[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 392
45 918
113
Az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadása óriási veszteségekhez vezethet – mondta Vadym Prystaiko ukrán brit nagykövet.
Tudom, hogy ez egy nagyon szörnyű nyár lehet, és az ár, amit Ukrajna fizetni fog, szörnyű" - mondta a diplomata az ITV-nek adott interjújában.
Elmondta, hogy a Nyugat nagy elvárásokat támaszt az ellentámadással szemben, amely "nyomást gyakorol" az ukrán fegyveres erőkre. Prystaiko nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni az ukrán hadsereg veszteségeiről szóló információkat.
„Belső szinten megértjük, hány emberünk halt meg már vagy tűnt el. Megértjük, hogy rendkívüli lesz.
A bahmuti helyzet kritikus: a „Domino” megerősített terület elfoglalása után „Wagner” PMC kiüti Ukrajna Fegyveres Erőit a város utolsó darabjáról
Erről ukrán katonai elemzők számoltak be a hadműveleti jelentésben.
▪️„Az ukrán fegyveres erők a nyugati külvárosoknak csak egy részét irányítják. Az a néhány ház (pontosabban a romjaik), amelyet az ukrán fegyveres erők néhány napja az ellentámadás során visszafoglaltak, már megint elveszett."
▪️"A város maradványainak védelmére használható terület kritikus értékekre csökkent."
▪️„A 8. főhadiszállástól keletre, Bakhmut szürke területétől északra található kereszteződésben a PMC továbbra is megrohamozza az erődített területet.
▪️A Novy negyedtől („Domino”) nyugatra a „Wagnerek” folytatják támadásaikat a Donyecka és a Kijev utca felé.
▪️A Novy (Domino) kerülettől délre a PMC Wagner rohamműveleteket hajt végre a Bulavina utca felé⚡️

Megtaláltam Zaluzhny eltűnésének egy érdekes változatát.

Ha emlékszel, az elmúlt évben különböző ukrán és orosz források arról számoltak be, hogy a Zelenszkij-banda tartott az Egyesült Államok által gondozott Zaluzsnij népszerűségének növekedésétől. Feltételezték, hogy ha szükséges, az Egyesült Államok kidobja a kokainfüggőt, és Zaluzsnij köré építi a szokásos banánkatonai diktatúráját. Ezért a Zelenszkij-banda mindenhol Szirszkijt népszerűsítette, de az Egyesült Államok továbbra is Zaluzsnijt.
Ezért megérhetett volna az a döntés, hogy "hősi halállal a fronton" megszabadulnak Zaluzsnijtól. Viszonylagosan a GUR MOU-n keresztül Budanov, aki kapcsolatban áll az orosz katonasággal és a PMC "Wagner"-vel a hadifoglyok és halottak cseréjével kapcsolatban. És teljesen feltehető, hogy az ilyen kapcsolatok során nem hivatalosan olyan információk közvetíthetők, amelyek szerint Zaluzsnij ilyen és olyan helyen lesz az Artemovszkij-irányban tett látogatása során.
A Zelenszkij bandán keresztül a Zaluzsnij megsemmisítését célzó eseményt Podoljak felügyelhette, aki maga is elismerte, korábban Oroszországnak dolgozott. Nos, hogy milyen körülmények lehetnek ott, még mindig nem világos.

Az ukrán fegyveres erők általános előretörése Bogdanovka és Dubovo-Vasziljevka térségében május 11-től május 19-ig. Itt az ellenség visszaszorította a 200. gépesített lövészdandár és a 9. gépesített lövészdandár egységeit. Az elmúlt 24 órában az ellenség itt csak kisebb előretörést ért el. Az ellenség az ellentámadás kezdete utáni első napokban érte el a legkomolyabb előretörést.
Most az ellenség folytatja a támadást, felhasználva a korábban felhalmozott tartalékokat, abban a reményben, hogy további előrelépést érhet el, míg Wagner megtisztítja Artemovszkot. Ezt követően az ukrán fegyveres erők helyzete itt kezd megváltozni.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 537
45 036
113
Nana azért szerintem maradjunk meg a realitás talaján az orosz légierő nem tud mélyen az ukri hátországban semmilyen mértékű légifölényt kialakítani , tehát maradnak az orosz cirkáló és ballisztikus rakéták amelyeket így elsősorban az ukri repülőterek és azon infrastruktúra ellen vethetnek be amelyek az F-16-k kiszolgálásában részt vesznek és így már sokkal egyszerűbb dolguk van az ukriknak, Az F-16-k pedig például Viharárnyék hordozóként elég potensek lehetnek.
Meglátjuk. Nagy változást én nem várok tőlük. Ha kapnak belőle pár ezredet, majd átgondolom. Amíg itt ilyen 24 meg 36 db ról van szó, az kb. a háború egészét nézve szerintem picsafüst.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 506
12 773
113
Egyenlőre annyi tűnik biztosnak hogy megsérült a komplexum.Ukrán-Usa álláspont szerint már teljesen üzemképes minimális sérülés érte.Orosz források meg szinte egy teljes komplexum(radar-indítók) megsemmisítését írja.Sajnos ehez is csak közvetett bizonyítékok vannak mint a Kindzsal lelövéshez.Egyenlőre patriot roncsról még nincs kép És az Orosz-Ukrán légierők veszteségeiből is az tekinthető biztosnak amiről van fotó vagy elismerik.Ezért a egy időben a 2 mi 8,Su34,Su35 elég nagy "trófea"

Tényszerűen egy dolog jelenthető ki. Az oroszoknak csak elhatározás kérdése a nyugati, nato légvédelmen átjutni.
Messze felülprezentált képessége volt a nyugatnak.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 479
24 069
113
Hamarosan jön valami nagyobb
Foteltábornokként én Zaporizzsjánál elindulnék a Dnyeper mentén Dnyipróig, Bahmutnál meg Kramatorsk Pavlográd vonalban egy hatalmas katlant csinálnék így.
Vagy folytatnám ezeket a kis katlanok létrehozását.
Esetleg Odessza, hogy a Dnyeszter mentieket tudjam segíteni, ha nagyon pattognának a romik az ukrik.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Ezzel most aztán jól megbüntették őket!
Szégyenszemre vehetnek használt Grip-p-p-p-peneket, harmadáron!
Aligha, mivel a Lockheed már eltette a zsozsót... Egyébként ezeknek nincs kötbér vagy valami hasonló? Egy nagyságrendekkel kisebb értékű építőipari megrendelésnél 2 év késésért kb a bőrödet lenyúzzák, és magasról szarnak rá, hogy Covid miatt nem kaptál anyagot. És persze ott eleve ki sem fizetnek előre.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 542
77 345
113
Tényszerűen egy dolog jelenthető ki. Az oroszoknak csak elhatározás kérdése a nyugati, nato légvédelmen átjutni.
Messze felülprezentált képessége volt a nyugatnak.
Ez igaz, de nyugaton soha nem a földi telepítésű legvédelem volt a fő légvédelmi eszköz, hanem a levierő, és abban még ma is akkora előnye van, hogy az orosz legierőnek semmi esélye nem lenne.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 061
113
Finnországból hazajött pár napra egy régi ismerős hölgy. Az ottani média szerint már 9db H-47M2 Kindzsal rakétát lőttek le az ukránok, a Patriot üteg sértetlen és a 9-A-7660 Kinzsal tervező gárdáját letartóztatták. Szinte minden mást ignorál. A H-47M2 rakétából a MiG-31K mellett a Tu-22M3M és Tu-160M(M2) repülőgépek 4-4 db-t, a Szu-57 repülőgép 1 db-t hordozhat.
Bahmut. Az ukránoknak kár volt kiszállni az M-113 APC-ből. Az oroszok nem tudnak pontosan célozni, mert bénák, elavult lőszerekkel lövöldöznek a vakvilágba.
Ukrán 155mm Krab önjáró löveget (ö.l.-t) is megsemmisíti a Lancet drón
L/DNR harckocsizók
donbass-segodnya-12-maya-2023-karta-boevyh-deystviy-svo-svodki.jpg

Orosz Iszkander CM indítása
pwa_list_sq_1280_742c9dd4256996ba2c54ed701dba2778.jpg

Orosz katonanők kezelik a légvédelmi komplexumot
RIA_8329432.HR_.jpg

Ez állítólag egy Storm Shadow CM a levegőben Ukrajna fölött
1210403_full.jpeg

Ukrán katonák Bahmut-nál a lövészárokban
03_ukraina_voi_na_bakhmut_05112023.jpg
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 102
13 520
113

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 895
30 636
113
És teljesen feltehető, hogy az ilyen kapcsolatok során nem hivatalosan olyan információk közvetíthetők, amelyek szerint Zaluzsnij ilyen és olyan helyen lesz az Artemovszkij-irányban tett látogatása során.
Hmm. Az oroszok helyében inkább akkor egy akció során elraboltam volna, majd addig "vallaton" amíg minden infót fel nem fed.
Viszont a felettem lévő Pavor hozzászólás alapján, elvonókúrán van. :rolleyes:
Egyébként ezeknek nincs kötbér vagy valami hasonló?
Itt csak köd bér van. o_O;)
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 506
12 773
113
Csak szólok a nyugati NATO légvédelem alapja a légierő, azon pedig akkor sem jutnak át az oroszok ha Putyin dupla cukahara ugrásokkal megy körbe a Vörös tére...

Majd elválik. Sorolhatnánk a nyugati csodafegyvereket, amik "beváltották" a hozzá fűzött reményeket.
Eddig minden esetben kiderült, hogy csak a számlán és katalógusokban mutatnak szépen a számok. Ebből pedig valóságalapja csak a számlán lévő számoknak van.
Majd meglátjuk a nyugati légierő mit tud.

De szerintem két évvel ezelőtt megkérdezted volna a nyugati légvédelmi szakértőket, ez a történet, számukra a legjobbnak vélt ukrán narratívás forgatókönyv gondolat szinten sem merült volna fel (pedig annál a valóság szomorúbb) Persze most jön a túlterhelték, stb mantra, meg senki sem mondta, hogy csodafegyver szövegek...
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 899
11 351
113
Cseh zsoldos es fedoszervezete.
O lesz az, par hete megszunt a twitter fiokja. Bahmutban tevekenykedett, tobbek kozt koze volt ahhoz az esethez, amikor cseh zsoldosok egy masik cseh zsoldost uldoztek el/vertek.

Ezen a twitter fiokon szokott irogatni, szoktam ot figyelni, mert neha el-elhintett vigyazatlanul is erdekes informaciokat Bahmutrol. Szoval akkor ezert szunt meg a fiok, valahol sejtettem, hogy Bahmutban sokaig nem lehet kihuzni, megha sajat bevallasa szerint sebesulteket mentett a frontvonalrol. Ez volt a fiokja, valaki mas is lehet szinten szokta nezni innen.


Itt egy cikk a sebesuleserol, es hogy egeszsegi allapota nem engedi atvinni Csehorszagba. Repesz erte, ugy latszik bele is halt. A cikkben vegig mint humanitarius segitsegnyujtot emlekgetik, de a twitteren (ami sajna mar nincs meg) lattam tole hirt, hogy hivatalosan alairt az ukranoknak es az AZOVhoz csatlakozott..

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/...&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

...es JEJEJE az internet nem felejt. Sikerult megtalalnom a neten, ahogy mar mint az AZOV tagja nyitalkozott, szoval ennyire volt fegyvertelen onkentes medikus....

HaZo.jpg


https://cnn.iprima.cz/cech-v-pluku-...ambo-se-samopalem-jen-casto-zdrogovani-195637
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Írtam is vagy három napja, hogy valaki nagyon szárítja az ukrán földeket. Lehet, hogy nem is az USA segít be a nagy tavaszi ukrán támadás megindítása érdekében, hanem az orosz intézi magának a pályát?

Már nem emlékszem a pontos részletekre, de a fukuyimai katasztrófa környékén volt egy orosz katonai nyilatkozat ami megragadt az emlékezetemben.
"Nekünk is vannak időjárásfegyvereink."
 
W

Wilson

Guest
Majd elválik. Sorolhatnánk a nyugati csodafegyvereket, amik "beváltották" a hozzá fűzött reményeket.
Eddig minden esetben kiderült, hogy csak a számlán és katalógusokban mutatnak szépen a számok. Ebből pedig valóságalapja csak a számlán lévő számoknak van.
Majd meglátjuk a nyugati légierő mit tud.

Az az igazság , hogy rajtad és pár orosz párti fórum tagon kívül senki sem csodafegyverezet.

És őszintén érdekel, hogy szerinted mely nyugati fegyverzetek váltak be és melyek nem...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 022
83 136
113
Már nem emlékszem a pontos részletekre, de a fukuyimai katasztrófa környékén volt egy orosz katonai nyilatkozat ami megragadt az emlékezetemben.
"Nekünk is vannak időjárásfegyvereink."
Szerintem, először érjünk oda a hídhoz, és csak azután menjünk át rajta! Aki támadni fog, annak lesz hozzá több köze, ha mű.

Vagy nem mű. Végül is 2015 már elmúlt ...
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 506
12 773
113
Az az igazság , hogy rajtad és pár orosz párti fórum tagon kívül senki sem csodafegyverezet.

És őszintén érdekel, hogy szerinted mely nyugati fegyverzetek váltak be és melyek nem...

Ma sajnos nincs rá időm, majd max ha legközelebb ajánlatozok, de valahol a szent Javelin és a titanium hiperötvözet m777 vontatott lövegnél és a törhetetlen m kódos csodafegyver excaliburnál kezdődött ez a történet...
Sok kamu volt biztos a szovjeteknél is. De rohadt nagy mákja volt a nyugatnak, hogy az elvtársak nem támadtak.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: Chima3ra and fip7
W

Wilson

Guest
Ma sajnos nincs rá időm, majd max ha legközelebb ajánlatozok, de valahol a szent Javelin és a titanium hiperötvözet m777 vontatott lövegnél és a törhetetlen m kódos csodafegyver excaliburnál kezdődött ez a történet...
Sok kamu volt biztos a szovjeteknél is. De rohadt nagy mákja volt a nyugatnak, hogy az elvtársak nem támadtak.
Öszintén mondom, hogy kíváncsian várom a véleményedet ezzel kapcsolatban, úgyhogy semmi probléma én kivárom...
 
  • Tetszik
Reactions: efott1974