[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 924
15 497
113
Ezt a részt nem értem, 152-est is gyártja jó pár (poszt) kommunista ország, a legpufibb vezér valszeg földhöz csapkodná túlméretes valagát egy pár százezres rendeléstől amiért olajjal fizetnek az oroszok...

Tippre 120-as gránátból milliószámra van még akár a világháborúból is. Egy 120-as aknavető gránát pusztítóhatását tekintve összevethető lehet városi harcban (magas röppálya, alacsony sebességű függőleges becsapodás, kedvezőbb repeszhatás) a 152-es tüzérségi gránáttal, olcsóbb is, egyszerűbb is gyártani, a kisebb mérete ellenére a töltet aránya pedig viszonylag magas (nem kell a lövedéktestnek elviselni az ágyúból kilövés, becsapódás nagyobb energiáit). Maga az aknavető is pillanatok alatt felállítható és áttelepíthető egy löveghez képest.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 987
30 857
113
bahmuttal két baj van
az egyik hogy még mindig mehetne a daráló - mert az ukrik a saját közvéleményük nyomására továbbra is hordanák oda be a húst - ha az orosz közvélemény nyomására nem kapkodja el az orosz oldal a befejezést
Ott van Avdiivka és Siversk.
Skalpok
Katonai mentők...
Ukránok nem nyugszanak
Belgorod... Kozinkánál vége.
Ukrán mozgolódás Zaporozsnye térségben
Avdeevka
Életben maradtak
Zeli a fronton
Belgorod/Maxar
Eredmények
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 422
46 196
113

Megjelent a Belgorod régióban likvidált fegyveresekről készült felvétel (FOTO, VIDEÓ 21+)​

Az Orosz Tavasz felvételeket közöl a Belgorod régióban meggyilkolt ukrán fegyveresekről.
Mint arról beszámoltunk, tegnap több tucat nácit öltek meg , katonai felszereléseiket megsemmisítették és elfogták.
Lásd még: Felvételek a Belgorod megyei Glotovo faluból, ahonnan kiűzték a fegyvereseket (VIDEO)
Источник: https://rusvesna.su/news/1684855927

Nem tettem volna ba a képet, videót, de Robur biztosan kíváncsi rá!

Az ukrán DRG-t blokkolják a belgorodi régióban, megsemmisítésére irányuló művelet folyik​

Ezt Alekszandr Szladkov, az Összoroszországi Állami Televízió- és Rádióműsor-szolgáltató katonai parancsnoka jelentette be Telegram csatornájában.
„Egyre több erőnk érkezik a térségbe, harcok folynak.
Ukrajna területén van még két ukrán csoport, akiknek az a feladata, hogy az első csoport segítségére jöjjenek. Nincs ilyen lehetőség ”- írta Sladkov.
Источник: https://rusvesna.su/news/1684850454

Az ellenség elfogott felszerelései és fegyverei a Belgorod régióban

Biztos az orosz bolhapiacon vették!
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 335
8 166
113
BTR-4
Ezekből a BTR-4 ből nem csak pár darab készült? Vagy most is tudják gyártani az ukrik? Elég sokat látni belőlük kiégve...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 976
66 172
113
Luftwaffe legi felderítő, autoval.

Ez volt hat a nagy ukran tavaszi ebredes?
Nato fegyverek ,Nato iranyitas,es Nato kikepzes tobb tizezer harcosnak milliard dollarokert, cserebe sikerult elfoglalni 2 mehlegelot Artyemovszk alson, meg egyet 1 napra a hatar mellett. Messze van meg Pevek gyerekek.


Jaszinovatja, napi ukran terror.

Ez mehetne akar a humor rovatba is.
Eleg xar allapotban lehetett az a VAB ha daruzni kellett. De most mar - 1daru is.

Teríték, ukran terroristakbol Belgorod hatarterulet.

A Csehszlovak dolgozók ajándékát osszetortek.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 051
113

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 152
12 163
113

Akkor ennyi volt ? o_O
mit vártál? ukrán oldalon még 500-n drukkoltak, csak nem voltak elég elszántak a halálra.
Szerintem ez most igy lesz egy darabig, itt ott betörnek meg csinálják a zajt/ vagy tavaszi támadást, vagy mittudom is én.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Ezt a részt nem értem, 152-est is gyártja jó pár (poszt) kommunista ország, a legpufibb vezér valszeg földhöz csapkodná túlméretes valagát egy pár százezres rendeléstől amiért olajjal fizetnek az oroszok...

Első és legfontosabb válaszom, hogy nem tudom.
Egyfelől eddig is felvásároltak, amit csak lehet. (És ez az anyag is úgy említi, mint vásárolnak mindenből, még ha óriási tételekben is, csak mintha 120-asból többet.) De gondolom itt van logisztikai tényező is. Egy 152-es tüzérosztály egy napi ellátmányát saccra nem biztos, hogy egy IL-76-os egy fuvarral elvinné. (Ez a Föderáció által is használt katonai tehergép.) Csak hogy a probléma méreteit szemléltessem. (És az általunk rendelt KC-390-es az Embraertől még inkább nem lenne képes elvinni.) Oké, nem repülőgépekkel reptetnék, ha van vasúti összeköttetés, de szerintem az emberek többsége nem gondol bele ebbe a logisztikai lábnyomba.

Szóval ha például Irántól vásárolni akar, akkor hamarabb, könnyebben be tudják pakolni a 120-as aknavetőbe valót, mint a nehéz tarackokba valót. Lehet ilyen dolog is mögötte. De az is, hogy ki tudja, hogy a valóságban kinek mi van? Lehet az a szovjet pártfunkcionáriusból ott maradt csókának letettek az asztalára egy listát a készletekből és ott az volt, hogy van 1 millió 152-esük meg 3 millió 120-as aknagránátjuk. És azt mondta, hogy inkább a 3-ból vigyenek el egyet és az nem fog hiányozni nekik. Nem tudjuk, hogy kinek mi van a raktárak mélyén és ki mihez nem ragaszkodik. (Jelezném, hogy hasa ütöttem, nem reális számok.)

Halkan megjegyezném, hogy bármennyire is erős kétségeim vannak szilárd következtetéseket levonni egy anyagból, ahol angol királyi nagyokosok beszélnek arról, hogy az oroszok miket tanultak és miket gondolnak... Csak lábjegyzetként idézném vissza Filter fórumtárs szavait, hogy ő a Francia Idegenlégiónál tüzérként ezt tanulta normálisnak, amire most a ruszkik átálltak. Hogy a legtöbb munkát a csatatéren az aknavetők végzik el és a dd tarackok akkor lépnek működésbe, ha valamit már a század és a zl tüzérség (aknavetők) nem tudtak megoldani. Ezt érdekességként említem meg, hogy elvileg egy olyan hadsereg, aki gazdálkodik az erőforrásokkal, annak egyébként is ilyen képet kellene mutatnia. (De amúgy a másik oldalon, az ukrán oldalon is mintha nem ez dominálna, pár hónapja több száz 155 mm-es tarack beérkezése után jutott el hozzám az első hír arról, hogy most már az aknavetők is sorra kerülhetnek és az egyik amcsi csomagban volt pár mozsár, meg spéci jenki utánfutó, amivel majdnem önjáróvá lehet tenni egy hagyományos aknavetőt filléres költségből. De az ukrán oldal is egyébként úgy tűnik, hogy míg van 152-es meg 155-ös, addig azt lövi.)

A legkisebb jelentőséget annak feltételezek, hogy szimplán olcsóbb, ezért könnyebben tudnak nagy tételhez hozzá jutni.

De hangsúlyoznám, hogy nem tudom biztosra, hogy az anyag miért említi azt, hogy a muszka ezekből nagyobb tételt vásárol. Hogy a csatatéren neki jobban megéri, azt érteni vélem. Kevesebb teherautóval kiszállítható (egyre hosszabb utánpótlási vonalakon nem elhanyagolható szempont), rengeteg feladatra teljesen megfelel vagy néha (például lövészárkoknál) nagy szög miatt esetleg jobb is, mint a 152-es.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 580
18 755
113

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 529
12 925
113
Havi 100+ T90 gyártás. Hála a szankcióknak. Meg az adósságplafon emelés, ja az nem itt...


Szokás szerint a csatlós bulvár szennyek is be vannak fogva, propaganda osztály kiadja az utasitást.


Nem tudom, ilyen totalcart, stb szoktatok nézni? Ott is kell észak koreás vagy belpolos poénokat elsütni.
Utazási rovatban meg atomellenes propaganda.

Na de végére egy magyar sajtóban ritka, objektívnek tűnő írás:
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Orosz T-80BV "Burjátföld"
IMG-20230523-052422-649.jpg

T-72B3
IMG-20230523-161955-579.jpg

T-90M
IMG-20230523-162402-139.jpg


T-80BV
IMG-20230411-183827-538.jpg


IMG-20230411-183755-521.jpg