroszok is néha keverik a településeket, hogy most ez az Andrejevka Herszonban, Lembergél, Donyecknél, Kijevnél van, vagy esetleg a kárpátaljai Andrásházát értik alatta, Emlékszem ahogy anno Harkovnál még egy helyi Csepel is szembejött velem :D Persze az már más kérdés, hogy utólag lehetne ám korrigálni, csak az meg itthon nem szokás.
Left can't meme.

Konfliktus elején kiraktak az oroszok, csecsenek 1-1 macskás videót, amire jöttek az ukrán/azog videók ahogy a macska szemébe nyomta el a csikket, kilapította bmp-vel stb. ami a macskamániás npc-knél eléggé visszaütött.

Nemrég megint voltak videók, hogy oroszok macskákat mentenek, volt amelyikből repeszt szedtek ki, azóta hűségesen őrködik és nyávog ha drón közelít...

Úgyhogy a macskázás nem újkeletű dolog, mindkét oldal keményen tolja propagandát velük.
Először volt a Szent Javelin meg HIMARS, aztán jött Zaporozsje aknarobbantó kecskéje (lásd. itt), most meg itt Reddit posztolnak a macskáikkal. Fixen az egészet valami diversity hire nyugati liberált irányítja, mert annyira beleillik ezekbe az agyrohasztó kringé klisékbe az egész. Mondjuk az ukrajnai háborút Harry Potterhez meg Han Solohoz hasonlító NATO tweetet egyszerűen nem lehet alulmúlni, annyira kringé volt az
Robert C. Castel: „Én vagyok a Kohn Robi” – válasz a kritikusoknak, előzetes a Scruton-előadásból
A teljes 90 percesben remélem benne hagyták azt a részt, amikor megállítja az előadást és rám köszön, hogy szevasz :D
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 984
113

Hatalmas robbanás: Kh-22 rakéták semmisítettek meg egy ukrán raktárt Odessza régióban (FOTÓ, VIDEÓ)​

Az Odessza régióban több célpontot is eltaláltak Kh-22 rakéták.
Különösen egy tengerparti ukrán raktár semmisült meg teljesen: egy erőteljes robbanásról és a sztrájk következményeiről készült felvételek jelentek meg az interneten.
Az éjszakai ütési helyeken a tüzet oltották el. A csapások az egyik hidat és a Shkolny repülőteret is elérték, valószínűleg egy APU-jármű-csoportot.
Az Ukrán Fegyveres Erők „Dél” hadműveleti parancsnoksága nyolc cirkálórakéta indításáról számolt be az Odessza régióban stratégiai bombázóktól.

Источник: https://rusvesna.su/news/1683524849

Azt jelentették, hogy "Akhmat" megérkezett Artemovszkba

Zelenszkij rendeletével Ukrajnában május 9-ét Európa-nappá nyilvánították a győzelem napja helyett.
65-ös fényvédő faktorú naptejek, szalmakalapok és gyermek homokozó játékok voltak abban az áruházban és a szívtelen oroszok mindet tönkretették.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
"kikergette Oroszország a nyugati légierőt a Fekete-tengerről"
"A Frontex felfüggesztette a fekete-tengeri járőrözést az orosz vadászgéppel történt incidens miatt"
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 377
45 769
113

A Kreml reagált az ukrán GUR vezetőjének szavaira az "oroszok meggyilkolásáról" szerte a világon​

A Kreml az ukrán védelmi minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának vezetőjének, Kirill Budanovnak a szavaira reagált, aki azt mondta, hogy a kijevi rezsim "a világon bárhol oroszokat ölt és fog gyilkolni " .
Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője "szörnyűnek" nevezte a nyilatkozatot.
„Ez a Budanov úr által elmondott kijelentés közvetlen megerősítése annak, hogy a kijevi rezsim nemcsak támogatja a terrorista tevékenységet, hanem közvetlen szervezője is ennek a tevékenységnek.
Ez a kijelentés a kijevi rezsim egy másik nagyon fontos jellemzőjét adja.
Ez az állítás megerősíti az NWO elindítására vonatkozó döntés helyességét.
Vannak speciális szolgálataink, amelyek az ilyen kijelentések hátterében bármit megtesznek. Efelől senkinek ne legyenek kétségei” – hangsúlyozta a Kreml.
Источник: https://rusvesna.su/news/1683536912

Ukro forrás:
Forrásunk az OP-nál azt mondta, hogy
az ukrán fegyveres erők 5000 búvárvontatót vásároltak, amelyeket a Dnyeperen folyó kétéltű hadműveletekben használnak fel. Jelenleg a ZNPP elleni támadás előkészületei javában zajlanak, az egységeket Nagy-Britanniában képezték ki, és éjszaka le kell szállniuk az atomerőmű és a rendelő dachái területén. Ehhez szükséges, hogy a Dnyeper felmelegedjen, és különböző típusú berendezéseket lehessen használni az ukrán fegyveres erők / GUR / SBU leszállási műveletéhez.

Az orosz légierők hatalmas csapásokat mérnek, így próbálják akadályozni az ellenséges offenzíva megkezdését
▪️Az ellenségnek a lehető leghamarabb ellentámadást kell indítania. Már mindenki tud róla.
▪️Oroszország egyik válasza a légi közlekedés és a rakéták tömeges alkalmazása volt az ellenséges támaszpontokon, a védelmi, szállítási és üzemanyag-infrastruktúrában.
▪️Az „intelligens bombák” az ukrán fegyveres erők frontjához legközelebb eső helyszíneken csapnak le, hogy megakadályozzák az erők koncentrációját.
▪️A rakéták a hátsó létesítményeket sújtják: védelmi vállalkozások, üzemanyagbázisok, felszerelések felhalmozódásának lehetséges helyei stb.

Odessza
Rakétatámadás eredménye
Azok az épületek, ahol a Leopárdot látták⚡️
Dr. Somkuti Bálint

Jelentős méretű orosz támadás ukrán katonai célpontok és hidak ellen!
Vasárnapról hétfőre virradó éjjel számos katonai alakulatot, kiképzőközpontot és infrastrukturális célpontot ért orosz támadás. A hírek szerint az Ogyessza nyugati összeköttetését biztosító hidak, köztük a korábban is támadott Zatoka is súlyosan megsérültek. Ha a fenti hír igaznak bizonyul, az az Ogyessza elleni, és régóta rebesgetett orosz partraszállás előkészülete is lehet.
A célpontok között szerepeltek a 9. és 10. ukrán hadtest kiképző célpontjai is Szumi, Csernyigov és Zsitomir régiókban.
Emellett rakéta és tüzérségi támadás érte a frontvonalhoz közeli ukrán logisztikai és csapatösszevonási körzeteket is.
A Kreml elleni támadás megtorlásáról beszélve, ilyesmi válaszra számítottam.
Pontos károkról egyelőre nincsenek jelentések.
kép forrása: Rybar telegram csatorna
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Ugye volt a hajnali orosz rakétatámadás, robbanásokkal, tűzzel meg halottakkal sérültekkel.
Miközben az összes rakétát és drónt elhárította az ukrán légvédelem.

Nos,ezen a ponton meg kell, hogy állapítsuk rendkívül hatékony az ukrán légvédelem, hogy az orosz rakétákat így el tudják hárítani:

Legalább 5 ellenséges drónt és 2 rakétát üzemanyagtározókkal háritottak el, 11 drónt és 7 rakétát sikerült a titkos lőszerraktáraikkal elhárítaniuk és további 12 drónt és 9 ellenséges rakétát külföldi zsoldosok kiképzőbázisokkal fogták meg.
Valamint nagyszerűen működik a patriot rendszerünk, mert Kijevben az egyik orosz rakétát sikerült hatástalanítania ...a földi indítójárműnek.

Most már így mindent értek!
 
W

Wilson

Guest
Lyézus...
Tényleg van olyan, aki elhiszi, hogy a Wagner valamiféle szabad és független Kft, ami működhet fegyveres szervezetként nem totál állami ellenőrzés alatt? Hogy egy magánvállalatnak majd a haderő műszaki egységei Szu-24-eseket szervízelnek, hogy CM-eket kapnak, meg a RuAF ad nekik légitámogatást?
Nekik van egy rossz hírem... a Mikulás nem valóságos! Sem a Húsvéti nyuszi! Sorry...

A Wagner az Orosz Hadsereg meg a GRU közös fedőszerve pont ugyanazzal a céllal, mint a Blackwater volt - lehessen orosz katonai erőt bevetni az állami felelősségvállalás nélkül. Ennyi, semmi mágikus trükközés. Orosz haderő 100%. Ez a Prigozsin meg nem a vezetője, hanem a reklámarca - kb. egy Pálvin Barbi, csak nem bugyiban viszi a brandet, hanem némi felszerelt pózolással meg a twitteren.
Mondjuk ezek a twitter viták is nagyjából ugyanarról a GRU számítógépről indulnak és kerülnek megválaszolásra. Totális psy ops, abból is a hülyébb tömegeknek szánva. Mert aki ezt is elhiszi, hogy majd egy ilyen államban, mint Oo majd a hadügyminisztériumnak ilyesmit írhat nyilvánosan, azok meg válaszolnak ilyen-olyan módon, az nem a valóságban él. Max annyit üzennének neki, hogy főbe lövi magát helyben, vagy befárad érte...
Senki sem mondta azt , legalábbis én biztos, hogy nem, hogy a Wagner "valamiféle szabad és független kft" lenne , mivel értelemszerűen ha az lenne akkor Prigozsin nem követelne pl tüzérségi lőszert az orosz hadvezetéstől.

És ha a Wagner az Orosz hadsereg és a GRU fedőszerve lenne akkor mindenki biztos lehet abban , hogy nem haknizná végig a médiát Prigozsin a harcokban elesett Wagner zsoldosok előtt pózolva, hogy eltorzult arccal a Bahmutból való kivonulással fenyegetőzzön és az orosz hadvezetést és a honvédelmi minisztérium vezetését szidja.

Ha bármelyik orosz alakulat parancsnoka csak a töredékét engedné meg magának mint amit Prigozsin akkor pár órán belül megbilincselve vinnék a Hatos Számú Szövetségi Fegyházba (Fekete Delfin).

Semmilyen kommunikációs, információs/propaganda eredménye/előnye nincs annak ha a te verziód szerint Prigozsin nem vezetője hanem reklámarca a Wagnernek amely a te elképzelésed szerint "az Orosz hadsereg meg a GRU közös fedőszerve" és csak kamuzik, eljátssza az egészet.

Ennyire nem inkompetens és idióta az orosz vezetés és hadvezetés, hogy szándékosan olyan információs stratégiát folytasson, hogy az orosz hadseregben széthúzás és káosz van, ugyanis ezt a kamut sem az ukrik sem a nyugati szövetségeseik nem vennék/veszik be, az orosz hazai közvélemény felé pedig könnyen nagyon veszélyessé válhat.

Minden épkézláb vezetés az oroszok helyében minden eszközzel arra törekedne , hogy mind az ellenség mind a nemzetközi és a hazai közvélemény felé egy egységes nem széthúzó összetartó és összezáró haderő és vezetés képét/üzenetét közvetítse...

Abszolút magánvélemény, de nekem ezzel kapcsolatban az a furcsa, hogy orosz támadó hadműveletről igazából csak Bakhmut térségében hallani. A front többi szakasza vagy áll vagy igazából minimális a támadás. Márpedig a Wagneren kívül bőven van még egyéb más orosz katonai alakulat. Szóval én azért nem tarom kizártnak (amit Ursula is írt feljebb), hogy az oroszok tartalékolnak. Vagy amiatt mert várják az ukrán ellentámadást, vagy azért mert ők készülnek valahol nagyobb erőkkel áttörni a frontvonalat. Abban nem nagyon hiszek, hogy kifogytak volna a lőszerből. A Szovjetunió eszméletlen mennyiségű lőszert halmozott fel a hidegháború során ami több évre elegendő volt ahhoz, hogy háborút vívjanak. Igaz ezek egy jó része az utódállamoknál maradt, de még így is maradt nekik bőven.
Vagy az a helyzet, hogy az orosz haderő egyszerre csak egy helyen tud nagyobb offenzívát indítani azt is csak a Wagner segítségével.

Ugyanis ha ez ember logikusan végig gondolja a dolgot és elfogadja azt , hogy az orosz hadvezetés célja a hónapok óta tartó Bahmut elleni támadással (amiben én nem hiszek) az , hogy élő húsdarálóban őrölje fel az ukri haderőt, akkor arra a következtetésre jut, hogy sokkal hamarabb elérné a célját , sokkal kevesebb élőerős és haditechnikai és anyagi veszteséggel, az ukri haderő felőrlésében ha egyszerre több helyen indítana a fronton támadást ezzel nagyban megosztva az ukri haderőt és nem egyetlen helyen ráadásul olyan helyen támadna már több hónapja, amit már 2015 óta folyamatosan és nagyon megerősített az ukri haderő...
 

Janika22

Well-Known Member
2018. augusztus 19.
77
617
83
Ugye volt a hajnali orosz rakétatámadás, robbanásokkal, tűzzel meg halottakkal sérültekkel.
Miközben az összes rakétát és drónt elhárította az ukrán légvédelem.

Nos,ezen a ponton meg kell, hogy állapítsuk rendkívül hatékony az ukrán légvédelem, hogy az orosz rakétákat így el tudják hárítani:

Legalább 5 ellenséges drónt és 2 rakétát üzemanyagtározókkal háritottak el, 11 drónt és 7 rakétát sikerült a titkos lőszerraktáraikkal elhárítaniuk és további 12 drónt és 9 ellenséges rakétát külföldi zsoldosok kiképzőbázisokkal fogták meg.
Valamint nagyszerűen működik a patriot rendszerünk, mert Kijevben az egyik orosz rakétát sikerült hatástalanítania ...a földi indítójárműnek.

Most már így mindent értek!