• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 612
113

Kína: örökre elmúlt a korszak, amikor néhány nyugati ország beavatkozhatott más országok belügyeibe​

A nemzetközi közösség nem fog elfogadni olyan szabályokat, amelyek az Egyesült Államok és az országok egy kis csoportjának öncélú céljait szolgálják – áll a kínai külügyminisztérium hivatalos honlapján szombaton közzétett nyilatkozatban.
Szombaton a G7-országok közleményt adtak ki a hirosimai csúcstalálkozót követően. A dokumentum nagy része Kínára összpontosított. Az országok különösen Tajvannal, a Dél-kínai-tengerrel, valamint az emberi jogokkal és Kína “nem piaci gyakorlataival” kapcsolatos aggodalmukat fejezték ki.


A nyilatkozat hangsúlyozta, hogy “örökre elmúlt” az a korszak, amikor néhány fejlett nyugati ország saját vágyaitól vezérelve beavatkozott más országok belügyeibe, és “rátette a kezét” az egész világra.

A kínai külpolitikai ügynökség megjegyzi, hogy a G7-nek “újra kellene gondolnia a tevékenységét és irányt kellene változtatnia”.

A G7 elnöksége 2023-ban Japánhoz került. A G7-ek csúcstalálkozója május 19-én kezdődött a japán Hirosimában, és május 21-ig bezárólag tart. Erre a japán városra dobta egyik atombombáját az Egyesült Államok.
Nem tudom ki választotta a helyszínnek Hiroshimát, de ezzel kb japánt erőszakolta meg, japán meg hagyta.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 612
113
Mivel Japán a házigazda, valószínüleg ők maguk. Nézheted máshonnan, ennél jobban meg semmutathatnák, hogy bárhonnan fel lehet állni. És hogy nem felejtenek, mégha mosolyogni is kell mellé.
Inkább onnan nézem, hogy megint sikerül amerika érdekét elfogadnia saját földön, szimbolikus helyen.
Mert a G7-es nyilatkozat az kb csakis amerika érdekében áll.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 920
13 715
113
Inkább onnan nézem, hogy megint sikerül amerika érdekét elfogadnia saját földön, szimbolikus helyen.
Mert a G7-es nyilatkozat az kb csakis amerika érdekében áll.
Olyan nyilván elő se fordulhat, hogy egyezik az èrdekük, vagy ha mégis, az
csak azért mert nyilván csicskák, kézi vezéreltek, gyarmat, stb...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 899
113

Súlyos döntést hozott Kína: jön a kitiltás​

Kína kitiltja az egyik legnagyobb amerikai mikrochipgyártó, a Micron Technology termékeit az országból, mert szerintük nemzetbiztonsági kockázatot hordoznak – írja a BBC.
Az illetékes kínai hatóság vasárnap jelentette be, hogy az Egyesült Államok egy legnagyobb chipgyártó óriása ,,komoly nemzetbiztonsági kockázatot hordoz". Ennek következtében egyszerűen kitiltják a cég termékeit az országból. A jelenlegi lépés Kína első komoly korlátozó intézkedése az amerikai ipar ellen, mindezt pedig épp akkor határozták el, amikor egyre feszültebbé válik a viszony Washington és Peking között.
Egyre súlyosbodik a chipháború

A konfliktus már egy ideje húzódik, az Egyesült Államok például már több intézkedést is bevezetett a pekingi chipgyártók ellen, emellett hatalmas összegeket fektetett a saját iparának fejlesztésébe. Tavaly novemberben a Biden-adminisztráció megtiltotta a kínai Huawei-termékek használatát. A kínai szabályozó hatóság, a Kínai Kibertér Adminisztráció (Cyberspace Administration of China, CAC) vizsgálata szerint a Micron termékei komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, azt azonban nem részletezték, hogy pontosan mit értenek ez alatt.

,,A vizsgálat megállapította, hogy a Micron termékei komoly biztonsági kockázatokkal járnak, ez pedig veszélyezteti Kína informatikai struktúráját és a nemzetbiztonsági helyzetet is" – olvasható a kínai hatóság közleményében.

A Micron szóvivője megerősítette a BBC-nek, hogy a vállalat megkapta a kínai hatóság döntéséről szóló nyilatkozatot. Emellett azt is elmondta, hogy a cég vezetői most azon gondolkodnak, hogy mi lehet a következő lépés illetve a kínai hatósággal is egyeztetni fognak. Az amerikai kormány úgy nyilatkozott, hogy válaszlépésként a szövetségesekkel együttműködve fogják ellensúlyozni a kínai lépés miatt felborult piacot.

Amerikai szerint a kritikának nincs semmi alapja

,,Határozottan ellenezzük azokat a korlátozó lépéseket, amelyeknek nincs is semmiféle ténybeli alapja" – fogalmazott az amerikai Kereskedelmi Minisztérium szóvivője. ,,Ez a jelenlegi lépés, valamint a közelmúltban több amerikai cég ellen elkövetett támadás is teljesen ellentétes Kína azon állításával, miszerint etikus és transzparens piaci feltételeket teremt" – tette hozzá. A kínai szabályozó hatóság egy nappal azután tette a bejelentést, hogy a G7-vezetők kritikát fogalmaztak meg az országgal szemben a csúcstalálkozón.

A Guardian arról számolt be, hogy a Micron kitiltásának hírére több helyi mikrochipgyártó cég részvényei is megemelkedtek. A phttps://www.atv.hu/kulfold/20230522/sulyos-dontest-hozott-kina-jon-a-kitiltasekingi székhelyű Ingenic Semiconductor részvényei például 2,5 százalékkal emelkedtek.
 

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 140
93
Melyik lehet az igaz?
Azon a bécsi találkozón a függöny mögött a kínaiak átadták az amiknak, hogy a tortából a világ melyik részén mekkora szeletet igényelnek. Az oroszok valószínűleg már sokkal korábban leadták a maguk igényeit. Ezeket az igényeket az amik sem lenyelni, sem kiköpni nem tudják, mert a fenti két delikvens markolja a nyakukat és tuszkolja ezeket lefelé a torkukon.
A torta újrafelosztása után (ha megvalósulna) az USA valószínűleg nem lenne több egy nukleáris fegyverekkel kitömött regionális hatalomnál, amelyik Kanadát, Mexikót valamint a Közép- és Dél-Amerikai államokat vegzálja. Nem lenne támaszpont láncolat a világ különböző országaiban. Ugrana a dollár, mint nemzetközi fizetőeszköz (ezzel együtt nem tudnák exportálni az inflációjukat és a masszív pénzügyi deficitjüket a világ országai felé), röviden intenzív fogyókúrára lennének fogva, a világ nem finanszírozná tovább az életszínvonalukat. Persze éhen nem halnának, csak a túlhízlalt hadiiparuk és haderejük állna bele a földbe.

Ez ellen, minden erővel harcolni fognak, a kérdés az, hogy elmennek-e a gomba felhőkig.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 130
19 915
113

Súlyos döntést hozott Kína: jön a kitiltás​

Kína kitiltja az egyik legnagyobb amerikai mikrochipgyártó, a Micron Technology termékeit az országból, mert szerintük nemzetbiztonsági kockázatot hordoznak – írja a BBC.
Az illetékes kínai hatóság vasárnap jelentette be, hogy az Egyesült Államok egy legnagyobb chipgyártó óriása ,,komoly nemzetbiztonsági kockázatot hordoz". Ennek következtében egyszerűen kitiltják a cég termékeit az országból. A jelenlegi lépés Kína első komoly korlátozó intézkedése az amerikai ipar ellen, mindezt pedig épp akkor határozták el, amikor egyre feszültebbé válik a viszony Washington és Peking között.
Egyre súlyosbodik a chipháború

A konfliktus már egy ideje húzódik, az Egyesült Államok például már több intézkedést is bevezetett a pekingi chipgyártók ellen, emellett hatalmas összegeket fektetett a saját iparának fejlesztésébe. Tavaly novemberben a Biden-adminisztráció megtiltotta a kínai Huawei-termékek használatát. A kínai szabályozó hatóság, a Kínai Kibertér Adminisztráció (Cyberspace Administration of China, CAC) vizsgálata szerint a Micron termékei komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, azt azonban nem részletezték, hogy pontosan mit értenek ez alatt.

,,A vizsgálat megállapította, hogy a Micron termékei komoly biztonsági kockázatokkal járnak, ez pedig veszélyezteti Kína informatikai struktúráját és a nemzetbiztonsági helyzetet is" – olvasható a kínai hatóság közleményében.

A Micron szóvivője megerősítette a BBC-nek, hogy a vállalat megkapta a kínai hatóság döntéséről szóló nyilatkozatot. Emellett azt is elmondta, hogy a cég vezetői most azon gondolkodnak, hogy mi lehet a következő lépés illetve a kínai hatósággal is egyeztetni fognak. Az amerikai kormány úgy nyilatkozott, hogy válaszlépésként a szövetségesekkel együttműködve fogják ellensúlyozni a kínai lépés miatt felborult piacot.

Amerikai szerint a kritikának nincs semmi alapja

,,Határozottan ellenezzük azokat a korlátozó lépéseket, amelyeknek nincs is semmiféle ténybeli alapja" – fogalmazott az amerikai Kereskedelmi Minisztérium szóvivője. ,,Ez a jelenlegi lépés, valamint a közelmúltban több amerikai cég ellen elkövetett támadás is teljesen ellentétes Kína azon állításával, miszerint etikus és transzparens piaci feltételeket teremt" – tette hozzá. A kínai szabályozó hatóság egy nappal azután tette a bejelentést, hogy a G7-vezetők kritikát fogalmaztak meg az országgal szemben a csúcstalálkozón.

A Guardian arról számolt be, hogy a Micron kitiltásának hírére több helyi mikrochipgyártó cég részvényei is megemelkedtek. A phttps://www.atv.hu/kulfold/20230522/sulyos-dontest-hozott-kina-jon-a-kitiltasekingi székhelyű Ingenic Semiconductor részvényei például 2,5 százalékkal emelkedtek.
Ez így nem pontos.
Nem általában a Micront tiltják ki, hanem a kritikus infrastruktúrából tiltják ki. Legalábbis én ezt olvastam.
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and endre

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 417
23 612
113
Azon a bécsi találkozón a függöny mögött a kínaiak átadták az amiknak, hogy a tortából a világ melyik részén mekkora szeletet igényelnek. Az oroszok valószínűleg már sokkal korábban leadták a maguk igényeit. Ezeket az igényeket az amik sem lenyelni, sem kiköpni nem tudják, mert a fenti két delikvens markolja a nyakukat és tuszkolja ezeket lefelé a torkukon.
A torta újrafelosztása után (ha megvalósulna) az USA valószínűleg nem lenne több egy nukleáris fegyverekkel kitömött regionális hatalomnál, amelyik Kanadát, Mexikót valamint a Közép- és Dél-Amerikai államokat vegzálja. Nem lenne támaszpont láncolat a világ különböző országaiban. Ugrana a dollár, mint nemzetközi fizetőeszköz (ezzel együtt nem tudnák exportálni az inflációjukat és a masszív pénzügyi deficitjüket a világ országai felé), röviden intenzív fogyókúrára lennének fogva, a világ nem finanszírozná tovább az életszínvonalukat. Persze éhen nem halnának, csak a túlhízlalt hadiiparuk és haderejük állna bele a földbe.

Ez ellen, minden erővel harcolni fognak, a kérdés az, hogy elmennek-e a gomba felhőkig.
Abban reménykedem, hogy lesz annyi bennük mint a szu-ban amikor vége lett.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 430
18 856
113
Some images from the opening ceremony of the "Friendship Shield-2023" joint exercise between China and Laos.

52890413824_4be408e814_k.jpg
52890247821_8b85675a7f_k.jpg
52890413884_6f8fa8c252_k.jpg
52890413889_170108ed9f_k.jpg
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 430
18 856
113
A Dongfeng Honda 300 darab CR-V PHEV első tételét exportálja Európába Sanghajon keresztül Mivel a Honda nem tud versenyezni Kínában, miközben hatalmas üzemei is vannak, az export az egyetlen járható út A Dongfeng Honda 9 millió járművet kíván exportálni több mint 20 országba a következő 3 évben.

FwvwtFkWcAMu3nM
FwvwuSBWAAAIdoI
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 430
18 856
113
Egy látogató kínai sakkot játszik egy mesterséges intelligencia robottal egy intelligens technológiai kiállításon a hetedik World Intelligence Congress (WIC) keretében az észak-kínai Tiencsinben csütörtökön. Fotó: Xinhua
fad7d305-bb51-4e43-94a4-54c903f33fde_441a999b.jpg

Peking bevonja a kínai Alibaba és Baidu nagy technológiai cégeket az AI modellek és a számítási teljesítmény növelésére
A Baidu bemutatja Kína válaszát a ChatGPT-re, és a részvények zuhanását jelzik
c405290b-0304-48ba-bc7d-8674c7bef656_a66cec46.jpg